Oświadczenie woli - pobranie organów po śmierci - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-31, 08:04   #181
edyta1421
BAN stały

Dot.: Zgoda na pobranie narządów

w obecnej chwili w prawie polskim jest napisane ze kto nie dał sprzeciwu na pobranie narządów po smierci jest potencjalnym dawcą (każdy)... i nie trzeba nic pisać, jednak lekarze zawsze pytają się najblizszej rodziny o to, czy zmarły wyraził taki sprzeciw... ja jednak noszę taką zgodę w portfelu, ponieważ wiem co moi najbliźsi sądzą o pobieraniu narządów... i napewno sie by nie zgodzili... dodatkowo na szyi na nieśmiertelniku noszę taką zgodę i numer polskiego i europejskiego rejestru dawców...

ps... podobny temat już na wizazu niedawno był...
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 08:46   #182
castellem
Raczkowanie

mam 15 lat, ale również po ukończeniu pełnoletności chcę mieć coś takiego :p
mi to już nie będzie potrzebne, zgnije a komuś to uratuje życie ;p
jak najbardziej jestem za :p
chciałam oddawać krew raz w życiu.. ale podobno to trzeba regularnie oddawać... a nie mogłabym..
castellem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 08:46   #183
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

nie będę miała i takiego druczka nie podpiszę. uważam, że ok- to szczytny cel żeby ktoś miał sobie potem moje narządy, ale nie mam ochoty na masakrowanie mnie po śmierci.
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 08:52   #184
castellem
Raczkowanie

ja jestem też za kremacją... zobaczcie w innych krajach to tylko prochy się chowa.. cmentarze wyglądają pięknie: wszystkie równiutkie, mała tabliczka i równiutki trawnik.. a u nas? tylko gnije i to jest nie bezpieczne bo pełno bakterii itp
jakby była powódź to by wszystko pływało sobie :p
w ogóle, nie chciałabym żeby oglądano mnie jako nieżywą..
zawsze tam jest otwarta trumna i żegna się ze zmarłym.. a to jest może i ok ale..
nie chciałabym, by bliscy zapamiętali mnie jako leżącą, bez życia, zimną i bladą gdzie prawie wszystko prześwituje.. chciałabym żeby mnie zapamiętali taką, jaką zawsze byłam pełną życia itp

a transplantacje nie są chyba przeciw naszej religii? kiedyś słyszałam, że oddanie krwi czy transplantacje to naruszenie naszego ciała, tworu Bożego czy coś w tym stylu... to prawda?
Stary 2008-07-31, 08:55   #185
plameczka
Wtajemniczenie

[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;8415365]nie będę miała i takiego druczka nie podpiszę. uważam, że ok- to szczytny cel żeby ktoś miał sobie potem moje narządy, ale nie mam ochoty na masakrowanie mnie po śmierci.[/quote]

A czemu myslisz ze to masakrowanie? Przeciez wyjma organ, zszyja i nic nie bedzie widac A co myslisz na temat sekcji zwlok, ktora jest przydatna w okreslaniu przyczyny smierci? Tez kroja ludzi

Ja jestem za pobraniem organow ode mnie - mi sie juz nie przydadza, a komus moga uratowac zycie. Nie mozna byc egoista. A moze sama kiedys bede potrzebowala watroby, albo serca..

Castellem wlasnie Kosciol zacheca ludzi do oddawania krwi i narzadow

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 09:05   #186
castellem
Raczkowanie

to dobrze jak skończę 18 lat podpiszę taki papierek
sama może kiedyś będę tego potrzebowała i masz rację :p wyjmą, zaszyją nawet krawić ne bedziesz haha :p
przecież w trumnie nie będziesz nago - nikt nie będzie wiedział że oddałaś organ pod tym względem..
czasem zdarzają się przypadki, że jakieś małżeństwo nie mogło mieć dziecka przez 10 lat, wkońcu się udało a to dziecko chore.. przeszczep to jedyna szansa..

każdy człowiek powinien mieć coś takiego.. a Ciebie nie zmasakrują .... a to ciało nie bedzie tobie już potrzebne..

wolałbyście być skremowane, czy gnić w ziemi przez kilkanaście lat?
Stary 2008-07-31, 09:10   #187
Konto usunięte

powiem inaczej jesli nie wiecie o co mi chodzi- nie bedzie mnie nikt po smierci meczyl
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 09:14   #188
castellem
Raczkowanie

zmęczenia nie odczujesz....będziesz martwa
chyba że nie chcesz być krojona?
Stary 2008-07-31, 09:15   #189
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez castellem Pokaż wiadomość
zmęczenia nie odczujesz....będziesz martwa
chyba że nie chcesz być krojona?
raczej nie chce
Stary 2008-07-31, 09:26   #190
plameczka
Wtajemniczenie

A ja tam moge byc krojona, ale przeciez to juz w ponad polowie nawet nie ja - bo dusza odchodzi..

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 09:59   #191
castellem
Raczkowanie

właśnie :p
nam siostra tłumaczyła śmierć tak:
wzieła rękę i rękawiczkę i powiedziała.. jak człowiek się rodzi to dusza (rękawiczka) wchodzi o naszego ciała (czyli ręka) po śmierci ciało obumiera (ręka) a dusza (rękawiczka) opuszcza nasze ciało :p
jakos takl ;d

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-31, 18:32   #192
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

Podarowanie narządów dla ratowania życia i zdrowia

Ofiarowanie organów do przeszczepu jest aktem miłości bliźniego "
- podkreśla biskup Adam Dyczkowski

autor artykułu Krzysztof Pijarowski

Najtrudniejszy moment przychodzi wtedy, gdy trzeba poinformować rodzinę, że ich krewny umarł tak zwaną śmiercią mózgową, co oznacza, że zniszczeniu uległy decydujące o życiu struktury w pniu mózgu - mówi dr Cezary Pakulski , anestezjolog z Zakładu Medycyny Ratunkowej i Katastrof Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie.
Po wejściu na salę chorych, na łóżku, wokół którego zgromadzona jest skomplikowana aparatura, rodzina widzi oddychającego chorego, zapis pracy serca na monitorze, dotyka ciała, które jest ciepłe. Wydawać by się mogło, że ta bliska im osoba tylko śpi, że wystarczyłoby mocniej potrząsnąć jej ramionami i otworzyłaby oczy. Nic więc dziwnego , że rodzina z wielkim trudem przyjmuje informację, że za zmarłego oddycha respirator a praca serca podtrzymywana jest wyłącznie dzięki lekom. I w chwilę potem, praktycznie jeszcze w momencie wielkiego bólu po stracie najbliższej osoby, lekarz zadaje pytanie, czy ten ktoś kiedy żył, wyrażał swoją wolę lub sprzeciw co do ewentualnego pobrania narządów po swojej śmierci. Czyż można się dziwić, że najbliżsi zazwyczaj sprzeciwiają się pobraniu jakiegokolwiek organu ? - pyta dr Pakulski.

Polscy lekarze przeprowadzając rozmowy z rodzinami osób, które zostają uznane za zmarłe, a mogą stać się dawcami któregoś z narządów skarżą się, że są zwykle w swoim działaniu osamotnieni. Jak twierdzą, najskuteczniej mógłby ich wesprzeć w tej rozmowie duchowny. Mimo, że Jan Paweł II kilkukrotnie wypowiadał się na ten temat, uznając czyn darowania po śmierci swoich organów za akt najwyższego miłosierdzia, wielu księży, zwłaszcza na prowincji, jest temu co najmniej niechętnych albo nawet wrogich. Tymczasem połączenie sił lekarzy i duchownych mogłoby radykalnie zmienić sytuację.
Wola pacjenta musimy być ustalona za wszelką cenę, gdyż jest to jeden z warunków pobrania organu. Krewni zmarłego mówią jednak często ' godzinę przed wypadkiem powiedział że gdyby coś się jej stało, to nie zgadza się na pobranie narządów'.
-Ustawa o transplantacji nie nakłada na lekarza obowiązku pytania o zgodę - twierdzi Jacek Zajączek, ordynator oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Gorzowie Wlkp. - zobowiązuje natomiast do ustalenia faktu, czy zmarły wcześniej nie zastrzegł sobie, by po śmierci jego narządy nie nadawały się do pobrania. Ustawodawca posługuje się tzw. zgodą domniemaną. Jeżeli nie ma braku zgody w centralnym rejestrze sprzeciwu Poltransplantu albo wyrażenia woli braku zgody napisanej własnoręcznie w obecności dwóch świadków lub wypełnienia odpowiedniego formularza przy przyjęciu do szpitala - to lekarz nie ma nawet obowiązku pytać rodzinę o zgodę. Inaczej jest w przypadku dzieci i młodzieży do lat. 18. Praktyka w polskich szpitalach jest jednak odmienna. Tak naprawdę najczęściej decydująca okazuje się wola rodziny
Praktyka jest jednak inna. Z rodziną rozmawia się z przyczyn �czysto ludzkich�, rozumiejąc ich sytuację i tragedię w jakiej się znaleźli.

W Wielkiej Brytanii potrzebna jest zgoda dawcy i dodatkowo zgoda rodziny wyrażona po jego śmierci. W Austrii , Hiszpanii, Francji czy Belgii podobnie jak u nas - obowiązuje zasada zgody domniemanej, jednak lekarze w Austrii nie rozmawiają z rodziną i jeśli jest taka możliwość pobierają organy do transplantacji. W Hiszpanii rozmawia się z najbliższymi zmarłego, przekonuje się ich a we Francji i Belgii decyzja pozostaje niemal wyłącznie w gestii rodziny.
W krajach zachodnich, bardzo ważną rolę odgrywa prasa, która zawsze stara się podkreślić, że pobrane organy dały życie kilku innym osobom � mówi ks. dr Romuald Wróbel z Katedry Teologii Moralnej Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Z podobnego założenie wychodzą twórcy sopockiej fundacji, Bądź Świadomym Dawcą Narządów. Chcemy zmienić nastawienie ludzi do transplantacji .Naszym zamiarem jest zmiana prawa, aby obowiązujące stało się składanie deklaracji przez każdego kto się zgadza, aby po śmierci umożliwić pobranie narządów z jego ciała� mówi Marek Jasina, jeden z inicjatorów przedsięwzięcia. Fundacja postanowiła rozpowszechnić tak zwaną �kartę dawcy�, czyli dokument zawierającego wyraźną zgodę na pobranie narządów.
Pomysł popiera również biskup Adam Dyczkowski,ordynariusz zielonogórsko-gorzowski: - Bardzo długo nosiłem w portfelu informację mówiącą o tym, że zgadzam się w krytycznym momencie na pobranie moich narządów. Myślę, że jeśli prawo dopuści posiadanie takiej karty dawcy, będę pierwszy, który ją wypełni i na powrót wsadzi do portfela.
Podjęcie akcji informacyjnej , ale tym razem z udziałem Kościoła, mającej na celu zmianę nastawienia społeczeństwa do problemu transplantantologii planuje (...) gorzowskie Stowarzyszenie �Życie po przeszczepie�. Akcje medialne są, ale żeby dotrzeć w Polsce do głębi duszy człowieka, do jego podświadomości - niezbędne jest wsparcie kościoła jako niekwestionowanego autorytetu � mówi Janusz Mielcarz, jeden z założycieli.

Zdaniem ks. dr Wróbla, zagadnienia związane z transplantologią można by popularyzować w duszpasterstwie akademickim, w klubach inteligencji katolickiej, bądź w grupach parafialnych. Jak podkreślają lekarze � najważniejsze jest odpowiednie przeprowadzenie rozmowy z rodziną zmarłego. W kilku przypadkach pomoce było przedstawienie stanowiska papieża w sprawie pobierania i transplantacji narządów � mówi dr Pakulski.
Czasami rodziny przyznają, że ich bliski nigdy nie sprzeciwiał się pobraniu organów, ale nie chcą okaleczać swego ukochanego. Wtedy tłumaczy się, że sławni i podziwiani ludzie poddawani są sekcji zwłok.
Dr Jacek Zajączek twierdzi najpierw dokładnie wyjaśnia rodzinie, na czym polega śmierć mózgowa.. Bicie serca, czy wentylowanie płuc nie świadczy o tym , że człowiek żyje. Po śmierci mózgowej nie ma mowy o jakiejkolwiek zdolności do życia.
Jak do tej pory nie zdarzyło mi się bym rozmowy przeprowadzał w obecności, kapelana szpitalnego, czy duchownego poproszonego przez rodzinę.
Dwukrotnie rodziny poinformowały mnie, że udzielą odpowiedzi po konsultacji ze swoim duchownym. W jednym przypadku odpowiedź była pozytywna, w innym negatywna - mówi dr Pakulski .

Zwracam się z apelem do wszystkich księży prowadzących katechezę, żeby o sprawie ofiarowania organów do transplantacji mówili przy każdej okazji - stwierdza jednocześnie biskup Dyczkowski. Nie wyobrażam sobie żeby którykolwiek ksiądz nie był pozytywnie nastawiony by odmówił pomocy , gdy ktoś go prosi o radę. Każdy duszpasterz powinien zrozumieć, że ofiarowanie organów jest aktem autentycznej miłości bliźniego.
Artykuł ukazał się w Tygodniku Wprost.(X.2000)
andzelika666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 18:37   #193
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

http://www.skladak.jaw.pl/glowna.php
Stary 2008-07-31, 20:07   #194
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

Cytat:
Napisane przez malenka9085 Pokaż wiadomość
Raz znalazłam na internecie, podpisujesz zgodę, wysyłasz do nich i jakiś tam papierek nosisz w portfelu. Zaraz poszukam .

http://www.przeszczep.pl/?a=temat&id=120
Dziękuję za adres stronki
Stary 2008-07-31, 20:42   #195
Kissabble
BAN stały

Chciałabym mieć w posiadaniu taką karteczkę bo: umarłabym czując, że ratuję komuś życie, wyobrażam sobie, jaka szczęśliwa może być rodzina danej osoby, a przede wszystkim - wyobrażam sobie siebie lub kogoś mi bliskiego w takiej sytuacji - w potrzebie narządu, którego nie może "dostać"...

Pozdrawiam
Kissabble jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-31, 20:45   #196
malenka9085
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez andzelika666 Pokaż wiadomość
Dziękuję za adres stronki
Nie ma za co .
Stary 2008-08-01, 14:08   #197
Gyyrfunia
Raczkowanie

GG do Gyyrfunia

oo ja tez zaraz tam powypeniałm wszystko i bede nosiła w portfelu ten druczek... dzieki temu mozesz komus zycie uratowac

. ^ Na pozór silna Dziewczyna ^ .
A w środku Ledwo się trzyma .. !
Gyyrfunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-01, 14:20   #198
castellem
Raczkowanie

trzeba mieć skończone 18 lat?
Stary 2008-08-02, 11:41   #199
wadercia
Wtajemniczenie

GG do wadercia

hm, napewno w przyszłosci podpisze taka karteczke bo jestem calkowicie za czyms takim, skoro mozna pomoc to czemu nie?

wymienię

wadercia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-02, 15:35   #200
malenka9085
Rozeznanie

Może dzięki temu zmniejszy się nielegalny handel narządami.
Stary 2008-08-03, 08:54   #201
Flofferek
Zakorzenienie

nosze cos takiego od dobry paru lat.
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-03, 08:55   #202
agussa
Wtajemniczenie

GG do agussa

nie dawno podpisałam oswiadczenie woli

agussa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-03, 09:01   #203
DarlingForeverYours
Raczkowanie

po mojej 8nastce pierwsze co zrobie to podpisze ten papierek... dzieki temu po mojej smierci moge komus pomoc. Tak jak jedna rodzina dała życie mojej kolezance własnie dzieki oddanemu narządowi ich córki która niestety zmarła w młodym wieku.

Szybka wymiana z D.

Nakarm psiaka! wystarczy jedno kliknięcie
DarlingForeverYours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-03, 14:49   #204
shi
Raczkowanie

Noszę ów druczek w portfelu juz dość długo. Nie zastanawiałam się nad tym, czy to się podoba tż, ojcu, matce, siostrze... Po prostu czuje, że tak trzeba. Nie jestem egoistką, żeby po śmieri wszystko to co dobre zabierać do grobu...
Moją wolą jest pobranie moich narządów i oddanie ich tym, którzy ich potrzebują... Teraz przeszło mi przez myśl, że tylko ja w domu mam tą karteczke podpisaną. Przykre
shi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-03, 14:53   #205
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Cytat:
Napisane przez andzelika666 Pokaż wiadomość
Już od dłuższego czasu prześladuje mnie myśl o podpisaniu zgody na pobranie narządów. Zdaję sobie sprawę jak wielu ludzi oczekuje w kolejce na nową wątrobę czy serce. Nie umarłabym w końcu na darmo, bo poprzez moją śmierć uratowałabym komuś życie..
Czy któraś z was ma odpisany taki papierek? Czy może jesteście całkowicie przeciwne takim działaniom?
Jest już podobny wątek na Plotkowym, łączę je
Stary 2008-08-03, 19:19   #206
dziewczynka87
Rozeznanie

Dot.: Oświadczenie woli - pobranie organów po śmierci

Cytat:
Napisane przez malinka_86 Pokaż wiadomość
ICE mam wybite na nieśmiertelniku, tak samo jak grupę krwi i międzynarodowy skrót zgody na pobranie organów UAGA - z decyzją na TAK. Kartę grupy krwi także posiadam w portfelu.
jak wygląda taki nieśmiertelnik? jak to się nosi (to jest zawieszka, breloczek?)
dziewczynka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-03, 19:23   #207
malinka_86
Zakorzenienie

GG do malinka_86

http://www.stampgrav.home.pl/blachy/1/6wybijane.jpg

tak mniej więcej... ale podobno nie uznają grupy krwi musza mieć potwierdzenie oficjalne... bo tak to niby każdy mogłby wybić sobie co chce... a wątpię też że znają skrót UAGA tzn. zdogę na pobranie narządów po śmierci..

Dziś wygram wszystko albo nic. Ostatnią szansę dał mi los -
Metro "Chcę być kopciuszkiem"
malinka_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 17:01   #208
Finlora
Zakorzenienie

Odświeżam wątek

Byłam ostatnio w Rossmannie i kupiłam taki zestaw za 5 zł - bransoletka i oświadczenie woli, które zaraz podpisałam i schowałam do portfela. Uważam, że to super sprawa Już dawno chciałam się dowiedzieć co można zrobić, w jaki sposób można się zadeklarować. Bo przecież po smierci organy nie będą mi już potrzebne a jesli w ten sposób można uratować czyjeś życie to jak najbardziej jestem za

Więcej można znaleźć np tutaj http://www.powiedztak.allegro.pl/

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2009-05-14 o 17:05
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 22:57   #209
Niki 20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Odświeżam wątek

Byłam ostatnio w Rossmannie i kupiłam taki zestaw za 5 zł - bransoletka i oświadczenie woli, które zaraz podpisałam i schowałam do portfela. Uważam, że to super sprawa Już dawno chciałam się dowiedzieć co można zrobić, w jaki sposób można się zadeklarować. Bo przecież po smierci organy nie będą mi już potrzebne a jesli w ten sposób można uratować czyjeś życie to jak najbardziej jestem za

Więcej można znaleźć np tutaj http://www.powiedztak.allegro.pl/
ehh świetna akcja, sama chciałam nabyć taki zestaw, ale w rossmanie nie natrafiłam a na allegro rozchodziły się w ekspresowym tempie i też nie dostałam :/

na dniach sama podpiszę moje oświadczenie woli i będę je nosiła w portwelu

co prawda pomysł chodził za mną od paru już lat, byłam bezsprzecznie na tak, ale teraz gdy naprawdę zdecydowałam się to zrobić, musiałam się jeszcze raz nad tym zastanowić
chyba każdy mimo wszystko odczuwa podświadomie jakiś strach wiedząc, co stanie się w takiej sytuacji z jego ciałem. Co prawda to irracjonalne, bo teoretycznie nie mamy prawa odczuwać fizycznego bólu itp
myślę, że sama wizja śmierci jest dla większości z nas przerażająca i myśl o oddaniu swoich narządów staje się wogóle niewyobrażalna
wciąż jestem na tak, bo uważam, że to fantastyczna sprawa, ofiarować komuś kawałek siebie - życie, prawdziwy akt altruizmu i trzeba przezwyciężyć w sobie mieszane uczucia co do transplantologii. Wystarczy wyobrazić sobie radość innych osób, którym możemy ocalić życie

07-01-10 Tylko ja, moja czarna perła, zielony liść na szybie i niekończąca się asfaltowa droga

03-01-10 rozpoczynamy półroczną kurację izotekiem ..
Niki 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-18, 10:37   #210
magi1990
Przyczajenie

Dot.: Oświadczenie woli.

Cześć wracam do tego watku gdyz bardzo mnie zainteresował.!!! Gdzie zgłosić się aby oddac swoje narządu po smierci lub nawet całę ciało na badania?będę baaaardzo wdzięczna za kade info

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości