|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kopniaczki już pierwsze czujemy, wyprawkę powoli kompletujemy. Marzec - kwiecie
Cytat:
![]() poza tym bywam wtedy nieznośna i nie raz sie TŻtowi oberwało, bo "głowa mnie bolała" ![]() no i jestem jeszcze wstydzioszek, w zyciu sie nie zalatwie jak TŻ jest w łazience, nie bekam przy nim ani nie puszczam bąkow ![]() Edytowane przez Olusiaa_ Czas edycji: 2010-11-07 o 15:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2072 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kopniaczki już pierwsze czujemy, wyprawkę powoli kompletujemy. Marzec - kwiecie
Ja mam zamiar niedługo zapisać się do szkoły rodzenia (ciekawe na kiedy są zapisy, ja bym najbardziej chciała tak np. na luty). Oczywiście bym chodziła z moim mężem. I przy porodzie też chciałabym żeby bym cały czas przy mnie. Dla mnie poród jest koszmarem sennym, wręcz czymś nienaturalnym, brutalnym (żeby nie powiedzieć obrzydliwym, chociaż też mam takie odczucia). Wiem że mąż będzie mnie wtedy wspierać. Kilka razy byłam w szpitalu, najgorzej wspominam pobyt w obcym mieście kiedy to leżałam z ryzykiem utraty wzroku z zaklejonymi oczami. To jak wtedy codziennie do mnie dojeżdzał pociągiem, był przy mnie kilka godzin... nie zapomnę tego nigdy, bardzo mi pomógł psychicznie. Zresztą po porodzie cc też był ze mną non stop. To On przewijał synka, ubierał, przystawiał mi do piersi.
Wspomniałyście coś o lewatywie. Szczerze to POLECAM ! Wiadomo przed cc jest obowiązkowa, nie wiem jak przy sn ale jak coś to proście o nią. Nie ma później strachu przed pójściem do toalety po porodzie i strachu w czasie samego porodu co by nie było żadnej niespodzianki. Słyszałam też że zrobiona lewatywa przed porodem sn przyspiesza poród, więc chyba warto ![]()
#2073 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja tez sobie nie wyobrażam bez tż ![]() A teraz chcesz rodzić sn?
![]() |
#2074 |
Rozeznanie
|
W tym szpitalu w którym mam rodzić są znieczulenia zo więc mogę sn. Bez znieczulenia tylko cesarka. Ja ją bardzo dobrze zniosłam, czułam się super i byłam pewna że teraz tez bedzie cc, ale skoro można ze znieczuleniem to czemu nie. Wazne zebym nie czula bólu ![]()
#2075 | |||||
Raczkowanie
|
Przynajmniej szczery tchorz i wiesz na czym stoisz
![]() jak najbardziej ok ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2076 |
Zakorzenienie
|
Ja tam się mojego Tż nie wstydzę
![]() mam nadzieję,ze będzie przy porodzie, ale to nie jest zależne od nas ( praca ) ale myślę,że tak wszystko się zgra w czasie ,że nie będę sama w tych trudnych chwilach ![]() ---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- i ogólnie staram się nie planować ( będzie czy nie ) nie nastawiać, bo później wyjdzie coś innego i będę zawiedziona... ![]() ![]() ![]()
#2077 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
najlepiej zapytaj w szpitalu w którym masz zamiar rodzić ![]() tam gdzie ja rodziłam nie robią, ale mozna sobie np. samemu zrobić w domu, są takie zestawy w aptece, w szpitalu bym nie chciała, żeby mi robili, bo tam z reguły sie trafia jak juz sa bardzo silne skurcze i wtedy nie wyobrażam sobie jeszcze dodatkowo zabawy z lewatywa, juz samo to, ze musiałam 30 minut leżec, bo podpieli mnie na początku pod ktg, było dla mnie bardzo męczące zazwyczaj jednym z objawów zaczynającego sie porodu są przyspieszone ruchy jelit i lata sie tez do toalety, ja tak miałam, więc wydaje mi sie, że ta lewatywa to nie jest potrzebna, a jesli juz to zrobiłabym sobie w domu, nie czekając do szpitala Cytat:
sa tylko trzy etapy porodu ![]() pierwszy to skurcze zwykłe, rozwierające szyjkę drugi skurcze parte, gdy dziecko wychodzi trzeci to poród łożyska z czego tylko pierwszy etap może trwac długie godziny, drugi to max 1-2 godziny, ale zazwyczaj duzo szybciej etap pierwszy mozna jeszcze podzielić na 3 fazy, ale to juz jest bardziej szczegółowe i zazwyczaj jak się mówi o fazach, to chodzi o te 3 etapy podstawowe, bo te 3 szczegółowe do pierwszego etapu sa tak naprawde bardzo indywidualne i przebiegaja bardzo róznie u rodzących i trudno okreslic kiedy przechodza jedna w drugą, ja szczerze mówiąc określiłabym mój etap pierwszy, że przebiegał z jedna fazą cały czas równomiernie ( skurcze co 2 minuty, do skurczów co 1 minutę, az do skurczów partych ) a przy drugim porodzie to było tak szybko i jednoczesnie tez równomiernie wzrastająco, że na pewno na te 3 fazy sie tego nie dałoby podzielić ![]() u mnie ta faza utajona albo jest tak bardzo tajna, że az niewyczuwalna, ale raczej ja mam tak, ze mam tzw skurcze przepowiadające wczesniej np na tydzien, dwa i one u mnie rozwieraja szyjkę, bo pamiętam jak tydzien przed porodem byłam u gina i on mówi, że moge juz dziś urodzic, bo chodzę z duzym rozwarciem, a u mnie dopiero po tygodniu sie zaczęło, a z kolei na 4 dni przed porodem byłam na ktg i lekarz chciał mnie zatrzymac w szpitalu, bo ktg wykazywało, ze mam regularne skurcze co 5 minut, a ja nic, kompletnie nic nie czułam i powiedziałam, że sie nie zgadzam, podpisałam papier, że na własna odpowiedzialnośc nie zostaję i dopiero po 4 dniach poród miał miejsce od razu od odejścia wód, skurczy lawinowo narastających... było tak w obu porodach, więc liczę na to, że teraz będzie podobnie, bo w sumie fajnie to u mnie natura rozwiązała ![]() przykładowy art na ten temat Cytat:
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-11-07 o 15:42 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2078 |
Zakorzenienie
|
niutka a powiedz mi piłaś może herbatę z liści malin i ten olej z wiesiołka? nie wiem czy to kapsułki są czy nie, bo na forach często o tym piszą i jestem ciekawa
![]() ![]()
#2079 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do bekania czy puszczania bakow mam tak samo - jestesmy juz kupe lat razem, ale jakos nie moge sie przelamac i jak zdarzy mi sie niechcacy, to mina TZ - bezcenna ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez SammaMia Czas edycji: 2010-11-07 o 15:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2080 |
Zakorzenienie
|
SammiaMia eee to ja teraz w ciąży bekam mu ciągle
![]() ![]() ![]() nie mam oporów hihihi
#2081 |
Raczkowanie
|
Montii glupio zabrzmi, ale...zazdroszcze
![]()
#2082 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie, nic z tych rzeczy, ale może teraz sie skuszę ![]() ![]() nie wiem jak to będzie z tym porodem, bo wiecie mam ten problem z łozyskiem przodującym, tzn na ostatnim usg wykazało, że ono juz nie zachodzi na szyjke, tylko jest 10 mm od niej, więc juz nie jest przodujące tylko "nisko usadowione" i jest szansa, że sie jeszcze podniesie, ale jest cały czas nisko, cąły czas mam zakaz seksu, uważac na brzuch, nie dźwigac nic itd... i generalnie usg w 32 TC będzie rozstrzygające co i jak z porodem, czy sn, czy w domu, szpitalu, czy cc... nic nie wiem
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-11-07 o 15:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2083 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a ja teraz tak troche z innej beczki, bo czytam wlasnie Gretkowska i usmialam sie prz jednym tekscie:
" Za sto lat uznaja prawdopodobnie ciaze za rzecz niebezpieczna dla plodu i na ten czas przeniosa go do sztucznej macicy, ktorej nie beda grozic zatrucia, wypadki, niedotlenienia " z winy matki"." (Manuela Gretkowska "Polka") To tak a propos pojawiajacych sie co jakis czas dyskusji na temat tego co szkodzi w ciazy ![]()
#2084 |
Raczkowanie
|
Ja tam bym nie chciała, żeby mój mąż był obecny podczas porodu.
Niepotrzebnie by mnie to stresowało. Poród to zbyt intymna i jednak fizjologiczna rzecz jak dla mnie. co dowagi to już nawet nie wiem, ile ważę, bo każda waga pokazuje co innego ![]() Ważne, ze w ciuszki an razie się mieszczę i nie wyglądam jak smok. Mam już nawet kiecki na sylwka, choć jak an razie mam za mały brzuszek do nich, ale zdąży urosnąć ![]() która z was może jeszcze dodawać sąsiadów na farmeramie i mnie nie ma? jakby co, nick chicharon |
![]() ![]() |
![]() |
#2085 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja ważę sie zawsze u połoznej przed wizytą, zawsze na tej samej wadze i to co tu podaje to jest własnie ta waga, wpisana tez do karty ciąży
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2086 |
Zakorzenienie
|
ja się nie ważę już bo nie chcę popaść w depresję
![]() zresztą już mi wszystko obojętne.. :p
#2087 |
Raczkowanie
|
Witajcie niedzielnie Dziewczyny
![]() ja na chwilkę wpadam, bo spodziewam się gości lada moment. A dorwałam komputer i chciałam wywiązać się z obietnicy i zostawić dowód.pierwszy to premiera mojego bębdziola na forum- w 21 tc ![]() ![]() drugi dowód zaznaczony strzałkami ![]() trzecie zdjęcie - buźka mojego Synusia ![]() Załącznik 3518032 Załącznik 3518011 trzecie zdjęcie nie chce się załadować za nic ...
...Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka... ...Pure Happiness... Edytowane przez subtelle Czas edycji: 2010-11-07 o 18:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#2088 |
Raczkowanie
|
a ja nie trafiłam jeszcze na lekarza, który by mi podpasowal, wiec ważę się w różnych miejscach
![]() tak an serio, to an razie każdy z nich pominął bardzo ważną rzecz, o której powinien mi powiedzieć, a która w moim przypadku ma ważny wpływ na przebieg porodu - chociaż mieli wgląd w moje wyniki i widzieli, w czym rzecz. Dlatego wciąż szukam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2089 |
Raczkowanie
|
Ja jestem masochistka i waze sie co drugi dzien
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2090 |
Rozeznanie
|
Ja teraz w 18 tc jestem ok 4-5kg na plusie. Przed ciążą muszę niestety przyznaćże utyłam jakiś 1-2kg. Wcześniej miałam rozmiar 34, teraz 36. Niestety problem jest z ciążowymi ciuchami. Chcialam kupić spodnie ciążowe i tylko 1 na ileśtam były w rozmiarze s. Bluzki to samo. Na szczeście siostra mi kupiła z Mothercare 2pary dzinsów ciążowych i są idealne, rureczki
![]()
#2091 |
Zadomowienie
|
subtelle jaka ponętna ciężarówka z Ciebie
![]() ![]() ja ostatnio strasznie zaganiana jestem, w pracy natłok dodatkowych obowiązków, oprócz mojego półtora etatu muszę jeszcze siedzieć po godzinach. zwalili mi na głowę przygotować akademię na Święto Niepodległości, do tego mamy akurat inwentaryzację. w sali, która mi podlega, mam kilkaset pozycji w spisie i nikogo do pomocy, więc siedzę nad tym i siedzę, a końca nie widać ![]() ![]() ![]() Montii ja tez ostatnio ciągle spuchnięta chodzę - nogi cieżkie i wielkie, nawet po butach czuję, że ciaśniej ![]()
#2092 |
Raczkowanie
|
Sammamia - jesteśmy na podobnym etapie ciąży - ja też przytyłam 4 kg póki co, z 58 na 62 ,naraziena szczęscie nie porobiły mi się rozstępy, ale mimo to smaruje się codziennie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2093 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2094 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
mój też, umowiliśmy się że będzie mnie wspierał prawie do samego końca tylko na wielki finał wyjdzie, jeszcze mi biedactwo zemdleje ![]() Cytat:
subtelle śliczny brzuszek a co do dowodu zaznaczonego szczałkami to wierze ci na słowo bo sama bym w życiu na to nie wpadła ![]() Cytat:
![]() bosti nie daj się tak wykorzystywać w pracy, pogadaj z dyrektorką niech ci przydzielą jakąś osobę do pomocy, praktykanta, stażystę kogokolwiek bo się nam wykończysz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2095 |
Zadomowienie
|
Montii w żadnym wypadku nie chciałam cię zdołować raczej pocieszyć, że jest nas więcej. Ja też narzekam i pewnie będę bo nie tylko jeszcze do niedawna byłam szczupła ale i niska - tu jest minus, bo pewnie będe wyglądać jak bałwanek :/ ale cóż po ciąży wezmę się za siebie i wrócę do ćwiczeń i pływania...będziemy się później martwić i motywować do ćwiczeń
![]() Ciastko ja mam ten sam problem, jest okropny problem z ciuchami ciążowymi w małym rozmiarze..dlatego często zaglądam do ciuchlandów, choć tam tez lipa ![]() ![]()
![]() |
#2096 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie żartujcie...
zawsze miałam niemałe piersi, ale teraz to czuję się jak dojna krowa... dosłownie. Piersi od 3 tygodni rosną jak opętane. I mam już rozstępy a one rosną dalej... Z rozmiaru 75 D robi mi się jakieś wielkie F... albo i więcej. TŻ już się podśmiewa jak widzi mnie w stroju Ewy... ![]() a strzałki zaznaczone przez lekarza- sama bym nie wpadła na to, że to 'to'... na płytce mam jeszcze zaznaczonego siusiora widocznego od spodu z jajeczkami, więc wierzę ![]() jeszcze raz próbuję wstawić trzecie zdjęcie Załącznik 3518234
...Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka... ...Pure Happiness... Edytowane przez subtelle Czas edycji: 2010-11-07 o 18:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#2097 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2098 |
Raczkowanie
|
Ja jakoś nie mam problemu z ciuchami an rozmiar 36, a jestem niewysoka też.
Swetrów specjalnych akurat nie planuje kupować, starcza mi tuniki i ciepły płaszcz (kupiłam ciążowy, ale na tyle normalny, ze po ciąży będę spokojnie nosić). Portki to tak jak już pisałam, zwykle rurki z gumka, nawet w domu w nich siedzę i są bardzo wygodne. Najwyżej sobie jakieś legginsy dokupię czy rajstopy i to będzie an tyle. No i stanik by się przydał jakiś większy (co mnie bardzo cieszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2099 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą uwielbiałam jeździć na rowerku stacjonarnym po 30 km aż pot się ze mnie lał, teraz gin mi zabronił. No a ćwiczenia dla ciężarnych jakoś mnie nie satysfakcjonują, ja muszę czuć pot krew i łzy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2100 |
Raczkowanie
|
Montii - dziękuję
![]() Kochana, nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale ja startowałam na początku ciąży z nadwagą 20 kg... teraz mam dodatkowe 6 kg na plusie. więc suma = 26 kg na plusie. Ty jesteś szczuplutką kobietką, więc będzie Ci łatwiej zrzucić to co przybędzie. Zresztą teraz nie tyjemy, bo się obżeramy dla zasady, ale tyjemy dla wyższych celów, tak? ![]() więc proszę głowa do góry i nie martwić mi się wagą. no! ![]() Się wkurzyłam, czekałam od 2h na gości, zapowiedzianych zresztą, a 10 minut temu dostałam smsa, że 'nie dadzą rady"... mieli być ok 17... Jak tak można? ja ciasto piekę, sałatkę robię i siedzę w domu, czekając... a 2 h po czasie łaskawie mi napiszą, że nie przyjadą... ja tak nie potrafiłabym... zero szacunku.... grrr....
...Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka... ...Pure Happiness... Edytowane przez subtelle Czas edycji: 2010-11-07 o 18:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.