|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Cytat:
|
|
#2072 |
|
Zakorzenienie
|
Ratunku. Mam problem.. Otóż moje nisko-średnio(?) porowate włosy są ostatnio strasznie suche. Problem tkwi w tym, że pracuję w firmie z żywnością - stoję na linii. Na hali jest 7-10 st. na stołówce 20-25. Po 4h na hali idę na pół godzinną przerwę i wracam dalej do pracy. Moje włosy zaczęły być strasznie suche, spuszone jednocześnie oklapnięte i kręcą się coraz mniej :/ Miejsca pracy nie zmienię, ale może coś mogłoby zapobiec ich zachowaniu? Miód, olej kokosowy i masło shea zauważyłam, że nie są odpowiednie w nadmiarze bo raz na jakiś czas się lubimy. Aktualnie używam:
1. wcierka - w tym momencie chcę zapobiec mojemu strasznemu wypadaniu toteż tu idzie na skalp kozieradka 2. olejowanie - moje oleje to: Palmer's cocoa butter formula with vitamin E - moisturizing bodyoil (analiza), olej kokosowy firmy superdrug i olejek Alterra pomarańc za z brzozą lub warzywny czy słonecznikowy kuchenny - na 3-5 h nakladam na sucho, na mokro lub z odżywką zalezy od sytuacji i pod czepek 3. mycie- szampon Schwarzkopf - supersoft for kids (analiza), Timotei Organic Delight Health & Shine Shampoo (analiza) oraz raz na jakis czas Barwa Ziołowa - brzozowy 4. odżywianie: Garnier AiK, Naked rescue shea butter&olive intensive conditioner(analiza) oraz Mark Hill MiracOILicious Nourishing Conditioner (analiza) - albo dodaje ktoregos oleju do jednej z nich albo solo albo je lacze na 15-25 min 5. płukanie: zimna woda 6. zabezpieczenie: l'oreal paris studio mineral control new invisi'gel with minerals 4 (analiza)albo daję kapkę oleju bądź odżywki - odgniatam po nocy 7. schnięcie: zazwyczaj myję wieczorem toteż idę często spać z mokrymi lub mniej. Rzadko myję rano chyba, że wiem, że nigdzie nie będę musiała nagle wyjść. Bardzo rzadko suszę! Tylko wtedy gdy myślałam, że nigdzie nie będę wychodzić a tu jednak. 8. spanie: śpię w rozpuszczonych przerzuconych zazwyczaj za poduszkę. Nie spinam, bo wiem, że fryz nie wytrzyma mojego wiercenia, a później i tak gubię wszystkie gumki. Zresztą jakiekolwiek spięcie moich włosów na nawet 15 min powoduje ich zniekształcenie - po wietrze potrafię mieć proste włosy. 9. Nie czeszę, spinam zazwyczaj klamrą bądź wstążką, podcinałam ostatnio w czerwcu i na razie jest ok, zawijam po kąpieli w kapturek z mikrofibry (mam taki z guziczkiem) lub nim odciskam włosy, nie wycieram, nie prostuję, nigdy nie farbowałam, nawet szamponetką czy szamponem koloryzującym, aktualnie zapuszczam do połowy pleców. Jestem w UK więc proszę o pomoc może nie tyle w sprawie kosmetyków ale co szukać w składach co zmienić? 1.14.09.2013 - 2 tyg przed rozpoczęciem pracy na skalp kozieradka + olejowanie - Palmer's cocoa butter formula with vitamin E - moisturizing body oil+naked rescue shea butter &olve intensive cnditioner (2h) mycie: szampon Schwarzkopf - supersoft for kids zabezpieczenie: zimna woda, zel L'oreal paris studio mineral control new invisi'gel with minerals 4 2.06.10.2013 - tydzień po rozpoczęciu pracy na skalp kozieradka olejowanie naked rescue shea butter &olve intensive cnditioner + alterra pomarancza z brzoza (4h) mycie: szampon Schwarzkopf - supersoft for kids odżywianie: naked rescue shea butter&olive intensive conditioner (15min) płukanie: zimna woda zabezpieczenie: zel L'oreal paris studio mineral control new invisi'gel with minerals 4 3. 13.10.2013 - po 2 tyg na skalp kozieradka olejowanie: olej warzywny (3h) mycie: Timotei Organic Delight Health & Shine Shampoo odżywianie: Mark Hill MiracOILicious Nourishing Conditioner (15m) płukanie: zimna woda zabezpieczenie: zel L'oreal paris studio mineral control new invisi'gel with minerals 4 po pracy wklepalam garnierAiK niby było lepiej ale na drugi dzień puszek |
|
|
|
#2073 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
byłam zdecydowana go kupić ale zrezygnuję.Myślałam,że tego arganowego jednak jest troche a tu takie buty.
|
|
#2074 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Też bym się chętnie dowiedziała czegoś o nich. Lubię mieć bazę produktów w głowie w razie czego
|
|
#2075 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Dziękuję za odpowiedzi! Właśnie skusiłam się na hennę, mam ją na głowie (Wedle polecenia - z glutkiem i dodatkowo dwiema łyżkami alterry z granatem) - zobaczymy jakie będą efekty i jaki kolor (no i czy zakryje te małe siwe świństwa). Jeśli chodzi o zmiany... To miałam w tym roku parę miesięcy tragicznego odżywiania, takiego naprawdę bardzo, bardzo, bardzo złego - i to pewnie wpłynęło na stan włosów (typu zupka chińska, red bull i cola:/). Stresy też niestety były.. Może też za mało zabezpieczałam.. ehh ilu tu o rzeczach trzeba myśleć W każdym razie od miesiąca się oczyszczam, od trzech nie jem mięsa, jem ryby, owoce, warzywa, codziennie piję świeże soki. Mam nadzieję, że szybko wrócę "do formy".Poniżej wrzucam fotki z najlepszego okresu ostatnio (nie widać tej masakry, którą zazwyczaj mam na głowie) - mam zamiar wrócić do pięknego skrętu i gładkości (obecnie mimo, że nie widać na zdjęciu to moje włosy są ekstremalnie porowate). Uzupełniłam też album - od początku (1 stycznia 2012 to początek mojej pielęgnacji). Brakuje zdjęć z najlepszego okresu, czyli "pomiędzy" (lato 2012, jesień 2012). Mam nadzieję, że to żadna strata, bo już niedługo będę mogła się pochwalić jeszcze ładniejszymi włosami. Dzięki za rady i pozdrawiam! Będę wdzięczna też za polecenie jakichś masek do tych moich bardzo porowatych włosów (wygładzanie, ujarzmianie..). Pozdrówki i miłego weekendu!
|
||
|
|
|
#2076 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I rada podsunięta przez moje złe doświadczenia - raczej nie sięgaj po waxy (mówię głównie o tych zamawianych przez allegro), są tam SLS na samym początku składu i zauważyłam, że na dłuższą metę nie robią wcale nic dobrego z włosami, szczególnie zostawiane na pół godziny pod czepkiem.
od 21.09.2012 świadoma pielęgnacja MOJE WŁOSY 10.11.2013r: grzywka 20cm, bok 24 cm --> docelowo ~50cm (za łopatki) Edytowane przez PannaLokowana Czas edycji: 2013-10-18 o 20:04 |
|
|
|
|
#2077 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Dziękuję Cytat:
To ja jestem jakaś dziwna, bo mnie Sesa wcale nie śmierdzi ![]() Cytat:
Cytat:
Tak ja zawsze tak robię Cytat:
Ty zła kobieto ! One chcą się kręcić i robią to ślicznie a ty im bronić będziesz ![]() Cytat:
Ja używam i raz miałam tak że powodował jakieś podrażnienie odstwawiłam na jakiś czas i mi przeszło, może tez odstaw a za jakiś czas znowu spróbuj. Cytat:
Może zrób dłuższą przerwę i będzie lepiej ![]() Cytat:
W Naturze, w większym Rossmanie też są. Cytat:
Znowu kolejna rzecz ze zmienionym składem toż to się załamać można Cytat:
Ah te Twoje loczeczki to poprostu cudo |
|||||||||
|
|
|
#2078 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mkniecie ja burze
Miała któraś z Was tę odżywkę do włosów https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...nditioner.html ? Kupiłam dzisiaj w biedronce zupełnie przypadkiem, wcześniej widziałam tylko same szampony. Skład fajny bez silikonów i pq. Ciekawa jej jestem Ale będzie musiała trochę poczekać
|
#2079 |
|
Zakorzenienie
|
Póki co więc odstawię ten Jantar, spróbuję kiedyś znowu, jeśli nadal będzie to samo to sobie odpuszczę
|
|
|
|
#2080 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Już mam taki plan,ze zamiast GP kupie inny
|
|
#2081 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2082 |
|
Raczkowanie
|
dziękować za pochwały ![]() Co do garniera aik dobrze że nie jest to znacząca zmiana bo inaczej chyba musiała bym kogoś zamordować także ten łapy z daleka od majstrowania przy nim ![]() Imperfecta u mnie też Jantar czasem powoduje swędzenie, ale nie zawsze więc nie wiem od czego to zależy ![]() PannaLokowana już kiedyś pisałam i nadal podtrzymuję - owcy zazdraszczam okrutnie!!! martaakow co Ci się nie podoba w tych loczkach ja się pytam? Super są Już dwa tygodnie jestem na kozieradce i nie chcę zapeszać(tfu tfu) ale chyba wypadanie się zmniejszyło
|
#2083 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo jest ostatnio kocham.Mam pytanie - czy rosołek przyspiesza porost włosów, czy tylko pomaga przy wypadaniu?
|
|
#2084 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie mierzę przyrostu bo nie bardzo potrafię za każdym razem trafić w to samo pasemko kontrolne więc z pomiarami u mnie słabo ale zmniejszone wypadanie jak najbardziej potwierdzam
|
#2085 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
![]() na forum jestem już dwa lata, chociaż się nie udzielam ,ale regularnie czytam Cały czas poznaję moje włosy, odkryłam, że one są falowane, próbowałam wszystkiego albo i prawie co jest stosowane na forum. Kiedyś myłam włosy odżywką i mi to pasowało ale nie mogę dostać nigdzie Mrs Poters i myję już jakiś czas szamponem,oczywiście nie całą głowę. I właśnie od jakiegoś czasu mam strasznie suche włosy i mniej się kręcą i nie wiem czy to przez szampon... Od poniedziałku wracam do mycia odżywką, będę próbować znowu ale lubię to i walczę![]() Wstawiam parę zdjęć myślę, że jakieś efekty są (to moje zdanie )1.wrzesień 2012 2. luty 2013 3. październik 2013 |
|
|
|
#2086 |
|
Raczkowanie
|
justbe30, widać efekty, oj widać! Oby tak dalej
![]() Ja swojego pottersa kupuję w Cerrefour, masz go może w okolicy?
|
#2087 | ||||||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
.Moje dzieci już nie moje, musiałam oddać w świat (do klasy obok). Ale mam nowe (nie do końca, bo wszystkie znam). A. i A. lubią smyrać moje włosy jak najbardziej .Cytat:
Kupiłabym i patrzyłabym . Przebywanie w działach/sklepach z odzieżą dziecięcą jest dla mnie niebezpieczne. Zachowuję się jak malutka dziewczynka, brakuje tylko żebym piszczała z zachwytu (swoją drogą prawie zachowywałam się tak wczoraj na konferencji z p. dr M. Piszczek).Sukieneczki cudowne Co prawda już nieaktualne, bo farbowałaś, ale ze swojej strony polecam wellaton, używam tej farby od wielu, wielu lat i jestem niezmiennie zadowolona (jasny brąz 05, teraz bardzo trudno dostępny odcień, wychodzi jak czarny). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
.Ja mam ten z papryką, dla mnie ok. |
||||||
|
|
|
#2088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! "
|
|
|
|
|
#2089 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nie pasują mi i tyle.
|
||||
|
|
|
#2090 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wczoraj kupiłam AiK zobaczymy jak się u mnie spisze
|
||
|
|
|
#2091 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Muszę tylko doczytać parę rzeczy, bo też nie wiem jak to się robi
|
|
|
|
|
#2092 |
|
Raczkowanie
|
Dorwałam wczoraj tą przebogatą odżywkę b/s Creation's Garden i muszę powiedzieć, że jest fenomenalna!!! Po użyciu na mokrych włosach zostawiła je pieknie błyszczące, a po użyciu na suchych "zrobiła" mi piękne zdefiniowane kręciołki *.*
|
|
|
|
#2093 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Mój pierwszy post Nieśmiało dołączam ![]() Obserwuję Was już od jakiegoś czasu i eksperymentuję ze swoimi włosami. Moje loki są średniej długości (przy twarzy krótsze, z tyłu dłuższy ogon), z tendencją do puszenia się z tyłu - taka ich natura, zawsze były inne :P Farbowałam 2 razy w życiu. W liceum naszło mnie, żeby mieć czerwone. Co z tego wyszło? Trochę rudości w słońcu. Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zafarbowałam na kolor przypominający naturalny i tyle farby widziały moje włosy. W czasach gimnazjum miałam dłuuugie i gęste włosy. Niestety, wraz z problemami tarczycowymi część poleciała. Od kilku miesięcy (od maja?) staram się trzymać dobrych odżywek, szamponów, myjadeł i regularnego olejowania. Do tej pory używałam: Olej: słonecznikowy, oliwa z oliwek, BD fur Mama, łopianowy GP, sesa Mycie: BD, Hipp oraz Naturia z pokrzywą jako mocniejszy szampon; używałam kiedyś odżywkę Isana różowa, ale nie tą słynna ![]() Odżywki: Garnier AiK, Alterra granat (odżywka i maska), Fructis Goodbye Damage, maska gloria Odżywki b/s: Miód i mleko z apteczki babuni i ze skrzypem na przemian (kiedyś), teraz: Naturie miód oraz pokrzywa Zabezpieczanie: jedwab GP Stylizacja: Żel z rzepą, a od dzisiaj żel z siemienia (MAGIA!) Piłam siemię lniane, skrzyp i pokrzywę, drożdże. Włosy nie wyglądają tak, jakbym chciała, są nieraz gorsze dni, ale mam nadzieję, że dzięki poradom coś fajnego z tego wyjdzie ![]() Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
#2094 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, witajcie ponownie, wracam ja córa marnotrawna, nie wiem czy mnie tu ktoś pamięta
ale ja niektóre z Was tak ![]() Zarzuciłam pielęgnację, bo cięcie miałam złe - to się zmieniło wczoraj, zresztą same oceńcie, zdjęcia w załącznikach. Bez pielęgnacji, ale fajnie specjalnie podcięte podskoczyły do góry
|
#2095 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na suche jej nie próbowałam, może pod wieczór nałożę
|
|
|
|
|
#2096 |
|
Raczkowanie
|
Wycisnełam jakieś 2cm
![]() I polecam na sucho, jest jeszcze fajniejsza;] |
|
|
|
#2097 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=PannaLokowana;43333 591]
Dzięki za cynk odnośnie potersa nie mam carfura w mieście, zawsze zaopatrywałam się w inter marche ale ostatnio już go nie mają
|
|
|
|
#2098 |
|
Zadomowienie
|
magda1706 Na drugim zdjęciu są piękne
wicherek1989 ja pamiętam O bardzo chcą się kręcić Czas zadbać ![]() jakisnick Fotaaaaa Kupiłam dziś szampon Khadi z różą Właściciel sklepu stwierdził, że sobie wybrałam najdroższy, ale taki już mam burżujski gust Uznałam, że jak rzadko myję szamponem to mogę sobie pozwolić
|
|
#2099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślałam nad woda z odżywką ale odpada bo moje włosy nie lubią nic na sucho, a przechodzenie w wilgotnych na chłodne temp spowoduje chorobę tylko. miziam je w tyg olejem czy odżywką ale robi tylko większy puszek.. myję co 3-4 dni albo nawet co tydzień bo nie potrzebują częściej czasem lekki wyprost spowodowany wierceniem się w nocy.. także nie wiem ;/ Edytowane przez magda1706 Czas edycji: 2013-10-19 o 21:54 |
|
|
|
|
#2100 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak wy to robicie? No dobra jajecznica na śniadanie (nie bankrutujesz na jajkach? ![]() Ale takie problemy są mi dobrze znane jak otyłość brzuszna, złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie. A i jeszcze jedno czy od takich obiadów itd. jak napisałaś, nie tyjecie? Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:27.

Może zmieniłaś pielęgnację? Zbyt dużo protein? Jak spędzałaś wakacje? Może miałaś cały czas włosy wystawione na słońce, zbyt mało zabezpieczane?
W każdym razie od miesiąca się oczyszczam, od trzech nie jem mięsa, jem ryby, owoce, warzywa, codziennie piję świeże soki. Mam nadzieję, że szybko wrócę "do formy".

moje włosy uwielbiają ten olej 

i nie wiem czy to przez szampon... Od poniedziałku wracam do mycia odżywką, będę próbować znowu