|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2161 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. X
Nitka- piękna fryzura, ja też musze niebawem do fryzjera się wybrac....
maksi- 15 minut wcześniej mam brać ispotin też po pół a jeżeli będę mieć kołatania zwiększyć ispotin do jednej tabletki eseska- tych leków raczej lekarz nie zmienia i nie odstawi- to dla dobra maleństwa aby nie zaplanowało wcześniejszej ewakuacji, korzyści ważniejsze od wszelkich ubocznych skutków dlatego lekarze utrzymują lek mimo przeróżnych ubocznych objawów, ale też gin powiedziała, że akurat może tak być, ze nie będę mieć żadnych skutków ubocznych ![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- mój Tz-et też padł ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- własnie zamierzam przed snem wziąść pierwszą dawkę tych tabletek- mam nadzieję, ze prześpię normalnie i nic się nie będzie działo bo patrze na Tz-a i widzę, że nie będzie mnie miał kto reanimować ![]() ![]() czy miałyście jakies zalecenia jak przyjmować żelazo, ktoś o tym pisał Lucy, inutil? Nie łączyć z jakimiś grupami pokarmów, nie popijać herbatą? Musze poczytać dokładnie ulotkę... euthyroks, luteina 2x2, ispotin 3x1/2, fenoterol 3x1/2, femibion, magnez 2x, żelazo (butapirazol doraźnie) zastanawiam się jak to możliwe, że są dzieci, które rodza się zdrowe, z ciąży bez powikłań, żywione tylko tymi witaminami które matka z pokarmem zje...żyją i całkiem normalnie funkcjonują ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- zmykam- jednym miłej nocy ![]() ![]()
#2162 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. X
Cytat:
![]() ja mam tylko (albo i aż) femibion, acard, fraxiparine - to ostatnie to w zastrzykach podskórnych... zaczynam mieć problem ze znalezieniem wolnej skóry na brzuchu ![]() ![]() a i w razie potrzeby nospę ![]() luteinę odstawiłam (chociaż i tak "oszukiwałam" i brałam chyba z 1,5 tyg dłużej niż mi kazał i mimo że miałam 2x1 to ostatnich pare dni po połówce brałam ![]()
![]() |
#2163 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny ,wpadłam na chwilke aby bardzo Wam podziękować za wszystkie zyczenia urodzinowe dla mnie i mojej Wiki
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2164 |
Wtajemniczenie
|
Hej.
Po drugiej dostałam skurczy krzyżowych, co 6, 7 minut, brzuch też się napina. I zaczęłam plamić krwią. Chyba nie dotrwam do rana w domu ![]() ![]() Uprasowałam jeszcze kilka ciuszków Meli i czekam na rozwój wydarzeń... Jak bóle będą silniejsze lub częstsze to budzę TŻ-ta i organizujemy opiekę dla Meli. A jak się wyciszą to przeczekam do rana ![]()
"Kiedy pomnażają się cierpienia, pomnaża się też siła do ich zniesienia." Amelka ![]() Aniołek ![]() Daria ![]() Edytowane przez amilcia Czas edycji: 2012-01-29 o 02:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#2165 |
Zakorzenienie
|
No i wlasnie pojechala do szpitala, trzymamy kciuki
#2166 |
Zadomowienie
|
Amilcia trzymam kciuki
![]()
#2167 |
Zakorzenienie
|
amilcia - czekamy na małą Darię!
Natalko- dziękuję Ci za kciuki i wsparcie przed wiztą ![]() Czy mogłabyś przypomnieć jakich kosmetyków do ciała używałas w ciąży? Chodzi mi o balsamy, ewentualnie peeling ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- ja dzisiaj wstałam wcześnie- jak dla mnie środek nocy bo o 6.00 (i że kiedyś się o tej porze prace zaczynałam albo kończyłam i człowiek funkcjonował....) byliśmy z Tz w kosciele na 6.30 a właściwie wcześniej bo chciałam sobie z babciami Godzinki pośpiewać ![]() Tz pojechał do domu rodzinnego a ja chyba zaloguję się pod kołdrę.
#2168 |
Zakorzenienie
|
o jjaaaaa....czekamy na Darię! Trzymaj się Kochana
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2169 |
Wtajemniczenie
|
zeberka dla lepszego wchłaniania żelaza możesz przegryźć pomarańczą
amilcia czekamy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2170 | ||
Zadomowienie
|
Dzień Dobry
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Co do karmienia to karmię tylko piersią, nawałów ani zastojów nie mam tylko martwię się czy mam wystarczającą ilość pokarmu, czy mały będzie przybierał na wadze.
![]() ![]() |
![]() |
#2171 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2172 |
Zadomowienie
|
No właśnie Tobiaszek płacze tylko jak jest głodny, jak dostanie cycusia to potem albo śpi albo leży sobie spokojnie. Nie wiem dlaczego ale i tak się martwię, że nie przybierze na wadze.
![]() |
#2173 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2174 |
Zakorzenienie
|
basiu- ja się nie znam ale spokojnie, jakby był głodny to by płakał...
maksi- dzieki, a mam własnie pomarańcze to będę dawkować z żelazem, jestem po dwoch dawkach nowego leku i na razie jest ok, tylko wydaje mi się, że w nocy bardzo mnie brzuch bolał ale nie jestem pewna czy to mi się nie śniło...
#2175 |
Zakorzenienie
|
dzień dobry!
Zeberko, ja żelazo przyjmuję 2 godziny po posiłku, potem czekam 1h do następnego posiłku. Nie łączyć z nabiałem. Lepiej wchłania się z wit. C, czyli możesz popić jakimś sokiem, albo jak pisze Maksi zjeść pomarańczę (ja wcinałam mandarynki). Popijałam z reguły wodą. Aha, nie przestrasz się, jeśli stolce będą czarne ![]() Amilcia, trzymam za Ciebie kciuki!!!!! ![]() Nita, super fryz!! ![]() Już nie wiem jak liczyć te tygodnie ![]() ![]() Do 14.lutego 16 dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2176 |
Zakorzenienie
|
ino błysk i Emilka będzie przy Tobie
![]()
![]() |
#2177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2178 |
Zakorzenienie
|
![]()
#2180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() piękna fryzurka ![]() Amilcia ![]() Nas wczoraj odwiedził znajomy lekarz, trochę mi się smutno zrobiło, bo każe nam czekać ze starankami, zbić dosyć TSH, bo jeszcze za krótko tabletki biorę. Echh..... trochę mi łezki poleciały, bo myślałam, że już będziemy mogli
![]() |
#2181 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2182 |
Zakorzenienie
|
kurcze dziewczyny- eseska, Maga- mocno Was przytulam, wiem jak to jest kiedy kolejny cykl się starania przekłada....ja tak miałam po pierwszym#(listopad 2010), najpierw aby miesiąc poczekać na @, potem trwały badania- zmieniałam lekarza więc znowu odpuściłam cykl, potem za 2 meiesiące wesele szwagara a my starostami - dla mnie mega stres- więc znowu odłożone, potem grypa i znowu lipa, w kwietniu pierwszy cykl strań bezowocny a w maju zaszłam w ciążę, którą znowu straciłam, to było zaraz po smieci Teścia, Teściowa wylądowała w szpitalu, my mieliśmy nagonkę ze strony rodziny Tz-a, ze powinnismy sie natychmiast wyprowadzić od moich Rodziców i zamieszkać z Teściową, wtedy straciłam ciążę w 5tygodniu ale zastanawiam się jakby to było gdybym wczesniej w ciążę zaszła...czy przetrwałaby ona w tym stresie....chyba wszystko na górze jest zapisane...i tak po prostu miało być
Jak nam uciekło pół roku to wiedziałam, że kolejne starania po drugim # chce od razu, ale w pierwszym cyklu było pudło, postanowiliśmy pojechac na wczasy i kolejny cykl odpuściłam aby na wczasach się nie denerwować, że jestem w ciąży i coś może dziecku zaszkodzić, z wczasów mieliśmy wrócić w trójkę ale tam złapalam infekcję więc baliśmy się działać, potem kolejny cykl był z monitoringiem ale nie załapaliśmy się na owulację bo jak się miało począć nasze dziecko Teściową zabrała karetka do szpitala i Tz nie wrócił do domu, został u Tesciowej bo po badaniach wyszła na żądanie... Dopiero w następnym cyklu udało się zajść w ciąże (3 w ciągu roku...) Wszystko to trudne i skomplikowane i nie ma reguły bo jak wiecie są dziewczyny, które zachodzą szczęśliwe w ciąże zaraz po # (Nitka ![]() Jest też wiele spraw na które nie mamy wpływu a życie samo nam scenariusze pisze. Ja Wam posyłam moc pozytywnej energii i życze dużo siły i cierpliwości do tego wszystkiego i moze myślicie, ze mi latwiej bo ja czekam...ale ja mam świadomość, ze moja droga do tej ciązy nie była łatwa a na razie mamy tylko/aż półmetek. ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Lucy - dzieki za info o żelazie. Wiem, ze może powodować zaparcia, ja z tymi walcze od początku ciąży ale dzięki Waszym podpowiedziom ( ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Lucy- Ty nic nie licz ![]() pomyślałam ostatnio, że Ty przytulisz swoje dziecko w święto Walentego a ja być może doczekam narodzin w noc świętojańską. na wczorajszym usg widzę, ze termin porodu mam zbliżony do tego z OM. Powiedzcie mi, pytanie do tych, które miały usg na każdej wizycie, miałyście za każdym razem pomiary głowki, kości udowej itp...? Ja z Tz-em słyszałam wczoraj pierwszy raz jak bije serce naszego dziecka, niezłe techno ![]() Moja gin robi mi za każdym razem różne pomiary, niewiele mówi tylko sprawdza, mierzy i na końcu przekazuje mi, że wszystko ok. Boję się pytać o to usg połowkowe bo już ostatnio się skompromitowałam jak ją zapytałam co sądzi o takich szczegółowych usg 3d czy warto takie robić a ona mnie zapytała, że niby jakie mi robi? ![]() ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- maksi- a te leki co ja biorę od wczoraj to Ty miałaś profilaktycznie czy miałaś jakies skurcze i dlatego? Ja to mam niby profilaktycznie ale myślę, że ona tez mi je zleciła ze względu na moją psychikę bo jak mi powiedziała, że to profilaktycznie to ja jej na to, ze super bo będę spokojniejsza a gdybym została bez leków na podtrzymmanie to bym świrowała a ona mi tylko przytaknęła, że dokładnie tak. Jestem po dwóch dawkach leku i na razie -odpukać -ok, bez kołatań. Wczoraj wieczór było mi duszno ale to chyba podświadomość. ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- pytałam tez wczoraj ile powinnam przytyć- ponoć kg na miesiąc... nie martwię się o to, ze będę źle wygladać tylko, ze jak dużo przytyję to nie będę mogła normalnie funkcjonować (ostatnio już obcinanie paznokci w nogach to był mega wyczyn) i że przez nadwagę będę mieć jakieś ciążowe powikłania albo komplikacje przy porodzie... na razie mam 3+ ale ja mam sporo nadwagi sprzed ciąży
![]() ![]() JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ KASIA JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ TOSIA Edytowane przez zebrawpaski Czas edycji: 2012-01-29 o 12:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2183 |
Zakorzenienie
|
nie nadrabiam bo czasu nie mam - siostra ze stasiem i mężem przyjechała
wiadomość od amilici 10:50 Skurze rzadie, rozwarcie 3 cm, brak postępu porodu. Teraz dostaję glukozę dożylie a potem mam mieć kroplówkę na przyśpieszenie. TŻ poszedł na schabowego ![]()
#2184 |
Zakorzenienie
|
a wczoraj po wizycie wstąpiliśmy na zakupy i jakoś spokojnie zapakowałam do koszyka miesięcznik Mjakmama
![]() ![]() dzisiaj Tz mnie zaniepokoił bo rezerwował urlop na wszystkie środy kiedy mamy mieć szkołe rodzenia a on mi wypalił, że mogą mu nie dać urlopu jak kumple będa na L4... ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- amilcia- ![]() coś tym naszym styczniowym mamom dzieciaczki dają popalic przy porodzie i nie chcą same wychodzić... ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- chciałam się jeszcze z Wami podzielić jednym wrażeniam z wiyty u gin, według OM od dzisiaj mam 20 tydzien i mówię wczoraj, że czuję lekkie bulgotania a pani doktor, że za wcześnie na bulgotania.... ![]() kochana, chyba chciała mnie uspokoić jakby moje dziecko zechciało jeszcze jakiś czas leniuchować, bo gdyby powiedziała, ze na tym etapie czuje się ruchy to juz dzisiaj byłyb schizy.... ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- ale się rozpisałam... to wszystko przez Tz-a bo go jeszcze nie ma i z obiadem czekamy , ale wiem, ze ma dużo spraw na głowie... zresztą ostrożnie się wam pochwalę - aby w złą godzine tego nie powiedzieć- ale ostatnio mam niesmowitą cierpliwość do wszystkiego co się w okół mnie dzieje ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- wybaczcie, ze zajęłam prawie całą stronę ![]()
![]() ![]() JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ KASIA JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ TOSIA Edytowane przez zebrawpaski Czas edycji: 2012-01-29 o 12:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#2185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() no mój gin mierzy i główkę i kość udową, zawsze się sama pytam na jaki wiek wskazuje :P no ale on mówi tylko np tak jak w piatek "18tydzień" no tyle to i ja wiem ale ciekawa byłam dokładnie który tydzień i dzień, no ale chyba poprostu te dni nie mają takiego znaczenia bo pewnie i błąd pomiaru na wahanie dniowe może mieć wpływ no ja mam mieć tzw usg połówkowe coś mi wspominał, że sercu się wtedy dokładnie przygląda... w sumie porównując do tego usg 1trymestru to u mnie różniło sie od zwykłej wizyty tym że to samo tylko usg jest które trwało 40min (ponoc do godziny może trwać) no i lekarz dokładnie oglądał wszystko po koleji,uwidaczniał mózg, żołądek, pęcherz, dwie ręce i nogi, robił badania róznych przepływów w Doplerze, mierzył cos w sercu zastawke czy coś no i rytm, przezierność i kość nosową. Poprostu przez 40min robił usg ![]() Możesz dopytać, że wiesz że niektórzy robią usg tzw połówkowe i wtedy dokładnie ogląda się dzieciaczka no i spytać na czym to polega czy konieczne i czy ty w trakcie wizty masz to robione itp teraz patrzę na stronie internetowej mojej poradni tam pisze tak: "USG II TRYMESTRU – badanie przeprowadzane zgodnie ze standardami FMF z uwzględnieniem diagnostyki układu krążenia płodu" a gdzie indziej "USG prenatalne II trymestru zalecamy pacjentkom między 18 a 22 tygodniem ciąży, gdyż w tym okresie można najdokładniej obejrzeć płód, ze względu na to, iż nie w pełni skostniały szkielet płodu pozwala na przenikanie fal ultradźwiękowych przez dostatecznie duże struktury płodu. W trakcie badania położnik dokonuje oceny:
a zapomniałabym moje łożysko się już trochę podniosło i nie jest już przy samym ujściu szyjki ![]() ![]()
"Tego dnia Aniołek Upadł duch Wygięła się do wewnątrz Bezpowrotnie elipsa ma" ![]() Wiktor ![]() Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka Edytowane przez Alfahelisa Czas edycji: 2012-01-29 o 12:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
Zakorzenienie
|
Zeberko kochana, też nieźle przeszłaś. Trzymam kciuki za Ciebie
![]() Ja w 20 tygodniu też czułam już bulgotanie, więc myślę, że jest to możliwe eseska ![]()
Edytowane przez Maga83 Czas edycji: 2012-01-29 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#2187 |
Zakorzenienie
|
Alfa- jak Ty to pieknie rozpisałaś
![]() tak sobie myślę, że chyba zaufam mojej gin i nie będę nic wiele pytać na wyrost, ona wczoraj długo oglądała serce i fale które produkowało ![]() ![]() Lekarka też mi podaje ogólnikowo, który tydzień ale na wydruku usg mam wypisane wszystkie pomiary- kości, czaszki a obok tydzień i dzień jaki wskazuje pomiar
#2188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam nadzieje ze na górze zapisane jest nam jakies dziecię! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2189 |
Zakorzenienie
|
Maga
![]() Czy u Ciebie już były ferie? ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- eseska- ciuszki na maj zostawiam ![]()
#2190 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny nie pisze bo jestem t tesciow. ..
mam pytanie taki dość silny ból ma dole z boku oznaczać może coś złego? jak leze to ciągnie jakby a przy chodzenit bardzo kluje.. czasem po środku na dole a bardziej po boku. no i czuje też klucia w pochwie. ... wczoraj bolal mnie bardzo kręgosłup i się martwie... teraz leze to jak by po nospie ciut przechodziło ale głównie boli jak chodze. .
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.