storczyk (orchidea) cz.III - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-14, 15:33   #2071
karolca
Zakorzenienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez Ewelka90 Pokaż wiadomość
No chyba masz racje, a wiec obcielam liscie, zasypalam cynamonem i zobaczymy co sie z nim dalej bedzie dzialo.

I jeszcze jedno pytanko, jesli mi schnie ped na ktorym jeszcze sa kwiaty?
To wszystko chyba przez moja glupote i wode z kranu Zawsze podlewalam przegotowana i odstana
Widziałaś mojego storczyka kilka postów wyżej? Podlewam zwykłą kranówką, często stoją w wodzie.
tak, tak biczujcie mnie za moje grzechy.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 17:54   #2072
BrigitteBardot
Zadomowienie

Dziewczyny, ratunku

Mój storczyk stoi na wschodnim oknie. Postanowiłam raz na tydzień wstawiać go do wody destylowanej na 30 minut. Zrobiłam tak i po tym pierwszym razie liście trochę "klapły" i te spod spodu zaczęły żółknąć. Pomyślałam, że za długo trzymałam go w wodzie i może to objaw gnicia korzeni i zdecydowałam, że będę podlewać co 2 tygodnie. Liście po kolei żółkną, chociaż wyrastają też nowe, ale straciły "jędrność", są wątłe.

Kwiaty pozostały takie, jakie były. Storczyk jest młody, dostałam go pod koniec czerwca. Dziś widziałam w OBI odżywki i przyszło mi na myśl, że może nie jest odpowiednio odżywiony?

Co zrobiłam źle?

Edytowane przez BrigitteBardot
Czas edycji: 2010-07-14 o 17:55
BrigitteBardot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 17:58   #2073
Kasiarzynek
Zadomowienie

Moim zdaniem trudno jest określić czy raz na tydzień podlewanie/kąpiel storka to dużo/mało. Dużo zależy od samej rośliny, pory roku, podłoża itd...
Od kiedy fundujesz mu takie kąpanko?
Być może go przelałaś. Wstrzymaj się z następnym podlewaniem aż korzenie staną się zupełnie białe a doniczka lekka. Dobrze by było sprawdzić jego korzenie - czy nie zaczęły gnić, ale skoro kwitnie... niech wypowie się ktoś jeszcze
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 19:36   #2074
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Widziałaś mojego storczyka kilka postów wyżej? Podlewam zwykłą kranówką, często stoją w wodzie.
Moje też stoją w kranówie i mają się świetnie.

A teraz ja proszę o pomoc. Kto mi powie co to jest, od czego to mogło się zrobić, co teraz mam począć? Dodam, że to jest miltonia.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 19:53   #2075
Ewelka90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Tak, ale w kazdym kranie woda jest inna, ja mam niestety bardzo twarda, co moim storkom nie sprzyja niestety... Juz jak kiedys pokazywalam tutaj dziewczynom korzenie z plamkami i osadem (z innego konta) to powiedzialy mi, ze to pewnie przez twarda wode, posluchalam, zaczelam przegotowywac i juz dalej bylo wporzadku
Ewelka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 19:57   #2076
malenkaolusia
Raczkowanie

Maja ja odnosze wrażenie, że to chyba zgnilizna.

Byłam dziś w brico... no i oczywiście nie mogłam przejść obojętnie obok storasków... jutro wstawię zdjęcia
malenkaolusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 20:34   #2077
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
Moim zdaniem trudno jest określić czy raz na tydzień podlewanie/kąpiel storka to dużo/mało. Dużo zależy od samej rośliny, pory roku, podłoża itd...
Od kiedy fundujesz mu takie kąpanko?
Być może go przelałaś. Wstrzymaj się z następnym podlewaniem aż korzenie staną się zupełnie białe a doniczka lekka. Dobrze by było sprawdzić jego korzenie - czy nie zaczęły gnić, ale skoro kwitnie... niech wypowie się ktoś jeszcze
Kąpałam go raz, 11 dni temu. Potem liście trochę klapły i te spod spodu zżółkły, więc czekam z podlaniem, aż minie 14 dni.

Korzenie są już białe, a doniczka lekka. W takim razie podleję. Ale pytałam szwagra, którego mama hoduje storczyki i naprawdę ma do nich rękę o radę i stwierdziła, że nie powinno się absolutnie używać wody destylowanej tylko zwykłą kranówkę, ale odstaną i letnią. Poza tym radziła podlewać do doniczki, a raczej do "kielicha z którego wyrasta łodyga", a nie do podstawki.

Czy ktoś może potwierdzić, że tak należy postępować?

Z góry dziękuję

Czas edycji: 2010-07-14 o 20:52

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-14, 20:45   #2078
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez BrigitteBardot Pokaż wiadomość
Korzenie są już białe, a doniczka lekka. W takim razie podleję. Ale pytałam szwagra, którego mama hoduje storczyki i naprawdę ma do nich rękę o radę i stwierdziła, że nie powinno się absolutnie używać wody destylowanej tylko zwykłą kranówkę, ale odstaną i letnią. Poza tym radziła podlewać do doniczki, a raczej do "kielicha z którego wyrasta łodyga", a nie do podstawki.

Z góry dziękuję
Yyyy, nie bardzo rozumiem co się kryje pod pojęciem "kielicha, z którego wyrasta łodyga"? Łodyga czyli pęd kwiatowy? A jak pędu nie ma to gdzie podlewać? I gdzie u diabła jest ten "kielich"?
Storczyki podlewa się albo mocząc w osłonce/wiadrze/misce/itp. po sam brzeg doniczki albo przez zalanie keramzytu/kamyków umieszczonych pomiędzy doniczką a osłonką albo niektórzy podlewają jak "normalne" kwiatki (sru konewką i już ).
Stary 2010-07-14, 23:32   #2079
zanka205
Zakorzenienie

dziewczyny naładowałam baterie do aparatu
jutro (a w zasadzie dziś ) zrobię fotkę mojemu storczykowi, bo ten jeden pączek dziś (a w zasadzie wczoraj) się rozwinął zupełnie hehe

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 06:53   #2080
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Kąpałam go raz, 11 dni temu. Potem liście trochę klapły i te spod spodu zżółkły, więc czekam z podlaniem, aż minie 14 dni.

Z góry dziękuję
mowisz o stozku wzrostu ?????? to nie guzmaniowate zeby tak robic! on by zgnil w taki sposob!!!

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 08:19   #2081
zanka205
Zakorzenienie

obiecane fotki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-15, 10:18   #2082
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Yyyy, nie bardzo rozumiem co się kryje pod pojęciem "kielicha, z którego wyrasta łodyga"? Łodyga czyli pęd kwiatowy? A jak pędu nie ma to gdzie podlewać? I gdzie u diabła jest ten "kielich"?
Też nie mam pojęcia, o co chodzi.

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
mowisz o stozku wzrostu ?????? to nie guzmaniowate zeby tak robic! on by zgnil w taki sposob!!!
Stożek wzrostu to chyba się w korzeniu znajduje?

Cytat:
Storczyki podlewa się albo mocząc w osłonce/wiadrze/misce/itp. po sam brzeg doniczki albo przez zalanie keramzytu/kamyków umieszczonych pomiędzy doniczką a osłonką albo niektórzy podlewają jak "normalne" kwiatki (sru konewką i już ).
Dziękuję Maja za pomoc nurtuje mnie jeszcze ta woda - może być destylowana, ale z odżywką? Czy zwykła kranówa, ale odstana też się nadaje?

EDIT - wrzucam zdjęcia, bo może źle interpretuję to, co się z nim dzieje.

Znalazłam w internecie taką informację:

Cytat:
Storczyki mają różne wymagania jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na światło.Jego ilość uzależniona jest od konkretnego rodzaju. Ale też barwa i wygląd liści są wskazówką dotyczącą wyboru miejsca uprawy tych roślin: ciemnozielone świadczą o niewielkim zapotrzebowaniu a szarozielone o konieczności zapewnienia im dobrego oświetlenia. Można też dostosować ilość koniecznego światła obserwując następujące objawy: za dużo światła - liście stają się żółtawe (nadmiar produkcji chlorofilu). Zbyt mało - liście ciemnozielone. Wzrost rośliny zahamowany bądź zminimalizowany.
I teraz się zastanawiam, czy liście nie zostały spalone przez słońce? Opis i zdjęcia w internecie wyglądają podobnie. Ale podobno wschodnie okno im służy... chociaż może w czasie tych upałów słońce jest za ostre Może ktoś potwierdzić moje przypuszczenia?

Na pierwszym zdjęciu kwiaty - na razie nic im się nie dzieje, a na ostatnim widać, jak liście oklapły .

I czy może któraś z Was wie, jaka to odmiana?

Czas edycji: 2010-07-15 o 10:54
Stary 2010-07-15, 12:20   #2083
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
obiecane fotki
Ślicznusi. Czy on ma dwa boczne płatki jaśniejsze?

Cytat:
Stożek wzrostu to chyba się w korzeniu znajduje?

Dziękuję Maja za pomoc nurtuje mnie jeszcze ta woda - może być destylowana, ale z odżywką? Czy zwykła kranówa, ale odstana też się nadaje?

EDIT - wrzucam zdjęcia, bo może źle interpretuję to, co się z nim dzieje.

Znalazłam w internecie taką informację:

I teraz się zastanawiam, czy liście nie zostały spalone przez słońce? Opis i zdjęcia w internecie wyglądają podobnie. Ale podobno wschodnie okno im służy... chociaż może w czasie tych upałów słońce jest za ostre Może ktoś potwierdzić moje przypuszczenia?

Na pierwszym zdjęciu kwiaty - na razie nic im się nie dzieje, a na ostatnim widać, jak liście oklapły .

I czy może któraś z Was wie, jaka to odmiana?
Stożek wzrostu to jest to miejsce, z którego wyrastają młode listki. Jak go zalejesz wodą to kwiatek zgnije i będzie do wyrzucenia.

Co do wody destylowanej to nie wiem, bo ja podlewam odstałą kranówą z nawozem od czasu do czasu.

Twój storczyk to pewnie jakaś hybryda phalaenopsis jak większość naszych podopiecznych. Czy ty go cały czas trzymasz w tym metalowym garnuszku czy tylko do podlania go tam wsadziłaś? Liście oklapły może przez obecne upały. Spróbuj podnieść wilgotność powietrza. Ustaw np. kieliszki z wodą albo jakieś inne pojemniczki (Zmienniczka jakiś czas temu pokazywała szklaneczki czy flakoniki z hydrożelem) albo wsyp na dno osłonki keramzyt i zalej go wodą i wstaw doniczkę.

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-07-15 o 21:42
Stary 2010-07-15, 12:48   #2084
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Twój storczyk to pewnie jakaś hybryda phalaenopsis jak większość naszych podopiecznych. Czy to go cały czas trzymasz w tym metalowym garnuszku czy tylko do podlania go tam wsadziłaś? Liście oklapły może przez obecne upały. Spróbuj podnieść wilgotność powietrza. Ustaw np. kieliszki z wodą albo jakieś inne pojemniczki (Zmienniczka jakiś czas temu pokazywała szklaneczki czy flakoniki z hydrożelem) albo wsyp na dno osłonki keramzyt i zalej go wodą i wstaw doniczkę.
Nie trzymam go w tym garnuszku, tylko go w nim kąpałam. Normalnie stoi w plastikowej doniczce.

Doszłam do wniosku, że to muszą być poparzone liście:

Cytat:
To, czy światło jest odpowiednie na ogół można poznać po wyglądzie rośliny. Storczyki, narażone na zbyt silne oświetlenie mają liście jakby wyblakłe, pożółkłe.
Po podlaniu postawiłam go na balkonie (od strony zachodniej), żeby złapał trochę świeżego powietrza, a za chwilę wróci na wschodnie okno, bo słońce się już przesunęło, ale nie wiem czy można je tak przenosić.

Spróbuję Twojej rady z kieliszkami - mogą być ustawione wokół doniczki?
Stary 2010-07-15, 12:53   #2085
Kasiarzynek
Zadomowienie

BrigitteBardot - gdzieś pokazywałam podobne plamki/pęcherzyki jak na 4. zdjęciu, dziewczyny podpowiedziały że to poparzenie. Czy to wygląda jak w tym poście?:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=314
Bo na podstawie pozostałych zdjęć wygląda to dość niejednoznacznie i jak na moje oko może być i przelaniem i poparzeniem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-15, 13:44   #2086
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:

Stożek wzrostu to jest to miejsce, z którego wyrastają młode listki. Jak go zalejesz wodą to kwiatek zgnije i będzie do wyrzucenia.

Co do wody destylowanej to nie wiem, bo ja podlewam odstałą kranówą z nawozem od czasu do czasu.

Twój storczyk to pewnie jakaś hybryda phalaenopsis jak większość naszych podopiecznych. Czy to go cały czas trzymasz w tym metalowym garnuszku czy tylko do podlania go tam wsadziłaś? Liście oklapły może przez obecne upały. Spróbuj podnieść wilgotność powietrza. Ustaw np. kieliszki z wodą albo jakieś inne pojemniczki (Zmienniczka jakiś czas temu pokazywała szklaneczki czy flakoniki z hydrożelem) albo wsyp na dno osłonki keramzyt i zalej go wodą i wstaw doniczkę.
raczej to efekt lampy błyskowej, choć te płatki dwa są takie w różowych odcieniach a pozostałe mają takie żółte dodatki

Stary 2010-07-15, 13:47   #2087
rodzyneq84
Wtajemniczenie

GG do rodzyneq84

Poczytałam Wasze posty i chyba popełniłam wielki błąd Bo przesadziłam mojego storka do doniczki - nie ma tej plastikowej osłonki, w której go dostałam i musiałam go jednak obciąć bo gałązki po opadnięciu kwiatów uschły
rodzyneq84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 13:58   #2088
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rodzyneq84 Pokaż wiadomość
Poczytałam Wasze posty i chyba popełniłam wielki błąd Bo przesadziłam mojego storka do doniczki - nie ma tej plastikowej osłonki, w której go dostałam i musiałam go jednak obciąć bo gałązki po opadnięciu kwiatów uschły
owszem, popelnilas..i to wielki

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

BrigitteBardot

storki nie lubia ciaglego zmieniania otoczenia, nie powinnas ich tak ciagle przenosic..

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

Cytat:

nie polecam hydrozelu-przy takich upalach bardzo szybko sie kyurcza i uwierzcie ze mozna dostac czegos od tego ciaglego podlewania tych kulek poza tym po dluzszym czasie sie rozwalaja i sa do d..y

Stary 2010-07-15, 14:35   #2089
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
BrigitteBardot - gdzieś pokazywałam podobne plamki/pęcherzyki jak na 4. zdjęciu, dziewczyny podpowiedziały że to poparzenie. Czy to wygląda jak w tym poście?:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=314
Bo na podstawie pozostałych zdjęć wygląda to dość niejednoznacznie i jak na moje oko może być i przelaniem i poparzeniem.
Wygląda identycznie! Czyli jednak poparzenie. Dziękuję Ci bardzo
A jak sobie z tym poradziłaś? Te liście są jeszcze w stanie wrócić do poprzedniego stanu?

Dziewczyny, a wy trzymacie storczyki na oknach? Co z nimi robicie w czasie takich upałów? Wystarczy np. opuścić żaluzje, ale nie przekręcać blaszek? Bo nie wiem czy "taki" półcień będzie mu odpowiadał

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-15, 14:48   #2090
Kasiarzynek
Zadomowienie

Nie za ma co
Niestety liść taki zostanie...

Moje kwiatki stoją za żaluzjami, niestety jeden mi zrzucił wszystkie kwiaty (!) ale większych szkód nie ma, bo wszystkie przedłużają korzonki a część nadal wypuszcza liście.
Stary 2010-07-15, 16:41   #2091
norka27
Zakorzenienie

Dziewczyny nie mam czasu przegladac forum Jestem tak zarobiona ze nie ma szans na forum. Do tego oba koty, znajomi co mi sie zwalili na glowe na 4 dni z dzieciakiem no i teraz sie szykuje wyjazd do Londynu - z tego akurat sie bardzo ciesze Ale poslusznie wstawiam fotke mojego arlekina - juz ma 3 kwiatki rozwiniete, no i moich kociastych
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 18:19   #2092
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie mam czasu przegladac forum Jestem tak zarobiona ze nie ma szans na forum. Do tego oba koty, znajomi co mi sie zwalili na glowe na 4 dni z dzieciakiem no i teraz sie szykuje wyjazd do Londynu - z tego akurat sie bardzo ciesze Ale poslusznie wstawiam fotke mojego arlekina - juz ma 3 kwiatki rozwiniete, no i moich kociastych
Arlekin sliczny, mój jeszcze kwitnie a zrobił prezent i puścił nowa łodygę.
Koci swietne, mala jest po prostu cudowna, uwielbiam takie umaszczenie.

BrigitteBardot
Moje storczyki stoja na północnych oknach, teraz , rano i wieczorem świeci na nie słońce. Nic im sie nie dzieje, maja się dobrze, żaluzji nie mam i niczym nie cieniuję.
3 stoja n amaleńkich okienkach wschodnich- tu miedzy storczykami a oknem sa firanki- takie zwykłę, azurowe-białe. Storczykom tez się tam chyba podoba, choć ten na okienku wschodnim ale bardziej południowym (okienka sa na półkolistej ścianie, więc jedno jest bardziej północno-wschodnie, drugie takie południowo-wschodnie) nieżle dostaje słońcem po korzeniach, częśc trochę podżółkłą ale sa chyba zywe a storczyk kwitnie jak oszalały.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 18:47   #2093
Ariena
Zakorzenienie

Norka śliczny arlekin i super koty!
Stary 2010-07-16, 10:14   #2094
nieinna
Raczkowanie

Norka, piekny ten arlekin ... Boziu jak ja kocham wszelkiego rodzaju ciapowate...

Byłam we wtorek w castoramie...same pospoliciaki, chyba z 4 regały. Patrze a w kącie stoi jeszcze jeden regal ze zmarnowanymi chyba od upału i dłuzszego przebywania w sklepie storkami...ale jakie kolory mimo ze zdechlaczki wziełabym chyba z 5...ale powstrzymałam sie dzielnie i zabrałam jednego tylko, woskowy ciapatek, pieknie pachnie (choc mój maz nie czuje i twierdzi ze to moje urojenie ) Fajny jest bo nie jest za wysoki, jeden kwiatek ma obdarty no i w drodze powrotnej do domu zauwazyłam slady po żerowaniu wełnowców... ale co tam, jest tak piekny ze nic a nic nie zaluję stoi osobno umyty płynem z woda i zabrosowany, zabilam mechanicznie kilka sztuk, czekam az nowe sie pojawia -narazie spokój. Kiedys tam sie juz welnowców pozbylam wiec narazie jestem o niego spokojna...no i ciagle chodze i sie nim zachwycam

Pozdrawiam Was Babeczki

a od upalów reszta dalej pada.... tzn trzy aktualnie

aaa...Zmienniczko, a ja poszłam za Twoim pomysłem i kupiłam hudrozel:pala : ciekawe czy tez mnie tak bedzie wkurzał w jednej kompozycji z miniaturką ( która ma juz tylko jeden kwiatek ) wyglada prześwietnie

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-07-16 o 10:16
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 11:14   #2095
zmienniczka
Zadomowienie

nieinna
pieknosci...to ten new nabytek? tez bym sie nie zastanawiala..

cudo nad cudami po prostu..szkoda ze w CK takich nie ma

Stary 2010-07-16, 11:35   #2096
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Nieinna ale cudo dorwałaś! Ja też chcę takiego!!!!

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-07-16 o 11:38
Stary 2010-07-16, 12:50   #2097
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Też mam takiego Łaciatka Dwupędowego. Dostalam od męza po porodzie Na razie jednak nic nie robi podczas gdy wszystkie inne wypuściły listki. Pozyjemy zobaczymy

Norka widzę, że kociaki juz się uwielbiają Gratuluję Jednak cierpliwość zawsze procentuje

Pozdrawiam wszystkie storkomaniaczki
ArakibA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 13:12   #2098
rodzyneq84
Wtajemniczenie

GG do rodzyneq84

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
owszem, popelnilas..i to wielki
To co mam teraz zrobić? Kupić taką plastikową osłonkę i go przesadzić czy zostawić go tak jak jest?
rodzyneq84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 13:15   #2099
evilcia
Zadomowienie

Cytat:
Cudne Futrzaczki
Mam podobnego storaska, tylko kwiatki lekko przyklapnięte, bo to był z OBI wypatrzony z resztek.
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 14:48   #2100
_basia
Zadomowienie

Dziewczyny, wszystkie kwiatki mi obleciały w moim storczyku z jednej 'gałązki' - zrobiła się taka dziwna, jasna coś pod czerwono-pomarańczowy kolor Na drugiej są 2 kwiatki i jest normalna...
Kupić odżywkę? Co robić?

PS. pewnie więdnie przez tygodniowe niepodlewanie...
_basia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości