Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-21, 08:15   #2161
Orzeszek.1
Zadomowienie

Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III

Witajcie o poranku. Dopiero co wstałyśmy, aaależ się wyspałam. Oj jak się cieszę że mam dzieko śpiocha - przy niej sama mogę spać ile wlezie hihih.

malin30 to już i takie chusty i nosidła wymyślili??WOW!! około 4 miesiąca życia faktycznie maluszek zaczyna podnosić główkę jak leży na pleckach, czy jak jest w foteliku samochodowym. Karczek ma wtedy już nie taki wiotki jak po narodzeniu.
Stary 2009-07-21, 08:28   #2162
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

żartownisiu, dziękuję za link
zrobię Sobie to połówkowe 3/4 D
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 08:36   #2163
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
malin30 to już i takie chusty i nosidła wymyślili??WOW!! około 4 miesiąca życia faktycznie maluszek zaczyna podnosić główkę jak leży na pleckach, czy jak jest w foteliku samochodowym. Karczek ma wtedy już nie taki wiotki jak po narodzeniu.
Ano powymyślali
Tu jest link to "instruktażu": http://www.bebelulu.pl/v3/cont_artyk...?id=41&lang=pl
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 08:49   #2164
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Ano powymyślali
Tu jest link to "instruktażu": http://www.bebelulu.pl/v3/cont_artyk...?id=41&lang=pl
WOW Ale jak tak popatrzeć na pozycję od 4 miesiąca życia , to zamiast takiej chusty za 200zł można kupić nosidełko za 50 zł. efekt niemalże ten sam
http://www.allegro.pl/item685229587_..._promocja.html
http://www.allegro.pl/item684211268_...mlodszych.html

Sprawdza się na zakupach czy wyjazdach, ale szczerze mówiąc ja korzystałam z niego tylko może ze 3 razy
Stary 2009-07-21, 08:53   #2165
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

hm... mają tam taki rodzaj chusty, który służy od urodzenia do 12-kilogramowego dziecka i to za przystępną cenę - 59 zł. Tylko że dopasowuje się ją do własnej rozmiarówki i na przykład mąż nie mógłby już w niej nosić dziecka. Jednak ta chusta ma bardziej mi służyć, więc może się skuszę i zamówię razem ze śpiworkiem?

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Cytat:
WOW Ale jak tak popatrzeć na pozycję od 4 miesiąca życia , to zamiast takiej chusty za 200zł można kupić nosidełko za 50 zł. efekt niemalże ten sam
http://www.allegro.pl/item685229587_..._promocja.html
http://www.allegro.pl/item684211268_...mlodszych.html

Sprawdza się na zakupach czy wyjazdach, ale szczerze mówiąc ja korzystałam z niego tylko może ze 3 razy
Na chustę jestem nastawiona od ponad roku. Wtedy też się dowiedziałam, że noszenie w chuście jest zdrowsze dla dziecka niż w nosidle.

Co do nosidełka, to nam będzie bardziej potrzebne takie razem z plecakiem, jak pojedziemy w góry: http://www.e-pamir.pl/window.php?p=s...Cover%20Deuter

Edytowane przez malin30
Czas edycji: 2009-07-21 o 08:55
Stary 2009-07-21, 08:53   #2166
katarzinka
Wtajemniczenie

cześć mamy

ja sobie na chwilkę robie przerwę w pracy i podczytuję co u Was

u nas wszystko dobrze, choć kurcze odkryłam żylaka na moim udzie - to dziedziczne ???? bo moja mama też ma
i wczoraj się złościłam na to wszystko - bo po co ćwiczenia codzienne, basen, zdrowe żywienie i balsamy jak i tak mam rozstępy na piersiach i to paskudztwo na udzie??
ufff.... wyżaliłam się, w końcu komu jak nie Wam

a dzidziuś od kilku dni ma etap rytmicznych (regularnych) ruchów pytałam lekarza powiedział, ze tak ma być, bo ja oczywiście panika

pozdrawiam

widzę,że mamy z Malin podobny tok myślenia - tez chcę nosić Maleństwo w chuście, a solidne nosidełko zakupić do łażenia po górach, bo nie zamierzamy z tego rezygnować
Malin - trwasz nadal w postanowieniu???
bo my tak - i już czekamy na wrześień, bo ostatnie planowe USG już było
Zanim czas pokona nas"

Edytowane przez katarzinka
Czas edycji: 2009-07-21 o 08:56
katarzinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 08:57   #2167
woman31
Zadomowienie

witajcie
od wczoraj mam mega zgage kurcze rano jak maz wyjezdzal do pracy zapomnialam poprosic by kupil renni cholera a tak mi sie nie chce isc do sklepu- nogi mam ciezkie i ogolnie jest mi juz bardzo ciezko
a w domu nie mam ani migdalow, ani kefiru... co jeszcze moze zlagodzic zgage?
woman31 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-21, 08:59   #2168
nimitz
Raczkowanie

witam!

U mnie znowu pogoda wymarzona -letni chlodek, i sloneczko!!! zaraz ide na spacerek i zakupy.

Ja tez chce kupic chuste, tylko jeszcze nie wiem jaka- musze wiecej poczytac. Zastanawialam sie nad taka prosta bez kolek ani zapiec, tylko nie moge nigdzie znalezc jak taka chuste wiazac.
Stary 2009-07-21, 09:16   #2169
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
widzę,że mamy z Malin podobny tok myślenia - tez chcę nosić Maleństwo w chuście, a solidne nosidełko zakupić do łażenia po górach, bo nie zamierzamy z tego rezygnować
jak najbardziej. Co prawda my mamy USG za każdym razem, ale jak już wspominałam, dziecko nie lubi tego badania i chowa się tak, że lekarzowi trudno by było dostrzec wyznaczniki płci

Cytat:
Napisane przez nimitz Pokaż wiadomość
Ja tez chce kupic chuste, tylko jeszcze nie wiem jaka- musze wiecej poczytac. Zastanawialam sie nad taka prosta bez kolek ani zapiec, tylko nie moge nigdzie znalezc jak taka chuste wiazac.
Producent powinien dodawać instrukcję wiązania. Wiem też, że powstają takie "kluby kangura", na których uczą, jak wiązać chusty.

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Znalazłam na Allegro śpiworek do wózka: http://allegro.pl/item687340694_ocie...rendy_hit.html Co o czymś takim sądzicie?
Stary 2009-07-21, 09:17   #2170
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
jak najbardziej. Co prawda my mamy USG za każdym razem, ale jak już wspominałam, dziecko nie lubi tego badania i chowa się tak, że lekarzowi trudno by było dostrzec wyznaczniki płci

Producent powinien dodawać instrukcję wiązania. Wiem też, że powstają takie "kluby kangura", na których uczą, jak wiązać chusty.
nasze Maleństwo potrafi brykać jak oszalałe, ale na każdym USG ma to gdzieś i śpi , ale pani doktor wie kto się chowa w moim brzuszku

Malin Ty już kupiłaś chustę czy źle zrozumiałam i jesli tak to jaką??
bo ja nie wiem czy kupować już czy czekać, bo gdzieś wyczytałam, ze lekarz powinien stwierdzić, czy można dziecko w chuście nosić
Zanim czas pokona nas"
Stary 2009-07-21, 09:19   #2171
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez woman31 Pokaż wiadomość
witajcie
od wczoraj mam mega zgage kurcze rano jak maz wyjezdzal do pracy zapomnialam poprosic by kupil renni cholera a tak mi sie nie chce isc do sklepu- nogi mam ciezkie i ogolnie jest mi juz bardzo ciezko
a w domu nie mam ani migdalow, ani kefiru... co jeszcze moze zlagodzic zgage?
Może mleko??? Próbowałaś?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-21, 09:21   #2172
zuzaneczka
Zakorzenienie

cześć

też jestem zdecydowana na tradycyjną chustę (nie nosidełka itp.)

Cytat:
Na chustę jestem nastawiona od ponad roku. Wtedy też się dowiedziałam, że noszenie w chuście jest zdrowsze dla dziecka niż w nosidle.
masz już wybraną ?
ja wciąż się waham ale na pewno od razu kupię tkaną

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 09:23   #2173
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Malin Ty już kupiłaś chustę czy źle zrozumiałam i jesli tak to jaką??
bo ja nie wiem czy kupować już czy czekać, bo gdzieś wyczytałam, ze lekarz powinien stwierdzić, czy można dziecko w chuście nosić
Jeszcze nie kupiłam. Wdrażam się w temat, tak samo jak w temat pieluch wielorazowych. W drugiej połowie sierpnia chcę wszystko pozamawiać. Na pewno nie muszę czekać na decyzję pediatry, gdybym zdecydowała się na chustę do noszenia dziecka w pozycji fasolki na sam początek.
Stary 2009-07-21, 09:25   #2174
woman31
Zadomowienie

Cytat:
Może mleko??? Próbowałaś?
dzieki bardzo
melka jeszcze nie probowalam
jogut tak, kefir tak- ale mleko jeszcze nie- nawet nie wiedzialam ze mleko tez lagodzi zgage.
woman31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 09:36   #2175
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeszcze nie kupiłam. Wdrażam się w temat, tak samo jak w temat pieluch wielorazowych. W drugiej połowie sierpnia chcę wszystko pozamawiać. Na pewno nie muszę czekać na decyzję pediatry, gdybym zdecydowała się na chustę do noszenia dziecka w pozycji fasolki na sam początek.
czyli wyczytałam coś z tymże nie do końca - dzięki za wiadomość
Zanim czas pokona nas"
Stary 2009-07-21, 09:42   #2176
nimitz
Raczkowanie

Cytat:

[/COLOR]Znalazłam na Allegro śpiworek do wózka: http://allegro.pl/item687340694_ocie...rendy_hit.html Co o czymś takim sądzicie?
swietny ten spiworek! cieplutki, w sam raz na zime i kolorki ma fajne! I chyba nie trzebaby ubierac dziecka dodatkowo w kombinezonik zaden, to chyba wygodniejsze! Malin ty to zawsze wygrzebiesz cos ciekawego na allegro! sama sie zastanawiam czy go nie kupic
Stary 2009-07-21, 10:02   #2177
Kikunia81
Rozeznanie

Cześć Dziewczyny

Zostałam ciocią
Moja przyjaciółka dzisiaj rano urodziła córeczkę

Dzisiaj o 19.20 mam wizytę. Trzymajcie kciuki, żeby wszystko było ok!

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
A zaraz zmykam z mamą do miasta i na uczelnię muszę podjechać
Apropo nie pisałam jeszcze - wczoraj miałam na uczelni właśnie załatwić ostatnie rzeczy - obiegówkę, zdjęcia i opłatę za dyplom donieść, no i zadowolona po odebraniu zdjęć, jadę praktycznie na drugi koniec miasta, wysiadam, idę i sobie pomyślałam dopiero, że ja nic nie wzięłam I dziś muszę jechać
Ja też w ciąży zrobiłam się taka zakręcona

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
to będzie już 22 tydzień, to może będzie już dobrze hm?
Ja bym poczekała na Twoim miejscu, choć wiem, że to pewnie ciężko Jak zrobisz w 25-26 tyg to dzieciaczek będzie miał już ładniejszą twarzyczkę, będzie połykał płyn itd. Zresztą zadzwoń i zapytaj w rejestracji, na pewno Ci doradzą

Cytat:
a dzidziuś od kilku dni ma etap rytmicznych (regularnych) ruchów pytałam lekarza powiedział, ze tak ma być, bo ja oczywiście panika
Pewnie to czkawka
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 10:15   #2178
Nika1980
Zakorzenienie

Witajcie

Wczoraj spędziłam cudowny wieczór z mężem, dostałam bukiet przepięknych biało-kremowych róż - moich ulubionych, miałam je też w buciekiecie ślubnym razem ze storczykami... śliczne!

a jutro przyjdą moje urodzinowe prezenty troszkę cierpliwości! hihi

Cytat:
Napisane przez karamari Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki, żeby Wam się udało urodzić tak, jak dla Was najlepiej
Właśnie tym argumentem położna powaliła wątłe przekonanie mojego męża do porodu domowego - że mimo idealnego przebiegu zdrowej ciąży, nie wszystkie okoliczności porodu da się przewidzieć... Ja rozumiem, że ona musi nam o wszystkim powiedzieć, żeby się zabezpieczyć, że podejmujemy świadomą decyzję, a nie, że o czymś nie wiedzieliśmy... I wierzę, że większość porodów przebiega bez komplikacji, a i mój taki będzie.
No ale TŻ drży o mnie i o maluszka i jak znam jego tok myślenia, to by sobie nie wybaczył, że nie dopilnował, by wszystko odbywało się w najbezpieczniejszych warunkach
Mogłabym się oczywiście uprzeć i odmówić pójścia do szpitala W końcu to ja rodzę i uważam, że to w większej mierze mój wybó Niemniej jednak, taki snujący się po domu przerażony mąż chyba nie sprzyja akcji porodowej Złaszcza, że jesteśmy bardzo blisko i odbieramy nawzajem swoje emocje

o jejku bardzo cię rozumiem. my również z mężem mamy dwie połówki tej samej duszy i jesteśmy jak antentki które odbierają swoje fale i są na nie bardzo czułe.
mój mąż nie ma nic przeciwko porodowi w domu całe szczęście, pewnie dlatego, że tutaj to takie normalne no i nasza położna zapewniła nas , że zadba o bezpieczeństwo moje i dzidzi. kwestia jest nadal otwarta , ale po ostatniej rozmowie z nią czujęsię baardzo uspokojona. sama jeszcze nie wiem jak to wszystko będzie wyglądało oczywiście, ale wiem, że jeśli tylko stwierdze, że poród w domu to nie dla mnie zostanę zabrana do szpitala i tam dokonamy reszty

Cytat:
To ja wiem, ale może coś więcej na ten temat?
byliśmy u mojej siostry w Antwerpii świętować moje urodzinki i jej imieninki a potem w Utrechcie z całą rodzinką ze strony męża, zaliczyliśmy francuską restaurację, gdzie wybierałam żarcie ponad 30 minut bo wszystko było albo na winie, albo na koniaku albo pół surowe aż mi w końcu przyniosła pani coś pysznego i wyszłam z wieeeelkiem brzuchem!

Cytat:
Napisane przez Shine01 Pokaż wiadomość
ooo rany nie strasz mnie skurczami lydek, mnie tylko raz zlapal w czasie ciazy i az zaczelam sie bac panicznie porodu. brrrrrrrrr jak ja sie boje skurczy!! chyba jak niczego na swiecie. chyba tez bede brac rano i wieczorem po jednej, wczoraj wzielam jedna bo lyknelam jeszcze elevit... no i to drugie tez narazie biore po 1 dziennie

jak ktos jeszcze cos z tego bierze to dajcie znac, bo w necie nie sposob o tym cos znalesc, a boje sie narazie brac wiecej bo nie chce malemu zaszkodzic...
polecam proste ćwiczonka na cyrkulację krwi- poszukaj w necie, nasza fizjoterapeutka ze szkoły rodzenia też nam polecała te ćwiczenia

Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość
hello kochane
macie kopniaki od mojego maleństwa bo dziś jak nigdy wariuje na calego, brzuch mi skacze

dzięki wszystki za slowa uznania dla nas prostuje odrazu ze wera z urody to jednak tatuś oczka ma tylko jasne z mojej strony no i psisie

miss.hot, Nika
buziaki urodzinowe...
o boze wysyalm to od 2 h... ale tak to jest jak cie 2,5 latka wezwie... i jak ja mam byc z wami na bieżąco
dziękuje!

Cytat:
Napisane przez Kikunia81 Pokaż wiadomość
Hej Dziewuszki!
Tyle naskrobałyście, że ciężko Was nadrobić. Spróbuję na raty.
W sobotę byliśmy na grillu u mojej mamy, prawie do północy (mąż ze szwagrem opijali auteczko). Pogoda nie dopisała, ale na szczęście na ogrodzie jest zadaszona altanka, więc nie zmokliśm

W nocy jak wróciliśmy do domu, mizialiśmy się z mężem i poleciała mi krew Strasznie się zdenerwowałam, ale wyczytałam że w zaawansowanej ciąży może się to zdarzyć. Na szczęście we wtorek mam wizytę u mojego gina. Mąż powiedział, że do końca ciąży już mnie nie dotknie, mi zresztą też przeszła ochota.

Całą niedzielę się oszczędzałam, byliśmy na obiadku, potem na deserze, a pozostały dzień przeleżałam i wszystko było ok, aż do dzisiaj do 5 rano, kiedy obudził mnie okropny ból brzucha. Myślałam, że oszaleje, nie wiedziałam czy to skurcze czy zatrucie. Ból powtarzał się cyklicznie, aż mi się niedobrze zrobiło i wymiotowałam. Pomyślałam, że może coś w restauracji zjadłam nieświeżego, tylko że ból nasilał się i odpuszczał, do tego napinał mi się cały brzuch. Jak już zaczęłam się szykować, żeby na pogotowie jechać to skurcze ustały i udało mi się zasnąć. Popołudniu znowu zaczęło się na nowo, ale już nie tak boleśnie. Cały dzień przeleżałam. Na szczęście mąż dzisiaj ma wolne, więc mi usługuje Nie mogę się doczekać jutrzejszej wizyty u lekarza. Dobrze, że mały rusza się bez zarzutu i wiem, że z nim w porządku.

Nika, dla Ciebie również wszystkiego naj naj

rety, to brzmi groźnie, lepiej odpoczywaj no i trzymam kciuki za wizytę u lekarza...ale miałaś przygodę! .... masakra!

Cytat:
cześć mamy

u nas wszystko dobrze, choć kurcze odkryłam żylaka na moim udzie - to dziedziczne ???? bo moja mama też ma
i wczoraj się złościłam na to wszystko - bo po co ćwiczenia codzienne, basen, zdrowe żywienie i balsamy jak i tak mam rozstępy na piersiach i to paskudztwo na udzie??

nie ma się co przejmować rzeczami na które nie mamy wplywu, może ci zniknie po porodzie?

Edytte ! wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia!!!!

Miss Hot , może mi zmienić wiek na 29 .... latka lecą

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 10:35   #2179
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć Dziewczyny

Pewnie to czkawka
powiedział, ze wszytsko w porządku to ok i się juz nie stresuję ale powiedział, ze to ruchy dziecka, mylone często z czkawką

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
Witajcie

nie ma się co przejmować rzeczami na które nie mamy wplywu, może ci zniknie po porodzie?

Miss Hot , może mi zmienić wiek na 29 .... latka lecą
wiem, wiem ale wiesz jak to kobieta

no i w takim razie WSZSYTKIEGO NAJLEPSZEGO NIKUŚ!!!!!!!!!!!
Zanim czas pokona nas"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-21, 11:00   #2180
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Shine01 Pokaż wiadomość
no tak, a ja mam tylko 1 pare rajstopek na 56 i dwie na 62, myslicie ze za malo? bo cos mi sie wydaje ze zeby w brzuszek nie uwieralo to starszemu raczej... do body... , a tak to podobno najlepiej spiochy

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

jak ja nienawidze sie zastanawiac nad potrzebnymi ubrankami
Ja wogóle nie mam zamiaru kupować rajstopek. Wydaje mi się, że właśnie śpiochy czy pajace są dużo wygodniejsze, nie uciskają i dziecko ma swobodę.

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
Kochane, czy USG połówkowe można wykonać 3/4D?
bo 30 lipca mam właśnie połówkowe, i zastanawiam czy czy można sobie 3/4D zrobić to badanko
Mój lekarz właśnie połówkowe poleca zrobić w 4D, ja robiłam chyba w 22-23 tc, to badanie służy nie tylko zrobieniu pamiątkowych zdjęć ale sprawdzeniu wszystkich parametrów dziecka, łożyska itp.

Cytat:
cześć mamy

pozdrawiam

Niestety rostępy i żylaki chyba jednak głównie zależą od genów. Może jeszcze znikną po porodzie
Albo pomyśl w ten sposób, że gdyby nie ćwiczenia i kremy byłoby jeszcze gorzej

Cytat:
Znalazłam na Allegro śpiworek do wózka: http://allegro.pl/item687340694_ocie...rendy_hit.html Co o czymś takim sądzicie?
Bardzo ładne- kolorki są świetne.
Tylko wydaje mi się, że taki śpiworek bardziej nadaje się do spacerówki na zimę. W gondoli dziecko jest osłonięte samym wózkiem i do tego masz ochraniacz zakładany na gondolę, który też osłania dziecko. Więc taki śpiworek chyba już jest zbędny.

Cytat:
Cześć Dziewczyny

Zostałam ciocią

Dzisiaj o 19.20 mam wizytę. Trzymajcie kciuki, żeby wszystko było ok!
Super
A to ta koleżanka, która tak długo leżała w szpitalu?

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Cytat:
Ja mam dwie bluzy z kapturem, zamierzam zakładać je na spacer, tak żeby główka była w kapturze. Swoją drogą rzeczywiście ciężko znaleźć bluzy bez kaptura.
Tylko, że te bluzy które ja widziałam mają dosyć grube kaptury i wydaje mi się, że może w nich być dziecku za gorąco. Nastawiam się na "zimny chów" i myślę, że bawełniana czapeczka wystarczy.

Edytowane przez precious_81
Czas edycji: 2009-07-21 o 11:18
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 11:08   #2181
Milibili
Zadomowienie

Witam Was głodna i totalnie zakręcona z powodu rozmyślań nad wózkiem

Wiem, że wiekszość z Was ma już swoje typy wózków i sporo sie ich naoglądało więc może troche mnie poratujecie...

Ogóle uwagi co do wózka mam następujące: na pewno pompowane koła, pojedyncze (wiem, że są cięzkie ale na wadze wózka bardzo nam nie zależy), powinien się dobrze prowadzić w różnym terenie i przede wszystkim dziecku powinno być wygodnie - niby niewiele a jednak się zupełnie pogubiłam...

Roan Marita duża gondola jest napewno plusem, ale wózek podobno szybko zaczyna nieprzyjemnie plastikowo trzeszczeć co może bardzo dziecku przeszkadzać podczas zasypiania, nie ma skretnych przednich kół ale to dałoby się wytrzymać, wiele więcej na temat wózka nie wiem

http://www.wozkizaak.pl/index.php?dz...kt&id_pokaz=49

X- lander XA wersja 2009 bardzo fajnie się prowadzi, w nowej wersji ma bardzo mocno rozkładaną budkę, zarówno w spacerówce jak i gondoli, praktycznie całkowice chroni od wiatru, śniegu, łatwo się składa (pozatym w budce jest okienko i można "podglądać" dziecko - pewnie w ramach braku odwracanej spacerówki) , łatwy w czyszczeniu, wizualnie nie do konca mi odpowiada ale to nie jest naważniejsze, główny problem - mała gondola zastanawiam się jednak czy jeśli rozłożyć spacerówkę a dodatkowo założyć dadawany w nowej wersji śpiworek dopinany do osłonki na nóżki nie bedzie to odpowienim zabezpieczeniem i wygodą dla dziecka(sporo miejsca, ciepło,pozycja prawie leżąca??)

http://www.bobowozki.com.pl/product_..._content=958_0

(na stronie podają zawyżone wymiary gondoli - jest 79 a powinno 73 )

Tako jumper X bardzo podobny do X- landera ale ma odwracaną spacerówkę i o cm dłużą gondolę za to mniej rozkładnaną budkę i brak tego śpiworka (chyba brak też tego podnóżka dla dziecka w spacerówce, przynajmniej widziałam taką wersję )
http://www.sklep.urwis.com.pl/produc...oducts_id=5426

Fotelik u nas będzie to napewno maxi-cosi cabrio fix z bazą isofix - tego jesteśmy pewni - do x landera wpinac można ale niestety nie znalazłam informacji co do ewenwtualnego wpinania w stelaże tych pozostałych wózków- ale nie jest to dla nas najważniejszy argument - raczej taki dodatkowy bajer bez którego można się obejść...

Macie może jakieś własne spostrzeżenia co do tych wózków? Pomózcie proszę, bo niewiem czy wspominałam ale ja głodna jestem a wtedy źle się myśli

PCOS? Insulinooporność? Moja droga do odzyskania zdrowia i zgrabnej sylwetki.
http://cialo-w-remoncie.blogspot.com/

- 25 kg
6 wrzesień 2008

Milibili jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 11:32   #2182
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

wiem, wiem ale wiesz jak to kobieta

no i w takim razie WSZSYTKIEGO NAJLEPSZEGO NIKUŚ!!!!!!!!!!!
dziękuję
wiem wiem.
dlatego ja się nie oglądam bardzo dokładnie a jak mnie dopada jakiś dołek urodowy to idę do męża się przymilać i pytam, czy nadal jestem piękna, a on już ma swoje sposoby, żebym się poczuła najpiękniej pod słońcem

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 11:33   #2183
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milibili Pokaż wiadomość

Wiem, że wiekszość z Was ma już swoje typy wózków i sporo sie ich naoglądało więc może troche mnie poratujecie...

Ogóle uwagi co do wózka mam następujące: na pewno pompowane koła, pojedyncze (wiem, że są cięzkie ale na wadze wózka bardzo nam nie zależy), powinien się dobrze prowadzić w różnym terenie i przede wszystkim dziecku powinno być wygodnie - niby niewiele a jednak się zupełnie pogubiłam...

Roan Marita duża gondola jest napewno plusem, ale wózek podobno szybko zaczyna nieprzyjemnie plastikowo trzeszczeć co może bardzo dziecku przeszkadzać podczas zasypiania, nie ma skretnych przednich kół ale to dałoby się wytrzymać, wiele więcej na temat wózka nie wiem

http://www.wozkizaak.pl/index.php?dz...kt&id_pokaz=49
(..)

Macie może jakieś własne spostrzeżenia co do tych wózków? Pomózcie proszę, bo niewiem czy wspominałam ale ja głodna jestem a wtedy źle się myśli
ja również biorę pod uwagę ten wózek. Czytałam jednak na forach że dziewczyny wspominają coś o skrzypieniu, ale to raczej skutek niewłaściwej konserwacji wózka.

Ja waham się między nim, a Jedo Bartatina
http://www.tanimarket.pl/3332_Wozek_...roch_2009.html

do tego drugiego można zamontować fotelik który Cię interesuje, bo do Roana nie.
Tez ma dużą gondolkę. Mam jednak do niego o tyle wątpliwości, że nie widziałam go na żywo.

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 11:34   #2184
precious_81
Wtajemniczenie

Miilibili mam w sumie podobne spostrzeżenia co Ty do tych wózków więc nie wiem czy coś pomogę

My jeszcze do niedawna byliśmy zdecydowani na Roana - faktycznie gondola największa, ale okazało się, że również stelaż jest duuużo większy od innych i nie zmieści się do naszego auta
Pomimo braku skrętnych kół prowadzi się świetnie, jest leciutki - także wiem, że skrętne koła wcale nie muszą świadczyć o łatwym prowadzeniu.
No i Roan ma mnóstwo kolorów wózków, jak dla mnie są przepiękne. Dodatkowo gondola ma funkcję kołyski i ma regulowany zagłówek. Ponieważ jest na pasach fajnie się buja.
Natomiast nie słyszałam nic o tym, że po jakimś czasie skrzypi.

X-lander też mi się podobał - jedyny minus to faktycznie brak przekładanej spacerówki czy rączki. Jak dla mnie prowadzi się fajnie. Kolorystykę też mają fajną. Mąż jednak przekonał mnie, że podobne wózki (praktycznie dużo wózków jest podobnych do X-landera m.in. Coneco czy Tako) kosztują średnio 500-600 zł mniej a mają więcej funkcji.

Tako ma niestety ubogą kolorystykę i żaden mi się nie podoba natomiast faktycznie funkcje ma identyczne jak X-lander plus przekładana spacerówka. Nam pani w sklepie pokazywała spacerówkę i ona ma podnóżek w spacerówce - regulowany, ma też śpiworek nakładany na gondolę i osobno na spacerówkę.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 11:44   #2185
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Super
A to ta koleżanka, która tak długo leżała w szpitalu?
Tak, to właśnie ta
Rozmawiałam z nią niedawno przez telefon i zdała mi całą relację
Rodziła praktycznie cały dzieńi całą noc, a mimo wszystko bardzo pozytywnie wypowiadała się o swoim porodzie. Myślałam, że jak ona urodzi to ja już w ogóle zacznę się bać porodu, a tu miłe zaskoczenie - uspokoiłam się i zaczęłam bardziej optymistycznie na to patrzeć. Już nie mogę się doczekać kiedy zobaczę jej Maleństwo
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 12:02   #2186
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

Nikuś, przeglądając moją książkę o ciąży, przeczytałam o tym zespole cieśni nadgarstka że w ciąży często to towarzyszy, i że ulgę przynosi moczenie rąk w zimnej wodzie
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 12:27   #2187
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Wróciłam.... padam ze zmęczenia
A jeszcze po południu będę rwać wiśnie na dżemy... ehhh

Kupiłam rożek, taki zwykły nieusztywniany

Co do wózków, ja biorę pod uwagę cztery modele:
Roan Marita 82 x 40cm
Jedo Bartatina 80x35x21
Coletto Austin 78/33cm
Baby Merc 80x34x19cm
mam wypisane razem z wymiarami, w przyszłym tygodniu jedziemy z mężem zobaczyć je na żywo i wtedy zdecydujemy

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 12:43   #2188
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez nimitz Pokaż wiadomość
swietny ten spiworek! cieplutki, w sam raz na zime i kolorki ma fajne! I chyba nie trzebaby ubierac dziecka dodatkowo w kombinezonik zaden, to chyba wygodniejsze! Malin ty to zawsze wygrzebiesz cos ciekawego na allegro! sama sie zastanawiam czy go nie kupic
Cieszę się Po prostu jestem allegromaniaczką

Cytat:
Cześć Dziewczyny

Zostałam ciocią
widziałam już na mamusiach lipcowo-sierpniowych. Gratulacje dla nowej Mamusi i nowej Cioci

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
byliśmy u mojej siostry w Antwerpii świętować moje urodzinki i jej imieninki a potem w Utrechcie z całą rodzinką ze strony męża, zaliczyliśmy francuską restaurację, gdzie wybierałam żarcie ponad 30 minut bo wszystko było albo na winie, albo na koniaku albo pół surowe aż mi w końcu przyniosła pani coś pysznego i wyszłam z wieeeelkiem brzuchem!
No to faktycznie przyjemny weekend A pogoda się udała? Bo coś się martwiłaś dzień wcześniej.

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Bardzo ładne- kolorki są świetne.
Tylko wydaje mi się, że taki śpiworek bardziej nadaje się do spacerówki na zimę. W gondoli dziecko jest osłonięte samym wózkiem i do tego masz ochraniacz zakładany na gondolę, który też osłania dziecko. Więc taki śpiworek chyba już jest zbędny.
Mimo ocieplenia wózka i ochraniacza zakładanego na gondolę na zimę dziecko trzeba jeszcze czymś opatulić, no i ubrać w jakiś kombinezonik, więc pomyślałam, że taki śpiworek zastąpiłby pościel do wózka, a kombinezon mógłby być cieńszy

Może nasze doświadczone mamusie się na ten temat wypowiedzą?

Cytat:
Napisane przez Milibili Pokaż wiadomość
Tako jumper X bardzo podobny do X- landera ale ma odwracaną spacerówkę i o cm dłużą gondolę za to mniej rozkładnaną budkę i brak tego śpiworka (chyba brak też tego podnóżka dla dziecka w spacerówce, przynajmniej widziałam taką wersję )
http://www.sklep.urwis.com.pl/produc...oducts_id=5426
Zamówiłam taki wózek. Nie przypominam sobie, by budka w gondoli nie rozkładała się do końca (w gondoli jest tez podnoszony zagłówek dna), a spacerówka obowiązkowo ma ocieplany pokrowiec na nóżki, a podnóżek jest, tylko nietypowy.
Stary 2009-07-21, 13:23   #2189
klaudiaaa86
Zadomowienie

Te Roany sa dosc ciezkie,wiem bo obie kolezanki maja.. Fakt sa duuuze, dlugo sie tam dziecko miesci w gondolce ale niestety jak ktos bedzie musial dzwigac gore to powodzenia.Ja bede musiala kupic wozek z wyciaganym spiworkiem bo inaczej nie pochytam tego

A ja od 10 dalej remontowo,wczoraj zrywalam tapety w duzym pokoju a teraz mlotek i majzel i skuwam sciany i zdrapuje klej z tapet i steropianu... Kurde jakby mnie teraz ktos widzial, dama w 7 miesiacu zmazana jak robotnik jakis i ostro pracuje. Na szczescie Tz w pracy wiec nie widzi bo by byl sajgon,ale za chwile mamuska przyjdzie pomoc

O co chodzi z tymi nr telefonow bo nie jestem na biezaco???
a moj Alanek dzis rano niezle mnie skopal, doslownie mnie obudzil tak tam wariowal,ale wystarczylo cos przekasic i dalej poszedl spac - razem z mama

http://www.suwaczek.pl/cache/fd6c8075da.png

Kocham Mojego Misia
23.09.2009r - Alanek
03.12.2009r. - Together forever
klaudiaaa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 13:39   #2190
karamari
Rozeznanie

Hej, hej!
Przyszły dzisiaj kocyki Są piękne, mięciutkie, bardzo dobrej jakości 100% bawełna i mają wystrzałowe kolory Głęboki, czekoladowy brąz i pojechany hot pink Gdybym zamawiała unisex, to pewnie zdecydowałabym się na brąz i czerwony

Cytat:
Mój mąż też jest mega przejęty. Chciał mi nawet opłacić przewóz karetką do szpitala, bo obawia się, że nie będzie w stanie mnie dowieźć. Na szczęście wybiłam już mu to z głowy i wytłumaczyłam, że za dużo filmów się naoglądał

Ja też się obawiam mojej ekspresji przy porodzie, z tym że ja jestem panikara i mogę nie zapanować nad zdenerwowaniem. Może być głośno... W ogóle nigdy nie byłam w szpitalu, nie miałam nic szytego, złamanego, żadnych poważnych urazów, tym bardziej nie wiem czego mogę się spodziewać

Ja po dzisiejszych ekscesach z moim brzuchem też zaczęłam się bać porodu. Jak sobie pomyślałam, że ból porodowy będzie silniejszy od tego porannego to mi się odechciało.

Oj uważam już, uważam Leżałam plackiem cały dzionek. Jutro do wizyty też będę leżeć. Na szczęście to plamienie było tylko jednorazowe, wyczytałam, że w zaawansowanej ciąży może się zdarzyć. Oczywiście po fakcie wyczytałam również, że powinniśmy użyć prezerwatywy. Przestraszył mnie ten ból brzucha nie na żarty, normalnie myślałam już, że rodzę Dopiero jak zaczęłam się szykować, żeby pojechać na izbę przyjęć, skurcze się uspokoiły.
Do lekarza nie dzwoniłam, bo wyszłam z założenia, że i tak przez telefon mi nie pomoże. Gdyby mały się mniej ruszał albo gdybym plamiła, wtedy bym się nie zastanawiała.
Hahahaha, dobrze, że mój geniusz-czarnowidz nie wpadł na akcję z karetką!!! Popłakałam się ze śmiechu

Nie bój się porodu! To wielkie doświadczenie, ale miliony kobiet od stuleci przez to przechodziły, więc i my przejdziemy Ciekawą rzecz mi powiedziała położna: że położnica jej powiedziała, że wiedziała, że to ma boleć, ale nie wiedziała, że aż tak! No, ale urodziła siłami natury i przeżyła Strach tylko nasila ból, więc spróbuj go opanować

Ja właśnie byłam w szpitalu i nie ciągnie mnie z powrotem Uważam, że to miejsce do pomocy medycznej w patologii, a zdrowy fizjologiczny poród nie wymaga wsparcia medycznego

Tutaj fajna dyskusja o porodach - co prawda głównie domowych, ale też rodzinnych i ogólnie - pocieszyła i uspokoiła nawet mojego męża
http://www.rdc.pl/index.php?/pol/art...c/porod_domowy

Cytat:
Może podeślesz mi linki, co konkretnie zamówiłaś? Ułatwiłoby mi to śledzenie stron dla "tetrowców".

Wyczytałam ostatnio, że do 4 miesiąca życia dziecko należy nosić w pozycji na "fasolkę", a to jest możliwe przy chuście z kółkiem lub takim specjalnym bocznym nosidle. Dopiero od 4 miesiąca dziecko nosić można w pozycji pionowej, czyli w zwykłej chuście. Ponieważ wszystkie te rzeczy kosztują ok. 200 zł każda, nie mogę pozwolić sobie na kupienie obu rodzajów chust, tylko na jedną - ta, która mi najdłużej posłuży.
Ja właściwie też wolałabym jedną tkaną skośnokrzyżową na cały okres chustowania i wczoraj właśnie cztałam, że w nich można nosić od początku W związku z tym, że mi się podoba chusta za 800zł, to może jednak na początek wezmę BebeLulu kółkową z haftem łowickim, też jest fajna
Po pierwszym okresie zawsze można sprzedać i kupić inną?

Moje wielkie greckie zakupy pieluszkowe:

- 4 rodzaje muślinów organicznych :
1) czeskie Kikko (najtańsze i na razie przed praniem w dotyku najfajniejsze)
http://www.naszedziecko.org/sklep/pr...roducts_id=317
2) Lenya
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=6&id=8&ec=0
3) Imse Vimse 75g i 100g na później
http://www.pieluszkarnia.pl/p29,imse...naturalne.html
4) Disana
http://www.pieluszkarnia.pl/p323,dis...muslinowa.html

- do spinania pieluszek klamerki Snappi
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=36

- na wkłady lub na zaś:
1) Lenya frottowa (straaasznie wielka, chyba do pocięcia)
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=6&id=7&ec=0
2) Babykicks konopna do pocięcia na wkłady
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=6&id=40&ec=0

Podobno fajne są też ręczniki frottowe IKEA do pocięcia
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20075966

Dziewczyny z forum pieluszkowego polecają też niebarwione polary albo ściereczki z mikrofibry do wkładania w otulacz albo pocięcia jako wkłady do pieluszek z kieszonką. Ale to chyba później, jak po pierwsze dziecko trochę podrośnie i pieluszka nie będzie od niego większa A po drugie będzie co łapać w tę pieluszkę, a nie częste psiki noworodkowe i rzadkie kupki z karmienia piersią

- otulacze:
1) Imse Vimse PUL rozm. S (najbardziej polecany jako najłatwiejszy w użyciu)
http://www.pieluszkarnia.pl/p68,imse...pul-bialy.html
2) Imse Vimse bawełniany rozm. S
http://www.pieluszkarnia.pl/p1,imse-...any-farma.html
3) wełniany Disany rozm. S (bo mnie urzekła uroda)
http://www.pieluszkarnia.pl/p324,dis...iagaczami.html
ale bardziej popularne i polecane jako cieńsze, mniejsze i mniej przeciekające są Storchekinder
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=9&id=62&ec=0

- kieszonki na wyjścia, noc, wyjazd
(generalnie od 3,5 lub 5kg do końca okresu pieluszkowania)
1) BumGenius
http://www.pieluszkarnia.pl/p257,bum...esize-v-3.html
2) Baby Kangas + dodatkowe wkłady
http://nosidla.com.pl/pl,category,12...by,kangas.html

Podobno bambus i konopie najlepiej chłoną, ale też najdlużej schną.
Nie zdecydowałam się na pieluszki typu all-in-one czyli jedne Białe Doskonałe w tłum. Pieluszkarni, bo to jest jednorazowe użycie i długo schnie. W pieluszce z kieszonką można wymienić tylko sam wkład chłonny.
Z otulacza wyjmuje się tylko pieluszkę (tetrę, frotte, bambus, konopną, flanelę - ale nie była polecana, z dodatkowym wkładem mikrofibry lub polaru) do prania, a sam otulacz pierze co 3-4 pieluszki w zależności od zabrudzenia.

Dodatkowo między pupę a pieluszkę można wkładać tzw. 'suchą pieluchę'
http://www.pieluszkarnia.pl/p63,imse...cha-2-szt.html

Oraz papierki do łapania kupy (podobno dopiero sensowne po przejściu na stały pokarm)
http://www.pieluszkarnia.pl/p35,imse...e-200-szt.html

Pozy tym, potrzebne będzie wiadro na brudne pieluszki z pokrywą, do którego warto zakrapiać olejek z drzewa herbacianego o właściwościach antybakteryjnych. Warto też mieć torbę na brudn pieluszki.
Wełnę trzeba pielęgnować lanoliną.
Pieluszki osiągają docelową chłonność po kilku praniach. Można w 60 stopniach, ew. z odplamiaczem. Nie prasować, bo to zmniejsza chłonność.

To chyba wszystko
karamari jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości