|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2161 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-lutowe Mamusie cz. VIII Rozpakowywanie trwa:)
Cześć!
Ale miałam koszmarną noc! Z powodu bólu gardła, lejącego się kataru, mega ZGAGI i do tego jeszcze jakichś dziwnych bóli brzucha + to kłucie w szyjce... poszłam spać koło.. 5:30. Wcześniej oczywiście bezskutecznie próbowałam zasnąć. Koło 6:00 się udało i po 13:00 wstałam na śniadanie. Masakra jakaś. Black : mi się nie spieszy do rodzenia właśnie, wręcz przeciwnie, dla dobra Małej, mimo wszelkich niedogodności muszę wytrzymać jeszcze te 2 tygodnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2162 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2163 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Kurczę, będę robić tiramissu, jeszcze się okazało, że za dużo składników kupiłam troszkę, więc oprócz na blachę (tortownicę) zrobię parę małych pucharków... ale jak ja mam go kurczę nie zjeść;[ Dziewczyny cukrzycowe, robicie jakieś "odstępstwa" od diety?? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2165 |
Zakorzenienie
|
Pstryczku, kciuki mocno zaciśnięte.
![]() A to mój gigant - jutro wg tickera zaczynamy 36. tydzień. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2166 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A synuś słodki ![]() ![]() Ja się dziś dziwnie czuję. Jakoś mi nie dobrze, głowa pęka. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2167 | |
Zakorzenienie
|
Tak samo jak to do tortownicy.
Już piszę: Krem ( proporcje do tortownicy) - nie wiem ile by z tego pucharków wyszło: * 2 opakowania 250g serka mascarpone (uwaga, bo występują w opakowaniach 200g i 250g - te mniejsze byłoby za mało. Ja mam serki z Lidla, widziałam ostatnio, że są też w Biedrze, ale nie wiem jaka pojemność) * 6 żółtek * 6 łyżek cukru No i - miksuję żółtka z cukrem, potem stopniowo dodaje się serki. Powstaje masa. Gdybyś robiła na tortownicy to trzeba ją potem sobie podzielić na 3 części (bo przekładaniec) a tak to wszystko jedno. "Ciasto:" * 2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej - WYSTUDZONEJ! (Czyli po prostu zaparzasz sobie kawę, taką dość mocną np w miseczce i studzisz) * ze 2-3 łyżki amaretto (likier migdałowy) lub innego % (np rum) - ma być tylko lekki posmak. Ja nie daję teraz alkoholu, kupiłam zamiast tego mały olejek migdałowy i rumowy - zobaczymy czy jak dodam parę kropel do kawy to będzie posmaczek?? To eksperyment będzie. * Biszkopty ( koniecznie "języczki", a nie jakieś okrągłe czy coś, bo mają inny smak, np z Sanu) - ok. 3 opakowania. WYKONANIE: Tortownicę wykładam folią srebrną. Z pucharkami nie robię nic:P Jak się łatwo domyślić : biszkopty macza się w tej wystudzonej kawie i układa na całej powierzchni tortownicy - (wypełniając wszelkie szparki biszkoptami), potem na to krem, na to biszkopty i znowu krem. Górę posypuję kakao i wkładam do lodówki na parę godzin by stężało. Ważne: maczasz biszkopty dosłownie na moment, żeby się nie rozpaćkały - one i tak zmiękną same - a jak przesadzisz z maczaniem to będzie kawa wypływać dołem tortownicy i się paciaja zrobi. Z pucharkami to tak samo, najpierw biszkopty, potem krem, itp itd, na samej górze sam krem posypany kakao. (też nie zostawiaj sobie szparek żadnych) Deser bardzo prosty, składników malutko. Jedyna wada to to, że musi postać w lodówce ![]() Pucharki się robi bardzo szybko, polecam. Ja jak zwykle pewnie zbyt dokładnie opisałam:P ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Cytat:
Mój jeszcze nie przekroczył 100cm ale już ledwo ledwo i też mi się wydaje ogromny. Ja też jutro zaczynam 36tc ale tak z ciekawości - kiedy miałaś OM? ja 24.04. Edytowane przez Debrah Czas edycji: 2012-12-23 o 14:50 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2168 |
Zakorzenienie
|
20.04. miałam ostatnią, ale mi się owu przesunęła odrobinę i mi się ten termin waha od 24.01. do 04.02., zależy od USG - aczkolwiek na genetycznym, w 12. tygodniu wyszedł mi 30.01. i przy tym już zostałam, tak po środku.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż to już zależy od polityki szpitala...w jednym robią CC od razu po skończonym 37tc w innych dłużej czekają...zobaczymy. Wiecie, co, zaczynam się wahać nad wyborem szpitala, już sama nie wiem. W związku z tym nie mam pojęcia czy pakować rzeczy Małej (bo nie wiem czy trzeba). Ale - te z Was które pakowały - co zabrałyście i po ile sztuk? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do torby, to moja siostra radziła mi zabrać 5 kompletów, składających się z: body, do tego śpichy (jeśli z długim rękawkiem) lub cienki pajacyk (jeśli z krótkim), ewentualnie kaftanik. W szpitalu jest bardzo ciepło, trzeba o tym pamiętać. Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2012-12-23 o 15:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2171 |
Zakorzenienie
|
Czyli np 5 x bodykrótkim do tego 5 pajacyków. Ewentualnie jeszcze "coś na górę"??
A półśpiochów nie będzie już trzeba nie? Wystarczy jedna warstwa na nóżkach? Ile sztuk pampersów? Zabierać smoczek? Bawełnianą czapeczkę, niedrapki?? Kosmetyków dzidziowych chyba nie?? Heehe, tak niewiele zostało a ja nadal zielona jestem ![]() ![]() Rzeczy na wyjście spakuję chyba w reklamówkę i wsadzę do szafy w domu, żeby Tż tylko zabrał jak będziemy wychodzić.. hm. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2172 |
Zadomowienie
|
Dziewczynki moje uplawy z zoltawych zrobily sie meczno-bezowe (kawowe). Nic mnie nie boli, nie swedzi tylko pipka mnie kluje. Mam sie martwic???
#2173 |
Lurker ;)
|
Hej ho !
Posprzatalam i brzucho oraz kregoslup bola ![]() Robie rybe po grecku pierwszy raz, polowa ryby rozwalila mi sie na patelni :/ Debrah- oczywiscie, ze robie manewry jedzeniowe, to jest chore ze jak ma sie np 3 jednostki ponad te norme to juz sie sadza. Przeciez nie bede wyliczac ilosci maki na jednego pieroga !Najlepsze ze lekarka powiedziala, iz co do cukrzycy ciezarnych sa takie restrykcyjne zasady bo NIE WIADOMO jaki to ma wplyw na dziecko( nie mowie o tym kiedy dzidzia jest bardzo duza, u mnie waga dzidzi byla idealna co do tygodnia). A ciekawe skad wiedza, ze ich normy sa prawidlowe? Wkurzylam sie jak po sniadaniu mialam chyba wynik 123 a polozna sie prula ze zjadlam jedna kromke chleba wiecej, jakby te 3 jednostki robily taka roznice....
#2174 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2175 |
Zakorzenienie
|
dziewczęta - zdrowych i pogodnych Swiat Wam życzę
![]()
#2176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niedrapki obowiązkowo ze sobą weź, czapusię też oczywiście. Na wyjście to już grubsza sprawa - oczywiście kombinezon, skarpetki, rękawiczki, czapę itp itd, jeszcze dodatkowo w koc owinąć trzeba, ale to już w foteliku/wózku. Można niby w rożek też, ale nie zapniesz tego w pasy w samochodzie, lepiej więc ciepły kocyk. Ja zabieram paczkę pampersów NB z Biedry - tam jest 28szt, na pewno nie zużyjemy, ale lepiej za dużo, niż za mało... Z kosmetyków dla małej biorę Bepanthen, lanolinę i płyn uniwersalny do kąpieli (sama też będę go używać). Na wyjście kremik na niepogodę, żeby się skóra na buzi nie przewiała, gdy będę przemierzać 200m od szpitala do samochodu oraz 5m od samochodu do domu. ![]() Silver, ale ciężko Ci się będzie chyba wytrzeć ręcznikiem papierowym po prysznicu? ![]() ![]() Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2012-12-23 o 15:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plus rożek lub kocyk.
![]() |
#2179 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Coś mało się odzywasz ostatnio ![]() Tobie też zdrowych,spokojnych Świąt ![]()
#2180 |
Wtajemniczenie
|
HEj... przyszłam zobaczyć co słychać.
Marsi LEO cudny ![]() Pstryczku, trzymam kciuki aby żółtaczka Kubusiowi przeszła ![]() Maluchna, kurcze... może warto sprawdzić czy to nie wody? dużo tego jest? Może to czop powoli odchodzi? Ewulka się nie odezwała? ![]() Kochane, jako, że nie wiem czy znajdę jutro czas i przez święta to życzę Wam świąt prawdziwie świątecznych, ciepłych w sercu, zomowych na zewnątrz, jaśniejących pierwszą gwiazdką, która daje nadzieję na przyszły rok oraz oczywiście łatwych i szybkich porodów i zdrowych Maluszków. A Ninie, Marsi i Pstryczkowi dużo radości z odkrywania świata z Waszymi Pociechami ![]() Aha, adla wszyskich Ew i Ewelin wszystkiego NAJ z okazji jutrzejszych imienin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2181 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja ich... nie przekraczam - odkąd na początku zdarzyło się 2 razy (eksperymenty) tak potem ani razu, nawet po jedzeniu "średnio dozwolonym". Mała też jest idealna do wieku ciążowego, nie za duża, nie ma żadnych uszkodzeń, nie widać po niej cukrzycy. Zaczynam jutro 36tc i już nie wiem jak to tego podchodzić. Do diety i w ogóle... bo do kontroli 4.01 to nawet jak powiedzą, żeby coś zmienić, to ledwo zdążę, bo zaraz będę rodzić... przez co mi się to wszystko wydaje takie bez sensu;/;/ Bo norma dla ciężarnych 1 GODZINĘ po jedzeniu to 120, a dla normalnego Kowalskiego nie-w-ciąży norma 2 GODZINY po posiłku to 140 - 160 nawet....więc widać jak bardzo są restrykcyjne. Inna rzecz, że jeszcze z rok temu normą dla ciężarnych było 140 - i nadal tak jest w niektórych regionach - w ogóle nie wiadomo dlaczego zostało to zmienione. Gubię się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale te papierowe to tak na delikatne podtarcie sie po prysznicu żeby nie brudzić całkowicie ręcznika (sama nie wiem już ![]() Poszukam też czy mam jakieś ciemne ręczniki ale obawiam się że mam same jasne.
![]() |
#2183 |
Zakorzenienie
|
A z kosmetyków linomag(według uznania) i puder. Jest i to i to na liscie ale uzywa sie albo tego albo tego. Co do pampersów ja biore 12 na poczatek. Potem mi dowioza wrazie co.
![]() |
#2184 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#2185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Leże sobie na łóżku i nagle czuje mokro w staniku. Matko predzej lecialo ale po trochu a teraz to jakas produkcja ruszyła ![]() ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Ach BLACK śliczny ten twoj brzusio ![]() Taka fajna piłeczka ![]()
![]() |
#2186 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zjadłam wczoraj wieczorem kawałek sernika i ciasta piaskowego i cukier niski jak nie wiem co....tak jak mówi moja lekarka, cukrzycę w ciąży trzeba metodą prób i błędów traktować, sprawdzać jak się cukier będzie trzymał....jej siostra miała cukrzycę w ciąży i zjadła kiedyś sypki ryż taki prażony i cukier wysoki, innym razem zjadła pączka i cukier w normie... także ja....zrobię odstępstwo....i zjem ciasto ![]()
![]() |
#2187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Black-brzusio pierwsza klasa ![]() ![]()
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Edytowane przez s i l v e r Czas edycji: 2012-12-23 o 16:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2188 |
Zakorzenienie
|
Aaa no to ja tez 37 w takim razie.
#2189 |
Zakorzenienie
|
Pstryczku, świetne wiadomosci
![]() Marsi, Tygrysek jest przecudowny ![]() Lenova, ale masz dylematy ![]() ![]() Black, mnie zostało zrobic jutro sałatke gyros i finał ![]() A ja sie pochwalę figurą/tudzież jej brakiem na starcie 39 tygodnia i stroikiem stojącym w kuchni na lodówce ![]() zjadlam sernik i kawałek bananowego- Mlodemu najwyrazniej posmakowało, bo tak sie wypina, ze za chwile zostane bez żeber..... |
![]() ![]() |
![]() |
#2190 |
Raczkowanie
|
hello
nie mam kiedy was nadrobic, tylko wpadlam zeby zyczyc wam: udanych rodzinnych swiat, zeby kazdej pospelnialy sie najskrytsze zyczenia i zeby urodzily nam sie zdrowe sliczne i grzeczne bobasy ![]() no i zycze obrzarstwa i super prezentow - i zeby nasze prezenty dla innych okazaly sie trafione ![]() wesolych swiat!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:44.