|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 | |||
Raczkowanie
|
Dot.: DIETA 1200 KCAL :) najzdrowsza i najlepsza kto chetny ?
Cytat:
![]() ![]() nastepnym razem sprobuje cos innego z kefirem ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2102 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2103 |
Raczkowanie
|
dziewczyny.... i chlopaki jak sa
![]() Czy wy podzielilyscie sobie jakos te kalorie na posilki i trzymacie sie tego ? bo ja tak mysle ze dobrze bylo by sniadanie 300 kcal 2 sniadaie 200 kcal obiad 400 kcal podwieczorek 100 kcal kolacja 200 kcal czy moze jecie, potem liczycie i ew. dobieracie klolejne posilki w zwiazku z kaloriami jakie wam jeszcze danego dnia zostaly? ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- a ja znalazlam fajne lekkie kanapeczki/przekaski: na wafel ryzowy klade pokrojone w plastry owoce: truskawki, banan lub nekrarynka albo inny soczysty, owoc, pyycha, zastepuje slodycze a jak ma malo kalori
![]() |
#2104 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A i zapomniałam napisać że nie jem mięsa ![]()
![]() |
![]() |
#2105 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() (nie mogłam się powstrzymać, przepraszam :P) Cytat:
Cytat:
"Rozkład kaloryczny posiłków: śniadanie – około 250 kcal drugie śniadanie – około 100 kcal obiad – około 300 kcal podwieczorek – około 100 kcal kolacja – około 200 kcal" I jeszcze dopisek: "Jak łatwo przeliczyć, zostaje nam jeszcze „wolne” 200 kcal – możemy dodać je do jednego lub kilku posiłków, wiadomo bowiem, że nigdy nie wyjdzie nam idealnie tyle kcal, ile być powinno. Wyjątkiem jest kolacja, tutaj należy pilnować, żeby tych 200 kcal nie przekraczać." Ale powiem szczerze, że się tego nie trzymam ściśle (jak już mam dni bezgrzeszne, a to ostatnio u mnie rzadkość ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez 201611220859 Czas edycji: 2011-06-16 o 11:05 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2106 |
Przyczajenie
|
No to zaliczysz właśnie pierwszą dawkę krytyki :P
Tak, to grzech ![]() Pomyśl o tym tak: Jesteś na początku diety, a wtedy człowiek ma jeszcze najwięcej zapasów z "normalnego odżywiania" i uczucia zaspokojenia słodkościami i innymi grzeszkami, a także najwięcej motywacji do odchudzania (nie jesteś jeszcze zmęczona dietą). Dlatego myślę, że piwko 0,33 nie jest fajne, jeśli brakuje Ci kcal do limitu. Wypełnij je lepiej czymś, co przyspieszy Ci metabolizm i będzie wartościowe dla Twojego organizmu (pamiętaj, że 1000 kcal to naprawdę malutko i ważne, by w tak małej porcji energii, dostarczać organizmowi wartościową żywność - zero pustych kcal, a takie jest piwo) ![]() No chyba takie głosu rozsądku mi brakowało hehe ![]() ![]() Ja bym Ci polecała odstawić margarynę na rzecz jakiegoś serka do smarowania, ale takiego, który ma jak najprostszy skład (w Polsce np. Bieluch) i niską zawartość tłuszczy. Zawsze to nabiał, więc zdrowsze i mniej tłuszczu. Właśnie tu w Danii problem jest z twarogiem ogólnie bo są tylko jakieś solone w puszkach i tak ciężko je dorwać a chętnie bym sobie zrobiła sama taki serek ze szczypiorkiem np ![]() ![]() Ogólnie to jeśli masz zamiar dłużej trzymać się limitu kalorycznego, to polecałabym zwiększyć limit do 1200 ![]() ![]() Hmmm tu mam właśnie dylemat... te 1000 kcal na razie spokojnie mi starcza ale obawiam się tego zatrzymania metabolizmu o którym wspomniała Solciuchna. Dlatego myślałam żeby po dwóch tygodniach, jednego dnia zjeść 1200 a drugiego 1500 żeby pobudzić metabolizm a potem znów wskoczyć na 1000... Ale sama nie jestem pewna słuszności takiej metody... Może faktycznie powinnam po prostu przejść na 1200... Jutro mija tydzień od rozpoczęcia, może póki metabolizm jeszcze rozpędzony poczekać tydzień a potem przejść na stałe na 1200? Jak myślicie? Teraz myślę, że się pomądrzyłam i zraziłam skutecznie do siebie... ![]() W każdym razie napisałam dość kategorycznie moje "wskazówki", ale raczej miałam na myśli przekazywać to co wyczytałam w necie jak "jest lepiej" i co sama zauważyłam na sobie, układając jadłospis ![]() Absolutnie się nie zraziłam hehe ![]() ![]() ![]() Dziękuję bardzo dziewczyny ![]() ![]() Ps. Sorry za formę, w sumie nigdy nie udzielałam się na żadnym forum więc jak coś będzie nie tak, cierpliwości, wszystko obczaję z czasem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2107 |
Przyczajenie
|
Jeszcze jedno pytanko... Jak już wspomniałam to moje pierwsze udzielanie się na forum :P Czy Wy również czekacie aż moderator zaakceptuje waszą wypowiedź zanim się ona pojawi? Długo to trwa, wczoraj czekałam cały dzień
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Dobra teraz już wiem że szybka odpowiedź wskakuje od razu ale przed chwilą dałam "cytuj" i trzeba czekać... Będę wdzięczna za objaśnienia jak dla typowego laika :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2109 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2110 |
Raczkowanie
|
![]() śniadanie 278,88 kcal 2 kromki chleba pełnoziarnistego 50g (posmarowane barrrdzo ubogo margaryną) z mortadelą, ogórkiem, papryką i cebulką 278,88 kcal II śniadanie 76,40 kcal 33g śliwek + 150 ml maślanki 0,5% zmiksowane na shake 76,40 Przekąska 46,70 kcal 2 wafle ryżowe z truskawkami 46,70 kcal Obiad 522,50 kcal Pomysł na Chrupiące kąski - pierś z kurczaka 367,00 kcal 150g wczesnych ziemniaków 103,50 kcal sałatka kolorowa świeża (sałata, ogórek, papryka) 52,00 Podwieczorek 109,05kcal 13g orzechów włoskich 83,85 kcal Kawa z mlekiem 0,5% 20,30 kcal Kolacja 142,30 kcal 3 wafle ryżowe z truskawkami 77,30 kcal jogurt owocowy 65,00 kcal PODSUMOWANIE 1175,83 ![]() Do tego 30 minut jazdy na rowerze ![]() ![]() ![]() Plus jeszcze mam zamiar poćwiczyć pilates ![]()
![]() |
#2111 |
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam wszystkie ![]() ![]()
![]() |
#2112 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! witam nowe dietowiczki!
![]() masssssssakra ostatnio ze mną a raczej z organizacją dnia, przestawiłam sie 100% na nocny tryb zycia, spac o 6 rano, drzemka 2 godzinna w ciagu dnia i powoli jestem wrakiem człowieka ;p. eech, sesja na 2 kierunkach ;p;p. wiec zupełnie nie mam czasu na jedzenie, a jak siedze w nocy to tez cos podjadam zeby nie wykitowac ;p. na szybko jadłospis dzisiejszy: 6:00 - owsiana z jabłkiem cynamonem i rodzynkami: 300 kcal 10:00- jabłko 80kcal 13:30 - 2 pełnoziarniste kanapki z bieluchem i szynka kurczaczkową 230 18:00 - parówka i kanapka pełnoziarnista z szynką kurczaczkową 250 20:00 - arbuz w sumie od paru dni jadłospis wygląda identycznie plus jakas kanapeczka wasa z bieluchem w nocy i niestety tak 2 dziennie jakies gówna energetyczne z masą cukru, bo nigdzie nie moge znalezc red bulla bez cukru ![]() mam nadzieje ze znajde jak najszybciej bo jedna taka puszka normalnie ma ok 100 kcal ;//. a kawy nie przełkne wiec trzeba sie jakos ratowac.. yyych, cóż, biegne dalej ryć, pozdrawiam Was serdecznie i obiecuje ze nadrobie zaległosci troche pozniej ![]() powodzenia!
![]() |
#2113 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ojoj, niefajnie z tym woreczkiem żółciowym, mam nadzieję, że szybko wydobrzejesz po zabiegu... Po tym zmienić dietę będziesz musiała, ale teraz też już zmieniasz? Będziesz z nami na tym 1200 kcal? Czy nie? Bo teraz nie zrozumiałam troszkę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja tam zaraz bym się chwyciła za grzeszenie po słodkościach wyjaśniając sobie, że musiałam ![]() Cytat:
![]() Poza tym ja kawę piję głównie dla smaku ![]() Cytat:
![]() -------------------------------------------------- Ja jestem dziś z siebie naprawdę zadowolona ![]() Śniadanie 192,10 kcal: - serek wiejski 3 % tłuszczu (150 g) - nektarynka (100 g) - kawa z mlekiem 1,5 % tłuszczu II śniadanie 154,50 kcal: - maślanka Robico (150 ml) - truskawki (300 g) Obiad 377,98 kcal: - "chilli", ale nie chilli ![]() - grahamka (50 g) Podwieczorek 49 kcal: - nektarynka (100 g) Kolacja 370,80 kcal: - bułka żytnia z ziarenkami (60 g) - margaryna Delma (15 g - może mniej) - ser żółty (30 g) - pomidor (60 g) Razem: 1144,38 kcal |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2114 | ||
Raczkowanie
|
filologia rosyjska i wschodoznawstwo, bardzo fajnie ale przy sesji tragedia ;p
Cytat:
![]() tylko strasznie przez to zabieganie jest monotonny ten jadłospis, musze cos wymyslic ;] aaa znalazłam napoje energetyzujace 0kcal ![]() dziś: 7:30 - owsiana z satino czekoladowym 250 kcal 13:00 - kanapka pełnoziarnista z almette i szynką, big milk (zaspałam dzis niesety i nie zdązyłam juz sobie zrobic nic na wynos wiec taka długa przerwa miedzy posiłkami ;/) planuje: 16:30 sałata lodowa, pomidor, kukurydza, fety troche 19:00 - moja 'bomba białkowa' ;p 2 plasterki szynki przekładane bieluchem z kiełkami, kawałek parówki i pomidorek i postanowienie! dzis sie wyspie! miłego dnia dziewuszki! ![]() ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2115 |
Zakorzenienie
|
A moja dieta dziś trochę leży
![]() ![]() ![]() ![]() Sueena, trzymam kciuki za sesje ![]()
![]() |
#2116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- U mnie dzisiaj zaczęło się w porządeczku śniadanko 298,84 kcal bułeczka żytnia z ziarnami z serkiem topionym i papryką 298,84 kcal II śniadanko 173,00 kcal jogurcik truskawkowy 65 kcal duze latte z odtłuszczonym mlekiem 108,00 kcal Obiadek 90,00 kcal Miska zupy jarzynowej 90,00 kcal Podwieczorek 109,24 kcal 130 g winogron 91,00 kcal 1 morela 18,24 kcal I tu zaczynają się schody, wróciłam z pracy i mąż zrobił mi niespodziankę - pierwsze w naszym życiu sushi Kolacja 488,4 kcal porcja sushi 309,00 kcal kromka chleba żytniego jasnego z dżemem 179,4 kcal (dziś kupiłam dżem niskosłodzony także będzie lepiej...) Deser 157,49 kcal lody waniliowe z malinami 157,49 kcal PODSUMOWUJĄC 1316,97 Tragedii nie ma ![]() ![]() Mam problem z wyliczeniem kcal chleba. Mieszkam w Irlandii i tu zazwyczaj je się chleb tostowy, bo zwykły bochenek irl. to jakaś gąbka. Jak kupuje tostowy to pełnoziarnisty, ciemny, gdzie jest wypisana kaloryczność więc łatwo wiem ile ma kromka. A kiedy kupuje chleb w pl sklepie, albo w lidlu (wypiekają co dziennie świeżutki, pyszny) to już nie wiem ile może mieć. Wczoraj kupiłam żytni bochenek. Ale w internecie jest żytni jasny, żytni ciemny, to z ziarnami to jeszcze inny, i nie mam pojęcia jaki ja jem ;/ Macie jakieś sposoby na określenie kalorii chleba? Sprawdzałam różne chleby żytnie, jedne mają 180 kcal inne 260... różnica jest na tyle duża ze znacząca..
![]() |
![]() |
#2117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2118 | ||||
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Bardzo dziękuję za rady ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() u mnie dzis humor koszmarny, pewnie pms jakiś, a do tego tyle pysznosci kuszących dookoła ![]() dzis: 11:00 - owsiana z jabłkiem, sliwkami i cynamonem <3 ok 300 kcal ... pół czekolady z ryzem prazonym (taka z biedronki, najlepsza na swiecie ![]() 14:00 - bacoma twist 0%0% sliwkowy 90kcal 17:00 - sałatka w salatstory : sałata, szpinak surowy, troche fety, troche kurczaka w ziołach, kukurydza, groszek zielony 400kcal? 19:30 - serek homo 0% z aromatek wanil. i paroma rodzynkami; pol kalarepy 100 kcal dzis siedze długo do nocy znów, wiec pewnie koło 21:30 zjem sobie jeszcze jeden homogenizowany (mlekovity, swietne są - na 100 gram tylko 30 pare kcal! i duzo białka) a jutro troche rozpusty, robie obiad dla rodzinki wiec tez troche podjem. bedzie kurczak zapiekany w rokpolu mmmmmm ;] jak tam weekend mija u Was? u mnie w Pń chłodno i brzydkooo :< pozdrowionka!
![]() |
![]() |
#2120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Chciaż sama jestem taka cwana i mądra a od przedwczoraj grzeszę i jem ok.2000 kcal ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2121 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale reszta mniam ![]() Cytat:
![]() ![]() Ale od teraz dietka, bo będzie ![]() Hehe ![]() Cytat:
A ja nigdy sushi nie jadłam ![]() Mmmm... no to trochę nabroiłaś, ale kalorycznie i tak wyszło bardzo ładnie ![]() Wiesz co, sama mam z tym problem - nie smakują mi te pakowane w markecie w plastiku chleby, gdzie kaloryczność jest dokładnie podana. My kupujemy chlebusie i bułeczki w piekarni, w której po staremu (dla mnie lepiej) nie pakują chlebków w folię, tylko są w całości na półkach i gdy się kupuje, wkładają do papierowej torby. Strona w necie jest, ale oprócz opisów wypieków, nie ma podanej wartości. Więc co zrobiłam? Gdy chodzi o grahamkę, prosto.. Szukam kaloryczności bułki o takiej nazwie, łatwo znaleźć, ale jeśli chodzi o chleb, to znalazłam z wyglądu podobny do mojego i z opisu dodatków ziaren, no i trzymam się tego jednego - symbolicznie wpisując sobie ten w necie, a jedząc mój. Nawet jeśli kaloryczność sporo się różni, to jest to stała różnica - nie skaczę po różnych chlebkach w necie. Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 201611220859 Czas edycji: 2011-06-19 o 13:28 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2122 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A tej czekolady nie jadłam, ale musi być pyszna ![]() No ja się odstresowałam od nauki, miałam w sobotę i dziś są dni mojego miasta, no i wczoraj byłam na koncercie StarGuardMuffin i Afromental ![]() ![]() No i właśnie saaaame pokusy dziś były w domu... Zresztą menu zobaczysz sama niżej :P Cytat:
![]() ![]() ![]() Dziś bądź grzeczna, proszę ![]() ![]() ---------------------------------------------------------------- Uwaga, ważne: Słuchajcie, wysłała do mnie wiadomość ororo (jeśli pomyliłam nick, przepraszam ![]() ---------------------------------------------------------------- Ja sobie wczoraj również pogrzeszyłam ![]() Sobota Śniadanie (373,40 kcal): (tak, sama sobie nie przygotowałam śniadania... ![]() - jajecznica ze szczypiorkiem na margarynie Benecol - kromka chleba jasnego z odrobiną margaryny Benecol - kawa z mlekiem skondensowanym II śniadanie (68 kcal): - brzoskwinia Obiad (414 kcal): - placki ziemniaczane - maślanka Podwieczorek (411,50 kcal): - pół kostki ciasta kawowego - kawałeczek strucli makowej Kolacja (241,33 kcal): - leczo - kromka chleba Przekąski (66 kcal): - poziomki Podsumowując: 1574,24 kcal |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2123 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mój jadłospis jak do teraz : Śniadanie - 155 kcal chleb, pomidor, masło 2 Śniadanie- 235 kcal orzechy nerkowca (30 g) + herbata z łyżeczką cukru Obiad - 401 kcal 2 jajka sadzone na wędlinie wegeterańskiej (na maśle)+ pomidor + kromka chleba + herbata rooibos Dziś się widzę z TŻ więc zobaczymy co tam jeszcze wpadnie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2124 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wiesz co, to Benecol to jest takie coś jak Delma, Rama, Masmix... Powiem, że w smaku lepsze niż te wymienione, nawet podobno obniża poziom cholesterolu (rodzice kupują, tylko tu jem), ale i jest dużo droższa. Co do smaku, wiadomo: masło wolę ![]() ![]() Cytat:
![]() Tylko żebyście z TŻ-tem zbytnio sobie nie pofolgowali :P Na mnie mój TŻ ma często zgubny wpływ ![]() --------------------------------------------------------------------- Ja póki co po obiedzie ![]() Śniadanie (186 kcal): - serek wiejski 200 g II śniadanie (68 kcal): - brzoskwinia 170 g Obiad (313,25 kcal): - szklanka zupy pomidorowej zabielanej, bez makaronu - porcja chudego schabu z odrobiną sosu, mizeria ze śmietaną, jeden minimalny (naprawdę tyci) ziemnialek |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2125 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2127 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ----------------------------------------------------------------------- Śniadanie (186 kcal): - serek wiejski 200 g II śniadanie (68 kcal): - brzoskwinia 170 g Obiad (313,25 kcal): - szklanka zupy pomidorowej zabielanej, bez makaronu - porcja chudego schabu z odrobiną sosu, mizeria ze śmietaną, jeden minimalny (naprawdę tyci) ziemnialek Podwieczorek (17,80 kcal): - kawa z mlekiem Przekąski: - całe opakowanie: Batonik Vital Duo - Biedronka (199,60 kcal) - 1/6 opakowania Baton Chocco - Biedronka (42,48 kcal) - faktycznie pycha z tym ryżem ![]() "Kolacja" (339,50 kcal): - truskawki 500 g - czereśnie 250 g - poziomki 150 g Podsumowując: 1166,63 kcal. Oczywiście mniej więcej, bo nie mam wagi kuchennej ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2128 |
Zakorzenienie
|
A mnie oczywiście TŻ sprowadził na złą drogę
![]() ![]() ![]() aaa jutro u mnie dzień ważenia ... mam nadzieje ze nie poszło nic w górę po tym grzeszeniu przez 2 dni ![]() sunflower, Ty nie jesteś potem głodna jak zjesz tylko brzoskwinię na II śn? bo ja bym była ![]()
![]() |
#2129 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mama moja wczoraj stwierdziła, że ja przechodzę standardowo wszystkie fazy odchudzania, co ona i że zobaczę, za miesiąc będę jadła bez opamiętania... (chodziło jej o to, że teraz się w większości pilnuję, ale robię sobie odstępstwa, typu: coś tam słodkiego, coś bardziej kalorycznego i niezdrowego)... Drażni mnie to, a właściwie demotywuje, bo widzę, że się zmieniłam i nie są dla mnie wyrzeczeniami pewne nawyki, czyli stosowanie zamienników zdrowszych, niejedzenie czegoś tam itd. Jak grzeszę, to nie pochłaniam 2000 kcal, tylko 1500 max. Kurczę, to ja muszę być na ścisłej diecie do końca życia, bo ktoś mnie będzie oceniał, że mi przeszło i nie mam silnej woli? Tu chodzi przecież o moje zdrowie, o to, że nadwaga jest powodem chorób i jeśli schudłam kilka kg i czuję się już w sumie ok, to chyba dobrze, że robię tak, że nie grubnę z powrotem? I nikt mi nie powie, że nie mogę jeszcze trochę schudnąć, jak postanowię znów nie grzeszyć... O mamo, chyba w złym miejscu zrobiłam ten wywód i się wyżaliłam, ale jakoś boli mnie to i nie chcę, nie wrócę do jedzenia bez opamiętania ![]() Cytat:
![]() Takie stare nawyki po tym, jak nie jadłam śniadań, potem jako pierwsze słodki batonik w szkole, potem obiad duży (bo przecież tylko batonik zjadłam, a to nie jest jedzenie), potem co wlezie i kolacja też duża.... Po prostu to sukces, że teraz jem regularnie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2130 | ||
Zakorzenienie
|
dokładnie
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() szczerze mówiąc ja nie przyznałam sie nikomu w domu że się odchudzam ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() No i śniadanko bardzo ważne jest bo rozkręca metabolizm ![]() btw. zważyłam sie dziś i jak to mój kolego mówi "kicha jak burak" + 3 dg ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.