Vademecum antykoncepcji! - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-19, 08:52   #2131
201605041146
Konto usunięte

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

jak to za słabe tabletki? nie chodzi przecież o to, żeby dawka hormonów była jak najmniejsza?
ale w takim razie są skuteczne i jestem zabezpieczona czy nie?
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 09:04   #2132
Maladive
Zadomowienie

Ja bym skonsultowała to z lekarzem. Gdzieś czytałam, że jak okres zniknie po przyjęciu tabletek to trzeba iść po zmianę, bo te są za słabe.
Maladive jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 09:34   #2133
201605041146
Konto usunięte

na innym wątku, znalazłam, że to podobno normalna reakcja i żeby brac opakowanie do końca a jeśli w siedmiodniowej przerwie nie wystapi to skonsultowac sie zlekarzem. ale znając mnie to juz jutro polece
mi najbardziej chodzi o to, żeby w ciążę nie zajść.

dziekuję za porade
Stary 2011-06-19, 10:52   #2134
Maladive
Zadomowienie

Jeżeli będziesz brała regularnie i będziesz uważać na niektóre leki, które mają interferencje z tabletkami anty to nie zajdziesz
Maladive jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 17:40   #2135
*milka*
Zakorzenienie

GG do *milka*

Słonik Mogla bym oddac cien z BM podoba mi sie jeszcze u Ciebie + Max Factor - Masterpiece Max - czarny tusz do rzęs

Czy masz go jeszcze?
*milka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 20:37   #2136
201605041146
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Maladive Pokaż wiadomość
Jeżeli będziesz brała regularnie i będziesz uważać na niektóre leki, które mają interferencje z tabletkami anty to nie zajdziesz

o to sie nie bój , przerwę w braniu tabletek miałam 7 miesięcy, wczesniej brałam je 4 lata więc obyta ztematem jestem tylko teraz ten brak okresu to takie cos co pierwszy raz mi się zdarzyło.
Stary 2011-06-20, 08:27   #2137
kwestiaczasu
Przyczajenie

A ja bym chciała się upewnić w pewnej sprawie. Mianowicie wzięłam wczoraj tabletkę o godzinie 19.00, następnie w sumie zaraz po chwili, bo po 20minutach, zmuszona byłam wyjść do toalety i wystąpił u mnie luźny stolec (jaki już tego dnia oddawałam już ze trzy razy). Zajrzałam do ulotki, gdzie wzmianka jest o "ciężkiej biegunce", jako którą rozumiem naprawdę mocne problemy z wypróżnianiem. Z racji tego, iż swojej toaletowej przygody nie uznałam za "ciężką biegunkę", poza tym stwierdziłam, że 20min od wzięcia tabletki, nie znalazła się ona na pewno w jelicie, nie zastosowałam zasad "jak postępować przy pominięciu tabletki". Jednak do teraz zastanawia mnie, czy słusznie. Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości? Przepraszam, jeśli mój post jest...zbyt fizjologiczny.
kwestiaczasu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-20, 12:13   #2138
201605041146
Konto usunięte

ja czytałam kiedyś, ,ze jeśli biegunka wystąpi w przeciagu 4 godzin od zażycia tabletki to należy wziąć kolejną.
wydaje mi się, że wchlonęła sie i jesteś zabezpieczona.
Stary 2011-06-20, 18:57   #2139
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anettka Pokaż wiadomość
po kilku miesięcznej przerwie na nowo zaczęłam brac tabletki. gin mi przepisala yasminelle. zacząć brać w 1 dzień miesiączki. wczoraj dostałam okres, więc wziełam tabletke, ale jakiś bardzo skąpy ten okres, dzis wziełam 2 tabletke z opakowania a okres tak jakby się kończy.

o co chodzi? jestem zabezpieczona? powinnam dalej brać tabletki z opak.?
Tzn przyjęłaś 1wszą pigułkę w 1wszy dzien okresu po czym okres zrobił się skąpy, tak? Wszystko ok, często tak bywa, czasem po przyjęciu 1wszej pigułki okres może całkiem się zatrzymać.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-20, 19:09   #2140
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi

Brak okresu przy Yaz - wiem, że to sie zdarza jednak biorę tabletki kilka lat i nigdy nic się takiego nie przytrafiło a te tabletki drugi raz dostałam i zawsze dostawałam jak w zegarku. Jutro mam zacząć nowe opakowane, jestem napuchnięta nie dopinam się w spodnie czuję ból podbrzusza i krzyża ale okresu jak nie było tak nie ma. Test negatywny - czy powinnam się martwić? Chodzi mi po głowie b.wczesna ciąża...
Rossi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 07:57   #2141
201605041146
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość
Tzn przyjęłaś 1wszą pigułkę w 1wszy dzien okresu po czym okres zrobił się skąpy, tak? Wszystko ok, często tak bywa, czasem po przyjęciu 1wszej pigułki okres może całkiem się zatrzymać.
Tak nicko, przyjełam 1wszą pigułkę w 1wszy dzień okres, po czym już po przyjęciu 2 tabletki skończył mi się. Biorę dalej tabletki z blistra.

Cieszę się, że wszystko w porządku bo myślałam, że coś nie tak a i tak czekałam na ten okres ( wcześniejszy miałam 1-5 maja) .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-22, 11:37   #2142
littledeviil
Przyczajenie

hej dziewczyny
nie wiedziałam, gdzie mam się zwrócić o pomoc, więc postanowiłam tutaj.
Ponad 3 miesiące temu zaczęłam brać Yasminelle. Po pierwszym opakowaniu zamieniłam je na Yasmin. I właśnie od tego czasu bolą mnie nogi, mam uczucie ciężkich nóg. W nocy czasem budzą mnie skurcze w łydkach, a wcześniej to się nie zdarzało. Zauważyłam również, że zaczynają mi pękać naczynka na nogach. Jestem załamana, bo wiem, że to może skończyć się żylakami, a mam dopiero 18 lat;( Nie chcę rezygnować z antykoncepji, ponieważ tabletki łagodziły ból podczas okresu, który kiedyś był nie do wytrzymania i mam stałego partnera, a nie chcę polegać tylko na prezerwatywie. Już naprawdę nie wiem co mam robić. Może zmiana tabletek na plastry pomogłaby albo może jakieś inne tabletki. Jak myślicie?
littledeviil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 13:10   #2143
elle elle
Rozeznanie

Cześć dziewczyny.
Otóż jadę na weekend z TŻ, zawsze zabezpieczaliśmy się prezerwatywą + globulką, lecz teraz ten zestaw jakoś mnie nie przekonuję. Czy mogę mu spokojnie zaufać? czy tabletki na 1 czy dwa razy opłaca się brać? wiem że jak wrócimy z weekendu seksu nie będzie ponieważ nie ma warunków.

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

elle elle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 13:21   #2144
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez littledeviil Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
nie wiedziałam, gdzie mam się zwrócić o pomoc, więc postanowiłam tutaj.
Ponad 3 miesiące temu zaczęłam brać Yasminelle. Po pierwszym opakowaniu zamieniłam je na Yasmin. I właśnie od tego czasu bolą mnie nogi, mam uczucie ciężkich nóg. W nocy czasem budzą mnie skurcze w łydkach, a wcześniej to się nie zdarzało. Zauważyłam również, że zaczynają mi pękać naczynka na nogach. Jestem załamana, bo wiem, że to może skończyć się żylakami, a mam dopiero 18 lat;( Nie chcę rezygnować z antykoncepji, ponieważ tabletki łagodziły ból podczas okresu, który kiedyś był nie do wytrzymania i mam stałego partnera, a nie chcę polegać tylko na prezerwatywie. Już naprawdę nie wiem co mam robić. Może zmiana tabletek na plastry pomogłaby albo może jakieś inne tabletki. Jak myślicie?
Porób badania na krzepliwość, koniecznie skonsultuj to z lekarzem.
Cytat:
Napisane przez elle elle Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Otóż jadę na weekend z TŻ, zawsze zabezpieczaliśmy się prezerwatywą + globulką, lecz teraz ten zestaw jakoś mnie nie przekonuję. Czy mogę mu spokojnie zaufać? czy tabletki na 1 czy dwa razy opłaca się brać? wiem że jak wrócimy z weekendu seksu nie będzie ponieważ nie ma warunków.
EEEEEE? Skoro zawsze tak się zabezpieczacie to czemu teraz miałabyś nie ufać takiemu zestawieniu? Żeby pigułki wogóle działały należy przyjąć 1wszą pigułkę w 1wszy dzień okresu i tylko wtedy zabezpieczenie działa od razu, wzięcie jednej czy dwóch pigułek nic ci nie da.
Stary 2011-06-22, 13:33   #2145
Cola_Ola
Zakorzenienie

Cytat:
EEEEEE? Skoro zawsze tak się zabezpieczacie to czemu teraz miałabyś nie ufać takiemu zestawieniu? Żeby pigułki wogóle działały należy przyjąć 1wszą pigułkę w 1wszy dzień okresu i tylko wtedy zabezpieczenie działa od razu, wzięcie jednej czy dwóch pigułek nic ci nie da.

jej chyba chodzi o to, że nie ma sensu brać tabletek jak tak rzadko uprawiają seks, tak?

Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie
Cola_Ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 17:58   #2146
agusiamyszka
BAN stały

no tak, tu chodzilo o czestotliwosc uprawiania seksu

uprawiacie seks stosujac globulki i prezerwatywy. nie wazne jak dlugo to robicie, ale chyba nie zaszliscie w ciaze? to czemu w to watpisz?

my uprawialismy seks na samych prezerwatywach, bez globulek, i w ciazy nie jestem.
teraz biore hormony, ale seks uprawiamy do 4 razy w tygodniu wiec nam sa bardziej oplacalne. niestety musielismy na nowo dolaczyc prezerwatywe bo facet lapie jakas infekcje. dopoki nie zobaczymy co to jest niestety trzeba sie chronic

gumki po hormonach i spirali sa na 3 miejscu zapobiegliwosci. pozniej sa stosunki przerywane, "kalendarzyki" i npr(ktora notabene jest skuteczne ale pewnie tylko osoby odpowiedzialne, dla ktorych dziecko to nie przeszkoda, by sie tego podejmowaly)
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 19:23   #2147
littledeviil
Przyczajenie

dzięki nicko
w piątek lecę do lekarza
littledeviil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 19:58   #2148
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cola_Ola Pokaż wiadomość
jej chyba chodzi o to, że nie ma sensu brać tabletek jak tak rzadko uprawiają seks, tak?
Nie wiem co autorka ma na myśli, a spodziewać można się wszystkiego

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
no tak, tu chodzilo o czestotliwosc uprawiania seksu

uprawiacie seks stosujac globulki i prezerwatywy. nie wazne jak dlugo to robicie, ale chyba nie zaszliscie w ciaze? to czemu w to watpisz?

my uprawialismy seks na samych prezerwatywach, bez globulek, i w ciazy nie jestem.
teraz biore hormony, ale seks uprawiamy do 4 razy w tygodniu wiec nam sa bardziej oplacalne. niestety musielismy na nowo dolaczyc prezerwatywe bo facet lapie jakas infekcje. dopoki nie zobaczymy co to jest niestety trzeba sie chronic

gumki po hormonach i spirali sa na 3 miejscu zapobiegliwosci. pozniej sa stosunki przerywane, "kalendarzyki" i npr(ktora notabene jest skuteczne ale pewnie tylko osoby odpowiedzialne, dla ktorych dziecko to nie przeszkoda, by sie tego podejmowaly)
Npr jest równie skuteczne jak i pigułka. Pigułki też powinny łykać jedynie odpowiedzialne dziewczyny, bo tu równie łatwo można zaliczyć wpadkę.

Cytat:
Napisane przez littledeviil Pokaż wiadomość
dzięki nicko
w piątek lecę do lekarza
Nie ma za co
Stary 2011-06-22, 20:26   #2149
Cola_Ola
Zakorzenienie

Słuchajcie, a ja mam pytanie. Te globulki patentex oval to one skuteczene czy to taki pic na wodę Widzę, że dziewczyna wypowiadała się, że używa takiego zabezpieczenia i nie zaszła, ale chodzi mi o same globulki.
Bo ja mam pecha w życiu i mi gumka często pękała

Stary 2011-06-22, 22:06   #2150
agusiamyszka
BAN stały

Cytat:
Npr jest równie skuteczne jak i pigułka. Pigułki też powinny łykać jedynie odpowiedzialne dziewczyny, bo tu równie łatwo można zaliczyć wpadkę.
no tak ale
1. nie chce mi sie sprawdzac sluz szyjke
2. partner nie wierzy w takie cuda
3. plemniki moga przezyc kilka dni
4. co zrobic jak sa dni plodne
5. co stosowac jak sie rozpocznie obserwacje swojego cyklu, bo wiadomo musi uplynac kilka cykli zebysmy mogli z dokladnoscia powiedziec co i jak
Stary 2011-06-23, 06:59   #2151
Wicker
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Cola_Ola Pokaż wiadomość
Słuchajcie, a ja mam pytanie. Te globulki patentex oval to one skuteczene czy to taki pic na wodę Widzę, że dziewczyna wypowiadała się, że używa takiego zabezpieczenia i nie zaszła, ale chodzi mi o same globulki.
Bo ja mam pecha w życiu i mi gumka często pękała
Globulki mają dość wysoki wskaźnik Pearla, więc ja bym chyba nie ryzykowała chyba, że z prezerwatywą. Ale nie stosowałam, żadna moja bliższa znajoma też chyba nie, więc niech się dokładniej ktoś inny wypowie
Wicker jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 09:18   #2152
Cola_Ola
Zakorzenienie

No, ale właśnie jak mi gumka pęknie to te globulki coś dadzą czy po ptakach, tak szczerze Bo na ich stronie jest napisane niby, że wszystko cacy i elegancko, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że to tak super działa. A jak wyjadę na studia i będę rzadziej widywać się z Tż to po hust mi te tabsy.

Stary 2011-06-23, 13:39   #2153
nicko
Zadomowienie

Cytat:
no tak ale
1. nie chce mi sie sprawdzac sluz szyjke
2. partner nie wierzy w takie cuda
3. plemniki moga przezyc kilka dni
4. co zrobic jak sa dni plodne
5. co stosowac jak sie rozpocznie obserwacje swojego cyklu, bo wiadomo musi uplynac kilka cykli zebysmy mogli z dokladnoscia powiedziec co i jak
Każda metoda ma swoje wady i zalety, wystarczy przejrzeć tą stronę, żeby zobaczyć jakie dziewczyny mają schizy przy pigułkach, przy Npr nie trzeba się martwić o takie pierdoły jak leki czy wymioty.
1. nie trzeba
2. to niech nie wierzy niektórzy nie ufają też pigułkom i dalej stosują gumkę
3. no to co?
4. gumka
5. gumka
Zeby nie było nie jestem przeciwniczką pigułek, wręcz przeciwnie, ale zmieniłam swoje zdanie o NPR kiedy sama zaczęłam to stosować (nie mogę brać hormonów niestety) i naprawdę nie jest tak źle jak wydaje się po samej teorii. Przede wszystkim nie mam schiz ciążowych jak spóźnia mi się miesiączka i nie wydaję kasy na kolejne testy, mierzę temperaturkę i wszystko wiem, jestem o wiele spokojniejsza.

Cola_Ola globulki tworzą barierę dla plemników jak gumka pęknie to też chronią, ale nie ma gwarancji że jakieś plemniki się nie przedostaną dlatego nie należy używać wyłącznie globulek.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-23, 16:43   #2154
elle elle
Rozeznanie

Cytat:
Porób badania na krzepliwość, koniecznie skonsultuj to z lekarzem.

Wiem że tabsy trzeba brać cały miesiać, a nie jedna czy dwie przed stosunkiem
dziękuję za rady, zostane przy gumkach

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

Stary 2011-06-23, 18:37   #2155
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elle elle Pokaż wiadomość
Wiem że tabsy trzeba brać cały miesiać, a nie jedna czy dwie przed stosunkiem
dziękuję za rady, zostane przy gumkach
To dobrze, że wiesz, czasem nie jest to wcale takie oczywiste.
Stary 2011-06-23, 21:34   #2156
elle elle
Rozeznanie

Cytat:
To dobrze, że wiesz, czasem nie jest to wcale takie oczywiste.
Dla mnie oczywiste

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

Stary 2011-06-24, 11:38   #2157
agusiamyszka
BAN stały

Cytat:
Każda metoda ma swoje wady i zalety, wystarczy przejrzeć tą stronę, żeby zobaczyć jakie dziewczyny mają schizy przy pigułkach, przy Npr nie trzeba się martwić o takie pierdoły jak leki czy wymioty.
1. nie trzeba
2. to niech nie wierzy niektórzy nie ufają też pigułkom i dalej stosują gumkę
3. no to co?
4. gumka
5. gumka
Zeby nie było nie jestem przeciwniczką pigułek, wręcz przeciwnie, ale zmieniłam swoje zdanie o NPR kiedy sama zaczęłam to stosować (nie mogę brać hormonów niestety) i naprawdę nie jest tak źle jak wydaje się po samej teorii. Przede wszystkim nie mam schiz ciążowych jak spóźnia mi się miesiączka i nie wydaję kasy na kolejne testy, mierzę temperaturkę i wszystko wiem, jestem o wiele spokojniejsza.
1. npr polega na sprawdzeniu sluzu, szyjki i temperatury, badz termperatury i sluzu
3. no to co? - plemnik przezyje kilka dni dojdzie do zaplodnienia. wlasnie "to co". tj wpadka = nie chciana ciaza, z winy uzytkownikow niepowiedzenia danej metody.
4 i 5 - skoro gumka to po co mam sprawdzac dni plodne? obejdzie sie bez tego. ja tak robilam, jechalismy na samych gumkach i nie zaszlam w ciaze. mam sie przejmowac sluzem czy temperatura? moge pic alkohol, stosowac globulki itp

i zapomnialas o najwazniejszym punkcie. mojej odpowiedzi w 2.
parter nie wierzy w te metody = on nie chce ich stosowac = nie ma seksu bo sie z nimi nie zgadza = konflikt = rozstanie

a zeby stosowac dana metode potrzeba 2x tak - moje tak i jego tak.
ja sie nie zgadzam, on sie nie zgadza = po co npr

ja nie panikuje na hormonach i nie panikuje na samej gumce, jesli ktos panikuje to nie dojrzal do uprawiania seksu = nie czerpie przyjemnosci, to po co sie zgadza na seks = powinien zmienic metode zeby go zadowolala

obecnie uzywamy prezerwatyw na pigulkach bo czyms zarazam partnera. i musze przejsc sie do lekarza.

skoro globulka nie stanowi ochrony antyplemnikowej to po co ja stosowac? to tylko dodatkowe metody komplikujace dozdania

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-24, 13:46   #2158
nicko
Zadomowienie

Cytat:
1. npr polega na sprawdzeniu sluzu, szyjki i temperatury, badz termperatury i sluzu
3. no to co? - plemnik przezyje kilka dni dojdzie do zaplodnienia. wlasnie "to co". tj wpadka = nie chciana ciaza, z winy uzytkownikow niepowiedzenia danej metody.
4 i 5 - skoro gumka to po co mam sprawdzac dni plodne? obejdzie sie bez tego. ja tak robilam, jechalismy na samych gumkach i nie zaszlam w ciaze. mam sie przejmowac sluzem czy temperatura? moge pic alkohol, stosowac globulki itp

i zapomnialas o najwazniejszym punkcie. mojej odpowiedzi w 2.
parter nie wierzy w te metody = on nie chce ich stosowac = nie ma seksu bo sie z nimi nie zgadza = konflikt = rozstanie

a zeby stosowac dana metode potrzeba 2x tak - moje tak i jego tak.
ja sie nie zgadzam, on sie nie zgadza = po co npr

ja nie panikuje na hormonach i nie panikuje na samej gumce, jesli ktos panikuje to nie dojrzal do uprawiania seksu = nie czerpie przyjemnosci, to po co sie zgadza na seks = powinien zmienic metode zeby go zadowolala

obecnie uzywamy prezerwatyw na pigulkach bo czyms zarazam partnera. i musze przejsc sie do lekarza.

skoro globulka nie stanowi ochrony antyplemnikowej to po co ja stosowac? to tylko dodatkowe metody komplikujace dozdania
1. Są różne metody NPR i nie trzeba ani badać śluzu ani szyjki. Ja nie mam na to ochoty i tego nie robię, samo mierzenie temperatury mi wystarcza.
2. Ale to tak nie wygląda, nie chodzi o wiarę, ale zaufanie. Są ludzie co nie wierzą gumkom, pigułkom itd, to można podpiąć pod każdą metodę, więc to żaden argument jak dla mnie.
3. Tak, no to co, NPR uwzględnia również długość życia plemnika.
4.Gumka w dni płodne, pozostałe jakieś 2 tygodnie można szaleć bez gumki.
Jak już napisałam nie robię tego tylko i wyłącznie w celach antykoncepcj, ale po to, żeby mieć świadomość własnego ciała, wiem kiedy dostanę miesiączkę, nie zaskakuje mnie niespodziewanie, nie panikuję gdy nie ma krwawienia, nie pomylę miesiączki z krwawieniem śródcyklicznym, nie obawiam się wpadki, bo wiem w jakiej fazie cyklu jestem.
Stary 2011-06-24, 14:11   #2159
201604250941
Konto usunięte

Ja mam pytanie a nie przekopie teraz calego watku

Wiec tak, zaczynam brac tabletki teraz, yasminelle, i one sa 28 dniowe, a ja mialam zawsze cykl 31 dni, i bardzo mi to pasowalo bo to o caly jeden okres mniej w ciagu roku, no to chyba rozumiecie same, wygodne Czy sa jakies tabletki ustawiajace cykl na dluzej niz 28 dni? Chyba, ze zle to rozumiem, nie bralam jeszcze wiec nie wiem jak to bedzie wygladalo, w ulotce pisali ze 8 dnia po odstawieniu trzeba zaczac nastepne opakowanie, nawet jesli krawienie sie nie skonczylo, to znaczy ze moge dalej miec 31 dni czy to po prostu sie zaraz ureguluje na 28 dniowy cykl?

Ktoras tez miala cykl dluzszy niz 28 dni? jak to wygladalo z tym okresem?
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 17:40   #2160
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie a nie przekopie teraz calego watku

Wiec tak, zaczynam brac tabletki teraz, yasminelle, i one sa 28 dniowe, a ja mialam zawsze cykl 31 dni, i bardzo mi to pasowalo bo to o caly jeden okres mniej w ciagu roku, no to chyba rozumiecie same, wygodne Czy sa jakies tabletki ustawiajace cykl na dluzej niz 28 dni? Chyba, ze zle to rozumiem, nie bralam jeszcze wiec nie wiem jak to bedzie wygladalo, w ulotce pisali ze 8 dnia po odstawieniu trzeba zaczac nastepne opakowanie, nawet jesli krawienie sie nie skonczylo, to znaczy ze moge dalej miec 31 dni czy to po prostu sie zaraz ureguluje na 28 dniowy cykl?

Ktoras tez miala cykl dluzszy niz 28 dni? jak to wygladalo z tym okresem?
Matko nawet nie wiem jak tu sensownie odpowiedzieć, bierzesz 28 pigułek + 7 dni przerwy i tego się trzymaj. Nie ma chyba pigułek więcej jak 28 w opakowaniu, możesz 3 kolejne dobierać z następnego opakowania, ale i tak nie wiesz którego dnia przerwy dostaniesz krwawienie. To, że bierzesz 28 pigułek nie znaczy, że twój cykl wynosi 28 dni, 1wszy dzień cyklu to 1wszy dzień krwawienia, czyli: zaczynasz brać pigułki, bierzesz 28 i przerwa, krwawienie przychodzi 5tego dnia więc twój cykl wynosi: 28+4= 32, czyli twój cykl wynosi 32 dni.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości