Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-03-31, 14:32   #181
tutusia
Rozeznanie

Dot.: Zapomniana pigułka

Hmm.. Jeżeli nie weźmiesz to stać nic się nie stanie, ale wg słów Twojej pani doktor skuteczność zostanie zmniejszona co wymaga 7dniowej dotatkowej antykoncepcji mechanicznej (np. gumki). Jednak ulotka mówi co innego (nie zmniejsza się skuteczność). Poczytaj w swojej, a jak nie masz to u góry strony głównej ginekologii jest wątek ulotka uniwersalna, poczytaj tam. I sama musisz wybrać czy ufac ulotce, czy Pani doktor.
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-31, 14:41   #182
Angela_ap
Przyczajenie

no wlasnie, to jest najgorsze, przyzwyczaiłam sie do takiego rytmu i naprawde nie chce nic zmieniac - pokićka mi sie jeszcze bardziej i gorszego klopotu sobie narobie

zalezy mi na skonsultowaniu tego z jeszcze jednym lekarzem w tej sprawie, zeby potwierdzic wypowiedz mojej pani doktor, ale nie moge znalezc nigdzie w necie zadnego nr telefonu do jakiegos pogotowia gin, dyzuru itp moze ty masz jakies namiary?? ewentualnie czy moglabys mi podac kontakt do swojego gina??
Angela_ap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-31, 14:51   #183
tutusia
Rozeznanie

Wejdź na stronę www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠. tam jest lista ginekologów (wprawdzie tych co wypisują recepty na postinor, ale to chyba świadczy tylko o tym, że znają się na antykoncepcji ) i ich nry. Wybierz sobie któryś i zadzwoń. Albo poszukaj w książce telefonicznej tam też będą.
Pozdrawiam!
Stary 2006-03-31, 14:55   #184
Angela_ap
Przyczajenie

serdeczne dzieki za wszystko - tak wlasnie zrobie
Stary 2006-03-31, 15:01   #185
tutusia
Rozeznanie

Nie ma za co. W końcu trzeba sobie pomagac
I podaj dokładnie wszystkie informacje, ile godzin wcześniej przyjęłaś i która to tabletka. Wg mnie powinna sie potwierdzić moja opinia (nie ujmując nic Twojej pani doktor), ale mogę się zawsze mylić.
Stary 2006-03-31, 15:08   #186
Angela_ap
Przyczajenie

wiesz, najlepsze jest to, ze mam takie samo zdanie na ten temat jak ty - i oby sie to potwierdzilo
najpierw postanowilam zadzwonic do Pana doktora opiekującego sie naszym forum
zaraz napisze co i jak jesli uda mi sie z nim skontaktowac
Stary 2006-03-31, 15:17   #187
Angela_ap
Przyczajenie

okej, sprawa wyglada tak: dwóch lekarzy potwierdziło nasza opinię z panem Wojciechem coprawda nie udalo mi sie porozmawiac, prosil o telefon za kilka minut, ale chyba nie bede mu juz zawracac glowy
jeden z nich kazal wziac pigulke jutro tak jak zwykle, a drugi kilka godzin wczesniej, a nastepne juz normalnie
ciesze sie ze opinia sie potwierdzila i ze nic mi sie nie poprzesuwa
Stary 2006-03-31, 15:28   #188
tutusia
Rozeznanie

A ja się cieszę, że moja opinina się potwierdziła, bo to oznacza, że nie wprowadziłam Cie w błąd i mam prawidłowe informacje No więc życzę dalszego spokojnego już przyjmowania tabsików
Stary 2006-03-31, 15:33   #189
Angela_ap
Przyczajenie

dziekuje dziekuje, jakas tam niepewnosc pozostaje wiec do konca tego opakowania bede po prostu uwazac
ja tobie dziekuje za pomoc
Stary 2006-04-23, 17:06   #190
wioleta701
Rozeznanie

czym grozi 8-dniowa przerwa?

pytanie jak w tytule... moja kolezanka miala wziasc pierwsza tableyke z kolejnego blistru w srode a wziela ja dopiero w czwartek, tabletki bierze jakies pol roku (diane35) ja jej poradzilam stosowanie dodatkowo prezerwatywy,.. ?????? prosze o jakies odp, rady, czy oze przez to zwiekszyc szanse zajcia w ciaże? nie uprawial seksu w czasie przerwy ale czy organizm przez to sie nie rozreguluje?
wioleta701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-23, 17:14   #191
margitta
Zakorzenienie

Dot.: czym grozi 8-dniowa przerwa?

To oznacza spóźnienie z pierwszą tabletką 24-godzinne. Schemat jak postępować jest na ulotce. Trzeba się zabezpieczać 7 dni.

A czy ona wzięła w końcu tą pierwszą tabletkę? Czy wogóle ją pominęła? Bo powinno się wziąć ją jak tylko sobie przypomni. Jeżeli nie wzięła to radzę skonsultować się jak najszybciej z lekarzem jednak.

(Chwila reflekcji) Czemu wy dziewczyny nie czytacie ulotki...
Stary 2006-04-23, 17:40   #192
didi_d
Raczkowanie

GG do didi_d

jezlei kochala sie w przerwie wtedy moze zajsc w ciaze.jesli nie kochala sie w rzerwie musi stosowac dodatkowe zabezpieczenie

didi_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-23, 19:58   #193
tootsie
Zakorzenienie

przerwę miedzy opakowaniami można skracac ale nidgy wydłużać w tym przypadku należy zastosować dodatkową antykoncepcje

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-23, 20:16   #194
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

Na pewno musi sie dodatkowo zabezpieczyć przez to spóżnienie

pzdr
asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-23, 20:22   #195
wioleta701
Rozeznanie

no wlasnie tej pierwszej w ogole nie wziela, a z ulotki zrozumiala jedynie to ze jezeli pominie sie 1 tabletke w pierwszym tygodniu to trzeba sie dodatkowo zabezpieczyc ( przez poprzeni tydzien sie nie kochala ze swoim TZ) a dokladnietu chodzilo o 1 tabletke 1 tygodnia wiec maial watpliwosci czy postepuje sie tak samo....w kaddym badz razie dzieki dziewczyny za odp :P dodatkowe zabezpieczenie to bankowo
wioleta701 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-24, 13:45   #196
szamanka
Przyczajenie

Unhappy Zapomniana tabletka

Witam!! Piszę tutaj pierwszy raz ale jestem w troche podbramkowej sytuacji. Otóż w sobote zapomniałam wziąść tabetkę (Microgynon), była to 5 z kolei tabletka. Wzięłam ją dopero po 13 godzinach, tak jak napisano w ulotce. Niestety wyczytałam również że jeśli w tygodniu poprzedzajacym zapominalstwo odbyło sie stosunek to jest mozliwe zajście w ciążę i należy sie skontaktowac z lekarzem. Niestety do mojej Pani doktor sa kolejki na 2 miesiące, a prywatnie przyjmuje w moich godzinach pracy (naprawdę nie moge się urwać). Martwie sie bo nie chciałabym ewentualnie zaszkodzic dziecku a poza tym ta niepewność jest dobijająca!!!Dodam jeszcze że stosunek był w czwartek. Bardzo Prosże Pana Doktora o pomoc, a może któraś z Was była w podpbnej sytuacji??Będę bardzo wdzięczna.

P.S. a swoją drogą po tylu latach brania tabletek nagle się zapomniec ehhh...
szamanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 14:30   #197
paula78
Zakorzenienie

Dot.: BARDZO proszę o pomoc!!!

Mnie sie zdarzylo przyjac tabletke tez po ok 10 godzinach ,nic sie nie stalo.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 17:47   #198
primavera
Zakorzenienie

Dot.: BARDZO proszę o pomoc!!!

Cytat:
Napisane przez paula78
Mnie sie zdarzylo przyjac tabletke tez po ok 10 godzinach ,nic sie nie stalo.
Paulo - ale zauważ, że jest różnica pomiędzy 10 a 13 godz; zwłaszcza iż na każdej ulotce jest napisane, że przy spóźnieniu poniżej 12 godz działanie nie jest zakłócone, natomiast jeśli spóźnienie przekroczy 12 godzin -to należy stosować dodatkowe zabezpieczenie do końca cyklu.

szamanko- plemniki mogą przeżyć podobno nawet do 7 dni w drogach rodnych kobiety, ale tylko w sprzyjającym (zasadowym) środowisku (wtedy w śluzie występują składniki odżywcze) - a przy przyjmowaniu tabletek taki raczej nie występuje, więc moim zdaniem nie masz się czym martwić
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 21:06   #199
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26
Dot.: Zapomniana tabletka

a spróbuj sobie zrobić test żeby sprawdzic czy nie zaszłaś a póki co idź do lekarza,który przyjmuje jak najszybciej

pzdr
asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 22:13   #200
Sovilo
Zakorzenienie

''Niestety wyczytałam również że jeśli w tygodniu poprzedzajacym zapominalstwo odbyło sie stosunek to jest mozliwe zajście w ciążę i należy sie skontaktowac z lekarzem. '' Czy to znaczy, ze jeśli zapomnę przyjąć tabletkę, nie bedę po prostu współzyć do końca cyklu bez dodatkowego zabezpieczenia? To byłoby chyba tak jakbym nagle w srodku cyklu z jakich przyczyn przestała brać tabletki// za zawsze'' Zweryfikujecie mój pogląd, bo mnie to nurtuje
Sovilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 22:41   #201
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sovilo
''Niestety wyczytałam również że jeśli w tygodniu poprzedzajacym zapominalstwo odbyło sie stosunek to jest mozliwe zajście w ciążę i należy sie skontaktowac z lekarzem. '' Czy to znaczy, ze jeśli zapomnę przyjąć tabletkę, nie bedę po prostu współzyć do końca cyklu bez dodatkowego zabezpieczenia? To byłoby chyba tak jakbym nagle w srodku cyklu z jakich przyczyn przestała brać tabletki// za zawsze'' Zweryfikujecie mój pogląd, bo mnie to nurtuje

tak średnio rozumiem o co ci chodzi ale wydaje mi się, że nie. To znaczy nic więcej niż to, że jeżeli zapomni się tabletki z pierwszego tygodnia, to jest ryzyko, że zajdzie się w ciąże, jeżeli współżyło się wcześniej. Bo plemniki mogą jeszcze żyć i gdzieś się czaić. Jak się zapomni dłużej niż 12 godzin, to dodatkowo zabezpieczać się należy przez kolejne 7 dni, bo działanie ich jest osłabione. Dalej będą działać bez zarzutu. Nie wiem co ma to wspólnego z zaprzestaniem ich brania
Stary 2006-04-25, 08:46   #202
Sovilo
Zakorzenienie

Hm, bo ja nie wiam jak to opisać Np. Biorę sobie kilka lat/miesięcy tabletki, współyję codziennie. Nagle jednego dnia zapomnę, tego dnia również współżyłam przed planowanym przyjęciem tabletki. Następnego dnia okaże się, że zapomniałam jej przyjąć, to po prostu nie przyjme ich więcej do końca cyklu, tak jakby np. lekarz nagle zakazał mi ich brać. Dla organizmy byłby to sygnał, ze koniec tabletek i wystawiłoby wcześniejsze krwawienie. Metne to, ale nie wiem jak to ująć Chodzi o to, że zabezpieczona jestem kiedy biorę tabletki, a wiadomo, że kiedy przerwę ich branie, zabezpieczam się inaczej, więc wielkeij tragedii z zapomnienia nie ma, po prostu do końca cyklu zabezpieczałabym się inaczej. Dobrze mysle?
Stary 2006-04-25, 09:55   #203
margitta
Zakorzenienie

Wielka to może nie, ale tragedia jest. Bo po co odstawiać tabletki jak się zapomni? Potem kolejne jest ciężko wziąć, bo wszystko potrafi być rozregulowane. A ciąży można się spodziewać, bo tu chodzi o wcześniejsze współżycie, a nie następne. Wiadomo, że potem się zabezpieczasz, ale przed zapomnieniem dodatkowo się nie zabezpieczałaś. I przed tym ostrzegają producenci.

Jak zapomnisz to po prostu bierzesz ją jak sobie przypomnisz, nawet po 24 godzinach. 7 dni zabezpieczania i nie ma problemu. Dopiero jak dwóch kolejnych zapomnisz to się je odstawia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-25, 10:25   #204
szamanka
Przyczajenie

Witam i bardzo dziękuję za odpowiedzi. Dzwoniłam wczoraj do swojej Pani doktor i ona stwierdziła, że istnieje możliwość zajścia w ciążę ale bardzo nikłe i mam dalej przyjmować tabletki. Test i tak zrobię ale może dopiero w sobote bo chyba nawet najlepsze testy wykrywaja ciażę po 6 dniach od zapłodnienia. Jeżeli sie myle to mnie poprawcie. Jeszcze raz wielkie dzięki!!
szamanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-25, 10:52   #205
Sovilo
Zakorzenienie

''A ciąży można się spodziewać, bo tu chodzi o wcześniejsze współżycie, a nie następne. '' Rozumiem, ale jesli tabletki biorę np. o 21, współzyję danego dnia np. w południe i tej tabletki tego dnia juz nie przyjmę o 21 , bo zapomnę, to nie można ich po prostu odstawić do końca cyklu? Przecież zapominanie nie jest nagminne, więc mozna zacząc je przyjmowac na nowo od nastepnego cyklu lub zrobić kilka miesięcy przerwy''tak przy okazji''. Bo tak sobie myslę, że czytałam kidyś ''tabletki mozna odstawić w każdej chwili'', więc?W końcu lekarz tez może powiedzieć''proszę natychmiast przestać brać pigułki'', to co, dostawiam tak od razu? Kurczę, nie wiem
Stary 2006-04-25, 10:58   #206
margitta
Zakorzenienie

Nie można ich tak po prostu znowu przyjmować od następnego cyklu, bo wszystko naprawdę potrafi być rozregulowane. Nie da się tak określić pierwszego dnia cyklu, gdy są całkiem nieregularne, dwa na miesiąc itd. Poczytaj sobie co piszą dziewczyny w wątkach o odłożeniu tabletek.

Oczywiście, że można je odstawić w każdej chwili tylko PO CO? Odstawienie przy zapomnieniu też jest ryzykiem ciąży, bo je odstawisz, przestają działać, a plemniki dalej żyją. Jeszcze nie słyszałam, żeby lekarz kazał nagle je odstawić bez wyraźnych przeciwskazań - najwyżej zmienić na inne.

Nie wiem czemu się upierasz przy tym odstawieniu - przecież to jest całkiem bez sensu.
Stary 2006-04-25, 12:26   #207
Sovilo
Zakorzenienie

Ni upieram sioę przy odstawieniu, nie zamierzam odstawiać, nigdy nie zapomniałam, jestem odpowiedzialna, ale jestem tylko człowiekiem- może mi się zdarzyć zapomnieć. Rozważam tylko możliwości teoretyczne Nie dogadamy się, ale dzieki za odpowiedź
Stary 2006-04-25, 16:40   #208
tutusia
Rozeznanie

Chyb anie do końca się zrozumiałyście.
No więc ja może wyjaśnie Ci Sovilo, co jest błednego w Twoim rozumowaniu. Owszem tabletki możesz odstawić w dowolnym momencie. Tylko, że działają one do ostatniej przyjętej tabletki. Ani jednego dnia dłużej. A w sytuacji, która opisujesz stosnek miał miejsce w dniu zapomnianej tabletki, czyli jeśli się je odstawi, w dniu już "nietabletkowym", a więc bez zabezpieczenia. Mam nadzieję, że o to chodziło i rozumiesz co mam na myśli, bo chyba trochę namotałam.
Pozdrawiam!
Stary 2006-04-25, 17:00   #209
Sovilo
Zakorzenienie

Tak, rozumiem, dokładnie o to mi chodziło, dziekuję A jeśli któregoś dnia zapomnę i po prostu dalej nie będe ich brać, zakładając, że ostatni stosunek był np. 2 dni przed braniem tabletek prawidłowo, to chyba tez sie niec nie stanie...(?) Nie wiem, rozumuję tak, ze jesli zdarzyłoby mi się zapomnień, po prostu dalej nie współzyje wyłącznie opierając zabezpieczenie na tabletkach.
Stary 2006-04-25, 17:17   #210
tutusia
Rozeznanie

Nic sie ni estanie, ale po co odstawiać? Jeżeli odstawisz musisz używać gumek, aż do pojawienia się kolejnego okresu. A jeżeli będziesz brała dalej wystarczy 7 dni.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości