Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 11 - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Czy kolejną część robimy na odchowalni ??
tak 22 57,89%
nie 16 42,11%
Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-28, 13:22   #2101
senira666
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 11

Magnusia !!!
Magnusia !!!
Magnusia !!!
Magnusia !!!
Stary 2014-01-28, 13:22   #2102
Roane
Wtajemniczenie

Nemezis23 trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Mój syn punktualny jak cholera. Zostajemy rozwarcie na 2 cm główka nisko ktg ok więc rodzę!!!!! Siedzimy już na sali porodowej trochę cxekaliśmy bo faktycznie obłożenie na żelaznej jest duże. Położna powiedziała że szybko pójdzie bo ładnie wszystko idzie. Ale ja sie tak boje że mi same łzy płyną ze stresu głupia jestem beksa
Magnusia dzielna, tu skórcze a ta na wizażu nasuwa

Cytat:
Napisane przez Inw Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Słabo spałam dziś po tych wieściach wczorajszych. Śniło mi się że brałam ślub, ale męczyło mnie że o czymś nie pamiętam i czegoś mi brak, ale nie mogłam do końca sobie uświadomić czego. Czasem myślałam że przecież mam męża i gdzie mój brzuch, ale zaraz zapominałam. A co pobudka to nie mogłam usnąć tylko czekałam na ruchy małego.
Pomyśleć że przedwczoraj jak nie chciał się ruszać to jeszcze przekonywałam męża że to na pewno normalne pod koniec ciąży że długo i mocno śpi już. A teraz ledwo odganiam się od myśli o tym że ciągle ma długie okresy kiedy ani drgnie, że łożysko nagle z 1 na 3 st skoczyło, że skąd mogę wiedzieć czy tym razem też tylko śpi
Myślałam że jak już minie ten 37tc to już mogę odetchnąć, a teraz znowu się nie czuję bezpiecznie.
Też tak myślałam. Ale będzie bezpiecznie jak wylezie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość

Magnusia i jej RELACJA Z PORODU NA ŻYWO

Mamuśka Reporterka

No to czekamy na słowo: "Prę! Prę! Prę!"

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
A ja bym juz w tym momencie była u ordynatora i prosiła o ta decyzje i jej uzasadnienie na piśmie. Z imienną pieczątka
Katarzyniaku ja też zrobiłabym tak jak Iwantyou pisze. Może ordynator ze dwa razy przemyśli kwestię, zanim Ci coś takiego podpisze, szczególnie po tych mocno nagłośnionych aferach ostatnio.

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa Pokaż wiadomość
No bo nie chce mi się wierzyć, że wypłaty dla położnych / lekarzy zależą od ilości porodów... Jak ktoś mieszka na pipidówie, gdzie przypada jedna rodząca na jeden czy dwa dni, to taki personel chyba głodem przymiera, tak mało zarabia....

Hmm, tak mnie zastanowiło - dlaczego średni koszt porodu to aż 3400 zł? Co tyle kosztuje? Czas poświęcony przez personel, prąd (światło, ktg), środki dezynfekcyjne, jakieś ligninki i podkłady, woda z prysznica i co jeszcze?
Reszta to na utrzymanie administracji NFZ

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
(...)
Była pani Helath Visitor- zważyła Marcelka i moja klucha waży 5450 g
Dobrze matka tuczysz
Stary 2014-01-28, 13:23   #2103
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość

Pytanie do mam - jakiego kremu do buzki używacie na mróz dla maluszków? Wyślę męża, by kupił gdy urodzę i chce juz wiedzieć jaki konkretnie.
Nivea na każdą pogodę
Cytat:
Dziewczyny które sie znają na masciach i innych cudach. Dostaliśmy receptę na maść Borna z czymś co sie nazywa eucerini ae. Mam to uzywac na brodę Dominika i np na tyłek jak cos bedzie brzydkiego na nim.
Z racji tego ze wysyłalo mnie okrutnie na twarzy i nic na to nie pomagało wczoraj w akcie desperacji użyłam tej maści i dziś buzia jest super. Myślicie ze mogę podkładać Dominikowi ten krem czy lepiej nie?
Miało być "podkradać"? Ja podkradam Kornelii maść Vitella Ictamo (wyskoczył jej trądzik niemowlęcy) i po niczym innym syfki nie znikały jak po tym

Edytowane przez krolowa_nilu
Czas edycji: 2014-01-28 o 13:25
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 13:31   #2104
sweet_vintage
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez poczatkujaca-dagmara Pokaż wiadomość
Lece na KTG i wizyte u gina
Dowiem sie jakiego grubaska wychodowałam

Prosze trzymać kciuki! Czuje sie dzisiaj jakos tak dziwnie w srodku..tak mi słabo i mnie muli???
Trzymam kciuki! Daj znac jak będziesz po

Krolowa_nilu, dzięki wlasnie przymierzalam sie do Nivei.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

mój blog ciążowo-dzieciowy www.inspiracjemamy.blogsp ot.com

instynkt macierzyński jest przereklamowany.... http://www.inspiracjemamy.blogspot.c...nski-jest.html
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 13:36   #2105
Muminek1991
Rozeznanie

Magnusia - przyyyyyj !!!

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Zobaczcie na co trafiłam przez przypadek:

http://gifs.com/ATh

Akkma- za egzamin. To co opijamy ??

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Była pani Helath Visitor- zważyła Marcelka i moja klucha waży 5450 g
za przyrost wagi

Cytat:

Zbieram się na ktg, oby moja biała dama dowiozła mnie bezpiecznie nim pochłonie mnie jakaś zamieć śnieżna, a Bobo zacznie rodzić się w jakieś wiosce zabitej dechami i bez prądu.

Cytat:
Pytanie do mam - jakiego kremu do buzki używacie na mróz dla maluszków? Wyślę męża, by kupił gdy urodzę i chce juz wiedzieć jaki konkretnie.
.
Mi zamiast drogich kremów, moja pediatra poradziła kupić najzwyklejszą maść z witaminą A.

Roane- dobrze ,że wszystko jest w porządku. Najważniejsze to się nie nakręcać. Mi też jest bardzo przykro i szkoda mi Agi. Współczuje jej tego co musi przeżywać, ale my będąc w ciąży nie możemy się teraz bardziej przez to co się stało nakręcać, że na pewno i u nas coś jest nie tak Głowa do góry, jeszcze trochę i wszystkie utulimy nasze dzieciaczki

Cytat:

Witam się po południowo. Dzisiaj TŻ ma wolne, więc jestem z doskoku, trochę czytam trochę coś robię i tak mi minęło już pół dnia. Rano byliśmy na ktg. Z małym wszystko dobrze, rośnie jak na drożdżach i puki co żadne skurcze się nie piszą. Wynik na paciora jeszcze nie dotarł.
02.03.2014- Benjaminek
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 13:36   #2106
selena85
Wtajemniczenie

poczatkujaca-dagmara: Daj znać jak będziesz po.

Sweet_Vintage: A Ty nie rodzisz czasami lada chwila?
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 13:46   #2107
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Magnusia pewnie zaraz da znać że Adaś na świecie

Zjadłam zupę kalafiorową, ogarnęłam się trochę pod prysznicem i teraz czekam na męża, chyba pierwszy raz ze mną pojedzie na wizytę
W tym tygodniu jeździ blisko więc jak tylko akcja się zacznie to zdąży przyjechać

Jejku ale mnie boli całe krocze, nawet tyłek, mam nadzieję że to oznacza duże rozwarcie
Stary 2014-01-28, 13:47   #2108
perfuzja
Zakorzenienie

Magnusia

Ja do twarzy Emila uzywam masła Shea. Mam krem na mróz Pharmaceris, ale jakos mi nie podpasowal. Strasznie wodnisty jest.

Po południu mamy usg bioderek, jadę tam sama (maz nas stamtad odbierze) i nieco mnie przeraża logistyka. Pierwszy raz jadę samochodem z wózkiem. A tu jeszcze śnieg wszędzie
Stary 2014-01-28, 13:47   #2109
sharey
Raczkowanie

Akkma gratulacje

Cytat:
Napisane przez Shizu48 Pokaż wiadomość

Haha prawdziwy mężczyzna, zdrowy chłop

Przeczytałam zdrowy czop i musiałam 3 x pomrugać i jeszcze raz przeczytać, żeby zobaczyć w końcu słowo chłop a nijak mi to nie pasowało
sharey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 13:48   #2110
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
poczatkujaca-dagmara: Daj znać jak będziesz po.

Sweet_Vintage: A Ty nie rodzisz czasami lada chwila?
Selenko ty chyba też rodzisz lada chwila
Stary 2014-01-28, 13:52   #2111
em ma
Zadomowienie

Próbuje tego posta napisac od 11 i ciagle cos mi przeszkadza
Doris uparcie nie da sie odłozyc i nie chce spac chociaz ledwo patrzy na oczy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 13:55   #2112
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Po południu mamy usg bioderek, jadę tam sama (maz nas stamtad odbierze) i nieco mnie przeraża logistyka. Pierwszy raz jadę samochodem z wózkiem. A tu jeszcze śnieg wszędzie
za całą wyprawę i badanie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Próbuje tego posta napisac od 11 i ciagle cos mi przeszkadza
Doris uparcie nie da sie odłozyc i nie chce spac chociaz ledwo patrzy na oczy

No no Doris pokazuje charakterek i to kto w domu rządzi
02.03.2014- Benjaminek
Stary 2014-01-28, 13:55   #2113
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Magnusia

Ja do twarzy Emila uzywam masła Shea. Mam krem na mróz Pharmaceris, ale jakos mi nie podpasowal. Strasznie wodnisty jest.

Powodzenia!
Będę czekać na relację z wizyty. Ciekawa jestem, jak ona przebiega.
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 14:04   #2114
Inw
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Dzień dobry.
Tak generalnie to miałam najgorszą noc z całej ciąży.
Zeschizowałam. Czytając co się stało Agacie i Juleczce, uświadomiłam sobie że nie pamiętam kiedy Mikołaj ostatni raz się ruszał. Najpierw podeszłam do tego na spokojnie, ale im dłużej on się nie ruszał, tym bardziej ręce zaczynały mi się trząść. Do godziny 11 doprowadziłam się do takiego stanu, że byłam przekonana że jemu na pewno coś się stało. Normalna ciążowa histeria. TŻ zawiózł mnie do szpitala, wszystko tam jak w bajce, tętno piękne, żadnych skoków, położna mówi mi podczas badania palpitacyjnego że mały kopie, a ja nic nie czułam. Uspokoiłam się dopiero po jakimś pół godziny leżenia pod KTG. To było straszne, bardzo miła położna, widząc że jestem w stanie praktycznie paniki, podłączyła KTG, zgłośniła tak że ladwo własne myśli słyszałam, i mówi to mnie, żebym słuchała serca jak pięknie bije. A ja słucham tego serca i zastanawiam się co ze mnie za matka, że TŻ macał mi brzuch i czuł ruchy, położna to samo, a ja nic nie czułam.
Wróciłam do domu i prawie nie spałam do rana, licząc każdy kopniaczek. W końcu nad ranem Mikołaj zadecydował że pora odciąć dopływ adrenaliny jaki mu fundowałam, i zaczął wiercić się tak, jakby próbował wyjść przez pępek zabierając kilka żeber ze sobą. Dopiero po tym udało mi się uspokoić i usnąć.

Efekt jest taki że TŻ mi grozi że zabroni mi wchodzić na forum do porodu
Dobrze że mogłaś posłuchać serduszka i ochłonąć
Mnie tak samo przychodziło wczoraj do głowy, że co ze mnie za matka, bo dzień wcześniej mały udawał że go nie ma i nie dosyć że przekonywałam męża który chciał na IP jechać że to już normalne, że teraz mały może spać mocniej i nie dać się budzić, to nie potrafiłam odpowiedzieć kiedy ostatnio ruchy czułam. Wiedziałam że w ciągu dnia jakieś ruchy były, ale kiedy dokładnie i ile? I jak sobie to przypomniałam to miałam ochotę samą siebie strzelić w pysk.
A dziś też mi się cały dzień gdzieś z tyłu głowy przewija pytanie - gdzie jest granica między schizowaniem a czujnością? I nie umiem sobie odpowiedzieć. Żeby nie zwariować zostaje chyba tylko przypominać sobie że nie jesteśmy w stanie wszystkiego przewidzieć i nie możemy myśleć o sobie jako o złych matkach bo że nie mamy daru jasnowidzenia, nikt nie ma. Mam nadzieję że i Tobie taka myśl pomoże jakoś utrzymać złe myśli pod kontrolą, to jedyne co mi przychodzi do głowy

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Też tak myślałam. Ale będzie bezpiecznie jak wylezie
Pewnie wtedy będzie schiza o każdą złą kupkę Ale i tak bym chciała żeby już wyszedł, od wczoraj wróciłam do picia naparu z liści malin i zamierzam wybrać się do sklepu z mężem, nawet jeśli przez moje tempo połowy rzeczy załatwić nie zdążymy, a potem przez tydzień nie będę mogła się ruszyć. Może coś to pomoże ruszyć.
Dzięki za pocieszenie!

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Jejku ale mnie boli całe krocze, nawet tyłek, mam nadzieję że to oznacza duże rozwarcie
Będzie kolejna relacja z porodówki za chwilę?

Cytat:
Kciuki za udaną wyprawę i pozytywną wizytę
Inw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 14:06   #2115
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Selenko ty chyba też rodzisz lada chwila

Właśnie cały czas chodze po domu zadając pytanie: "A to jeszcze trzeba urodzić?"
Myślałam, że wystarczy tylko strzelić gola i być w ciąży do głowy mi nie przyszedł poród...

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:
[B]
ihihihi
Rozwarcie, że szpagat można z łatwością zrobić.
O tak:
Stary 2014-01-28, 14:07   #2116
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
No no Doris pokazuje charakterek i to kto w domu rządzi
Charakterna jest...

Widząc wątek obawiam się że cała 11 część będzie nam się tylko kojarzyć z jednym ja choćby nie wiem co nie potrafię wyluzować i pisać tak jak wcześniej...może to tylko forum ale jak widać i tu trzeba chwili na ciszę i żałobę.
Stary 2014-01-28, 14:15   #2117
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Charakterna jest...

Widząc wątek obawiam się że cała 11 część będzie nam się tylko kojarzyć z jednym ja choćby nie wiem co nie potrafię wyluzować i pisać tak jak wcześniej...może to tylko forum ale jak widać i tu trzeba chwili na ciszę i żałobę.
Tez mi sie tak wydaje. Dzisiaj chocby żadna nie narzekała, ze maluch imprezowal w nocy...
Stary 2014-01-28, 14:28   #2118
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
A w ogóle po co oni zakładają ten welflon?
Oksytocynę podają czy jak?
Wenflon zakładają bo nie pozwalają zazwyczaj jeść i trzeba utrzymać pacjentke w dobrym stanie. I tak sobie leci: glukoza, pwe, sól fizjologiczna. Często też okytocyna. No i w momecie gdy sie dzieje coś złego np. krwotok to jest bardzo ciężko znaleźć żyły.

Cytat:
No bo nie chce mi się wierzyć, że wypłaty dla położnych / lekarzy zależą od ilości porodów... Jak ktoś mieszka na pipidówie, gdzie przypada jedna rodząca na jeden czy dwa dni, to taki personel chyba głodem przymiera, tak mało zarabia....

Hmm, tak mnie zastanowiło - dlaczego średni koszt porodu to aż 3400 zł? Co tyle kosztuje? Czas poświęcony przez personel, prąd (światło, ktg), środki dezynfekcyjne, jakieś ligninki i podkłady, woda z prysznica i co jeszcze?
Hmm do porodu serio się mnóstwo rzeczy używa. Dajmy na to wykonanie wlewu z okytocyną (sól 500ml, 5j oksytocyny, aparat do przetoczeń, rękawiczki, gaziki + żeby podać to trzeba założyć wkłucie ) jest dużo sprzętów, które się sterelizuje. Zestaw do kontroli jamy macicy, zestaw do łyżeczkowania, kleszcze. No i równie dużo jest sprzętu jednorazowego. Jeśli chcesz przygotować przepisowo antybiotyk to potrzebujesz: sól 20ml, strzykawke 20, 2 igły, oczywiście antybiotyk, rękawiczki, gaziki. Leki to jest drogi interes. Taki lek który się używa już w ostateczności przy krwotoku to jedna ampułka kosztuje 3tys (lek ten to novoseven).
Mogłabym tak długo wymieniać

Cytat:
W szpitalach z 2 i 3 stopniem referencyjnosci musi byc takie urządzenie. Zazwyczaj jest jedno. A porodów np 7.
Ja pisałam o tej sprawie z Pleszewa ale moim zdaniem z tych informacji które były w mediach niezawinil lekarz.

Heh mam praktyki w dwóch szpitalach o trzecim stopniu referencyjności i żaden nie ma takiego sprzętu

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość

W PL dziecko od razu po narodzinach szczepione jest przeciw żółtaczce. Żeby dziecka nie zaszczepili trzeba wcześniej złożyć pisemne oświadczenie, inaczej nikt nie będzie respektował decyzji rodziców.

Piękna Klucha
Nie musisz nic pisać przed szczepieniem pytają się Ciebie o zgode i wtedy masz prawo jej nie wyrazić Dziecko jest też szczepione przeciw wzw typu B.

Wiem, że może to takie nie na miejscu ale jak chcecie mogę Wam wysłać artykuł na temat przyczyn śmierci wewnątrzmacicznej. Pokazane tam jest, że dużej ilosci przypadków przyczyny są niestety nieznane.
Stary 2014-01-28, 14:30   #2119
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
Tez mi sie tak wydaje. Dzisiaj chocby żadna nie narzekała, ze maluch imprezowal w nocy...
Po prostu wszystko jest tak niespodziewane , świeże i wręcz nie do pomyślenia.Choćby nie wiem jak bardzo chciało się nie myśleć i tak się nie da. Jakby nie patrzeć, Aga była z nami długo ....
02.03.2014- Benjaminek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 14:35   #2120
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Po tym horrorze to pewnie żadna z nas już nie zajęknie nawet...

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Wenflon zakładają bo nie pozwalają zazwyczaj jeść i trzeba utrzymać pacjentke w dobrym stanie.[B] I tak sobie leci: glukoza, pwe, sól fizjologiczna.[/B] Często też okytocyna. No i w momecie gdy sie dzieje coś złego np. krwotok to jest bardzo ciężko znaleźć żyły.
aaaaa czyli nie muszę się martwić tym postem głodowym przed i po CC ?
<kamień z serca>
Stary 2014-01-28, 14:41   #2121
niebieska2323
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!
Nadrobiłam Was to pomyślałam że się odezwę żeby być na bieżąco tym bardziej że dziś widzę ciekawie tu szczególnie za za sprawą Magnusi i jej relacji online ona jest świetna

Gosiu co robiłaś że pępek tak szybko odpadł?

Ogólnie przypomniałam sobie że brakuje mi czegoś do przemywania pępuszka i właśnie tego kremu do buźki. Jak możecie to podpowiedzcie coś.
niebieska2323 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 14:42   #2122
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
aaaaa czyli nie muszę się martwić tym postem głodowym przed i po CC ?
<kamień z serca>
Nie przed i po CC leją w pacjentkę równo płynów a po CC jest się pod obserwacją do czasu uruchomienia. Z takich ważniejszych przed CC dostaje się antybiotyk tak "osłonowo" i jest to zazwyczaj Tarfazolin.
Stary 2014-01-28, 14:49   #2123
vacuity
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Inw Pokaż wiadomość
. Żeby nie zwariować zostaje chyba tylko przypominać sobie że nie jesteśmy w stanie wszystkiego przewidzieć i nie możemy myśleć o sobie jako o złych matkach bo że nie mamy daru jasnowidzenia, nikt nie ma.
Własnie do takich wniosków doszłam po dzisiejszej nocy. Na mojej karcie do liczenia ruchów jest napisane, że powodem do zgłoszenia się na IP jest mniej niż 10 ruchów w ciągu dnia. W innym miejscu czytałam, że brak ruchów przez 12 godzin. A ile tak naprawdę czasu potrzeba by umrzeć? Przecież to może być chwila. Przecież to może stać się w każdym momencie. Nie jesteśmy w stanie panować stu procentowo nad tą sytuacją. Dzieci umierają, zarówno przed porodem, jak i po porodzie - nikt mi nie zagwarantuje, że mojej córce nie stanie się coś w szpitalu, czy w domu... To, że wyjdzie z mojego brzucha i będę mieć ją obok też nie oznacza, że będzie bezpieczna. Jako matki mamy pewne zadanie - mamy robić wszystko, co uważamy za słuszne, mamy zrobić wszystko jak najlepiej potrafimy. Ale nie wszystko od nas zależy.

Cytat:
Wiem, że może to takie nie na miejscu ale jak chcecie mogę Wam wysłać artykuł na temat przyczyn śmierci wewnątrzmacicznej. Pokazane tam jest, że dużej ilosci przypadków przyczyny są niestety nieznane.
Z chęcią przeczytam.
Stary 2014-01-28, 14:54   #2124
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niebieska2323 Pokaż wiadomość
Ogólnie przypomniałam sobie że brakuje mi czegoś do przemywania pępuszka i właśnie tego kremu do buźki. Jak możecie to podpowiedzcie coś.
Ja do pępuszka nie mam nic. Tu się nic nie stosuje. Co do buzi pisałam mi poleciła lekarka najzwyklejszą maść z witaminą A. Mówi ,że całkowicie wystarczy , aby nie zmrozić pyszczka , a bez zbędnej chemii.
02.03.2014- Benjaminek
Stary 2014-01-28, 14:54   #2125
ejani
Zadomowienie

Wreszcie odkryłam multicytat na telefonie

Akma, gratulacje!

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, nie wiem co bym bez Was zrobiła

Jeszcze pytanie do mam warszawskich- udało Wam się zapisać dzieci na usg bioder na nfz? Już drugi dzień dzwonię i albo terminy na koniec marca lub kwiecień albo nikt nie odbiera już mam zupełnie dosyć, szczególnie że przez tą żółtaczkę nie zajęłam się tym od razu.

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
.....
Dziewczyny jaką vit D kupowałyście dla swoich Maluszków?
I kiedy podawałyście?

Zastanawiam się czy teraz kupić czy czekać na wskazania lekarza?
Kupił mąż w aptece pierwszą z brzegu, jak masz możliwości to kup bo na pewno Ci każą (ja żałuję że na żadnej liście wyprawkowej nie było) chyba że nie jesteś zdecydowana na kp, bo wtedy nie trzeba.

Ale jeżeli wiesz, że staniesz na głowie a będziesz karmić (ja to wiedziałam) to różnica np.w gemini a w zwykłej aptece to nawet 10-20 zł. Tylko polecam takie, które wpuszcza się prosto do buzi, a nie trzeba mieszać z pokarmem (tyle że podobno czasem dzieciom coś nie pasuje). Moje to: D-Vitum z oleofarmu i Bioaron K z phytopharm klęka- są ok, ale nie mam porównania

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
Kiedy ja byłam w szpitalu, to po pobraniu krwi nie mieli tych wacików, kompresów, którymi uciska się miejsce po kłuciu. Trzeba było po prostu zgiąć rękę, by krew nie poszła, wrócić do pokoju i przyłożyć własną chusteczkę higieniczną. W zasadzie nie wiem czy to bieda, czy oszczędności.
Brak słów...

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość

W PL dziecko od razu po narodzinach szczepione jest przeciw żółtaczce. Żeby dziecka nie zaszczepili trzeba wcześniej złożyć pisemne oświadczenie, inaczej nikt nie będzie respektował decyzji rodziców.
W szpitalu była kartka do podpisu, czy zgadzam się na szczepienie, czy odmawiam, a wtedy trzeba podać powód.

Cytat:
Mój kupił musteli cold cream (miałam inny zamówiony, ale nie dotarł), powiedziałam, żeby był od 1 dnia życia i na mróz.
Stary 2014-01-28, 14:55   #2126
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Wenflon zakładają bo nie pozwalają zazwyczaj jeść i trzeba utrzymać pacjentke w dobrym stanie. I tak sobie leci: glukoza, pwe, sól fizjologiczna. Często też okytocyna. No i w momecie gdy sie dzieje coś złego np. krwotok to jest bardzo ciężko znaleźć żyły.

Hmm do porodu serio się mnóstwo rzeczy używa. Dajmy na to wykonanie wlewu z okytocyną (sól 500ml, 5j oksytocyny, aparat do przetoczeń, rękawiczki, gaziki + żeby podać to trzeba założyć wkłucie ) jest dużo sprzętów, które się sterelizuje. Zestaw do kontroli jamy macicy, zestaw do łyżeczkowania, kleszcze. No i równie dużo jest sprzętu jednorazowego. Jeśli chcesz przygotować przepisowo antybiotyk to potrzebujesz: sól 20ml, strzykawke 20, 2 igły, oczywiście antybiotyk, rękawiczki, gaziki. Leki to jest drogi interes. Taki lek który się używa już w ostateczności przy krwotoku to jedna ampułka kosztuje 3tys (lek ten to novoseven).
Mogłabym tak długo wymieniać

Heh mam praktyki w dwóch szpitalach o trzecim stopniu referencyjności i żaden nie ma takiego sprzętu

Nie musisz nic pisać przed szczepieniem pytają się Ciebie o zgode i wtedy masz prawo jej nie wyrazić Dziecko jest też szczepione przeciw wzw typu B.

No co Ty mowisz?? A tak niepowinno byc. Przecież standardy sa jasne w tej kwestii. Hah zapomniałam to Polska.

Jestem przekonana ze sprzęt maja tylko nieużywaja.

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 14:55   #2127
J0zefina
Raczkowanie

Cytat:
My mamy z Hippa, jestem zadowolona i maluchy raczej też. In plus jest że ma sporo naturalnych składników, żadnych parabenów i konserwantów prawie też

Cytat:
Nie wiem czy tak można, ale ja bym podkradała
podkradać czy podkładać?

Cytat:

Prosze trzymać kciuki! Czuje sie dzisiaj jakos tak dziwnie w srodku..tak mi słabo i mnie muli???

Cytat:
Wczoraj nie podziękowałam za rady odn piluszek

a z atmosferą to chyba nie można inaczej mając w sobie choćby odrobinę empati.. nie jestem w stanie nawet sobie wyobrazić przez co przechodzi Agata.. leżąc w szpitalu położyli ze mną Panią po poronieniu, była w pierwszych tygodniach a cierpiała ogromnie.. Agata już praktycznie znała swoją Julkę ale ten Aniołek już nie chwyci ją za palec...
J0zefina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 15:00   #2128
Inw
Raczkowanie

Cytat:
Charakterna jest...

Może to głupie, ale i mi jakoś dziś nie pasują wesołe emotki, próbowałam parę razy wpisać coś weselszego, ale kasowałam zanim skończyłam. Jakoś mi głupio zebrać się do czegoś więcej niż dopingu rodzących, ale im akurat się coś pozytywnego należy niezależnie od momentu.
No i przyznam że mimo wrażenia że to w jakiś sposób egoistyczne, ale nie umiem zablokować gdzieś z tyłu głowy myśli że mogłabym być na tym samym miejscu. Że każdy raz kiedy nie chciałam zostać "panikarą" i czekałam coraz dłużej na ruchy mógł oznaczać że coś się dzieje. I że nadal jest to możliwe, a ja nie wiem już zupełnie kiedy reagować, czy to nie byłoby tylko odbicie przerażenia po przeczytaniu wczorajszej wiadomości. Po prostu nie umiem wykrzesać z siebie wesołego nastroju przy tym.
Inw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 15:02   #2129
The light
Zadomowienie

Dzięki za rady z ta witamina Dziewczyny.
Zamówiłam przez gemini z oleofarmu właśnie.

Zamierzam karmić piersią. Tzn. bardzo bym chciała i będę się starać

Rozmawiałam ostatnio z moja mama to ona mówiła, ze żadnych problemów z poranionymi brodawkami nie miała.

Tylko jej kazali wyrabiać sutki w trakcie ciąży więc może dlatego.

Ona też krótko karmiła. Siostrę 2 a mnie 3 miesiące. Dlatego, bo kiedyś urlopy były krótsze.

The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 15:03   #2130
Le La
Zadomowienie

akkma gratulacje za egzamin.

isia, migotka a oczyszczacie noski maluchom? Moj Alek tez tak charczal i okazalo, sie ze jak mu oczyscilam nosek, to od razu lepiej oddychal.

Stwierdzilam, ze moj laktator jest do doopy i zamowilam w koncu medele. Mam nadzieje, ze sie sprawdzi
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości