|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II
Cytat:
![]() największą frajdę ze śniegu ma mój pies. a moje auto znowu niesprawne
![]() |
![]() |
#2102 |
Zakorzenienie
|
Przeglądam właśnie zdjęcia z wczoraj z popołudnia i wieczora w Krk i ja to chyba miałam szczęście, że dojechałam do domu. Później z każdą minutą było gorzej, drogi znów były zablokowane...a dziś od rana piękne słońce świeci
![]() Za to dziś w mieście darmowa komunikacja miejska przez cały dzień żeby ludzie nie jechali samochodami. Ma to pomóc w odśnieżeniu dróg, ale choć dziś rano już było widać czarne pasy jezdni tak chodniki są kompletnie nieodśnieżone i brnęłam w śniegu po kolana do pracy ![]()
![]() |
#2103 |
Zakorzenienie
|
Ano, i przyszło na północ
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2104 |
Szara Eminencja
|
Ja zostałam zmuszona do odstawienia samochodu, wczoraj na światłach koleś wjechał mi w tył
![]() Więszkość dróg w moim miescie tam gdzie trzeba ruszyć pod górke jest zablokowana przez tańczące samochody ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Samochód mam już naprawiony (hamulec ręczny zablokował koło i uniemożliwiało to jazdę).
![]() |
![]() |
#2106 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2108 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to nie jest żadna zachęta, jak kogoś stać na jeżdżenie samochodem, to raczej stać go na bilet za 2zł
![]() ![]() Pojeździłam sobie w zaspach po osiedlu, bo musiałam parę spraw załatwić, teraz nawet na pocztę nie ruszam piechotą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2109 |
Zakorzenienie
|
mi się wydaje, że darmowa komunikacja to raczej nie zachęta a rekompensata za to, że autobusy jeżdżą tak jak jeżdżą czyli albo przyjedzie albo nie.
Chociaż jak widziałam po południu przy garażach, mało kto wyjechał autem, podobnie ludzie z bloku poprzestawiali samochody na bardziej odśnieżony parking ![]()
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2010-12-02 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2110 |
Zadomowienie
|
A mój już jeździ
![]() Wczoraj miałam pierwszą zimową jazdę w tym roku... Sypało jak nie wiem, i już pierwszy raz miałam problem z wyjazdem z miejsca parkingowego ![]() Muszę się zaopatrzyć w łopatę! Koniecznie, i wtedy mogę jeździć. Dziś byłam go tylko odśnieżyć i utorować sobie wyjazd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2111 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2112 |
Zakorzenienie
|
ściema
![]() ![]()
![]() |
#2113 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba muszę łopatę kupić.
Dziś pod pracą chciałam sobie zaparkować tyłem i koła tak mi się ślizgały, że już myślałam, że nie ruszę z miejsca. Poza tym nie mam na tyle zimówek i parkowanie tyłem w śniegu to masakra. Musiałam wyjść i butem odgarnąć trochę śniegu, bo auto 3 razy mi zgasło nie mogąc się przebić przez zaspę ![]()
![]() |
#2114 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też mialam ostatnio pierwszą zimową jazde ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2115 |
Zadomowienie
|
a moja pierwsza zimowa "jazda" odbyła się wczoraj i zakończyła bardzo szybko- wieczorem odśnieżyłam samochód, utorowałam sobie wyjazd no i wyjechać nie mogłam
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2116 | |||
Zadomowienie
|
No ja mam nadzieję,że jednak gdzieś jakąś znajdę
![]() Tylko będzie śmiesznie jak będę musiała paradować z nią przez miasto ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziś widziałam jak pod uczelnią chyba jakaś babeczka parkowała tyłem i nie mogła wjechać,bo była mini zaspa... Nie liczyłam ile razy auto zgasło,jakiś chłopak w końcu wysiadł z auta i wpychał tamten samochód :P Cytat:
![]() Ja w zeszłym roku miałam pierwszą zimę za kółkiem ![]() Ale muszę poprosić TŻ'a żeby nauczył mnie wyjeżdżać gdybym się zakopała... Cytat:
![]() ![]() Trzymam kciuki ![]() W Łodzi dziś na drogach nie ma tragedii ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2117 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie polowa sukcesu to ruszyć z miejsca
![]() ![]() PannaCola właśnie tego się boje tych sytuacji typu zakopanie się, kiedy nie będe wiedziała co zrobić ,Tżet to pokręci ,w przód w tył i on tam zawsze wyjedzie zresztą ....lubi się nieraz zagrzebać a potem kombinować żeby wybrnąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2118 |
Zakorzenienie
|
Zaliczyłam dziś piruet moim Coltem. Wjechałam w ostry zakręt i choć miałam minimalną prędkość, po wyjściu z zakrętu tyłek mi zaniosło i obróciło mnie prawie o 90 stopni. Stanęłam w poprzek drogi i całe szczęście, że nic nie jechało i we mnie nie wdupiło
![]() Tata stwierdził, że kupimy na tył zimówki i dodatkowo wsadzi mi do bagażnika jakiś ciężki worek z piachem, bo być może mój tył jest za lekki i dlatego tak się ślizga ![]() Tak czy siak, póki pogoda się nie poprawi jeżdżę do pracy autobusem. Zresztą i tak ledwo mogę zaparkować pod biurem, bo zaspy są przeogromne ![]()
![]() |
#2119 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a przy wychodzeniu z zakrętu dodałaś gazu? ![]() a ja na autko nadal czekam..
.hate it or love it ♥ Edytowane przez sauer Czas edycji: 2010-12-03 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pewno jak już mnie zaczęło znosić wcisnęłam odruchowo hamulec, choć wiem, że nie powinno sie tego robić w trakcie poślizgu i dlatego obróciło mnie aż tak mocno. No, ale cieszę się, że miałam mimo wszystko sporo szczęścia. Oby to był pierwszy i ostatni raz.
![]() |
![]() |
#2121 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nic dziwnego, że nie pamiętasz.. pewnie to był szok. Nie przejmuj się już, najważniejsze, że jest wszystko dobrze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najlepsze, że jak już stanęłam na środku drogi to w pierwszej chwili się zaczęłam śmiać. Chyba z tego szoku ![]()
![]() |
![]() |
#2123 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zaraz jadę do niego do pracy. Zobaczymy jak będzie mi się jechało. Choć powiem szczerze,ciut się stresuję... Cytat:
Ech,te zakręty... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W przypadku skręcania z poślizgiem, dajmy na to skręcamy w prawą stronę. Tył wyrzuca w lewo, wtedy delikatnie dodajemy gaz i kręcimy kierownicą w lewo (to nic, że skręcamy w prawo). Wtedy na pewno tył wyrzuci w prawo więc kręcimy kierownicę w prawo. Robi się to bardzo szybko i cała utrata kontroli nad autem zajmuje może 2 sekundy? Na pewno nie hamujemy i nie skręcamy w przeciwną stroną niż nam ucieka auto.
![]() |
![]() |
#2125 |
Zakorzenienie
|
isa666 współczuje przeżycia, ale może to nauczka żeby nie oszczędzać na zimówkach... Innym razem to by się mogło źle skończyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2126 |
Zakorzenienie
|
na obecny sezon musiałam już kupić dwie nowe opony, które miały iść na tył, ale felga z tyłu nie pasuje na przód a TŻ nie chciał dopłacać za przekładanie opon, więc poszły na przód. Dobrze się rusza ale nawet wtedy czuję, jak tył próbuje uciekać. Na szczęście to ich ostatni sezon.
Chciałabym zmienić opony letnie, ale są jeszcze w dobrym stanie, na co najmniej dwa sezony. A okropnie mi się na nich jeździ, głośne, przy upale są zbyt miękkie i piszczą... a przy lekkim deszczu mają słabą przyczepność.
![]() |
#2127 |
Zadomowienie
|
Współczuje przeżyć, ale zawsze to jakieś doświadczenie. Dlatego ja specjalnie pojechałam poćwiczyć poślizgi żeby wiedzieć jak się auto zachowuje i co powinnam zrobić.
Ostatnio sobie jadę i pach auto zgasło. Awaryjne i próbuję odpalić oczywiście nic. Zepchnełam na pobocze dzwonie po chłopaka żeby przyjechał bo zimno no i dopchnęliśmy go na parking. Popołudniu wzięłam samochód brata i pojechałam przyholować mojego zbója i słuchajcie ponad godzinę przy -10 szukaliśmy wkrętu haka z przodu. Skończyło się telefonem do serwisu VW. Znalazłam, ale jak wymarzłam yhh. Następnego dnia odpalił i dałam rade dojechać do mechanika. Oczywiście filtr paliwa do wymiany. Przestraszyłam się ze to coś poważniejszego, bo w końcu to diesel. Po wymianie jednak działa normalnie ![]() Niewyobrażam sobie jeździć na letnich teraz. Od razu można poznać że auto nie ma zimowych opon bo się ślizgają dużo bardziej. Jeden dzień w zimę miałam letnie i podziękowałam za te przeżycia.
Przejechałam dopiero: 32 000km ![]() "Jeździć szybko nie znaczy jeździć dobrze" Edytowane przez krowa118 Czas edycji: 2010-12-03 o 21:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2128 |
Zadomowienie
|
No ja w zeszła zimę jeździłam z 2 letnimi z przodu,w tym roku na razie też się nie zanosi na wymianę
![]() ![]() Najgorzej jest przy ruszaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2129 |
Zakorzenienie
|
A ja w tym roku jestem pod wrażeniem. Zeszła zima była moją pierwszą za kółkiem, miałam stare zimowe opony i ledwo sobie radziłam - zaspy, poślizgi. Teraz kupiłam dwie nowe na przód (z tyłu zostały jeszcze stare, ale to jest ich ostatni sezon) - Colcik zaparkuje wszędzie, nie ślizga się, raz wpadłam w lekki poślizg, bo za szybko weszłam w zakręt, ale jakoś instyktownie bardzo szybko z niego wyszłam (właśnie tak, jak pisała Karolca)... W ogóle nie wiem, dlaczego, ale jazda samochodem zimą sprawia mi ogromną frajdę... Nienormalna jestem, czy co?
![]() Karolca, a Ty nie z Poznania przypadkiem jesteś, bo u nas też jest darmowa komunikacja miejska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale od piątku od 17 do poniedziałkowego poranka parkowanie w tej strefie JEST za darmo ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.