Nasze codzienne jadłospisy, część XIII - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-07, 17:00   #2161
Ervisha
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII

Cytat:
Napisane przez polny mak Pokaż wiadomość
jw. Brak NNKT, węgli prostych dużo. Jakie jest Twoje zapotrzebowanie na B W T ? jaki masz bilans kaloryczny? waga ruszyła?
Proszę o ocenę mojego

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 17:07   #2162
polny mak
Rozeznanie

Redukcja na dziś :

Iś: 65 g płatków owsianych, jedno jajko-placek owsiany smażony na łyżeczce oliwy a na niego : 2 plastry rolady ustrzyckiej, 2 plastry szynki z kurczka, sałata, ogórek, papryka

godz trenningu

IIś: Sałatka ok 200 g z tunaka, białego ryżu, kukurydzy, pomidora, sałaty itd posypana fetą + średni banan

O: 60 g brązowego ryżu cycek indyczy warzywa oliwa

P: standardowo wieśniak kakao słonecznik

K: twaróg chudy ok 100 g + warzywa

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze bezmięsne P

Śniadanie - duża bułka z ziarnami słonecznika z margaryną i serem białym, herbata słodzona może na serek miód, dżem, nutelle?
DRUGIE ŚNIADANIE - 3 duże kanapki z chleba wieloziarnistego z sałatką jarzynową, jabłko a wędlinka na kanapki? wrzuć jakąś szyneczkę
Po - KitKat Carmel
Obiad - talerz zuy grzybowej z makaronem i ziemniakami
potrawka z tuńczyka (warzywa na patelnię z ziemniakami z tuńczykiem w sosie własnym to wszytko polane sosem koperkowo-ziołowym), kompot do picia (słodzony) bardzo ładnie
Deser - kilka markiz kakaowo-orzechowych ( http://www.vobro.com.pl/obrazki/markizy-orze-kak.jpg) może jakiś owoc do tego? choć w sumei niekoniecznie bo masz dużo
Podwieczorek - Kawa Łaciatka (zaparzyłam kawę Anatol o smaku waniliowym i pozostawiłam do ostygnięcia. Na dno szklanki włożyłam 3 łyżki bitej śmietany. Następnie delikatnie wlałam przestudzoną kawę i udekorowałam polewą do lodów o smaku Tiramisu i wisienkami ), serek Danio jagodowy zagryzany Krakuskami zbożowymi (100 gram),jabłko pycha
Kolacja - duża bułka pszenna z margaryną, łososiem wędzonym w plastrach i papryką (mama robiła do słoików), słodzona herbata do picia.

Po kolacji pewnie jeszcze coś wypadnie. Jakiś owoc lub kanapka.
No i jest 0.90dag do góry w ciągu 6 dni
ładnie, są postępy Gratuluję i oby tak dalej

aaaa zapomniałam,że Ty nie jesz mięska to na kanapki może jakąś rybkę jeszcze? do IIś? i do Podwieczorku orzeszki

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !

Edytowane przez polny mak
Czas edycji: 2011-02-07 o 17:11
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 17:23   #2163
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

P.

1.dwa tosty z masłem, serem żółtym i szynką, dwie parówki drobiowe, kawałki papryki, dużo musztardy z keczapem, inka z mlekiem słodzona (fuj, wolę bez cukru/miodu)

2.wieśniak z masłem orzechowym, bananem i płatkami śniadaniowymi trochę miodu

3. 2,5 mega naleśników z białym serem (tłustym na słodko waniliowo) kawałki brzoskwiń i prażonego jabłka^^)

4.oreo jedno (niedobre), dwa ciacha z marmoladą, szklanka paluszków, drink kokosowy, cappucino ze śmietaną bitą (posiaducha)

5. dwie kromki orkiszowego z masłem, białym smarowidłem i wędzonym kurakiem, ogórki konserwowe, smażony banan!

jak zwykle podjadanie, dużo soków, a wieczorem piwo (bo jutro ide na badania krwi =] i chcę sprawdzić jak to wpływa na wyniki ^^) i paluszki

jak myślicie czy taki rozwalony podwieczorek to zło? Wiem, że powinnam zjeść coś konkretnego ale kurcze nie mam pomysłów żadnych...

i jak to jest z tym piciem, da mi to coś? czy przeleci?
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 17:30   #2164
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Redukcja na dziś :

Iś: 65 g płatków owsianych, jedno jajko-placek owsiany smażony na łyżeczce oliwy a na niego : 2 plastry rolady ustrzyckiej, 2 plastry szynki z kurczka, sałata, ogórek, papryka

godz trenningu

IIś: Sałatka ok 200 g z tunaka, białego ryżu, kukurydzy, pomidora, sałaty itd posypana fetą + średni banan

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

ładnie, są postępy Gratuluję i oby tak dalej

aaaa zapomniałam,że Ty nie jesz mięska to na kanapki może jakąś rybkę jeszcze? do IIś? i do Podwieczorku orzeszki
Dzięki. Mam łososia wędzonego z wysp Kurtyjskich. Następnym razem dam W sumie dla mnie każdy łosoś smakuje tak samo. Nie wiem czym on się różni od Norweskiego czy Skandynawskiego. Choć ten co jem to chyba bardziej soczysty od Norweskiego.

I nie przepadam za słodkim z samego rano. Zamula mnie

A orzechów u mnie dzisiaj w domu brak.

A jakie postępy miałaś na myśli

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2011-02-07 o 17:32
Stary 2011-02-07, 17:53   #2165
Jedwabna
Raczkowanie

polny mak dziękuję bardzo za ocenę NNKT już wpadło, w postaci garści pestek dyni.
Muesli to węgle proste, tak? Moje zapotrzebowanie kaloryczne to około 1500 kcal, prowadzę dość aktywny tryb życia, jednak moja pora na ćwiczenia jest dopiero wieczorem i posiłki przed i potreningowe nie są chyba dobrym wyjściem?
Waga ruszyła na samym początku reduckji, teraz już niestety stoi w miejscu...
Jedwabna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 17:55   #2166
Djapira
Zadomowienie

R:
1. Placek owsiany ( 2 jajka, 4łyżki musli) +jabłko i cynamon;
2. Serek wiejski zwykły;
3. Pół piersi z kurczaka, ketchup, sałatka z pomidora, ogórka, cebuli; pomarańcza; mały j.naturalny;
4. 2 jajka, wędlina, pomidor.

Co myslicie?

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 17:58   #2167
GreenBalance
Raczkowanie

Cytat:
Redukcja na dziś :
godz trenningu
I super! Witać że czytałaś podwieszone wątki i wiesz o co chodzi w zdrowym odchudzaniu z głową. Dodałabym może troche więcej twarogu do kolacji - 150 g i styknie
Stary 2011-02-07, 18:01   #2168
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

moje u ; ) może dziś ktoś się podejmie? będę wdzięczna ; )

śn - kromka pełnoziarnistego ze śliwką posmarowana masłem orzechowym, jogurt naturalny jakieś 100 g, 4 łyżki płatków, rodzynki, suszone owoce, orzechy.

godzinka basenu

II śn - kromka pełnoziarnistego ze śliwką z mozarella i pomidorami, wieśniak.

coś przed obiadem - trochę półtłustego twarogu wymieszanego z truskawkową activią 165 g.

obiad - ryż z warzywami plus owoce morza, porcja takie dwie garście.

po trochę suszonych owoców i rodzynek

kolacja - planuję omlet biszkoptowy z dżemem lub jajecznicę z dwóch jaj.

i jak?
pozytywna-wariatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 18:08   #2169
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
P.

1.dwa tosty z masłem, serem żółtym i szynką, dwie parówki drobiowe, kawałki papryki, dużo musztardy z keczapem, inka z mlekiem słodzona (fuj, wolę bez cukru/miodu)mogłaś dodać jakiś owoc

2.wieśniak z masłem orzechowym, bananem i płatkami śniadaniowymi trochę miodu tutaj do serka dodałabym jeszcze jakieś orzechy i mam nadzieje ze płatków było dużo

3. 2,5 mega naleśników z białym serem (tłustym na słodko waniliowo) kawałki brzoskwiń i prażonego jabłka^^) nie było zupy to mogłaś już zjeść 3 i pasowało by dodać jakiś kompot. Jak na obiad to troche za mało.

