|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 | ||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
Cytat:
![]() Co do wyprawki to pozapisuj sobie co chcesz kupić, a jak mąż się przekona do zakupów to nie będziesz musiała się już nad niczym zastanawiać Cytat:
Ledwo dowiedziała się, że będzie córka i już z różykami szalejeCytat:
Cytat:
My tu w większości pierworódki.Jakoś nie wydaje mi się, żeby wyprawka miała wpływ na przebieg ciąży, bo niby co to ma wspólnego ze sobą? Dlatego nie zadręczaj się takimi zabobonami Pewności co do płci nie można mieć nigdy w 100%, bo zawsze coś tam się może schować
|
||||
|
|
|
#2132 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Kurtki mam 2 i 3 kombinezony, w tym dwa nie aż takie grube. A to dlatego, że do gondoli mam specjalny śpiworek wyściełany wełną owczą.Najwyżej jak będzie zimno, to dokupię coś w lumpku. Na razie mam wielki zakaz wchodzenia do sklepów z dziecięcymi ciuszkami. A tym bardziej do jednego lumpka, gdzie zawsze sa swietne rzeczy dla maluszków. Na rozmiar 56 i 62 mam pół komody. Kiedy to sie wynosi??? A jak maluch urodzi się większy to juz w ogóle... No, ale to wszystko takie fajniusie. Dlatego mam juz wszystko pokupowane i staram sie omijać miejsca pokusy szerokim łukiem. Na razie mi wychodzi. Cytat:
Leż i się oszczędzaj. A jutytro po wizycie napisz koniecznie, co to było. Cytat:
![]() ![]()
|
|
#2133 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
czapeczki mam dopiero 2 ale niech mi ktos wytlumaczy po co wam na zime spodniczki tak ogolnie kupowanie ubranek to jakis horror, nie mam pojecia czego ile... moja siostra nosila prawie odrazu 62rozmiar(mama zaleca kupowanie wiekszych), przyjaciolka ubierala 57cm corke w ubranka na 50/52, a po pol roku dopiero 62, a inna przyjaciolka w 56, ale krotko.... zalamka
|
||
|
|
|
#2134 |
|
Wtajemniczenie
|
laski ale cuda powkejalyscie
ale kupowanie ciuszkow dla dzidziusia to prawdziwa frajda matka maniak fotografi to musi mieć w czym fotografowac laski ![]() aprops fotografowania własnie mam mokre plecy bo dziadek przed chwila powiedział Werze ze jest TĘCZA i musielismy Werze z tym cudem natury uwiecznić
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" W i N -córeczki mamusi
|
|
|
|
#2135 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dziekuje
![]() Cytat:
No to na co czekasz? Czekam![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
My zima (jak poszla pompa) nie mielismy ze dwa tyg ani cieplej ani zimnej wtedy bylo fajnie![]() Cytat:
:zarlok :Cytat:
To sie wystraszylas ![]() Gratuluje autka i nawet taki gupol jak ja potrafi tym zaparkowac![]() Co do zdjec to ja mysle, ze i sprzecior pomogl i maly lezal ladnie Zdjecia sa faktycznie super poprostu nie moge sie na malego napatrzec Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-07-20 o 20:07 |
||||||
|
|
|
#2136 | ||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wózek przyda się w domku już po porodzie. Ja w każdym razie póki dziecka nie będę mogła nosić tradycyjnie w chuście, to będę kładła je do wózka i przewoziła w miejsce, w którym aktualnie będę coś robiła, np. w kuchni czy łazience. Mam te pomieszczenia za małe, by bawić się w kładzenie dziecka w leżaczku, bo gdzie ja go postawię? Cytat:
Cytat:
za szybką diagnozę, wypisanie ze szpitala i żeby wszystko się dobrze skończyło.Cytat:
![]() Cytat:
My mamy volvo V40 i też do krótkich nie należy. Mąż czasem musi się natrudzić, żeby zaparkować.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja mam jedną welurową i 3 bawełniane czapeczki. Butów nie kupuję.
Jasiek Misiek Edytowane przez malin30 Czas edycji: 2009-07-20 o 20:22 |
||||||||||||
|
|
|
#2137 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pozdrów ją Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2138 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Sliczniutkie ![]() Dziekuje Cytat:
, jutro nadrobimy
|
|||
|
|
|
#2139 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2140 |
|
Zakorzenienie
|
Druga partia ciuszków wyprana. Tym razem najpierw w persilu. Za dwa dni wpadnę do rodziców znowu i wszystko wypiorę drugi raz w loveli, ale użyję też płynu do płukania. Jakieś szorstkie te ubranka
![]() ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Ale gdzie ja go postawię? W kuchni na małym stole, gdy stół będzie potrzeby? W łazience na pralce, nad którą są wieszaki na ręczniki i suszarka podwieszana? Na podłodze na pewno nie postawię, bo mam kota.
|
#2141 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ) na lezak mamy odlozone polowe i z nastepnej wyplaty jeszcze polowa i kupujemy bo nam sie wybralo taki ladny akurat obydwojgu sie spodobal i najtaniej chodzi po 300zl ![]() ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
Cytat:
ale ja jeszcze nie wiedzialam po ile sa proszki, moj powiedzial ze jeszcze w sumie nie potrzeba i nie kupilismy a Ty juz pranie robisz? nie za wczesnie z praniem? przyjaciolka ma dwa koty i stawia na podlodze, mala ma juz kilka miesiecy, odkad zaczela bawic sie kotami to jej unikaja.... |
|||
|
|
|
#2142 |
|
Wtajemniczenie
|
proszę bardzo
![]() oto przepis dla początkujących, w pieczeniu chlebka Składniki 500 g maki (uzywamy jakiej chcemy) oprocz ziemniaczanej 450 ml cieplej wody 2 lyzeczki soli 2 lyzki octu winnego ( lub zwyklego jesli nie dysponujemy winnym) 40 g drozdzy ew. 150 g dodatkow (slonecznik, dynia, rodzynki itp.) wykonanie: 1. Drozdze rozpuszczamy w cieplej wodzie, dodajemy pozostale skladniki i wyrabiamy ciasto. 2. Gotowe przekladamy do wysmarowanej tluszczem formy do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika. NIE ZOSTAWIAMY CIASTA DO WYROSNIECIA 3. Pieczemy w ustawionym na 200°C piekarniku 60 minut ( termoobieg 50 minut przy 170°C). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, i dajemy dość chlebkowi do siebie
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#2143 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakoś zachciało mi się chyba morza w to lato w mieście![]() A ja w ogóle rozważam możliwość używania mojego micela do przecierania pupci niemowlaka w razie potrzeby ![]() Cytat:
Na razie dzisiaj przyszły wszystkie pieluszkiCytat:
![]() DDosiek, dzięki za informację. Może przyda się później ![]() Dzisiaj Mama mi mówiła, że ja pieluszkowana tetrowo + ceratka nie miałam odpieluszkowego zapalenia skóry... Może się więc wcale nie przyda ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie boję się, że urodzę wcześniej, choć i to warto brać pod uwagę... Po prostu nie chcę zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. W sierpniu z wielkim brzuchem może być mi już ciężko, no a po porodzie chcę się cieszyć pierwszymi chwilami z dzieckiem i koncentrować tylko na niej, a nie zostawiać ją, by jeszcze coś w pośpiechu i stresie kupować Cytat:
Ale śliczny śpiworek - też taki chcę ![]() Przez to nie mam też rożka Cytat:
A na wyprzedażach już nic nie zostało, nie masz po co jechać ![]() Cytat:
|
|
#2144 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale ja ich nie kupiłam! Dostałam Sama kupiłam tylko dwie pary skarpetek. A spódniczki? w domu rajsotpki a na to spódniczka ... będzie cudowna królewna ...Moja córeczka ![]() Cytat:
Są niesamowite!!!!
|
|
#2145 |
|
Raczkowanie
|
karamari a wiesz już co będziesz miała?
Chłopiec czy dziewczynka?
|
|
|
|
#2146 | |
|
Zakorzenienie
|
Mam dwie torby ciuszków z lumpeksów. Mają specyficzny zapach, więc wolę je wreszcie wyprać i wyprasować, a potem poukładać w szafce. Tam się nie zabrudzą, a ja nie będę musiała męczyć się nad deską do prasowania we wrześniu, gdy pewnie głównie będę leżała po pracy.
Cytat:
Pochwal się pieluszkami
|
|
#2147 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2148 |
|
Raczkowanie
|
no tak, a ja mam tylko 1 pare rajstopek na 56 i dwie na 62, myslicie ze za malo? bo cos mi sie wydaje ze zeby w brzuszek nie uwieralo to starszemu raczej... do body... , a tak to podobno najlepiej spiochy
---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- |
|
|
|
#2149 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A z kolorami - takie lubię i takie mi pasują do wszystkiego - ścian pokoju i ubranek, których większość kupiłam właśnie czekoladowych, mokka, beż i do tego czerwony albo ostry róż Mąż się śmiał dzisiaj, jak przyszły pieluszki, w tym jedna malinowo-różowa, że wiedziałam wcześniej, że będzie dziewczynka![]() Cytat:
Właśnie obserwowany przeze mnie używany wózek sprzedał się na allegro za 2700 To jest chyba ta sytuacja, w której wolałabym dołożyć kilka stówek i kupić nowy
|
|
#2150 |
|
Raczkowanie
|
nigdy nie robilam zakupow dla dzieci, nie mam pojecia co sie przyda, a moja natura i charakter nienawidza kupowac niepotrzebnych dupereli... i nie miec wszystkiego dopracowanego a wrrrrk.
|
|
|
|
#2151 | |
|
Rozeznanie
|
Na USG widać było ewidentnie, że dziewczynka
Ale po dzisiejszej dyskusji w wątku na tena temat, to już sama nie wiem, co myśleć ![]() Cytat:
Ale strasznie się wkręciłam w temat pieluszkowania wielorazowegoDo tego wkłady typu 'sucha pielucha' na noc lub spacer, wkładki jdwabne i wełna lecznicza na wypadek odparzenia, środki do prania. Na zaś dwie kieszonki na wyjścia - żeby nie płacić dwa razy za wysyłkę ![]() A na wszelki wypadek paczka eko wielorazówek - gdyby jednak trzeba było do szpitala, albo z braku sił... Ale przy takiej wyprawce pieluszkowej po prostu nie mogę zrezygnować z wielorazówek Poza tym, głowa mi na pampersy nie pozwala![]() Chwalić się będę już w praktyce - jak sobie radzę ![]() Teraz jeszcze muszę dokształcić się chustowo Czemu dzisiaj pisałaś, że wózka będziesz używać na począatku zamiast chusty po domu?
|
|
#2152 |
|
Zakorzenienie
|
Ojj zaczęło mi się ziewać już... dobranoc
|
#2153 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochane, czy USG połówkowe można wykonać 3/4D?
bo 30 lipca mam właśnie połówkowe, i zastanawiam czy czy można sobie 3/4D zrobić to badanko
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#2154 |
|
Raczkowanie
|
mozna, kazde w sumie mozna, ale lepiej widac i bardziej sie oplaca jak dziecko jest starsze, wlasnie np, polowkowe.
dobranoc! jutro mnie raczej nie ma kochanie ma narescie 1 dzien wolny
|
|
|
|
#2155 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też się obawiam mojej ekspresji przy porodzie, z tym że ja jestem panikara i mogę nie zapanować nad zdenerwowaniem. Może być głośno... W ogóle nigdy nie byłam w szpitalu, nie miałam nic szytego, złamanego, żadnych poważnych urazów, tym bardziej nie wiem czego mogę się spodziewać ![]() Cytat:
![]() Ja mam dwie bluzy z kapturem, zamierzam zakładać je na spacer, tak żeby główka była w kapturze. Swoją drogą rzeczywiście ciężko znaleźć bluzy bez kaptura. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dopiero jak zaczęłam się szykować, żeby pojechać na izbę przyjęć, skurcze się uspokoiły.Do lekarza nie dzwoniłam, bo wyszłam z założenia, że i tak przez telefon mi nie pomoże. Gdyby mały się mniej ruszał albo gdybym plamiła, wtedy bym się nie zastanawiała. Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2156 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!!
Wybieram się do laboratorium na badanie krwi, ale ono jest czynne dopiero od 8, a ja nie śpie od 6 i już taaaaka głodna jestem! ![]() ja przeciwnie, uwielbiam wybierać ubranka, przeglądac na allegro, buszować w sklepach dla dzieci... i nie mogę się doczekać, kiedy będę w nie ubierać dzidziusia. |
|
|
|
#2157 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Jakąś kiepską noc miała, co chwile budziły mnie koszmary i nie mogłam się ułożyć ![]() A zaraz zmykam z mamą do miasta i na uczelnię muszę podjechać Apropo nie pisałam jeszcze - wczoraj miałam na uczelni właśnie załatwić ostatnie rzeczy - obiegówkę, zdjęcia i opłatę za dyplom donieść, no i zadowolona po odebraniu zdjęć, jadę praktycznie na drugi koniec miasta, wysiadam, idę i sobie pomyślałam dopiero, że ja nic nie wzięłam ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#2158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyczytałam ostatnio, że do 4 miesiąca życia dziecko należy nosić w pozycji na "fasolkę", a to jest możliwe przy chuście z kółkiem lub takim specjalnym bocznym nosidle. Dopiero od 4 miesiąca dziecko nosić można w pozycji pionowej, czyli w zwykłej chuście. Ponieważ wszystkie te rzeczy kosztują ok. 200 zł każda, nie mogę pozwolić sobie na kupienie obu rodzajów chust, tylko na jedną - ta, która mi najdłużej posłuży.
|
|
#2159 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2160 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, tez jedlismy jeszcze cieply z maselkiemTylko musze jakis przelicznik na drozdze znalezc, bo u nas tylko w proszku ![]() hihihi ja tez nie , a musze wszystko podliczyc, bo widze, ze na 56 mam sporo, ale cos malo na 62![]() Cytat:
A mozesz zdradzic co to za wozek?Bo nawet Quinny czy Maxi-cosi kupisz nowy juz za ta sume ![]() Cytat:
![]() Wszystkie produkty tej firmy sa hipoalergiczne ![]() U nas dzis swieto , moze pojedziemy gdzies na spacerek no i TZ chce dzis do kina, mozemy isc, bo duzo czasu nam do narodzin nie zostalo potem to bedzie mogl zapomniec o kinie![]() ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Aliisanko tu masz stronke gdzie mozesz sobie zobaczyc jak wygladaja zdjecia 3D z poszczegolnych tyg ciazy ![]() http://www.kijknou.net/ Jak widze musisz sobie sama kliknac po lewej stronie w "Van week tot week" Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-07-21 o 09:12 |
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.

może się boi, i jest za wcześnie..
Ledwo dowiedziała się, że będzie córka i już z różykami szaleje

a na opakowaniu napisane zeby brac jedna dziennie i nie przekraczac zalecanej dawki, ktos to tez bierze? al;bo jakis inny magnez?
Trzymajcie za mnie kciukasy 

Czekam

Jakoś zachciało mi się chyba morza w to lato w mieście
jutro mnie raczej nie ma