|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
tak, tak biczujcie mnie za moje grzechy.
![]() |
#2072 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ratunku
![]() Mój storczyk stoi na wschodnim oknie. Postanowiłam raz na tydzień wstawiać go do wody destylowanej na 30 minut. Zrobiłam tak i po tym pierwszym razie liście trochę "klapły" i te spod spodu zaczęły żółknąć. Pomyślałam, że za długo trzymałam go w wodzie i może to objaw gnicia korzeni i zdecydowałam, że będę podlewać co 2 tygodnie. Liście po kolei żółkną, chociaż wyrastają też nowe, ale straciły "jędrność", są wątłe. Kwiaty pozostały takie, jakie były. Storczyk jest młody, dostałam go pod koniec czerwca. Dziś widziałam w OBI odżywki i przyszło mi na myśl, że może nie jest odpowiednio odżywiony? Co zrobiłam źle? ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-07-14 o 17:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2073 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem trudno jest określić czy raz na tydzień podlewanie/kąpiel storka to dużo/mało. Dużo zależy od samej rośliny, pory roku, podłoża itd...
Od kiedy fundujesz mu takie kąpanko? Być może go przelałaś. Wstrzymaj się z następnym podlewaniem aż korzenie staną się zupełnie białe a doniczka lekka. Dobrze by było sprawdzić jego korzenie - czy nie zaczęły gnić, ale skoro kwitnie... niech wypowie się ktoś jeszcze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2074 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A teraz ja proszę o pomoc. Kto mi powie co to jest, od czego to mogło się zrobić, co teraz mam począć? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2075 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2076 |
Raczkowanie
|
Maja ja odnosze wrażenie, że to chyba zgnilizna.
![]() Byłam dziś w brico... no i oczywiście nie mogłam przejść obojętnie obok storasków... jutro wstawię zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2077 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Korzenie są już białe, a doniczka lekka. W takim razie podleję. Ale pytałam szwagra, którego mama hoduje storczyki i naprawdę ma do nich rękę o radę i stwierdziła, że nie powinno się absolutnie używać wody destylowanej tylko zwykłą kranówkę, ale odstaną i letnią. Poza tym radziła podlewać do doniczki, a raczej do "kielicha z którego wyrasta łodyga", a nie do podstawki. Czy ktoś może potwierdzić, że tak należy postępować? Z góry dziękuję ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-07-14 o 20:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2078 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Storczyki podlewa się albo mocząc w osłonce/wiadrze/misce/itp. po sam brzeg doniczki albo przez zalanie keramzytu/kamyków umieszczonych pomiędzy doniczką a osłonką albo niektórzy podlewają jak "normalne" kwiatki (sru konewką i już ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2079 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny naładowałam baterie do aparatu
jutro (a w zasadzie dziś ![]()
#2080 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2081 |
Zakorzenienie
|
obiecane fotki
#2082 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() EDIT - wrzucam zdjęcia, bo może źle interpretuję to, co się z nim dzieje. Znalazłam w internecie taką informację: Cytat:
![]() Na pierwszym zdjęciu kwiaty - na razie nic im się nie dzieje, a na ostatnim widać, jak liście oklapły . I czy może któraś z Was wie, jaka to odmiana?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-07-15 o 10:54 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2083 | |
Zadomowienie
|
Ślicznusi. Czy on ma dwa boczne płatki jaśniejsze?
![]() Cytat:
Co do wody destylowanej to nie wiem, bo ja podlewam odstałą kranówą z nawozem od czasu do czasu. Twój storczyk to pewnie jakaś hybryda phalaenopsis jak większość naszych podopiecznych. ![]() Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-07-15 o 21:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2084 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Doszłam do wniosku, że to muszą być poparzone liście: Cytat:
Spróbuję Twojej rady z kieliszkami - mogą być ustawione wokół doniczki?
![]() |
#2085 |
Zadomowienie
|
BrigitteBardot - gdzieś pokazywałam podobne plamki/pęcherzyki jak na 4. zdjęciu, dziewczyny podpowiedziały że to poparzenie. Czy to wygląda jak w tym poście?:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=314 Bo na podstawie pozostałych zdjęć wygląda to dość niejednoznacznie i jak na moje oko może być i przelaniem i poparzeniem. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2086 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2087 |
Wtajemniczenie
|
Poczytałam Wasze posty i chyba popełniłam wielki błąd
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2088 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- BrigitteBardot storki nie lubia ciaglego zmieniania otoczenia, nie powinnas ich tak ciagle przenosic.. ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2089 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A jak sobie z tym poradziłaś? Te liście są jeszcze w stanie wrócić do poprzedniego stanu? Dziewczyny, a wy trzymacie storczyki na oknach? Co z nimi robicie w czasie takich upałów? Wystarczy np. opuścić żaluzje, ale nie przekręcać blaszek? Bo nie wiem czy "taki" półcień będzie mu odpowiadał ![]()
![]() |
#2090 |
Zadomowienie
|
Nie za ma co
![]() Niestety liść taki zostanie... Moje kwiatki stoją za żaluzjami, niestety jeden mi zrzucił wszystkie kwiaty (!) ale większych szkód nie ma, bo wszystkie przedłużają korzonki a część nadal wypuszcza liście. |
![]() ![]() |
![]() |
#2091 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie mam czasu przegladac forum
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2092 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Koci swietne, mala jest po prostu cudowna, uwielbiam takie umaszczenie. ![]() BrigitteBardot Moje storczyki stoja na północnych oknach, teraz , rano i wieczorem świeci na nie słońce. Nic im sie nie dzieje, maja się dobrze, żaluzji nie mam i niczym nie cieniuję. 3 stoja n amaleńkich okienkach wschodnich- tu miedzy storczykami a oknem sa firanki- takie zwykłę, azurowe-białe. Storczykom tez się tam chyba podoba, choć ten na okienku wschodnim ale bardziej południowym (okienka sa na półkolistej ścianie, więc jedno jest bardziej północno-wschodnie, drugie takie południowo-wschodnie) nieżle dostaje słońcem po korzeniach, częśc trochę podżółkłą ![]()
![]() |
#2093 |
Zakorzenienie
|
Norka śliczny arlekin i super koty!
![]()
#2094 |
Raczkowanie
|
Norka, piekny ten arlekin
![]() ![]() ![]() Byłam we wtorek w castoramie...same pospoliciaki, chyba z 4 regały. Patrze a w kącie stoi jeszcze jeden regal ze zmarnowanymi chyba od upału i dłuzszego przebywania w sklepie storkami...ale jakie kolory ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Was Babeczki ![]() a od upalów reszta dalej pada.... tzn trzy aktualnie aaa...Zmienniczko, a ja poszłam za Twoim pomysłem i kupiłam hudrozel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-07-16 o 10:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#2095 |
Zadomowienie
|
nieinna
pieknosci...to ten new nabytek? ![]() ![]() ![]() ![]() cudo nad cudami po prostu..szkoda ze w CK takich nie ma ![]()
#2096 |
Zadomowienie
|
Nieinna ale cudo dorwałaś! Ja też chcę takiego!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-07-16 o 11:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#2097 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Norka widzę, że kociaki juz się uwielbiają ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkie storkomaniaczki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2098 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2099 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam podobnego storaska, tylko kwiatki lekko przyklapnięte, bo to był z OBI wypatrzony z resztek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2100 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wszystkie kwiatki mi obleciały w moim storczyku z jednej 'gałązki' - zrobiła się taka dziwna, jasna coś pod czerwono-pomarańczowy kolor
![]() Kupić odżywkę? Co robić? ![]() PS. pewnie więdnie przez tygodniowe niepodlewanie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:33.