Nie! ale dlaczego nie? Bo jestes KOBIETA… - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-11-11, 02:55   #181
_Mia
Zakorzenienie

Dot.: Nie! ale dlaczego nie? Bo jestes KOBIETA…

No, ale to powinny być jakieś ogólne zasady postępowania międzyludzkiego, ale z jakichś powodów nie oczekuje się tutaj wzajemności
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 06:13   #182
Anethka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
A ja akurat się nie obrażam, jak ktoś mówi, że ,,baba za kółkiem" - szczerze? Zgadzam się z tekstem, że baba za kierownicą Cię wk... ale facet zabije. Jak ktoś robi na drodze coś głupiego, takiego roztrzepanego, ale nie bardzo ryzykownego - to faktycznie często zauważam, że kierowcą jest kobieta, czasami aż mi łapki opadają, jak to widzę, kiwam głową, a ta kobitka się do mnie uśmiecha promiennie i przeprasza i jedzie dalej. Ale sytuacje, gdzie ktoś wyprzedza na trzeciego, na zakręcie, wymusza pierwszeństwo, wyprzedza na pasach, zajeżdża drogę - nie widziałam jeszcze kobiety, która by tak robiła, a trochę już jeżdżę.
A pod prąd na rondzie to i mój brat pojechał, i 5 aut za nim
Oczywiście nie uważam, że każda kobieta robi głupie rzeczy a każdy facet niebezpieczne - ale serio, jeszcze nie miałam groźnej sytuacji na drodze, którą spowodowałaby kobieta Kilka razy się zdenerwowałam, owszem.
To nie zawsze jest regułą. Mam znajomą, która jest piratem drogowym. Jeśli ktoś decyduje się na to, żeby z nią jechać, musi mieć mocne nerwy. Wymuszanie pierwszeństwa, zajeżdżanie drogi, to dla niej chleb powszedni. Jak twierdzi: "jestem kobietą. Faceci uważają, że baba nie potrafi jeździć, więc właśnie dlatego, więcej mi się wybacza na drodze".
Tak więc różnie bywa

KLIK
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 07:41   #183
azadon
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smellsliketeenspirit Pokaż wiadomość
Wybaczcie, drogie panie, ale jako kobieta znająca swoją wartość, totalna ateistka i baba daleka od misiaczkowania, z tym pogrubionym się zgadzam i basta.
Sęk w tym, żeby w obie strony to działało.
No bo:
1. Jeśli facet coś dla mnie robi, ot tak, to nawet jak mu to ciasto zakalcem wyjdzie albo nie doprasuje do końca kantów - ja to docenię, że zrobił coś dla mnie bezinteresownie, zamiast wywalić się na fotelu mówiąc, że od gotowania i prasowania to baba, podaj mie piwo kobieto. Mnie też nie każdy obiad wyjdzie, mimo to tż docenia, że staram się nauczyć gotowania i chwali moje chęci i determinację.
2. No to chyba darcie papy (a tego a nie mówiłam nienawidzę od lat szkolnych), bo się popełniło błąd to każdy związek może popsuć. Sądzę, że jak się mleko rozlało, to nie ma co wyrzutów robić, trudno, niech naprawia, wie jaki błąd zrobił to mu dodatkowo łba suszyć nie będę
3. No i? Jak któreś z nas wraca padnięte, to też nie naskakujemy na siebie, że "ty miałaś pranie zrobić, a ty zakupy, teraz!!one!". Mnie tam ręka nie uschnie jak widzę, że ledwo zipie i sama pralkę włączę. Za tydzień on za mnie pozmywa, bo będę przetyrana na uczelni.
4. Tak, bo żadna z nas nigdy nie chciała sprawić komuś przyjemności gotując coś, co ta osoba lubi.
5. To dla mnie też normalne. W związku ludzie dbają o siebie, byle nie przekroczyć granicy, gdzie sprawdzamy, czy kanapeczki zrobione przez nas wziął albo czy szaliczek ma. Ale zwykła troska, opieka? Mnie jest miło słyszeć "zrobiłem ci rosół, bo chyba coś cię bierze" czy "załóż czapkę, bo się zaziębisz" - ktoś o mnie dba.
6. Ten punkt dla mnie jest podstawą związku: jak są jakieś wąty, coś nie halo, idziemy na stronę, rozmawiamy potem, nigdy przy ludziach nie skrytykuję otwarcie partnera, mogę się nie zgadzać, powiem swoje zdanie, ale nie będzie to osobista wycieczka, bez krytyki. A przy dzieciach wspólnych w przyszłości już w ogóle, bo mają myśleć, że ojciec jest pierdołą? Wolę na osobności.
7., 8. Tu nie trzeba wyjaśniać
9. I właśnie to to. Ile razy się słyszy, że np. po urodzeniu dziecka ojciec ląduje na kanapie, bo matka śpi z dzieckiem? Czasem nawet takim podstawówkowym, a potem trudno wrócić i spać razem, jak kilka lat się śpi osobno. Ja rozumiem wyjątkowe sytuacje, ale można dziecko położyć w kołysce przy łóżku, można spać razem nawet, póki małe, ale jak już nie panikuje się tak nad tym, czy niemowlę oddycha, a dzieciak zaczyna chodzić itp., to powinno mieć swój kącik, żeby rodzice mieli intymność. No mówię na świetnym przykładzie, bo moja mama spała ze mną do czasu, aż skończyłam chyba 6,7 lat. I większość moich koleżanek z klasy też. A ojciec sam. Nie mam dzieci, ale nie wyobrażam sobie tego, na szczęście to się zmienia.
10. Pliz, podanie facetowi szklanki wody czy zrobienie kawy to zamach na wyzwoloną kobietę?
11. Zawsze mi się wydawało, że w małżeństwie ważne decyzje podejmuje się razem, ważne, czyli: bierzemy kredyt, kupujemy coś dużego, staramy się o dziecko, jedziemy na wakacje - błahe, jak kupno firanek to inna sprawa.
12. Też nie chciałabym być z kimś, kto ciągle jojczy i truje atmosferę - ani z babką ani z facetem
13. To, co w punkcie 9. Intymność jest potrzebna zawsze. I nie dziwię się, że małżeństwa się rozpadają, jeśli baba woli umyć podłogę, zamiast posiedzieć z mężem, ta podłoga nie ucieknie. Albo odmawia wyjścia na randkę, bo pranie, bo okna umyć, bo bigos gotuje.
14. Tu pół na pół. Zwija skarpety w kulkę? Rozkłada swoje śrubokręty gdzie popadnie? Można powiedzieć, można poprosić o zmianę, ale to na tyle nieszkodliwe, że nie zwraca się uwagi. W końcu która z nas chce wytresowanego pieska zamiast mężczyzny? Drugie pół takie, że jak np. ma przyzwyczajenie takie, że co piątek idzie do klubu go-go - no to nie. Trzeba zastanowić się, czy warto podjąć często niełatwą walkę o błahostkę czy zostawiać lepiej siły na cięższą artylerię. Nie wiem jak was, ale mnie by wkurzało, jakby ktoś gęgał, że mam np. kłaść w prawym rogu wanny, skoro lubię w lewym.

Oczywiście moja wypowiedź jest lekko przesadzona, ale część z tych punktów powinna być zachowana w każdym normalnym związku, pod warunkiem, że zachodzi zasada wzajemności. Ale o to w związku chodzi, c'nie?

Kilka innych punktów też od biedy jest spoko. Np. to, żeby mówić, co się myśli i czuje. No druga strona nie powinna się wszystkiego domyślać, rozmawiać się powinno.
Nie atakuję wizażanki, która to wkleiła, ale serio, część rzeczy to bzdury, a część jest zupełnie normalna, o ile faceta ani nie traktuje się jak ostatniego śmiecia ani nie usługuje mu się. Złoty środek, ot co.
zgadzam się z twoją wypowiedzią, ALE pod warunkiem, że zasady te działają w dwie strony. I hasło np "ugotuj mu coś, co on lubi" - wybacz, ale facet też ma dwie ręce i może sobie ugotowac. Ja nie tknę niektórych potraw, nawet półproduktów i koniec. I nie będę biegać po kuchni w masce gazowej i rękawiczkach, żeby ugotować cos, co on lubi.

Co do "przyzwyczajeń" i kulek ze skarpet. No wyobraź sobie, że własnie pozbierałaś kilka takich kulek, wrzuciłaś do prania, poodkurzalaś dywan, zrobiłaś porządek. On wchodzi 3 minuty po ttym, jak w końcu usiadłaś, zdejmuje te zrolowane skarpety i rzuca na ziemię, bo ma takie przyzwyczajenie. No sorry, ale zatłukłabym.
azadon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 10:02   #184
pannaatopowa
Zakorzenienie

Od kiedy mam komputer lubię informatykę. Nie uczyłam się w tym kierunku (czego żałuję), sama także się nie kształcę, ale od gimnazjum miałam piątki (nawet szóstkę). Czwórka to byłby wstyd. W gimnazjum i liceum prace zaliczeniowe robiłam sobie, a potem 2-3 osobom, po czym wychodziłam przed czasem. O ile w liceum pomagałam dziewczynom, to w gimnazjum siedziałam pomiędzy dwoma facetami (specjalnie tak usiedli, abym im pomagała).

W liceum i szkole policealnej uczył mnie facet - szowinista. O ile w pierwszej szkole moje umiejętności przeszły bez echa, to w drugiej już było inaczej. Otóż gość jest znamy z jego traktowania kobiet. Na przykład czasem nie pozwala kobietom korzystać z myszki. Wprawdzie ja tego nie doświadczyłam, ale jego stosunek do kobiet przy komputerze jest znany.

Do rzeczy. W pierwszym semestrze szkoły policealnej uczyliśmy się tworzyć strony w notatniku. Dostaliśmy spis poleceń na kartce, a gość nam tłumaczył jak ich używać. Ja po paru lekcjach potrafiłam tworzyć zagnieżdżone, kolorowe tabelki, podczas gdy inni (w tym mężczyźni) mieli ogromny problem z prostszymi poleceniami. Widziałam, że facet wymyśla coraz trudniejsze zadania dodatkowe a ja nic. Na koniec usiadł i się patrzy w końcu się pyta czy ja miałam coś z tym wspólnego wcześniej. Ja, zgodnie z prawdą mówię, że nie. No to powiedział "ile lat jestem nauczycielem i wykładowcą żaden z uczniów, czy studentów mnie tak nie zaskoczył".

To jest takie moje małe, feministyczne zwycięstwo.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 13:54   #185
201701261449
Konto usunięte

1. Nie pal, bo dziewczynom nie wypada. Jak już musisz to nie na ulicy, kobieta nie powinna na ulicy palić, żeby ktoś ją widział - współpracownica
2. Naucz się gotować. Jak to, nie chcesz? A kto będzie obiad robił X? Sam będzie? Przestań + niedowierzający uśmieszek w stylu "głupiaś jest" - mama
3. Kolczyki w nosie? Kto to widział, żeby dziewczynka takie gwinty w nosie miała, to już niemodne, wszyscy wyjmują, nawet ten, wiśniewski - babcia
4. Oszczędzaj pieniądze. Jesteś dziewczyną, musisz umieć rozporządzać - tata
5. Pijesz piwo???????? I to jeszcze przy X, co on sobie pomyśli o tobie - mama.

Dziękuję.

Edytowane przez 201701261449
Czas edycji: 2015-11-11 o 13:55
201701261449 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 20:00   #186
Veredise
Zakorzenienie

Nie widzę nic złego w tym, że dziewczyna ugotuje coś dobrego facetowi. Tak jak np. facet który się zna na autach coś pomoże przy jej aucie. Przecież jeden się zna na czymś lepiej, drugi na czymś innym i można sobie pomóc i zrobić przyjemność w ten sposób.
Ale oczekiwanie, że kobieta ma regularnie gotować facetowi i w dodatku zawsze to, co on lubi (bez względu na to, co ona lubi), to masakra. Rozumiem, że facet może nie lubić gotować albo nie umieć (zresztą tak samo jak kobieta), ale wtedy może zawsze pomóc - zrobić zakupy albo pomóc np. przy krojeniu czy jakichś prostszych czynnościach.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 21:54   #187
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Kobiety, które grają w gry strategiczne, przygodowe, fabularne, cRPG itp. mają u wielu (normalnych) facetów dużego plusa.
Ja się raczej spotykam z typem pt. to zagramy w coś łatwego, żebyś zrozumiała... Raz wygrałam z facetem w dość ciężką ekonomiczną grę, wcześniej mnie nie znał kompletnie, wyglądam podobno dość nastolatkowo i wielu facetów nie bierze mnie na poważnie No ale rozwaliłam go ślicznie. Facet jak to zobaczył, to wstał, wkurzony, z tekstem do gospodarza pt. ona mnie ograła!! i wyszedł. Albo drugi typ, który sam nie gra, ale podgląda mi karty i mówi, jak mam je zagrywać =.= Robiłam po swojemu, on obrażony, że nie biorę jego cennych wskazówek, że na pewno przegram - jak wygrałam, to zaś rzucił tekstem, że dzięki niemu
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-13, 11:31   #188
201804271242
Konto usunięte

GG do 201804271242

Moim ulubionym alkoholem jest piwo. W związku z tym, najczęstszą sytuacją jest sugerowanie mi (a czasem nawet podawanie od razu) słodkiego piwa - radlera lub jakiegoś sikacza z sokiem i głębokie zdziwienie, że nie chce tego pić. Znam się całkiem nieźle na piwie i z łatwością odróżniam porządny browar od komercyjnego. Mało tego - uwielbiam typowo gorzkie gatunki, najbardziej Portery, które często nawet dla facetów są zbyt mocne w smaku

Jeżeli chodzi o inne stereotypy, nienawidzę zakupów... Jak już mnie mąż wyciągnie gdzieś do galerii to ja mu narzekam całą drogę, że chce już wracać, a on "jeszcze tylko jeden sklep, obiecuję. No i jeszcze tamten. Ale ten to już na bank ostatni" Jak mówimy komuś, że jedziemy na zakupy to mojego męża poklepują ze współczuciem po plecach, a to przecież ja jestem poszkodowana
201804271242 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-13, 11:34   #189
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Indescriptible Pokaż wiadomość
Moim ulubionym alkoholem jest piwo. W związku z tym, najczęstszą sytuacją jest sugerowanie mi (a czasem nawet podawanie od razu) słodkiego piwa - radlera lub jakiegoś sikacza z sokiem i głębokie zdziwienie, że nie chce tego pić. Znam się całkiem nieźle na piwie i z łatwością odróżniam porządny browar od komercyjnego. Mało tego - uwielbiam typowo gorzkie gatunki, najbardziej Portery, które często nawet dla facetów są zbyt mocne w smaku

Jeżeli chodzi o inne stereotypy, nienawidzę zakupów... Jak już mnie mąż wyciągnie gdzieś do galerii to ja mu narzekam całą drogę, że chce już wracać, a on "jeszcze tylko jeden sklep, obiecuję. No i jeszcze tamten. Ale ten to już na bank ostatni" Jak mówimy komuś, że jedziemy na zakupy to mojego męża poklepują ze współczuciem po plecach, a to przecież ja jestem poszkodowana
Dobre to mi przypomnialo ze ja lubię whisky i wódkę, a z win ma być wytrawne, za to Tz koniecznie m.in. słodkie czerwone wino i porto
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-13, 15:08   #190
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez Indescriptible Pokaż wiadomość
najczęstszą sytuacją jest sugerowanie mi (a czasem nawet podawanie od razu) słodkiego piwa - radlera lub jakiegoś sikacza z sokiem [...]
O matko, nienawidzę tego - jak idę do znajomych i na dzień dobry jestem pytana czy wolę 'malinowe czy jabłkowe' Odechciewa się pić czegokolwiek.
Skoro lubisz smak Portera, to spróbuj sobie kiedyś Porterówkę zrobić (oczywiście jeśli lubisz wyższe procenty)
Stary 2015-11-13, 15:14   #191
sepolia
Przyczajenie

Ja nie cierpię tego, że dziewczynkom nie wolno się brudzić. Że dziewczyny muszą się uczyć i być spokojne na lekcjach. A najbardziej denerwują mnie teksty: "taka ładna dziewczyna a przeklina". Jakbym była brzydkim chłopcem, to mogłabym sobie przeklinać.
sepolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-13, 15:18   #192
favianna
Zakorzenienie

Nie mogą się brudzić, dużo jeść, mieć rozłożonych szeroko nóg i milion innych rzeczy ;P
Kiedyś jako wczesna nastolatka siedziałam w spódnicy z rozłożonymi nogami i mi babcia zwróciła uwagę ze nie wypada. Trochę do mnie docieralo o co w ogóle chodzi
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-13, 15:30   #193
201604140952
Konto usunięte

U mnie w domu nikt nie mówił, że dziewczynce nie wypada tego czy tamtego, raczej ogólnie, że czegoś się nie robi. Obowiązki domowe też były w miarę równo rozdzielone pomiędzy mnie i braci. Za to w szkole już od pierwszych klas chłopcom na więcej pozwalano, nie musieli się "dobrze zachowywać", bo "to chłopcy", częściej przymykano oko jak nie mieli pracy domowej czy ściągali.
201604140952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-13, 16:06   #194
pannaatopowa
Zakorzenienie

Mnie mama próbowała przekonać, że nie powinnam nosić się na czarno, nie powinnam chodzić w grubych porach (jeansy) a się ubierać dziewczęco. Niestety to nie przeszło :P

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 14:30   #195
201804271242
Konto usunięte

GG do 201804271242

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Dobre to mi przypomnialo ze ja lubię whisky i wódkę, a z win ma być wytrawne, za to Tz koniecznie m.in. słodkie czerwone wino i porto

Whisky i wódka to tak średnio - wolę gin z tonikiem. Za to wino tylko wytrawne, tak jak Ty

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
O matko, nienawidzę tego - jak idę do znajomych i na dzień dobry jestem pytana czy wolę 'malinowe czy jabłkowe' Odechciewa się pić czegokolwiek.
Skoro lubisz smak Portera, to spróbuj sobie kiedyś Porterówkę zrobić (oczywiście jeśli lubisz wyższe procenty)

Już kolejna osoba mi poleca tę Porterówkę, więc chyba muszę spróbować Nie byłam do końca przekonana, w końcu sam porter ma sporo procent, ale jak ze wszystkich stron zachwalają masz sprawdzony przepis?
201804271242 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 14:46   #196
memi87
Przyczajenie

Ja teraz spotykam się właśnie z takim podejściem.
Przez 2 i pół roku pracowałam w serwisie samochodowym na stanowisku asystentki. Zajmowałam się różnymi rzeczami: wystawianiem faktur, rozmową z klientem, ale również otwieraniem zleceń na naprawę czy doprowadzaniem aut zastępczych. Bardzo polubiłam swoją pracę, a szef też bardzo mnie chwalił. Jednak po tym czasie musiałam wyprowadzić się z mojej rodzinnej miejscowości i zamieszkałam w Krakowie, z myślą że szybko znajdę pracę bo mam doświadczenie i zapał. Niestety ta myśl szybko została zweryfikowana...
Poszukiwałam pracy w serwisie, logiczne skoro to lubię i znam się na tym to co stoi na przeszkodzie. Ano stoi, to że jestem kobietą!!
Nie myślałam, że w tak dużym mieście można jeszcze się spotkać z takimi stereotypami! Skoro jestem kobietą to nie znam się na tym tak dobrze jak mężczyzna. Bo choćby największy laik w tej branży zna się lepiej na tym tylko dlatego, że jest mężczyzną... Bzdura!!
Co to za podejście nie rozumiem, ale myślę, że to tylko ich strata
memi87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 22:02   #197
DariaKom
Zakorzenienie

Nie przepadam za kobiecymi czytadłami. Nie cierpię gazet dla kobiet, ani Grocholi.
Jak gadam z jakąś koleżanką nt. książek, to w pierwszych słowach polecane mi są typowe kobiece pozycje, o jakichś życiowych niezgułach, które potykają się o własne nogi pędząc za niedobrym facetem, który łamie im serduszka.
Na nic zdają się delikatne sugestie, że to nie mój typ, że czytam horrory, fantasy, różnej maści ponuractwa a jak humorystyczne to bez męsko- kobiecych akcentów. Grzecznie dziękuję, ale nie.. "muuuusisz przeczytać, na pewno Ci się spodoba". No i bywa, że nawet trochę się ugnę, po czym utwierdzam się w przekonaniu, że to nie dla mnie, a "ta książka jest zupełnie inna", okazuje się dokładnie taką książką jak się spodziewałam

Oczywiście, jak każdy, mam na koncie parę pozycji, które nie przystają do mojego ogólnego gustu czytelniczego, ale to są raczej wyjątki
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości