![]() |
#2101 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty - część XI
Cytat:
Cena wysoka, ja za dwa koty za to samo zapłaciłam 50zł (za drugie odrobaczanie 20zł za oba koty).
![]() |
#2102 | |
Konto usunięte
|
Byłyśmy wczoraj u weta. A jednak infekcja.
![]() ![]() A jeszcze kupiłam jedną paletkę filetówki tylko a reszta to Smilla i Applaws. Applawsa już oprotestowała. Jak na Smillę też pokręci noskiem, to muszę na szybko domawiać nowe żarełko ![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:16 ---------- Poprzedni post napisano o 06:12 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Mój ze stresu gryzł mnie :P Mam po tym ciężkim dniu rany wojenne na dłoniach, a jak swędzą, jak ma się alergię. Szukam opiekuna dla mojej pierdoły, mam nadzieję, że znajdziemy kogoś fajnego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;51613797] Szukam opiekuna dla mojej pierdoły, mam nadzieję, że znajdziemy kogoś fajnego ![]() ![]() tez mam problem zawsze z opieka nad kotami, w tym roku chyba nam sie poszczesci i uda sie znajomego (kotolubnego) wziac do opieki ![]() Wiecie moze, czy wtyczki na komary sa bezpieczne dla kotow? Na opakowaniu jest mowa o tym, ze nietoksyczne i nie wydzielaja gazow itd. to mysle, ze nic sie nie powinno stac? ![]() ![]()
![]() |
#2105 |
Konto usunięte
|
Dzięki kochane
![]() ![]() Jak już mam jej dawać mięsko, to ile tego kuraczka jej dać? Gotowa jestem jej go kupić dzisiaj, żeby tylko coś zjadła. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2106 |
Naczelna Nastolatka
|
Pierś z kurczaka to jałowe mięso. Nie może być podstawą diety. Chcesz dawać surowe? Przejść na BARF? spróbuj gulaszowe z indyka albo wołowinę. Albo kaczkę.
#2107 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Indyka mi nie tknie w karmie, więc nie wróżę fajerwerków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2108 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja rozumiem ze dajesz to co je. Tak ogólnie mówię. Próbowałas podrobow? Może serca albo jakaś rybka?
#2109 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2110 |
Wtajemniczenie
|
Antybiotyki zadajecie?
Ja też, ale nie wciskam kotkom do gardła ani strzykawką, bo nie są w agonii, a rozgniatam tabletkę w ich misce i mieszam to z saszetką mięsną, zjadają wszystko i wylizują jeszcze, tak że cały lek zużyty. Coraz lepiej wyglądają, zauważyłam jak jedno kocie podskoczyło do góry, takimi trochę skokami radosnymi chodziło,druga kocina bardziej dzika ale ma siłę uciekać i chować się w zakamarki, więc osowiałe już tak bardzo nie są. Leki działają bez jakiegoś wielkiego wysiłku, super. |
![]() ![]() |
![]() |
#2111 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biedna mała ![]() Zamów easy barf na takie maratony ![]()
![]() |
#2113 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też byłam u veta, ale już podaję sama raz na dobę, nie chodzę już codziennie z nimi do lecznicy, moje mają katar, ale już lepiej niż było, w oczach coraz mniej śpiochów i ropy, bo i to miały, przemywam im oczka. Mają większy apetyt, pierwszy raz to na siłę tak trochę liznęły mleka z antybiotykiem, bo musiał być płyn, a teraz już saszetka z mięsem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2114 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Próbowałam jej dotłuścić pierś olejem z łososia, ale ma focha na ten olej od kilku dni ![]() ![]() Mam też takie płatki: http://www.zooplus.pl/shop/koty/przy...rzysmaki/50353 - czy to da radę? ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
Ale ja też podaję sama. Wet zaaplikował od razu, bo była kota na miejscu. Nie wyobrażam sobie codziennego biegania z nią do weta? Rozpuszczam tabletkę z wodą i beta-glukanem i podaję do pyszczka strzykawką. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
paollino, kup Felini Complete, jest na zooplusie, do mięsa się nada póki co. A filet dotłuść, pisałam o tym na grupie na fejsie, może widziałaś - na 100g mięsa ok. 15g masła lub 13g smalcu gęsiego. ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- Felini lub Easy BARF to suplement do surowego mięsa, podajesz codziennie, żeby posiłki był pełnowartościowe ![]()
![]() |
#2116 | |
Wtajemniczenie
|
paolino, ja w czasie choroby czy niejedzenia podawałam dodatkowo taką pastę (na allegro wychodzi najtaniej, nieraz o połowę tego co w sklepach zoo).
Mam też w zapasie taką odżywkę, poddawałam jak już kot całkiem nie chciał jeść, strzykawką do pyszczka (ta najmniejsza paczka 100g u weta kosztowała ok. 30 zł). Można też dodawać do pokarmu jeżeli coś je, ale za mało. ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
A w przypadku chorego lub niejedzącego kota nie ma co eksperymentować. Właśnie mam prawie całe opakowanie Felini, Misia się na niego wypięła. Easy barf wcina bez problemu.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2015-06-03 o 08:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No coś ty: olej z łososia jest niejadalny ![]() ![]() Lepszy jest smalec z gęsi. Zamawiałam kiedyś na allegro. Możesz poszukać w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością lub marketach. Albo kaczka - o ile będzie chciała jeść. Kup sobie na obiad jedną pierś i spróbuj jej dać. Jeśli nie zje - ty będziesz miała pyszny obiad ![]() Tu możesz kupić i jest instrukcja do easy barf: http://sklep.modernpet.pl/pl/dla-kot...-barf-50g.html Do tego wystarczy kupić taurynę http://www.myprotein.pl/sports-nutri.../10530303.html na allergo lub w sklepie z odżywkami. Tania, czysta i wydajna. 250g wystarczyło na 1,5 roku - 2 koty. I wapń: http://sklep.modernpet.pl/pl/299-wapn Ja mam ten pierwszy z alg. I masz kompletny posiłek dla kota
![]() |
#2118 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też u nas się sprawdzał, dotłuszałam nim mieszanki z indyka. Teraz Misia wcina tłuściutką wołowinę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam Kauflandu u siebie. Fajnie ![]() U mnie cała kura. Filetuję kurczaka i mielę ze skóra, ze skrzydełkami, itd. I musi być dużo serduszek, bo inaczej nie zjedzą ![]()
![]() |
#2120 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wcina jak wcina. Przez ostatnie kilka dni trochę słabiej, ale to chyba kwestia upałów. Wieczorem nadrabia, to na razie się nie martwię. Przez ostatnie 2 tygodnie już miała mieszankę z wołowiny z odrobiną indyka i jadła. Nawet się trochę zaokrągliła ![]() Misia lubi kurczaka, ale koło mnie nie ma dobrej jakości. Właśnie mi zalega w lodówce mieszanka do której dodałam kurczaka, to złapała taki specyficzny zapach "trupa" i nie chce tego zjeść. Myślałam, że to wina skorupek, ale z wołowiną zjada bez problemu. Dla siebie też nie kupuję kurczaka, paskudny jest i na pewno naszpikowany jakimś świństwem, bo mam na to uczulenie i zaraz mnie żołądek piecze.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2015-06-03 o 09:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2121 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jesteście wieeeelkie ![]() ![]() ![]() A olej z łososia kiedyś chłeptała jak szalona. Nagle niejadalny. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2122 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja właśnie tak robię, tylko ja kombinuję, bo robię barfa takiego w kierunku kota z problemem nerkowym (pilnuję odpowiednich parametrów) i dodaję jeszcze kilka innych supli oprócz easy. Oleje rybne też u nas niezjadliwe dlatego dostaje codziennie te 2ml na szybko do pyszczka (ale ile jest potem mycia się ![]() Mięso się mieli/kroi (co kto woli, a raczej kot ![]() Wiem, że mieli się kości, ale dokładnie nie powiem jak (pewnie inne dziewczyny podpowiedzą), bo ja ze względu na nerki nie daję kości (podwyższają fosfor, co jest niewskazane przy nerkach). Ja mroziłam w małych pojemniczkach plastikowych, ale wczoraj w Auchan upolowałam słoiczki 235ml z pokrywkami i od dzisiaj już będzie w słoiczkach. Na barfa przeznaczyłam jedną szufladę w zamrażalniku (mam 3, 2 duże, 1 połowę mniejszą od pozostałych). Zapas na tydzień nie zajmie dużo miejsca, szczególnie w woreczkach.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2015-06-03 o 09:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2123 |
Zakorzenienie
|
My nie mielimy kości, nie chce nam się. I tak trzeba dodać troszkę skorupek, także dużo wygodniej dodać same skorupki
![]() Pokażesz słoiczki? Ile kosztowały? U nas barf zajmuje 1,5 szuflady (jedną dużą i część tej mniejszej), na miesiąc dla dwóch kotów.
#2124 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, że Misia wcina
![]() Moje za wołowiną nie szaleją. A Ptyś miał kiedyś uczulenie na pyszczku i nie wiem czy to właśnie nie od surowej wołowiny. Ja mielę szyjkę i końce skrzydełek. Resztę tez można tylko trzeba połamać kości tłuczkiem, a tego mi się robić nie chce. Filetuję cale mięsko. Kurczaki mam normalne w mięsnym. Nie takie marketowe brojlery co się w rękach rozpadają, ale też nie jakieś super eko wypasione. Normalna duża kura. Czasem kupuje w Tesco te z wolnego chowu, ale do Tesco mam daleko... Porcje pakuję w woreczki strunowe http://allegro.pl/epsc24-woreczki-st...289862667.html Rozpłaszczam je maksymalnie. Dużo się ich mieści w lodówce. A porcja 50-60g rozmraża się w zimnej wodzie w 10 min. ![]() btw takie "zleżałe" mięsko moim kotom nie idzie
#2125 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Koszt to 7,99 za 6 szt (z tym, że na kasę weszły mi po 10,79 bez obniżki, ale w obsłudze klienta wrócili mi nadpłatę). Na cenówce było, że promocja do 15.06. Wysokość to 7 cm z pokrywką, średnica pokrywki ok. 8 cm. Planowałam zakup przez allegro, tam 6szt słoiczków jest za ok. 6zł, do tego pokrywki 2 zł. Więc wyszło jak na all, ale bez kosztów przesyłki. Pokrywki są różne, ja mam takie jak na zdjęciu i jeszcze grzyby-kurki ![]() Miejsce mam więc pomieszczę (szuflady mam spore, cały zamrażalnik ma pojemność ok. 130 l.), a mogę dolać więcej wody od razu (taka, która "przeszła" mięsem lepiej wchodzi Misi ![]() Cytat:
![]() Właśnie u mnie z kurczakami kicha, mam kilka mięsnych i albo stare albo wątpliwej jakości. Wołowinę kupuję II kl za 16 zł/kg. Indyk gulasz w tej samej cenie. Na szczęście jej smakuje.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2015-06-03 o 10:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje jedzą zimne, tzn. wyjęte z lodówki i z dolaną wodą - taką co sobie stoi w dzbanku, nie ciepłą. Nie wiem jakiej jakości są kurczaki w moim osiedlowym mięsnym, ale wydają się ok. Nie śmierdzą, nie są przerośnięte. Do mieszanek kupuję i tak uda z indyka, bo wygodniej się kości z nich wyciąga, mniej roboty jest ![]()
![]() |
#2127 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() tak sobie myślę...mam jeszcze sporo karmy i nie chciałabym żeby się na amen zmarnowało... A jakby mieszać jej tymczasowo kurczaka z karmą jeszcze? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2128 |
Zakorzenienie
|
suchą karmę? suche, mokre i surowe trawi się inaczej, nie powinno się ich mieszać
#2129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W teorii - nie powinno się mieszać. Inaczej się trawią. W praktyce - takie mieszanie może zachęcić kota do jedzenia surowizny. Możesz spróbować jej w tym przemycić indyka, kaczkę czy wołowinę.
![]() |
#2130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.