|
|
#181 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: ciąża na wypowiedzeniu
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#182 | ||||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:59 ---------- Poprzedni post napisano o 00:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:59 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ---------- hehehehh ![]() ---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ---------- świetnie ujęteCytat:
---------- Dopisano o 01:16 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ---------- W ramach ścisłości dziewczyny jak już będę w ciąży to zamierzam wrócić do pracy na jak długo się da. tym bardziej, ze wg umowy zarabiam najniższą krajowa a w praktyce mam 12 zł na rękę za h, więc zamierzam pracować tak długo jak zdrowie mi pozwoli. Teraz wyprzedziłam fakty i jestem na l4 na 2 tyg(drugi raz w życiu), 3 dni temu owulacja i za 3 dni zrobię test.Jeśli się okaże, że się udało to wracam normalnie do pracy na luzie
|
||||
|
|
|
|
#183 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
gdyby było tak jak piszesz, to ta niewielka część nie stanowilaby problemu. |
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zadomowienie
|
W firmie, w której pracuję oraz w firmie moich rodziców to 5/5 kobiet po dowiedzeniu się o ciąży, od razu przybiegło ze zwolnieniem lekarskim. Potem urlop macierzyński. Pracownika nie ma w pracy hmm prawie 2 lata (łącznie z zaległymi urlopami, które też się należą). A kto ma pracować? Na zastępstwo nie ma nikogo, ale kogo to obchodzi...
Teraz firma z miejsca odrzuca CV młodych kobiet. Miarka się przebrała niestety. W sumie to w ogóle się nie dziwię. Właściciele są ostro pod☠☠☠☠ieni. Tym bardziej, że w tych okolicach o pracownika ciężko. Ehh. |
|
|
|
|
#186 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ale to przecież LEKARZ decyduje o L4. Jeśli nie ma absolutnie żadnych wskazań to zwolnienia nie wypisze. A jak są to rozumiem, że wszystkie jesteście po medycynie, żeby kwestionować decyzje lekarza? Oraz co ma zrobić babka, którą mdli przez cały dzień? Ma być męczennicą i chodzić do pracy? Ma prawo dbać o siebie najlepiej jak uważa. Ja jak mam nudności albo inne rewolucje żołądkowe to idę na L4 bo nie wyobrażam sobie pracy przerywanej co 10 minut wycieczką do toalety. I weźcie pod uwagę charakter pracy. Nawet zdrowa dziewczyna, która ma pracę pod presją czasu, stresującą albo atmosfera jest niefajna ma prawo podjąć decyzje, że nie chce się w okresie ciąży na stres narażać, bo stres ma bardzo negatywny wpływ na matkę i dziecko oraz może doprowadzić do poronienia. I pamietającie, ze to co dla was może być zwykłym pokrzykiwaniem kierownika dla niej może być źródłem stresu, bo jest bardziwej wrażliwa.
---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
I jeśli mówisz mi, ze przy 12% bezrobocia w kraju nie ma pracowników to po prostu nie wierzę ci. Albo firma proponuje słabe warunki. Jeśli szukacie jakiś mega specjalistów to zaproponujcie im takie warunki, żeby opłacało im się nawet z innej cześci kraju przeprowadzić.
!Me encanta espanol! Edytowane przez ama Czas edycji: 2015-03-15 o 11:51 |
|
|
|
|
|
#188 |
|
Zadomowienie
|
Firma proponuje bdb warunki
Ludzi jednak ciągnie do większych miast (nie dziwię się), do mniejszych nie chce im się dojeżdżać, rzucać wszystkiego. Oczywiście nie generalizuję. Sama przeniosłam się za pracą w drugi koniec Polski. Możesz sobie nie wierzyć A specjalistów brakuje w Pl. |
|
|
|
|
#189 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czytam ogólnie was dziewczyny, które są pewne, że każda kobieta po zobaczeniu dwóch kresek pobiegnie po L4, i nie rozumiem. Macie pewność, że robi tak każda ciężarna, ale rozumiem, ze same tak nie zrobicie? Czyli według was wszystkie kobiety oszukują, a wy jesteście takie uczciwe? I już teraz na pewno wiecie, że w ciąży będziecie w stanie przebiec maraton? |
|
|
|
|
|
#190 |
|
Wtajemniczenie
|
Ama, po swoim przykładzie- lekarz chciał mi wypisać L4 na 2 tygodnie, bo mam mdłości, potem chciał mi wypisać L4, bo miałam złamaną nogę. We wcześniejszej ciąży lekarz zaproponował L4 na 6 miesięcy przed porodem żebym się przygotowała do porodu
Moja współpracownica również od razu pobiegła na L4, bo ciąża zagrożona, a po wizycie u lekarza od razu pobiegła do galerii oglądać nowe stringi i perfumy. Także niestety, na swoim przykładzie mogę stwierdzić, że zwolnienia są wypisywane bezpodstawnie. |
|
|
|
|
#191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Póki co sama miałam do czynienia z oszustkami, które "łapały" pracodawcę po paru miesiącach pracy na L4, więc moja opinia jest taka, a nie inna. |
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z resztą stwierdzam to też po tym, że ja sama, mimo braku powodów do L4 mogłabym je od ręki dostać
|
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Konto usunięte
|
ciąża na wypowiedzeniu
A kto tutaj pisze, że każda?
Ja akurat dzieci nie planuje, ale gdyby sie zdarzyło i byłabym zdrowa to chciałabym pracować, bo by mnie chyba szlag trafił od siedzenia w domu, nie mówiąc o tym, ze nie chciałabym wypaść z obiegu zawodowego na tak długo. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
Widocznie musiała zadbać o siebie przed porodem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2015-03-15 o 12:19 |
|
|
|
|
|
#194 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
rozumiem, że empatia ponad miarę jest w modzie, ale co mnie obchodzi, że moja koleżanka z pracy jest bardziej wrażliwa? Raczej w umowach o pracę nie ma nic o wrażliwości własnej. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#195 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#196 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, zauważcie, że pod rząd każda z was napisała, że nie pójdzie na zwolnienie w ciąży, to skąd wtedy biorą się ciężarne kobiety, które na te zwolnienia chodzą?
może jednak to jest takie trochę stereotypowe? nawet jak ktoś wyżej napisał, że w firmie rodziców 5/5 kobiet pobiegło po L4, to ja podałam przykład swojej firmy,gdzie żadna kobieta tak nie zrobiła, a tych ciężarnych było chyba minimum z 16. i wiem to na pewno, bo robiłam grafiki i musiałam wiedzieć ile pracowników mam do dyspozycji. może się mylę, ale to trochę jak z opinią o Polakach za granicą. 1 z 10 okaże się pijakiem i złodziejem, a źle będą myśleć również o 9 pozostałych...
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama mam w pracy teraz dziewczynę w ciąży. Ma listę co może czego nie i w sumie z zakresu obowiązków musiała wykreślić ponad połowę. Z czasem gdy brzuch będzie większy lista jeszcze się zmniejszy. Ona chce pracować jak najdłużej Ale dla reszty pracowników to dodatkowe obciążenie bo nie dość że robię swoje to i muszę jej. Pracodawca też ma zagwozdke bo już samej na zmianie jej zostawić nie może. Czyli albo sam musi przyjechac i pomagac albo płacić drugiemu pracownikowi gdzie w normalnej sytuacji dwóch jest Zbędnych. I pracownik niby w pracy jest a pracowac nie ma komu. Tutaj zwolnienie byłoby naprawdę lepszy rozwiązaniem gdyby tylko były korzystniejsze warunki płacowe. |
|
|
|
|
|
#199 |
|
Wtajemniczenie
|
Wg WHO przemęczenie jest zakłóceniem normalnej pracy ogranizmu i co za tym idzie klasyfikuje się je jako chorobę. Jest wiele prac wskazujących na negatywny wpływ chronicznego przemęczenia na płód i kobietę w ciąży. Nie wiem z czego tu się śmiać.
|
|
#200 |
|
Konto usunięte
|
Nie zrozumiałaś ironii.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#201 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#202 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Przyczajenie
|
Tak sobie czytam wasze wypowiedzi i tylko niektóre z Was są szczere. Widzę taką tendencję wśród moich koleżanek, powtarzającą się nagminnie, że jedno mówią, a drugie robią. ALe oczywiscie jestem pewna, ze będąc na moim miejscu stwierdziłybyście, że będziecie dobre dla pracodawcy i jeszcze poczekacie aby staż upoważniał do ciąży, albo w ogóle walić tą pensję ten rok macierzyńskiego i ze 2-3 msc. chorobowego sobie odpuście. Co tam pieniądze, przecież szczęścia nie dają, lepiej być honorowym zasłużonym pracownikiem
. Tylko gdzie są te szlachetne kobiety takie jak Wy, bo osobiście żadnej takiej nie znam hehehehe---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
przez całą moją karierę zawodową zetknęłam się z ok 20 kobietami które w czasie pracy zaszły w ciążę. Z tego 2 wzięły l4 od początku, jedna na polecenie szefa, a druga poroniła w 4 czy 5 msc, więc chyba zwolnienie nie było bezpodstawne...
|
|
|
|
|
|
#204 |
|
Zadomowienie
|
To idź na to zwolnienie. Kto Ci broni. Powodzenia.
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#206 |
|
Przyczajenie
|
tak jakby nie zrozumiałaś
|
|
|
|
|
#207 |
|
Konto usunięte
|
to gratuluje, ale ja matka teresa nie jestem i nie zamierzam byc. Jezeli zamierzasz sie zabijac i przepracowywac, bo ktos jest w ciazy, to tlumacz soboe to przyrostem demograficznym. Bo nigdzie nie jest stwierdzone, ze przez 9miesiecy nalezy sie kobiecie klaniac w pas, klasc przed nia czerwony dywan i wykonywac za nia prace.
bede sie wypowiadac, tam gdzie mi sie zywnie podoba |
|
|
|
|
#208 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#209 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#210 |
|
Wtajemniczenie
|
Widocznie jednak ustawodawca stwierdził i pracodawca powinien się dostosować do obowiązującego prawa. Ale to temat na oddzielną dyskusję.
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:07.

przecież potem ten bobas może mieć do końca życie traumę, że jego mama nie odpoczywała przez 9miesięcy kontemplując radość współżycia i tworzącą się więź z pierworodnym. Na stos z takim pracodawcą!
świetnie ujęte

Ludzi jednak ciągnie do większych miast (nie dziwię się), do mniejszych nie chce im się dojeżdżać, rzucać wszystkiego. Oczywiście nie generalizuję. Sama przeniosłam się za pracą w drugi koniec Polski. Możesz sobie nie wierzyć 

zresztą tak czy siak, nawet bez dojazdów, jest mniej
Staram się blogować kuliarnie