Nasze codzienne jadłospisy, część XIII - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-06, 10:47   #2071
Izaczka
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
oj dziękuję a co tam będę sobie żałować:brzyda l:

a Ty swoje dawaj z dziś

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

fajosko i na luzie
Prosisz i masz, wczorajsze u / p (waga stoii) :
1. jajecznica z wiejskich jajek z kawałkiem avocado, 2 grube kromki świeżego orkiszowca z masłem i szynką drobiową
2. frytki zakręcone z keczupem, sok marchwiowy jednodniowy,kawałek melona
3. duuużo pierogów ruskich polanych cebulką, barszcz biały zabielany z jajem, kawałek ciasta z budyniem i malinami -u babci
4. kilka paluszków serowo-paprykowych, miseczka nic nacsów, kawałek ciasta jw
5.pasta z resztki avokado,papryczki ostrej,cebulki przypraw, kromka orkiszowca z szynką drobiową, miseczka nic nacsów
potem jeszcze lu go czekoladowe

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 10:56   #2072
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
Hm, chcesz przez to powiedzieć, że za bardzo przejmuję się brakiem @?

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Który konkretnie posiłek powinnam zwiększyć o tę kromkę chleba? Myślę, że jak zwiększę jeszcze śniadanie (do 5 kromek chleba? hmm..) to wym bardziej później nie będę miała ochoty jeść więcej. Wiem z autopsji.
Męczyłam się przez 2-3 miesiące (jak już pisałam; jadłam o posiłek więcej i jakoś mi się nie rozciągnął. A tym posiłkiem nie była mandarynka czy dwie, a np. głęboki talerz gęstej zupy albo serek homo z owocami etc.
a jakiej wielkości są te kromki ? Prostokątne czy kwadratowe?
I na koalcje jesz chyba 3 moze powinnaś zwiększyć do 4 ?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 11:04   #2073
maniulka0405
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
a jakiej wielkości są te kromki ? Prostokątne czy kwadratowe?
I na koalcje jesz chyba 3 moze powinnaś zwiększyć do 4 ?
Wiesz morphine..żeby odzyskać okres, trzeba się pomęczyć.. ale skoro mówisz, że już nie wciśniesz...bardziej mi się wydaje, że się boisz wcisnąć, że przytyjesz, niż nie możesz... chociaż nie wiem,czy dodatkowa kanapka z Turkiem coś pomoże Ostatnio jadałaś po 4 kromki i byłaś zadowolona, teraz zauważam,że zmniejszasz stopniowo porcje...
maniulka0405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 11:17   #2074
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
Hm, chcesz przez to powiedzieć, że za bardzo przejmuję się brakiem @?

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Który konkretnie posiłek powinnam zwiększyć o tę kromkę chleba? Myślę, że jak zwiększę jeszcze śniadanie (do 5 kromek chleba? hmm..) to wym bardziej później nie będę miała ochoty jeść więcej. Wiem z autopsji.
Męczyłam się przez 2-3 miesiące (jak już pisałam; jadłam o posiłek więcej i jakoś mi się nie rozciągnął. A tym posiłkiem nie była mandarynka czy dwie, a np. głęboki talerz gęstej zupy albo serek homo z owocami etc.
nie szukaj drugiego dna w moich wypowiedziach.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 11:17   #2075
polny mak
Rozeznanie

morphine wcale nei musisz dratycznei zwiększać ilości jadła, bardziej ja bym tu postawiła na jakość.. i te nic nie wnoszące do organizmu serki zastąpiła czymś pożywnym np owsianką na śniadanie.. czemu jej w ogóle nie jesz? jak nie lubisz, to czemu w Twojej diecie nei ma płatków zbożowych, do tego tłustego mleka, jogurtu ?

a jajecznica, omlety?

mam wrażenie,że w Twojej diecie dominuje suchy prowiant ( wszystko co jesz oprócz obiadu i niedzielnego czy sobotniego śniadania jest "suche" tzn kanapki, serki etc.) na kolacje też ciągle suche kanapki... dlatego, że panicznie boisz się, że przytyjesz.

Według mnie jesz za monotonie i zbyt ubogo. I podkreślam nie chodzi mi o ilość, a o jakość a jakościowo Twoja dieta jest marna

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !

Edytowane przez polny mak
Czas edycji: 2011-02-06 o 11:19
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 11:42   #2076
GreenBalance
Raczkowanie

Wczorajsze Utrzymanie

I. Owsianka z truskawkami, bananem, płatkami migdałowymi, cynamonem i kefirem & 0,5 l kawy z mlekiem

II. Sałatka z pekinki, pomidorków cherry, ogórków kiszonych, kukurydzy, czerwonej fasoli, kilka plastrów polędwicy z indyka i oliwy z oliwek

III. Łosoś grillowany z czosnkiem i tymiankiem; pół woreczka kaszy gryczanej; parowana marchewka, kalafior i brokuły z masełkiem

IV. Omlet biszkoptowy z prażonym jabłkiem, cynamonem i gorzkim kakao & kubek herbaty jabłko-gruszka-melisa-zielona

V. Makaron pełnoziarnisty penne ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorkami, cukinią, wędzonym łososiem i ziołami

+ 1,7 l wody mineralnej
Stary 2011-02-06, 11:55   #2077
Sarinn94
Raczkowanie

Moje jadło (NIE WIEM CO TO JEST NAWET czy U czy nawet nie

I-szklanka płatków kukurydzianych+3/4 szklanki ciepłego mleczka 3,2%
II-2 łyżeczki Monte+pół opakowania (140g) danio intenso kokosowego+pół szklanki mleka 3,2% z 1 rurką sipp ahh (smakową) I TO ZJEDZONE I WYPITE BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA !!
III-jogurt naturalny duuuży
IV-pierś z kurczaka+5 łyżek ryżu pełnoziarnistego+surówka z duużej marchwii i trochę jabłka
V-na podwieczorek nie wiem co będzie ?
VI-2 kromki grahama+na chlebek : 2 jajka na twardo pokrojone w kostke+kilka plasterków drobiowej szynki pokronej w kostke+1 plaster sera gouda

I jak dzisiaj ?
Sarinn94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 12:02   #2078
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Izaczka Pokaż wiadomość
Prosisz i masz, wczorajsze u / p (waga stoii) : no to jak stoi to trzeba coś dodać
1. jajecznica z wiejskich jajek z kawałkiem avocado, 2 grube kromki świeżego orkiszowca z masłem i szynką drobiową fajnie a orkiszowy jest the best (też sobie wczoraj zakupiłam)
2. frytki zakręcone z keczupem, sok marchwiowy jednodniowy,kawałek melona ok
3. duuużo pierogów ruskich polanych cebulką, barszcz biały zabielany z jajem, kawałek ciasta z budyniem i malinami -u babci och ta babcia jest kochana ( nie ma mięska ale są jajka więc ok)
4. kilka paluszków serowo-paprykowych,poproszę przepis miseczka nic nacsów, kawałek ciasta jw
5.pasta z resztki avokado,papryczki ostrej,cebulki przypraw, kromka orkiszowca z szynką drobiową, miseczka nic nacsów
potem jeszcze lu go czekoladowe mam nadzieję że nie jedno tylko cała paczuszka
te nic nacsy to orzeszki tak? więc nnkt są.A ile ważysz?dużo chcesz przytyć?
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 12:05   #2079
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez Sarinn94 Pokaż wiadomość

I-szklanka płatków kukurydzianych+3/4 szklanki ciepłego mleczka 3,2%
II-2 łyżeczki Monte+pół opakowania (140g) danio intenso kokosowego+pół szklanki mleka 3,2% z 1 rurką sipp ahh (smakową) I TO ZJEDZONE I WYPITE BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA !!
III-jogurt naturalny duuuży
IV-pierś z kurczaka+5 łyżek ryżu pełnoziarnistego+surówka z duużej marchwii i trochę jabłka
VI-2 kromki grahama+na chlebek : 2 jajka na twardo pokrojone w kostke+kilka plasterków drobiowej szynki pokronej w kostke+1 plaster sera gouda

I jak dzisiaj ?
wyrzuty po dwóch łyżeczkach monte?
w moim świecie to głupota, czego człowiek nie wymyśli, żeby sobie nie pożyć.

a dlaczego mojego nikt nie ocenił? hę?
proszę ^^
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2011-02-06, 12:08   #2080
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Pokaż wiadomość
Wczorajsze Utrzymanie

I. Owsianka z truskawkami, bananem, płatkami migdałowymi, cynamonem i kefirem & 0,5 l kawy z mlekiem

II. Sałatka z pekinki, pomidorków cherry, ogórków kiszonych, kukurydzy, czerwonej fasoli, kilka plastrów polędwicy z indyka i oliwy z oliwek

III. Łosoś grillowany z czosnkiem i tymiankiem; pół woreczka kaszy gryczanej; parowana marchewka, kalafior i brokuły z masełkiem

IV. Omlet biszkoptowy z prażonym jabłkiem, cynamonem i gorzkim kakao & kubek herbaty jabłko-gruszka-melisa-zielona

V. Makaron pełnoziarnisty penne ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorkami, cukinią, wędzonym łososiem i ziołami

+ 1,7 l wody mineralnej
Jejku jak fajnie,smacznie i urozmaicone aż miło się czyta.I do tego 4 z 5 posiłków są na ciepło,ja uwielbiam jeść właśnie na ciepło tylko u mnie są 1 , 2 lub rzadko 3 na ciepło muszę to zmienić!!
super
Stary 2011-02-06, 12:10   #2081
Sarinn94
Raczkowanie

Nie no przesadziłam,zjadłam małe monte,nie wiem ile waży.
Bo zjadłam połówke monte max

A tak mój jadłospis prezentuje się po głodówce,więc chyba nie jest źle

Teczowa dlolinko,Izaczko rzuciłybyście okiem na moje jadło ?
Stary 2011-02-06, 12:14   #2082
GreenBalance
Raczkowanie

Cytat:
Jejku jak fajnie,smacznie i urozmaicone aż miło się czyta.I do tego 4 z 5 posiłków są na ciepło,ja uwielbiam jeść właśnie na ciepło tylko u mnie są 1 , 2 lub rzadko 3 na ciepło muszę to zmienić!!
super
dziękuje ja też uwielbiam jeść na ciepło, a micha takiego makaronu, wieczorem o tej porze roku doskonale rozgrzewa . no i smakuje
Stary 2011-02-06, 12:14   #2083
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
P. (czuje się fizycznie dużo lepiej to git
1. pół tłustego serka homo (400g) rozbełtanego z mlekiem 3,2% i cukrem waniliowym, do tego banan i dużo płatków śniadaniowych
inka na mleku słodzona dobra taka papka nigdy nie robiłam,może spróbuję

2.dwa tosty pełnoziarniste (te duże) z masłem orzechowym i konfiturą truskawkową, kawałek zamkniętego makowca tu fajnie,a jaki to jest zamknięty makowiec?

3.spaghetti z wołowinką, sosem pomidorowym, czosnkiem i żółtym serem jeśli porcja spora to na serio extra

4.galaretka agrestowa z bitą śmietaną, micha popkornu, jakieś ciastko
też pysznie

5.dwie i pół kromki chleba z masłem, kiełbasą jałowcową, serkiem topionym, szynką, keczapem i majo, papryką, kawałek kiełbaski ot tak
a czemu pół kromki?? mnie dziwi takie jedzenie np.1/2 kromki czy 1/2 jajka albo 1/2 nektarynki,co robicie z tą drugą połówką??
reszta tego posiłku spoko jest co trza
kawa z mlekiem i cukrem, cappucino na mleku, woda z cytryną słodzona, gdzieś ze dwa jabłka, jakiś kasztanek, dwie/trzy garście mlecznych irysów (a mam nie jeść słodyczy ), sok jabłkowy z miętą, i szklanka pepsi
j.w.prosisz o ocenkę to jest 5 i były komentarze tylko że na poprzedniej stronie,dużo luzu jest ,smacznie ,fajnie
Stary 2011-02-06, 12:16   #2084
Sarinn94
Raczkowanie

Skomplikowana_18 : iza_wiosenna i inne dziewczyny zwracały Ci uwagę,abyś nie podawała swojej wagi na forum.
Pozdrawiam
Stary 2011-02-06, 12:18   #2085
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
Wczorajsze Utrzymanie

+ 1,7 l wody mineralnej
baaardzo bym sobie zjadła łososia jak zwykle fajny, zdrowy i urozmaicony jadłospis.
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 12:21   #2086
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:

I-szklanka płatków kukurydzianych+3/4 szklanki ciepłego mleczka 3,2% trochę mało,płatkami kukurydzianymi niezbyt da się najeść a 1 śniadanie ma dać kopa na początek dnia,więc więcej tego tu trzeba i jakiś owoc jeszcze
dobrze że bez wyrzutów,ale następnym razem nie ma jedzenia po 1/2 opakowania tylko całe
III-jogurt naturalny duuuży tu za mało,sam jogurt to nie posiłek+owoc+moze jakieś orzeszki,a może przełamiesz się na coś słodkiego ?
IV-pierś z kurczaka+5 łyżek ryżu pełnoziarnistego+surówka z duużej marchwii i trochę jabłka jak na początki to ładnie ,jeśli porcja w miarę sporo i się najadłaś
VI-2 kromki grahama+na chlebek : 2 jajka na twardo pokrojone w kostke+kilka plasterków drobiowej szynki pokronej w kostke+1 plaster sera gouda chleb posmaruj masłem i spokojnie zjedz 3 kromki i może kakałko do picia lub mleko to w końcu jest P

I jak dzisiaj ?
j.w.no trochę mało ale powoli do przodu
Stary 2011-02-06, 12:28   #2087
Izaczka
Raczkowanie

Cytat:
Wczorajsze Utrzymanie

+ 1,7 l wody mineralnej
b. smacznie dawnno nie jadłam omletu biszkoptowego,muszę zrobić

Cytat:
te nic nacsy to orzeszki tak? więc nnkt są.A ile ważysz?dużo chcesz przytyć?
tak, nic nacs to orzeszki no i nnkt byly też w awokado i w tłuszczu z podsmażanej cebulki44 kg,chcę przytyć jakieś 3-4kg, wcześniej chciałam do 45 i się udało,potem trochę spadlo okresu jak nie było tak nie ma, a kilogramów do prawidłowej wagi mi jeszcze trochę brakuje.
Ja miałam chlebek pieczony,a paluszki sąz Biedronki
Cytat:

I-szklanka płatków kukurydzianych+3/4 szklanki ciepłego mleczka 3,2% jakieś kanapki bo to samo to za malo
II-2 łyżeczki Monte+pół opakowania (140g) danio intenso kokosowego+pół szklanki mleka 3,2% z 1 rurką sipp ahh (smakową) I TO ZJEDZONE I WYPITE BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA !! czemu takie połówki, 2 łyżeczkitrzeba było zjeść całe
III-jogurt naturalny duuuży sam?dodaj coś,owoce albo warzywka i będzie surówka
IV-pierś z kurczaka+5 łyżek ryżu pełnoziarnistego+surówka z duużej marchwii i trochę jabłka do surówki olej/ oliwa, a ryżu pół woreczka
V-na podwieczorek nie wiem co będzie ? daj jakieś orzechy,może naleśniki, placuszki bo serek juz był, jakiś słodycz - może muffinka i kawa w kawiarni?
VI-2 kromki grahama+na chlebek : 2 jajka na twardo pokrojone w kostke+kilka plasterków drobiowej szynki pokronej w kostke+1 plaster sera gouda Ok a masło??

I jak dzisiaj ?
Widać że się boisz jedzenia i szczególnie chyba tłuszczy???Jakoś tak mało.

staruch ze mnie,

Edytowane przez Izaczka
Czas edycji: 2011-02-06 o 12:31
Izaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 12:39   #2088
Moyraa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Moyraa Pokaż wiadomość
Redukcja:
Śn: zupa pomidorowa + łyżka oleju lnianego, owsianka: 50ml mleka, około 30g (suchych) płatków owisanych, 1/4 serka wiejskiego, łyżka otrąb pszennych, jabłko
IIŚn: Pancakes jabłkowe (mąka orkiszowa, woda, mleko, łyżeczka cukru waniliowego, pół jabłka, białko, łyżeczka oleju, kilka migdałów)
Obiad: zupa (nie wiem jeszcze jaka), pierś z kurczaka, ok. 40g ryżu
Podwieczorek: jajko+białko (2 jajka to za dużo na kromkę), kromka chleba orkiszowego, trochę pestek z dyni, migdałów i orzechów włoskich
Kolacja: serek wiejski

Postanowiłam powoli zwiększać trochę kcal i jeść większe podwieczorki. Zobaczę jak się to odbije na wadze . Może być tak, że przemiana materii będzie lepsza i chociaż teraz miałam zastój, to waga ruszy w dół?
Up .

A tak w ogóle - jak to jest z tymi ziemniakami na R? Niby mają wysokie IG (ugotowane na parze chyba będą lepsze niż zwyczajne?), ale za to mają dużo mniej węgli niż makarony i ryż. Tak samo gotowana marchewka. Uwielbiam ją, a nie wiem czy sobie pozwolić czy nie (ale nie raz na jakiś czas, tylko częściej).

Edytowane przez Moyraa
Czas edycji: 2011-02-06 o 13:03
Moyraa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 12:43   #2089
Sarinn94
Raczkowanie

Masz rację Izaczko.
Boję się,ale wcześniej jadłam samo białko : chuda szynka,jajka,jogurt naturalny,3 łyżki otrębów owsianych/dzień,pierś z kurczaka to moje jadło było...

Jedna z wizażanek mi poradziła,abym wskoczyła od razu na pułap 3000 kcal (może być więcej,ale nie mniej)

Co o tym myślisz ?
Bo powinnam przytyć 5-7 kg...
Stary 2011-02-06, 13:17   #2090
kasiekasiek
Zadomowienie

Moje przeziębieniowe Utrzymanie:

I Sn.(późno) dwie ciężkie duże kromki chleba wieloziarnistego z masłem, polędwicą sopocką i serem żółtym.
herbata, kruche ciasteczko w czekoladzie

jabłko, trochę paluszków solonych

Obiad: mięsko z szynki w sosie, ziemniaki, buraczki. + 2 ogórki kons.

Podw.: 2 gofry z dżemem, bitą śmietaną, posypką czekoladową i mandarynką.

Kolacja: dwie kromki chleba wieloziarnistego z masłem, twaróg ze szczypiorkiem i papryką.
herbata

po: jabłko
do tego dużo tabletek od bólu gardła, mięta.
Stary 2011-02-06, 13:21   #2091
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
j.w.prosisz o ocenkę to jest 5 i były komentarze tylko że na poprzedniej stronie,dużo luzu jest ,smacznie ,fajnie
pól kromki bo ostatnia a jadam kolacje z tatą więc trzeba się było podzielić ^^

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2011-02-06, 13:43   #2092
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez polny mak Pokaż wiadomość
morphine wcale nei musisz dratycznei zwiększać ilości jadła, bardziej ja bym tu postawiła na jakość.. i te nic nie wnoszące do organizmu serki zastąpiła czymś pożywnym np owsianką na śniadanie.. czemu jej w ogóle nie jesz? jak nie lubisz, to czemu w Twojej diecie nei ma płatków zbożowych, do tego tłustego mleka, jogurtu ?

a jajecznica, omlety?

mam wrażenie,że w Twojej diecie dominuje suchy prowiant ( wszystko co jesz oprócz obiadu i niedzielnego czy sobotniego śniadania jest "suche" tzn kanapki, serki etc.) na kolacje też ciągle suche kanapki... dlatego, że panicznie boisz się, że przytyjesz.

Według mnie jesz za monotonie i zbyt ubogo. I podkreślam nie chodzi mi o ilość, a o jakość a jakościowo Twoja dieta jest marna
Nie czepiajcie sie tego co ona je bo moim zdaniem je ładnie. Niech dziewczyna wcina to na co ma ochotę. Moim zdaniem serki są dobre i nie powinna wywalać ich z diety zwłaszcza jeśli je bardzo lubi. Owsianki może dziewczyna jeść nie zamiast serków ale oprócz nich.

Stary 2011-02-06, 13:51   #2093
maniulka0405
Raczkowanie

Cytat:
Nie czepiajcie sie tego co ona je bo moim zdaniem je ładnie. Niech dziewczyna wcina to na co ma ochotę. Moim zdaniem serki są dobre i nie powinna wywalać ich z diety zwłaszcza jeśli je bardzo lubi. Owsianki może dziewczyna jeść nie zamiast serków ale oprócz nich.
Nikt nie mówi, że nie je ładnie...pewnie dla zdrowej dziewczyny ten jadłospis byłby wzorowy, ale nie dla kogoś, kto stara się odzyskać okres.
maniulka0405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 13:54   #2094
mircia14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moyraa Pokaż wiadomość
Up .

A tak w ogóle - jak to jest z tymi ziemniakami na R? Niby mają wysokie IG (ugotowane na parze chyba będą lepsze niż zwyczajne?), ale za to mają dużo mniej węgli niż makarony i ryż. Tak samo gotowana marchewka. Uwielbiam ją, a nie wiem czy sobie pozwolić czy nie (ale nie raz na jakiś czas, tylko częściej).
Nie wiem co z tą marchewką, bo i tak nie jadam, ale jeśli o ziemniaki to ja spokojnie jadam jako źródło węgli do obiadu, bez żadnego masła, sosów, z jakąś surówką i mięchem Najważniejsze jest urozmaicenie, a ziemniaki to jakby nie było też warzywa, więc.. Możesz spokojnie jeść
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 13:55   #2095
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maniulka0405 Pokaż wiadomość
Nikt nie mówi, że nie je ładnie...pewnie dla zdrowej dziewczyny ten jadłospis byłby wzorowy, ale nie dla kogoś, kto stara się odzyskać okres.

To dziewczyna która chce odzyskać okres ma nie jeść serków? Jeśli będzie ważyć ciągle za mało nie odzyska okresu. I trochę więcej powinna jeść produktów bogatych w tłuszcze (sery, masło, orzechy)

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2011-02-06 o 14:00
Stary 2011-02-06, 14:02   #2096
mircia14
Zakorzenienie

A co mi tam, wstawię R z całego tygodnia (żeby nie było - nie zapamiętuję, notuję jadłospisy na kompie ). Nie wiem, czy komuś się będzie chciało czytać, ale.. proszę

poniedziałek
Śn – owsianka z 3 małych łyżek płatków, troche mleka + 2 małe kromki graham z serkiem homo i łyżką dżemu
IIśn – 2kromki chleba z dżemem (wyjątkowo, po wyjeździe lodówka była pusta), jabłko
IIIśn – placki otrębowe Dukana + serek homo z aromatem waniliowym
Ćwiczenia
Obiad – udko gotowane, makaron razowy, surówka ; jabłko
Kolacja – placek tuńczykowy z pomidorem

wtorek
Śn – owsianka z 4łyżek, trochę mleka+jabłko i cynamon <3
IIśn – grahamka z serkiem homo i szynką
Jabłko
IIIśn – 2 babeczki jogurtowe Dukana
Ćwiczenia
Obiad – filet z rybki + pół szklanki kaszy + buraczki
Kolacja – placek tuńczykowy z pomidorem (jak otwieram puszkę tuńczyka to jem po połowie dwa dni pod rząd )

środa
Śn – placki owsiane z serkiem homo + syrop malinowy dla zmiany smaku serka
IIśn – 2 kromki razowca z szynką + pół serka wiejskiego
Garść mieszanki studenckiej
Obiad - szkolny (fasolka po bretońsku+bułka)
Podwieczorek – pół serka wiejkiego, babeczka jogurtowa, trochę pistacji
Kolacja – omlet z 1jajka z szynką + brokuły

czwartek
Śn – owsianka na mleku z jabłkiem i cynamonem
IIśn – jogurt 150g z musli (otr. owsiane,pszenne,truskawko we,łyżka mieszanki studenckiej)
wf
Pomarańcza
IIIśn – omlet z 1 jaja z szynką, brokuły
Jabłko
ćwiczenia
Obiad – pierś z kurczaka na teflonie, kasza, buraczki
Kolacja – serek wiejski ze szczypiorkiem, pół pomidora, plaster szynki

piątek
Śn – 3 kromki razowca z serkiem homo i dżemem
IIśn – jogurt mały z musli (j.w.)
Jabłko
IIIśn – sałatka: brokuły, kurczak, szynka, pomidor
Obiad – rybka z ryżem w sosie koperkowym
ćwiczenia
Kolacja – placki Dukana z serkiem homo zmiksowanym z połową banana

sobota
Śn – 2 kromki razowca z serkiem homo, wędliną, ogórkiem kiszonym, jajko na twardo ; ponad pół banana
IIśn – placki dukana (2 większe złożone w jeden – pomiędzy posmarowane serkiem zmiksowanym z odrobiną banana)
Ćwiczenia
jabłko
Obiad – jajko sadzone, trochę makaronu razowego z sosem brokułowo-jogurtowym, posypane potartą szynką
18-stka przyjaciółki - 2 kawałki ciasta + kolacja

niedziela
Śn – placki owsiane z polędwicą i ogórkiem kiszonm, herbata
Ćwiczenia
Obiad – gotowane udko z kurczaka + 3 ziemniaczki, buraki
Podwieczorek – galaretka Dukana z połową jabłka i serkiem homogenizowanym
Kolacja - serek wiejski z otrębami i połową łyżeczki kakao

mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 14:08   #2097
Moyraa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mircia14 Pokaż wiadomość
Nie wiem co z tą marchewką, bo i tak nie jadam, ale jeśli o ziemniaki to ja spokojnie jadam jako źródło węgli do obiadu, bez żadnego masła, sosów, z jakąś surówką i mięchem Najważniejsze jest urozmaicenie, a ziemniaki to jakby nie było też warzywa, więc.. Możesz spokojnie jeść
Dzięki za odp. . Wszamałam właśnie trochę ziemniaków zamiast ryżu, ale jakoś tak czuję się jak balon. Chyba, że tak mi się wydaje, bo po prostu się najadłam. Ważne, że było pysznie .

Edytowane przez Moyraa
Czas edycji: 2011-02-06 o 14:11
Moyraa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 14:10   #2098
polny mak
Rozeznanie

Cytat:
To dziewczyna która chce odzyskać okres ma nie jeść serków? Jeśli będzie ważyć ciągle za mało nie odzyska okresu. I trochę więcej powinna jeść produktów bogatych w tłuszcze (sery, masło, orzechy)
Matko kochana

ja nie mówię, że serek jest zły

dla mnie jest on DODATKIEM do śniadania, a nie śniadaniem.

Proszę czytać ze zrozumieniem.

I nie czepiam się Morphine. Poprosiła na forum o wskazówki co robić by odzyskać okres więc ja tych wskazóek udzieliłam. Daleko mi do czepiania się kogokolwiek o cokolwiek. Chciałam dobrze.

I wcale nie uważam jej jadła za złe- jest ono ok, ale dla zdrowej dziewczyny, która MA okres.

Morphine nie ma, więc musi się bardziej postarać.

Koniec ot-u.

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 14:14   #2099
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez polny mak Pokaż wiadomość
Matko kochana

ja nie mówię, że serek jest zły

dla mnie jest on DODATKIEM do śniadania, a nie śniadaniem.

Proszę czytać ze zrozumieniem.

I nie czepiam się Morphine. Poprosiła na forum o wskazówki co robić by odzyskać okres więc ja tych wskazóek udzieliłam. Daleko mi do czepiania się kogokolwiek o cokolwiek. Chciałam dobrze.

I wcale nie uważam jej jadła za złe- jest ono ok, ale dla zdrowej dziewczyny, która MA okres.

Morphine nie ma, więc musi się bardziej postarać.

Koniec ot-u.
Wybacz, źle zrozumiałam. Ja też uważam tak jak ty ze serek homo to jako dodatek np. do bułki czy placków lub naleśników (posmarować świeżą bułkę serkiem homo )Ale by odzyskać okres nie tylko trzeba jeść tłuszcze ale i też mieć odpowiednią wagę. Jeśli nie udało sie jej odzyskać okresu mozę powinna udać się do lekarza by przypisał odpowiednie leki. Po co się dłuzej męczyć skoro nie ma efektów? A brak okresu przez dłuższy czas jest niebezpieczny.

Stary 2011-02-06, 14:15   #2100
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Wybacz, źle zrozumiałam. Ja też uważam tak jak ty ze serek homo to jako dodatek np. do bułki czy placków lub naleśników (posmarować świeżą bułkę serkiem homo )Ale by odzyskać okres nie tylko trzeba jeść tłuszcze ale i też mieć odpowiednią wagę. Jeśli nie udało sie jej odzyskać okresu mozę powinna udać się do lekarza by przypisał odpowiednie leki. Po co się dłuzej męczyć skoro nie ma efektów? A brak okresu przez dłuższy czas jest niebezpieczny.
Ale Morphine jej nie ma.
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości