|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
Ja zrozumiałam blue tak, że przynajmniej 6 godzin od ostatniego posiłku (czyli u mnie ok 8) i codziennie o podobnej porze. I chyba tak by mi najbardziej pasowało.
![]() |
#2102 |
Wtajemniczenie
|
Pomyłka
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#2103 | |
dead & alive
|
Cytat:
![]() Ja już na serio mam dosyć tego wątku i daję unsuba, bo mam dosyć czytania i prostowania bzdur. Podałam najlepsze możliwe rozwiązanie, Donatella_Rosa napisała, że lekarka mówiła jej podobnie (że tabletka powinna być przyjmowana codziennie o mniej więcej tej samej porze), a ktoś kolejny raz pisze bzdury, że dobrym sposobem jest rozgregulowanie cyklu dobowego i wzięcie tabletki po przebudzeniu. Każdy logicznie myślący człowiek widzi, że wtedy jest organizm zamiast być 24h bez tabletki jest bez niej ~30h, a potem dostaje ją o te 6-7h za szybko. Jak ktoś robi k*** z logiki w tak podstawowych sprawach to pomyślcie jakie rady daje wam w innych. Zgrzałam się, ale jestem po 3 dniach na uczelni i spałam łącznie niecałe 5h w ciągu dwóch nocy. Jak zawsze liczę się z ostem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2104 |
Zakorzenienie
|
Ja też kilka mies. w roku (w przyszłości na stałe) pracuję na nocki. Staram się min 5-7 h nic nie jeść (od ok 24) i wtedy biorę tabletkę rano, gdy kończę dyżur, jem śniadanie i dopiero wtedy odsypiam noc. Też uważam, że branie tabletki po odsypianiu nie jest dobrym rozwiązaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2105 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy poza braniem leków jesteście na jakiejś specjalnej diecie? Ja mam wykupioną od dietetyka no i jeżeli chodzi o skórę, włosy i paznokcie to mega mi się poprawił ich stan ale schudnąć dalej nie mogę... może nie mam jakiejś gigant nadwagi, ale ćwiczę na siłce 3 razy w tygodniu, poza dodatkowo się sporo ruszam, odmawiam sobie wszystkiego, pilnuję makro i nic... znacie jakieś cudowne sposoby na rozbujanie metabolizmu
![]()
#2106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do specjalnych diet - zauwazylam, ze dziewczyny z niedoczynnoscia czesto rezygnuja z glutenu i wtedy faktycznie waga rusza, chociaz wczesniej chudnac nie mogly. Tak czy siak, ja bym zaczela od sprawdzenia poziomu hormonow ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2107 |
Zakorzenienie
|
Już w pierwszym miesiącu zażywania Letroxu schudłam 1 kg i to bez zmiany diety czy ogólnego stylu życia. Potem dołożyłam CODZIENNE spacery po około 40 minut i nadal chudłam mimo obudzonego apetytu. Potem w miarę poprawy stanu zdrowia stopniowo dokładałam różne aktywności fizyczne (basen 2-3 razy w tygodniu, rower podobnie, w weekend jakiś większy wysiłek typu kajaki czy squash). Efekt był taki, że chudłam szybciej niż chciałam - zaskakująco regularnie po 100 g dziennie. Z tym, że dietę mam rozsądną od zawsze, mnóstwo warzyw, nie lubię słodyczy ani żadnych tłustych potraw. Z moich doświadczeń wynika, że kluczem jest REGULARNOŚĆ zarówno w jedzeniu (małe porcje co 2,5-3 godziny), jak i w sporcie. Ważyłam się codziennie rano przed śniadaniem i gdy przez kilka dni nie było zmiany wagi, to robiłam na badania hormonów. Zwykle okazywało się, że trzeba zwiększyć dawkę leku ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2109 |
Zakorzenienie
|
zbadaj kortyzol, insulinę, prolaktynę, testosteron.
W naszej chorobie (przynajmniej na początku, gdy jeszcze nie wszystko jest uregulowane) nie można też ćwiczyć zbyt intensywnie, bo to dla organizmu jednak stres. Tak w skrócie: stres wyzwala kortyzol i podobnie działające hormony wpływające na niewłaściwe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej. Poprawienie wyników tarczycowych to podstawa! Może trzeba zmienić lekarza?... Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2017-01-17 o 09:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#2110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Priorytetem dla Ciebie powinno byc ustabilizowanie hormonow. Faktycznie moze warto zmienic lekarza. Poza tym, bierzesz wit d3? Selen? Z selenem trzeba uwazac, ale zazywanie normalnej dziennej dawki moze pomoc w normowaniu hormonow. Czy Twoja dieta jest bogata w dobre tluszcze? Tarczyca ich potrzebuje do prawidlowej pracy, podobnie z weglowodanami, bialkiem. Wszystko musi byc. Na razie nie katuj sie cwiczeniami, dieta. Zadbaj o tarczyce, a metabolizm ruszy. Bierzesz letrox? Euthyrox? Rozumiem, ze lekarz przepisuje dawki, ktore wiecznie okazuja sie za niskie? Jakie mialas ostatnie wyniki? Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2111 |
Zakorzenienie
|
Teraz robię badania w tym tygodniu to podam aktualne, kortyzolu w sumie nigdy nie badałam jest to dla mnie kolejny krok do sprawdzenia, testosteron mam podwyższony. Biorę Letrox 75 na zmianę z 100 + witaminę D i wapno bo jednego płata już nie mam.
Dobre tłuszcze jadam ![]() ![]() Co do lekarza to już zmieniałam 3 razy ale u mnie taki rejon, że sami nie godni polecenia a z babcią z Alzheimerem nie mogę sobie pozwolić na jeżdżenie po PL i szukanie dobrego specjalisty ![]()
#2112 |
Zakorzenienie
|
suplementujesz wit d3 czy jakas D kompleks?
bo wiem ze przy d3 wyzszych dawkach nie wskazana jest suplementacja wapna wogole wapna nie powinno sie suplementowac bo mamy wystarczajaca ilosc w pozywieniu ,a wapno odkladac sie moze w zylach i prowadzic do miazdzycy |
![]() ![]() |
![]() |
#2113 |
Konto usunięte
|
Niby gdzie jest wystarczajaca ilosc wapnia w pozywieniu? Z mleka i produktow mlecznych podobno sie nie wchlania. Zreszta co powiesz ludziom, ktorzy mleka nie pija? Maja jesc kilogram migdalow dziennie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2114 |
dead & alive
|
Chciałabym poznać sens ambulatoryjnego oznaczania poziomu kortyzolu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
miedzy innymi dlatego zazwyczaj przy suplementacji wit d3 bierze sie k2 ze wzgledu na odkladanie wapna wlasnie co do wapna jest w jogurtach, serach,serkach, śmietanie,śledziach, siemiu lnianym,sezamie,orzechach brazylijskich, jarmużu i wielu innych i to wystarczy na zapotrzebowanie dziennie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2117 |
Zakorzenienie
|
http://gurbacka.pl/powody-dla-ktoryc...mentow-wapnia/
bardzo wazna jest podaz wit d i k2 Edytowane przez Brook Czas edycji: 2017-01-17 o 18:51 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
#2118 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiem ci szczerze ze czytalam ostatnio, ze zalecenia troche sie zmienily: ''zysk'' dla zdrowia przy jedzeniu brokul, kapusty itd. jest tak duzy, ze neutralizuje to ''zle'' dzialanie dla tarczycy, i ze warto je jesc. I jak tak patrze na wartosci odzywcze brokul to jestem w stanie w to uwierzyc. Jedyne, co sie nie zmienilo, to absolutny zakaz jedzenia soi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2121 |
Zadomowienie
|
To ja mam jeszcze jedno pytanie. Jak często, albo czy w ogóle dostajecie skierowanie na badania TSH, ft3, ft4 od rodzinnego? Endokrynolog mi powiedziała, żebym co jakieś 6 tygodni kontrolowała poziom, przynajmniej teraz na początku leczenia.
Wiadomo, że jakieś 60 złotych piechotą nie chodzi, więc chcę iść po skierowanie do rodzinnego, ale nie wiem czy są jakieś limity.
#2122 | ||
Zakorzenienie
|
jeszcze znalazłam coś odnosnie mleka i słabego przyswajania wapna z niego
http://kalorynka.pl/porady/159/Prawd...mat-mleka.aspx Cytat:
za to przyda sie:magnez,fosfor i witaminy A, C i D w celu lepszego wchlaniania Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2123 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2124 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny od 2 dni biore euthyrox na niedoczynnosc i mam dylemat co z innymi tabletkami a w pospiechu zapomnialam zapytac lekarza.
Co z przeciwbolowymi i nospa? Jaki musi byc odstep? Troche mnie to niepokoi bo czesto przy @ chwytaja mnie silne bole brzucha nawet w nocy i nie wiem jak to rozegrac... a w ulotce pisze tylko o salicylanach Witaminy jak bede brac po prostu popoludniu to bedzie ok? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2126 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, chciałam pogadać z kimś, kto ma hashi i przeszedł na dietę bezglutenową. Albo kto w ogóle ruszył dietę w jakąkolwiek stronę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2127 |
Raczkowanie
|
Ja jestem na diecie bezglutenowej od kwietnia ubiegłego roku, chociaż powinnam odstawić też nabiał jaja pseudozboża drożdże bo mam nietolerancje. Ogólnie cieszę się że odstawiłam gluten bo czuję się zdrowsza, nie jem chleba więc jem więcej warzyw owoców i mięsa i czuję się super, po tych miesiącach znikło mi otłuszczenie z brzucha wogóle nie ćwicząc. Każdemu będę polecać odstawienie glutenu jak i innych pustych węgli.😃
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
#2128 |
Konto usunięte
|
Ja w 2015 przez kilka miesiecy odzywialam sie bezglutenowo (ale zdrowo, czyli np. pieklam sama chleb zamiast jesc wafle ryzowe albo kupowac te chemiczne schäry) i bezmlecznie i czulam sie jak nowo narodzona. Nie myslalam w ogole o wizycie u endokrynologa, bo nie mialam absolutnie zadnych objawow, nie czulam, ze mam Hashi. Waga ladnie spadala. Niestety, duzo wtedy pracowalam i nie potrafilam tego pogodzic z tym dosyc czasochlonnym trybem zycia (teraz zrobilabym to inaczej, np. upiekla 3 bochenki chleba i zamrozila po 2 kromki, i odmrazala codziennie, wtedy nie mialam zadnego konspektu) i tak kroczek po kroczku wrocilam do normalnej diety
![]() Nadal nie pije mleka, bo po szklance zwyklego mleka jestem zamknieta w toalecie przez caly dzien, jedynie od czasu do czasu jakis jogurt czy mozzarelle (sporadycznie), mam nadzieje niedlugo znowu przejsc na diete bezglutenowa, narazie ograniczam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2129 |
Raczkowanie
|
Ja przez święta u rodziny się trochę zapuściłam bo jednak umarłabym z głodu gdybym jadła tylko bezglutenowo 😄 ale powoli wracam do normalności. Nigdy nie jadłam tych chemicznych scharów, kiedyś sama piekłam chleb gryczany ale wogóle mi to nie smakowało. Więc powoli przeszłam na dietę typowo paleo czyli warzywa mięso owoce i tłuszcze z tym że bez jajek. Czuję się świetnie na tej kombinacji. Co prawda już nie chudnę bo pewnie to co mogłam już zrzuciłam dzięki zdrowemu żywieniu. Co najważniejsze to nie jest dla mnie chwilowa dieta tylko sposób żywienia na całe życie 😊 a moje BMI to 21 i waga nie chce drgnąć.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
#2130 |
Raczkowanie
|
Idealnie
![]() Cały czas panikuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:33.