|  2014-12-10, 17:14 | #181 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2014-04 
				 | 

Dot.: Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?

Odpowiadając na pytanie w tytule - dla mnie nie. Swoje zwierzęta traktuję jak rodzinę. Łatwiej jest mi dogadać się z psami niż z człowiekiem, ale może to dlatego że do nich nie muszę nic mówić.

| 
|     |   | 
|  2014-12-10, 17:54 | #182 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2014-11 
				 | 

Rozbawiło mnie kwestionowanie składu parówek.  Tak, bo producent to może sobie wpisać jakikolwiek skład  . Może warto by się doedukować? Jeśli jest skład 92% mięsa to taki jest właśnie skład i wiara nie ma tu nic do rzeczy. Poszukałam sobie tych badań naukowych. Jakby ktoś był ciekaw  . Na stronach wegańskich najczęściej odwołują się do badań w książce prof. Campbella pt. „Nowoczesne zasady odżywiania” (The China Study), http://veganworkout.org.pl/weganizm-dla-poczatkujacych/ http://www.wegetarianie.pl/Reviews-i...ent-id-43.html http://www.provegan.info/pl/weganizm...-dieta/page-2/ sprzedają ciągle tę książkę, uznają za współczesną podstawę naukową weganizmu, tymczasem te badania zostały obalone. Za dużo w nich przekłamań, manipulacji, do tego zostały przeprowadzone na Chińczykach, którzy mają inną dietę, w dużym stopniu inne źródła różnych wartościowych składników i witamin, do tego inne normy spożywcze niż Europejczycy i Amerykanie. https://fhww.files.wordpress.com/201...hina-study.pdf http://www.sciencebasedmedicine.org/385/ http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the...act-or-fallac/ http://www.cholesterol-and-health.com/China-Study.html http://www.westonaprice.org/health-t...na-study-myth/ Nie ma wiarygodnych badań naukowych, które potwierdzałyby, że weganizm, czy wegetarianizm jest zdrowszy niż dieta z mięsem i rybami  . Kwestia tego, żeby zarówno jedną, jak i drugą umiejętnie stosować, wybierać produkty wysokiej jakości, różnorodne. Wskazane w wielu przypadkach jest, żeby zmniejszyć ilość mięsa w diecie, a nie całkiem wyeliminować. Ot cała filozofia  . Edytowane przez LuckyJane Czas edycji: 2014-12-10 o 17:55 | 
|     |   | 
|  2014-12-10, 18:16 | #183 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-06 
				 | 

Cytat: 
 Dzięki za informacje!   | |
|     |   | 
|  2014-12-10, 18:41 | #184 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-12 
				 | 

Nie, zwierzętom rzeźnym nie wolno dawać hormonów. Jedyną możliwością jest podanie ich by wywołać ruję oraz przyspieszyć poród, innej opcji nie ma. Nie ma również dostępnych zarejestrowanych preparatów na "laktację" bo nikt by Ci takiego mleka nie przyjął w mleczarni (bez okresu karencji) i byłby kłopot. I krowa nie daje mleka raz zacielona przez całe życie - i to info już na 100% dobre   I to już koniec o krowach   | 
|     |   | 
|  2014-12-10, 21:03 | #185 | |||||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2013-12 
				 | 

Cytat: 
 Tu sie z Tobą zgadzam. Stowarzyszenia wegańskie nie robią nic aby poprawić los hodowlanych zwierząt. Ja mam wrażenie, że liczą na pobudkę ludzi i wypuszczenie zwierząt hodowlanych na wolność. Czy ktoś pomyślał co się stanie wtedy ze zwierzętami? Czy ktoś będzie o nie dbał? Nie, bo wszyscy by sie zaczęli przestawiać na uprawy. Nikt nie miałby czasu i pieniędzy na troskę o wypuszczone krowy i kury. Czy ktoś się nad tym zastanawiał? Oczywiście to jest pytanie czysto teoretyczne, bo do tego nie dojdzie nigdy. Czy któryś z vegeterrorystów (inaczej nazwać ich nie można) myśli, że ludzie rzucą mięso, bo ktoś postoi z transparentem i zacznie im wyrzucać od nieczułych morderców? Nawet większość ludzi nie zacznie z nimi rozmawiać. Cytat: 
 Cytat: 
 Cytat: 
 Cytat: 
 Nie znoszę vegeterrorystów. Nie przegadasz im. Jest tyle samo badań odnośnie dobroci diet warzywnych jak i mięsnych. Pytanie kto czego szuka i co czyta. Książke o której była mowa - mam. Okropna. Krzyczy że dieta roślinna jest najzdrowsza, co zostało udowodnione badaniami. jakimi? gdzie i kiedy. Tego już nie ma. Przepraszam za długi post. Za dużo piszecie. 
				__________________ Szczęście w budowie...  Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E. | |||||
|     |   | 
|  2014-12-10, 22:26 | #186 | |||||
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2012-02 
				 | 

[1=bceb01c221ea3319abad6ab  25f068feed7228d52_657f8c4  7e3c47;49284273] taka krótkowzroczność myślenia i nieświadomość ilości procesów, w które uwikłana jest ludzka mięsożerność. Tak jakby wystarczyło pstryknąć palcami, i już, wszystkie zwierzątka wolne i szczęśliwe a wszyscy ludzie na roślinnej diecie. To tak nie działa i nigdy nie zadziała, bo to są zbyt skomplikowane kwestie. [/QUOTE] oczywiscie ,ze to tak nie dziala, ze pewego dnai wszyscy ludzie porzuca jedzenie miesa i beda traktowac zwierzeta lepiej. Ale starajac sie uswiadamiac innych masz szanse do kogos dotrzec, i o to chodzi  -troche jak swiadkowie jehowy  poza tym nie lubie gadania, ze skoro nie uda sie 100% ludzi przekonac to lepiej nie probowac  mysle, ze podobnei ludzie kiedys mowili o niewolnictwie, darmowym dostepie do lekarza, zlodziejach itp - i oczywiscie nie zostalo to w 100% wyeliminowane ale walczy sie z tym, poza tym nawet 10% ludzi bedacych wegetarianami to jednak wieeeeele mniej straconych i cierpiacych zwierzat wiec warto - nawet 1 osobe przekonac  Cytat: 
 [1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;49286396]I serio, przez cały proces - od sadzonek, aż do wiezienia ich do punktu skupu, nigdy i niczym ich nie pryskacie? Jeśli tak, to zwracam honor, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo mój dziadek nawet na działce robi jabłonkom opryski, bo inaczej by je szkodniki zeżarły i nic by z nich nie było.[/QUOTE] moi rodzice maja malutka dzialeczke i ojciec pryska jedynie wywarem z pokrzywy  ja hodowalam na balkonie ziola i musze przyznac ,ze pietruszke mi mszyce oblecialy ale reszta bardzo aldnie wyrosla  Cytat: 
 co do punktu 3 - nie wiem na co dokladnie masz alergie, bo wydaje mi sie,ze na wsyztsko nie mozna  ale nikt Cie nie ma jak zmusic - btw co do drazliwego jelita to jestes pewna? Ja w taka chorobe nie wierze  a lekarze tez mi probowali ja wmowic  bo nic mi nie wyszlo na badaniach... do tej pory nie wiem co mi bylo ( pewnie zlapalam jakas baterie/lambie czy cos) ale wyleczylam sie ziolami - poczytaj o wrotyczu-to takie zolko, tylko nie sprzedaja go w sklepach, zabija bakterie, pierwotniaki a nawet robaki -pijeszcze przez tydzien rano przed jedzeniem i na wieczor-moim zdaniem warto sprobowac, bo raczej COS to jelito drazni Cytat: 
 Cytat: 
 Cytat: 
  -producenci oszukuja na potege i to nie tylko ci od pozywienia - rok temu czytalam, ze 30% ciuchow co to niby sa w 100% z bawelny ma mniej niz 75% bawelny  a co do zywnosci to tutaj raport UOKIKu o zgodnosci etykiet z obietnicami producentow: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...,d.d24&cad=rja -nie dam rady skopiowac cytatu ale nieprawidlowosci w opisach skladow stwierdzono u ok 70% produktow miesnych - fakt,ze spora czesc to w zasadzie brak skladu ale jest tam opisane tez, jako jeden z glownych ze sciema , ze naturalne i bez konserwantow a konserwanty znajduja albo, ze producent na opakowaniu zamieszcza inny sklad niz byl na opakowaniu zbiorczym   | |||||
|     |   | 
|  2014-12-11, 00:06 | #187 | |
				 | 

Cytat: 
  Ten raport wcale nie zaprzecza moim słowom. Nie ma tam nic o tym, że skład na etykiecie, procentowy mięsa nie zgadzał się rzeczywistym, w  ocenianych wyrobach mięsnych  . Akurat mięsa to bardzo się pilnuje. Gdyby producenci oszukiwali na składzie procentowym, to jakim cudem są w sprzedaży np. parówki ze składem na opakowaniu: 50% mięsa?  Są takie. Jeśli już to oszukują na sugestywnych nazwach, albo ogólnych opisach zapychaczy. Przekłamania z procentowym składem były tylko po stronie samego sklepu, w raporcie wyraźnie piszą o ekspozycji w miejscu sprzedaży, wprowadzającej w błąd. To chciwość właścieli sklepu, oni nie są tak pilnowani. Producenci bezwzględnie muszą przestrzegać przepisów. Wspomniane 70 % dotyczy błędów w ekspozycji w sklepach (dział mięsny, produkty bez opakowania od producenta), nie chodzi o takie produkty leżące w lodówkach w opakowaniu na których masz podany skład. Ich dotyczy inny rozdział raportu. Czytamy tam: "Oznakowanie niezgodne z obowiązującymi przepisami posiadało 5 proc. ocenionych partii produktów." i znowu nie stwierdzono żadnego uchybienia z procentowym składem mięsa. Nie strasz ludzi  . To ważne, żeby wszyscy czytali skład i na tej podstawie mogli ocenić co warto kupić  . Edytowane przez LuckyJane Czas edycji: 2014-12-11 o 01:32 | |
|     |   | 
|  2014-12-11, 00:58 | #188 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-06 
				 | 

Niedługo wchodzą też w życie nowe zasady dotyczące etykietek na produktach: http://www.docenpolskie.pl/2-press-r...porzadzenia-ue | 
|     |   | 
|  2014-12-11, 01:28 | #189 | 
				 | 

[1=bceb01c221ea3319abad6ab  25f068feed7228d52_657f8c4  7e3c47;49295450]Niedługo wchodzą też w życie nowe zasady dotyczące etykietek na produktach: http://www.docenpolskie.pl/2-press-r...porzadzenia-ue[/QUOTE] Super  będzie jeszcze lepiej.   | 
|     |   | 
|  2014-12-11, 01:34 | #190 | 
| BAN stały | 

Jeżeli chodzi o prezenty w postaci zwierząt to pocieszę was,  że ja bym się bardzo cieszyła z takiego prezentu    Mnie się tam nigdy zwierzę nie znudziło. Moi rodzice nakupowali ptaków (osobiście za ptakami nie przepadam) ale to nie znaczy, że gdybym nagle musiała się nimi zupełnie zająć to bym je pozabijała albo wyrzuciła klatki na śmietnik :P Tak wam to piszę po tych wszystkich smutnych komentarzach :P Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 | 
|     |   | 
|  2014-12-11, 09:37 | #191 | 
| Biała Dama Zarejestrowany: 2010-02 Lokalizacja: świętokrzyskie 
				 | 

Nie chodzi mi tylko o suplementację apteczną, ale w ogóle. Jeśli ktoś jadł do tej pory wątróbkę, nie jadł szpinaku, to nie może po prostu wywalić wątróbki i udawać że niczego nie potrzebuje do szczęścia, trzeba uważać co się je, żeby dieta była prawidłowa

| 
|     |   | 
|  2014-12-11, 09:54 | #192 | 
				 | 

[1=bceb01c221ea3319abad6ab  25f068feed7228d52_657f8c4  7e3c47;49295450]Niedługo wchodzą też w życie nowe zasady dotyczące etykietek na produktach: http://www.docenpolskie.pl/2-press-r...porzadzenia-ue[/QUOTE] Jestem bardzo ciekawe, czy z opakowań jajek klatkowych znikną kurki na trawce a pojawią się w klatkach. Bardzo tego bym chciała. 
				__________________ Szczęście w budowie...  Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E. | 
|     |   | 
|  2014-12-11, 10:16 | #193 | 
| BAN stały | 

| 
|     |   | 
|  2014-12-11, 11:58 | #194 | 
				 | 

Wiele osób wie czym jest "3" na jajku, zresztą zawsze jest wytłumaczone. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę co to de facto oznacza. Jak taki chów wygląda. Gdyby były takie zdjęcia to mniej osób sięgnie po takie jajka

__________________ Szczęście w budowie...  Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E. | 
|     |   | 
|  2014-12-11, 13:12 | #195 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-03 
				 | 

co oznacza zero i wolny wybieg ? kiedyś wiedziałam i była to straszna ciasnota tak na serio, prawdziwy wolny wybieg oznacza trawę, błoto, piasek w którym kury grzebią, brudne nogi, pazury i takie same jajka | 
|     |   | 
|  2014-12-11, 15:56 | #196 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-05 
				 | 

Treść usunięta

| 
|     |   | 
|  2014-12-11, 21:47 | #197 | 
				 | 

[1=749d3470e67da5a340716cf  11c99d98c9d41692a_5eab587  331573;49300298]co oznacza zero i wolny wybieg ? kiedyś wiedziałam i była to straszna ciasnota tak na serio, prawdziwy wolny wybieg oznacza trawę, błoto, piasek w którym kury grzebią, brudne nogi, pazury i takie same jajka[/QUOTE] Zero - ekologiczne, jeden - wolnowybiegowe (mają możliwość wyjść na zewnątrz), dwa - ściółkowe (są chowane w gigantycznej hali, nie wychodzą na zewnątrz, warunki są odrobinę lepsze niż w klatkach, ale nadal tragiczne) a trójki to wiadomo 
|     |   | 
|  2014-12-13, 14:59 | #198 | ||
				 | 

Cytat: 
  - ale takie bledy tez byly tam opisane (ze sklad produktu na opakowaniu zbiorczym byl inny a potem na poszzcegolnych produktach inny, albo, ze udawali ,ze nie daja konserwantow itp), mi po rpostu chodzilo o to,zeby tak slepo znow nie ufac producentom ( i sklepom - zreszta kiedys byla afera ,ze jakis hipermarket sprzedawal stare kurczaki ,tylko myli je ludwikiem czy czyms  ) Cytat: 
   | ||
|     |   | 
|  2014-12-13, 15:29 | #199 | |
| Biała Dama Zarejestrowany: 2010-02 Lokalizacja: świętokrzyskie 
				 | 

Cytat: 
  Suplementacja to uzupełnianie diety. Jeśli się zrezygnowalo z produktu zawierającego daną substancję, to trzeba dietę uzupełnić czymś innym ją zawierającym. I tak, kiedy się rezygnuje z mięsa to trzeba jeść coś innego w zamian. I to jest suplementacja | |
|     |   | 
|  2014-12-13, 15:48 | #200 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2014-12-13, 18:19 | #201 | |
| BAN stały Zarejestrowany: 2009-10 Lokalizacja: Polska/Szwecja 
				 | 

Cytat: 
  Bawi mnie, jak kto na dowód, ze wegetarianizm jest dobry podaje, że większość ludzi to weganie  i wyciąga tu niechcący przykład kilku milairdów zamieszkujących ...indyjskie slumsy  tudzież Chińską Republikę Ludową gdzie jedzą tylko ryż bo nic innego nie ma   | |
|     |   | 
|  2014-12-13, 18:31 | #202 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2014-02 
				 | 

Cytat: 
 Nie tak bylo. Zrobilas chyba hybrydę kilku wypowiedzi- to, ze kawal świata jest wege, to ciekawostka, nie dowód na cokolwiek.   Aha, wegetarianizm to element hinduizmu, nie ma związku z indyjskimi slumsami. | |
|     |   | 
|  2014-12-13, 21:54 | #203 | |
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2014-09 
				 | 

Cytat: 
  Nie będę się rozpisywać i dyskutować o książce i badaniach w niej przedstawionych, po prostu ją przeczytaj bo tam jest wszystko wyjaśnione. Dodam tylko że The China Study jest największym badaniem dotyczącym żywienia. | |
|     |   | 
|  2014-12-13, 23:52 | #204 | |
				 | 

Cytat: 
  Wiesz ile jest organizacji zdrowia, instytucji tego typu i ile wieloletnich badań zostało na ten temat przeprowadzonych z wielokrotnie większym budżetem? Choćby Epic-Oxford Study, gdzie przebadano 45 tysięcy osób, a nie 6,5 tysiąca jak w China Study. Badania Cambella zawierają wiele błędów, zbyt daleko idących wniosków. Sporo konkretnych przykładów jest w podanych przeze mnie artykułach. Może przeczytaj je, zanim z góry założysz, że autorzy muszą pracować w wrogich weganom branżach?  (farmacja? serio?  ) Ze wszystkich współczesnych badań wynika np., że weganin musi koniecznie przyjmować witaminę B12 w tabletkach. Już to pokazuje, że dieta wegańska nie jest naturalna i musi być sztucznie wspierana. Dobrze, że żyjemy w czasach, gdy jest to możliwe. Wspomniane przeze mnie badanie Epic-Oxford wykazało także, że weganie mają o 30% więcej złamań kości, powinni więc dodatkowo przyjmować wapń. | |
|     |   | 
|  2014-12-14, 00:09 | #205 | 
| ma zielone pojęcie Zarejestrowany: 2007-12 Lokalizacja: T'Kashi (Wolkan) 
				 | 

Co masz na myśli pisząc, że dieta wegańska nie jest naturalna? Chodzi o to, że nie jest to obecnie dieta kompletna, bo trzeba suplementować witaminę B12? Czy chodzi o coś innego?

__________________ „Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) | 
|     |   | 
|  2014-12-14, 00:19 | #206 | |
				 | 

Cytat: 
  . Edytowane przez LuckyJane Czas edycji: 2014-12-14 o 00:20 | |
|     |   | 
|  2014-12-14, 00:26 | #207 | |
| ma zielone pojęcie Zarejestrowany: 2007-12 Lokalizacja: T'Kashi (Wolkan) 
				 | 

Cytat: 
 No i z tego, co wiem, to pasza dla zwierząt hodowlanych jest wzbogacana o B12, więc powiedziałabym, że farmacja w ogóle mocno wspiera ludzkie żywienie   
				__________________ „Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) | |
|     |   | 
|  2014-12-14, 00:33 | #208 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2014-12-14, 00:38 | #209 | |
				 | 

Cytat: 
  Nie masz swojego zdania?   Edytowane przez LuckyJane Czas edycji: 2014-12-14 o 00:39 | |
|     |   | 
|  2014-12-14, 00:46 | #210 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:47.