![]() |
#2161 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo- czerwcowe 2014 :-)
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja tam nie przyśpieszam z liczeniem tygodni jak mam 10ti 4dni to sobie powtarzam że 10t i 4dni a nie 11 tydzień, bo odsapnę i tak dopiero jak będzie 13 t nie wczesniej. Zresztą lżej nie jest mimo, że dni do przodu ![]() ![]() A kalkulatorów netowych nie lubię, bo one mimo posiadania takiej opcji wcale nie liczą mi 5tygodniowych cykli :p Trzymam sie usg (które zresztą jest idealnie zgodne z odczuwaną przeze mnie datą zagnieżdżenia ![]() Cytat:
No niełatwo będzie miało maleństwo ![]() A co do stresu to cóż, dziecko najwyżej nerwowe będzie, ale zdrowe ![]() Tak dziś w nocy sobie rozmyślałam (już mam jakieś bezsenne noce;/ ), że to niemożliwe by drugie dziecko było spokojniejsze od pierwszego, bo druga ciąża z góry jest szalona, skazana na stresy (a to kaszel u starszaka, biegunka, gorączka...), a to łobuzuje starszak - ostatnie dokonanie Olafa wrzucenie kluczyka samochodowego do kibelka i jak tu się nie zdenerwować. No i ten stres choćby podświadomy wciąż podwójnym mamusiom towarzyszy i marzenia o drugim spokojniejszym dziecku są niemożliwe :p Tak mi sie wydaje. Jedynie pierwsze może być spokojne ![]() Bo ja tak czasem marzę o troszkę spokojniejszym bąbelku, który zacząłby od chodzenia nie o d biegania ![]()
![]() |
#2162 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i tak w 3 dobie życia dziecko przeszło na mm. U mnie teoria że "karmienie jest w głowie" nie sprawdziła się. Jestem doświadczona mamą mm-ową, więc karmienie drugiego dziecka butelką nie będzie dla mnie problemem. Są jednak wady: wybierając się w podróż, na miasto trzeba brać ze sobą wrzątek, zimna wodę, mleko, butlę i potem to mieszać np. na przystanku autobusowym, czy w autobusie jak dziecku się zachce jeść. Nie zawsze jest okazja to umyć (nie mówiąc już o wyparzaniu). A cycka ma się zawsze pod ręką. Teraz nie wykluczam karmienia piersią. W szpitalu widziałam babki, którym mleko lało się z piersi. One nie potrzebowały laktatora. Lekko naciskały pierś i mleko samo leciało do butli. Mając tyle mleka grzechem byłoby pozbawiać dziecko korzyści płynących z karmienia piersią i podawać sztuczne mleko. Ale też nie mogę sobie pozwolić na karmienie piersią "na żądanie", bo funkcjonuję w grafiku godzinowym starszego dziecka (wożenie do żłobka, na rehabilitację). Nie moge się spóźnić na ćwiczenia bo akurat młodsze dziecko zrobiło się głodne i 30minut go karmiłam zamiast biec na przystanek. Myślałyście o porodzie? Czy któraś z Was jest zafiksowana na SN albo CC? Cytat:
Podobnie jak Ty, bez leków nie funkcjonuję, a ulotka mówi, że w ciąży i przy karmieniu brać nie można. Byłam na konsultacji u dr, który jest alergologiem, pediatrą i kimś tam jeszcze. W 3 trymestrze pozwolił leki brać bez obaw. Wcześniej pozostawiał to mojej decyzji - czy na pewno nie dam rady bez nich. Przy karmieniu też miałam brać bez obaw. Oczywiście leki te przenikają do mleka, ale u matki a silną alergią wielce prawdopodobne jest, że dziecko też będzie alergikiem, więc jeszcze mu ulżą. To się sprawdziło, moje dziecko jest alergikiem. Doktor stwierdził, że to co piszą w ulotce to jest "dupochron" dla firmy farmaceutycznej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2163 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Lekarz pewnie właśnie ma takie podejście, może taki jego zwyczaj, mój też przy pierwszej ciąży na początku mówił, że jeszcze nie ma się co cieszyć a teoretycznie wszystko było ok, więc widocznie niektórzy tak mają ![]() Na pewno się nie stresuj, nie denerwuj, wszystko idzie w dobrym kierunku ![]() Cytat:
Ehehe no wiesz, zawsze można wpakować laktator do torebki i sobie odciągać na bieżąco ![]() Masz rację, wolność to kolejna zaleta i to, że w weekendy mąż w nocy wstawał i karmił małą ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Hania też była karmiona od początku mm, ale u nas nie było takich sytuacji, że nagle jej się zachciało jeść. Po prostu dostawała jedzenie co trzy godziny, zjadała dużo, więc jak płakała w międzyczasie to na pewno nie z głodu. Wszystkie wyjścia do sklepu itp planowaliśmy właśnie pod pory karmienia, tzn Hania zjadła i jechaliśmy. Jak coś się przedłużało to zawsze brałam w termos wodę, ale nie wrzątek tylko trochę cieplejszą niż na mleko, dzięki czemu po tych 3 godzinach powiedzmy woda była idealna do przygotowania mm i nie musiałam mieszać ciepłej z zimną. Ja chciałabym rodzić SN tak jak przy Hani. Wynika to z tego, że ja dzień po porodzie (rodziłam w nocy, więc w zasadzie tego samego dnia) już normalnie chodziłam, wręcz biegałam, bo nie miałam wyjścia, a dziewczyny po CC leżały nieprzytomne i nie wiedziały co się dzieje. Zdecydowanie doszłam do siebie szybciej niż koleżanka z sali, do której mnie przenieśli po pierwszej nocy, ona nie mogła się dosłownie ruszać, a ja jej musiałam podawać picie ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2164 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o badania prenatalne to ja chyba zrobię, chce wiedzieć, a karmić piersią bym chciała, wszystko wyjdzie w praniu.
Ale miałam dziś okropny sen związany z dzieckiem. ... masakra obudziłam się o 5 i nie umiałam zasnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
#2165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
raz śniło mi się że biegne za wózkiem na ulicy pełnej aut,,, nie moge go złapać i widze jak jedzie wprost pod auto,,,, w chwili krzyknęłam " STOP!!!!"- przez sen, aż się mąż obudził,,, i pyta co mi się śniło,,, / a stop z racji tego że chciałam zatrzymac wszytskie auta na ulicy/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2166 |
Rozeznanie
|
Witam Mamusie w ten zimny choc sloneczny dzien
![]() Znowu nadrobiłam 5 str,tylko zapomniałam już komu co chcialam napisac;p także napisze bez nicków ![]() Co do tego badania glukozy to dnia wcześniejszego nie powinno się juz jest nic z cukrem po godzinie 18 bo to wlasnie moze zaburzyć wynik następnego dnia. 3mam kciuki dziś za którąś z Was bo wiem,że ma badanie genetyczne.(czy to jest inaczej prenatalne)? Sama proszę o Wasze kciukaski bo o 16:30 ide na prenatalne 3d/4d i troszkę się stresuje..ale co ma byc to bedzie! Vampirko kurcze,trzymam kciuki by te wymioty Ci wkońcu minęły!masakra! Ja tez sie wieczorami męczę z mdłościami i mysle wtedy o Tobie ![]() Dalej wciągam słodycze jak głupia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2167 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() U nas dziś kolejny słoneczny dzień ![]() ![]() ![]() Wczoraj rano w ogóle zaliczyłam pierwsze mdłości. Ale wzięłam szybko zjadłam kromkę suchego chleba i przeszło po 15 minutach. U mnie w pierwszej ciąży ten sposób zawsze działał ![]() h0pe Cieszę się, że wszystko ok! Ale czemu lekarz sceptyczny? Tzn co mówił? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2168 |
Zakorzenienie
|
Nie wiedziałam, że zapisanie się do lekarza jest takie trudne. Albo limit wyczerpany, albo termin na listopad.
Wreszcie w jednej przychodni się zlitowali. Wizytę mam 14 października o 11.30. Będę musiała wziąć urlop w pracy, ale trudno. Nie będę wybrzydzać. Nawet nie wiem co to za lekarza. Nadal czekam na wolne miejsce u mojego ulubionego lekarza. To widze, że Wy na krótko wychodzicie. Ja to nieraz cały dzień poza domem z małym byłam i ze 3-4 razy mleko mu robilam, więc musiałam mieć wodę zawsze ciepłą. Edytowane przez ZamyslonaRoztargniona Czas edycji: 2013-10-02 o 09:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 | ||
Zakorzenienie
|
ZamyslonaRoztargniona, mi alergolog powiedział to samo i też zwalił podjęcie decyzji na mnie... ale na moich tabletkach jest małe przyzwolenie na branie ich w ciąży (jeśli lekarz się zgodzi), ale pisze wyraźnie, że do karmienia już nie (wcinam takie z cetyryzyną). Ale jest sens w tym co powiedział Twój lekarz: jeśli jestem alergikiem, to pewnie sprzedam to świństwo maleństwu, które też może potrzebować moich tabletek
![]() Jeśli chodzi o badania prenatalne, to ja raczej nie będę chciała ich robić. Gdyby mogły one coś pomóc maleństwu to takie owszem, ale z tego co się naczytałam o nich, to dają one jedynie wiedzę o tym, czy dziecko będzie chore czy nie... Oczekiwanie na "takie" dziecko było by dla mnie zbyt ciężkie, ale i tak bym go nie usunęła, nawet gdyby miało tylko rok życia przed sobą. Jeśli dany mu byłby ten rok, to nie mogłabym mu go zabrać ![]() A wracając do ćwiczeń Kegla, to ćwiczę je dość często. Akurat mam dość mocne te mięśnie (jak złapię, to potrafię nie puścić :diabel: ) i ćwiczenia te są dla mnie lekkie i niemęczące.
![]() ![]() |
![]() |
#2170 | |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() Uff, w końcu Was nadrobiłam, a walczę od wczoraj ![]() ![]() Wiem, że mało się udzielam, ale brak czasu, bo młody dalej chory, a ja wróciłam do pracy. Strasznie smutno tu się zrobiło ![]() ![]() ![]() Hope, trzymam za Was mocno kciuki! Co do karmienia, to ja w pierwszej ciąży też nastawiłam się na pierś i pomimo CC pokarm miałam od razu ![]() ![]() ![]() ![]() Poruszałyście temat mężów...ja na swojego nie mogę narzekać, bo trafił mi się wyjątkowy egzemplarz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Także w tym temacie mam duże szczęście ![]() Któraś wspominała o rosole, od kilku dni za mną chodzi ![]() ![]() ![]() Poruszałyście jeszcze temat kawy. Ja w pierwszej ciąży na widok kawy miałam odruch wymiotny. A w tej od początki piję bo mam ochotę ![]() ![]() ![]() Nadal mnie męczą mdłości, na szczęście bez wymiotów. Obiecałam sobie, że w tej ciąży nie będę zajadać mdłości, ale nie wyszło ![]() ![]() Ja dziś o 16:15 mam pierwszą wizytę, mam nadzieję, że zobaczę moją Kruszynkę i Jej serduszko ![]() ![]() Miłego dnia ![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2171 | ||
Zakorzenienie
|
chyba nie pisałam Wam, że od wczoraj ząb mnie zaczął boleć... Dziś próbowałam się zarejestrować gdzieś na kasę chorych i też nieźle się nagimnastykowałam... żaden stomatolog nie przyjmował na kasę w przychodniach, gdzie jest wielu specjalistów z NFZ, znalazłam w necie listę, która okazała się nieaktualna (tam gdzie się dodzwoniłam nie mieli już umowy), ale w końcu znalazłam wykaz lekarzy na stronie NFZ-tu i się udało. Na piątek.
Zamyślona, limit się skończył, to masz się zacisnąć i nierodzić? ![]() ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Magdi, gdzieś czytałam, że w ciąży bezpieczną dawką jest wypicie w ciągu dnia albo 2 herbat, albo 1 kawy.
![]() ![]() |
![]() |
#2172 |
BAN stały
|
Magdi555 W takim razie zaciskam kciukasy i daj znać po wizycie co i jak
![]() Co do kawy to ja też piję. Mój lekarz w jednej kawie dziennie nie widzi żadnych przeciwwskazań ![]() A co do tych inhalacji z soli to, że tak głupio pytam..jak się je robi? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2173 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2174 | |
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Cytat:
![]() A czy jest wśród was jakaś mamusia zatrudniana na umowę zlecenie lub z działalnością, albo bezrobotna? Zastanawiam się jak wtedy rozwiązać problem macierzyńskiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2175 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() My już zaliczyliśmy 1,5godz spacer ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
Teraz jestem na bezrobotnym. |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2176 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Czytałam o sinuprecie, to fakt jest na alkoholu, a ja moim dzieciakom na katar, kaszel i przeziębienie zapodaję pneumolan. Ten syrop jest dla mnie zbawieniem, bo dzieciaki jak chorują, to wiadomo wszystkie na raz i on jest najskuteczniejszy dla nich, parę dni i po infekcji. Nasz pediatra nam go w zeszłym roku polecił i ja mam w zapasie zawsze w razie czego. Co do porodów - miałam zawsze cesarki, uff, chociaż pierwsza ciąża bliźniacza była dla mnie totalnym zaskoczeniem i panicznie się bałam. Ale Marlenka i Nadia urodziły się w 37 tygodniu ![]() Będę zaglądać tu do Was w miarę czaso-możliwości Pozdrawiam i buziaki dla wszystkich !!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2177 | |
Zakorzenienie
|
Witam, wszystkie obecne i przyszłe mamusie
![]() @ powinnam dostać 25 września, dwa testy i badania beta wykazały, że się udało i będę mamusią, niestety jeszcze nie byłam u lekarza ale planuje w najbliższym czasie i tam się wybrać Mam nadzieję, że można dołączyć do Waszego grona ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
DZIEWCZYNY JAK BEDZIECIE MOGŁY KLIKAJCIE NA LINK PONIŻEJ BRAUN
![]() |
#2179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Justyna kliknięte ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2180 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() No i witaj w naszym gronie ![]() Co do kataru - maść majerankowa czyni cuda. Poród - miałam CC, wolałabym chyba SN teraz, ale niestety nie wiem czego oczekiwać ![]() A na dziecko też liczę spokojne, chociaż po pierwszym to pewnie takie samo ruchliwe będzie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2181 |
BAN stały
|
Dziewczyny, dziękuję Wam bardzo za rady odnośni kataru!
![]() ![]() ![]() ![]() Aldrin witaj ![]() Kliknięte ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2182 | |
Zakorzenienie
|
Aby założyć działalność trzeba mieć pomysł a ja nie mam ;/ myślałam kiedyś ale nie wiem co bym mogła robić
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2183 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np., "możliwości" poprawy sytuacji osoby, która obecnie nie ma pracy, okresu ubezpieczenia i prawa do zasiłku (i nie jest absolwentem max 1 m-c ani posłem): 1) znaleźć pracę na umowę o pracę i pracować min. 1 m-c, jeśli po tym miesiącu będzie min. w 3 m-cu ciąży, to jest bezpieczna - umowa zostanie przedłużona do końca ciąży a po niej będzie roczny zasiłek 2) znaleźć pracę na umowę zlecenie, od razu się ubezpieczyć dobrowolnie. Po 3 m-cach może iść na chorobowe. Jeśli pensja była co najmniej równa minimalnej krajowej, to po porodzie rejestruje się w PUP i dostaje zasiłek dla bezrobotnych w przedłużonym okresie (chyba do roku, ale to by trzeba było jeszcze spr) 3) założyć DZG. Po 3 m-cach może iść na chorobowe, a po porodzie na zasiłek macierzyński. Na sam zasiłek może iść po 1 m-cu prowadzenia DZG. W tej opcji można naciągnąć Państwo na sporo kaski, ale tutaj jest kilka dobrze ukrytych haczyków o których mało kto wie, a jak się ich nie spełni, to się nic nie dostanie. No i w każdej chwili można mieć kontrolę z ZUS, który będzie starał się udowodnić, że DZG jest fikcyjna. Tak więc zabawa dość ryzykowna ![]() Aldrin, witam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2184 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aldrin, witaj i gratuluję! ![]()
![]() |
#2185 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ja słyszałam o 3 miesiącach ale pewna nie jestem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
Zakorzenienie
|
My mamy inhalator pierwszy lepszy. Kupiony w aptece pod domem, bo był potrzebny na szybko.
Działa bez zarzutu, eksploatowany kilka razy dziennie. Aaa, no i pamiętajcie, że po inhalacjach trzeba dziecko oklepać. |
![]() ![]() |
![]() |
#2187 | ||
Zakorzenienie
|
DarkLady, chyba wiem o co Ci chodzi...
1 haczyk, na który się możesz złapać, to ubezpieczenie. Jeśli teraz masz zlecenie, to masz ubezp. społeczne, które w przypadku założenia DZG będzie kontynuowane od 1.dnia, tzn na macierzyński będziesz mogła pójść już pierwszego dnia, ale... wysokość zasiłku będzie policzony nie od ostatniej składki którą odprowadzisz (czyli takiej jaką sama sobie ustalisz), tylko z średniej z ostatnich 12 miesięcy ![]() Ale bawiąc się w to, zanim podjęłabym jakąkolwiek decyzję, najpierw skonsultowałabym się z dobrym biurem rachunkowym ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2188 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ilkas wspominała tylko o katarku ![]()
![]() |
#2189 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() a skąd dokładniej jesteś, na północ czy południe od poznania??
![]() ![]() |
![]() |
#2190 | |
Zakorzenienie
|
Ilkas my od dawna stosujemy, raczej przed ukończeniem roku smarowaliśmy już, więc raczej jest ok, to tylko majeranek z małymi dodatkami.
Cytat:
A czy nie wiecie czy na macierzyńskim można pracować na zlecenie lub umowę o dzieło, lub wystawiać rachunki w ramach działalności. Vampirko jestem ci ogromnie wdzięczna za odpowiedź ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.