![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świateczna Paczka - wspólna pomoc
Gocha ale moze ojciec nie pracowal? Pracowal na czarno bez umowy? Na pewno jesli znalazloby sie wiecej chetnych do pomocy to wtedy bym sie dowiedziala co z ta renta... Niestety sama nie jestem w stanie zrobic dla nich paczki ale mieszkam blisko wiec moglabym to zorganizowac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Polka Ogarniaczka
|
Ja tak na marginesie - mam do oddania parę zeszytów szkolnych, czystych i telewizor 14`, dość stary, ale działa i może komuś się przyda
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Więc nie dziwię się, że tu trzeba pomóc. Troje małych dzieci, które ciągle rosną! Co roku buty i kurtka potrzebne, bo przecież dzieci wyrastają, ciuchy, buty niszczą się, to są duże pieniądze potrzebne. Dochodzą choroby wieku przedszkolnego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
no nie wiem czy takie grosze
moja znajoma ma córkę i chłopak tej córki dostawał 1500 zł renty po zmarłej na raka matce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ile Wam pudeł zajęło jedzenie? Mam takie podstawowe rzeczy, ale objętościowo dużo zajmują. W reklamówkach by to było mi najlepiej zawieść...
Np. makaron 4 opakowania, ryż, kasza 4 opakowania, cukier 5 kg, olej 3 butelki itd. I już pudło. A mam też ogórki kiszone, paprykę, oliwki, pieczarki - to w słoikach, puszki po 2 różnych warzyw. I kolejne pudło. To 4-osobowa rodzina, to chciałam jakoś tak po parę sztuk żeby było wszystkiego. A nawet sałatkę jarzynową zrobić, to pójdzie wszystko praktycznie od razu ![]() Ja nie wiem jak się z tym ogarnę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Konto usunięte
|
ja dziś miałam przyjemność poznać naszą panią
![]() tak naprawdę to palącą potrzebą jest likwidacja wanny i zrobienie prysznica - nasza pani nie jest już w stanie wejść do wanny i się umyc czy wykąpać, myje się w misce obok wanny... a najbliższej rodziny na remont i przystosowanie łazienki nie stać pani ma I grupę inwalidzką, nie wiecie czy jest jakieś dofinansowanie na dostosowanie mieszkania do potrzeb inwalidy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;49186112]ja dziś miałam przyjemność poznać naszą panią
![]() tak naprawdę to palącą potrzebą jest likwidacja wanny i zrobienie prysznica - nasza pani nie jest już w stanie wejść do wanny i się umyc czy wykąpać, myje się w misce obok wanny... a najbliższej rodziny na remont i przystosowanie łazienki nie stać pani ma I grupę inwalidzką, nie wiecie czy jest jakieś dofinansowanie na dostosowanie mieszkania do potrzeb inwalidy?[/QUOTE] Jest, na pewno jest. Po pierwsze, była jakaś ulga, bo pamiętam jak dziadkowie odliczyli sobie coś na podstawie rachunków z remontowania właśnie łazienki. Ale czy jest dalej to nie wiem. Po drugie są dofinansowania z PFRON. Po trzecie można się pytać w lokalnym ośrodku pomocy społecznej, czasami mogą dorzucić coś od siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Mawis z tego co sie orientuje to jest wlasnie dofinansowanie na remont lazienki, jest ona wtedy przystosowana do osoby niepelnosprawnej, jak chcesz to moge dopytac dokladnie bo moj dziadek na pewno z tego korzystal nie wiem tylko czy dofinansowanie pokrywa jakas czesc czy nie czasem wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;49186112]ja dziś miałam przyjemność poznać naszą panią
![]() tak naprawdę to palącą potrzebą jest likwidacja wanny i zrobienie prysznica - nasza pani nie jest już w stanie wejść do wanny i się umyc czy wykąpać, myje się w misce obok wanny... a najbliższej rodziny na remont i przystosowanie łazienki nie stać pani ma I grupę inwalidzką, nie wiecie czy jest jakieś dofinansowanie na dostosowanie mieszkania do potrzeb inwalidy?[/QUOTE] Mawis, jest z pewnosci dofinansowanie do remontu lazienki, ale za tym trzeba pochodzic, pani musi miec kogos zeby to zaltwic. A po drugie ja bym tez do ratusza poszla, czasem tez dorzucaja do remontu. Jak widzisz jest troche mozliwosci, ale za tym niestety trzeba pisac i czasem chodzic, jesli ta pani ma kogos, kto pomoze jej to zalatwiac, to sprawa jest do zrobienia.
![]() |
#191 |
BAN stały
|
W tym roku środki na dofinansowania z PFRON na likwidację barier architektonicznych są praktycznie już podzielane. Nie wiem, czy stosują wyjątki.
Może się starać od nowego roku (jeśli się nie mylę to od marca, jak stolica podzieli środki), zależnie od tego, wkład własny w tym roku był 20%. (Ale można to obejść, oczywiście uczciwie) Koszt przystosowania takiej łazienki, to ok 10.000zł. W ramach likwidacji zwykle jest: zamiana wanny na prysznic, płytki antypoślizgowe, uchwyty, wymiana toalety Jest z tym trochę zachodu (najbardziej problemowy jest MOPS), na Alejach jest PCPR można podejść zapytać, gdyż są tam naprawdę miłe i kompetentne Panie, wiedzą po co się tam znajdują. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() ze znajomymi organizujemy Szlachetną Paczkę, poniżej link do wydarzenia https://www.facebook.com/events/7695...an_user_joined Ale piszę w pewnej konkretnej sprawie - naszyjnik. Może któraś z Was ma używany, w dobrym stanie, którego nie nosi? Może na dnie szuflady leży prezent, który nie przypadł Wam do gustu? Pomagamy Pani Ewie, która mieszka z 6-letnim synem Tomkiem. Jest po operacji nowotworu piersi, przez którą musiała zrezygnować z pracy. W kategorii szczególne upominki widnieje naszyjnik, żeby Pani Ewa mimo choroby mogła poczuć się kobieco. Pragnienie poczucia własnej kobiecości, czucia się piękną, wartościową to bardzo ważna potrzeba. Nie sam naszyjnik o niej stanowi, ale same wiecie, jakiego powera dodaje nowa kiecka ![]() ![]() (odbiorę w dogodnym dla Was miejscu w Wwie, można też pocztą) Oczywiście wszelka inna pomoc mile widziana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Greencrayon a o jaki naszyjnik tak mniej wiecej chodzi? Jakis srebrny z wisiorkiem czy cos jak kolia/perly nie wiem czy wiesz o co mi chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Przyczajenie
|
Jeszcze nie wiem, bo rodzinę wybraliśmy wczoraj wieczorem i nie ma żadnych szczególnych uwag przy naszyjniku - jutro będę się kontaktować z wolontariuszką, może powie mi coś więcej
![]() Ale myślę, że każdy mieszczący się w typowych kanonach "ładnych naszyjników" będzie mile widziany (problemy mogą się zacząć przy kolczastych obrożach :P), a jak nie będziemy się nastawiać na wąski typ, to może uda się podarować więcej niż 1. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
O RLY?
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
![]() tak naprawdę to palącą potrzebą jest likwidacja wanny i zrobienie prysznica - nasza pani nie jest już w stanie wejść do wanny i się umyc czy wykąpać, myje się w misce obok wanny... a najbliższej rodziny na remont i przystosowanie łazienki nie stać pani ma I grupę inwalidzką, nie wiecie czy jest jakieś dofinansowanie na dostosowanie mieszkania do potrzeb inwalidy?[/QUOTE] Jest, ale najpierw trzeba wydać kasę na remont, a potem dostaje się zwrot części kosztów na podstawie faktur. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Razem ze znajomymi przygotowujemy paczkę dla rodziny, która sama "wpadła nam w ręce". Otóż Pan Jan - ojciec rodziny, zaczepił znajomego na ulicy i wręczył mu list, w którym opisuje swoją kiepską sytuację finansową i materialną. 6 - osobowa rodzina pana Jana zamieszkuje dwa niewielkie pokoje w starym budownictwie. Pokoje służą za kuchnię, łazienkę, której w niewielkim mieszkaniu nie ma w ogóle oraz za sypialnie dla całej gromadki. Pan Jan po wypadku, jakiego doznał, cierpi na padaczkę, jego 9 - letni syn ma astmę, jest opóźniony w mowie. Stałą pensję zarabia narzeczona Pana Jana, jednak komornik zabiera jej połowę na spłatę długów, jakie mają. Dołączam list Pana Jana: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.n...91310edc9e398e Stworzyliśmy akcję na fb, mającą propagować zbiórkę: https://www.facebook.com/events/3783.../?notif_t=like Nie ukrywam, że najważniejsze są fundusze, a potrzeby rodzina posiada naprawdę duże. Może któraś z Was chciałaby włączyć się do akcji i przelać choć 1o zł? A może ktoś z Was posiada ozdoby świąteczne, bądź ubrania, które już nie są mu potrzebne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
no coż, nasza pani dysponuje na życie oszałamiającą kwotą 200 zł (po opłaceniu mieszkania i leków), córka straciła rentę...więc nie sądzę, żeby wykonały remont na swój koszt bo z czego? ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny,
Dzisiaj przeglądałam rodziny które jeszcze zostały w moim mieście *Ruda Śl. i znalazłam opis starszej pani: https://www.szlachetnapaczka.pl/wybo....html#position Tutaj potrzeby są nieco większe, ale także podsyłam: https://www.szlachetnapaczka.pl/wybo....html#position Ja bardzo bym chciała pomóc, ale zaangażowałam się mocno już w trzy paczki, dlatego ani czasowo ani finansowo nie dam już rady ![]() ![]()
![]() |
#200 |
Konto usunięte
|
my jeszcze zbieramy dla pani Edwardy - mam z nia bezposredni kontakt, mieszkam bardzo blisko i przekazuję nasze dary na bieżąco
![]() trochę nam chyba pieniędzy zabraknie na rzecz, której nie było na liście - a mianowicie na pralkę - stara ma 40 lat i już się po prostu rozpada - gdyby któraś z osób zaglądających tutaj wsparła nas choćby niewielką kwotą może udałoby się to marzenie spełnić ![]() a w ogóle to zapraszamy do naszego klubu - pojawiły się niesmiałe plany, żeby naszą panią wspierać też niewielką kwotą już po paczce - choćby nawet dostała kawę i trochę owoców raz w miesiącu byłaby bardzo szcześliwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Przyczajenie
|
Zuken (i inni potencjalnie zainteresowani - a raczej chyba "inne"
![]() Szukamy typowego naszyjnika: lancuszek + zawieszka. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Konto usunięte
|
Ja mam taka ladna na lancuszku koniczynke na szczescie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
Dzięki wielkie!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Konto usunięte
|
tylko kurcze już 2 cyrkoni brakuje, nawet jak uzupełnię u złotnika, to pozostałe mogą wypadać
![]() najlepiej byłoby jakiś drugi naszyjnik dorzucić, żeby pani nie było przykro jak ten się jej zniszczy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Konto usunięte
|
Mogę prosic o zaproszenie do klubu dla p. Edwardy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, czy moge jakos pomoc? mieszkam w zabojczo drogiej Norwegii i obecnie nie pracuje, wiec moje mozliwosci sa slabe, ale jezeli jest mozliwosc, chetnie przelalabym stowke dla p.Edwardy czy innej potrzebujacej osoby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, mam sporo słodyczy, które z chęcią komuś oddam, znacie może kogoś takiego, kto by się z nich ucieszył? U nas się przeterminują, a szkoda by było...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli aktualne to chętnie podam adres. Możesz też to wysłać dla podopiecznych Domu Opieki dla Dzieci w Niegowie. Jest wątek na tym forum " Robotka czyli świąteczna akcja". Jest tam adres i wszystko o tej akcji. Na pewno obdarowani się ucieszą. Edytowane przez przylaszczka50 Czas edycji: 2014-12-12 o 15:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Rozeznanie
|
Czy moge jakos pomoc z Norwegii?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:32.