4.oreo jedno (niedobre), dwa ciacha z marmoladą, szklanka paluszków, drink kokosowy, cappucino ze śmietaną bitą (posiaducha)spoko niezdrowe przekąski, ale na P wszytsko nam wolno Dodałabym tylko owoc

5. dwie kromki orkiszowego z masłem, białym smarowidłem i wędzonym kurakiem, ogórki konserwowe, smażony banan! i dodaj jakiś napój słodzony do picia lub sok

jak zwykle podjadanie, dużo soków, a wieczorem piwo (bo jutro ide na badania krwi =] i chcę sprawdzić jak to wpływa na wyniki ^^) i paluszki

jak myślicie czy taki rozwalony podwieczorek to zło? Wiem, że powinnam zjeść coś konkretnego ale kurcze nie mam pomysłów żadnych...

i jak to jest z tym piciem, da mi to coś? czy przeleci?
Za mało u ciebie owoców i warzyw. Co do podwieczorków mogą być jak dziewczyny pisały: placki, naleśniki, ryż na mleku, budyń z orzechami i do tego słodka bułka z dżemem, drożdżówki, gofry, mozęsz zjeść drugi raz obiad

Stary 2011-02-07, 18:11   #2170
polny mak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jedwabna Pokaż wiadomość
polny mak dziękuję bardzo za ocenę NNKT już wpadło, w postaci garści pestek dyni.
Muesli to węgle proste, tak? Moje zapotrzebowanie kaloryczne to około 1500 kcal, prowadzę dość aktywny tryb życia, jednak moja pora na ćwiczenia jest dopiero wieczorem i posiłki przed i potreningowe nie są chyba dobrym wyjściem?
Waga ruszyła na samym początku reduckji, teraz już niestety stoi w miejscu...
ja muesli rozumiem jako jakieś suszone owocki trochę różnych płatków, ale głównie cukier - poczytaj skład swojego, bo ja nie wiem jakie masz i co w nim jest

1500 to mało, podaj zapotrzebowanie na B W T, bo coś mi się nei chce wierzyć, że tak mało skoro ćwiczysz i prowadzisz aktywny tryb życia. W redukcji wystarczy obciąć 200-300 kal i się chudnie.

A posiłek przed i potreningowy lepiej zjeść i iść spać. Uzuełnisz braki w organizmie i wtedy ćwiczenia mają sens.

Prawdopodobnie jesz za mało i dlatego waga stoi.

Grenn Balance- dziękuję niestety nie dam więcej, bo to ostatki w lodówce

Ervisha a jakoś tak w ogóle wydaje mi się, że psychicznie lepiej się czujesz- optytmizm bije z Twojego jadła mam nadzieję, że się nie mylę ?

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !

Edytowane przez polny mak
Czas edycji: 2011-02-07 o 18:17
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 18:18   #2171
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ervisha a jakoś tak w ogóle wydaje mi się, że psychicznie lepiej się czujesz- optytmizm bije z Twojego jadła mam nadzieję, że się nie mylę ?
Tyję i się cieszę. Choć głupio mówić tu o tyciu. Przecież by odzyskujemy wagę. Wracamy do normalności. Mama zachowuje się tak jakby byłą niezadowolona że tyje prawie kilogram i to w niecały tydzień, a sama mówiła że musi być więcej niż 0,5 kg. No i jest. Z nastrojem dzisiaj dobrze. Mama siedzi z rana przy kompie i czyta wiadomości i jakoś nie krzyczy na mnie jak jem. Nie wiem moze nie zwraca uwagi chociaż pokazuje jej kanapki. A moze są one dobre co do jakości
Ogólnie jem i tyje i się ciesze. No ale w domu dalej siedzę cały czas. Jedyna wada co mi uprzykrza zycie.

Stary 2011-02-07, 18:30   #2172
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
Utrzymanie:

I. Owsianka (5 łyżek płatków błyskawicznych na wodzie, jogurt naturalny 150g, jabłko starte na tarce, łyżka rodzynek, łyżeczka miodu, cynamon) - wyszło pycha

II. (na mieście) 2 gałki lodów w wafelku: brzoskwiniowe i biała czekolada

III. 1/2 woreczka brązowego ryżu na mleku (szklanka tłustego), jabłko gotowane, posypane łyżką płatków migdałowych i cynamonem
(nie miałam ochoty na standardowy obiad węgle+mięsko+warzywa, a tym się najadłam )

IV. Petitki Lubisie 'Miś mleczny' , kawa zbożowa Anatol z mlekiem (tłuste, ok. 1/3 szklanki), ok. 50g śliwek suszonych

V. Serek wiejski 150g, wkrojone pół papryki, łycha groszku zielonego
Kromka chleba graham, posmarowana serkiem śmietankowym do kanapek, plaster polędwicy drobiowej, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek
Podbijam, bo zostało na poprzedniej stronie i uśmiecham się o ocenkę.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 18:54   #2173
maniulka0405
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Djapira Pokaż wiadomość
R:
1. Placek owsiany ( 2 jajka, 4łyżki musli) +jabłko i cynamon;
2. Serek wiejski zwykły;
3. Pół piersi z kurczaka, ketchup, sałatka z pomidora, ogórka, cebuli; pomarańcza; mały j.naturalny;
4. 2 jajka, wędlina, pomidor.

Co myslicie?
Myślę, że zdecydowanie za mało... poza tym 4 jajka w ciągu jednego dnia, to chyba ciut za dużo, nie sądzisz?

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
Podbijam, bo zostało na poprzedniej stronie i uśmiecham się o ocenkę.
Mnie się podoba Co prawda ten obiad bardzo lichutki, mógł wpaść cały woreczek ryżu.. Dzisiaj miałaś typowo "słodki" dzień
maniulka0405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 19:11   #2174
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
morphine wcale nei musisz dratycznei zwiększać ilości jadła, bardziej ja bym tu postawiła na jakość.. i te nic nie wnoszące do organizmu serki zastąpiła czymś pożywnym np owsianką na śniadanie.. czemu jej w ogóle nie jesz? jak nie lubisz, to czemu w Twojej diecie nei ma płatków zbożowych, do tego tłustego mleka, jogurtu ?

a jajecznica, omlety?

mam wrażenie,że w Twojej diecie dominuje suchy prowiant ( wszystko co jesz oprócz obiadu i niedzielnego czy sobotniego śniadania jest "suche" tzn kanapki, serki etc.) na kolacje też ciągle suche kanapki... dlatego, że panicznie boisz się, że przytyjesz.

Według mnie jesz za monotonie i zbyt ubogo. I podkreślam nie chodzi mi o ilość, a o jakość a jakościowo Twoja dieta jest marna
Może i tak jest, ale nie z tego powodu, który opisałaś. Nie boję się panicznie, że przytyję, tylko wolę takie jedzenie.
Mleko rzadko piję, a jak już, to 2%. Jogurty lubię, ale bez płatków. Często wpadają w weekendy

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
To dziewczyna która chce odzyskać okres ma nie jeść serków? Jeśli będzie ważyć ciągle za mało nie odzyska okresu. I trochę więcej powinna jeść produktów bogatych w tłuszcze (sery, masło, orzechy)
Sery jem (ale raczej topione i takie do smarowania; żółte też czasem się trafią, ale nie przepadam), masła nie lubię, dlatego używam margaryny, ale orzechami nie pogardzę

Cytat:
Matko kochana

ja nie mówię, że serek jest zły

dla mnie jest on DODATKIEM do śniadania, a nie śniadaniem.

Proszę czytać ze zrozumieniem.

I nie czepiam się Morphine. Poprosiła na forum o wskazówki co robić by odzyskać okres więc ja tych wskazóek udzieliłam. Daleko mi do czepiania się kogokolwiek o cokolwiek. Chciałam dobrze.

I wcale nie uważam jej jadła za złe- jest ono ok, ale dla zdrowej dziewczyny, która MA okres.

Morphine nie ma, więc musi się bardziej postarać.

Koniec ot-u.
Czy ja kiedykolwiek zjadłam na jakiś posiłek SAM serek?

Ja nie twierdzę, że się mnie czepiasz. Ale mówisz (chyba Ty..), że powinnam zjeść jajecznicę na maśle z kiełbasą. Może, ale to zbyt ciężkostrawne dla mnie. Jakiś czas temu zjadłam w restauracji smażonego kotleta i myślałam, że umrę z bólu brzucha. Smażę, owszem, ale nie na głębokim tłuszczu.
Widocznie potrzebuję lekkostrawnych dań, ale staram się też nie unikać tłuszczu.

Chyba zrobię sobie na prawdę przerwę wizaż mi się trochę znudził z tą odpowiedzią czekałam 1-2 dni, bo nie ciągnęło mnie do tego.

Pa. ; )

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-02-07 o 19:12
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 19:31   #2175
maniulka0405
Raczkowanie

Iza prosiła o trzymanie się tematu...jeśli nie chcesz wstawić jadłospisu,to nie zaśmiecaj Nikogo nie interesuje,co lubisz jeść...
maniulka0405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 19:41   #2176
Djapira
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maniulka0405 Pokaż wiadomość
Myślę, że zdecydowanie za mało... poza tym 4 jajka w ciągu jednego dnia, to chyba ciut za dużo, nie sądzisz?
Hmm, ja już z pół roku jem 4 jajka dziennie Lubie. Są bardzo zdrowe i chyba już obalono tę tezę, że jajka podwyższają cholesterol, więc czy mogą jakoś źle oddziaływać na mój organizm?

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 19:53   #2177
Julita1992
Raczkowanie

Up, up Proszę o ocenę mojego R

1 jadłospis:
I: 2 kromki chleba razowego z 2 plasterkami polędwicy i 2 plasterkami pomidora.
II: 1 kromka chleba razowego z tuńczykiem w sosie własnym i plasterkiem papryki, jabłko.
III: serek homogenizowany ,pół garści orzechów włoskich, rzodkiewka.
Obiad: 1/2 torebki ryżu brązowego, 4 grube plastry polędwicy pokrojonej w kostkę, 3 grube plastry pomidora pokrojonego w kostkę i to wszystko usmażone na oliwie z oliwek.
Podwieczorek: 1/3 makreli wędzonej, marchewka
Kolacja: 1 jajko na miękko, 3 rzodkiewki.

2 jadłospis:
I: płatki owsiane (ok. 6łyżek), serek homogenizowany, marchewka, mandrynka
II: 1 kromka chleba razowego, 1 plasterek schabu wędzonego bez żadnych tłustych "fragmentów", parę plasterków ogórka, kilka orzechów laskowych.
III: 2 plasterki filetu z indyka,jabłko.
Obiad: 1/2 makreli, 1/2 woreczka kaszy gryczanej, 2 ogórki kiszone.
Podwieczorek: jajecznica z 2 jajek do tego kawałek pomidora i wszystko usmażone na oliwie z oliwek,
Kolacja: tuńczyk w sosie własnym, pomidor.

3 jadłospis:
I: 2 kromki chleba razowego z polędwicą, 2 plastry pomidora+cebulka, pół garści orzechów laskowych lub włoskich,
II: 1 kromka razowca z 1 plasterkiem sera żółtego i rzodkiewką,
III: parę orzechów włoskich, garść laskowych, mandarynka.
Obiad: 1/2 torebki ryżu brązowego+ 1/3 puszki fasoli.
Podwieczorek: 1/4 makreli z pomidorem
Kolacja: 1 jajko na miękko, marchewka.

4 jadłospis:
I: 2 kromki chleba razowego+ 2 plasterki sera żółtego+ kilka plasterków ogórka i papryki.
II: serek homogenizowany z kilkoma orzechami włoskimi i laskowymi,
III: 1 kromka chleba razowego, 2 plasterki polędwicy, jabłko,
Obiad: pierś z kurczaka pokrojona w kostkę+ papryka i ogórek, ½ torebki kaszy gryczanje, to wszystko usmażone na oliwie z oliwek
Podwieczorek: pół puszki sardynek, marchewka.
Kolacja: połowa wędzonej makreli, sałatka z kukurydzu i groszku.

5 jadłospis:
I: 1 jajko na twardo, 1 kromka razowca, 2 rzodkiewki, ogórek konserwowy,
II: 1 kromka chleba razowego, plasterek schabu wędzonego, garść orzechów włoskich, mandarynka.
III: tuńczyk w pomidorach, jabłko.
Obiad: 2 kromki chleba razowego, 4 plasterki polędwicy, mieszanka warzyw (kukurydza, groszek),
Podwieczorek: 1/4 makreli wędzonej, pomidor,
Kolacja: 1 kanapka razowca z pastą z jakiejś rybki, marchew.
Julita1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:00   #2178
carmen4400
Zadomowienie

po dłuższej przerwie coś wstawię
takie Uu/P

śn. duży jogo naturalny, do tego ok 50 g płatkow frutina; banan

IIśn. 3 kromki orkiszowego z masłem sałatą, szynką, ogórem konserwowym; jabłko

ob. talerz grzybowej z makaronem; ok 3/4 woreczka ryżu, a na to dwie chochle potrawki z kurczaka;

kilka obwarzanek; garść orzechów włoskich

p: miseczka budyniu śmietankowego na mleku 3,2 z dosypanymi włoskimi orzechami i kilkoma kostkami gorzkiej czeko do rozpuszczenia;

k: gruby naleśnik wypełniony ananasem, dżemem truskawkowym i jogo naturalnym; parówka wieprzowa z ketchupem, chrzanem a na zagryche kromka orkiszowego z masłem i sałatą
Stary 2011-02-07, 20:15   #2179
julijaa
Raczkowanie

R

I 4 łyżki musli (Tesco), banan (135 g), szklanka mleka 1,5 %

II 3 mandarynki, 2 ciastka owsiane (2*62 kcal)

III 55 g makaronu pszennego, 2 plasterki polędwicy sopockiej, ze 150 g sosu słodko-kwaśnego

IV warzywa na parze (250g), bułka kajzerka (50g), mozzarella (40g)

+ kilka kubków zielonej herbaty, pokrzywa (1,5 l)

wiem mało nnkt

Biologia - PR
Chemia- PR
J.Angielski- PP/PR
Fizyka- PP

STOMATOLOGIA <3

Edytowane przez julijaa
Czas edycji: 2011-02-07 o 20:16
julijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:18   #2180
Lidzia007
Zadomowienie

UUU
I. 3 łyżki owsianych błyskawicznych, szklanka mleka [2%], garść kulek Nesquik, pół banana .
II. Bułka grahamka + sałatka warzywna z majonezem (jedzona przez dwie przerwy w szkole ), sok Cappy pomarańczowy
III. Ziemniaki i mięso z kurczaka odgrzane na patelni, jajko sadzone + sos ciemny pieczeniowy, gotowana marchewka z groszkiem i surówka z kapusty pekińskiej, ogórka itp.; sok bananowy.
IV. Kawałek sernika domowego + kubek naturalnego kakao z łyżeczką cukru.
V. mała pomarańczka
VI. Bułka grahamka z masełkiem, almette i ogórkiem; 2 małe kromeczki pszennego z szynką, pomidorem i ogórkiem + herbatka z cytrynką i cukrem;
trochę słonecznika.

Proszę o ocenkę

,,Nie rób drugiemu tego,
czego Ty nie chcesz sam!"
Lidzia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:22   #2181
Sarinn94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sarinn94 Pokaż wiadomość
Oceni ktoś ?
Proszę
Uśmiecham się po raz kolejny o ocenkę mojego jadło i WYTKNIĘCIE
MI MOICH BŁĘDÓW

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Sarinn94 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze W (?)

Śniadanie-szklanka kukurydzianych+1 garść na niepełnej szklance mleka 3,2%

2 śniadanie-duży jogurt naturalny

3 śniadanie - kilkanaście łyżeczek budyniu homemade robionego do drożdżóweczek

Obiad (w wersji wege,bo brakło mięska w domu,a ja chora,uziemiona i mother przed wyjazdem zakupów nie zrobiła ;/)

3 jajka sadzone (nie wiem czy zamiast mięska dobre źródło białka (?)+6 łyżek ryżu pełnoziarnistego+surówka z duuużej marchwii i połowy jabłka

Podwieczorek-hmm...jakiś jogurt owocowy wpadnie +kilka razy umoczony palec w maśle orzechowym ;D (zazwyczaj maczam go z 3-4 razy i ze smakiem oblizuje

Kolacja-tradycyjnie 2 kromki graham+na chlebek : 2 jajka (koocham je ;D <3)+6 plasterków szynki indyczej,to pokrojone i na 1 kromeczkę chlebka+na 2 kromkę plaster topionego sera gouda

I jak ??

Oto i moje jadło
Sarinn94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:30   #2182
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez julijaa Pokaż wiadomość
R

III 55 g makaronu pszennego, 2 plasterki polędwicy sopockiej, ze 150 g sosu słodko-kwaśnego

wiem mało nnkt
mało?
a gdzie niby w tym jadłospisie są nnkt?
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2011-02-07, 20:31   #2183
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez julijaa Pokaż wiadomość
R

wiem mało nnkt
a gdzie u Ciebie białko?
gotowe sosy i musli ze sklepu raczej odpadaja na redukcji ze wzgledu na cukier.
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:31   #2184
Tynusia
Zakorzenienie

W stronę U:
(zaparcia,problemy z brzuchem)

śniadanie: (późno wstałam)
owsianka 5 łyżek płaskich na niecałej szklance mleka 2%
+
kromka orkiszowca(podzielona na takie mini kanapeczki) z ricotą,almete,carpesi i ogórkiem,szczypiorkiem (każdy kwadracik z czym innym)

śniadanie 2:
jabłko,kiwi + jogurt activia i parę rodzynek i pestek z dyni

obiad:
50g kaszy gryczanej z 10 plastrów cukini smażone lekko na oliwie
sos do kaszy (1/2 spażonego pomidora z bazylią wymieszane z łyżeczką oliwy)
cukinia polana olejem lnianym (łyżka) muszę dodawać by odzyskać @

przekąska:(po prostu wpadlo dość pozno obiad jadłam)
pomarańczo

kolacja:
jabłko pieczone z cynamonem
1 kromka ciężka mega(ok.95g) chleba razowego ze słonecznikiem ,almette i szczypiorkiem

Mam nadzieje ,że pomoże mi to jabłko na kolacje coś na brzuch i ogólnie

I jak to się prezentuje?

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2011-02-07 o 20:32
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:34   #2185
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez carmen4400 Pokaż wiadomość
po dłuższej przerwie coś wstawię
takie Uu/P

śn. duży jogo naturalny, do tego ok 50 g płatkow frutina; banan

IIśn. 3 kromki orkiszowego z masłem sałatą, szynką, ogórem konserwowym; jabłko

ob. talerz grzybowej z makaronem; ok 3/4 woreczka ryżu, a na to dwie chochle potrawki z kurczaka;

kilka obwarzanek; garść orzechów włoskich

p: miseczka budyniu śmietankowego na mleku 3,2 z dosypanymi włoskimi orzechami i kilkoma kostkami gorzkiej czeko do rozpuszczenia;

k: gruby naleśnik wypełniony ananasem, dżemem truskawkowym i jogo naturalnym; parówka wieprzowa z ketchupem, chrzanem a na zagryche kromka orkiszowego z masłem i sałatą
parówka i naleśnik, genialne połączenie ^^

odpuściłaś trochę, wszystko gra?

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2011-02-07, 20:38   #2186
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez Tynusia Pokaż wiadomość
W stronę U:

+

kromka orkiszowca(podzielona na takie mini kanapeczki) z ricotą,almete,carpesi i ogórkiem,szczypiorkiem (każdy kwadracik z czym innym)

śniadanie 2:

obiad:

pomarańczo

kolacja:

1 kromka ciężka mega(ok.95g) chleba razowego ze słonecznikiem ,almette i szczypiorkiem

I jak to się prezentuje?
nie prezentuje sie
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:39   #2187
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez Tynusia Pokaż wiadomość
W stronę U:

+

śniadanie 2:

obiad:

pomarańczo

kolacja:

I jak to się prezentuje?

przy takiej dawce błonnika dziewczyno musisz pić ze 3 litry wody!
Masz chyba niesprawny przewód pokarmowy i jeszcze go katujesz, stop stop!
Kartofle nie gryzą! Jedz więcej jogurtów z bakteriami. I przede wszystkim pszenne pieczywo.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2011-02-07, 20:41   #2188
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
przy takiej dawce błonnika dziewczyno musisz pić ze 3 litry wody!
Masz chyba niesprawny przewód pokarmowy i jeszcze go katujesz, stop stop!
Kartofle nie gryzą! Jedz więcej jogurtów z bakteriami. I przede wszystkim pszenne pieczywo.
Mama zapomniała mi kupić pyrki także dlatego ich nie zrobiłam.
A co jest źle w moim jadłospisie?
A naprawdę te ziemniaki tak działają?
Ja czytałam ,że na zaparcia to właśnie bogate w błonnik i np. dieta bogatoresztkowa

Czy lepiej odpuścić i zrobić sobie takie dni lekkostrawne?

Ps. Kolacji jeszcze nie jadłam to co mogę zjeść zamiast tego co planowałam ?

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2011-02-07 o 20:50
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:55   #2189
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lidzia007 Pokaż wiadomość
UUU
I. 3 łyżki owsianych błyskawicznych, szklanka mleka [2%], garść kulek Nesquik, pół banana . trochę mało płatków, do tego błyskawiczne, a one nie za bardzo zapychają... ja bym zamieniła na górskie, bo są zdrowsze, ale jeżeli wolisz takie to ok poza tym banana daj całego i dodaj jeszcze jakieś dodatki - może inne słodkie płatki albo bakalie, bo trochę mała ta owsianka
II. Bułka grahamka + sałatka warzywna z majonezem (jedzona przez dwie przerwy w szkole ), sok Cappy pomarańczowy a grahamka posmarowana masłem/margaryną?
III. Ziemniaki i mięso z kurczaka odgrzane na patelni, jajko sadzone + sos ciemny pieczeniowy, gotowana marchewka z groszkiem i surówka z kapusty pekińskiej, ogórka itp.; sok bananowy. bardzo ładnie
IV. Kawałek sernika domowego + kubek naturalnego kakao z łyżeczką cukru. ok
V. mała pomarańczka ok, jeżeli tylko przekąska, bo na posiłek za mało
VI. Bułka grahamka z masełkiem, almette i ogórkiem; 2 małe kromeczki pszennego z szynką, pomidorem i ogórkiem + herbatka z cytrynką i cukrem;
trochę słonecznika. tutaj ładnie

Proszę o ocenkę
jw.
ładnie, tylko śniadanie mi się nie podoba

U

Śniadanie: owsianka (5 łyżek górskich płatków, szklanka mleka 2%, łyżeczka kakao, banan, łyżka miodu, łyżka masła orzechowego, garść pokruszonych solonych ziemnych orzechów, starty pasek gorzkiej czeko)

II śniadanie: 2 kromki razowca z masłem, szynką drobiową i ogórkiem konserwowym/masłem, szynką drobiową i papryką
pomarańcza

Obiad: pół woreczka brązowego ryżu, pierś z kurczaka smażona na oliwie, jakieś 150 g warzyw na patelnię

Podwieczorek: szklanka budyniu na mleku 2% z dorzuconym słonecznikiem, 2 kawałki chałki z masłem orzechowym/dżemem brzoskwiniowym

Kolacja: 3 tosty francuskie z wieloziarnistego chleba tostowego smażone na maśle, wcześniej maczane w jajku roztrzepanym z mlekiem i przyprawami:
- z serem żółtym, pomidorem i cebulą,
- z serem żółtym, pomidorem i suszoną bazylią,
- z szynką drobiową i ogórkiem.

+ 2l wody, 1l herbaty czarnej z miodem, cytryną i sokiem malinowym (przeziębienie )
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:56   #2190
Nora_Grey
Raczkowanie

To teraz moje U? u/p
Śń: 1 Kromka białego, świeżego chleba z nutellą + 'Dupka' z tym samym, jogurt naturalny z musem wiśniowym.
II Śń(szkoła): 2 kanapki z szynką, pomidorem, delmą
Ob: (po 17. ;/) Micha makaronu penne z groszkiem, boczkiem, kiełbasą z patelni na tłuszczu (dużo, dużo za dużo).
Kol: Kawałek chleba z serem tostowym, ketchupem z mikrofali.

Oceni ktoś? Błagam..?
Nora_Grey jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości