Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-27, 07:57   #2101
karol_ina19
Przyczajenie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

czarny flamaster- skoro już za 2 mc masz ślub to radzę zająć się już dziś cerą, dobry dermatolog i profesjonalna kosmetyczka plus tylko i wyłącznie kosmetyki wybrane przez nich, bo cera tak szybko sama się nie uspokoi a na ślubie na pewno chcesz wyglądać pięknie
karol_ina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-27, 11:22   #2102
lolitka888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Agatau88 Pokaż wiadomość
Nie starszcie
Agatau88,Broń Boże,nie chciałam Cię straszyć;p Ja przed braniem tabletek anty też miałam strasznie długie cykle i rozregulowany okres.Myślałam,że po 7 latach brania Cilestu się to może "naprawi",ale jednak nic z tego.Teraz codziennie mam stresa,czy dostane czy nie..bo wiem,że będę okropnie zdychać.
Byłam ost u gina(stary,głupi Pryk)się zapytać czy są jakieś tabletki na recepte co mi pomogą ulżyć z tych bolach..ale niby nie ma..Sama już nie wiem czy to prawda bo kiedyś coś mi się obiło o uszy,że coś tam jednak jest.Może Wy wiecie?
lolitka888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-27, 12:09   #2103
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Jeśli odstawiłaś w styczniu, to do końca czerwca/początku lipca wszystko powinno się już unormować. Jeśli się nie unormuje, trzeba gnać do lekarza.
A, i tutaj akurat NPR by pomógł. I mam tutaj na myśli same samoobserwacje, niekoniecznie stosowane jako metoda zapobiegania ciąży. NPR (metoda objawowo-termiczna) pomógłby ustalić, czy Twoje cykle są owulacyjne. I po skoku temperatury wiedziałabyś, że w ciągu 10-16 dni okres powinien przyjść.

A prezerwatywy Wam nie pasują, tak?
No właśnie Tż na nie dziwnie reaguje, szczerze ja też , w sumie więc nie pasują.
Co do metody objawowo-termicznej, mam sobie codzinnie mierzyć temperaturę? próbowałam obserwować sluź, ale szczerze nie szło mi to....
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-27, 12:21   #2104
Agatau88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolitka888 Pokaż wiadomość
Agatau88,Broń Boże,nie chciałam Cię straszyć;p Ja przed braniem tabletek anty też miałam strasznie długie cykle i rozregulowany okres.Myślałam,że po 7 latach brania Cilestu się to może "naprawi",ale jednak nic z tego.Teraz codziennie mam stresa,czy dostane czy nie..bo wiem,że będę okropnie zdychać.
Byłam ost u gina(stary,głupi Pryk)się zapytać czy są jakieś tabletki na recepte co mi pomogą ulżyć z tych bolach..ale niby nie ma..Sama już nie wiem czy to prawda bo kiedyś coś mi się obiło o uszy,że coś tam jednak jest.Może Wy wiecie?
Nie spoko
Ja teraz tez nie biore, pierwszy okres od odstawienia 33 dni po odstawieniu. Teraz dziś już sie konczy i zobaczymy jak bedzie dalej:/
Kiedy nastepny przyjdzie.
Tez brałam teraz Cilest ale 6 mcy i nie odczuwałam niczego niepokojącego w trakcie brania.

Chodzi o bole miesiaczkowe?
Dziewczyny pisały ze olej z wiesiołka je łagodzi?
Agatau88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-27, 12:26   #2105
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
No właśnie Tż na nie dziwnie reaguje, szczerze ja też , w sumie więc nie pasują.
Może to kwestia lateksu? Próbowaliście nielateksowych?

Cytat:
Co do metody objawowo-termicznej, mam sobie codzinnie mierzyć temperaturę? próbowałam obserwować sluź, ale szczerze nie szło mi to....
Tak, metoda objawowo-termiczna, to metoda, w której obserwuje się objawy (śluz, ewentualnie wysokość i twardość szyjki macicy) oraz temperaturę

Cytat:
Napisane przez lolitka888 Pokaż wiadomość
Na bóle miesiączkowe może pomóc krwawnik, olej z wiesiołka, olej lniany, a ponoć też witamina D.
Niektórym też pomaga piwo i wino, jak mniemam z powodu właściwości znieczulających oraz sporej zawartości fitoestrogenów
Stary 2012-05-27, 13:27   #2106
lolitka888
Rozeznanie

Dziękuje za radyWypróbuje coś na pewno.Teraz dalej czekam,aż się pojawi.Oby bez mdłości
Pozdrawiam
lolitka888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 12:39   #2107
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Może to kwestia lateksu? Próbowaliście nielateksowych?

Tak próbowaliśmy wszystkich lateksowych i nie lateksowych, różnych rodzajów i różnym firm i nie stanowczo prezerwatywy nie.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:

Tak, metoda objawowo-termiczna, to metoda, w której obserwuje się objawy (śluz, ewentualnie wysokość i twardość szyjki macicy) oraz temperaturę

I jeszcze ostatnie pytanko bo chyba w innym wątku mi powiedziałaś że na podstawie temperatury nie mogę stwierdzić czy jest dzień owulacji, to po co ją mierzyć?
a na podstawie śluzu jestem w stanie stwierdzić kiedy mam owulację?
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 15:52   #2108
tomk
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Biorę od 2 lat tabletki anty, najpierw Yasminelle a teraz Naraye.
Zastanawiam się czy jest sens robić sobie przerwę w braniu? Jak musi być długa, żeby organizm 'odpoczął'?
Ostatnio czuję się osłabiona i ogólnie zniechęcona. Nie wiem na pewno czy to wina tabletek, ale są pierwszą rzeczą, w której upatruję przyczynę.
Wcześniej nie miałam podobnych problemów, a jeśli już to w mniejszym nasileniu.
Zastanawiam się też nad zmianą tabletek, chociaż dziwne, żeby nagle te przestały mi pasować. Polecicie jakieś o niskiej zawartości hormonów i jednocześnie niezbyt drogie, żebym mogła je zaproponować mojej ginekolog?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam!
tomk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 17:26   #2109
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
I jeszcze ostatnie pytanko bo chyba w innym wątku mi powiedziałaś że na podstawie temperatury nie mogę stwierdzić czy jest dzień owulacji, to po co ją mierzyć?
a na podstawie śluzu jestem w stanie stwierdzić kiedy mam owulację?
Nie, żadna metoda samoobserwacji nie pozwala stwierdzić konkretnego dnia owulacji. Natomiast pozwala określić, że owulacja już była. Tylko nie wiadomo, czy dzień wcześniej czy 2 czy 3 dni wcześniej.
Stary 2012-05-28, 18:12   #2110
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Nie, żadna metoda samoobserwacji nie pozwala stwierdzić konkretnego dnia owulacji. Natomiast pozwala określić, że owulacja już była. Tylko nie wiadomo, czy dzień wcześniej czy 2 czy 3 dni wcześniej.
Chyba, że odczuwasz bóle w czasie owulacji) Niektóre dziewczyny tak mają.
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 18:17   #2111
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Chyba, że odczuwasz bóle w czasie owulacji) Niektóre dziewczyny tak mają.
No coś Ty. Ból owulacyjny ≠ moment owulacji. Ból owulacyjny można czuć przed owulacją, w trakcie owulacji i po owulacji.
Stary 2012-05-28, 18:19   #2112
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
No coś Ty. Ból owulacyjny ≠ moment owulacji. Ból owulacyjny można czuć przed owulacją, w trakcie owulacji i po owulacji.
ale zawsze przybliżenie jakieś jest
Stary 2012-05-28, 18:34   #2113
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
ale zawsze przybliżenie jakieś jest
Niby tak, dlatego wiele osób stosujących NPR uznaje to za informację pomocniczą. Niemniej to na śluzie i temperaturze należy opierać swoje obserwacje. Ból owulacyjny to tylko dodatek.
Stary 2012-05-28, 18:45   #2114
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Niby tak, dlatego wiele osób stosujących NPR uznaje to za informację pomocniczą. Niemniej to na śluzie i temperaturze należy opierać swoje obserwacje. Ból owulacyjny to tylko dodatek.
Prawda,
A tak swoją drogą nie wiesz może czemu na wizażu napisano o metodzie termiczno-objawowej , że nie jest możliwa w czasie karmienia?? Ja w innych miejscach się dowiedziałam (internet i poradnia) że po prostu trzeba się sprawdzać i czekać aż pojawi się owulacja, a raczej wzrost temperatury i śluz płodny, jeszcze za dużo na ten temat nie wiem, ale szukam...
Stary 2012-05-28, 18:53   #2115
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A tak swoją drogą nie wiesz może czemu na wizażu napisano o metodzie termiczno-objawowej , że nie jest możliwa w czasie karmienia??
Po porodzie stosuje się LAM: http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_LAM

Cytat:
Ja w innych miejscach się dowiedziałam (internet i poradnia) że po prostu trzeba się sprawdzać i czekać aż pojawi się owulacja, a raczej wzrost temperatury i śluz płodny, jeszcze za dużo na ten temat nie wiem, ale szukam...
No to powiedzieli Ci coś dziwnego
Śluz — owszem, jakim wyznacznikiem może być, ale zwykle jest bardzo zaburzony po ciąży.
Wzrost temperatury — jak się już zaobserwuje wzrost temperatury, to po ptakach, bo owulacja albo już była, albo jest, albo też za chwilkę będzie. Czyli plemniki sobie mogą na nią poczekać w drogach rodnych, albo też komórka mogła już zostać zapłodniona.
Stary 2012-05-28, 19:01   #2116
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Po porodzie stosuje się LAM: http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_LAM

No to powiedzieli Ci coś dziwnego
Śluz — owszem, jakim wyznacznikiem może być, ale zwykle jest bardzo zaburzony po ciąży.
Wzrost temperatury — jak się już zaobserwuje wzrost temperatury, to po ptakach, bo owulacja albo już była, albo jest, albo też za chwilkę będzie. Czyli plemniki sobie mogą na nią poczekać w drogach rodnych, albo też komórka mogła już zostać zapłodniona.
No tak w sumie racja
W takim razie już patrzę link .
Stary 2012-05-29, 09:24   #2117
tomk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tomk Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Biorę od 2 lat tabletki anty, najpierw Yasminelle a teraz Naraye.
Zastanawiam się czy jest sens robić sobie przerwę w braniu? Jak musi być długa, żeby organizm 'odpoczął'?
Ostatnio czuję się osłabiona i ogólnie zniechęcona. Nie wiem na pewno czy to wina tabletek, ale są pierwszą rzeczą, w której upatruję przyczynę.
Wcześniej nie miałam podobnych problemów, a jeśli już to w mniejszym nasileniu.
Zastanawiam się też nad zmianą tabletek, chociaż dziwne, żeby nagle te przestały mi pasować. Polecicie jakieś o niskiej zawartości hormonów i jednocześnie niezbyt drogie, żebym mogła je zaproponować mojej ginekolog?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam!
Pomoże ktoś?
Stary 2012-05-29, 09:30   #2118
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Pomoże ktoś?
Organizm po odstawieniu tabletek wraca do normy dopiero około pół roku, tak było w każdym razie u mnie, i u wielu dziewczyn
W takim razie nie wiem czy to ma sens jeżeli chcesz wracać do tabletek,,,
Stary 2012-05-29, 12:02   #2119
blondynaaa_91
Rozeznanie

Cytat:
Pomoże ktoś?
Ja brałam Yaz, podobno ma najniższą dawkę hormonów i faktycznie przy braniu nie miałam problemów z cerą, malejącym/rosnącym biustem, skokami wagi itp. Może pomaga też w nich ten system 24+4 placebo, nie ma takich skoków hormonów. Ale niestety po dłuższym czasie (u mnie ok 2-2,5 roku) każde tabletki doprowadzą do spadku libido i ogólnych zmian psychicznych, w końcu biorąc tabletki blokujesz syntezę swoich własnych hormonów. Póki co jestem w 18 dniu odstawienia, żadnych przykrych niespodzianek, wręcz coraz lepiej zachęcam!

Aha, Yaz jest dość drogi, ok 40zł za opakowanie

Edytowane przez blondynaaa_91
Czas edycji: 2012-05-29 o 12:03 Powód: Dopiska
blondynaaa_91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-29, 15:30   #2120
tomk
Przyczajenie

No właśnie, chyba zbyt dużo jest tych skutków ubocznych podczas brania, dlatego zastanawiam się, czy nie odstawić na dobre.
Moje libido w tym momencie jest bardzo niskie, a psychicznie też nie czuję się najlepiej. Jestem drażliwa i wszystko mnie irytuje, a czasem chce mi się ryczeć bez powodu.
Jakoś nie jestem przekonana, czy zmiana tabletek by pomogła.
Ile czasu po odstawieniu poczułyście się lepiej?
Stary 2012-05-29, 15:43   #2121
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie, chyba zbyt dużo jest tych skutków ubocznych podczas brania, dlatego zastanawiam się, czy nie odstawić na dobre.
Moje libido w tym momencie jest bardzo niskie, a psychicznie też nie czuję się najlepiej. Jestem drażliwa i wszystko mnie irytuje, a czasem chce mi się ryczeć bez powodu.
około 3 miesiące tak myślę
Stary 2012-05-29, 19:02   #2122
blondynaaa_91
Rozeznanie

Cytat:
Ja tak jak mówię, jeszcze nie minął miesiąc, a już czuję dużą różnicę na +
blondynaaa_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 19:57   #2123
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

U mnie pojawiły się po 4 miesiącach od odstawienie pryszcze na karku, wysypka na dekolcie, wypadaja mi włosy i pogorszyła mi sie cera. Biorę wiesiołek, wit A+E, magnez. Jestem w lepszej kondycji psychicznej, z czego sie bardzi cieszę, marwią mnie natomiast te pogorszenie stnu skóry i włosów.

Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić .

kimi1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 22:28   #2124
xXRudaXx
Raczkowanie

u mnie już przed pierwszym okresem był wzrost libido :P zawsze około6-7 dnia przerwy w tabletkach miałam mega ochotę ale po kilku tabsach z nowego opakowania znowu spadało poniżej 0. po pierwszym naturalnym okresie znowu było lepiej i mam wrażenie, że libido nadal rośnie ostatnio wystarczy pomyśleć o seksie a już się napalam. przy tabletkach czasem nawet mimo długich wysiłków Tżta nie potrafiłam wykrzesać z siebie odrobiny chęci. tak więc zmiany w libido na duży +. poza tym nie mam żadnych innych problemów po dostawieniu
Stary 2012-05-30, 12:17   #2125
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blondynaaa_91 Pokaż wiadomość
Ja brałam Yaz, podobno ma najniższą dawkę hormonów i faktycznie przy braniu nie miałam problemów z cerą, malejącym/rosnącym biustem, skokami wagi itp. Może pomaga też w nich ten system 24+4 placebo, nie ma takich skoków hormonów. Ale niestety po dłuższym czasie (u mnie ok 2-2,5 roku) każde tabletki doprowadzą do spadku libido i ogólnych zmian psychicznych, w końcu biorąc tabletki blokujesz syntezę swoich własnych hormonów. Póki co jestem w 18 dniu odstawienia, żadnych przykrych niespodzianek, wręcz coraz lepiej zachęcam!

Aha, Yaz jest dość drogi, ok 40zł za opakowanie
ja też brałam Yaz i niestety mnie skutki po odstawieniu dosięgły. Przytyć nie przytyłam, ale do tej pory nie mogę ogarnąć swojej cery , a o reguralności cykli to mogę sobie co najwyżej pomarzyć

Edytowane przez wiecznie_pod_wiatr
Czas edycji: 2012-05-30 o 12:21
wiecznie_pod_wiatr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 13:41   #2126
afyra
Raczkowanie

Dziewczyny, po jakim czasie najbezpieczniej odstawic tabletki od ostatniego stosunku z wytryskiem do środka ?

Dziwi mnie to, że w ulotce napisane jest, że można odstawić w każdym momencie...
afyra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 11:31   #2127
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez afyra Pokaż wiadomość
Dziewczyny, po jakim czasie najbezpieczniej odstawic tabletki od ostatniego stosunku z wytryskiem do środka ?

Dziwi mnie to, że w ulotce napisane jest, że można odstawić w każdym momencie...
7 dni

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-06, 20:22   #2128
misssg
Zakorzenienie

U mnie póki co bez żadnych nieprzyjemnych skutków ubocznych odstawienia... Jedynie "planowo" dziś powinnam dostać @, a tu nic
misssg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 21:23   #2129
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

ja po odstawieniu yasmin czułam się słaba, zmęczona, mięśnie mnie bolały, w głowie mi się kręciło i niedobrze mi było, na wymioty brało.
już myślałam, że w ciąży jestem) haha
ale po 3 tygodniach mi przeszło i czuję się świetnie teraz.
okres dostałam w miarę planowo.

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 12:05   #2130
bajkowa
Zadomowienie

Witam
Po 7 miesiącach brania tabletek odstawiłam je (10 czerwca) . Zaczełam zażywać olej z wiesiołka i cynk w tabletkach. Okres spóźnił mi się jeden dzień i trwał 6-7 dni myślę że to dzięki olejowi co do cery wyskakuję mi raz na jakiś czas około 5 niespodzianek ale smaruję je od razu pastą i cynkową i po 3 dniach nie ma śladu po nich. Moje libido wzrosło i to bardzo. Od 3 tygodni jestem strasznie senna, kiedyś wstawałam o 9 i byłam wyspana teraz potrafię spać do 12 i po dwóch godzinach znowu kłaść się spać od kilku dni swędzi mnie prawa pierś na samym dole, swędzenie potrafi trwać 5-10 minut nie wiem co to może być .. do lekarza jak na razie nie mogę iść a w internecie naczytałam się baardzo wielu rzeczy.. Może za bardzo sobie wkręcam że to może być coś poważnego. Może odczuwała któraś z Was tez takie swędzenie a może wiecię czym to może być spowodowane ?

To możliwość spełnienia marzeń sprawia,
że życie jest tak fascynujące. <3

Paulo Coelho

bajkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości