Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VI - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-21, 09:29   #181
meneq
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VI

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
No z chustą bym na spacer się nie wybrała. Mam ją, bo dostałam, ale czy to mi jest potrzebne? Wątpię. Jestem przeciwniczką noszenia dzieci na rękach My już nawet wózka od roku nie używamy, także nam to było zbędne. Użyłam z dwa razy ale było mi za gorąco i dałam sobie spokój Zresztą młoda nie odczuwała takiej potrzeby, grzecznie spała w łóżeczku.

Mnie jest akurat bardzo, bo nie wyobrazam sobie biegania z ruchliwa dwulatka i jednoczesnie pchania wozka. Mieszkam w terenie gorzystym, wiec z wozkiem jest ciezko. Dlaczego jestes przeciwniczka noszenia? Ja jestem zwolenniczka akurat i nie wynika to jedynie z zaspokajania potrzeb dziecka. Przy mojej dwulatce tez juz wozka nie uzywam
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 09:49   #182
elcia88
Wtajemniczenie

hej dziewczyny
no naprawde za wami nadążyc to prawie ze niewykonalne. ja miałam fatalną noc , nie moge sobie miejsca znaleźć, plecy a do tego ból łydki bo skurcz. juz nie widziałam czy poduszka mi przeszkadza czy pomaga. i chore sny. dzis jeździłam do miasta 40 km na dziecięcym rowerku i to 2 razy

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Pisałyście o pępkach. ja miałm zawsze niewielki ale teraz to tak jakby sie rozwinał i prawie go nie widac wcale. jakbym miął delikatne rozciecie po ranie kłutej na srodku

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Właśnie upolowałam na all kilka sztuk ubranek Głównie większe ale z 2 szt 56. Wyszło mnie 4,5 za sztukę już z przesyłką, więc taniej niż w ciuszku płacę a wszystko w stanie idealnym. Czekam jeszcze czy może czegoś nie dodadzą
Fajne te ciuszki znajdujecie. ja za tydz dostane fure ciuszków i zaczne dokupować co mi brakuje.

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość
to ja sie dzisiaj smieje z samej siebie
poszłam do sadu siusiu bo przez remont nie mam łazienki, kucnełam pod choinkami, od strony plotu do sąsiada. Sasiad ma akurat na tej wysokosci małą altaneczkę w ogrodku i czasami tam siedzi, ale nie bylo go. Wiec sobie kucam, zaczynam siusiac, a tu nagle sąsiad zza altanki rowerem wyjezdza i patrzy w moją strone, a ja zamiast siusiac dalej, to ja chodu za choinki. Nawet portek nie podciągnełam
Mysza ty to masz przeboje z tym remontem, zeby tylko ci coś nie wlazo w tych choinkach

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
Napisane przez margaritkaaa Pokaż wiadomość
Witam w nowej części!

W poniedziałek byłam na wizycie u nowego lekarza. Jestem zachwycona. Pierwszy raz zmierzono mi szyjkę macicy-wreszcie wiem,że jest bezpiecznej długości. Miałam wizytę z usg i cytologią-której do tego momentu nie mogłam się doprosić chodząc na NFZ.

Na wizycie byłam odprężona i spokojna, lekarz poświęcił mi dużo czasu. Żałuję,że szybciej nie podjęłam tej decyzji. Warto wydać te pieniądze i być spokojnym.

Syn ma prawie 660 g. Standardowo zasłaniał twarz-tym razem tylko rękami. Nogi ma w dole brzucha. Lekarz dokładnie wytłumaczył mi skąd delikatne odczuwanie ruchów. Nogi są wciśnięte pod łożyskiem, które jest z przodu. Nie widać żadnych nieprawidłowości.

Któraś z Was pytała o pępek. Są dwa rodzaje-wklęsłe i wystające. Jak ktoś ma taki "z dziurką" to nie widać pod bluzką:P
spory synio, dobrze ze zmieniłaś lekarza.
a ja sie zdziwiłam ostatnią wizytą bo wczesniej miałam pisane ze łożysko mam w przedniej ścianie a teraz napisała mi ze na tylnej. mozliwe ze sie ptrzesuneło???!!:confused :
zapytam na wtorkowej wizycie (w dzień Matki) czy coś jej sie nie pomyliło
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 09:57   #183
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
No z chustą bym na spacer się nie wybrała. Mam ją, bo dostałam, ale czy to mi jest potrzebne? Wątpię. Jestem przeciwniczką noszenia dzieci na rękach My już nawet wózka od roku nie używamy, także nam to było zbędne. Użyłam z dwa razy ale było mi za gorąco i dałam sobie spokój Zresztą młoda nie odczuwała takiej potrzeby, grzecznie spała w łóżeczku.
A czmu nie brałabyś chusty na spacer? Przecież z dzieckiem w chuście wszystko można robić jak dziecko ją zaakceptuje

Zostawić Was na cały wieczór i już kilka stron do nadrabiania
Byliśmy wczoraj na szkole rodzenia, kupiłam sobie buty z F&F na promocji i dzisiaj spódnicę lnianą w Lidlu Zobaczymy jak leży, idę mierzyć.
Stary 2015-05-21, 09:59   #184
oczarowana
Zadomowienie

a ja umieram na jelitówkę od wczoraj. górą,dołem...myślałam,że mózg mi wyleci.jestem tak słaba,że komórkę ledwo w łapie trzymać moge.
bałam się o maleństwo ale rusza się żwawo. pobieżnie poczytam co nasmarowałyscie od wczoraj i ide spać bo nieprzytyomna jestem.
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 10:02   #185
didi9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
a ja umieram na jelitówkę od wczoraj. górą,dołem...myślałam,że mózg mi wyleci.jestem tak słaba,że komórkę ledwo w łapie trzymać moge.
bałam się o maleństwo ale rusza się żwawo. pobieżnie poczytam co nasmarowałyscie od wczoraj i ide spać bo nieprzytyomna jestem.
Biedna Słyszałam, że teraz wrócił właśnie sezon na jelitówki, a u mnie w pracy w w jednym przedszkolu ospa panuje, niby już przechodziłam, ale dmucham na zimne i wzięłam na jutro wolne w pracy w tym przedszkolu i będę się lenić

A my zakupiliśmy już też komodę dla Gabi w Ikei i właśnie poukładałam jej ubranka w jednej szufladzie i niby tych rzeczy zakupionych na liście tak mało jak porównuje z Waszymi, a cała szuflada prawie załadowana.

Edytowane przez didi9
Czas edycji: 2015-05-21 o 10:04
didi9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 10:04   #186
elcia88
Wtajemniczenie

ooo matko. wspołczuje.. zdrówka!!!
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 10:06   #187
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
A czmu nie brałabyś chusty na spacer? Przecież z dzieckiem w chuście wszystko można robić jak dziecko ją zaakceptuje

Byliśmy wczoraj na szkole rodzenia, kupiłam sobie buty z F&F na promocji i dzisiaj spódnicę lnianą w Lidlu Zobaczymy jak leży, idę mierzyć.

Chyba mi nie powiecie, ze sa noworodki, ktore nie lubia byc noszone

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:

Zdrowiej, pamietaj o przyjmowaniu plynow, nawet gdybys miala je natychmiast zwracac

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-21, 10:12   #188
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Biedaczka... trzymaj się tam jakoś!
No i tak jak meneq pisze pij, pij pij!
Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Chyba mi nie powiecie, ze sa noworodki, ktore nie lubia byc noszone
Znam dzieci, które nie lubią nawet być dotykane i najlepiej się czują w łóżeczku albo w bujaczku. Dzieci są naprawdę tak różne, że wszelkie zasady z definicji nie będą pasować do wszystkich.
Stary 2015-05-21, 10:16   #189
Małgosia89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
to ja chyba będę wyrodną matką, nie zamierzam kąpać codziennie, a ni prać ubranek co chwilą, wiadomo te co zostaną obsikane, obzygane itp.

a chustę chciałabym nosić, w szkole rodzenia będzie o chustach i po szkole rodzenia jak już dziecko się pojawi będą warsztaty, gdzie będę mogła się nauczyć wiązania. No i zobaczymy jaki typ nam się trafi.
Choć bardziej zastanawiam się nad nosidełkami dla dzieciaczków

---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ----------

ten czas w ciąży leci jak oszalały, ja dopiero co z tż-etem szaleliśmy w sylwestra, jeszcze pamiętam dziwne mrowienie w piersiach w święto trzech króli i na kilka dni przed testowaniem jak myślałam, że mnie grypa chyba złapała.
I ten poniedziałkowy poranek, gdy coś mi kazało zrobić test, ja się zastanawiałam jak mam go zrobić skoro ma być z pierwszego porannego siusiania, a ja całą noc chodziłam siusiu i ten szok gdy pojawiła się blada kreska.
I tż-et który myślał, że test ciążowy, to nowy licznik na kaloryfer
Hahaha kaloryfer niezle Ja pamietam jak z niedowierzaniem chodzilam wte i wewte i od razu bieglam po drugi test ciazowy do apteki, bo po prostu bylo to dla mnie niemożliwe.. a TZ spokojnie patrzyl na mnie i delikatnie sie usmiechal

Nasz mały cud...

Małgosia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 10:17   #190
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Biedaczka... trzymaj się tam jakoś!

No i tak jak meneq pisze pij, pij pij!

Znam dzieci, które nie lubią nawet być dotykane i najlepiej się czują w łóżeczku albo w bujaczku. Dzieci są naprawdę tak różne, że wszelkie zasady z definicji nie będą pasować do wszystkich.

Naprawde? Ale mowimy o zdrowych noworodkach? Wiadomo, ze rozne, ale to az niewiarygodne
Stary 2015-05-21, 10:21   #191
oczarowana
Zadomowienie

Cytat:
Z tego co się dowiedziałam dziecko ma cienką warstwę lipidową i lepiej zbyt często nie kąpać.
A myślę, że można rytuał zasypianie wprowadzić bez kąpania.

Wolę nosiło ergonomic bo będę czasem musiała wyjść z psem na szybko.
Marysiu widzę,że też sie skłaniasz ku nosidle.My również i chcemy zakupić te: https://www.youtube.com/watch?v=oouID5TYQp0
Mamy dwa psiuty i ja tez nie wyobrazam sobietachac wózka i piesów z 4 piętra.

a tu wszystko o nosidłąch,wisiadłach (z tego samego kanału na yt co powyzszy filmik)

pije dziewczyny,piję i cud bo juz nie zwracam.wziełam smectę i ejst lepiej.ide spać

Edytowane przez oczarowana
Czas edycji: 2015-05-21 o 10:23
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-21, 10:22   #192
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie jest akurat bardzo, bo nie wyobrazam sobie biegania z ruchliwa dwulatka i jednoczesnie pchania wozka. Mieszkam w terenie gorzystym, wiec z wozkiem jest ciezko. Dlaczego jestes przeciwniczka noszenia? Ja jestem zwolenniczka akurat i nie wynika to jedynie z zaspokajania potrzeb dziecka. Przy mojej dwulatce tez juz wozka nie uzywam
Bo szkoda mi kręgosłupa

Cytat:

Bo w chuście człowiek poci się za przeproszeniem jak świnia. Myślę, że zdrowiej jest spać w przewiewnym wózku niż przy zapoconej matce. Zresztą dziecko bardzo szybko przywyknie do noszenia na rękach i oczekuje tego cały czas. A dziecko ma się uczyć chodzić. Ma nóżki, więc niech ćwiczy. Dla przykładu. Moja m. zawsze małą nosiła. Czy malutka, czy duża. Młoda leciała do niej bo wiedziała, że babcia ją weźmie. Prosiłam ją wielokrotnie, żeby jej nie dźwigała i wreszcie trafiła kosa na kamień. Mówię jej, nie podnoś jej bo jest ciężka,ale oczywiście była mądrzejsza, a tu nagle sruuuu i tak ją połamało, że ledwo co się ruszała Teraz chodzi na zabiegi za które musiała wybulić ponad 500 zł I jak na razie odeszło jej noszenie Zresztą nie widzę przyjemności noszenia dziecka w chuście na spacerze. Ani nie oddycha zbytnio świeżym powietrzem, bo do 3 miesiąca trzeba i główkę podtrzymywać, więc raczej wdycha nasz pot i perfumy. No po prostu nie widzę sensu. Ani to nie sprawia, że dziecko kocha cię bardziej, ani nic. Przytulać można się też na siedząco czy leżąco, bez obciążania się a przy tym masz kontakt wzrokowy czego w chuście nie ma.

Cytat:
bałam się o maleństwo ale rusza się żwawo. pobieżnie poczytam co nasmarowałyscie od wczoraj i ide spać bo nieprzytomna jestem.
Zdrowiej!

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 10:26   #193
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawde? Ale mowimy o zdrowych noworodkach? Wiadomo, ze rozne, ale to az niewiarygodne
Serio, tak samo ludzie dorośli są bardziej lub mniej "dotykalscy" albo "przytulający". To są zazwyczaj bardzo wrażliwe dzieci, które źle reagują na nadmiar wrażeń. Są w stanie znieść karmienie, kąpanie czy ubieranie ale to wszystko musi być w rytuałach i w regularności. Najlepiej się czują same, kiedy patrzą na karuzelę albo po postu świat wokół siebie. A jakiś najazd gości to w ogóle koniec świata, histeria gotowa.

Ale w drugą stronę bianeczka są takie dzieci, które po prostu nie dają się w wózku wozić, potrzebują mega bliskości. I nie ma w tym nic z wyuczenia czy przyzwyczajenia jak mamy do czynienia z noworodkiem albo 2-miesięcznym niemowlakiem... zobacz w Indonezji na przykład wszystkie dzieci są noszone w chustach czy tego chcą czy nie, a potem żadne dziecko w wieku lat 2 nie jest noszone "bo się przyzwyczaiło". Przyzwyczajenie to brak umiejętności rodziców w powiedzeniu "nie" i tyle. Nie można dziecku odmawiać bliskości, bo się obawiamy że się "przyzwyczai" bo to paranoja...

Edytowane przez owieczkaa
Czas edycji: 2015-05-21 o 10:40
owieczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 10:35   #194
201701300931
Konto usunięte

Wczorajsze wyniki chyba dobre. Oczywiście prócz licznych bakterii w moczu...
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 10:37   #195
didi9
Raczkowanie

Hmmmm, tak się zastanawiam... Kupować jakiś sweterek na 56? Mam dwa cienkie i jeden gruby z polarkiem i kapturem i bluze z kapturem na 62 i nie wiem czy to nie wystraczy... Tak samo kombinmezon na wyjście polarkowy na 62 trzeba kupić, prawda? Bo i tak się zakłada po spód zwykłe ubranko? Matko, kupowanie tych ubranek spędza mi sen z powiek...
didi9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 10:37   #196
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Bo szkoda mi kręgosłupa

Bo w chuście człowiek poci się za przeproszeniem jak świnia. Myślę, że zdrowiej jest spać w przewiewnym wózku niż przy zapoconej matce. Zresztą dziecko bardzo szybko przywyknie do noszenia na rękach i oczekuje tego cały czas. A dziecko ma się uczyć chodzić. Ma nóżki, więc niech ćwiczy. Dla przykładu. Moja m. zawsze małą nosiła. Czy malutka, czy duża. Młoda leciała do niej bo wiedziała, że babcia ją weźmie. Prosiłam ją wielokrotnie, żeby jej nie dźwigała i wreszcie trafiła kosa na kamień. Mówię jej, nie podnoś jej bo jest ciężka,ale oczywiście była mądrzejsza, a tu nagle sruuuu i tak ją połamało, że ledwo co się ruszała Teraz chodzi na zabiegi za które musiała wybulić ponad 500 zł I jak na razie odeszło jej noszenie Zresztą nie widzę przyjemności noszenia dziecka w chuście na spacerze. Ani nie oddycha zbytnio świeżym powietrzem, bo do 3 miesiąca trzeba i główkę podtrzymywać, więc raczej wdycha nasz pot i perfumy. No po prostu nie widzę sensu. Ani to nie sprawia, że dziecko kocha cię bardziej, ani nic. Przytulać można się też na siedząco czy leżąco, bez obciążania się a przy tym masz kontakt wzrokowy czego w chuście nie ma.

Zdrowiej!

Czyjego? ;-)
Stary 2015-05-21, 10:40   #197
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Marysiu widzę,że też sie skłaniasz ku nosidle.My również i chcemy zakupić te: https://www.youtube.com/watch?v=oouID5TYQp0
Mamy dwa psiuty i ja tez nie wyobrazam sobietachac wózka i piesów z 4 piętra.

a tu wszystko o nosidłąch,wisiadłach (z tego samego kanału na yt co powyzszy filmik)

pije dziewczyny,piję i cud bo juz nie zwracam.wziełam smectę i ejst lepiej.ide spać
Matko! To jakbym musiała, to już bym wolała tą chustę nakładać. O ile to z twojego filmiku jako tako, to ta tula to jest dla dużych dzieci.

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-05-21, 10:41   #198
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Bo szkoda mi kręgosłupa

Zdrowiej!

Kontakt wzrokowy w chuscie jest. Prawidlowo zamotanego dziecka nie trzeba asekurowac rekoma. Chusty tez sa z roznych materialow, wiec pewnie cos by sie znalazlo, zeby sie nie pocic. Pierwsza corka nie chustowa, ale noszona; na pewno przewaga noszenia niz czasu w wozku i co? Ruchowo rozwinela sie bardzo szybko i wcale sie nie domagala noszenia. I wlasnie noszenie przyspiesza rozwoj nie tylko emocjonalny, ale rowniez ruchowy. Dla mnie oprocz wygody, korzysci jest znacznie wiecej ;-)
Stary 2015-05-21, 10:41   #199
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

słuchajcie dostałam 3 wielkie wory ubranek.

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-21, 10:42   #200
margaritkaaa
Raczkowanie

Cytat:

Gratuluję synka.

I ja to chyba powinnam być wdzięczna, że chodzę na NFZ i nie mogę narzekać, wszystkie badania, wszystko mam robione. Ba czasem narzekam po co tyle tego, czasem narzekam, że moja lekarka tak szybko wszystko, ale co ma być zrobione, zbadane, to jest. Cytologię miałam na pierwszej wizycie. Szyjkę też mam badaną, a po ostatnich atrakcjach z szyjką w piątek na usg mam mieć dokładnie sprawdzoną.

Dziękuję Dobrze,że ktoś na NFZ się jeszcze stara. Ja mimo problemów z bólem brzucha szyjki na NFZ nie miałam sprawdzonej. Ale to już przeszłość

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

[/COLOR]

spory synio, dobrze ze zmieniłaś lekarza.
a ja sie zdziwiłam ostatnią wizytą bo wczesniej miałam pisane ze łożysko mam w przedniej ścianie a teraz napisała mi ze na tylnej. mozliwe ze sie ptrzesuneło???!!:confused :
zapytam na wtorkowej wizycie (w dzień Matki) czy coś jej sie nie pomyliło

Z tego co wiem to łożysko może się przemieścić,ale warto o to dopytać.

Wczoraj mieliśmy zwiedzanie porodówki i całego oddziału ze Szkoły Rodzenia. Miałam łzy w oczach jak mój Mąż się zachwycał płaczem niemowlaków
margaritkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 10:42   #201
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Czyjego? ;-)
Oczywiście, że mojego. Może i nie czuć bólu, ale nie wierzę, że to jest takie bez wpływu Zrestą po cc nie można dźwigać przez 3 miesiace a dziecko szybko przybiera na wadze.

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-05-21, 10:48   #202
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Serio, tak samo ludzie dorośli są bardziej lub mniej "dotykalscy" albo "przytulający". To są zazwyczaj bardzo wrażliwe dzieci, które źle reagują na nadmiar wrażeń. Są w stanie znieść karmienie, kąpanie czy ubieranie ale to wszystko musi być w rytuałach i w regularności. Najlepiej się czują same, kiedy patrzą na karuzelę albo po postu świat wokół siebie. A jakiś najazd gości to w ogóle koniec świata, histeria gotowa.

Ale w drugą stronę bianeczka są takie dzieci, które po prostu nie dają się w wózku wozić, potrzebują mega bliskości. I nie ma w tym nic z wyuczenia czy przyzwyczajenia jak mamy do czynienia z noworodkiem albo 2-miesięcznym niemowlakiem... zobacz w Indonezji na przykład wszystkie dzieci są noszone w chustach czy tego chcą czy nie, a potem żadne dziecko w wieku lat 2 nie jest noszone "bo się przyzwyczaiło". Przyzwyczajenie to brak umiejętności rodziców w powiedzeniu "nie" i tyle. Nie można dziecku odmawiać bliskości, bo się obawiamy że się "przyzwyczai" bo to paranoja...

No wlasnie, a to nie jest juz jakies zaburzenie SI? Bo ja rozumiem mniej lub wiecej, ale wcale?
No wlasnie dawniej wszedzie sie nosilo dzieci i jakos wszystkie wyrosly z tego. Nie dodalabym nic oprocz tego, ze to nawet nie kwestia odmawiania a akceptowania potrzeb dziecka. Bo juz takie dziecko, ktore zaczyna raczkowac czy chodzic naprawde znacznie mniej lub wrecz wcale nie spedza czasu noszone.

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Cytat:
Napisane przez didi9 Pokaż wiadomość
Hmmmm, tak się zastanawiam... Kupować jakiś sweterek na 56? Mam dwa cienkie i jeden gruby z polarkiem i kapturem i bluze z kapturem na 62 i nie wiem czy to nie wystraczy... Tak samo kombinmezon na wyjście polarkowy na 62 trzeba kupić, prawda? Bo i tak się zakłada po spód zwykłe ubranko? Matko, kupowanie tych ubranek spędza mi sen z powiek...

Nie kupowalabym sweterka tak malego. Zalozysz wiekszy jesli bedzie potrzeba.

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Cytat:
Oczywiście, że mojego. Może i nie czuć bólu, ale nie wierzę, że to jest takie bez wpływu Zrestą po cc nie można dźwigać przez 3 miesiace a dziecko szybko przybiera na wadze.

Ale zamotanego nie dzwigasz, ciezar rownomiernie sie rozklada, nawet Ci sie srodek ciezkosci nie przesuwa.
Stary 2015-05-21, 10:54   #203
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Trochę brzmisz jak typowy przedstawiciel społeczeństwa z problemami pierwszego świata Po cc wiadomo, że nie można dźwigać od razu i nikt z tym nie dyskutuje. Ale nie dźwigasz na kręgosłupie 30 kg, żeby od razu z góry przewidywać problemy i bóle. Waga dziecka się rozkłada równomiernie na barki, miednicę i kręgosłup, a jak jesteś zdrowa i nie ma przeciwwskazań ortopedycznych to nie umrzesz od noszenia 5 czy nawet 10 kg, ostatecznie od wieków ludzie noszą, pracują i dźwigają i do tego jesteśmy stworzeni, a nie do kiśnięcia przed tv.
Cytat:
No wlasnie, a to nie jest juz jakies zaburzenie SI? Bo ja rozumiem mniej lub wiecej, ale wcale?
No wlasnie dawniej wszedzie sie nosilo dzieci i jakos wszystkie wyrosly z tego. Nie dodalabym nic oprocz tego, ze to nawet nie kwestia odmawiania a akceptowania potrzeb dziecka. Bo juz takie dziecko, ktore zaczyna raczkowac czy chodzic naprawde znacznie mniej lub wrecz wcale nie spedza czasu noszone.
Jak rozmawiałam z położnymi opiekującymi się noworodkami to te dzieci podobno takie są, później z tego wyrastają. Możliwe że to jest jakieś zaburzenie albo niedojrzałość układu, ale takie dzieci są, rodzą się i trzeba im dać to, czego potrzebują czyli ciszy i spokoju

A z tymi wiszącymi dziećmi na rodzicach to jest często mechanizm uzależnienia dziecka od siebie i wmontowania w dziecko swoich strachów. Dziecko uważa, że bez mamy sobie nie poradzi i dlatego na niej wisi.
Stary 2015-05-21, 11:02   #204
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Trochę brzmisz jak typowy przedstawiciel społeczeństwa z problemami pierwszego świata Po cc wiadomo, że nie można dźwigać od razu i nikt z tym nie dyskutuje. Ale nie dźwigasz na kręgosłupie 30 kg, żeby od razu z góry przewidywać problemy i bóle. Waga dziecka się rozkłada równomiernie na barki, miednicę i kręgosłup, a jak jesteś zdrowa i nie ma przeciwwskazań ortopedycznych to nie umrzesz od noszenia 5 czy nawet 10 kg, ostatecznie od wieków ludzie noszą, pracują i dźwigają i do tego jesteśmy stworzeni, a nie do kiśnięcia przed tv.

Jak rozmawiałam z położnymi opiekującymi się noworodkami to te dzieci podobno takie są, później z tego wyrastają. Możliwe że to jest jakieś zaburzenie albo niedojrzałość układu, ale takie dzieci są, rodzą się i trzeba im dać to, czego potrzebują czyli ciszy i spokoju

A z tymi wiszącymi dziećmi na rodzicach to jest często mechanizm uzależnienia dziecka od siebie i wmontowania w dziecko swoich strachów. Dziecko uważa, że bez mamy sobie nie poradzi i dlatego na niej wisi.

To znow jakiejs ciekawej rzeczy sie dowiedzialam. Jasne, pewnie potrzeby po to sa, aby je zaspokajac.
Nie wiem, jak to jest, bo u nas wlasnie zapewnienie wsparcia, bliskosci, przytulenia czy kp wrecz wspiera corke w osiaganiu samodzielnosci. Przyszlo jakos naturalnie i mam nadzieje, ze przy drugim dziecku, tez tak bedzie ;-)
Stary 2015-05-21, 11:06   #205
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
To znow jakiejs ciekawej rzeczy sie dowiedzialam. Jasne, pewnie potrzeby po to sa, aby je zaspokajac.
Nie wiem, jak to jest, bo u nas wlasnie zapewnienie wsparcia, bliskosci, przytulenia czy kp wrecz wspiera corke w osiaganiu samodzielnosci. Przyszlo jakos naturalnie i mam nadzieje, ze przy drugim dziecku, tez tak bedzie ;-)
Ja też mam nadzieję na "typowe" dziecko, wtedy jakoś to będzie, nie mam ochoty "podejmować wyzwań" ani "sprawdzać się" przy trudnym dziecku. Ale przyszłość pokaże jak będzie, gadać sobie można a dziecka na zamówienie się nie robi. No i nie ma możliwości zwrotu....
Stary 2015-05-21, 11:07   #206
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też mam nadzieję na "typowe" dziecko, wtedy jakoś to będzie, nie mam ochoty "podejmować wyzwań" ani "sprawdzać się" przy trudnym dziecku. Ale przyszłość pokaże jak będzie, gadać sobie można a dziecka na zamówienie się nie robi. No i nie ma możliwości zwrotu....

Oby bylo dobrze ;-)
Stary 2015-05-21, 11:22   #207
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez didi9 Pokaż wiadomość
Hmmmm, tak się zastanawiam... Kupować jakiś sweterek na 56? Mam dwa cienkie i jeden gruby z polarkiem i kapturem i bluze z kapturem na 62 i nie wiem czy to nie wystraczy... Tak samo kombinmezon na wyjście polarkowy na 62 trzeba kupić, prawda? Bo i tak się zakłada po spód zwykłe ubranko? Matko, kupowanie tych ubranek spędza mi sen z powiek... rosi:
Mi się wydaje ze pod kombinezon na dwór juz nie trzeba sweterka pod spód? Czy się mylę? Tylko cis lekkiego plus kombinezon kocyk i do wózka

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
Stary 2015-05-21, 11:31   #208
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Zakupiłam kilka ciuszków dla dziecka z F&F. Opłaca się jeszcze bardziej z ta promocja.
Stary 2015-05-21, 11:52   #209
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

Widzę temat chust i dyskusja. Chusta nie ma samych plusów tak jak wózek ich nie ma. Wszystko zależy od kobiety i jej organizmu a także od dziecka. Polecam poczytać plusy i minusy tego rozwiązania tak jak brzuch ciążowy obciąża nasze kręgosłupy tak potem obciąża noszenie dziecka u niektórych kobiet. Kręgosłup po ciąży wraca "na swoje miejsce". Np. ja nie mam bólów pleców z racji powiększającego się brzucha, ale inna ciężarna może odczuwać.

Oczarowana
biedactwo

Edytowane przez namisek1990
Czas edycji: 2015-05-21 o 11:54
namisek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 11:58   #210
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Widzę temat chust i dyskusja. Chusta nie ma samych plusów tak jak wózek ich nie ma. Wszystko zależy od kobiety i jej organizmu a także od dziecka. Polecam poczytać plusy i minusy tego rozwiązania tak jak brzuch ciążowy obciąża nasze kręgosłupy tak potem obciąża noszenie dziecka u niektórych kobiet. Kręgosłup po ciąży wraca "na swoje miejsce". Np. ja nie mam bólów pleców z racji powiększającego się brzucha, ale inna ciężarna może odczuwać.

Oczarowana
biedactwo

Oraz dobrania odpowiedniego wiazania ;-) i tu juz minusy mozna minimalizowac
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości