|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nietaktowne pytania ze strony otoczenia
Kiedyś odwoziłam znajomych (małżeństwo) moich rodziców, bo akurat wracałam do domu, a oni mieszkali po drodze. Podczas 10-minutowej przejażdżki wypytali mnie o ślub, koszt wynajmu mieszkania w którym mieszkam, cenę mojego samochodu (niedawno kupiony, ale używany, pięcioletni). Próbowałam odpowiadać wymijająco, ale oni drążyli żebym podała konkretne kwoty
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#183 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63850296]A co w tym było nietaktownego?[/QUOTE]
Po prostu nie pyta sie o pieniadze i to jeszcze tak bezczelnie.
|
|
|
#184 |
|
Konto usunięte
|
Nie widzę powodu, dla którego miałoby się nie pytać o pieniądze, a z poprzedniego posta nie wynika, że pytania były bezczelne. Wystarczy powiedzieć, że nie chce się o tym rozmawiać, zamiast liczyć na to, że rozmówca odgadnie cel wymijających odpowiedzi.
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, ale ja ich nie widziałam kilka lat i jednak czułam się nieswojo, bo nawet moja bliższa rodzina nie wypytuje mnie o takie rzeczy. No nie wiem, wydaje mi się, że jednak po takim czasie można zapytać o coś innego np. gdzie mieszkam, a nie za ile i jak drogim samochodem jeżdżę.
Czy pytania nie były bezczelne? Trochę jednak były, bo jak już w końcu powiedziałam ile kosztował ten samochód to skwitowali "ooo drogo" i porozumiewawczo na siebie spojrzeli
Edytowane przez iwona200 Czas edycji: 2016-08-06 o 15:44 |
|
|
|
|
#186 |
|
Rozeznanie
|
Podczas rodzinnej schadzki, dawno niewidziana pociotka (któraś woda po kisielu) zapytała mnie, kiedy urosną mi "dydochy".
|
|
#187 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez nie uwazam zeby pytanie o cene auta bylo bezczelne.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63870016]Może bliższa rodzina już wie takie rzeczy i dlatego cię nie wypytuje? Dla mnie pytanie o ceny przedmiotów codziennego użytku, wydatki na życie i zarobki to najnormalniejsza rzecz na świecie w sumie neutralny temat, bo dotyczy wszystkich ludzi. Jak nie ma o czym z kimś pogadać, to można właśnie o tym. Poza tym takie pytania oprócz podtrzymywania dyskusji pełnią funkcję informacyjną. Na przykład wiem, że siostra koleżanki pracuje w tej samej branży na podobnym stanowisku, to chętnie się dowiem ile dokładnie zarabia, żeby widzieć czy obecny pracodawca nie robi mnie w trąbę. Jak się zastanawiam nad kupnem samochodu, to zapytam ile znajoma zapłaciła za swój. Co w tym bezczelnego?
Co to znaczy, że "porozumiewawczo" i dlaczego ma to świadczyć o bezczelności pytań?[/QUOTE] Dla Ciebie może i pełni funkcję informacyjną, dla mojej sąsiadki, pani Terski, pełni funkcję przeprowadzania wywiadu, co mam i za ile, po to tylko, żeby móc mnie poobgadywać i wyrządzić mi z zawiści jakieś świństewko. Takich pań Teresek jest więcej, nie dziwię się, że ludzie zachowują takie sprawy dla siebie. |
|
|
|
|
#190 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#191 |
|
Zadomowienie
|
Część ludzi w moim otoczeniu szuka wszędzie potwierdzenia, że studia nic nie dają i człowiek po studiach jest albo bezrobotny albo zarabia najniższą krajową. Jestem zaprzeczeniem tej tezy, bo mam pracę i to w zawodzie, więc parę razy usłyszałam pytanie kto załatwił mi pracę, bo przecież w Polsce NIE DA SIĘ znaleźć pracy bez znajomości
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#193 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63882326]A co za problem po prostu tego pani Teresce nie powiedzieć, skoro wiesz, że nie podoba ci się to, co ona robi z takimi informacjami? Chociaż muszę przyznać, że przejmowanie się tym, co sąsiadka opowiada na mój temat również jest dla mnie abstrakcją.[/QUOTE]
Nie chodzi o przejmowanie się, tylko o konkretne skutki. Jak nieodpowiedni ludzie się dowiedzą, że masz, ile masz i skąd masz, to po prostu mogą narobić problemów. Niektórzy ludzie nie kończą na samym zaglądaniu do portfela, ale czują się zobowiązani do komentowania zarobków/wydatków. Inni z zawiści potrafią nawet coś zniszczyć, bo ty masz a on nie. Inna autentyczna historia: osoba dowiedziała się, ile ktoś zarabia i zaoferowała się pracodawcy za mniejszą stawkę. Pracodawcy wziął tą drugą, zwalniając pierwszą (praca sezonowa). Gdybym miała własną, dobrze prosperującą działalność gospodarczą to też bym wolała, żeby nikt nie wiedział o moich dochodach, z obawy przed konkurencją.Moim zdaniem świrów nie brakuje i o zarobkach i większych wydatkach rozmawiam tylko z zaufanymi ludźmi. I nie życzę sobie być o to pytana przez Tereski tego świata, o czym powiadamiam je potężnym warknięciem. Edytowane przez 201703061347 Czas edycji: 2016-08-07 o 16:16 |
|
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63850296]A co w tym było nietaktownego?[/QUOTE]
Dla niektorych, to jest poprostu denerwujace. O ile jeszcze zniose, jak ktos mnie zapyta ile zarabiam, o tyle krew mnie zalewa, jak ktos probuje ze mnie wyciagnac, czy mam jakies oszczednosci a jesli tak, to w jakiej kwocie. Po drugie nigdy nie wiesz, co taka osoba zrobi z tymi informacjami. |
|
|
|
|
#195 | |
|
Konto usunięte
|
kilka dni temu idac sobie spacerkiem po ulicy i zaczepil mnie jakis facet- zadal mi milion pytan o mnie, oczywiscie zaczynajac od tego czym sie zajmuej na co dzien-jakos sie wymigalam od odpowiedz a ten jeszcze ze 3 razy tak wprost pytal: ale pracujesz? to jak tak to powiedz gdzie i co robisz! ha nie mowisz to klamiesz!
jako,ze goscia nie znalam to mu wprost powiedzial,ze go nie znam i moze nie mam ochoty mu mowic gdzie pracuje co skomentowal tak, ze mu sie widzi ,ze ja jednak klamie i mam dlugie waacje w zyciu ![]() Cytat:
co do samochodu to moze tez planowali jakis kupic ? wtedy wiadomo ,ze czlowiek sie rozglada-pytania o zarobki czy o kase zebrana na slubie sa mocnym nietaktem ale powyzszych za teki bym nie uznala |
|
|
|
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o samochod, to jesli ktos chce kupic, tez poszukalby ogloszen zamiast pytac kogos ile dal. Tym badziej, ze jeden trafi auto za 10 tysiecy a ktos inny moze trafic identyczne z podobnym przebiegiem o 2 tysiace taniej. Takie pytania to zwykla ciekawosc i tyle. Powiedz ciotce Krysi ile zarabiasz, ile dalas za auto i ile placisz za mieszkanie, to bedzie miala temat do rozmyslan o tym, ile Ci co miesiac zostaje na jedzenie i podpaski. |
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnośnie tego, że pytania o cenę wynajmu czy samochodu są normalne jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem to zgadzam się i normalnie odpowiadam, ale w moim przypadku to nie było nic z tych rzeczy
Edytowane przez iwona200 Czas edycji: 2016-08-08 o 16:30 |
|
|
|
|
|
#198 |
|
Zadomowienie
|
Mnie na ogół nie denerwuje gdy ludzie pytają mnie o ceny różnych rzeczy, w większości przypadków nie wyczuwam żadnego "podstępu", ale rzeczywiście są ludzie, których ciekawość jest bardzo irytująca (nie tylko w kwestii pieniędzy). Miałam kiedyś taką koleżankę, widywałyśmy się raz na jakiś czas i ogólnie opowiadałyśmy sobie co tam u nas, ale ja ciągle wyczuwałam rywalizację - komu się w życiu lepiej powodzi. Koleżanka np. pyta: czy chodzę jeszcze na treningi? Był taki czas, że miałam przerwę i mówię, że nie. Ona na to "no przecież tak ci się to podobało", ale widzę, że ma podnieconą minę i tak na prawdę się cieszy. Przy następnym spotkaniu wspominam coś o treningach, a ona na to "to chodzisz jeszcze?", odpowiadam, że tak i widzę buraka na jej twarzy. Albo pytania w stylu - spotykasz się z kimś? Jeśli nie to mam na ogół spokój, ale jak tak to "czemu ja o tym nie wiem" i wypytywanie o bardzo intymne sprawy, o których nie chcę mówić, bo uważam, że to moja sprawa. Ktoś tu pomyśli, że wiele rzeczy można sobie samemu dopowiedzieć, owszem, ale mowa ciała na prawdę może wiele powiedzieć o człowieku. Dlatego najczęściej nie irytuje nas to co ktoś mówi, ale w jaki sposób to robi.
Oczywiście z tej znajomości zrezygnowałam, bo czułam się nie komfortowo, że ktoś ma satysfakcję z moich niepowodzeń a sukcesów zazdrości. |
|
|
|
|
#199 |
|
Zadomowienie
|
Idzie wyczuć, kiedy ktoś pyta z czystego zainteresowania, a kiedy ze wścibstwa. Ja sama czasem pytam ile coś kosztowało, ale z reguły staram się zadawać takie pytania bliższym znajomym, a nie takim, których widzę raz do roku.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy slub kiedy dziecko. Zawsze spokojnie odpowiadam to samo. Szczerze mowie ze dzieci nie chce. Czasami ludzie z ciekaowsci sie dopytuja moze dla tego ze dla nich to nowosc.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#201 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Takie teksty doprowadzają mnie do szału.
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeszcze lepiej jak ktoś powie, że chce, ale nie teraz tylko za pare lat - "no a potem będzie za późno". Zwłaszcza w odniesieniu do dwudziestolatki to faktycznie będzie późno hahahahah |
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.