AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-13, 10:22   #2161
ojp
Wtajemniczenie

Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX

Cytat:
Napisane przez vivier Pokaż wiadomość
o matko, to w jaki niby sposób dziewczyny wyjeżdżają z aupair-world, co? też nielegalnie? nie sądzę. pewnie podpisują z daną rodzinką umowę lub namawiają rodzinkę do zapisania się do agencji i później się ją wybiera.

Skoro wiesz lepiej, to po co się tutaj pytasz ? Wpadasz tu nagle, zadajesz pytania, ktoś, kto ZNA się na rzeczy odpowiada Ci, a Ty jeszcze takim niemiłym tonem się zwracasz ? Trochę pokory dziewczyno, bo następnym razem nikt Ci nie pomoże.

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 11:42   #2162
vivier
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxxmadeleine Pokaż wiadomość
Albo wyjeżdżają na wizie turystycznej i pracują na czarno, albo dana rodzinka zapisuje się do agencji, dziewczyna też i rodzinka wybiera tą dziewczynę.

Czytam ten wątek -nie udzielam się, ale ręce mi opadają jak ktoś kto nie ma pojęcia o wizach - jak to wygląda i się wypowiada. Nie ma czegoś takiego jak "załatwie sobie wizę pracowniczą i wyjadę na pracowniczej". Tutaj wychodzi sprawa sponsorowania przez pracodawcę (tak, pracodawcę, osobę która posiada własną firmę). Dziewczyny wyjeżdżające do USA, poczytajcie trochę na temat jak się w ogóle można dostać do tego kraju, bo nie jest to takie łatwe na własną rękę.

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ----------

A w ogóle nie wiem czemu dziewczyny chce wam się tak kombinować. Rozumiem, że przez agencje to trochę kosztów jest - ale macie darmowy bilet lotniczy, sponsorowany przez rodzinę, a bilety do Stanów do najtańszych nie należą. Macie prawie 200$ tygodniowo - tam bez paru groszy bodajże. I to jest dla was zapewnione. Macie opiekuna na miejscu - co prawda opinie są podzielone, dużo osób mówi, że ten opiekun olewa sprawę itp. - ale zawsze jak się coś dzieje, jak rodzinka nie wypali, wyrzuci was z domu itp. macie osobę która MUSI się wami zaopiekować. Z Europy łatwo wrócić, jesteście bliżej domu, w Stanach to jednak jakieś zabezpieczenie by się przydało. No nie wiem, takie moje przemyślenia.
mi chodzi o ten konkretny przypadek, że dziewczyna i rodzinka zapisują się do agencji.

uwierz mi, znam się bardzo dużo na wizach, to na tym wątku dostałam odpowiedź, że jedzie się na wizie pracowniczej. dziwne, skoro dostają ją tylko wykwalifikowani specjaliści, no ale przecież tak napisała madz88.

mi nie chodzi tylko o koszta agencji, ale fakt, że gdybym miała trochę czasu wolnego, to chciałabym sobie trochę dorobić na sprzątaniu albo pół etatu gdzieś.

Cytat:
Napisane przez lovelyashley Pokaż wiadomość
chyba by mnie pogrzało, żeby jechać na własną rękę do U.S

zresztą, co Wy myślicie, że vise tak łatwo dostać ?
operki dostają, bo z agencjami współpracują już kilkanaście lat!

nie wiem, gdzie to rozum..
ja do U.K lecę na własną rękę i mam stresa, żeby wszystko było ok, legalnie itp, a ktoś tu walne, że do U.S heee nieźle
a co w tym takiego dziwnego? na własną rękę? rozumiem, że to dalej i wgl, ale skoro się chce to się robi wszystko, by to osiągnąć. nie jadę do arabii saudyjskiej.

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
Skoro wiesz lepiej, to po co się tutaj pytasz ? Wpadasz tu nagle, zadajesz pytania, ktoś, kto ZNA się na rzeczy odpowiada Ci, a Ty jeszcze takim niemiłym tonem się zwracasz ? Trochę pokory dziewczyno, bo następnym razem nikt Ci nie pomoże.
jakim niemiłym tonem? o co ci chodzi? piszę to co myślę, to znaczy, że jak ktoś szuka au-pair na apw np. rodzina z usa, polki, to dziwne, żeby to miał być wyjazd nielegalny. oni chyba też wiedzą, jak daną polkę sprowadzić legalnie. gdyby coś poszło nie tak, to oni też ponoszą karę.
vivier jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 12:31   #2163
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
mi chodzi o ten konkretny przypadek, że dziewczyna i rodzinka zapisują się do agencji.

uwierz mi, znam się bardzo dużo na wizach, to na tym wątku dostałam odpowiedź, że jedzie się na wizie pracowniczej. dziwne, skoro dostają ją tylko wykwalifikowani specjaliści, no ale przecież tak napisała madz88.

mi nie chodzi tylko o koszta agencji, ale fakt, że gdybym miała trochę czasu wolnego, to chciałabym sobie trochę dorobić na sprzątaniu albo pół etatu gdzieś.

a co w tym takiego dziwnego? na własną rękę? rozumiem, że to dalej i wgl, ale skoro się chce to się robi wszystko, by to osiągnąć. nie jadę do arabii saudyjskiej.

jakim niemiłym tonem? o co ci chodzi? piszę to co myślę, to znaczy, że jak ktoś szuka au-pair na apw np. rodzina z usa, polki, to dziwne, żeby to miał być wyjazd nielegalny. oni chyba też wiedzą, jak daną polkę sprowadzić legalnie. gdyby coś poszło nie tak, to oni też ponoszą karę.
No chyba wszyscy piszą to, co myślą, co nie oznacza, że trzeba to pisać w taki sposób jak Ty, czyli niemiły. Ten wątek nie służy do naskakiwania na siebie - można wyrażać swoje zdanie, pisać normalnie, a nie z jakimś chamskim tonem (przeczytaj jeszcze raz swoją wypowiedź do angelamichalik). Swoją drogą, ile masz lat ? 18 ?

Jeśli chodzi o wyjazd do USA jako au pair, szukasz rodziny na APW i dalej co robicie ? "Agree with your host family on one of the 14 US authorized au pair agencies". Proste. Tak jak ktoś pisał na poprzedniej stronie, z wizami wcale nie jest tak łatwo. Z tego, co czytałam, w 2010 roku odrzucali z 25% wiz, lub nawet więcej, teraz trochę się to zmniejszyło, co nie oznacza, że przyznają wizy każdemu, kto chce lecieć do USA jako au pair na wizie turystycznej. Nie wiem, skoro znasz się na wizach bardzo dobrze, to skąd te wszystkie niejasności ?

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 13:22   #2164
athine
Raczkowanie

Troszkę niemiła atmosfera się zrobiła...
vivier na spokojnie jeszcze raz sobie przeczytaj, co napisała madz88, wydaje mi się że chciała pomóc, a nie czytać jak ironizujesz apropo tego, że ona "przecież tak napisała"...

Dziewczyny dzisiaj dzwoni do mnie rodzinka, chcą żebym zarezerwowała już bilet... wyjdzie mi ze wszystkim (bagażem, ubezpieczeniem, etc.) na 29 sierpnia... uwaga: 718 zł. Jadę na rok do Birmingham. To siedemset to jeszcze spoko, uda mi się załatwić, ale ja muszę jeszcze coś mieć tam, jakąś kasę, takie zabezpieczenie. Trochę się obawiam, ile moi rodzice są mi w stanie dać.

To dziś mam podjąć decyzję, a przez babcię i tatę, którzy mi wmawiają że wrócę po miesiącu bo nie wytrzymam dłużej, zaczynam się stresować.
athine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 14:28   #2165
madz88
Zakorzenienie

athine a nie ma na prawdę jakichś tańszych biletów? Skąd wylatujesz? Może +/- 2 dni nie zrobi rodzinie dużej różnicy? Powiedź że na ten konkretny dzień są bardzo drogie bilety i na taki Cię po prostu nie stać.
Własnie spojrzałam na portal z którego korzystam kupując bilety:
Warszawa-Birmingham co prawda z przesiadką w Kopenhadze 633zł
a z Katowic bezpośredni jest za 445zł
źródło: latamy.pl

madz88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 16:01   #2166
scharlot
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tulli Pokaż wiadomość
ja jestem, ale dosyć późno to przeczytałam i dopiero teraz odpisuję.
nie wiem czy to przeczytacie, jakby coś to wysyłam w PW mój numer telefonu ;-)
Szkoda ze faktycznie nie przeczytalam tego wczesniej to bysmy sie spotkaly ;( bo wypad byl naprawde super pomijajac moje odciski na nogach
Jako typowe turystki skosztowalysmy z japonka "holenderskich amsterdamowskich ciasteczek i czekolady"

oj oj oj ja za 4 dni koncze moja przygode z au pair, i troche mi szkoda tego wszystkiego ale uczucie powrotu do domu wynagradza wszystkie smutki
scharlot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 16:52   #2167
lovelyashley
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez athine Pokaż wiadomość
vivier na spokojnie jeszcze raz sobie przeczytaj, co napisała madz88, wydaje mi się że chciała pomóc, a nie czytać jak ironizujesz apropo tego, że ona "przecież tak napisała"...

Dziewczyny dzisiaj dzwoni do mnie rodzinka, chcą żebym zarezerwowała już bilet... wyjdzie mi ze wszystkim (bagażem, ubezpieczeniem, etc.) na 29 sierpnia... uwaga: 718 zł. Jadę na rok do Birmingham. To siedemset to jeszcze spoko, uda mi się załatwić, ale ja muszę jeszcze coś mieć tam, jakąś kasę, takie zabezpieczenie. Trochę się obawiam, ile moi rodzice są mi w stanie dać.

To dziś mam podjąć decyzję, a przez babcię i tatę, którzy mi wmawiają że wrócę po miesiącu bo nie wytrzymam dłużej, zaczynam się stresować.
ja zamowiłam bilet teraz w niedziele na 24.08
  • Lot w jedną stronę Katowice (KTW) → Luton Airport (LTN) 359,00 zł
  • Bagaż 113,00 zł
  • Potwierdzenie SMS-em 5,00 zł
  • Opłata rezerwacyjna 36,00 zł
  • Łączna cena 513,00 zł
wizzair.com

na Luton są najtańsze bilety ! Stanstead był kiedyś ponoć najtańszy no ale widocznie musiało się coś zmienić

skąd chcesz wylecieć ? odbierają Cię z lotniska ?

nie przejmuj się co mówią rodzice, na pewno to z troski
akurat ja mam zapowiedziane, że gdy tylko będzie mi źle mam wracać i nikt nic wtedy nie powie

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
posłuchaj ;]
po pierwsze słuchaj tutaj dziewczyn, bo one się naprawdę znają, wiedzą bo przeżyły wiele rzeczy na własnej skórze, maja dużo doświadczeń i w ogóle to ich dobra wola, że się nimi dzielą i chcą pomóc innym
mnie też nie zawsze się podoba to co piszą i muszę najpierw to przetrawić a później i tak przyznaję im rację, bo wiedzą co piszą!

ja, od 27 lutego czekałam na rodzinkę z U.S z agencji APiA, 3 rodzinki mnie odrzuciły, nikt więcej się nie zgłaszał
chcialam zrobic wszystko, zeby wyjechac i w zeszły wtorek postanowiłam poszukać na własną rękę i wysłałam aplikację do rodzinek z U.S i w większości do U.K
odezwali się z U.K, szczerzę to nie sądziłam, że mi się uda, ale nawet nie chcesz wiedzieć ile musiałam sie pytać czy to legalne wszystko jest, ile miec zapewnien, ze jednak jest, mimo, ze to do U.K
a jezeli by zglosila sie z U.S, to w zyciu bym sie nie zgodzila, chyba, ze zapisali by sie do agencji, wiec jak bardzo chcesz to sie ich zapytaj o to, ale watpie, bo wlasnie po to jest ta stronka, ze wszyscy chca obejsc papierkowe rzeczy dookola ( i wlasnie, czasem dlatego, ze moze byc cos podejrzane ) ja bym nie ryzykowala ;] znam troche zycie, nasluchalam sie tez, wiec.. ale jezeli chcesz zaryzykowac to twoj wybor, tylko nie obarczaj nas juz tym...

tak czy siak, jak pisałam wczesniej, po vise nie idzie sie do sklepu i ją kupuje ;]
nawet jak powiedzialam, ze z agencji sie dostanie to mi ludzie nie chcieli wierzyc, bo tak ciezko jest dostac, no ale probuj ;] noz Ci sie uda, albo nie.. i wyladujesz sama w NY, i bd jak Kevin sam w NY

Edytowane przez lovelyashley
Czas edycji: 2012-08-13 o 16:54
lovelyashley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 16:56   #2168
athine
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość
athine a nie ma na prawdę jakichś tańszych biletów? Skąd wylatujesz? Może +/- 2 dni nie zrobi rodzinie dużej różnicy? Powiedź że na ten konkretny dzień są bardzo drogie bilety i na taki Cię po prostu nie stać.
Własnie spojrzałam na portal z którego korzystam kupując bilety:
Warszawa-Birmingham co prawda z przesiadką w Kopenhadze 633zł
a z Katowic bezpośredni jest za 445zł
źródło: latamy.pl
Tak, jadę dokładnie z Katowic do Birmingham. I właśnie o tym bilecie mowa, bo gdy dochodzi do rezerwacji i trzeba dodać ubezpieczenie, bagaż, za opłaty przelewem, etc. wychodzi 718 zł... nie myślałam że aż tak dużo dojdzie do tej ceny, choć sam w sobie bilet robi różnicę Gdybym mieisąc temu czy ileś rezerwowała miałabym szansę zapłacić tylko stówę za bilet..
Stary 2012-08-13, 17:39   #2169
vivier
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
No chyba wszyscy piszą to, co myślą, co nie oznacza, że trzeba to pisać w taki sposób jak Ty, czyli niemiły. Ten wątek nie służy do naskakiwania na siebie - można wyrażać swoje zdanie, pisać normalnie, a nie z jakimś chamskim tonem (przeczytaj jeszcze raz swoją wypowiedź do angelamichalik). Swoją drogą, ile masz lat ? 18 ?

Jeśli chodzi o wyjazd do USA jako au pair, szukasz rodziny na APW i dalej co robicie ? "Agree with your host family on one of the 14 US authorized au pair agencies". Proste. Tak jak ktoś pisał na poprzedniej stronie, z wizami wcale nie jest tak łatwo. Z tego, co czytałam, w 2010 roku odrzucali z 25% wiz, lub nawet więcej, teraz trochę się to zmniejszyło, co nie oznacza, że przyznają wizy każdemu, kto chce lecieć do USA jako au pair na wizie turystycznej. Nie wiem, skoro znasz się na wizach bardzo dobrze, to skąd te wszystkie niejasności ?
Cytat:
Cytat:
posłuchaj ;]
po pierwsze słuchaj tutaj dziewczyn, bo one się naprawdę znają, wiedzą bo przeżyły wiele rzeczy na własnej skórze, maja dużo doświadczeń i w ogóle to ich dobra wola, że się nimi dzielą i chcą pomóc innym
mnie też nie zawsze się podoba to co piszą i muszę najpierw to przetrawić a później i tak przyznaję im rację, bo wiedzą co piszą!

ja, od 27 lutego czekałam na rodzinkę z U.S z agencji APiA, 3 rodzinki mnie odrzuciły, nikt więcej się nie zgłaszał
chcialam zrobic wszystko, zeby wyjechac i w zeszły wtorek postanowiłam poszukać na własną rękę i wysłałam aplikację do rodzinek z U.S i w większości do U.K
odezwali się z U.K, szczerzę to nie sądziłam, że mi się uda, ale nawet nie chcesz wiedzieć ile musiałam sie pytać czy to legalne wszystko jest, ile miec zapewnien, ze jednak jest, mimo, ze to do U.K
a jezeli by zglosila sie z U.S, to w zyciu bym sie nie zgodzila, chyba, ze zapisali by sie do agencji, wiec jak bardzo chcesz to sie ich zapytaj o to, ale watpie, bo wlasnie po to jest ta stronka, ze wszyscy chca obejsc papierkowe rzeczy dookola ( i wlasnie, czasem dlatego, ze moze byc cos podejrzane ) ja bym nie ryzykowala ;] znam troche zycie, nasluchalam sie tez, wiec.. ale jezeli chcesz zaryzykowac to twoj wybor, tylko nie obarczaj nas juz tym...

tak czy siak, jak pisałam wczesniej, po vise nie idzie sie do sklepu i ją kupuje ;]
nawet jak powiedzialam, ze z agencji sie dostanie to mi ludzie nie chcieli wierzyc, bo tak ciezko jest dostac, no ale probuj ;] noz Ci sie uda, albo nie.. i wyladujesz sama w NY, i bd jak Kevin sam w NY
w porządku, wybaczcie mój chamski ton postaram się pisać na spokojnie. dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, przewertuję wszystko jeszcze raz i zastanowię się nad agencjami. a która z was była może z prowork? czy tylko cc? bo na forum au-pair ogólnym (nie tym) przeczytałam, że prowork ma więcej rodzinek
Stary 2012-08-13, 18:04   #2170
lovelyashley
Rozeznanie

vivier - ja jestem w agencji Au Pair in America
fajnie, że zrozumiałaś o co tu biega
Stary 2012-08-13, 18:06   #2171
vivier
Raczkowanie

Cytat:
vivier - ja jestem w agencji Au Pair in America
fajnie, że zrozumiałaś o co tu biega
o, ta agencja też mnie interesuje (choć nie tak jak pozostałe) ile się zarejestrowałaś przed wyjazdem? wiem, że wystarczy parę miesięcy przed dużo rodzinek miałaś w roomie?
Stary 2012-08-13, 18:25   #2172
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, jadę dokładnie z Katowic do Birmingham. I właśnie o tym bilecie mowa, bo gdy dochodzi do rezerwacji i trzeba dodać ubezpieczenie, bagaż, za opłaty przelewem, etc. wychodzi 718 zł... nie myślałam że aż tak dużo dojdzie do tej ceny, choć sam w sobie bilet robi różnicę Gdybym mieisąc temu czy ileś rezerwowała miałabym szansę zapłacić tylko stówę za bilet..
WOW no to faktycznie nieźle bulą :/

Cytat:
o, ta agencja też mnie interesuje (choć nie tak jak pozostałe) ile się zarejestrowałaś przed wyjazdem? wiem, że wystarczy parę miesięcy przed dużo rodzinek miałaś w roomie?
Ponoć najlepiej pół roku wcześniej zacząć szukać, ja planuję rok wcześniej zacząć Room chcę mieć otwarty we wrześniu, wyjazd planuję na lipiec/sierpień 2013. Zobaczymy jak wyjdzie mi to.

Stary 2012-08-13, 18:32   #2173
vivier
Raczkowanie

Cytat:
Ponoć najlepiej pół roku wcześniej zacząć szukać, ja planuję rok wcześniej zacząć Room chcę mieć otwarty we wrześniu, wyjazd planuję na lipiec/sierpień 2013. Zobaczymy jak wyjdzie mi to.
ja też chcę w przyszłym roku w lipcu/sierpniu jechać, ale otworzę chyba koło marca widzę, że dużo studiów skończyłaś! ja dopiero po maturze będę. gdzie byś chciała najbardziej? masz jakieś wymarzone miejsce?
Stary 2012-08-13, 18:43   #2174
lovelyashley
Rozeznanie

Cytat:
jak pisałam wyżej od 27 miałam otwarty room, dokumenty zbieralam, hmm od grudnia, bo mi mozolnie szło, ale jak już się ma wszystko to się nie czeka długo
musisz mieć zaświadczenie o niekaralności ( 50zł, za samą pięczątkę lol ), referencje od pracodawców (2), od np nauczyciela ang ( 1), prawko, nakrecic film i nie wiem czy cos jeszcze hee, ale to sie wszystkiego dowiesz
wiadomo, zdj z dziecmi, tylko usmiechniete, to samo na filmiku ( bo ja musialam zmieniac ehh )

nie, od 27 lutego do zeszłego tyg zglosily sie tylko 3, ktore mnie odrzucily dlatego postanowilam szukac w U.K

Edytowane przez lovelyashley
Czas edycji: 2012-08-13 o 18:45
Stary 2012-08-13, 18:53   #2175
vivier
Raczkowanie

Cytat:
jak pisałam wyżej od 27 miałam otwarty room, dokumenty zbieralam, hmm od grudnia, bo mi mozolnie szło, ale jak już się ma wszystko to się nie czeka długo
musisz mieć zaświadczenie o niekaralności ( 50zł, za samą pięczątkę lol ), referencje od pracodawców (2), od np nauczyciela ang ( 1), prawko, nakrecic film i nie wiem czy cos jeszcze hee, ale to sie wszystkiego dowiesz
wiadomo, zdj z dziecmi, tylko usmiechniete, to samo na filmiku ( bo ja musialam zmieniac ehh )

nie, od 27 lutego do zeszłego tyg zglosily sie tylko 3, ktore mnie odrzucily dlatego postanowilam szukac w U.K
aha, dzięki. no tak, na koszty jestem przygotowana, dobrze chociaż, że czasem są promocje w agencjach

kurcze, to trochę pustki.
Stary 2012-08-13, 18:55   #2176
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
ja też chcę w przyszłym roku w lipcu/sierpniu jechać, ale otworzę chyba koło marca widzę, że dużo studiów skończyłaś! ja dopiero po maturze będę. gdzie byś chciała najbardziej? masz jakieś wymarzone miejsce?
A masz już prawko zrobione? Jak nie to radzę jak najszybciej, bo bez to chyba teraz już nie da się pojechać do US (mówię o agencjach). Poza tym musisz się dowiedzieć jak to jest jeśli jesteś w ostatniej klasie dopiero, bo potrzebne jest zaświadczenie o wykształceniu średnim (czyli świadectwo ukończenia szkoły).
Do tego zbieraj już referencje, a raczej miejsca z których potem będziesz mogła je mieć. W jaki sposób się do tej pory zajmowałaś dziećmi? Pamiętaj musisz mieć minimum 200h opieki nad dzieckiem niespokrewnionym.
Co do agencji: CC jest o tyle dobre że nie płacisz nic na razie, dopiero jak znajdziesz rodzinę, a w innych to nie wiem, dziewczyny jak jest? Bo sama się chętnie dowiem. Wiem że wiele dziewczyn zapisuje się do 2 agencji, ja na razie stawiam na CC tylko

Stary 2012-08-13, 19:19   #2177
vivier
Raczkowanie

Cytat:
A masz już prawko zrobione? Jak nie to radzę jak najszybciej, bo bez to chyba teraz już nie da się pojechać do US (mówię o agencjach). Poza tym musisz się dowiedzieć jak to jest jeśli jesteś w ostatniej klasie dopiero, bo potrzebne jest zaświadczenie o wykształceniu średnim (czyli świadectwo ukończenia szkoły).
Do tego zbieraj już referencje, a raczej miejsca z których potem będziesz mogła je mieć. W jaki sposób się do tej pory zajmowałaś dziećmi? Pamiętaj musisz mieć minimum 200h opieki nad dzieckiem niespokrewnionym.
Co do agencji: CC jest o tyle dobre że nie płacisz nic na razie, dopiero jak znajdziesz rodzinę, a w innych to nie wiem, dziewczyny jak jest? Bo sama się chętnie dowiem. Wiem że wiele dziewczyn zapisuje się do 2 agencji, ja na razie stawiam na CC tylko
jeszcze nie mam, bo urodziny mam we wrześniu. zapiszę się jakoś po nich. ale nie wiem czy zdam za pierwszym razem i to jest ogromny problem!

hm, zajmowałam się dzieciakami sąsiadów na działce babci, chodziłam na wolontariat do domu dziecka

tak, tak, co do cc wiem i to super jest
Stary 2012-08-13, 19:30   #2178
madz88
Zakorzenienie

A wiesz że możesz się zapisać na 3 miesiące przed 18 urodzinami na kurs prawa jazdy?

A doświadczenie masz widzę fajne Moje główne to opieka nad dziećmi siostry, ponad 2500h a jak bym bardziej zaczęła wnikać to i więcej pewnie by wyszło.
Teraz mam nadzieję dostać się na staż terapeutyczny do pracy z dziećmi autystycznymi, jak się uda to będzie super referencja.

Stary 2012-08-13, 19:35   #2179
vivier
Raczkowanie

Cytat:
A wiesz że możesz się zapisać na 3 miesiące przed 18 urodzinami na kurs prawa jazdy?

A doświadczenie masz widzę fajne Moje główne to opieka nad dziećmi siostry, ponad 2500h a jak bym bardziej zaczęła wnikać to i więcej pewnie by wyszło.
Teraz mam nadzieję dostać się na staż terapeutyczny do pracy z dziećmi autystycznymi, jak się uda to będzie super referencja.
wiem, ale nie chciałam chodzić na zajęcia w trakcie wakacji, skoro będę miec wystarczająco dużo czasu od września

a to mogą być też z osobami spokrewnionymi?

wow, na pewno to będzie dobry punkt!
Stary 2012-08-13, 19:38   #2180
madz88
Zakorzenienie

Tak mogą być, jak najbardziej, ale muszą być też niespokrewnione. Ja mam przedszkole i opiekę nad rocznym chłopczykiem (ale tu akurat bardzo mało, bo dopiero zaczęłam).

Stary 2012-08-13, 20:15   #2181
marrrta111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blackberry456 Pokaż wiadomość
dziewczyny, jesli chodzi o kase to zdecydowanie bardziej oplaca sie zarabiac mniej, ale miec duzo wolnego czasu i wtedy chodzic na dodatkowe bbs czy sprzatanie, w ten sposob zarobicie duzo wiecej, tylko musicie byc ogarniete i potrafic to zalatwic. podam przyklad: ja zarabiam 130f/tydz, moja kolezanka 80f/tydz. czyli niby mam lepiej. NIBY. ona pomiedzy godzinami u swoich hostow, praktycznie codziennie chodzi na dodatkowe prace. wychodzi na to, ze ona w ciagu tygodnia wyciaga nawet 200f, bo za godziny sie lepiej zarabia. i to ona w gruncie rzeczy pracuje mniej w tyg niz ja. takze przemyslcie
blackberry co u Ciebie? zmieniłaś rodzine? bo z tego co pamiętam miałaś się z nimi rozstać
Stary 2012-08-13, 20:16   #2182
lovelyashley
Rozeznanie

też się nie płaci, dopiero jak się znajdzie rodzinkę

zmniejszyli koszty, i jak coś to bym płaciła 1390 za wszystko, także nie jest źle
Stary 2012-08-13, 20:32   #2183
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
też się nie płaci, dopiero jak się znajdzie rodzinkę

zmniejszyli koszty, i jak coś to bym płaciła 1390 za wszystko, także nie jest źle
Tak jest w APiA?

Stary 2012-08-13, 20:45   #2184
lovelyashley
Rozeznanie

Cytat:
Tak jest w APiA?
tak
Stary 2012-08-13, 21:18   #2185
MUTD
Rozeznanie

nie trzeba wykupować ubezpieczenia tego, które oferuje linia lotnicza. Ja nigdy nie mam wykupionego, 200 zł w kieszeni. Niby lepiej się zabezpieczyć, ale wiecie jak to jest..
Stary 2012-08-13, 22:32   #2186
very niceee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rom4ntyczk4 Pokaż wiadomość
No nie jest łatwo, ale jeśli jesteście uparci i wiecie, że Wam się uda to tak będzie! U nas każdy się w czoło pukał, i nikt nie wierzył, że znajdziemy taką rodzinkę Ale my w to wierzyliśmy

Jeśli chcesz od listopada jechać to załóż sobie konto już wcześniej i się orientuj, pisz do rodzinek itd My bilety mieliśmy kupione w maju ale zaczynalismy naszą przygodę we wrześniu
W sumie to dziś się dowiedziałam, że staż będę miała do 7 grudnia, także w grę wchodzi grudzień lub dalej. Już sam fakt, że Wam się udało pozytywnie mnie nastraja, bo jednak wyjazd we dwójkę nie jest rzeczą niemożliwą. My ogólnie myślimy nad zostaniem w Niemczech na stałe, albo w Szwajcarii, dlatego opcja au pair byłaby świetna na początek. Najpierw miałam jechać sama, ale mój tż niedawno stracił pracę i w moim grajdole nie prędko coś znajdzie, także po stażu nic nas już tu nie trzyma.
Ex Au pair De
very niceee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 23:21   #2187
tulli
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MUTD Pokaż wiadomość
nie trzeba wykupować ubezpieczenia tego, które oferuje linia lotnicza. Ja nigdy nie mam wykupionego, 200 zł w kieszeni. Niby lepiej się zabezpieczyć, ale wiecie jak to jest..
tak, zgadzam się z tym, że to ubezpieczenie nie jest obowiązkowe i raczej nie jest przydatne, bo jest po prostu drogie i mało gwarantuje tak na prawdę.
ponadto jeszcze może popatrz tutaj: http://allegro.pl/listing.php/search...string=wizzair
niby jest to oszczędność chyba tylko 17 zł, ale zawsze to coś ;-)
(Ci ludzie za kupowanie biletów w wizzie dostają punkty, za które potem mogą kupić sobie bilet)

Edytowane przez tulli
Czas edycji: 2012-08-14 o 02:12
tulli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 11:58   #2188
6MoNi9
Raczkowanie

Hej, siedzę w moim miastku w Polsce już od 2 tyg... i szukam następnej rodzinki.
Zrobiłam w końcu trasę ITALIA-Niemcy-Francja hehe
26 lipca pojechałam z tych Niemiec do Strasburga do niedoszłej bratowej, tj w czwartek po południu, w piątek zwiedziłam Strasburg i wieczorem wsiadłyśmy w auto i ruszyłyśmy do Wrocka, a w sobotę po południu sejcentem 450km do domku
6MoNi9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:40   #2189
athine
Raczkowanie

Dziewczyny mam takie pytanie...
Mama z rodziny UK powiedziała mi, że pójdzie ze mną do lekarza, że mam się nie martwić, ubezpieczy mnie. Pytanie tylko: chyba nie mogę wziąć swojej polskiej karty zdrowia czy czegoś tam, trzeba ją jakoś przetłumaczyć czy coś no nie ? Muszę wyrobić sobie coś międzynarodowego czy coś?
Stary 2012-08-14, 15:00   #2190
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny mam takie pytanie...
Mama z rodziny UK powiedziała mi, że pójdzie ze mną do lekarza, że mam się nie martwić, ubezpieczy mnie. Pytanie tylko: chyba nie mogę wziąć swojej polskiej karty zdrowia czy czegoś tam, trzeba ją jakoś przetłumaczyć czy coś no nie ? Muszę wyrobić sobie coś międzynarodowego czy coś?
Nie, raczej po prostu zabierze Cie do swojego GP (lekarz pierwszego kontaktu) i zarejestruje Nie musisz niczego tlumaczyc. lekarz ew moze zrobic wywiad, wiec moze po prostu przetlumacz sobie na wszelki wypadek choroby jakie przebylas, leki na ktore jestes uczulona itp - na wszelki wypadek.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości