Koty - część XI - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-01, 22:01   #2101
eibhlin87
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część XI

Cytat:
Napisane przez Eva2 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, przede mną pierwsze szczepienie kota, bardzo proszę napiszcie czy spotkalyscie się z 3 szczepieniami? Wszedzie gdzie czytam to pierwsze szczepienie w wieku 7-8 tygodni, kolejne po miesiacu i potem dopiero po roku. A weterynarz rozpisał mi tak:
01.06. odrobaczenie I
08.06. szczepienie I
01.07. odrobaczenie II
08.07. szczepienie II
01.08. odrobaczenie III
08.08. szczepienie III
Mam mieszane odczucia co do weterynarza u którego byłam, na pierwszej wizycie dzisiaj kot został odrobaczony, popsikany środkiem na pchły, obcięte pazurki i dostał ksiazeczke i zaplacilam 120 zł, to mój pierwszy kot ale cena wydaje mi się dziwna.
Proszę napiszcie jak to jest z tymi szczepieniami?
U nas będą dwa szczepienia (pierwsze 8tydzień, drugie 12tydzień), były dwa odrobaczenia przed pierwszym szczepieniem
Cena wysoka, ja za dwa koty za to samo zapłaciłam 50zł (za drugie odrobaczanie 20zł za oba koty).
Stary 2015-06-02, 05:16   #2102
201608251020
Konto usunięte

Byłyśmy wczoraj u weta. A jednak infekcja. dostało to to antybiotyk i wczoraj trzy kujki od razu. Cyrku narobiła niesamowitego, nie dała się kujnąć w półdupka tylko trzeba było jednak w karczek (podobno zastrzyki takie nie są niebezpieczne). Biedna od wczoraj tak przygaszona...

A jeszcze kupiłam jedną paletkę filetówki tylko a reszta to Smilla i Applaws. Applawsa już oprotestowała. Jak na Smillę też pokręci noskiem, to muszę na szybko domawiać nowe żarełko

---------- Dopisano o 06:16 ---------- Poprzedni post napisano o 06:12 ----------

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
No, a Maly tez tak jak przewidzialam, mimo Feliwaya, uspokajacych kropel KalmAid, przenoszenia kocykow, drapakow, to bylo dla niego straszne przezycie. Najpierw w ogole nie chcial wyjsc z transporterka i miauczal jakby ktos go ze skory obrywal. Jak juz wyszedl to schowal sie pod lozko i przez 3 godziny tak siedzial. Na wyjscie z pokoju zdecydowal sie dopiero noca.
Szokujace to troche jak koty moga sie roznic od siebie charakterem.
Mojej Feliway dużo dał, aczkolwiek wydaje mi się że to szarpanie firan też jest lekko ze stresu.
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 09:49   #2103
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Byłyśmy wczoraj u weta. A jednak infekcja. dostało to to antybiotyk i wczoraj trzy kujki od razu. Cyrku narobiła niesamowitego, nie dała się kujnąć w półdupka tylko trzeba było jednak w karczek (podobno zastrzyki takie nie są niebezpieczne). Biedna od wczoraj tak przygaszona...

A jeszcze kupiłam jedną paletkę filetówki tylko a reszta to Smilla i Applaws. Applawsa już oprotestowała. Jak na Smillę też pokręci noskiem, to muszę na szybko domawiać nowe żarełko

---------- Dopisano o 06:16 ---------- Poprzedni post napisano o 06:12 ----------

Mojej Feliway dużo dał, aczkolwiek wydaje mi się że to szarpanie firan też jest lekko ze stresu.
Biedula Zdrówka dla futerka

Mój ze stresu gryzł mnie :P Mam po tym ciężkim dniu rany wojenne na dłoniach, a jak swędzą, jak ma się alergię.

Szukam opiekuna dla mojej pierdoły, mam nadzieję, że znajdziemy kogoś fajnego I tak się liczę z tym, że pójdzie na to dużo pieniędzy, co zrobić... Przeglądałam oferty jakichś firm zajmujących się opieką nad zwierzętami, to za dzień opieki (w tym jedna wizyta w domu) biorą średnio 30 funtów Chcę, żeby ktoś przychodził 2 razy dziennie.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 18:33   #2104
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
biedactwo, oby szybko doszla do siebie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;51613797]
Szukam opiekuna dla mojej pierdoły, mam nadzieję, że znajdziemy kogoś fajnego I tak się liczę z tym, że pójdzie na to dużo pieniędzy, co zrobić... Przeglądałam oferty jakichś firm zajmujących się opieką nad zwierzętami, to za dzień opieki (w tym jedna wizyta w domu) biorą średnio 30 funtów Chcę, żeby ktoś przychodził 2 razy dziennie.[/QUOTE]

tez mam problem zawsze z opieka nad kotami, w tym roku chyba nam sie poszczesci i uda sie znajomego (kotolubnego) wziac do opieki

Wiecie moze, czy wtyczki na komary sa bezpieczne dla kotow? Na opakowaniu jest mowa o tym, ze nietoksyczne i nie wydzielaja gazow itd. to mysle, ze nic sie nie powinno stac? Chodzi mi o cos tego typu:

Stary 2015-06-03, 05:17   #2105
201608251020
Konto usunięte

Dzięki kochane Mała ciągle mało je... Najchętniej dziubie pierś z kurczaczka i trochę syfiastego Felixa jeszcze wczoraj podjadła (byłam zdesperowana). I tyle za cały dzień

Jak już mam jej dawać mięsko, to ile tego kuraczka jej dać? Gotowa jestem jej go kupić dzisiaj, żeby tylko coś zjadła. Teraz waży 3,65 kg, ale malusio je
Stary 2015-06-03, 05:59   #2106
zakonna
Naczelna Nastolatka

Pierś z kurczaka to jałowe mięso. Nie może być podstawą diety. Chcesz dawać surowe? Przejść na BARF? spróbuj gulaszowe z indyka albo wołowinę. Albo kaczkę.
Stary 2015-06-03, 06:03   #2107
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Pierś z kurczaka to jałowe mięso. Nie może być podstawą diety. Chcesz dawać surowe? Przejść na BARF? spróbuj gulaszowe z indyka albo wołowinę. Albo kaczkę.
Ja wiem, że jałowe. Wiem, że trzeba dotłuścić itp. Ale ona teraz tylko to zjada, więc mam wybór albo ją głodzić albo dawać cokolwiek.
Indyka mi nie tknie w karmie, więc nie wróżę fajerwerków.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-03, 06:21   #2108
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja rozumiem ze dajesz to co je. Tak ogólnie mówię. Próbowałas podrobow? Może serca albo jakaś rybka?
Stary 2015-06-03, 06:40   #2109
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Ja rozumiem ze dajesz to co je. Tak ogólnie mówię. Próbowałas podrobow? Może serca albo jakaś rybka?
Nie, ale nie wiem czy ryzykować teraz akurat. Ona musi mieć pełny brzuszek, bo bierze antybiotyki...
Stary 2015-06-03, 07:35   #2110
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Antybiotyki zadajecie?
Ja też, ale nie wciskam kotkom do gardła ani strzykawką, bo nie są w agonii, a rozgniatam tabletkę w ich misce i mieszam to z saszetką mięsną, zjadają wszystko i wylizują jeszcze, tak że cały lek zużyty. Coraz lepiej wyglądają, zauważyłam jak jedno kocie podskoczyło do góry, takimi trochę skokami radosnymi chodziło,druga kocina bardziej dzika ale ma siłę uciekać i chować się w zakamarki, więc osowiałe już tak bardzo nie są.
Leki działają bez jakiegoś wielkiego wysiłku, super.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 07:58   #2111
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sylwia1900r Pokaż wiadomość
Antybiotyki zadajecie?
Ja też, ale nie wciskam kotkom do gardła ani strzykawką, bo nie są w agonii, a rozgniatam tabletkę w ich misce i mieszam to z saszetką mięsną, zjadają wszystko i wylizują jeszcze, tak że cały lek zużyty. Coraz lepiej wyglądają, zauważyłam jak jedno kocie podskoczyło do góry, takimi trochę skokami radosnymi chodziło,druga kocina bardziej dzika ale ma siłę uciekać i chować się w zakamarki, więc osowiałe już tak bardzo nie są.
Leki działają bez jakiegoś wielkiego wysiłku, super.
nie "-cie", bo to brzmi jakbym sama to wymyśliła, a ja byłam jak Pan Bóg przykazał - u weta. Jeszcze nie zgłupiałam do reszty, żeby sama dawać kotu antybiotyk. I kot nie musi być "w agonii", wystarczy że nie lubi leków i nie zje z jedzeniem tabletki. Masz...dziwne podejście.
Stary 2015-06-03, 08:17   #2112
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
nie "-cie", bo to brzmi jakbym sama to wymyśliła, a ja byłam jak Pan Bóg przykazał - u weta. Jeszcze nie zgłupiałam do reszty, żeby sama dawać kotu antybiotyk. I kot nie musi być "w agonii", wystarczy że nie lubi leków i nie zje z jedzeniem tabletki. Masz...dziwne podejście.

Biedna mała Kup pierś z kurczaka i serduszka. Dawaj po kawałku tyle ile zje. Bez limitu. Moja kotka była po kilkanaście dni na takiej diecie i żyje. Lepiej żeby jadła pierś niż nic.

Zamów easy barf na takie maratony Ja też sobie kupiłam. Na razie jedzą barf bez problemu, ale w razie czego wiem, że jak pierś posypię easy to zjedzą. Zawsze to dodatkowa porcja witamin do mięska.
Stary 2015-06-03, 08:25   #2113
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie złość się, moje zjadają, twoje w zastrzyku czytałam przedwczoraj chyba, wiem że niektóre zwierzaki nie zjedzą leku, bo moja psina tak ma.
Też byłam u veta, ale już podaję sama raz na dobę, nie chodzę już codziennie z nimi do lecznicy, moje mają katar, ale już lepiej niż było, w oczach coraz mniej śpiochów i ropy, bo i to miały, przemywam im oczka. Mają większy apetyt, pierwszy raz to na siłę tak trochę liznęły mleka z antybiotykiem, bo musiał być płyn, a teraz już saszetka z mięsem.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 08:30   #2114
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Biedna mała Kup pierś z kurczaka i serduszka. Dawaj po kawałku tyle ile zje. Bez limitu. Moja kotka była po kilkanaście dni na takiej diecie i żyje. Lepiej żeby jadła pierś niż nic.

Zamów easy barf na takie maratony Ja też sobie kupiłam. Na razie jedzą barf bez problemu, ale w razie czego wiem, że jak pierś posypię easy to zjedzą. Zawsze to dodatkowa porcja witamin do mięska.

Próbowałam jej dotłuścić pierś olejem z łososia, ale ma focha na ten olej od kilku dni tego easy barfa ile dosypywać? Zawsze sypać, czy jak zacznie marudzić? Bo kurczaczek na razie wchodzi bezproblemowo

Mam też takie płatki: http://www.zooplus.pl/shop/koty/przy...rzysmaki/50353 - czy to da radę?

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Cytat:
Nie złość się, moje zjadają, twoje w zastrzyku czytałam przedwczoraj chyba, wiem że niektóre zwierzaki nie zjedzą leku, bo moja psina tak ma.
Też byłam u veta, ale już podaję sama raz na dobę, nie chodzę już codziennie z nimi do lecznicy, moje mają katar, ale już lepiej niż było, w oczach coraz mniej śpiochów i ropy, bo i to miały, przemywam im oczka. Mają większy apetyt, pierwszy raz to na siłę tak trochę liznęły mleka z antybiotykiem, bo musiał być płyn, a teraz już saszetka z mięsem.

Ale ja też podaję sama. Wet zaaplikował od razu, bo była kota na miejscu. Nie wyobrażam sobie codziennego biegania z nią do weta? Rozpuszczam tabletkę z wodą i beta-glukanem i podaję do pyszczka strzykawką.
Stary 2015-06-03, 08:46   #2115
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
A moje zjadały antybiotyki z ręki, jak przysmaki - co, licytujemy się? To bez sensu.

paollino, kup Felini Complete, jest na zooplusie, do mięsa się nada póki co. A filet dotłuść, pisałam o tym na grupie na fejsie, może widziałaś - na 100g mięsa ok. 15g masła lub 13g smalcu gęsiego.

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

Felini lub Easy BARF to suplement do surowego mięsa, podajesz codziennie, żeby posiłki był pełnowartościowe
Stary 2015-06-03, 08:52   #2116
daktylek1987
Wtajemniczenie

paolino, ja w czasie choroby czy niejedzenia podawałam dodatkowo taką pastę (na allegro wychodzi najtaniej, nieraz o połowę tego co w sklepach zoo).

Mam też w zapasie taką odżywkę, poddawałam jak już kot całkiem nie chciał jeść, strzykawką do pyszczka (ta najmniejsza paczka 100g u weta kosztowała ok. 30 zł). Można też dodawać do pokarmu jeżeli coś je, ale za mało.

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
A moje zjadały antybiotyki z ręki, jak przysmaki - co, licytujemy się? To bez sensu.

paollino, kup Felini Complete, jest na zooplusie, do mięsa się nada póki co. A filet dotłuść, pisałam o tym na grupie na fejsie, może widziałaś - na 100g mięsa ok. 15g masła lub 13g smalcu gęsiego.

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

Felini lub Easy BARF to suplement do surowego mięsa, podajesz codziennie, żeby posiłki był pełnowartościowe
Właśnie, nie ma się co licytować, co kot, to inne zachowanie.
A w przypadku chorego lub niejedzącego kota nie ma co eksperymentować.

Właśnie mam prawie całe opakowanie Felini, Misia się na niego wypięła. Easy barf wcina bez problemu.

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2015-06-03 o 08:53
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 08:54   #2117
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:

Próbowałam jej dotłuścić pierś olejem z łososia, ale ma focha na ten olej od kilku dni tego easy barfa ile dosypywać? Zawsze sypać, czy jak zacznie marudzić? Bo kurczaczek na razie wchodzi bezproblemowo

Mam też takie płatki: http://www.zooplus.pl/shop/koty/przy...rzysmaki/50353 - czy to da radę?

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Ale ja też podaję sama. Wet zaaplikował od razu, bo była kota na miejscu. Nie wyobrażam sobie codziennego biegania z nią do weta? Rozpuszczam tabletkę z wodą i beta-glukanem i podaję do pyszczka strzykawką.

No coś ty: olej z łososia jest niejadalny Już tu kiedyś mówiłam, że jak się moje koty piorą to pacam je kropelką oleju z łososia w nos i jest pół godziny spokoju: mycie dokumentne z tego smrodu

Lepszy jest smalec z gęsi. Zamawiałam kiedyś na allegro. Możesz poszukać w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością lub marketach.

Albo kaczka - o ile będzie chciała jeść. Kup sobie na obiad jedną pierś i spróbuj jej dać. Jeśli nie zje - ty będziesz miała pyszny obiad

Tu możesz kupić i jest instrukcja do easy barf: http://sklep.modernpet.pl/pl/dla-kot...-barf-50g.html
Do tego wystarczy kupić taurynę http://www.myprotein.pl/sports-nutri.../10530303.html na allergo lub w sklepie z odżywkami. Tania, czysta i wydajna. 250g wystarczyło na 1,5 roku - 2 koty.
I wapń: http://sklep.modernpet.pl/pl/299-wapn
Ja mam ten pierwszy z alg.

I masz kompletny posiłek dla kota
Stary 2015-06-03, 08:58   #2118
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Lepszy jest smalec z gęsi. Zamawiałam kiedyś na allegro. Możesz poszukać w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością lub marketach.
Ostatnio wyczytałam na barfnym, że smalec z gęsi bywa w Kauflandzie, ale jeszcze nie byłam sprawdzić czy u mnie jest.
Też u nas się sprawdzał, dotłuszałam nim mieszanki z indyka. Teraz Misia wcina tłuściutką wołowinę
Stary 2015-06-03, 09:07   #2119
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
Ostatnio wyczytałam na barfnym, że smalec z gęsi bywa w Kauflandzie, ale jeszcze nie byłam sprawdzić czy u mnie jest.
Też u nas się sprawdzał, dotłuszałam nim mieszanki z indyka. Teraz Misia wcina tłuściutką wołowinę

Nie mam Kauflandu u siebie.
Fajnie Dobrze, że wcina.
U mnie cała kura. Filetuję kurczaka i mielę ze skóra, ze skrzydełkami, itd. I musi być dużo serduszek, bo inaczej nie zjedzą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-03, 09:12   #2120
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mam Kauflandu u siebie.
Fajnie Dobrze, że wcina.
U mnie cała kura. Filetuję kurczaka i mielę ze skóra, ze skrzydełkami, itd. I musi być dużo serduszek, bo inaczej nie zjedzą
Właśnie dziś będę robić mieszankę na kolejne 3 tygodnie i też chciałam dodać serduszka, ale wymiotło z całej okolicy
Wcina jak wcina. Przez ostatnie kilka dni trochę słabiej, ale to chyba kwestia upałów. Wieczorem nadrabia, to na razie się nie martwię.
Przez ostatnie 2 tygodnie już miała mieszankę z wołowiny z odrobiną indyka i jadła. Nawet się trochę zaokrągliła

Misia lubi kurczaka, ale koło mnie nie ma dobrej jakości. Właśnie mi zalega w lodówce mieszanka do której dodałam kurczaka, to złapała taki specyficzny zapach "trupa" i nie chce tego zjeść. Myślałam, że to wina skorupek, ale z wołowiną zjada bez problemu. Dla siebie też nie kupuję kurczaka, paskudny jest i na pewno naszpikowany jakimś świństwem, bo mam na to uczulenie i zaraz mnie żołądek piecze.

Czas edycji: 2015-06-03 o 09:15
Stary 2015-06-03, 09:14   #2121
201608251020
Konto usunięte

Cytat:

Cytat:
paolino, ja w czasie choroby czy niejedzenia podawałam dodatkowo taką pastę (na allegro wychodzi najtaniej, nieraz o połowę tego co w sklepach zoo).

Mam też w zapasie taką odżywkę, poddawałam jak już kot całkiem nie chciał jeść, strzykawką do pyszczka (ta najmniejsza paczka 100g u weta kosztowała ok. 30 zł). Można też dodawać do pokarmu jeżeli coś je, ale za mało.

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Właśnie, nie ma się co licytować, co kot, to inne zachowanie.
A w przypadku chorego lub niejedzącego kota nie ma co eksperymentować.

Właśnie mam prawie całe opakowanie Felini, Misia się na niego wypięła. Easy barf wcina bez problemu.
Cytat:
No coś ty: olej z łososia jest niejadalny Już tu kiedyś mówiłam, że jak się moje koty piorą to pacam je kropelką oleju z łososia w nos i jest pół godziny spokoju: mycie dokumentne z tego smrodu

Albo kaczka - o ile będzie chciała jeść. Kup sobie na obiad jedną pierś i spróbuj jej dać. Jeśli nie zje - ty będziesz miała pyszny obiad

Tu możesz kupić i jest instrukcja do easy barf: http://sklep.modernpet.pl/pl/dla-kot...-barf-50g.html
Do tego wystarczy kupić taurynę http://www.myprotein.pl/sports-nutri.../10530303.html na allergo lub w sklepie z odżywkami. Tania, czysta i wydajna. 250g wystarczyło na 1,5 roku - 2 koty.
I wapń: http://sklep.modernpet.pl/pl/299-wapn
Ja mam ten pierwszy z alg.

I masz kompletny posiłek dla kota

Jesteście wieeeelkie chyba przez długi weekend usiądę nad teorią barfową i poczytam co jak i ile bo już nawet TŻ trochę się martwi o małą.

A olej z łososia kiedyś chłeptała jak szalona. Nagle niejadalny.

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Cytat:
Właśnie dziś będę robić mieszankę na kolejne 3 tygodnie i też chciałam dodać serduszka, ale wymiotło z całej okolicy
Wcina jak wcina. Przez ostatnie kilka dni trochę słabiej, ale to chyba kwestia upałów. Wieczorem nadrabia, to na razie się nie martwię.
Przez ostatnie 2 tygodnie już miała mieszankę z wołowiny z odrobiną indyka i jadła. Nawet się trochę zaokrągliła
Właśnie, jak się robi mieszankę? Potem osobne porcje do woreczków z wymieszanymi suple i do zamrażary? zamrażarkę zaś mamy małą, ale może choć na tydzień barfa tam się wciśnie takie skrzydełka mielić z kościami?
Stary 2015-06-03, 09:34   #2122
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Jesteście wieeeelkie chyba przez długi weekend usiądę nad teorią barfową i poczytam co jak i ile bo już nawet TŻ trochę się martwi o małą.

A olej z łososia kiedyś chłeptała jak szalona. Nagle niejadalny.

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Właśnie, jak się robi mieszankę? Potem osobne porcje do woreczków z wymieszanymi suple i do zamrażary? zamrażarkę zaś mamy małą, ale może choć na tydzień barfa tam się wciśnie takie skrzydełka mielić z kościami?
Najlepiej zdobyć kalkulator, nawet jak się robi z gotowymi mieszankami supli (Felini, EasyBarf itd.), można lepiej zbilansować, ale nie jest to konieczne.
Ja właśnie tak robię, tylko ja kombinuję, bo robię barfa takiego w kierunku kota z problemem nerkowym (pilnuję odpowiednich parametrów) i dodaję jeszcze kilka innych supli oprócz easy. Oleje rybne też u nas niezjadliwe dlatego dostaje codziennie te 2ml na szybko do pyszczka (ale ile jest potem mycia się ).
Mięso się mieli/kroi (co kto woli, a raczej kot ), do tego suple wymieszane z wodą, podzielić na dzienne porcje i gotowe. Wszystko jest na barfnym (na początku ogrom informacji może być przytłaczający, ale z czasem dochodzi się do wprawy).

Wiem, że mieli się kości, ale dokładnie nie powiem jak (pewnie inne dziewczyny podpowiedzą), bo ja ze względu na nerki nie daję kości (podwyższają fosfor, co jest niewskazane przy nerkach).
Ja mroziłam w małych pojemniczkach plastikowych, ale wczoraj w Auchan upolowałam słoiczki 235ml z pokrywkami i od dzisiaj już będzie w słoiczkach. Na barfa przeznaczyłam jedną szufladę w zamrażalniku (mam 3, 2 duże, 1 połowę mniejszą od pozostałych). Zapas na tydzień nie zajmie dużo miejsca, szczególnie w woreczkach.

Czas edycji: 2015-06-03 o 09:38
Stary 2015-06-03, 10:03   #2123
Kretka666
Zakorzenienie

My nie mielimy kości, nie chce nam się. I tak trzeba dodać troszkę skorupek, także dużo wygodniej dodać same skorupki
Pokażesz słoiczki? Ile kosztowały?
U nas barf zajmuje 1,5 szuflady (jedną dużą i część tej mniejszej), na miesiąc dla dwóch kotów.
Stary 2015-06-03, 10:06   #2124
Kusum
Zakorzenienie

Dobrze, że Misia wcina
Moje za wołowiną nie szaleją. A Ptyś miał kiedyś uczulenie na pyszczku i nie wiem czy to właśnie nie od surowej wołowiny.

Ja mielę szyjkę i końce skrzydełek. Resztę tez można tylko trzeba połamać kości tłuczkiem, a tego mi się robić nie chce. Filetuję cale mięsko.
Kurczaki mam normalne w mięsnym. Nie takie marketowe brojlery co się w rękach rozpadają, ale też nie jakieś super eko wypasione. Normalna duża kura.
Czasem kupuje w Tesco te z wolnego chowu, ale do Tesco mam daleko...

Porcje pakuję w woreczki strunowe http://allegro.pl/epsc24-woreczki-st...289862667.html
Rozpłaszczam je maksymalnie. Dużo się ich mieści w lodówce. A porcja 50-60g rozmraża się w zimnej wodzie w 10 min. Potem dolewam 2-3 łyżki ciepłej wody, bo moje koty nie lubią jeść zimnego i danie gotowe. W ten sposób mam świeże jedzonko kiedy kotki sa głodne i nie muszę pamiętać o wyjmowaniu na noc.
btw takie "zleżałe" mięsko moim kotom nie idzie
Stary 2015-06-03, 10:22   #2125
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
My nie mielimy kości, nie chce nam się. I tak trzeba dodać troszkę skorupek, także dużo wygodniej dodać same skorupki
Pokażesz słoiczki? Ile kosztowały?
U nas barf zajmuje 1,5 szuflady (jedną dużą i część tej mniejszej), na miesiąc dla dwóch kotów.
Zdjęcie na szybko, bo zaraz pędzę na usuwanie ósemki
Koszt to 7,99 za 6 szt (z tym, że na kasę weszły mi po 10,79 bez obniżki, ale w obsłudze klienta wrócili mi nadpłatę). Na cenówce było, że promocja do 15.06. Wysokość to 7 cm z pokrywką, średnica pokrywki ok. 8 cm.
Planowałam zakup przez allegro, tam 6szt słoiczków jest za ok. 6zł, do tego pokrywki 2 zł. Więc wyszło jak na all, ale bez kosztów przesyłki. Pokrywki są różne, ja mam takie jak na zdjęciu i jeszcze grzyby-kurki
Miejsce mam więc pomieszczę (szuflady mam spore, cały zamrażalnik ma pojemność ok. 130 l.), a mogę dolać więcej wody od razu (taka, która "przeszła" mięsem lepiej wchodzi Misi

Cytat:
Dobrze, że Misia wcina
Moje za wołowiną nie szaleją. A Ptyś miał kiedyś uczulenie na pyszczku i nie wiem czy to właśnie nie od surowej wołowiny.

Ja mielę szyjkę i końce skrzydełek. Resztę tez można tylko trzeba połamać kości tłuczkiem, a tego mi się robić nie chce. Filetuję cale mięsko.
Kurczaki mam normalne w mięsnym. Nie takie marketowe brojlery co się w rękach rozpadają, ale też nie jakieś super eko wypasione. Normalna duża kura.
Czasem kupuje w Tesco te z wolnego chowu, ale do Tesco mam daleko...

Porcje pakuję w woreczki strunowe http://allegro.pl/epsc24-woreczki-st...289862667.html
Rozpłaszczam je maksymalnie. Dużo się ich mieści w lodówce. A porcja 50-60g rozmraża się w zimnej wodzie w 10 min. Potem dolewam 2-3 łyżki ciepłej wody, bo moje koty nie lubią jeść zimnego i danie gotowe. W ten sposób mam świeże jedzonko kiedy kotki sa głodne i nie muszę pamiętać o wyjmowaniu na noc.
btw takie "zleżałe" mięsko moim kotom nie idzie
Też się cieszę, odkąd sama robię, to nie ma marudzenia (ale ciii, bo znowu zapeszę ). Ja Misi podgrzewam dość mocno, w kąpieli wodnej, nie bardzo ciepłe, ale trochę cieplejsze niż temp. pokojowa, wtedy wcina jeszcze chętniej.
Właśnie u mnie z kurczakami kicha, mam kilka mięsnych i albo stare albo wątpliwej jakości. Wołowinę kupuję II kl za 16 zł/kg. Indyk gulasz w tej samej cenie. Na szczęście jej smakuje.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg słoiczki.jpg (146,7 KB, 24 załadowań)

Czas edycji: 2015-06-03 o 10:24
Stary 2015-06-03, 10:29   #2126
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Zdjęcie na szybko, bo zaraz pędzę na usuwanie ósemki
Koszt to 7,99 za 6 szt (z tym, że na kasę weszły mi po 10,79 bez obniżki, ale w obsłudze klienta wrócili mi nadpłatę). Na cenówce było, że promocja do 15.06. Wysokość to 7 cm z pokrywką, średnica pokrywki ok. 8 cm.
Planowałam zakup przez allegro, tam 6szt słoiczków jest za ok. 6zł, do tego pokrywki 2 zł. Więc wyszło jak na all, ale bez kosztów przesyłki. Pokrywki są różne, ja mam takie jak na zdjęciu i jeszcze grzyby-kurki
Miejsce mam więc pomieszczę (szuflady mam spore, cały zamrażalnik ma pojemność ok. 130 l.), a mogę dolać więcej wody od razu (taka, która "przeszła" mięsem lepiej wchodzi Misi

Też się cieszę, odkąd sama robię, to nie ma marudzenia (ale ciii, bo znowu zapeszę ). Ja Misi podgrzewam dość mocno, w kąpieli wodnej, nie bardzo ciepłe, ale trochę cieplejsze niż temp. pokojowa, wtedy wcina jeszcze chętniej.
Właśnie u mnie z kurczakami kicha, mam kilka mięsnych i albo stare albo wątpliwej jakości. Wołowinę kupuję II kl za 16 zł/kg. Indyk gulasz w tej samej cenie. Na szczęście jej smakuje.
Zobaczę jak kompa właczę, bo w apce nie widać zdjęć. Tanie były

Moje jedzą zimne, tzn. wyjęte z lodówki i z dolaną wodą - taką co sobie stoi w dzbanku, nie ciepłą.

Nie wiem jakiej jakości są kurczaki w moim osiedlowym mięsnym, ale wydają się ok. Nie śmierdzą, nie są przerośnięte. Do mieszanek kupuję i tak uda z indyka, bo wygodniej się kości z nich wyciąga, mniej roboty jest
Stary 2015-06-03, 10:43   #2127
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Moje jedzą zimne, tzn. wyjęte z lodówki i z dolaną wodą - taką co sobie stoi w dzbanku, nie ciepłą.
Moja chętniej je z lodówki karmę niż ciepłą

tak sobie myślę...mam jeszcze sporo karmy i nie chciałabym żeby się na amen zmarnowało... A jakby mieszać jej tymczasowo kurczaka z karmą jeszcze?
Stary 2015-06-03, 10:51   #2128
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:

tak sobie myślę...mam jeszcze sporo karmy i nie chciałabym żeby się na amen zmarnowało... A jakby mieszać jej tymczasowo kurczaka z karmą jeszcze?
suchą karmę? suche, mokre i surowe trawi się inaczej, nie powinno się ich mieszać
Stary 2015-06-03, 10:54   #2129
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:

Moje też właśnie A nie chorują, także jest ok.

W teorii - nie powinno się mieszać. Inaczej się trawią. W praktyce - takie mieszanie może zachęcić kota do jedzenia surowizny. Możesz spróbować jej w tym przemycić indyka, kaczkę czy wołowinę.
Stary 2015-06-03, 10:57   #2130
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Moje też właśnie A nie chorują, także jest ok.

W teorii - nie powinno się mieszać. Inaczej się trawią. W praktyce - takie mieszanie może zachęcić kota do jedzenia surowizny. Możesz spróbować jej w tym przemycić indyka, kaczkę czy wołowinę.
Tzn. jej zachęcać nie trzeba. Ona z nietkniętego pasztetu potrafi zabrać ząbkami jedynie pokrojone kawałeczki kurczaka ale chcę jej przemycić właśnie karmę, bo mam tego w pinć diabłów i to same dobre a ta maupa nie i nie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości