Dzięki poczcie na Jamajkę....czyli postcrossingowe maniaczki cz. III - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-01, 07:08   #2161
kaarooo
Zakorzenienie

Dot.: Dzięki poczcie na Jamajkę....czyli postcrossingowe maniaczki cz. III

Ja swoich pierwszych kartek nie lubię. Brzydkie są.

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-01, 12:58   #2162
Quentinhill
Rozeznanie

Hej
Przypadkiem trafiłam na Wasz wątek, podczas szukania w wizażowej wyszukiwarce wątku dla miłośników Finlandii, trochę poczytałam i od razu się strasznie na to nakręciłam, postcrossing wydaje się być świetną sprawą Tym bardziej mnie nakręciło to, że jest tam dużo Finów, póki co nie zapowiada się bym w najbliższym czasie mogła się tam wybrać, to może chociaż dostałabym z Finlandii pocztówkę Zarejestrowałam się i chciałabym zacząć też się w to bawić, ale mam trochę wątpliwości i pytań, jeśli możecie to w miarę możliwości prosiłabym o jakieś odpowiedzi
Więc po pierwsze, nie wiem zupełnie co jak już co do czego dojdzie pisać na takich kartkach. Co Wy piszecie? Jakieś zwykłe 'Greetings from Poland', czy bardziej się rozpisujecie, coś o sobie, swoim kraju itd.? A może wysyłacie puste kartki? Po drugie, lepiej wysyłać w kopertach czy bez?
No i jeszcze jedno, mój angielski nie jest na jakimś megawysokim poziomie, więc pewnie mogą się zdarzać jakieś błędy.. Oczywiście będę się starała pisać jak najbardziej poprawnie, ale czy takie błędy na kartkach są bardzo niemile widziane? Czy jeśli za ewentualne błędy przeproszę to będzie wszystko w porządku?
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkie postcrossingowe maniaczki
Quentinhill jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-01, 14:31   #2163
vanadis
Wtajemniczenie

Może ja na kilka pytań odpowiem
Ja np. nie znoszę dostawać kartki na której jest napisane "'Greetings from ..." trafia mnie i już Ja zawsze piszę skąd jestem ile mam lat/imię i pod spodem fakt o Warszawie. Co prawda zawsze ten sam ale mówi historii miasta. Nie znasz dobrze angielskiego - google. Wyszukaj co Cie interesuje po ang i przerób na swój język
Albo coś w stylu przesyłam Ci serdeczne pozdrowienia z ... mam nadzieje ze kartka sie spodoba, na niej możesz zobaczyć to i to.
Jeśli jest zaznaczone w profilu użytkownika, że chce w kopercie - tak poślij, jeśli nie ma żadnej wzmianki wyślij zwykłą Ja nigdy nie byłam fanką znaczków, zawsze nimi gardziłam ale po tym jak dostałam znaczek z NZelandii, RPA czy Tajwanu - od razu milej. Zawsze sprawdzam najpierw długość wiadomości, później znaczek a na samym końcu dopiero mnie interesuje widok
I proponuje swapy z Finami zrobić Wyszukać kogoś na stronie kto ma swap - yes i napisac prośbę o wymianę (tylko najpierw poślij w świat ze 4kartki)
Jakbyś nie znalazła to swapowałam z sympatyczną Finką - najwyżej Ci podeślę jej nika

Mój angielski jest tak straszny, że aż szok ale jakoś się nie przejmuję :P Ludzie mnie rozumieją - raz opisałam nawet trochę Powstanie Warszawskie (Teraz opisuję Tatry) więc ze słownikiem + google translatorem wszystko idzie

Edytowane przez vanadis
Czas edycji: 2012-04-01 o 14:33
vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-01, 19:23   #2164
klaudiat
Rozeznanie

doszla wreszcie moja kartka do Holandii i moglam wylosowac az 2 kartki wiec wylosowalam 2 razy Rosje , jestes troche zla bo 2 razy Rosja idzie ode mnie juz ze 2 tyg i dojsc nie moze wiec znow bede czekac
klaudiat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-01, 20:46   #2165
asiaczek87
Zakorzenienie

Witajcie
Ja jestem w szoku bo Niemcy i Holandia szły 5 dni a kiedyś po 10 dni i więcej
Widocznie Święta to poczta pracuje jakoś szybciej

1.08.2015

asiaczek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-01, 21:30   #2166
kaarooo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Quentinhill Pokaż wiadomość
Hej
Przypadkiem trafiłam na Wasz wątek, podczas szukania w wizażowej wyszukiwarce wątku dla miłośników Finlandii, trochę poczytałam i od razu się strasznie na to nakręciłam, postcrossing wydaje się być świetną sprawą Tym bardziej mnie nakręciło to, że jest tam dużo Finów, póki co nie zapowiada się bym w najbliższym czasie mogła się tam wybrać, to może chociaż dostałabym z Finlandii pocztówkę Zarejestrowałam się i chciałabym zacząć też się w to bawić, ale mam trochę wątpliwości i pytań, jeśli możecie to w miarę możliwości prosiłabym o jakieś odpowiedzi
Więc po pierwsze, nie wiem zupełnie co jak już co do czego dojdzie pisać na takich kartkach. Co Wy piszecie? Jakieś zwykłe 'Greetings from Poland', czy bardziej się rozpisujecie, coś o sobie, swoim kraju itd.? A może wysyłacie puste kartki? Po drugie, lepiej wysyłać w kopertach czy bez?
No i jeszcze jedno, mój angielski nie jest na jakimś megawysokim poziomie, więc pewnie mogą się zdarzać jakieś błędy.. Oczywiście będę się starała pisać jak najbardziej poprawnie, ale czy takie błędy na kartkach są bardzo niemile widziane? Czy jeśli za ewentualne błędy przeproszę to będzie wszystko w porządku?
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkie postcrossingowe maniaczki
Po pierwsze hei (lub terve), po drugie, nie jesteś sama z Finlandią, po trzecie nie jest powiedziane, że dostaniesz szybko pocztówkę z Suomi Na pozostałe pytania:
*nie jest konieczne pisanie wiadomości, ba! nie jest konieczne nawet dostosowanie się do profilu odbiorcy, ale jest to miłe. Możesz napisać "Cześć, jestem taka i siaka, mam tyle a tyle lat, mieszkam tutaj i tutaj, pozdrawiam". Chodzi o to, żeby ta kartka nie była taka pusta.
*co do kopert - zależy gdzie i komu wysyłasz. Jeżeli ktoś woli czyste i w kopercie, to można, jeżeli ktoś prosi bez koperty to bez koperty, jak ktoś nie napisze, to też lepiej bez, chyba, że masz kartkę która może się zniszczyć (np. panoramiczne) lub wysyłasz coś do kogoś - kalendarzyki, mapki, herbatę, więcej niż jedną pocztówkę
*co do języka - nie przejmuj się. Lepiej pisz jak umiesz, z czasem będzie Ci łatwiej. Zdarzają się osoby, które od razu zwrócą Ci uwagę, na błędy. Jeżeli chcesz - przeproś, będzie na pewno milej. Ale większość nie zwraca na to uwagi, bo wiadomość raczej jest krótką sympatyczną wymianą uwag, niż elaboratem na nie wiadomo jakie tematy. Zapewne także po jakimś czasie poprawi Ci się znajomość tego języka. Ba! Zaczniesz używać skrótów, tak więc nie uważam, żeby to był problem. W to bawią się osoby, które ni w ząb nie znają angielskiego, a lecą ze schematów i też nie ma za co kogo bić

Doszły do mnie statystyki za marzec, w tym miesiącu wysłałam bardzo mało offów i spadłam na 68 miejsce

Stary 2012-04-01, 22:48   #2167
Quentinhill
Rozeznanie

vanadis, dziękuję bardzo z angielskim mnie pocieszyłaś, ja mam największe problemy z gramatyką, bo mój zasób słownictwa nie jest jakiś ubogi, więc mam nadzieję, że też jakoś dam radę. No i może skoro nie będę się chciała kompromitować, to w końcu mi ta gramatyka jakoś wejdzie do głowy, to też nie będzie takie złe
Póki co powysyłam trochę kartek, później pomyślę nad swapem i jeśli nie znajdę za bardzo chętnych to na pewno poproszę o kontakt do Finki

kaarooo, terve! i od razy kiitos wiem, że nie jest pewne, że od razu dostanę karteczkę z Suomi, ale innymi też nie pogardzę, a w końcu pewnie od jakiegoś Fina też się coś trafi.

Na razie uzupełniłam opis o mnie, mam nadzieję, że bez jakichś większych błędów. Jakoś w czasie świąt pewnie znajdę chwilkę na losowanie, od razu po świętach mnie czeka trochę wolnego, to będę miała czas na poszukanie ładnych pocztówek, wypełnienie i wysłanie. Już się nie mogę doczekać!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-02, 06:44   #2168
kaarooo
Zakorzenienie

Pewnie że się trafi Ja będę musiała do małżona mego napisać, może mi wyśle jakieś muminki Co do gramatyki zobaczysz, że niektóre kartki dostaniesz z drobnymi błędami. Grunt to się rozumieć

Stary 2012-04-02, 07:37   #2169
Quentinhill
Rozeznanie

Mąż Fin czy Polak mieszkający w Finlandii? W każdym razie zazdroszczę, też bym nie miała nic przeciwko takiemu, marzy mi się kiedyś zamieszkać w Finlandii. Jeszcze raz dziękuję za wszystko i życzę miłego dnia
Stary 2012-04-02, 12:55   #2170
kaarooo
Zakorzenienie

Polak, Polak, Byłam u niego dwa miesiące temu
Mamy zamiar się tam przeprowadzić. To jakieś 150 km od Oulu

Stary 2012-04-02, 14:03   #2171
vanadis
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
Polak, Polak, Byłam u niego dwa miesiące temu
Mamy zamiar się tam przeprowadzić. To jakieś 150 km od Oulu
Piękny kraj ale zimny, brrr

Stary 2012-04-03, 15:22   #2172
klaudiat
Rozeznanie

nie no ja to juz musze miec totalnego pecha dzisiaj dostalam kartke z Moskwy ,przesliczna jak bd miec wiecej kartek i czasu to tez zaloze bloga i zobaczycie ale pozniej patrze na maila ze po 3 dniach doszly niemcy wiec ja szczesliwa ze znow losowanie , wiec losuje i co znow Rosja po raz 5 4 juz wyslane i jeszcze rzadna z nich nie doszla ,jedna idzie juz 20 dni i dojsc nie moze zaczynam sie martwic i zlosci mnie ze ciagle losuje Rosje mam nadzieje ze wkrotce moze USA dojdzie do domu i bd miec losowanie i wylosuje cos superanckiego moze byc nawet Belgia wazne aby nie byla to Rosja
Stary 2012-04-03, 16:06   #2173
vanadis
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez klaudiat Pokaż wiadomość
nie no ja to juz musze miec totalnego pecha dzisiaj dostalam kartke z Moskwy ,przesliczna jak bd miec wiecej kartek i czasu to tez zaloze bloga i zobaczycie ale pozniej patrze na maila ze po 3 dniach doszly niemcy wiec ja szczesliwa ze znow losowanie , wiec losuje i co znow Rosja po raz 5 4 juz wyslane i jeszcze rzadna z nich nie doszla ,jedna idzie juz 20 dni i dojsc nie moze zaczynam sie martwic i zlosci mnie ze ciagle losuje Rosje mam nadzieje ze wkrotce moze USA dojdzie do domu i bd miec losowanie i wylosuje cos superanckiego moze byc nawet Belgia wazne aby nie byla to Rosja
Rosja min 26dni idzie Za to mój pierwszy Tajwan już 58 wiec niech go szlag trafi A masz wyłączone takie pierwsze okienko w profilu? Bo jak masz włączone to będzie Ci losować te kraje co masz. Zobacz w profilu

Stary 2012-04-03, 17:16   #2174
kiikaaa
Raczkowanie

Ja po raz... n-ty wylosowałam Holandię i Białoruś.. Do mnie niestety nic nie przyszło od prawie dwóch tyg..

Pocztówkowy Świat Kiki

Filmy 2014:
38
Filmy 2013:

94

kiikaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 18:25   #2175
klaudiat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
Rosja min 26dni idzie Za to mój pierwszy Tajwan już 58 wiec niech go szlag trafi A masz wyłączone takie pierwsze okienko w profilu? Bo jak masz włączone to będzie Ci losować te kraje co masz. Zobacz w profilu
oj to widze ze ta Rosja pechowa jakas i ze wszystkim dlugo idzie
ooo dzieki, wlasnie wylaczylam bo nawet nie wiedzialam ze takie cos jest dzieki wielkie mam nadzieje ze na dniach cos dojdzie i wylosuje jakis fajny kraj
Stary 2012-04-03, 18:42   #2176
candiess
Zakorzenienie

Wylosowałam dzisiaj użytkowniczkę z U.S.A, ale ma pusty profil, jedną wysłaną kartkę i od 25 dni nie logowała się na postcrossing. Chyba poczekam z wysłaniem do niej pocztówki, bo już jedną do U.S.A mam expired

candiess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 21:56   #2177
kaarooo
Zakorzenienie

Zarówno Rosja jak i Chiny potrafią iść długo - 20+ to nie jest długo, mi szła kartka ponad pół roku, innym potrafi iść nawet prawie rok, więc nie panikujcie. Najdłużej idą (o dziwo) kartki do Moskwy chociaż to też nie ma reguły. Z Chinami jest tak samo. Dlatego naprawdę trzeba cierpliwości.

Co do opcji - pierwszą jest niepowtarzanie się krajów w jednym czasie podróży. Znaczy mogą się losować Rosję za Rosję i nic a nic się na to nie poradzi, gdyż Rosja to jeden z aktywniejszych krajów, ale nie powinno się mieć w podróży więcej niż jedną Rosję

I pamiętajcie - im więcej wysyłacie, tym większa szansa na egzotyki (tak jest ustawiony algorytm), oraz dwa - jak kogoś wylosujesz, ten ktoś nie wylosuje Ciebie więc najlepiej losować Niemcy i Holandię, a dostawać z egzotyków

Stary 2012-04-04, 07:36   #2178
cholerna romantyczka
Zakorzenienie

Mam juz drugi expired ale podejrzewam, ze kartka na Sri Lanke doszla a nie jest zarejestrowana bo nadawca nie loguje sie od ponad 2 tygodni.

Sent from my BlackBerry 8520 using Tapatalk
cholerna romantyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 12:49   #2179
aako
Zakorzenienie

wysłalam wczoraj moje pierwsze kartki0 (mam nadzieje że dojdą), wszystkie z widoczkami z wrocławia. szukałam innych takich jak chciały te osoby ale nie mogłam znaleźć. Gdzie kupujecie kartki typu kotki, pieski, jakies czarno białe, ludzie itp? U mnie tylko widoczki z wrocławia

aako jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-04, 12:56   #2180
hoppipolla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aako Pokaż wiadomość
wysłalam wczoraj moje pierwsze kartki0 (mam nadzieje że dojdą), wszystkie z widoczkami z wrocławia. szukałam innych takich jak chciały te osoby ale nie mogłam znaleźć. Gdzie kupujecie kartki typu kotki, pieski, jakies czarno białe, ludzie itp? U mnie tylko widoczki z wrocławia
jeśli jesteś z Wrocławia polecam zajrzeć tutaj http://www.dcngallery.pl/?sess_id=ed...fdc643c689f8dc plus empiki, poczty, księgarnie.
hoppipolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 16:26   #2181
thePhantom
Zakorzenienie

Witam
Raaaaany ile mi zajęło szukanie aktualnego wątku! Tyle wiadomości
Ja wkręciłam się w postcrossing jakoś pod koniec listopada, z półtorej miesięczną przerwą jak byłam w USA ( chociaż stamtąd wysłałam jedną ) świetna rzecz
dół - luty 2015

Była Au pair - Niemcy 2013
thePhantom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 17:22   #2182
klaudiat
Rozeznanie

Cytat:
Co do opcji - pierwszą jest niepowtarzanie się krajów w jednym czasie podróży. Znaczy mogą się losować Rosję za Rosję i nic a nic się na to nie poradzi, gdyż Rosja to jeden z aktywniejszych krajów, ale nie powinno się mieć w podróży więcej niż jedną Rosję
hehe mi juz idzie 5 do Rosji i dojsc nie moga dzisiaj co prawda wyslalam ta wylosowana wczoraj , a ta 6 to do USA idzie wiec pewnie tez dlugo bedzie i mam zastuj troche, ale za to dokupilam 5 nowych kartek

ja kartki z pieskami, kotkami itp to kupuje w kwiaciarniach albo w supermarketach mamy ich duzy wybor
Stary 2012-04-04, 18:12   #2183
kaarooo
Zakorzenienie

Ja sobie polosuję jutro

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

Cytat:
Napisane przez thePhantom Pokaż wiadomość
przerwą jak byłam w USA ( chociaż stamtąd wysłałam jedną ) świetna rzecz
Zaintrygowałaś mnie. Pojechałaś turystycznie, prywatnie, wymiana?

Stary 2012-04-05, 10:17   #2184
klaudiat
Rozeznanie

doszly Stany Zjednoczone ,a w losowaniu standardowo Niemcy super bo chociaz szybko dojdzie tylko ze moge wyslac dopiero w sobote bo u mnie czwartek,piatek wszystko zamkniete
Stary 2012-04-05, 14:58   #2185
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Ja sobie polosuję jutro

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

Zaintrygowałaś mnie. Pojechałaś turystycznie, prywatnie, wymiana?
prywatnie mam tam rodzinę i w końcu udało mi się tam wybrać
dół - luty 2015

Stary 2012-04-06, 10:16   #2186
klaudiat
Rozeznanie

Cytat:
prywatnie mam tam rodzinę i w końcu udało mi się tam wybrać
ohhh zazdroszcze ja niestety tylko mam rodzine w Polsce
ja chcialam po LO jechac do USA na rok jako au-pair ale poznalam tz i zmienilam USA na Norwegie
Stary 2012-04-06, 11:46   #2187
thePhantom
Zakorzenienie

Norwegia mmmm ja bym chciała na au-pair do Niemiec sie załapać, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać i gdzie szukać info
dół - luty 2015

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-06, 12:16   #2188

Zaktualizowałam blog!
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-06, 13:42   #2189
kaarooo
Zakorzenienie

Cytat:
Norwegia mmmm ja bym chciała na au-pair do Niemiec sie załapać, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać i gdzie szukać info
Hmm, poszukaj w sieci stron au-pair, złóż aplikację i czekaj To nic trudnego, pierwszy krok najważniejszy. Ja startowałam kiedyś kilka razy, ale rezygnowałam na samym początku ze strachu :/

Dostałam swapa z Fidżi

Stary 2012-04-06, 14:58   #2190
kinney
Raczkowanie

dzisiaj poszła moja pierwsza Portugalia, chyba nareszcie zaczynam losować jakieś ciekawe kraje, a nie na okrągło Niemcy, Rosja i Holandia do Niemców nic nie mam, lubię pisać po niemiecku, ale mogłaby chociaż Austria się dla odmiany pojawić

książki 2012: 17

kinney jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości