|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Dziewczyny pomocy! Zupełnie nie znam się na pielegnacji kwiatów, ale storczyki zawsze bardzo lubiłam i prawie rok temu dotałam na imieniny śliczny okaz. Jednak jakiś czas temu wszystkie kwiatki opadły, a jedna z łodyg (pędów) zrobiła się brązowata. Nie wiem co mam robić? Czekać, podlewać, ucinać?
|
|
#2102 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież storczyki to rosliny egzotyczne, one kochaja jak jest gorąco, a jak mają do kompletu podlewanie to w ogóle powinny szaleć. Moje mają się swietnie jak nigdy. dziś byłąm w OBI i oni w tym obi trzymają storczyki pod szklanym dachem (ale śłońce bezposrednio na nie nie świeci, w niewyobrażalnej duchocie i gorącu a ta partia (a obserwuję ją od przywiezienia) ma śię świetnie. porozkwitały jak dzikie. Szukałabym innej przyczyny padania niz upał, niestety. Panna Kinia. twój storczyk wygląda dobrze, po prostu przekwitł i zasusza pędy z których juz kwitł nie bedzie. Zaschniete utnij. Storczyk jak odsapnie to albo przedłuży stare pędy albo wypuści nowe. Normalnie podlewaj, czasami dodaj nawozu do storczyków i... czekaj.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-07-16 o 18:36 |
|
|
|
|
#2104 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U ciebie też pęd zasechł. Obetnij go bo już nic z niego nie będzie. Podlewaj normalnie tak jak dotychczas. Raz na jakiś czas dodaj do wody nawóz i już. Podlewasz swoje storczyki co tydzień??? |
|
|
|
|
#2105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właściwie to kilka razy w tygodniu, zapomniałam o nim po prostu i wyszło jak wyszło... A co do obcięcia, to w którym miejscu? Tylko tą uschniętą część? |
|
|
|
|
#2106 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jak mam go uciąć? Całą tą łodygę czy tylko jej część?
|
|
|
#2107 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Storczyki muszą mieć okres przesuszenia czyli jak podlejesz i korzenie zrobią się zielone to potem tak długo nie podlewasz aż korzenie zrobią się srebrne. Nie sądzę, żeby tak szybko ci przesychał, że po podlaniu za dwa dni już są srebrne, ja podlewam raz na dwa tygodnie i żyją i mają się świetnie (ja swoje trzymam na mokrym keramzycie dodam na marginesie). Obetnij tą uschniętą część, jak najniżej się da.Cytat:
Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-07-16 o 23:20 |
||
|
|
|
#2108 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny.. place za swoja glupote
kilka dni temu postanowilam poucinac zeschniete na wior korzenie powietrzne wszystkim storkom...efekt? zaczynaja kwiaty usychac i opadaja...
|
#2109 |
|
Raczkowanie
|
Maja 77, zmienniczka, cava - dzieki bardzo za zachwyty
przekażęCava, sądze ze raczej od upałów ( bo wszystko - korzenie, liście- maja w porządku) choc pewnie na jednego to juz moze i czas przyszedł, kupiłam go w maju i musiałam przesadzić, trzymał sie przez jakies dwa tygodnie dzielnie a potem zaczęły sie te upały a on powoli zrzuca kwiatki, miał ich cała mase, teraz zostaly juz tylko trzy. |
|
|
|
#2110 |
|
Zakorzenienie
|
Nieinna ale ci sie trafilo cudo
Zolty kropkowany tez pedziorek tworzy, jeden z budyniowatych tez wiec bede miec 4 na zime, ciesze sie. Jak sie nowe pootwieraja troche bardziej to powstawiam fotki. Dzieki za uznania dla moich malych przyjaciol
|
|
|
|
#2111 |
|
Zadomowienie
|
norka
od tych twoich siersciuszkow zaczelam sama o nich snic, ze jestem posiadaczka takowych milusinskich... szkoda, ze to narazie niemozliwe
|
#2112 |
|
Raczkowanie
|
A jaki nawóz jest najlepszy? Co mam kupic?
|
|
|
|
#2113 |
|
Raczkowanie
|
Kurdę, mi też kwiatki opadły chyba na 4 roślinkach już.
|
|
|
|
#2114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja potrafie po przyniesieniu ze sklepu uciąć wszystkie korzenie wystające z doniczki, czy zeschnięte czy nie i NIC się nie dzieje. Tak zrobiłam ostatnio storczykowi kupionemu na prezent, wywlokąłm go z folii, ucięłam prawie wszytkie korzenie powietrzne bo miał je wyjątkow dłuuuugie i liczne i większośc była połamana po mieszaniu storczykami w sklepie i transporcie i... nic, stał u mnie kilka dni, miał się dobrze, otwierał nowe kwiatki. A jego korzenie były jędrne i zielone, zywe. Moi rezydenci tez nie mają powietrznych korzeni bo poobcinałam , bo i tak zasychają u mnie. I tez nic. Możeto przypadek po prostu, skoro korzenie były i tak suche, to naprawde watpię żeby roslina przeżyła szok podczas ich obcinania ![]() A moze podlałaś jakimś nowym nawozem, albo woda inaczej przygotowaną niz zwykle? Albo podlewasz za mało jak na taka temperaturę? Ja swoje w zime podlewam góra co tydzień i wyraxnie je przesuszam, teraz i co 2gi dzień wlewam troche wody, żeby stały na mokrym keramzycie i cały czas miały wilgotne dolne korzenie.
|
|
#2115 |
|
Zadomowienie
|
nie, nie nie!!!!!!!
moje tez stoja na nesquiku i nie robilam im nic nadzwyczajnego przez ostatni czas. staly jak stoja zawsze w tym samym miejscu na tym samym parapecie i tak samo maja zaluzje..i jestem przekonana ze to wlasnie od tego ze zaczely mi te korzenie przeszkadzac i je wycielam ![]() a teraz cos przyjemniejszego patrzcie na fotki to sie nazywa storczykomania dopiero zrobic sobie storkowa dziare ![]() a ta 2 fotka to moje marzenie.... niebieski falek
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-07-17 o 18:18 |
|
|
|
#2116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2117 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy prawdziwe czy barwione, ale czasami zdarzają się w sprzedaży niebieskie. nawet ktoś tu wieki temu pokazywał A ten tatuaż bardzo ładny! ![]() Zmienniczka, no to nie wiem. Strasznie mi przykro, tez bym się wkurzyłą. naprawdę az trudno uwierzyć żeby kwiatek tak się zszokował obcięciem paru suchych korzeni że aż zrzucił kwiatki .Widziałąś moje zdjęcia z "operacji" gnijącego ciapka? Wycięłam mu kawał "ciała" tuz przy stożku wzrostu, liść sercowy i... nic, jak kwitł tak kwitnie i jeszcze pędziora wypuścił. Byłam dziś w Tesco i przywlokłąm ze sobą cambrię, cudną fioletową, jeszcze takiej nie widziałam mam nadzieję, że nie jakas chora, ma parę brązowych plamek, ale nie wydawały mi się jakieś groźne ![]() Niestety jak na złośc padł mi aparat, więc pewnie zdjęcie wkleję dopiero w poniedziałek.
|
#2118 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam niebieskiego storczyka, kupiłam w LM, obecnie nie kwitnie ale jak go kupiłam to wyglądał tak (i zapewniam że to nie żadna komputerowa przeróbka
).
|
|
|
|
#2119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2120 |
|
Zakorzenienie
|
Maja aż nie wierzę.
|
#2121 |
|
Zadomowienie
|
Maja
ty wredoto!!! podaj szybko swoj adres!!!!!!! ja nie moge...ale cuuudo..wiem ze to przerobka to zdjecie co wkleilam :P chcialam zobaczyc czy jestescie naiwne aczkolwiek same widzicie, ze niebieskie tez sie zdarzaja ![]() zalamalam sie dzisiaj robie wlasnie zvbiorowa kapiel storkom. zauwazylam ze je strasznie przypieklo a tak staralam sie pilnowac zaluzji sama salata mi prawie zostala ![]() ![]() ![]() a pamietacie tego storka mojej mamy co ma keiki? dzis przychodze do niej a tu jeszcze 2 i 3 sie pojawil
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-07-18 o 12:43 |
|
|
|
#2122 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Takie barwione cudeńka - na jaskrawy róż czy zieleń, widziałam jakiś czas temu w LM za 70 (!!!) złotych. Zdzieracze. Cytat:
|
||
|
|
|
#2123 |
|
Zadomowienie
|
no...ciekawa jestem czym dokladnie oni to robia i w jaki sposob..czy tak jak roze np? ze do wody ktora podlewaja wsypuja /wlewaja barwnik? czy jakos inaczej...a jakby tak samemu poeksperymentowac? to dopiero bylyby hybrydy
|
#2124 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny a u mnie "busz" się rozwija
Od maja się zastawiłam czy to keiki czy pączki rosną... a tu taka niespodzianka śliczne wielki pachnące kwiatki |
|
|
|
#2125 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zmienniczka powodem opadania kwiatów na 99,9 % są upały i duchota, a obcięcie wyschniętych korzeni nie miało tu raczej wpływu... u mnie też pęd się zasuszył i kwiatki opadły, ale kwitł już 3 msc więc może to już była jego pora, ale wydaje mi się, że upały mu dopomogły... Edytowane przez doriskap Czas edycji: 2010-07-18 o 15:28 |
|
|
|
|
#2126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale kwiaty prześliczne mają. A jak pachną? Jak nie zamorduję tej swojej wczoraj nabytej Cambrii, to może się odważę i na dendrobium. Bardzo jest wymagające? BTW, odkryłam dziś , że jeden z moich storczyków pachnie i to bardzo wyraźnie. jestem zaskoczona, bo od czasu jak kupiłam żółtego i okazał się pachnący to wącham wszytko nowe dokładnie, a ten nie wiem jak się ukrywał, stoi u mnie już ze 2 miesiące teraz dopiero zaczął pachnąć czy co?
|
|
#2127 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czy wymagające hmmm słyszałam, że bardzo wymagające i częściej niż kwiatki puszcza keiki... powinno stać od wiosny do jesieni na zewnątrz... to jest zimnolubny storczyk u mnie stoi na południowym oknie ale nad oknem jest taras i słońca tylko troszeczkę do niego dociera, a pokój należy do chłodnych...Cava wspomniałaś o Cambri moja oszalała... miedzy psb, a listka wychodzą nowe listki hehe smieznie to wygląda... myślałam ze tam może wyjśc tylko pęd kwiatowy, a jednak się pomyliłam
|
|
|
|
|
#2128 |
|
Zadomowienie
|
tak, dziewczyny...macie racje
rzeczywiscie to przez upaly a nie obciecie korzeni
|
#2129 | ||
|
Zadomowienie
|
Nie podam! Boję się ciebie!
![]() Cytat:
Cytat:
Jak tylko zakwitnie złożę dokładny meldunek wraz ze zdjęciami oczywiście.
|
||
|
|
|
#2130 |
|
Raczkowanie
|
Pochwalę się swoim.
W zeszłym roku po przekwitnięciu zesechł mi pęd a na wiosnę wyrósł następny. Teraz znów zakwitł.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:44.

Na drugiej są 2 kwiatki i jest normalna...
Storczyki muszą mieć okres przesuszenia czyli jak podlejesz i korzenie zrobią się zielone to potem tak długo nie podlewasz aż korzenie zrobią się srebrne. Nie sądzę, żeby tak szybko ci przesychał, że po podlaniu za dwa dni już są srebrne, ja podlewam raz na dwa tygodnie i żyją i mają się świetnie (ja swoje trzymam na mokrym keramzycie dodam na marginesie). Obetnij tą uschniętą część, jak najniżej się da.

kilka dni temu postanowilam poucinac zeschniete na wior korzenie powietrzne wszystkim storkom...efekt? zaczynaja kwiaty usychac i opadaja...
przekażę
Zolty kropkowany tez pedziorek tworzy, jeden z budyniowatych tez wiec bede miec 4 na zime, ciesze sie. Jak sie nowe pootwieraja troche bardziej to powstawiam fotki.