|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Już nie długo, już za chwilę. Sta☠ry roczek nam przeminie. Wrześniówki 2014 cz.
Cytat:
http://allegro.pl/odziez-11764?descr...1106&mode=desc |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Już nie długo, już za chwilę. Sta☠ry roczek nam przeminie. Wrześniówki 2014 cz.
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
W ogóle Tż w sobotę miał prawie wypadek ![]()
Synuś ![]() Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no no brawo dla tz ![]()
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
na razie melduję się tylko na nowym wątku, jak będę mieć wolną chwilkę, to nadrobię go (czyli pewnie bliżej północy
![]()
![]() |
#185 |
Wtajemniczenie
|
Mandra mam pytanie o BLW,te pierwsze posilki to dziecko je rączkami? nie mogą byc pierwsze posilki jedzone lyzeczka?a co z zupkami? bo nie widze zupek
![]() |
#186 |
Konto usunięte
|
Dot.: Już nie długo, już za chwilę. Stary roczek nam przeminie. Wrześniówki 2014 cz.2
Mandra, malaPaulina moglybyście polecić jakąś lekturę na temat blw? Tyle o tym piszecie że zaczynam się interesować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już nie długo, już za chwilę. Stary roczek nam przeminie. Wrześniówki 2014 cz.2
[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;49261940]Mandra, malaPaulina moglybyście polecić jakąś lekturę na temat blw? Tyle o tym piszecie że zaczynam się interesować
![]() http://www.hafija.pl/2014/05/rozszer...to-dobrze.html http://alaantkoweblw.blogspot.com/?m=1 http://dziecisawazne.pl/rozszerzanie...e-potrawy-blw/ ![]()
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W którym momencie wprowadziła sztućce: widelec - nabijalam coś na niego i kładlam na tacy lub do ręki dziecka. Nigdy do buzi. Tak samo Z Łyżka. Nie powiem kiedy, w którym miesiącu dziecko załapało taka lub inną umiejętność związana z jedzeniem. Nie pamiętam, jednak na pewno szybciej niż jej rówieśnicy karmieni w sposób tradycyjny. Zupki - nie podawałam ![]() I a propos zupek. Nasza pediatra ciągle pytała o rozszerzenie diety, czy podajemy zupki. I zawsze przytakiwalam. Nie ogarniala tematu BLW ![]() Acha i dziecko nie może jeść pierwszych posiłków łyżka ponieważ jeszcze nie ma takich umiejętności. nie będzie w stanie samodzielnie trafić łyżka do buzi. Na łyżkę przyjdzie czas. I jeszcze co do BLW trzeba tutaj zmienić myślenie. Od lat każdy wie ze dziecko najpierw je papki. Tabele pokazujące wprowadzanie posiłków dla niemowląt szczegółowo podają ile dziecko ma zjeść - np 10 g mięsa i pół żółtka. O tym trzeba zapomnieć. Dziecko je tyle ile chce i co chce. Wybiera jedzenie z zaproponowanych mu rzeczy. Jak coś napisałam niezbyt jasno to pisz. [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;49261940]Mandra, malaPaulina moglybyście polecić jakąś lekturę na temat blw? Tyle o tym piszecie że zaczynam się interesować ![]() Dzanet jak będziesz gdzieś w centrum mogę pożyczyć Ci książkę o BLW. Będzie mi potrzebna za jakieś 2-3 miesiące. Poza tym możesz rzucić okiem na bloga http://alaantkoweblw.blogspot.com/?m=1 A książkę mam taką http://allegro.pl/bobas-lubi-wybor-g...855982960.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a ta ksiazka spoko,warto kupic?bo ja nie mam wlasnie ksiazki hm kurde moja kolezanka niby tez ma wprowadzac blw ale jakos dziwnie... ona karmi mm i po 4mcu chce wprowadzic papki,zupki i podawac dziecku a od 6mca blw ale nie wiem czy to sie sprawdzi?tak jakby chce wymieszac to zwykle wprowadzanie plus blw a i co do picia?wtedy juz zaczynamy podawac wode?bo zastanawiam sie kiedy wprowadzic wode?
![]() |
![]() |
#190 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gdzies przepadło cytowanie ,, ale dziekuje za wyjasnienie /rozjasnienie kwestii konik/szczeniaczek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Mandi dzięki za info na temat blw. Na fejsie są dwie grupy jedna BLW bobas lubi wybór , druga Blw przepisy. Tez dużo inspiracji. I muszę przyznać Ci rację jak pisałaś, jak byłyśmy jeszcze w ciąży, żeby się na nic nie nastawiać. Wtedy sobie myślałam, Taaaa przecież wiem jak będę wychowywać dziecko i nic mi się w myśleniu nie zmieni. Zmieniło mi się. O całe 180 st. Moje założenia poszły w nicość. I muszę przyznać, że jestem w 90 % za Rodzicielstwem Bliskości. Jedyne co mi się nie podoba to fakt, że nie są za chwaleniem i mówieniem ; jestem z Ciebie dumna. Nigdy tego nie usłyszałam od ojca. I bardzo mi tego brakowało. Ja będę chwalić córkę.
Paulinko podobało mi się pokłosie. Lubię filmy Paskiowskiego. Sthura i Czopa tez bardzo. Niestety taka jest polska mentalność sporej części społeczeństwa. RozkręciLam łóżeczko. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moi rodzice mnie duzo przytulali,nosili,teraz tata narzeka na plecy ![]() kurde tez nie wiem na co mi lozeczko ![]() ![]() ![]() ![]()
13.09.2014 Szymonek ![]() jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm) ![]() Edytowane przez małaPaulina Czas edycji: 2014-12-08 o 17:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Wtajemniczenie
|
Zrobilam przebiorke u małego i wielki wór na strych
![]() Ile.mlody ma ciuchow to jest obłęd. Ale najbardziej ppdoba mi sie jego kolekcja butów ![]()
![]() |
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łóżeczko stoi na balkonie. Jestem zła że się dałam tak w kanał wpuścić z nim kupiłam je używane. Było rozkrecone. A w domu się okazało, że jest pęknięte, że brak wszystkich śrub, że od wyjmowania jednego boku szyna jest tak rozjechana, że się nie trzyma. Kosztowało niby te 250 zł. Trudno. Kupię łóżeczko turystyczne . Naprawdę wiele rzeczy bym nie kupiła gdybym wiedziała, że uda mi się karmić piersią. ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- I jeśli mam być szczera, to wolę żeby Lilka była bardzo pewna siebie, znająca swoją wartość i nawet zrozumiała niż cicha trusia. Ja kiedy byłam mała byłam bardzo odważna, rezolutna, wszędzie było mnie pełno. W nosie miałam swoje odstające uszy. Ojciec zaczął we mnie to wszystko wyciszac. Oczywiście w żartach jego debilbych mówił, że mam uszy jak Jerzy Urban, takie radary. Kazał mi czytać savoir vivr na głos, jeśli źle się zachowywałam w kościele np,bo nudziło mnie to, to kilkanaście razy zdarzyło się, że dostałam Listewką przez tyłek. Albo za złe zachowanie na spacerze. Nie było to lekko. Aż tyłek piekł a ja dosłownie się po nim drapalam. Później zaczęłam zajadac stresy, w gimnazjum strasznie przytyłam, rozstępy miałam czerwone Jak ogień. Moje poczucie własnej Wartości zero. Dopiero w lo i w sumie przy moim K. Nnabierlalam pewności siebie. Na studia nie poszłam bo " i tak ich nie skończysz ". Nie wierzył we mnie ojciec a mi się juz nie chciało mu niczego udowadniać. Przepraszam za to uzewnetrznianie. Ja tego nigdy Lili nie zafunduje.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlatego właśnie mojej lekarce zawsze przytakiwalam a robiłam po swojemu hehehe co do koleżanki to jest sporo osób które mieszają tradycyjny sposób żywienia z Blw. Właśnie na zasadzie najpierw papki a potem kawałki. Chociaż jak koleżanka jest zdecydowana na BLW to mogłaby poczekać i pominąć papki. Chociaż wiadomo każdy robi jak mu podpowiada instynkt. Tak jak pisała Latte wodę podaje się do każdego posiłku, miałam kubek doidy cup (polecam, fajna rzecz. U nas się sprawdziło) i w nim podawałam wodę. Chociaż przyznam się Wam że często wodę proponowałam po posiłku, tylko i wyłącznie z mojej wygody ![]() Niekapkow nie używałam. Jak juz to butelkę po kubusiu water. A no i oczywiście rodzina będzie uważać Was za wyrodne matki no bo jak to tak dziecku samą wodę? Teraz mała pije wodę albo sok rozcienczony woda. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
Synuś ![]() Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do posiłkow miała doidy cup a do zabawy w wannie zwykły pkastikowy. No i w pewnym momencie zaczęła pić wodę z wanny za pomocą kubka. Super jej to szło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego tez tez kiedy jestem w końcu mamą i czuje pierwszy raz w życiu ze ktoś mnie kocha bezgranicznie za to ze jestem... Jest to dla mnie najlepsze doświadczenie w życiu.. Mandi dzięki za odpowiedź ![]() Mecia RB jest za mądrym chwaleniem, źle się wyraziłam w pierwszym wpisie ;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najgorzej, że przez zaburzone relacje z ojcem bardzo źle Wybieralam facetów. Raz skończyło się prawie tragicznie. Dopiero mój mąż jest taki można powiedzieć z tych grzecznych chłopców.. Wiecie co, fajnie by było kiedyś się spotkać na weekend w lato np gdzieś w środku Polski. My dzieci i Tzci. Ale by było ;D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Rozeznanie
|
Jestem za
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Wtajemniczenie
|
Latte ja tez zaluje ze kupilam wiele rzeczy... np 3 butelki ktore tanie nie byly
![]() i wiesz co?ja nie moge nic zarzucic moim rodzicom jezeli chodzi o wychowanie,o dziecinstwo a prawka tez nie zdalam i pewna siebie tez nie jestem ![]() a spotkanie to naprawde super pomysl,najlepiej w ŁODZI ![]() Mandra a ja sie zastanawiam czy to pomieszanie rozszerzenia diety z blw moze wyjsc... no bo podaje sie dziecku papki i zupki na lyzeczce a nagle w 6mcu sadza sie dziecko i każe mu sie jesc samemu?wydaje mi sie ze to moze namieszac...
![]() |
#207 |
Konto usunięte
|
aaaa
Edytowane przez 201610121609 Czas edycji: 2016-10-11 o 20:17 Powód: ktoś z rodziny tu szpera |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
Meta, agnes, latte spojrzcie na to z innej strony- przynajmniej wiemy jakimi rodzicami mamy nie byc
![]() To co robili jak sie dowiedzieli o ciazy i podczas mokej ciazy to osobny temat. Podsumowujac to przez matke wyladowalam na patologi. A od kiedy mam stasia to dzwoni i mowinze zycie sobie zmarnowalam i zycie dziecku zmarnuje. A o tym co mowia i mysla o tz to juz zupelnie inna historia. Tz=najwieksze zlo swiata. Wiec dziewczyny wziac sie w garsc! Prawo jazdy zdslam za 2 razem a tz mnie wspieral a z tego co wiem jak ma sie kurs wystarczy wykupic jazdy doszkalajace i do dziela! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
A wiecie,czego ja się boję stosując metodę BLW?Że mimo wszystko,podając kawałki,dziecko się zakrztusi.No bo to przecież kawałki.
Macie przeboje,jak nie z Tż-ami to rodzicami.Ja zawsze bylam córeczką tatusia,kiedy byłam mała,chociaż jak się na mnie darł to zawsze płakałam,wszędzie chodziliśmy razem,nawet na browara mnie zabierał a dziś nie potrafimy rozmawiać.Nie mamy żadnych wspólnych tematów.Ojciec były policjant i lubił być górą,do dziś mu to zostało.Ograniczam się do cześć i ewentualnych odpowiedzi.Z mamą lepiej,ale to też nie to.Niestety ![]() ![]() ![]() A prawo jazdy za 3 razem zdane i to tylko dlatego,że było to tuż przed świętami,dostałam prezent od egzaminatora ![]()
![]() Edytowane przez Aneta??? Czas edycji: 2014-12-08 o 20:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Konto usunięte
|
Oj dziewczyny strasznie wam współczuję przeżyć z rodzinnego domu. Przykro się czyta że tak się wasi rodzice zachowywali... Moi są dla mnie wzorem do naśladowania...
![]() Mandra, MalaPaulina dziękuję za linki i za informacje. Muszę się wczytać w to blw, zainspirowałyscie mnie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.