Kopniaczki już pierwsze czujemy, wyprawkę powoli kompletujemy. Marzec - kwiecień 2011 - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-07, 15:04   #2071
Olusiaa_
Zakorzenienie

Dot.: Kopniaczki już pierwsze czujemy, wyprawkę powoli kompletujemy. Marzec - kwiecie

Cytat:
Napisane przez SammaMia Pokaż wiadomość
Tak jak juz pisalam - swietnie rozumiem, ze duzo kobiet ma taka potrzebe, ale ja osobiscie nie Ja ogolnie jestem typem, ze jak jest mi zle czy jak boli, to zamykam sie w sobie i unikam towarzystwa, nawet kochanego TZta Ten typ tak poprostu ma
ja też jestem ten typ
poza tym bywam wtedy nieznośna i nie raz sie TŻtowi oberwało, bo "głowa mnie bolała"

no i jestem jeszcze wstydzioszek, w zyciu sie nie zalatwie jak TŻ jest w łazience, nie bekam przy nim ani nie puszczam bąkow w życiu bym sie nie zgodzila na seks w trakcie okresu.

Edytowane przez Olusiaa_
Czas edycji: 2010-11-07 o 15:05
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 15:05   #2072
_Ciastko_
Rozeznanie

Dot.: Kopniaczki już pierwsze czujemy, wyprawkę powoli kompletujemy. Marzec - kwiecie

Ja mam zamiar niedługo zapisać się do szkoły rodzenia (ciekawe na kiedy są zapisy, ja bym najbardziej chciała tak np. na luty). Oczywiście bym chodziła z moim mężem. I przy porodzie też chciałabym żeby bym cały czas przy mnie. Dla mnie poród jest koszmarem sennym, wręcz czymś nienaturalnym, brutalnym (żeby nie powiedzieć obrzydliwym, chociaż też mam takie odczucia). Wiem że mąż będzie mnie wtedy wspierać. Kilka razy byłam w szpitalu, najgorzej wspominam pobyt w obcym mieście kiedy to leżałam z ryzykiem utraty wzroku z zaklejonymi oczami. To jak wtedy codziennie do mnie dojeżdzał pociągiem, był przy mnie kilka godzin... nie zapomnę tego nigdy, bardzo mi pomógł psychicznie. Zresztą po porodzie cc też był ze mną non stop. To On przewijał synka, ubierał, przystawiał mi do piersi.

Wspomniałyście coś o lewatywie. Szczerze to POLECAM ! Wiadomo przed cc jest obowiązkowa, nie wiem jak przy sn ale jak coś to proście o nią. Nie ma później strachu przed pójściem do toalety po porodzie i strachu w czasie samego porodu co by nie było żadnej niespodzianki. Słyszałam też że zrobiona lewatywa przed porodem sn przyspiesza poród, więc chyba warto

Szczęśliwa mężatka 29.09.2007r

Wizażystka, kosmetyczka i stylistka rzęs Xtreme Lashes -
_Ciastko_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 15:08   #2073
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Ciastko_ Pokaż wiadomość
Ja mam zamiar niedługo zapisać się do szkoły rodzenia (ciekawe na kiedy są zapisy, ja bym najbardziej chciała tak np. na luty). Oczywiście bym chodziła z moim mężem. I przy porodzie też chciałabym żeby bym cały czas przy mnie. Dla mnie poród jest koszmarem sennym, wręcz czymś nienaturalnym, brutalnym (żeby nie powiedzieć obrzydliwym, chociaż też mam takie odczucia). Wiem że mąż będzie mnie wtedy wspierać. Kilka razy byłam w szpitalu, najgorzej wspominam pobyt w obcym mieście kiedy to leżałam z ryzykiem utraty wzroku z zaklejonymi oczami. To jak wtedy codziennie do mnie dojeżdzał pociągiem, był przy mnie kilka godzin... nie zapomnę tego nigdy, bardzo mi pomógł psychicznie. Zresztą po porodzie cc też był ze mną non stop. To On przewijał synka, ubierał, przystawiał mi do piersi.

Wspomniałyście coś o lewatywie. Szczerze to POLECAM ! Wiadomo przed cc jest obowiązkowa, nie wiem jak przy sn ale jak coś to proście o nią. Nie ma później strachu przed pójściem do toalety po porodzie i strachu w czasie samego porodu co by nie było żadnej niespodzianki. Słyszałam też że zrobiona lewatywa przed porodem sn przyspiesza poród, więc chyba warto

no ja tez sobie nie wyobrażam bez tż

A teraz chcesz rodzić sn?
Stary 2010-11-07, 15:13   #2074
_Ciastko_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
no ja tez sobie nie wyobrażam bez tż

A teraz chcesz rodzić sn?

W tym szpitalu w którym mam rodzić są znieczulenia zo więc mogę sn. Bez znieczulenia tylko cesarka. Ja ją bardzo dobrze zniosłam, czułam się super i byłam pewna że teraz tez bedzie cc, ale skoro można ze znieczuleniem to czemu nie. Wazne zebym nie czula bólu

Stary 2010-11-07, 15:28   #2075
SammaMia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
mój już twierdzi, że "nie da rady"
tchórz
Przynajmniej szczery tchorz i wiesz na czym stoisz

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
122 na 70 więc chyba ok ?
jak najbardziej ok

Cytat:
to nie wiem skąd to uczucie ciężkich i opuchniętych nóg...
kupiłam krem z perfecta mama dla zmęczonych nog ale nie polecam, zero efektów
Mi przynosi ulge polanie lydek zimnym prysznicem i podlozenie poduchy lub zwinietego koca pod nogi jak leze

Cytat:
no właśnie ja prawie w ogóle nie solę!
i mało jem produktów bogatych w sól itp... no ale wczoraj był spokój, może dzisiaj też... na pewno zmusze sie do picia wooooody bo ostatnio mało pije i może tu jest błąd
Moze byc Montii, ze Ci sie woda w organizmie zatrzymuje

Cytat:
iizabelaa
ja nie chce swojego zmuszać.... źle bym się czuła, wiedząc, że nie chce tam iść...
poród to jednak nie to samo co leżenie w szpitalu z powodu jakiejś choroby....
Dokladnie! Brawo za postawe Do takich rzeczy nie ma co zmuszac, bo kazdy chlop jest inny i nie ma co generalizowac Iizabela ma szczescie, ze jej TZ jest na tak, Twoj otwarcie mowi, ze sie nie nadaje na takie atrakcje, a moj jest akurat neutralny w tej kwestii. Samo zycie

Cytat:
jasne, że poród to nie to samo co choroba,
bo przy porodzie dużo bardziej potrzebne jest wsparcie niż jak się leży z innego powodu w szpitalu
A widzisz Iza-u mnie odwrotnie . Jest dla mnie oczywista oczywistoscia, ze jak choruje, to TZ sie o mnie troszczy az do bolu czy tego chce czy nie, ale porod to juz jednak niekoniecznie musi ze mna od A do Z przechodzic. Tak jak pisalam wyzej o chlopach, tak samo i z nami - co kobita to inna psychika

Cytat:
rozumiem

jeżeli będzie w pierwszych fazach to możliwe, że już go nie wypuścisz na sam koniec
albo nawet nie pomyślicie żeby wyszedł bo będzie przejęci że to już niedługo

zresztą w tych pierwszy fazach chyba obecność jest bardziej potrzebna, bo to one trwają długie godziny,
a końcówka to już ponoć z górki
a bardzo, bardzo to mozliwe Az sama jestem ciekawa jak sie to wszystko zakonczy

Oluś
SammaMia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 15:31   #2076
Montii
Zakorzenienie

Ja tam się mojego Tż nie wstydzę
mam nadzieję,ze będzie przy porodzie, ale to nie jest zależne od nas ( praca ) ale myślę,że tak wszystko się zgra w czasie ,że nie będę sama w tych trudnych chwilach

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

i ogólnie staram się nie planować ( będzie czy nie ) nie nastawiać, bo później wyjdzie coś innego i będę zawiedziona... ja tam idę z zamiarem urodzenia i wyjścia jak najszybciej, bo najlepiej czuje się w domu.. tylko ja , Tż i synek.. nikt więcej

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 15:32   #2077
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marsylia Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie, jak to jest teraz z lewatywą, dają je każdemu? To boli Może te co już rodziły mają swoje doświadczenia i się podzielą.
Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość
u nas na 100% nie robią a szkoda bo chyba bym wolała lewatywę niż niespodzianki podczas porodu
Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
U nas dają każdemu, wolę mieć lewatywę, a nie zrobić niespodziankę dziecku
To nie boli, wkładają rurkę i z worka leci woda z mydłem. Tylko potem cza się spiąć coby nie wyleciała , straszą tylko, że może lecieć od razu, ja chodziłam i chodziłam, aż w końcu musiałam się wysilić żeby poszło

najlepiej zapytaj w szpitalu w którym masz zamiar rodzić

tam gdzie ja rodziłam nie robią, ale mozna sobie np. samemu zrobić w domu, są takie zestawy w aptece, w szpitalu bym nie chciała, żeby mi robili, bo tam z reguły sie trafia jak juz sa bardzo silne skurcze i wtedy nie wyobrażam sobie jeszcze dodatkowo zabawy z lewatywa, juz samo to, ze musiałam 30 minut leżec, bo podpieli mnie na początku pod ktg, było dla mnie bardzo męczące

zazwyczaj jednym z objawów zaczynającego sie porodu są przyspieszone ruchy jelit i lata sie tez do toalety, ja tak miałam, więc wydaje mi sie, że ta lewatywa to nie jest potrzebna, a jesli juz to zrobiłabym sobie w domu, nie czekając do szpitala

Cytat:
rozumiem

jeżeli będzie w pierwszych fazach to możliwe, że już go nie wypuścisz na sam koniec
albo nawet nie pomyślicie żeby wyszedł bo będzie przejęci że to już niedługo

zresztą w tych pierwszy fazach chyba obecność jest bardziej potrzebna, bo to one trwają długie godziny,
a końcówka to już ponoć z górki

a w szkole rodzenia to też raczej o tych 2 pierwszych fazach będzie, oddychanie itp,
no i o opiece nad noworodkiem

sa tylko trzy etapy porodu

pierwszy to skurcze zwykłe, rozwierające szyjkę
drugi skurcze parte, gdy dziecko wychodzi
trzeci to poród łożyska

z czego tylko pierwszy etap może trwac długie godziny, drugi to max 1-2 godziny, ale zazwyczaj duzo szybciej

etap pierwszy mozna jeszcze podzielić na 3 fazy, ale to juz jest bardziej szczegółowe i zazwyczaj jak się mówi o fazach, to chodzi o te 3 etapy podstawowe, bo te 3 szczegółowe do pierwszego etapu sa tak naprawde bardzo indywidualne i przebiegaja bardzo róznie u rodzących i trudno okreslic kiedy przechodza jedna w drugą, ja szczerze mówiąc określiłabym mój etap pierwszy, że przebiegał z jedna fazą cały czas równomiernie ( skurcze co 2 minuty, do skurczów co 1 minutę, az do skurczów partych ) a przy drugim porodzie to było tak szybko i jednoczesnie tez równomiernie wzrastająco, że na pewno na te 3 fazy sie tego nie dałoby podzielić
u mnie ta faza utajona albo jest tak bardzo tajna, że az niewyczuwalna, ale raczej ja mam tak, ze mam tzw skurcze przepowiadające wczesniej np na tydzien, dwa i one u mnie rozwieraja szyjkę, bo pamiętam jak tydzien przed porodem byłam u gina i on mówi, że moge juz dziś urodzic, bo chodzę z duzym rozwarciem, a u mnie dopiero po tygodniu sie zaczęło, a z kolei na 4 dni przed porodem byłam na ktg i lekarz chciał mnie zatrzymac w szpitalu, bo ktg wykazywało, ze mam regularne skurcze co 5 minut, a ja nic, kompletnie nic nie czułam i powiedziałam, że sie nie zgadzam, podpisałam papier, że na własna odpowiedzialnośc nie zostaję i dopiero po 4 dniach poród miał miejsce od razu od odejścia wód, skurczy lawinowo narastających... było tak w obu porodach, więc liczę na to, że teraz będzie podobnie, bo w sumie fajnie to u mnie natura rozwiązała

przykładowy art na ten temat

Cytat:
Twoje dziecko jest gotowe do przyjścia na świat już od ok. 38. tygodnia ciąży, chociaż może się zdarzyć, że wcale nie będzie mu nań spieszno i weźmiesz je w ramiona po 40 lub nawet 42 tygodniach. Jednak warto, byś wiedziała, że nie każdy mocniejszy skurcz jest sygnałem do pospiesznej jazdy do szpitala.

Nadchodzący poród poznasz po następujących objawach:

• Skurcze stają się coraz częstsze i mocniejsze oraz nabierają regularności.

• Nie zanikają, jeśli zmieniasz pozycję lub zwiększasz swoją aktywność.

• Skurcze możesz czasem odczuwać jako silny ból podobny do menstruacyjnego lub ból w dolnej części brzucha i/lub pleców promieniujący na górne partie nóg.

• Plamisz na różowo lub z czerwonymi pasemkami – jeśli zauważysz świeżą krew, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem.

• Pękają błony płodowe i płyn owodniowy wydostaje się na zewnątrz, jednakże nie jest to regułą i błony mogą pęknąć dopiero na sali porodowej.

Każdy fizjologicznie przebiegający poród można podzielić na kilka etapów, choć będąc w epicentrum wydarzeń, raczej trudno Ci będzie je wszystkie wyraźnie rozdzielić. Każdy etap ma inną długość, chociaż jak mówią położnicy, nie ma dwóch identycznych porodów nawet w przypadku tej samej kobiety, a długość ich trwania może się znacznie różnić u każdej rodzącej.

Pierwszy etap porodu - rozwierania
Można podzielić na trzy fazy, w zależności od stopnia rozwarcia szyjki macicy. Jeśli rodzisz po raz pierwszy, to etap ten może trwać około 9 – 15 godzin, natomiast w przypadku kolejnego porodu, czas ten zazwyczaj się skraca i wynosi 7 do 9 godzin. Szyjka macicy będzie rozwierać się szybciej, jeśli będziesz w tym czasie aktywna. Możesz spacerować lub wykonywać lekkie ćwiczenia, które poznałaś w szkole rodzenia. Ten etap kończy się wraz z całkowitym zgładzeniem się szyjki macicy, czyli jej pełnym rozwarciem do 10 cm.

• Faza pierwsza, nazywana także fazą wczesną bądź utajoną, to skracanie się szyjki macicy i stopniowe jej rozwieranie do 3 cm. Dzieje się to zazwyczaj w czasie od 3 do 6 godzin. Jest to najdłuższa część porodu, ale jednocześnie najmniej bolesna. Może się zdarzyć, że nawet jej nie zauważysz. Jednak zazwyczaj rozwieranie się szyjki jest dość wyczuwalne dzięki dość mocnym i nasilającym się skurczom. Możesz odczuwać bóle podobne do menstruacyjnych lub bóle w okolicy krzyżowej kręgosłupa, uczucie gorąca w brzuchu i/lub zauważyć krwistą wydzielinę.

• Faza druga – przyspieszenia lub aktywna: obejmuje swym trwaniem rozwieranie się szyjki macicy do 7 cm. Średnio trwa od 2 do 3,5 godziny. Skurcze są częstsze, mocniejsze i dłuższe z wyraźnie zaakcentowanym szczytem w połowie czasu trwania. Trwają około 1 minuty z 3 – 4 minutami przerwy między kolejnymi.

• Faza trzecia – przejściowa: rozwarcie się szyjki macicy do 10 cm. To zarazem najbardziej wyczerpująca część porodu. Skurcze są znacznie dłuższe, trwają od 1 do 1,5 minuty i są znacznie częstsze (co 2 – 3 minuty). Jednak całkowite rozwarcie się szyjki macicy do 10 cm trwa zazwyczaj od 15 do 60 minut.

Drugi etap porodu - wydalania
To urodzenie dziecka. Średnio trwa od 30 do 60 minut, a u pierwiastki (rodzącej po raz pierwszy) od 1 do 2 godzin. To właśnie w tej fazie zazwyczaj odchodzą wody płodowe, chociaż może się to zdarzyć także w pierwszym etapie. Po pęknięciu błon płodowych Twoje dziecko traci swoją ochronę i porodu nie można już zatrzymać. Skurcze, nazywane także bólami lub skurczami partymi, są jeszcze bardziej regularne niż do tej pory, czas ich trwania nie zmienia się, jednak zdecydowanie są silniejsze, bywają trochę mniej bolesne i występują rzadziej niż w fazie przejściowej (co 2 do 5 minut) z wyraźnym zaznaczeniem przerwy między nimi. Ich zadaniem realizowanym przy Twojej aktywnej pomocy jest wyparcie z macicy rodzącego się dziecka. Właśnie dzięki temu wkrótce przywitasz na świecie swojego maluszka. W momencie, gdy pępowina przestaje tętnić, zostaje przecięta i właśnie w tej chwili Twoje dziecko rozpoczyna samodzielne, jednak wciąż bardzo uzależnione od Ciebie życie.

Trzeci etap porodu - łożyskowy
Czyli urodzenie łożyska (popłodu). Może on trwać od 5 minut do pół godziny. Skurcze towarzyszące temu etapowi są zdecydowanie łagodniejsze niż odczuwane wcześniej, więc może się zdarzyć, że ich nie zauważysz. Urodzenie łożyska kończy fizjologicznie przebiegający poród.

Po zakończeniu porodu pozostaniesz razem z dzieckiem w sali porodowej, pod opieką położnika, a pediatra zbada Twoje nowo narodzone dziecko. Po godzinie, jeśli nie pojawią się nieprzewidziane komplikacje, zostaniecie przewiezieni do sali poporodowej, gdzie będziecie wspólnie przebywać pod bacznym okiem lekarzy i pielęgniarek, zanim po kilku dniach nie wrócicie do domu, by rozpocząć całkiem nowe życie.
żródło strona feminatal
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2010-11-07 o 15:42
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-07, 15:36   #2078
Montii
Zakorzenienie

niutka a powiedz mi piłaś może herbatę z liści malin i ten olej z wiesiołka? nie wiem czy to kapsułki są czy nie, bo na forach często o tym piszą i jestem ciekawa oczywiście pod sam koniec

[LEFT]
Stary 2010-11-07, 15:37   #2079
SammaMia
Raczkowanie

Cytat:
ja też jestem ten typ
poza tym bywam wtedy nieznośna i nie raz sie TŻtowi oberwało, bo "głowa mnie bolała"

no i jestem jeszcze wstydzioszek, w zyciu sie nie zalatwie jak TŻ jest w łazience, nie bekam przy nim ani nie puszczam bąkow w życiu bym sie nie zgodzila na seks w trakcie okresu.
No to witam w klubie Tego tez sie m.in. obawiam, ze przy porodzie moglabym sie na nim biednym wyzyc za to, ze tak boli i dopiero po mojej wiazance moglby miec prawdziwa traume, a nie po tym co zobaczyl
Co do bekania czy puszczania bakow mam tak samo - jestesmy juz kupe lat razem, ale jakos nie moge sie przelamac i jak zdarzy mi sie niechcacy, to mina TZ - bezcenna Nie musze chyba dodawac, ze on takich dylematow nie ma

Oluś

Edytowane przez SammaMia
Czas edycji: 2010-11-07 o 15:40
Stary 2010-11-07, 15:38   #2080
Montii
Zakorzenienie

SammiaMia eee to ja teraz w ciąży bekam mu ciągle a on się tylko śmieje, taka ładna buzia a tak beka ale rozsadziłoby mnie bez tego
nie mam oporów hihihi

[LEFT]
Stary 2010-11-07, 15:42   #2081
SammaMia
Raczkowanie

Montii glupio zabrzmi, ale...zazdroszcze

Oluś

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-07, 15:45   #2082
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
niutka a powiedz mi piłaś może herbatę z liści malin i ten olej z wiesiołka? nie wiem czy to kapsułki są czy nie, bo na forach często o tym piszą i jestem ciekawa oczywiście pod sam koniec

nie, nic z tych rzeczy, ale może teraz sie skuszę
nie wiem jak to będzie z tym porodem, bo wiecie mam ten problem z łozyskiem przodującym, tzn na ostatnim usg wykazało, że ono juz nie zachodzi na szyjke, tylko jest 10 mm od niej, więc juz nie jest przodujące tylko "nisko usadowione" i jest szansa, że sie jeszcze podniesie, ale jest cały czas nisko, cąły czas mam zakaz seksu, uważac na brzuch, nie dźwigac nic itd...
i generalnie usg w 32 TC będzie rozstrzygające co i jak z porodem, czy sn, czy w domu, szpitalu, czy cc... nic nie wiem

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2010-11-07 o 15:49
Stary 2010-11-07, 15:50   #2083
SammaMia
Raczkowanie

Dziewczyny, a ja teraz tak troche z innej beczki, bo czytam wlasnie Gretkowska i usmialam sie prz jednym tekscie:

" Za sto lat uznaja prawdopodobnie ciaze za rzecz niebezpieczna dla plodu i na ten czas przeniosa go do sztucznej macicy, ktorej nie beda grozic zatrucia, wypadki, niedotlenienia " z winy matki"." (Manuela Gretkowska "Polka")

To tak a propos pojawiajacych sie co jakis czas dyskusji na temat tego co szkodzi w ciazy

Oluś
Stary 2010-11-07, 15:53   #2084
Mantequilla
Raczkowanie

Ja tam bym nie chciała, żeby mój mąż był obecny podczas porodu.
Niepotrzebnie by mnie to stresowało.
Poród to zbyt intymna i jednak fizjologiczna rzecz jak dla mnie.
co dowagi to już nawet nie wiem, ile ważę, bo każda waga pokazuje co innego
Ważne, ze w ciuszki an razie się mieszczę i nie wyglądam jak smok.
Mam już nawet kiecki na sylwka, choć jak an razie mam za mały brzuszek do nich, ale zdąży urosnąć
która z was może jeszcze dodawać sąsiadów na farmeramie i mnie nie ma?
jakby co, nick chicharon
Mantequilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 16:19   #2085
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mantequilla Pokaż wiadomość
co dowagi to już nawet nie wiem, ile ważę, bo każda waga pokazuje co innego
Ważne, ze w ciuszki an razie się mieszczę i nie wyglądam jak smok.

ja ważę sie zawsze u połoznej przed wizytą, zawsze na tej samej wadze i to co tu podaje to jest własnie ta waga, wpisana tez do karty ciąży

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-07, 16:30   #2086
Montii
Zakorzenienie

ja się nie ważę już bo nie chcę popaść w depresję
zresztą już mi wszystko obojętne.. :p

[LEFT]
Stary 2010-11-07, 16:43   #2087
subtelle
Raczkowanie

Witajcie niedzielnie Dziewczyny
ja na chwilkę wpadam, bo spodziewam się gości lada moment.
A dorwałam komputer i chciałam wywiązać się z obietnicy i zostawić dowód.pierwszy to premiera mojego bębdziola na forum- w 21 tc grubas
drugi dowód zaznaczony strzałkami
trzecie zdjęcie - buźka mojego Synusia
Załącznik 3518032
Załącznik 3518011

trzecie zdjęcie nie chce się załadować za nic ...

Edytowane przez subtelle
Czas edycji: 2010-11-07 o 18:30
subtelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 16:51   #2088
Mantequilla
Raczkowanie

a ja nie trafiłam jeszcze na lekarza, który by mi podpasowal, wiec ważę się w różnych miejscach
tak an serio, to an razie każdy z nich pominął bardzo ważną rzecz, o której powinien mi powiedzieć, a która w moim przypadku ma ważny wpływ na przebieg porodu - chociaż mieli wgląd w moje wyniki i widzieli, w czym rzecz.
Dlatego wciąż szukam.
Stary 2010-11-07, 16:55   #2089
SammaMia
Raczkowanie

Ja jestem masochistka i waze sie co drugi dzien Poki co 4,5 na plusie, a koncze 16ty tydzien Dodam jeszcze, ze przed ciaza nosilam rozmiar 40, 42 i mialam mala nadwage ale to, ze teraz tyje jakos nieszczegolnie mnie rusza Nie pierwszy i nie ostatni raz bedzie trzeba schudnac

Oluś
Stary 2010-11-07, 17:09   #2090
_Ciastko_
Rozeznanie

Ja teraz w 18 tc jestem ok 4-5kg na plusie. Przed ciążą muszę niestety przyznaćże utyłam jakiś 1-2kg. Wcześniej miałam rozmiar 34, teraz 36. Niestety problem jest z ciążowymi ciuchami. Chcialam kupić spodnie ciążowe i tylko 1 na ileśtam były w rozmiarze s. Bluzki to samo. Na szczeście siostra mi kupiła z Mothercare 2pary dzinsów ciążowych i są idealne, rureczki Teraz chcę sobie kupić legginsy i jakiś dłuższy sweterek ale jakie widzę w sklepie to wszystkie są z golfem-nie lubię ich.

Stary 2010-11-07, 17:23   #2091
bosti
Zadomowienie

subtelle jaka ponętna ciężarówka z Ciebie fajny brzuszek, nie mówiąc o cycu

ja ostatnio strasznie zaganiana jestem, w pracy natłok dodatkowych obowiązków, oprócz mojego półtora etatu muszę jeszcze siedzieć po godzinach. zwalili mi na głowę przygotować akademię na Święto Niepodległości, do tego mamy akurat inwentaryzację. w sali, która mi podlega, mam kilkaset pozycji w spisie i nikogo do pomocy, więc siedzę nad tym i siedzę, a końca nie widać jestem tak zmęczona, że nie mam siły się tu poudzielać. od grudnia chyba pójdę na L-4, bo juz mam tego wszystkiego dość poza tym wciąż stosy sprawdzianów i kartkówek, bo chcę zostawić mojemu następcy klarowną sytuację ocenową. czasami się zastanawiam, po co się tak przejmuję

Montii ja tez ostatnio ciągle spuchnięta chodzę - nogi cieżkie i wielkie, nawet po butach czuję, że ciaśniej

miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png
bosti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 17:24   #2092
aguchaw1
Raczkowanie

Sammamia - jesteśmy na podobnym etapie ciąży - ja też przytyłam 4 kg póki co, z 58 na 62 ,naraziena szczęscie nie porobiły mi się rozstępy, ale mimo to smaruje się codziennie Chciałabym, do końca ciązy tak max 10 kg (czyli jeszcze tylko 6)ale jak będzie więcej to też nie będe rozpaczać )) Mam znajomą która do 5tego miesiąca nic nie przytyła, rodzi w tym miesiącu i na tą chwile przybyło jej 13 kg, ale myślę, że jednak lepiej tyć chyba mniej wiecej od początku ciązy sukcesywnie, niż nagle od 5 miesiąca 13 kg, bo skóra może na tym ucierpieć bardziej..
aguchaw1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 17:28   #2093
SammaMia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez subtelle Pokaż wiadomość
Witajcie niedzielnie Dziewczyny
ja na chwilkę wpadam, bo spodziewam się gości lada moment.
A dorwałam komputer i chciałam wywiązać się z obietnicy i zostawić dowód.pierwszy to premiera mojego mój bębdziola na forum- w 21 tc, czyli dziś grubas
drugi dowód zaznaczony strzałkami
trzecie zdjęcie - buźka mojego Synusia
Załącznik 3518032
Załącznik 3518011

trzecie zdjęcie nie chce się załadować za nic ...
Super fotki! Synus niezaprzeczalnie posiada atrybuty meskie , a Ty wygladasz niesamowicie kobieco w tej ciazy

Cytat:
Napisane przez Mantequilla Pokaż wiadomość
a ja nie trafiłam jeszcze na lekarza, który by mi podpasowal, wiec ważę się w różnych miejscach
tak an serio, to an razie każdy z nich pominął bardzo ważną rzecz, o której powinien mi powiedzieć, a która w moim przypadku ma ważny wpływ na przebieg porodu - chociaż mieli wgląd w moje wyniki i widzieli, w czym rzecz.
Dlatego wciąż szukam.
Szukaj, szukaj - wazna sprawa U mnie bylo podobnie i stanelo dopiero na trzecim

Cytat:
Napisane przez _Ciastko_ Pokaż wiadomość
Ja teraz w 18 tc jestem ok 4-5kg na plusie. Przed ciążą muszę niestety przyznaćże utyłam jakiś 1-2kg. Wcześniej miałam rozmiar 34, teraz 36. Niestety problem jest z ciążowymi ciuchami. Chcialam kupić spodnie ciążowe i tylko 1 na ileśtam były w rozmiarze s. Bluzki to samo. Na szczeście siostra mi kupiła z Mothercare 2pary dzinsów ciążowych i są idealne, rureczki Teraz chcę sobie kupić legginsy i jakiś dłuższy sweterek ale jakie widzę w sklepie to wszystkie są z golfem-nie lubię ich.
A mnie cos na sukienki wzielo i szukam czegos fajnego, bo chociaz na moj rozmiar jest ich calkiem sporo, to albo sa one calkiem dopasowane albo takie calkiem luzne, namiotopodobne We wtorek polaze po miescie, to moze znajde w koncu cos pomiedzy

Oluś
Stary 2010-11-07, 17:33   #2094
wanilia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
U nas daja czopek w tylek, ktory dziala mega szybko i czasem to sie nawet do kibelka nie zdazy dojsc
czy to czasem nie czopek glicerynowy, sama sobie zapodam jak będę czuła że się poród zbliża :P

Cytat:
mój już twierdzi, że "nie da rady"
tchórz
mój też, umowiliśmy się że będzie mnie wspierał prawie do samego końca tylko na wielki finał wyjdzie, jeszcze mi biedactwo zemdleje

Cytat:
to nie wiem skąd to uczucie ciężkich i opuchniętych nóg...
kupiłam krem z perfecta mama dla zmęczonych nog ale nie polecam, zero efektów
montii jutro lekarz na pewno ci coś doradzi a na razie jak najczęściej nogi w górę no i możesz polać nogi zimną wodą

subtelle śliczny brzuszek a co do dowodu zaznaczonego szczałkami to wierze ci na słowo bo sama bym w życiu na to nie wpadła

Cytat:
Ja jestem masochistka i waze sie co drugi dzien Poki co 4,5 na plusie, a koncze 16ty tydzien Dodam jeszcze, ze przed ciaza nosilam rozmiar 40, 42 i mialam mala nadwage ale to, ze teraz tyje jakos nieszczegolnie mnie rusza Nie pierwszy i nie ostatni raz bedzie trzeba schudnac
ja jestem lepsza, ważę się codzienne i też 4,5 na plusie ( 21 tydz)

bosti nie daj się tak wykorzystywać w pracy, pogadaj z dyrektorką niech ci przydzielą jakąś osobę do pomocy, praktykanta, stażystę kogokolwiek bo się nam wykończysz
wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 17:39   #2095
n.ik.a
Zadomowienie

Montii w żadnym wypadku nie chciałam cię zdołować raczej pocieszyć, że jest nas więcej. Ja też narzekam i pewnie będę bo nie tylko jeszcze do niedawna byłam szczupła ale i niska - tu jest minus, bo pewnie będe wyglądać jak bałwanek :/ ale cóż po ciąży wezmę się za siebie i wrócę do ćwiczeń i pływania...będziemy się później martwić i motywować do ćwiczeń

Ciastko ja mam ten sam problem, jest okropny problem z ciuchami ciążowymi w małym rozmiarze..dlatego często zaglądam do ciuchlandów, choć tam tez lipa jak na razie trafiłam na jedne spodnie ciążowe w moim rozmiarze 36. A w związku z tym, że moda która obecnie panuje to leginsy, tuniki i obszerne swetry, to kupuję ciuchy w normalnych sklepach...ostanio kupiłam 2 sukienki jedną w H&M a drugą w Top Secred...super na rosnący brzuszek

Kalinka 11.04.2011

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun

"Celem życia jest:
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu"
(H. Elzenberg)

n.ik.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 17:51   #2096
subtelle
Raczkowanie

Dziewczyny, nie żartujcie...
zawsze miałam niemałe piersi, ale teraz to czuję się jak dojna krowa... dosłownie. Piersi od 3 tygodni rosną jak opętane. I mam już rozstępy a one rosną dalej... Z rozmiaru 75 D robi mi się jakieś wielkie F... albo i więcej.
TŻ już się podśmiewa jak widzi mnie w stroju Ewy...

a strzałki zaznaczone przez lekarza- sama bym nie wpadła na to, że to 'to'... na płytce mam jeszcze zaznaczonego siusiora widocznego od spodu z jajeczkami, więc wierzę

jeszcze raz próbuję wstawić trzecie zdjęcie Załącznik 3518234

Edytowane przez subtelle
Czas edycji: 2010-11-07 o 18:00
Stary 2010-11-07, 17:59   #2097
wanilia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
...ostanio kupiłam 2 sukienki jedną w H&M a drugą w Top Secred...super na rosnący brzuszek
boskie do tego leginsy, botki lub kozaczki i jest z ciebie sexy mamuśka też sobie takie sprawie .. a co tam, przydadzą się także po porodzie bo są uniwersalne
wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-07, 17:59   #2098
Mantequilla
Raczkowanie

Ja jakoś nie mam problemu z ciuchami an rozmiar 36, a jestem niewysoka też.
Swetrów specjalnych akurat nie planuje kupować, starcza mi tuniki i ciepły płaszcz (kupiłam ciążowy, ale na tyle normalny, ze po ciąży będę spokojnie nosić).
Portki to tak jak już pisałam, zwykle rurki z gumka, nawet w domu w nich siedzę i są bardzo wygodne.
Najwyżej sobie jakieś legginsy dokupię czy rajstopy i to będzie an tyle.
No i stanik by się przydał jakiś większy (co mnie bardzo cieszy )
Stary 2010-11-07, 18:14   #2099
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
no i też dzisiaj to stwierdziłam, nie pierwszy nie ostatni raz.
Zresztą uwielbiałam jeździć na rowerku stacjonarnym po 30 km aż pot się ze mnie lał, teraz gin mi zabronił.
No a ćwiczenia dla ciężarnych jakoś mnie nie satysfakcjonują, ja muszę czuć pot krew i łzy hehe nie no ale jakieś takie z piłką to nie dla mnie, ja nerwus jestem, muszę coś ciężkiego, więc po porodzie jak dojdę do siebie ćwiczenia, długie spacery i będziemy super

Cytat:
Napisane przez bosti Pokaż wiadomość

Montii ja tez ostatnio ciągle spuchnięta chodzę - nogi cieżkie i wielkie, nawet po butach czuję, że ciaśniej
a powiedziałaś lekarzowi? Ja jestem ciekawa co mi jutro powie, chociaż dzisiaj jeszcze tfu tfu spokój

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość

montii jutro lekarz na pewno ci coś doradzi a na razie jak najczęściej nogi w górę no i możesz polać nogi zimną wodą
Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
Montii w żadnym wypadku nie chciałam cię zdołować raczej pocieszyć, że jest nas więcej. Ja też narzekam i pewnie będę bo nie tylko jeszcze do niedawna byłam szczupła ale i niska - tu jest minus, bo pewnie będe wyglądać jak bałwanek :/ ale cóż po ciąży wezmę się za siebie i wrócę do ćwiczeń i pływania...będziemy się później martwić i motywować do ćwiczeń
dokładnie zresztą każdy mi mówi ,że karmienie piersią to najlepsza liposukcja więc wierzę

Cytat:
Napisane przez subtelle Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie żartujcie...
zawsze miałam niemałe piersi, ale teraz to czuję się jak dojna krowa... dosłownie. Piersi od 3 tygodni rosną jak opętane. I mam już rozstępy a one rosną dalej... Z rozmiaru 75 D robi mi się jakieś wielkie F... albo i więcej.
TŻ już się podśmiewa jak widzi mnie w stroju Ewy...

a strzałki zaznaczone przez lekarza- sama bym nie wpadła na to, że to 'to'... na płytce mam jeszcze zaznaczonego siusiora widocznego od spodu z jajeczkami, więc wierzę

jeszcze raz próbuję wstawić trzecie zdjęcie Załącznik 3518234
ależ Ty seksi jesteś super wyglądasz!!!!!!!!!

[LEFT]
Stary 2010-11-07, 18:26   #2100
subtelle
Raczkowanie

Montii - dziękuję
Kochana, nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale ja startowałam na początku ciąży z nadwagą 20 kg... teraz mam dodatkowe 6 kg na plusie. więc suma = 26 kg na plusie.
Ty jesteś szczuplutką kobietką, więc będzie Ci łatwiej zrzucić to co przybędzie.
Zresztą teraz nie tyjemy, bo się obżeramy dla zasady, ale tyjemy dla wyższych celów, tak?
więc proszę głowa do góry i nie martwić mi się wagą. no!

Się wkurzyłam, czekałam od 2h na gości, zapowiedzianych zresztą, a 10 minut temu dostałam smsa, że 'nie dadzą rady"... mieli być ok 17... Jak tak można? ja ciasto piekę, sałatkę robię i siedzę w domu, czekając... a 2 h po czasie łaskawie mi napiszą, że nie przyjadą... ja tak nie potrafiłabym... zero szacunku.... grrr....

Edytowane przez subtelle
Czas edycji: 2010-11-07 o 18:28
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości