|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 |
Rozeznanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Dziewczyny pomocy! Zupełnie nie znam się na pielegnacji kwiatów, ale storczyki zawsze bardzo lubiłam i prawie rok temu dotałam na imieniny śliczny okaz. Jednak jakiś czas temu wszystkie kwiatki opadły, a jedna z łodyg (pędów) zrobiła się brązowata. Nie wiem co mam robić? Czekać, podlewać, ucinać?
![]() |
#2102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież storczyki to rosliny egzotyczne, one kochaja jak jest gorąco, a jak mają do kompletu podlewanie to w ogóle powinny szaleć. Moje mają się swietnie jak nigdy. dziś byłąm w OBI i oni w tym obi trzymają storczyki pod szklanym dachem (ale śłońce bezposrednio na nie nie świeci, w niewyobrażalnej duchocie i gorącu a ta partia (a obserwuję ją od przywiezienia) ma śię świetnie. porozkwitały jak dzikie. Szukałabym innej przyczyny padania niz upał, niestety. Panna Kinia. twój storczyk wygląda dobrze, po prostu przekwitł i zasusza pędy z których juz kwitł nie bedzie. Zaschniete utnij. Storczyk jak odsapnie to albo przedłuży stare pędy albo wypuści nowe. Normalnie podlewaj, czasami dodaj nawozu do storczyków i... czekaj. ![]()
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-07-16 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U ciebie też pęd zasechł. Obetnij go bo już nic z niego nie będzie. Podlewaj normalnie tak jak dotychczas. Raz na jakiś czas dodaj do wody nawóz i już. Podlewasz swoje storczyki co tydzień??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2105 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Właściwie to kilka razy w tygodniu, zapomniałam o nim po prostu i wyszło jak wyszło... A co do obcięcia, to w którym miejscu? Tylko tą uschniętą część? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A jak mam go uciąć? Całą tą łodygę czy tylko jej część?
![]() ![]() |
![]() |
#2107 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-07-16 o 22:20 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2108 |
Zadomowienie
|
dziewczyny.. place za swoja glupote
![]() ![]() ![]() ![]()
#2109 |
Raczkowanie
|
Maja 77, zmienniczka, cava - dzieki bardzo za zachwyty
![]() Cava, sądze ze raczej od upałów ( bo wszystko - korzenie, liście- maja w porządku) choc pewnie na jednego to juz moze i czas przyszedł, kupiłam go w maju i musiałam przesadzić, trzymał sie przez jakies dwa tygodnie dzielnie a potem zaczęły sie te upały a on powoli zrzuca kwiatki, miał ich cała mase, teraz zostaly juz tylko trzy. |
![]() ![]() |
![]() |
#2110 |
Zakorzenienie
|
Nieinna ale ci sie trafilo cudo
![]() ![]() ![]() Dzieki za uznania dla moich malych przyjaciol ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2111 |
Zadomowienie
|
norka
od tych twoich siersciuszkow zaczelam sama o nich snic, ze jestem posiadaczka takowych milusinskich... ![]() ![]()
#2112 |
Raczkowanie
|
A jaki nawóz jest najlepszy? Co mam kupic?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2113 |
Raczkowanie
|
Kurdę, mi też kwiatki opadły chyba na 4 roślinkach już.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja potrafie po przyniesieniu ze sklepu uciąć wszystkie korzenie wystające z doniczki, czy zeschnięte czy nie i NIC się nie dzieje. Tak zrobiłam ostatnio storczykowi kupionemu na prezent, wywlokąłm go z folii, ucięłam prawie wszytkie korzenie powietrzne bo miał je wyjątkow dłuuuugie i liczne i większośc była połamana po mieszaniu storczykami w sklepie i transporcie i... nic, stał u mnie kilka dni, miał się dobrze, otwierał nowe kwiatki. A jego korzenie były jędrne i zielone, zywe. Moi rezydenci tez nie mają powietrznych korzeni bo poobcinałam , bo i tak zasychają u mnie. I tez nic. Możeto przypadek po prostu, skoro korzenie były i tak suche, to naprawde watpię żeby roslina przeżyła szok podczas ich obcinania ![]() A moze podlałaś jakimś nowym nawozem, albo woda inaczej przygotowaną niz zwykle? Albo podlewasz za mało jak na taka temperaturę? Ja swoje w zime podlewam góra co tydzień i wyraxnie je przesuszam, teraz i co 2gi dzień wlewam troche wody, żeby stały na mokrym keramzycie i cały czas miały wilgotne dolne korzenie.
![]() |
#2115 |
Zadomowienie
|
nie, nie nie!!!!!!!
moje tez stoja na nesquiku i nie robilam im nic nadzwyczajnego przez ostatni czas. staly jak stoja zawsze w tym samym miejscu na tym samym parapecie i tak samo maja zaluzje..i jestem przekonana ze to wlasnie od tego ze zaczely mi te korzenie przeszkadzac i je wycielam ![]() a teraz cos przyjemniejszego patrzcie na fotki ![]() ![]() ![]() a ta 2 fotka to moje marzenie.... niebieski falek ![]() ![]() ![]()
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 ![]() ![]() ![]() wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-07-17 o 17:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#2116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2117 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy prawdziwe czy barwione, ale czasami zdarzają się w sprzedaży niebieskie. nawet ktoś tu wieki temu pokazywał A ten tatuaż bardzo ładny! ![]() Zmienniczka, no to nie wiem. Strasznie mi przykro, tez bym się wkurzyłą. naprawdę az trudno uwierzyć żeby kwiatek tak się zszokował obcięciem paru suchych korzeni że aż zrzucił kwiatki ![]() Widziałąś moje zdjęcia z "operacji" gnijącego ciapka? Wycięłam mu kawał "ciała" tuz przy stożku wzrostu, liść sercowy i... nic, jak kwitł tak kwitnie i jeszcze pędziora wypuścił. Byłam dziś w Tesco i przywlokłąm ze sobą cambrię, cudną fioletową, jeszcze takiej nie widziałam ![]() mam nadzieję, że nie jakas chora, ma parę brązowych plamek, ale nie wydawały mi się jakieś groźne ![]() Niestety jak na złośc padł mi aparat, więc pewnie zdjęcie wkleję dopiero w poniedziałek.
#2118 |
Zadomowienie
|
Ja mam niebieskiego storczyka, kupiłam w LM, obecnie nie kwitnie ale jak go kupiłam to wyglądał tak (i zapewniam że to nie żadna komputerowa przeróbka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2120 |
Zakorzenienie
|
Maja aż nie wierzę.
![]()
#2121 |
Zadomowienie
|
Maja
ty wredoto!!! podaj szybko swoj adres!!!!!!! ![]() ![]() ![]() ja nie moge...ale cuuudo..wiem ze to przerobka to zdjecie co wkleilam :P chcialam zobaczyc czy jestescie naiwne ![]() aczkolwiek same widzicie, ze niebieskie tez sie zdarzaja ![]() ![]() zalamalam sie dzisiaj robie wlasnie zvbiorowa kapiel storkom. zauwazylam ze je strasznie przypieklo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a pamietacie tego storka mojej mamy co ma keiki? dzis przychodze do niej a tu jeszcze 2 i 3 sie pojawil ![]() ![]() ![]() ![]()
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 ![]() ![]() ![]() wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-07-18 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#2122 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Takie barwione cudeńka - na jaskrawy róż czy zieleń, widziałam jakiś czas temu w LM za 70 (!!!) złotych. Zdzieracze. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2123 |
Zadomowienie
|
no...ciekawa jestem czym dokladnie oni to robia i w jaki sposob..czy tak jak roze np? ze do wody ktora podlewaja wsypuja /wlewaja barwnik? czy jakos inaczej...a jakby tak samemu poeksperymentowac? to dopiero bylyby hybrydy
![]()
#2124 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny a u mnie "busz" się rozwija
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2125 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zmienniczka powodem opadania kwiatów na 99,9 % są upały i duchota, a obcięcie wyschniętych korzeni nie miało tu raczej wpływu... u mnie też pęd się zasuszył i kwiatki opadły, ale kwitł już 3 msc więc może to już była jego pora, ale wydaje mi się, że upały mu dopomogły... Edytowane przez doriskap Czas edycji: 2010-07-18 o 14:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale kwiaty prześliczne mają. A jak pachną? Jak nie zamorduję tej swojej wczoraj nabytej Cambrii, to może się odważę i na dendrobium. Bardzo jest wymagające? BTW, odkryłam dziś , że jeden z moich storczyków pachnie i to bardzo wyraźnie. jestem zaskoczona, bo od czasu jak kupiłam żółtego i okazał się pachnący to wącham wszytko nowe dokładnie, a ten nie wiem jak się ukrywał, stoi u mnie już ze 2 miesiące teraz dopiero zaczął pachnąć czy co? ![]()
![]() |
#2127 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cava wspomniałaś o Cambri moja oszalała... miedzy psb, a listka wychodzą nowe listki hehe smieznie to wygląda... myślałam ze tam może wyjśc tylko pęd kwiatowy, a jednak się pomyliłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2128 |
Zadomowienie
|
tak, dziewczyny...macie racje
![]() ![]() ![]()
#2129 | ||
Zadomowienie
|
Nie podam! Boję się ciebie!
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2130 |
Raczkowanie
|
Pochwalę się swoim.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:13.