|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 | |
Zadomowienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2102 | |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2103 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To chyba dobrze, że siostra nie przyjezdza?? Tak przynajmniej zrozumiałam ![]() A ja wczoraj wieczorkiem wpadłam na pomysł, żeby moją mamę zaprosic do nas. No i o 23 napisałam jej maila. I chyba do nas przyjedzie wnusię odwiedzic. Bardzo się cieszę na jej przyjazd, chociaż szkoda,że przyjedzie bez taty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jako, że po cesarce muszę sie wstrzymac 2 lata. A poza tym to ja jeszcze nie jestem gotowa na drugie dziecko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2105 |
Rozeznanie
|
niobe - to dotykanie lokietka, to tak nasze babcie sprawzdaly czy wszystko z dzidziami dobrze, u mnie w rodzince wszystkie dzieciaczki sie tak sprawdza, po kapieli zeby cialko bylo rozgrzane.ja nie umialabym tego zrobic ale moja mama to taka zaklinaczka, normalnie szok jak ona sobie z dziecmi radzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A malutka przy karmieniu się denerwuje, bo ma nosek zapchany i nie ma jak oddychac.Trzeba jak najdokładniej gilki ściągnąc przed karmieniem ![]() Mam ciocie, też taka "znachorkę" i jak moja starsza córka miała 3 m-ce dostała jakiegoś ataku-strasznie płakała przez kilka godzin i nie wiedzielismy dlaczego. Ciocia sprawdziła właśnie,czy dotknie kolankiem do łokcia-nie dotknęła.Ciocia powiedziała,że "sie przesunęła" i zaczęła ja delikatnie "nastawiac"-położyła ja na stole, wzięła tetrową pieluchę,włożyła ją pod plecki,złapała za dwa konce i zaczęła przesówac od dołu do góry i spowrotem. Mój TŻ bardzo sie wtedy burzył,że ciotka jej krzywdę zrobi,czy coś, ale to było bardzo delikatne-jak masaż.Podobno niemowlętom czasem sie to przytrafia, że cos im sie tam delikatnie przesunie (chyba w kręgosłupie?), mija samo,ale taki masaż to przyspiesza. Oczywiście to sposoby naszych babc i lekarz pewnie by to nazwał zabobonem,ale cos w tym musi byc,bo akurat dzien wcześniej pierwszy raz wsadziliśmy córcię do nosidełka-to chyba było za wcześnie na taką pozycję dla niej. Ja własnie dzwoniłam do przychodni i sie dowiedziałam,że oczywiście pobrana ilośc krwi Emilki nie wystarczyła do okreslenia poziomu biluburbiny i musimy iśc do szpitala na pobranie.W poniedziałek mam odebrac skierowaniep-normalnie wysmieja mnie w tym szpitalu,że w przychodnie nie mozna dziecku krwi pobrac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2107 |
Raczkowanie
|
Hej Mamuśki!!!
Nie pisałam długo i teraz muszę nadrobić zaległości ![]() molka dużo zdrówka dla Malutkiej!!!! teraz już będzie tylko lepiej!! katakumba mnie poniedziałek pasuje, może tak koło 11co??? No i ten park aktualny?? antykoncepcja ja jeszcze nic nie biorę bo wizytę u gina mam dopiero w przyszły piątek, ale ja myślę nad spiralą (wkładką). Tylko nie wiem jak to cenowo wychodzi??? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?? My od poniedziałku ćwiczymy samodzielne zasypianie i o dziwo nie jest źle. Zazwyczaj jest godzina marudzenia, ale potem Zuziek zasypia. Wiem, niektóym się to wydaje niehumanitarne, że dziecko woła a ja nie reaguję ale dopóki to działa to nie mam wyboru, bo cowieczorne czterogodzinne usypianie mi się nie uśmiecha. lisey podeślij mi na priva link do twoich zdjęć, bo skasowałam twoją wiadomość i teraz nie mogę was podglądać ![]() nosek my używamy zwykłego marimera (nie baby) i jest ok, krzyk trwa sekundę, więc chyba to nie jest jakaś straszna trauma dla Małej pampersy czy wy kochane wiecie czym się różnią sleep&play od active baby??? bo musimy powoli przechodzić na 3 i się zastanawiam jakie kupić... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2108 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a my dzisiaj kolejna szczepionka,ale nas mlody zadziwil ![]() ![]() wyszlismy ,pakujemy go do kombinezony a on w ryk bo nie chce wychodzic,10 min poczekalismy,cala przychodnia obdzielona usmiechami i dopiero wyszlismy, ale mam towarzyskie dziecko ![]() tempki na razie niet, w domku pospal 20 min i do zabawy,teraz wreszcie padl,ciekawe na jak dlugo ![]()
![]() |
#2109 |
Zadomowienie
|
sorki ale nie chce mi sie edytowac
szamanka Zuzia jest super,slieczny usmieszek ma,rewelacja katakumba a skad ty masz tego kziolka? swietny jest,sie nie dziwie ze mloda az sie rwie do niego niobe babelek swietny,moj nie robi takich
#2110 |
Rozeznanie
|
Czesc mamuski! Podczytuje czasami ale zawsze jak chce cos napisac mloda sie budzi. Wczoraj dala mi popalic jak nigdy. Darla sie tak mocno az sie zanosila od placzu. Nie wiedzialam co jej jest. Matko. I lulam i tule i odkladam bo moze sama chce polezec. Wszystko tylko na chwilke. W koncu po godzinie darcia usnela. A wogole zauwazylam ze od trzech dni mala przesypia cala noc. Nie wstaje na jedzenie o 3 i 5 tylo jak zasnie o 23 to spi do 6-6.30. Tylko mi tak glupio jeszcze i budze sie co chwila. Wogole to chyba jakiegos dola zlapalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() moj mlodzian tez juz ladnie spi w nocy,i nie budze go juz,bo skoro on spi i nie wola po flache to po co go budzic? ![]() ![]() moj skarbek spi sobie,z mala przerwa,ale poprzytulalaismy sie i zasnal spowrotem,biedaczek,dziel ny maly mezczyzna,dzis mam zamiar go tulic non stop
![]() |
#2112 |
Raczkowanie
|
A czy któraś z Was rozważała zastrzyki anty? Karmiąc piersią też można je brać, tylko podobno powodują tycie... hmm...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2113 |
Zadomowienie
|
moja psiapsiolka zdecydowala sie na ten rodzaj anty,i wcale nie przytyla,nawet sobie chwalila,bo z tabsami trza pamietac,a zasrzyk raz na 3mce,zalezy co kto lubi,a i bardziej niby zachwalaja gini zastrz przy cycku
#2114 |
Zakorzenienie
|
boze, 2 strony zesta nastukaly
![]() odpowiadam niekoniecznie w kolejnosci koziolek - pozostalosc po moim absztyfikancie, z pacanowa byl (cicho!) katar nadal nas meczy, polka teraz flegma pluje, koszmar lisey, a gdzie ty mieszkasz?? co do dotyknia lokciami, jak sie tylko mala obudzi to sparwdze przewracanie sie - moja tego czynu dokonala kilka razy, teraz widze ze mocno ciagnie na prawo, tylko dupcia jej ciazy jezcze, ale czasem udaje jej sie machnc lewa nozka, wiec ja zarzuca nie chwyta zabawek, ale sie gapi w nie jak szpak w 5 groszy... |
![]() ![]() |
![]() |
#2115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2116 |
Zadomowienie
|
katakumba jam z basildon,jakies 10 min do Grays,zdaje sie ale nie jestem pewna
a koziolek super,powtorze sie,kiedys uwielbialam ta bajke. mlody spi dalej,polozylam go na sofke,zimno mi sie zrobilo bez niego,kocyka i podusi,grzeje skubany,ale tempki dalej brak ![]() co do fikania nozkami tudziez przewracania sie to u nas fikanie jest,przewracania brak,za to jest prezenie calego cialka,sie mlody prostuje glowe wygina,nozki jak druty i zaglada co tam za nim sie dzieeje.tez zaczelam go pasami przypinac do lezaczka bo jakos nie moge patrzec jak on sie tak gimnastykuje nieprzypiety
#2117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2118 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2119 |
Rozeznanie
|
sorki za takie glupie pytanie, ale jak mam obejrzec wasze zdjecia?
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2120 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja jak budzilam mlodego i mleka probowalam to mialam takiego gloda ze ten z tv to pikus ![]() ![]() poisone bosmy se linki wysylaly,moge ci wyslac na prv jak chcesz sie pogapic na mlodocianego
![]() |
#2121 | ||
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
moja koleżanka brala zastrzyki ok roku i po odstawieniu miala rozne klopoty.. Cytat:
![]() jez kfc? a karmisz jeszcze cycem? ps ja tez poprosze o linki ze zdjęciami.. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2122 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a kfc uwielbiam,zwlaszcza ostre kury,no a kukurydza to juz wogole miodzio,wyzeram zazwyczaj cala,jak se ze znajomymi kubel kupujemy to wiadomo kto je kuk.
![]() |
#2123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja jakos jeszcze weny do cwiczen nie poczulam,no cwicze sobie z malym w raczkach,i jak na razie to moja wymowka,no i jeszcze figo fago z mezem,tyz swoje robi ![]()
![]() |
#2125 |
Rozeznanie
|
lisey - dzięki za linki, zdjęcia super
![]() Ale przyznam, ze nie moge zapomniec o tym jedzonku coście na rocznicy mieli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2126 |
Rozeznanie
|
Ja biorąc tabletki przed ciążą nie przytyłam. A po miesiącu ważyłam nawet mniej... Ale to być może dlatego, że poczułam się pewniej i więcej było (jak to określiła Lisey) figo fago z tż
![]() A u nas dzisiaj właśnie idzie 6 kupa. Już nie mam siły a Mała ma już zaczerwienioną pupkę, bidulka ![]() Edytowane przez molka86 Czas edycji: 2009-02-06 o 17:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#2127 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hehe no zarelko bylo supcio,ja ogolnie uwielbiam wyzwania kulinarne a kaczka wtedy wyszla palce lizac,az sama sie zaslinilam teraz ![]() Cytat:
![]() trzymam kciuki
![]() |
#2128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie coś chyba zaczyna brac mam 37 st i wszystko mnie boli.. czym mozemy sie leczyc karmiąc? lisey dzieki za linki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() oj wspolczuje,cos jakis wirus tam w pl szaleje,bo to juz kolejna mama niedomaga,moze herbata z cytryna i miodem? http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...0,3855293.html https://mamotoja.pl/niemowle_karmien...ykul,5646.html moze to pomoze,trzymam kciuki i za inne chore mamusie rowniez,zrowiejcie dziewczyny ![]()
![]() |
#2130 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tzn ja bym chciala sie z nia zobaczyc, ale jak chrzciny przelozone, a ona spejalnie na nie sobie urlop zalatwila, to jak teraz nei przyleciala to przyleci na dluzej w marcu ![]() wiec dobrze ze nie przyleciala, bo miala wpasc tylko na 2 dni, wiec tylko by sie ta podroza umeczyla a z nami ledwo co by sie zobaczyla przykro mi ze niestety sie nie udalo, ale co zrobic do marca nie daleko ![]() Cytat:
sama sparwdzac nie bede, bo jeszcze ja polamie Cytat:
biedne to Twoje malenstwo - znowu kluta bedzie Cytat:
![]() dzieki ![]() Cytat:
Cytat:
niech wraca do zdrowka ![]() ja pijam herbate z miodem i cytryna, mleko z miodem, na gardlo tantum verde i oscilocoilum - i dzis czuje sie juz dobrze a kiedys z wrzesniowek skopiowalam takie cos: "ekspert forum Karmienie piersią pani Monika Staszewska podawała, że na gardło można brać: Tantum Verde, Septolete, Isla Mint, Tymianek z podbiałem, Propolki, Homeovox, Homeogene, Gardlox, syrop Stodal lub Drosetux, Tymsal aerozol, syrop prawoślazowy. Ogólnie na przeziębienie: "Pyrosal, witamina C, wapno, herbatki z lipy, malin, bzu czarnego plus sok malinowy, domowy syrop z cebuli, czosnek (sam lub z mlekiem i miodem, dodany do grzanki, sałatki lub gotowy w tabletkach), przeciw gorączkowo preparaty z paracetamolem, leki homeopatyczne (Occillococinum, Engystol, Gripp-Heel, Angin-Heel SD), Homeogene, syrop Stodal lub Drosetux, do nosa na katar Euphorbium compositum S. Poważniejsze przeziębienie warto skonsultować z lekarzem. Nawet jeśli trzeba uciec się do pomocy antybiotyków to na szczęście jest w czym wybierać i konieczność ich zastosowania nie oznacza odstawienia malucha od piersi. pozdrawiam i życzę zdrowia monika staszewska" My dzis bylysmy u ortopedy na usg bioderek - wszytsko w granicach normy, ale cos tam jest szpiczaste i kazal nadal pieluchowac a kontrola jak Karola bedzie miala skonczone 6 miesiecy. No wiec bedzeimy pieluchowac dalej, zebym potem sobie w brode nie plula. Moja sis przyjezdza 16 marca i zostaje na calutki tydzien ![]() A szwagierka z rodzinka nie wiadomo czy nawet w niedziele przyleca - bo pogode zapowaidaja zla - normalnie masakra ![]() Prosze trzymajcie kciuki zeby im sie udalo doleciec jednak |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:21.