![]() |
#2161 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty- część V
Rybiorku
![]() ![]() Ela - trafiła do nas jako dorosła kocica kilkuletnia, wcześniej mieszkała i była dokarmiana na ogródkach działkowych koło mojej byłej pracy. Od małego musiała mieć kontakt z człowiekiem, bo jest raczej ufnym (w stosunku do osób, które zna) kotem. Lubi kontakt z człowiekiem, raczej nie boi się obcych (poza dziećmi). Kropcia - kotka dosłownie wzięta przeze mnie z ulicy, koczowała niedaleko naszego bloku, trochę na działkach, trochę pod wrakiem jakiegoś auta. Kot nie bojący się niczego i nikogo. Lubiła kontakt z człowiekiem, ale tylko wtedy kiedy ona miała na niego ochotę. Spała z nami w łóżku. Figa - kotka zabrana przez mojego TŻ-ta z ulicy w wieku 5 miesięcy. Jest płochliwa, rzadko przychodzi na kolana, ucieka przy każdym gwałtowniejszym ruchu czy hałasie. Żeby zapakować ją do transporterka trzeba nie lada podstępu, a podczas wizyty u weta przechodzimy prawdziwa gehennę. Do dziś pozostaje dla mnie tajemnicą jak mój mąż wziął ją przyniósł na rekach do domu ![]() Gacek - kocurek wieku 4 miesięcy wzięty z działek. Na początku bardzo na nas syczał, potem wielki przytulak, ale bardzo bał się obcych, nowych sytuacji. Bezpiecznie czuł się tylko w domu z nami. Podczas wizyt obcych osób chował się. Swietłana - nasza nowa kotka, jest z nami od 2 tygodni. Ma 3 lata. Nie wiemy czy została wyrzucona, ale około rok temu zaczęła pojawiać się w uzdrowisku w miejscowości obok nas. Tam była dokarmiana, została wysterylizowana i trafiła do nas. Na początku była bojaźliwa, przemykała na ugiętych łapach pod ścianami, nocami strasznie miauczała. Po 2 tygodniach jest super. Jest oswojonym, pewnym siebie kotem, który lubi być brany na ręce, siedzieć na kolanach, domaga się głaskania, a nocne koncerty się skończyły (być może to zasługa Feliwaya). Z moimi kotami żyje bezstresowo, nie wchodzą sobie w paradę i za każdym razem gdy dołączał nowy kot, nigdy nie było jakichś dużych i długotrwałych nieporozumień pomiędzy kotami. Wiadomo, że jakieś syki, warczenia i pacania łapą są na porządku dziennym, ale nigdy poważne bijatyki, że krew się lała. Moim skromnym zdaniem kot, którego opisujesz ma szanse stać się kotem domowym, niewychodzącym, a na pewno warto mu taką szansę dać. Potrzeba tylko dużo zrozumienia, cierpliwości i determinacji ze strony ludzkiej ![]() Jeszcze jedno - żaden kot, który trafił do mnie "z ulicy" nie miał nigdy problemu z załatwianiem się do kuwety - poza Figą, która 2 x zaszczała nam narożnik, ale to było podczas rujki więc jej wybaczyłam ![]()
#2162 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Rybiorku, a to chodzi o Ciebie? Bo czasem dobrym sposobem jest postawienie kota przed faktem dokonanym, tzn: wzięcie go do domu i cierpliwość. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby nie narażać rezydentów na agresję i stres. Jeśli jest możliwość trzymania nowego przybysza w osobnym pomieszczeniu, żeby się oswoił z sytuacją ( a wyobraźmy sobie, jak musi się czuć taki kot) myślę, że warto spróbować go udomowić. Może to wymagać czasu, ale jak mówi powiedzenie: nie taki diabeł straszny , jak go malują. O, wiem, gdzie czytałam o podobnych sytuacjach: w gazetach Mój Pies (tak, również o kotach) i Kocie Sprawy.
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2012-10-20 o 18:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2163 | ||||
KOTerator
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2165 | ||
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Podobno jest wolna od fiv i felv ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2166 | |
|
Cytat:
![]() W każdym razie warto spróbować, żeby później nie pluć sobie w brodę. Idzie zima, więc...
![]() |
#2167 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
dziewczyny dziekuje za odzew ale naprawde interesuja mnie tylko doswiadczenia osob ktore przygarnely takie biedy z ulicy, ja wiem ze koty sa rozne, to nie jest moj pierwszy kot ![]() Ja mam czas z oswojeniem, poprostu zbieram informacje, ta kotka juz od wielu miesiecy koczuje na moim podworku, juz nigdzie nie odchodzila, spala tu i codziennie wyczekiwala az wyjde, niekoniecznie chodzilo o jedzenie. Zrobilam jej nawet domek i go zaakceptowala, trzymala sie blisko nie opuszczajac podworka. Gdyby nie wczorajszy incydent ... no ale mowi sie trudno, mam czas. Na razie dama jest na mnie obrazona ale je przy mnie normalnie.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2168 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() A zdjęcia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2169 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale szczerze to nie ma co pokazac, jak zje wraca do transportera i takie skulone cos tylko widac, szyje ma wygolona - raz ze musieli pobrac krew a dwa ze tego guza obejrzec wiec ma sporo wygolone ![]()
![]() |
#2170 |
Zakorzenienie
|
Rybiorku
![]()
#2171 | |
|
Cytat:
Niestety masz rację. Istnieje takie ryzyko. Dobrze by było przynajmniej zrobić badania na choroby zakaźne.
![]() |
#2172 | |||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja też nie miałam przy Milce co pokazywać, ale pamiętaj - że pokazywałam ![]() ![]() A kotka ma tą szyję opatrzoną, czy jak to jest? ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2173 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Feliway znam bo stosowalam na Cyckowa depresje z powodu pojawienia sie Skutera ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie, nie ma opatrunku, zrobili to taka sama metoda jak przy kastracji kocurow gdy zamykaja jajka bezszwowo, sciagaja skore razem i laserek ![]() Cytat:
![]() |
#2174 |
Zakorzenienie
|
Zawsze jak wprowadzamy do domu nowego kota to zamykamy go w jednym pokoju (mamy 3) i przez pierwsze 1-2 dni izolujemy go od reszty bandy. Potem zazwyczaj pomału otwieramy drzwi żeby koty mogły się poobserwować, obwąchać i poznać
![]() Teraz akurat kiedy dołączyła Swietłana wszystko odbyło się jakoś bezstresowo ![]() Warto też - jeszcze jak koty są odizolowane - dać do powąchania rezydentom coś co ma zapach nowego kota i odwrotnie. Teraz tak robiliśmy i zainteresowanie było duże ![]()
#2175 | ||||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Wyrosła na księżniczkę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zębami się nie przejmuj, to nie problem, wyrwą za 3 tygodnie i tyle... ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ile masz teraz kotków? 3? ---- Wszystkie po kolei się dokocają, czas chyba na mnie ![]() |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Swietłana jest bardzo podobna do naszej ś.p. Kropki (w avatarku)
![]() |
#2177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2178 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem ze bede miec problem, Cyc jest dominantem, on musi byc najwazniejszy, meza sobie wybral na numer jeden ale i tak wymaga abym i ja sie nim zajmowala (nie chodzi o zabawe bo Cyc nia gardzi, chodzi o noszenie na rekach, czesanie itp), inaczej jest niemily dla Skutera, Skuter z kolei to moj kotek-piesek i zawsze jest przy mnie, gdzie sie nie rusze w domu on zawsze obok, nie wspominajac ze czesto spi ze mna takze nie ma szans na szybkie wypuszczenie kotki z lazienki Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
nie zamierzam, gorzej jakby byla nosicielem, wtedy to pozamiatane Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#2179 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Rybiorku, ja to przechodziłam z ojcem i bratem. Miałam 2 kotki i Majla, jak wzięłam Melmana. Ojciec poprosił tylko o informacje o następnych zwierzakach, żeby czegoś nie zdeptał ![]() Psy lubi, woli niż koty, chociaż i koty wytarmosi ![]() Jak przyniosłyśmy z mamą Chama, brat wyszedł wkurzony z domu. Mama gotowa była oddać kota. Ze 3 dni chodził wkurzony, później przyłapałam go na noszeniu kota na rękach i gadaniu do niego z czułością ![]() W efekcie końcowym, Cham dostaje szału na widok brata, zaczepia go, mizia się, a pysk drze jak cholera. Kilkanaście razy zganiał go z torby, jak brat miał gdzieś tam wyjechać. W końcu wlazł do środka, ale i tak został ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz tez nie zamierzam przyspieszac, wiem ze jej zle w tej lazience bo mala jest ale to dla jej dobra, juz pomijam chlopakow, musze monitorowac rane a jakby mi sie gdzies w domu schowala to nie za bardzo mam jak (plus mam obserwowac czy nie nastepuja niepokojace zmiany, wtedy zaraz do veta)
![]() |
#2181 |
Zakorzenienie
|
He he tylko moja jest mniej bojowa
![]() A tak serio... to będę trzymała kciuki żeby dokocenie przebiegło jak najpomyślniej ![]() ![]() Ja sama jestem zdziwiona, że u nas jakoś tak bezstresowo i szybko poszło to dokocenie, bo pamiętam jak kilka lat temu mieliśmy tymczasowo małego kota to wszyscy syczeli na niego i go przeganiali, a teraz spokój ![]()
#2182 | |||
|
Cytat:
O ja, moich zwierząt to chyba koń w pokoju by już nie zdziwił. Nie wspominając o ludziach ![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- http://www.xyz.pl/zwierzeta-koty/koty-sa-jak-chipsy/ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() http://www.xyz.pl/zwierzeta-koty/ ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
![]() Nie izoluj kota za długo. Zrób tak, jak radziła aga_tka_2 : dawaj kotom wąchać np. kocyk, ręcznik itd. Jak najczęściej. Pamiętaj tylko, aby były rozbudzone i najedzone ![]() Cytat:
(Dziewczyny, możecie normalnie dodać foty? Bo mi coś nie za bardzo wchodzą, na jesiennym wątku mi nie wszystkie weszły. Od razu pytam, zanim mnie moderator opierdzieli ![]() ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2012-10-21 o 09:35 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2183 |
Wtajemniczenie
|
Mam dom wariatów, ratujcie. Milka jak głupia gania Juliana aka Pana Parówę aka Pasztesiurka po całym mieszkaniu. Wyprowadzam się!
![]() Rybiorek ja nie będę oryginalna, wszystko zależy od charakteru kota. Na forum miau widziałam całkiem dużo historii podobnych do Twojej i dobrze się kończyły. Trzymam kciuki za koteczkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2184 | |
KOTerator
|
Nimfa już Ci to kiedyś dziewczyny pisały.
Posty "tekstowe" łączą się. Możesz odpisywać po kolei na posty i jak nie ma nikogo w tym samym czasie piszącego na forum to post będziesz miała jeden długi post z informacją: ---------- Dopisano o ---------- Poprzedni post napisano o ---------- pomiędzy postami. Posty, w których chociaż jeden jest ze zdjęciem, nie łączą się. Nigdy. Musisz albo edytować post poprzedni i tam dorzucić zdjęcie, albo zrobi to moderatorka i obdzieli punktami ![]() Posty, w których jest powyżej iluś tam znaków, powiedzmy ponad 1000, nie łączą się. Posty mogą mieć max. 10 zdjęć, czyli jak chcesz wstawić 11 zdjęć, to możesz zrobić dwa posty pod rząd. Chyba ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2185 | |
Nie depcze krokusów
|
Rybiorku - w fundacji mieliśmy różne przypadki dorosłych kotów zgarniętych z ulicy, także kotów, które nie dogadywały się z rezydentami i trzeba było je przenieść do innego DT.
Jeśli tylko kot na ulicy zachowuje się w miarę przyjaźnie i nie wykazuje agresji wobec człowieka, to można go przyswoić do domowych warunków, to kwestia podejścia ![]() Szary u mnie wciąż prowokował bójki, a wrzucony w innym DT na głęboką wodę do pokoju z 2 dorosłymi kocicami i 2 kociętami zachowywał się bez agresji i bawił grzecznie z kociakami. Cytat:
![]() Jestem właśnie w takiej sytuacji i nie zrezygnuję z kota.
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
Zakorzenienie
|
Jak ktos dotrwal to przestawiam obrazalska panne, kto nie dotrwal pozna ja jutro
![]()
#2187 |
Nie depcze krokusów
|
Ładna pani
![]()
![]() |
#2188 |
Zakorzenienie
|
Ślicznotka, jaką ma bródkę czarną.
![]() |
#2189 |
Zakorzenienie
|
Rybiorku
![]() ![]() Dziewczyny czy, któraś z Was miała do czynienia z tasiemcem kocim?? Ja pomimo, że wszystkie koty miałam z ulicy nigdy się nie spotkałam z tym pasożytem. Miałam kotkę, która gubiła glisty po podłodze, ale nigdy żaden mój kot nie miał tasiemca ![]() Aż do wczoraj... zauważyłam u Swietłany przy odbycie, na ogonie takie małe białe, owalne cząsteczki. Zadzwoniłam do naszej pani wet i pojechaliśmy z całą naszą ferajną na odrobaczenie, za 2 tygodnie - powtórka. W domu poprałam wszystkie legowiska, odkurzyłam, pomyłam podłogi, zmieniłam naszą pościel, jeszcze muszę kuwety pomyć i żwirek pozmieniać, ale dopiero we wtorek będę miała nowy żwirek. Czy któraś z Was ma doświadczenia w tym temacie? Ciężko się pozbyć tego paskudztwa??
#2190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.