Aparaty ortodontyczne cz. VII :) - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-24, 20:04   #2131
marynka42
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

hej hej czy ktos mi pomoze ?
marynka42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 20:10   #2132
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marynka42 Pokaż wiadomość
udaj sie do ortodonty na konsultacje

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Cytat:
przepraszam, jeśli to o co pytam, kiedyś już było, ale nie mam siły przekopywać siedmiu części :P

nosiłam pzrez 2 lata aparat ruchomy. od samego poczatku mam prawidłowy zgryz, kwestia jest tylko taka, ze prawa gorna trojka chowa sie nieco za dwojka. no i noszenie aparatu nic nie dalo. po dwoch latach ortodontka stwierdzila, ze potrzebny jest jednak(!) aparat stały. no i moje pytanie jest następujące - czy myślicie ze to cos da? i czy mogę nosić aparat tylko na jeden łuk, skoro mam prawidłowy zgryz? boje sie, ze korzen zeba jest tak 'splatany' ze ten aparat tak samo jak i poprzedni g**** da;/
pierw robi sie zjdecia rtg które wykazują czy korzeń jest splątany czy nie, a co ma piernik do wiatraka ? aparaty w tym wieku dzialają cuda, a to czy sie da ocenia orto a jak mówi ze trza aparat zebys miała tą trójkę wporząsiu to raczej trza. jest orto twierdzi ze masz dobry zgryz to pewnie tylko góra starvzy, jak to tylko ta trójka.
wklej nam tutaj swoje foto ząbków to ocenia co trza

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 20:18   #2133
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Tego nie wiem
Orto mi opowiadała, że któraś pacjentka zrobiła sobie fluoryzację tuż przed założeniem aparatu i klej zjeżdżał jej z zębów i nie dało się założyć

Teraz to już i tak musztarda po obiedzie, nic nie zrobisz, ale może nie będzie tak źle. Może mają lepsze kleje
Czemu ona MNIE tego nie powiedziała

Zabiję się, jeśli przyjdzie mi czekać jeszcze na ten aparat nie wiadmo ile, z tymi okropnymi gumkami w zębach
Kurcze, a może jest jakiś sposób, żeby ten lakier zedrzeć, albo zmyć/rozpuścić
Jestem tak wściekła, że to nie do opisania:m ur::m ur::m ur:
natewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 20:24   #2134
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Jak masz prawidłowy zgryz, to faktycznie jeden aparat powinien załatwić sprawę. I na pewno przyniesie dobre efekty. Nie ma nawet co porównywać aparatu ruchomego do stałego-zupełnie inna skuteczność.
Ortodonta prawdę Ci powie.

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
Napisane przez natewa Pokaż wiadomość
Czemu ona MNIE tego nie powiedziała

Zabiję się, jeśli przyjdzie mi czekać jeszcze na ten aparat nie wiadmo ile, z tymi okropnymi gumkami w zębach
Kurcze, a może jest jakiś sposób, żeby ten lakier zedrzeć, albo zmyć/rozpuścić
Jestem tak wściekła, że to nie do opisania:m ur::m ur::m ur:
Nie panikuj na zapas
Nie powiedziała, bo pewnie zapomniała, zdarza się
Szkoda, że nie powiedziałaś dentystce, że jutro zakładasz aparat. Może wpadłaby na to, żeby jednak nie lakierować

Nie denerwuj się tak bardzo, bo może nie będzie tak źle. Może zależy to też od zębów, ilości nałożonego fluoru... może użytego kleju

Trzymam kciuki, żeby jednak się udało
O której masz wizytę?
Stary 2009-09-24, 20:27   #2135
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CoolCaroline Pokaż wiadomość
Ja już drugi raz mam aparat stały, bo po miesiącu od zdjęcia pierwszego zęby na dolnym łuku stały się jeszcze bardziej krzywe niż przed założeniem aparatu...
matko!!:confuse d: jak to?? a retainera nie miałaś? czy co
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 20:30   #2136
patrznamnie
Raczkowanie

hej co do krwawienia po wyrwaniu zęba ... polecam ściskać kawałek cytryny w miejscu wyrwanego zęba - moja koleżanka ostatnio miała wyrywaną 6 i jej to pomogło ;pp

a mi sie ten czas do zakładania aparatu taaaaaaaaaaak dłużyyyyy że masakra , jeszcze 6 dni i bede w końcu zadrutowana ;p ciekawa jestem reakcji znajomych hehe ;pp
patrznamnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 20:32   #2137
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
matko!!:confuse d: jak to?? a retainera nie miałaś? czy co
też mi się tak wydaje, albo retainer nie był noszony

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Cytat:
Napisane przez patrznamnie Pokaż wiadomość
hej co do krwawienia po wyrwaniu zęba ... polecam ściskać kawałek cytryny w miejscu wyrwanego zęba - moja koleżanka ostatnio miała wyrywaną 6 i jej to pomogło ;pp

a mi sie ten czas do zakładania aparatu taaaaaaaaaaak dłużyyyyy że masakra , jeszcze 6 dni i bede w końcu zadrutowana ;p ciekawa jestem reakcji znajomych hehe ;pp
chyba bym mysiała kupic kilogram cytryn a gdzie ja bym reke wcisła do gardła prawie hehe

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-24, 20:32   #2138
papryka85
Zakorzenienie

natewa kurde, no... zobacz...

http://www.ortomania.pl/dla-pacjentow.html
Stary 2009-09-24, 20:38   #2139
marynka42
Zakorzenienie

oj dziękuję bo szczerze mówiąc wolalabym mieć aparat ceramiczny, a koszt dwoch lukow jest dosc duzy ;/ ale jak trzeba bedzie dwa to zrobię metalowe:P

a i dodaję foto - mam nadzieję ze Was nie obrzydzę :P
Stary 2009-09-24, 20:42   #2140
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Nie panikuj na zapas
Nie powiedziała, bo pewnie zapomniała, zdarza się
Szkoda, że nie powiedziałaś dentystce, że jutro zakładasz aparat. Może wpadłaby na to, żeby jednak nie lakierować

Nie denerwuj się tak bardzo, bo może nie będzie tak źle. Może zależy to też od zębów, ilości nałożonego fluoru... może użytego kleju

Trzymam kciuki, żeby jednak się udało
O której masz wizytę?
Ależ oczywiście, że powiedziałam pani "dyplomowanej higienistce dentystycznej" (taka ma wizytówkę), że zakładam jutro apart i dlatego kamień usuwam. To ona wtedy właśnie wpadła na ten genialny pomysł, żeby jeszcze dodatkowo wzmocnić zęby

Jak tu nie panikować
Wizyta o 16:30, jeszcze się będę jakimś cudem musiała zwolnić z pracy, żeby dojechać na tą cała Rydlówkę. Więc teraz całą noc nie będę spać, a jutro cały dzień się denerwować. Jeśli nasza orto mówiła, żeby nie robić floryzacji - a to samo teraz właśnie przeczytałam na innym forum - to zapewne się nie będzie dało tego aparatu założyć Nigdzie nie mogę znaleść informacji, jak się tego dziadostwa można z zębów pozbyć
Stary 2009-09-24, 20:43   #2141
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
oj dziękuję bo szczerze mówiąc wolalabym mieć aparat ceramiczny, a koszt dwoch lukow jest dosc duzy ;/ ale jak trzeba bedzie dwa to zrobię metalowe:P

nie wiem czy masz dobry zgryz bo po tym co widzę ze nie masz symetrii miedzy górą a dołem, z górnym łukiem szybko by poszło po tom co widzę, bo tylko ta trojka no i symetria. wiec orto lepiej spytaj czy z symetrią jest dobrze bo całkiem możliwe że dół też by trzeba było.

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

a masz wszystkie zęby? wyrywałąś coś?

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-24, 20:47   #2142
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:

Bez przesady, masz ładne zęby. Na pewno masz asymetrię, ale nie wiem, czy to góra, czy dół jest przesunięty... Wydaje mi się, że góra.
Znawczynią wad zgryzu nie jestem, zwłaszcza ze zdjęć i to jeszcze z przodu
Stary 2009-09-24, 20:48   #2143
marynka42
Zakorzenienie

tak mam wszystkie ortodontka stwiwierdzila ze nie jest konieczne wyrywanie leczyla mnie i mojego brata - jemu wyrwała 2 zeby.
Stary 2009-09-24, 20:49   #2144
88Ekaterina88
Zakorzenienie

mi sie wydaje ze w stosunku do tego środeczka ust góre ma przesuniętą w jedną stroną a dół troszku w drugą

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-24, 20:53   #2145
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Ależ oczywiście, że powiedziałam pani "dyplomowanej higienistce dentystycznej" (taka ma wizytówkę), że zakładam jutro apart i dlatego kamień usuwam. To ona wtedy właśnie wpadła na ten genialny pomysł, żeby jeszcze dodatkowo wzmocnić zęby
No to pojechała z koksem

Cytat:
Jak tu nie panikować
Wizyta o 16:30, jeszcze się będę jakimś cudem musiała zwolnić z pracy, żeby dojechać na tą cała Rydlówkę. Więc teraz całą noc nie będę spać, a jutro cały dzień się denerwować. Jeśli nasza orto mówiła, żeby nie robić floryzacji - a to samo teraz właśnie przeczytałam na innym forum - to zapewne się nie będzie dało tego aparatu założyć Nigdzie nie mogę znaleść informacji, jak się tego dziadostwa można z zębów pozbyć
Ty już lepiej nie kombinuj żadnego szorowania, skrobania. To wnika w zęby, więc nawet nie próbuj.
Będzie, co ma być. Albo się da, albo nie.

Swoją drogą-nie wiem, jak to się stało, że ta informacja nie znalazła się w naszym orto-faq

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
nie wiem czy masz dobry zgryz bo po tym co widzę ze nie masz symetrii miedzy górą a dołem, z górnym łukiem szybko by poszło po tom co widzę, bo tylko ta trojka no i symetria. wiec orto lepiej spytaj czy z symetrią jest dobrze bo całkiem możliwe że dół też by trzeba było.
No właśnie też o tym pomyślałam. Skoro jest asymetria, to gdzieś te zęby muszą jednak źle ze sobą kontaktować
Stary 2009-09-24, 20:54   #2146
marynka42
Zakorzenienie

no tez mi sie wydaje ze jest asymetria tylko boje sie, ze gdyby to bylo symetryczne to jedna z jedynek byla by dlusza od drugiej - bo jedna jest wieksza:P i teraz przynajmiej 'koncza sie' w prostej linii :P
Stary 2009-09-24, 20:55   #2147
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:

moge na chwilke wykorzystać twoje foto ??

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
no tez mi sie wydaje ze jest asymetria tylko boje sie, ze gdyby to bylo symetryczne to jedna z jedynek byla by dlusza od drugiej - bo jedna jest wieksza:P i teraz przynajmiej 'koncza sie' w prostej linii :P
o to sie nie martw ząbki są piłowane tak zeby były równe, ale to na koniec leczenia

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-24, 20:58   #2148
natewa
Rozeznanie

Cytat:
natewa kurde, no... zobacz...

http://www.ortomania.pl/dla-pacjentow.html
Nie należy poddawać zębów fluoryzacji w okresie ok. 6 – 8 tygodni przed planowanym zabiegiem klejenia aparatu stałego.

Bravo dla mnie, że najpierw sprawdziłam i brawo dla mojej dyplomowanej higienistki za świetny pomysł.

To nie mam tam po co jutro jechać, chyba może tylko, żeby mi gumki wyjęła, bo nie będą potrzebne przez najbliśze 1,5 miesiąca.
Stary 2009-09-24, 21:06   #2149
marynka42
Zakorzenienie

Cytat:
moge na chwilke wykorzystać twoje foto ??

pewnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-24, 21:10   #2150
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:

o to sie nie martw ząbki są piłowane tak zeby były równe, ale to na koniec leczenia
Piłowane, albo wyciągane/wtłaczane
Ja miałam wtłaczaną jedną z dolnych jedynek, bo też była dłuższa.

Cytat:
Nie należy poddawać zębów fluoryzacji w okresie ok. 6 – 8 tygodni przed planowanym zabiegiem klejenia aparatu stałego.

Bravo dla mnie, że najpierw sprawdziłam i brawo dla mojej dyplomowanej higienistki za świetny pomysł.
Siebie nie obwiniaj-skąd mogłaś wiedzieć orto mogło to umknąć, a higienistka jest po prostu niedouczona

Cytat:
To nie mam tam po co jutro jechać, chyba może tylko, żeby mi gumki wyjęła, bo nie będą potrzebne przez najbliśze 1,5 miesiąca.
Powiedz orto, że nie wiedziałaś i dałaś sobie zrobić dziś fluoryzację żeby na wstępie wiedziała o co chodzi, jak klej nie będzie się trzymał. Może jednak spróbuje założyć. Nie wiem, nie miałam przejść z fluoryzacją. Ja nawet piaskowanie zrobiłam sobie tydzień przed w myśl zasady "przezorny dwa razy ubezpieczony"
Stary 2009-09-24, 21:16   #2151
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
pewnie
chciałam zrobic symetrię ale cos ta góra mi symetryczna wychodzi ale dół ucieka no nic, idz do orto i lepiej zapytaj co z ta symetri a raczej asymetrią chce zrobic, bo wyciągnąc trójkę to nic ale jak ja wyciągniesz i poszerzysz góę to moze juz nie pasowac do dołu.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-24, 21:21   #2152
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:

to nieźle z tą fluoryzacją.. aż się sama chyba zdenerwowałam Ale już nie ma co się wściekac, może nie będzie tak źle!!! może kloeje mają dobre i będzie spoko!! głowa do góry..
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 21:27   #2153
patrznamnie
Raczkowanie

na tej stronie pisze

" Po leczeniu właściwym pacjent dostaje płytkę retencyjną na zęby górne, której zadaniem jest utrzymanie wyników leczenia. Płytkę nosi się przez pierwszy miesiąc non stop, a w późniejszym okresie zakłada na noc przez okres o ok. 6 miesięcy dłuższy niż okres leczenia właściwego "

omg, jak to można nosić non stop ??
a pyt co do reitanera ... płace za niego 700zł -> wiecie może czy to będzie ta płytka przeźroczysta czy taki ruchomy aparacik?
patrznamnie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-24, 21:31   #2154
natewa
Rozeznanie

Papryko, dzięki za wsparcie i pocieszenie, dobra musi być z Ciebie duszyczka

Płakać mi się trochę chce, bo strasznie się cieszyłam, że jutro założę ten aparat. Tyle trwało zanim zebrałam kasę, zanim znalazłam orto (dzięki Tobie btw) i teraz te 1,5 miesiąca jest dla mnie porworną perspektywą. Zwłaszcza po wyrwaniu zęba, mam jeszcze tak długo chodzić szczerbata...
Nie wiem czy jechać normalnie na wizytę, czy do niej zadzwonić w ciągu dnia i zapytać, czy jest sens... Zmarnuje jej czas jutro, bo dla mnie było zarezerwowane aż 45 min.
Miałam nie myć zębów do jutra, a myłam tyle ile wytrzymała bateria w szczoteczce. Przerzuciałam się więc na zwykłą, ale po tej zaczęły mi krwawić dziąsła Może to i wnika w zęby, ale wydaje mi się, że głównie chodzi o ten lakier, który sprawia, że szkliwo jest super gładkie, a wiadomo, że klej lepiej się przyczepia do powierzchni porowatej. Czemu wcześniej o tym nie pomyślałam Więc jakby zedrzec ten lakier...

Przepraszam, że ja tyle o sobie. Nie miałam się nawet komu pożalić, bo mnie nikt w tej kwestii nie rozumie. Mój TŻ powiedział "to najwyżej później założysz", czym mnie jeszcze bardziej wytrącił z równowagi...
Stary 2009-09-24, 21:31   #2155
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:

Nie warto panikowac. Jesli do orto daleka droga, to najlepiej zadzwonic z rana i opisac sytuacje. Ona na pewno rowieje Twe watpliwosci.

Ale jesli nawet zakladanie aparatu okaze sie niemozliwe (tfu-tfu),to czytalam, ze fluoryzacje mozna przeprowadzic mniej wiecej na 3 tyg przed zalozeniem aparatu. Robilam tak i nie bylo zadnego problemu. Wiec na pewno 1,5 mies czekac nie bedziesz.

Swoja droga wydawalo mi sie, ze czytalam, ze nie nalezy przeprowadzac fluoryzacje nie ze wzgledu na przyczeponosc, tylko zeby nie "obciazac" zebow, cokolwiek to znaczy.

A ja jutro na separacje, blee. Pierwsza przezylam w miare normalne, bo gumki mialam zalozone tylko z jednej strony( z drugiej byly szpary po usunieciu, hehe), a teraz bede miala "pelnie szczescia", buuu...

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 21:32   #2156
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrznamnie Pokaż wiadomość
na tej stronie pisze

" Po leczeniu właściwym pacjent dostaje płytkę retencyjną na zęby górne, której zadaniem jest utrzymanie wyników leczenia. Płytkę nosi się przez pierwszy miesiąc non stop, a w późniejszym okresie zakłada na noc przez okres o ok. 6 miesięcy dłuższy niż okres leczenia właściwego "

omg, jak to można nosić non stop ??
a pyt co do reitanera ... płace za niego 700zł -> wiecie może czy to będzie ta płytka przeźroczysta czy taki ruchomy aparacik?
wydaje mi sie ze dwie szyneczki

a co do noszenia - nie noś go tak jak w zaleceniu a po miechu zobaczysz ze jednak mogłaś nosić go non stop

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-24, 21:37   #2157
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Alice in Wonderland Pokaż wiadomość
No i jestem "po" tzn juz wczesniej, teraz sobie sieeedze
hmmm zyje, ale odczuwam dyskomfort, nie czuje jako takiego bolu
a na samym wyrwaniu bylo all ok, przyjemnie i na temat, jesli mozna takk to nazwac szybko rach ciach
znieczulenie i heyah, chwila moment normalnie samo wyrywanie
mam szwy za 2 tygodnie druga 8, ale teraz wiem "z czym to sie je" i wcale nie taki diabel straszny,

88Ekaterina88
mhm wzielam ze soba i pokazalam z kliniki wyniki zwiazane z krwia,
ale sadze, ze i tak oni nie sa w stanie zrobic czegos, aby szybciej sie zatamowalo, jedynie znieczulenie jakie tak, a jakie nie + wieksza obserwacja
jedno jest pewne-
mama naprawde mnie zaskoczyla, taka szybka "akcja" wyrwania i to nfz, ale w sumie dobrze, ne mialam czasu na myslenie
dobrze, ze juz po ja dzisiaj zdjęłam szwy

Cytat:
A ja czwarty dzień z separacją i 3 dzień na diecie płynnej. Boli cały czas (tak do wytrzymania), ale nie ma szans, żeby coś ugryść czy przerzuć, wtedy to taki przeszywający mega ból I tak mnie bolą te zęby przy najmniejszym dotknięciu, że nie wiem jak mi te pierścienie będą zakładać
A dziś usunełam kamień przed jutrzejszym zakładaniem aparatu i babka namówiła mnie na fluoryzację. Mam nadzieję, że to nie wpływa np. przyczepność tego cementu do zebów, czy coś w tym stylu?
też mialam tak z separacją... bolalo mnie jak tylko doknęlam zębów... nosilam ją przez 5 tygodni... a za 7 tygodni bede znowu nosić

Cytat:

hehe no nie przesadzaj z tym obrzydzaniem ząbki nie są zle! Ty nie widzialas moich jakbyś zobaczyla to byś uznała, że Twoje są super!

Cytat:

kurcze... szkoda co za higienistka....

Aparat stały góra i dół 25.11.09r.

59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg
Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm
paznokcie; włosy; skóra
cellulit; tłuszcz; rozstępy
Morfina jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-24, 21:38   #2158
skyman
Raczkowanie

GG do skyman

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Taki aparat na tyłozgryzik

Skyman co ok. 2-3 miesiace przychodzi tu z pytaniem czy jest ktoś nowy kto ma herbsta
dokladnie ^^
Debile nie widzicie jak wszystko można stracić
Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..."

skyman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 21:41   #2159
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skyman Pokaż wiadomość
dokladnie ^^
dodam ze na pierwszej stronie w pierwszym poscie jest lista aparatek i aparatków i sa tam wymienieni wszyscy co mają, od kiedy mają i ile mają

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-24, 21:46   #2160
surykata
Zadomowienie

GG do surykata

k@sia to ja Ci zazdroszcze mnie bola najbardziej te okolice przy gumkach separacyjnych, jakby mi ktos w dziasla wbijal cos ostrego :/ ale przynajmniej glowa mnie tak nie boli, wlasciwie to juz wcale. a najfajniejasze dzis bylo to ze moj chlopak widzial mnie dzis pierwszy raz z aparatem i powiedzial ze slicznie i chcial zebym sie usmiechala ciagle
ide ogladac seksy w wielkim miescie, moze zapomne troche otych moich dziaslach
surykata jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości