|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
Cytat:
W ogóle jakoś cicho się zrobiło. Dziewczyny- koniec pomysłów na oszczędzanie?
|
|
#2102 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
Cytat:
![]() A jakie są Twoje pomysły na oszczędzanie??
|
|
#2103 |
|
Zakorzenienie
|
hej SPD
Pochmurno, ponuro, z lekka zimno... nie zdecydowanie ten dzień to nie mój dzień, od rana poddenerwowana jestem, nawet nie mam siły mówić już niech się skończy okropny wtorek
|
#2104 |
|
Rozeznanie
|
U mnie też taka pogoda, a co się stało, ze taki humor kiepski masz?
|
#2105 |
|
Zakorzenienie
|
Sama nie wiem, chyba lewą nogą wstałam
jeszcze, żeby mnie coś wkurzyło czy ktoś zdenerwował, ale nie... chyba kryzys wieku średniego mnie dopada....
|
#2106 |
|
Zadomowienie
|
Hej,
Mam jutro rozmowę kwalifikacyjną i jak dobrze pójdzie to koniec ze zrzucaniem na mnie zakupów, gotowania, sprzątania i innych, "bo ty masz czas" :P |
|
|
|
#2107 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A u mnie i leniwie i pracowicie. Ogólnie sporo śpię, chyba nadrabiamy z TŻ zaległości z całego roku, bo nie dość że noce przespane to na przykład dzisiaj były dwie drzemki już Poza tym dzisiaj wojowalismy w kuchni, włożyliśmy prawie 10kg ogórków do kiszenia i obraliśmy i posiekaliśmy 2kg kopru. Łapki mamy zielone jak żaby ![]() Jutro natomiast planujemy basen, coby trochę słonka złapać. ![]() Cisza tu w ogóle jakoś tak no
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2108 |
|
Konto usunięte
|
Mnie jutro czeka wizyta u dentysty - pierwsza z wielu... I pójdzie w plecy około 500zł
Ale kiedyś trzeba ząbki zrobić. Szczególnie, że byłam u dentysty ostatnio pierwszy raz po 12 latach I boję się tego bólu przy wierceniu Bo właśnie przez to, że kiedyś mi znieczulenie nie zadziałało, przestałam chodzić.I jestem z siebie dumna, bo mi angielski dobrze idzie I już się zapisałam na sierpniowy kurs, coby się doszkolić i składać CV do firm, w których głównie się angielskiego używa
|
|
|
|
#2109 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na szczęście nie było przez to żadnych kłótni A jak mi się zachce ogórków to się do Ciebie zgłoszę choć za kiszonymi nie przepadam. Może korniszony masz ? ![]() Cytat:
![]() I masz ukryte talenty oby język pomógł w znalezieniu pracy
|
|
#2110 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
|
|
#2111 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A potem na początku sierpnia znowu... Dzisiaj całe 20zł zaoszczędziłam, bo od razu mi dwa ząbki zrobiła (bo były obok siebie) i tylko jedno znieczulenie miałam ![]() My się z mężem wczoraj przeraziliśmy ile nam przez ostatnie miesiące pieniędzy poszło :/ Połowa to wiemy na co, ale druga nie bardzo :/ I to dość duże kwoty :/ Trzeba wrócić do nawyku zapisywania wszystkiego... |
|
|
|
|
#2112 |
|
Rozeznanie
|
I znowu cisza... opalacie się czy oszczędzacie?
Dziś to ja mam kiepski dzień... chciałabym żeby już się skończył.
|
#2113 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie SPD
Kochane nie wiem co się dzieje ale od kilku dni spac nie mogę. O 4-5 się budzę i koniec. Żeby nie tracic czasu robie córeczce śnadanko sprzątam itp. A dzisiaj przeprowadzka Nie wiem czy się cieszyc czy nie. Boję się panicznie się boje.... Szkoda mi Julci tu są jej najukochańsi dziadkowie. Rano od razu biegnie do ich pokoju. Tutaj ma swoich kolegów koleżanki kuzynów z którymi sie bawi itp. Jak ich widzi to aż się trzęsie. Jejku a może to była zła decyzja?? Chyba naprawde się nie wyspałam
|
#2114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A skoro uważasz, że to zła decyzja to nie trzeba było jej podejmować. Teoretycznie lepiej mieszkać osobno i czekać na rozpad małżeństwa i nic nie mieć, niż być razem i cieszyć się, że córcia wreszcie widzi tatusia a i mąż i żona wreszcie razem.... Uważam że do odważnych świat należy i trzeba próbować, a nie zastanawiać się co to będzie i jak, bo tak to połowa życia może minąć a Wy dalej na swoim nie będziecie. Trzeba dążyć do wyznaczonych celów, a nie wycofywać się w połowie drogi.
|
|
#2115 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas kasa znikła nie wiem kiedy. A do wypłaty jeszcze hohoho. Muszę się w końcu zmobilizować i zacząć zapisywać na co wydajemy, bo potem wchodzę na konto i nie wiem czemu tak mało? |
|
|
|
|
#2116 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam wszystkie SPD
Od prawie dwóch miesięcy jestem pełnoetatową żoną i panią domu. Oszczędzamy z TŻ na czym się da, choć i tak to nie wychodzi. Dobrze, że mój TŻ je praktycznie wszystko, co mu podsunę pod nos, więc z gotowaniem nie mam problemu. W sierpniu będzie masakra z opłatami, bo czynsz prawie 500 zł (z garażem, wodą i ogrzewaniem), ponadto prąd 100 zł (na dwa miesiące), internet i tv prawie 300 zł (za dwa rachunki i założenie), a TŻ dostanie tygodniówki. Martwię się, że z naszymi możliwościami to nic nie odłożymy na rachunki Dobrze, że ja tam jeszcze z moich handmade mam jakąś kasę, to na jakieś rachunki zawsze odłożę. Babki mają chyba ciężej, bo się przejmują domem, rachunkami i w ogóle, czy będzie za co żyć do następnej wypłaty, a facet to powie, że da się radę. Ech, ciężki żywot nasz...
|
#2117 |
|
Zakorzenienie
|
aneczka witaj
![]() I dziewczynki mam blender
|
#2118 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
|
|
|
#2119 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tapenada z czarnych oliwek Autor (źródełko): http://www.chillibite.pl Data: 06-06-2010 Kategoria: smarowidełka. Składniki: oliwka czarna 150 g czosnek 3 ząbki migdały 30 g -- zblanszowanych oregano 2 łyżeczki oliwa 50 g Pokrusz migdały na grubość drobnej kaszy i odłóż do miseczki. Do malaksera wrzuć oliwki, czosnek, oregano i wlej oliwę. Zmiksuj razem - my lubimy dość ziarnistą strukturę oliwek, ale możesz zmiksować na krem. Dodaj pokruszone migdały, wymieszaj łyżką i ewentualnie dolej oliwy, jeśli masa jest zbyt sucha. Dopraw sola i pieprzem. Podawaj na ciepłych grzankach z bagietki lub ciabatty. puree fasolowe Autor (źródełko): dwiechochelki.pl Data: 19-01-2010 Kategoria: kanapki & co, smarowidełka. Składniki: bułka paryska 1 szt fasola biała 1 puszka czosnek 1 ząbek sól, pieprz oliwa z oliwek oliwa z oliwek></skladnik> <skladnik nazwa= ząbek sól rozmaryn oliwa 2 łyżki Czosnek drobniutko siekam i przesmażam chwilę na oliwie, ale bardzo uważam by się nie przypalił. Dokładam fasolę i duszę na wolnym ogniu niecałe 10 minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem, octem i oliwą i rozgniatam wszystko widelcem. Pokrojone na niewielkie kromki pieczywo wstawiam do nagrzanego piekarnika (u mnie dobrze sprawdza się grill z termoobiegiem, 180 stopni). Po kilku minutach wyciągam chrupkie grzanki (najlepsza kontrola jest „na oko”, więc nie podaję czasu pieczenia), które można jeszcze przed nałożeniem pasty fasolowej skropić oliwą i posmarować przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Smaruję opieczone kromki fasolowym puree i leciutko polewam po wierzchu oliwą wymieszaną z czosnkiem roztartym z solą i rozmarynem. brokułowy krem z fetą Autor (źródełko): http://brulionzprzepisami.blox.pl/html Data: 19-11-2009 Kategoria: zupy. Składniki: marchew 1 sztuk pietruszka 1 sztuk cebula 1 szt czosnek 1 ząbek brokuł 500 g -- mrożone bulion warzywny 1 l zioła prowansalskie pieprz ziołowy sól, pieprz ser feta cebule pociac w drobna kosteczke. zeszklic na odrobinie oleju razem z poszatkowanym drobno czosnkiem. wsypac przyprawy na patelnie i wymieszac razem z cebula. smazyc chwile. wrzucic pokrojone w talalarki marchewki i pietruszke. smazyc razem przez chwile mieszajac. cebule z reszta warzyw przelozyc do rondla. zalac to goracym bulionem lub wrzatkiem z rozdrobnionymi kostkami bulionowymi. gotowac do miekkosci warzyw. pod koniec gotowania wlozyc do garnka rozyczki brokula. gotowac do miekkosci brokula. nastepnie mozna wyjac warzywa i zmiksowac samego brokula z wywarem lub z warzywami. do blendera mozna przelozyc cala zupe do zmiksowania lub brokula plus polowe wywaru. wtedy zupa jest mniej gesta. przed podaniem posypac roskruszona feta. mozna podac z palmierami, na ktore przepis podalam notke wczesniej. pesto z pietruszki Autor (źródełko): http://wwwpysznejedzonko.blox.pl Data: 22-06-2010 Kategoria: sosy, dipy, dressingi. Składniki: natka pietruszki 2 szt czosnek 1 ząbek oliwa 4 łyżki orzechy 5 szt -- dowlnych ser 1 kawałek -- mały sól, pieprz Pęczek natki (cały, z gałązkami, odciety na wysokości spinającej go gumki recepturki), drobno poszatkować w blenderze, dodać czosnek oraz drobno pokrojony ser i orzechy (które mozna wczesniej podprażyć na suchej patelni), wszystko ponownie zmiksować, dodać oliwę i doprawić. mogłabym Ci tak do jutra wklejać
|
|
#2120 |
|
Zakorzenienie
|
poproszę
|
#2121 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oj Ewusia nawet nie wiesz jak bardzo się boję. Jakoś przyzwycziłam się, że tutaj jesteśmy. Nawet planowaliśmy zamieszkac gdzieś niedaleko, poszukac pracy. Ale tam mąż ma szanse na dobrą umowe musimy więc byc właśnie tam. Już jesteśmy prawie spakowane męzuś po 16 już będzie i w drogę.... Wiecie co jest najgorsze, że tam nawet internetu nie ma a ja taka od wizażu uzależniona heheh Nas będzie dzielic 70km. wiem to nie jest dużo ale nie mamy kasy, żeby tak jeżdzic. Tak jak mówisz biednie ale razem. Mąż juz znalazł taki wielki plac zabaw niedaleko domu gdzie przychodzi bardzo duzo dzieci tylko, że moja mała to boi się obcych. Po pewnym czasie się przyzwyczaja i dopiero jest zabawa. Tak to się wtuli w mamusie i na krok nie odejdzie. Zobaczymy jak to będzie
|
|
#2122 |
|
Zakorzenienie
|
makeupnotwar tylko czasem nie wklejaj nic więcej
jak będę coś potrzebowała to wiem gdzie się zgłosić
|
#2123 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz właśnie myślę nad następnym tygodniem - co za obiady wymyślić. Dobrze, że praktycznie wszystko umiem przygotować, to jadłospis mamy w urozmaicony i raczej za niewielkie pieniądze.
|
|
#2124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do jadłospisu to możesz się z nami czyś łatwym i tanim podzielić?
|
|
#2125 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Będzie dobrze. ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
i od razu zazdroszczę opłat- my za same mieszkanie płacimy 1100 zł, jakbym napisała ile mamy miesięcznie opłat (z kredytem) to byście padły.---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- A tak poza tym to u mnie dziś jeszcze gorzej...
|
|
#2126 |
|
Zakorzenienie
|
pewnie jakieś 2500 zł
|
#2127 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do jadłospisu, to często robię zupy - pomidorowa, ogórkowa, pieczarkowa... Dziś na obiad zrobiłam filet mintaja i frytki z ziemniaków. Wczoraj było spaghetti carbonara. Póki na wakacje przyjechał do nas mój bratanek, to staram się gotować też to, co zjemy wszyscy - żeby nie było dwóch obiadów. Ogólnie to robię pulpeciki z mięsa z indyka w sosie pomidorowym, kluski śląskie. Jak mi zostaną ziemniaki gotowane z poprzedniego dnia, to robię albo smażone i do nich kroję kiełbasę i cebulkę, albo kotlety z marchewką i groszkiem, ewentualnie cebulą i pieczarkami (warzywa gotuję na parze i wrzucam do ziemniaków), obtaczam w bułce i na patelnię. Na kolację robię naleśniki - z dżemem, z cukrem, z serem i rodzynkami (te często na obiad) lub z pokrojonym mięsem z piersi kurczaka lub udek, pieczarkami, kukurydzą, fasolką i groszkiem. Pastę jajeczną, którą Tż uwielbia. Z sałatek to uwielbiam z kaszy kuskus, szynki konserwowej, sera żółtego, papryki i kukurydzy. Cukinie nadziewane mięsem mielonym. Kotlety z mortadeli. I oczywiście zapiekanki wszelkiej maści. przepisów mam dużo, więc jakoś nie jemy monotonnie
|
|
#2128 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2129 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam cały wątek i chciałabym się dołączyć
![]() Mieszkam z moim TŻ-em od około 3 lat. Teraz jest nas 2+ 1 od niedawna. Oszczędzanie jest dla mnie wyzwaniem (kuszą najbardziej przeceny w sklepach, szczególnie butów ) Nawet w markecie jestem w stanie znaleźć coś, co jest mi niezbędne ![]() Moje patenty: - zapisuję wydatki (dzięki temu widzę, jakie "niezbędne" rzeczy kupiłam) -podstawowe zakupy kupuję w Biedronce i Auchan -mrożę chleb -dziś zamroziłam w plastikowych pojemniczkach sos na spaghetti- nowy patent- zobaczymy co z tego wyjdzie -staram się kupować sprawdzone kosmetyki, żeby nie kolekcjonować niepotrzebnych bubli -robię listę obiadów/tydzień i w markecie kupuję produkty niezbędne do tych obiadów -kupuję świeżą szynkę w mięsnym, porcjuję i mrożę, to samo z filetami z kurczaka, kiełbasą -staram się coraz rzadziej wchodzić na allegro, bo mało brakowało, a listonosz zaczął by znać na pamiec moje imię i nazwisko przez te moje paczki ![]() -mleko, masło, napoje kupuję zawsze w dużych ilościach, bo w sklepiku przy domu na produkcie jest 1 zł różnicy Będę dopisywać swoje patenty
Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2010-07-22 o 15:43 |
|
|
|
#2130 |
|
Zakorzenienie
|
aneczka pozazdrościć chrzestnego, a menu masz bardzo urozmaicone;
my na razie wyjadamy wszystko z lodówki i zamrażalnika bo chcemy ją rozmrozić, więc praktycznie co dzień to samo jemy... ale już niedługo zamierzam więcej zup robić czy raczej kremowych zup lili witaj co do zapisywania wydatków nie wychodzi mi to bo zawsze zapominam zapisać a nie wiem jak się do tego zmusić
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:01.

Chyba zaraz zakończe swoje leniuchowanie bo Julcia mi się już kręci, pewnie zaraz wstanie.

już niech się skończy okropny wtorek

I już się zapisałam na sierpniowy kurs, coby się doszkolić i składać CV do firm, w których głównie się angielskiego używa

Dobrze, że ja tam jeszcze z moich handmade mam jakąś kasę, to na jakieś rachunki zawsze odłożę. Babki mają chyba ciężej, bo się przejmują domem, rachunkami i w ogóle, czy będzie za co żyć do następnej wypłaty, a facet to powie, że da się radę. Ech, ciężki żywot nasz...