Świnki Morskie - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-08, 21:05   #2191
aleeekss
Raczkowanie

GG do aleeekss
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...

W swoim życiu miałam już trzy swinki morskie
Śliczne były... Dawałam im jeść conajmniej 3 razy dziennie latem dostawały świeżą zieloną trawke, którą zimą zastępowałam siankiem, oprócz tego ziarka lub kolbe. Zuzia I Fruzia [ bo tak sie nazywały ] przedewszystkim lubiły ogórki
narysuje Twoj nieidealny ideal
i zatopie sie w przestrzeni oczu.

obudzona rano..rozczarowana brakiem czegoś..na co czekałam..
aleeekss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 19:42   #2192
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Dziewczyny ja juz mam bzika na punkcie tych swinek. Nie bylo mnie w domu od wczoraj rano do dzisiaj wieczorem no juz wczoraj wieczorem musialam dzwonic do domu zeby nie zapomnieli dac swinkom jesc i zeby je ode mnie wycalowac paranoja. Ja chyba nigdzie nie wyjade bez nich
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-10, 07:40   #2193
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martyna882 Pokaż wiadomość
Ja daje mojej swince zazwyczaj 1 raz dziennie jesc, czasami dwa. Zastanawiam sie czemu ona non stop tak kwiczy. Najczesciej wieczorem, kiedy juz ma jedzonko wode, jest puszczona po domciu. Wydaje mi sie ze chyba dlatego ze albo jest niedopieszczona albo ze ma za małą klatke, bo wczesniej miala duza ale byla juz cala zesikana i dziórawa i teraz ma taka malutka, ale cały czas ma ta gore podniesiona i wychodzi kiedy chce, nawet w nocy. Wiec nie wiem moze jej czegos brakuje
mala, tzn jakie ma wymiary klatka?
Moje swinki zawsze pisza jak wyjde z pokoju i wroce bo mysla ze mam dla nich jedzenie.
Nie sadze, a wlasciwie jestem pewna, zeby swinka kwikami mowiła Ci, ze ma za mała klatke
Mysle ze domaga sie jedzonka jak moje.
Kiedys jak mialam jedna swinke jej jedynym odgłosem wydawanym tez były kwiki.

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja juz mam bzika na punkcie tych swinek.
ja tez

Cytat:
Napisane przez aleeekss Pokaż wiadomość
latem dostawały świeżą zieloną trawke, którą zimą zastępowałam siankiem
i tu niestety bład jest/był bo swinka musi miec STAŁY DOSTEP do sianka, zawsze o kazdej porze roku. Sciera sobie zabki na nim i w ogole sianka wplywa bardzo dobrze na uklad trawienny...

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-10, 09:27   #2194
kasia_no87
Zakorzenienie

Dzisiaj swinki obudzily sie o 5 rano. Niektore gryzly klatke a jedna piszczala, ale tak dziwnie. Drugi raz w zyciu takie piszczenie slyszalam. To byla raczej Bloo ale nie jestem pewna bo ciemno bylo i nie widzialam. W kazdym badz razie jak uciszalam to przestawala tak piszczec. To nie bylo normalne piszczenie, nie takie jak cos je zaboli tylko takie ciagle. Nie wiecie moze co to takiego Wystraszyla sie czegos

Wklejam fotki Bloo w ulubinym miejscu do spania czyli na srodku mojej poduszki. Zdjecia nie sa cudne bo mam aparat zepsuty i robilam telefonem.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00300.JPG (106,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00301.JPG (111,3 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00302.JPG (102,3 KB, 13 załadowań)
Stary 2007-12-10, 09:43   #2195
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Dzisiaj swinki obudzily sie o 5 rano. Niektore gryzly klatke a jedna piszczala, ale tak dziwnie. Drugi raz w zyciu takie piszczenie slyszalam. To byla raczej Bloo ale nie jestem pewna bo ciemno bylo i nie widzialam. W kazdym badz razie jak uciszalam to przestawala tak piszczec. To nie bylo normalne piszczenie, nie takie jak cos je zaboli tylko takie ciagle. Nie wiecie moze co to takiego Wystraszyla sie czegos

Wklejam fotki Bloo w ulubinym miejscu do spania czyli na srodku mojej poduszki. Zdjecia nie sa cudne bo mam aparat zepsuty i robilam telefonem.
niestety zwierzatka nam nie powiedzą co im dolega, tez moze cos zabolec, ale objawy dopiero widac jak nie jedzą i sa osowiale :-(
Nie martw sie na zapas tylko obserwuj.

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-10, 10:33   #2196
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
. To nie bylo normalne piszczenie, nie takie jak cos je zaboli tylko takie ciagle. Nie wiecie moze co to takiego Wystraszyla sie czegos
.
dalej z Bloo taki grubasek sliczne fotki

jesli to piszczenie nie jest normalne to mogla sie wystarszyc czegos, bo jesliby ja cos bolało to sama z siebie, według mnie, nie piszczalaby, tylko przy dotykaniu chorego miejsca....

U mnie Bibi ma taki przerazliwy, załosny pisk ale on od zawsze taki mial wiec bez trudu rozpoznaje który piszczy

[*] 11.09.2012
Stary 2007-12-10, 13:37   #2197
Lavi92
Zakorzenienie

MOje świnki czasem jak się ciesza to przeciągają swoje kwiki i wychodzi takie "łiiiiiiiiiiiiiiiiiii " czasami trzeba uszy zatykać ^^
Stary 2007-12-10, 13:42   #2198
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
MOje świnki czasem jak się ciesza to przeciągają swoje kwiki i wychodzi takie "łiiiiiiiiiiiiiiiiiii " czasami trzeba uszy zatykać ^^
Ale to nie bylo takie normalne piskanie tylko takie dziwne. Bardzo dziwne. Tak jakby sie bala. Takie na prawde dziwne. Bolec ja na pewno nic nie bolalo. Chyba ze jakiegos robaka mialy w klatce No bo czego sie wystaszyc mogla Jak juz kiedys ktoras swinka tak piszczala (chyba nawet Filipka to byla) to tez sie zastanawialismy z czego to. To takie jednorazowe jest.
Stary 2007-12-10, 19:40   #2199
biedronka19876
Rozeznanie

no ja niestety dałabym wszystko aby usłyszec piszczenie świnki, niestety moja juz dosc dawno nie wydaje pisków niewiem dlaczego niestety. nic jej nie dolega bo jest nadal taka jak była, prócz tego ze wlasnie nie wydaje dzwieków.

fajne foteczki, i swiniaczek przesłodki
biedronka19876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-10, 20:10   #2200
Martyna882
Raczkowanie

No moja swinka ma taka mala klatke, nie wiem dokladnie jakie ma wymiary bo nie mierzylam, jest ona wypuszczana po do domu a w lecie chodzi swobodnie po polu (dobrze jej;p). Wydaje mi sie ze ciagle kwiczy chyba ze jej sie nudzi...
Martyna882 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-10, 20:20   #2201
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biedronka19876 Pokaż wiadomość
no ja niestety dałabym wszystko aby usłyszec piszczenie świnki, niestety moja juz dosc dawno nie wydaje pisków niewiem dlaczego niestety

dlatego ze jest sama, to nie ma z kim pogadac.
Mialam kiedys jedna swinke i tez "tylko" piszczala na jedzenie a nie bylo gruchania itp spraw bo nie miala do kogo.
Przy 2 swinkach widac dopiero co to znaczy swinka

[*] 11.09.2012

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-10, 20:24   #2202
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
a w lecie chodzi swobodnie po polu (dobrze jej;p). Wydaje mi sie ze ciagle kwiczy chyba ze jej sie nudzi...
wypuszczasz swinke luzem na pole podziwiam za odwage i gonie za głupote.
Nawet nie wiesz jak łatwo mozesz stracic prosiaczka.

Swinka NA PEWNO nie piszczy z nudów

[*] 11.09.2012
Stary 2007-12-10, 20:28   #2203
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
No moja swinka ma taka mala klatke, nie wiem dokladnie jakie ma wymiary bo nie mierzylam, jest ona wypuszczana po do domu a w lecie chodzi swobodnie po polu (dobrze jej;p). Wydaje mi sie ze ciagle kwiczy chyba ze jej sie nudzi...
Dobrze by ylo jakby miala jakiegos kumpla do gryzienia sie (od kiedy mam swinki jeszcze zadne nie spaly przytulone do siebie albo cos, sa sobie obojetne albo troche sie gonia). I nie puszczaj jej samej do piegania po polu bo moze ja jakies zwierze zaatakowac, a szkoda swinki. Albo moze sie czegos wystaszyc na smierc (tak jak moja Filipka wystaszyla sie psa bo zaczal szczekac kolo niej a nie byla sama na dworze ;( ) To jest b.niebezpieczne, a wogole zawsze powinna miec jakis daszek zeby sie mogla schowac przed sloncem.

biedronka19876 Moze nie ma potzreby piskania, albo nie ma dokogo Moze tez powinnac pomyslec o drugiej swince? A moze ma cos z gardlem? Nie piszczy nawet jak slyszy lodowke, reklamowke czy inne To musi byc zdesperowana

ehh motylek mnie wyprzedzila
Stary 2007-12-11, 09:14   #2204
biedronka19876
Rozeznanie

Arrow Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...

Cytat:
biedronka19876 Moze nie ma potzreby piskania, albo nie ma dokogo Moze tez powinnac pomyslec o drugiej swince? A moze ma cos z gardlem? Nie piszczy nawet jak slyszy lodowke, reklamowke czy inne To musi byc zdesperowana

ehh motylek mnie wyprzedzila

Cytat:
Napisane przez motylek1007
dlatego ze jest sama, to nie ma z kim pogadac.
Mialam kiedys jedna swinke i tez "tylko" piszczala na jedzenie a nie bylo gruchania itp spraw bo nie miala do kogo.
Przy 2 swinkach widac dopiero co to znaczy swinka

Moja świnka ma chyba ok 5 lat. sama dokladnie niewiem, mam ja od ponad 4,5 roku i niewiem ile miala ja poprzednia wlascicelka,gdyz ja dostałam. Kiedys kwiczała na wszystko, jak sie wchodzilo do pokoju, jak leciala muzyka , a teraz nie reaguje na nic, na jedzenie tez nie. Chcialam druga świnke, jednak mialam swinke kolezanki pod opieka i moja jej nie akceptowała-atakowałaja jednym slowem.
biedronka19876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-11, 09:20   #2205
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biedronka19876 Pokaż wiadomość
Chcialam druga świnke, jednak mialam swinke kolezanki pod opieka i moja jej nie akceptowała-atakowałaja jednym slowem.
to zalezy jak postepowalas, jakiej byla płci, gdzie je zapoznawałąs, duzo tego a nie chce mi sie rozpisywać bo nie zamierzasz miec drgiej wiec te info wpadnie jednym uchem, wypadnie drugim.

Gdybym ja siedziala sama w klatce x czasu i nie mialabym z kim pogadac tez by mi sie nie chcialo juz odzywac....

[*] 11.09.2012
Stary 2007-12-11, 14:20   #2206
karolkaa902
Raczkowanie

GG do karolkaa902

kapalam felka hihih ale piszczal i chciał wyjsc ale juz pozniej siedzial spokojniutko i ladnie nawet gdy go suszylam i tak pieeknie pachnie teraz hihi . ale wiecie co zauwazylam?
ze w przednich lapkach chyba 2 pazurki mu rosna w rozna strona..normalnie biega itp. wiec ne widac zeby go bolalo,ale mzoe ma za dlugie?moze powinnam obciac?choc ciezko bo sie wyrywa;p hmm myslicie ze to grozne?
karolkaa902 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-11, 17:07   #2207
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolkaa902 Pokaż wiadomość
kapalam felka hihih ale piszczal i chciał wyjsc ale juz pozniej siedzial spokojniutko i ladnie nawet gdy go suszylam i tak pieeknie pachnie teraz hihi .
mam nadzieje, że naprawde była taka potrzeba zeby go umyc....

Cytat:
Napisane przez karolkaa902 Pokaż wiadomość
ale wiecie co zauwazylam?
ze w przednich lapkach chyba 2 pazurki mu rosna w rozna strona..normalnie biega itp. wiec ne widac zeby go bolalo,ale mzoe ma za dlugie?moze powinnam obciac?choc ciezko bo sie wyrywa;p hmm myslicie ze to grozne?
to czeste u swinek, kiedys mial zle przyciete i tak zostało. Mozesz przyciac (lub wet jesli sie boisz) ale uwazaj na nerw bo go zaboli

[*] 11.09.2012
Stary 2007-12-11, 19:03   #2208
Lavi92
Zakorzenienie

Zastanawia mnie to kwikanie... Może poprostu jj sie tak uwidziało i tak pisnęła.

ja jak obcinam moim pazurki to : Ja trzymam swinie w rękawiczkach, tato obcina ^^
Wyrywają się, i gryzą niesamowicie
Stary 2007-12-12, 22:47   #2209
karolkaa902
Raczkowanie

GG do karolkaa902

NO JUZ 4 DNI BEDZIE PO KEPIELI I NAWET ZAUWAZYLAM ZE MNiej sie drapie czyli moze mial cos ze skora? nie wiem...dostaje witaminki i alertec w kropelce bo tak weterynarz mi mwoil zeby podawac bo moze alergik. pachnie ii ma teraz takie sterczace wloskii ;d i nic sie mu nie dziele ) tylko zrobil sie taaaki niedoobry!!i wiecie co robi?nie je z zawieszonej miseczki tylko zaraz ja sciaga!! i nawet uchwyt wyciagam z kaltki bo tak wojuje ze sie boje zeby sobie nie zrobil krzywdy . a co do paznokietek przycielam mu troszke ale malutko,czytalam i widzialam gdzie i ile mozna(pozatym robilam to te zpoprzednim zwierzakom) takze wszytsko pod kontrolka! tylko chce jeszcze przeciac pare szczebelkow i domek wyniesc poza(zeby mial przejscie) bo tak usorl ze klatka zrobila sie malusienka ale ejst po prostu cuudnyy moj łobuz;dhehe pozdrawiam;d
karolkaa902 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-14, 17:09   #2210
Lavi92
Zakorzenienie

Mam takie pytanko, bo widziałam że pani Czandorka ^^ ma takie śliczne, norki polarowe chyba
Czy świninki do tego sikają?
Stary 2007-12-14, 18:21   #2211
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Mam takie pytanko, bo widziałam że pani Czandorka ^^ ma takie śliczne, norki polarowe chyba
Zaloze sie ze tak
Stary 2007-12-14, 19:15   #2212
Lavi92
Zakorzenienie

Ehh dobrze mi się wydawało.. bo kurcze, ciekawe takie norki, moim by się spodobały
Stary 2007-12-14, 19:19   #2213
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:

[*] 11.09.2012

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-15, 10:40   #2214
Judyta~
Raczkowanie

Niestety. Ja uszyłam mojej śwince sama norkę z ręcznika - zasikana na wylot już pierwszego dnia. Teraz leje namiętnie na hamak z szalika, na którym uwielbia leżeć, po prostu leje pod siebie. Najgorsze, że nie wiadomo jak z tym walczyć...
Judyta~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-15, 10:53   #2215
kasia_no87
Zakorzenienie

Z tym sie nie da walczyc, one po prostu tak robia. Chociaz ja zauwazylam ze jak im zmienilam norki na hamaczki to maja je suche (no czasami im sie zdarzy), raczej robia na nie kupki.

Zauwazylam ze ostatnio jak nie zwracam uwagi na gryzienie szczebli to pogryza chwile i jest cicza. Teraz daje im jedzenie dopiero jak wstane, czyli kolo 10-11 No to juz mi tata swinek nie wyrzuci. Pod koniec tygodnia przyjezdza to zobaczym wogole co powie na 4 swinki. Chociaz tak szczerze to wisi mi to co powie i tak nie mieszka z nami na codzien wiec nie ma nic do gadania :P
Stary 2007-12-15, 12:30   #2216
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Judyta~ Pokaż wiadomość
Niestety. Ja uszyłam mojej śwince sama norkę z ręcznika - zasikana na wylot już pierwszego dnia. Teraz leje namiętnie na hamak z szalika, na którym uwielbia leżeć, po prostu leje pod siebie. Najgorsze, że nie wiadomo jak z tym walczyć...

moje leja ale tylko na swieżo wyprane i raz, potem juz nie ale bobki zostawiaja i tak

[*] 11.09.2012
Stary 2007-12-15, 13:19   #2217
Judyta~
Raczkowanie

Dziewczyny, mam pytanie trochę z innej beczki - jakie to są trociny bezpyłowe i gdzie to dostać, w zoologicznych powszechne są chyba tylko takie zwykłe? od maty Zuzanka trochę zaśmierduje - siuśki nie wchłaniają się od razu i leży na nich, w związku z tym tyłek jest zażółcony i lekko śmierdzi. Czekam z kąpielą na zakończenie kuracji pryskania (Zuzia jest już prawie zdrowa ), ale chciałabym zmienić matę na trociny i żwirek drewniany i zobaczyć jak to się sprawdzi.
Żwirek już mam - Super Cat's Uni Natura Zoocenter (bardzo dobry, nawet tani, ale z drzew sosnowych, z tego co wiem, wszystkie drewniane żwirki są z sosnowych, czy to nie będzie trujące? Coś mi się obiło o uszy, że opary są trujące), jakie mam kupić trociny do tego? Chodzi mi o to, aby zminimalizować ryzyko kichania i prószenia.
A może żwirek i na to gorsze siano jako podłoże tam, gdzie śpi? Do jedzenia ma Zuzalę, z drugiej strony i tak pewnie będzie to gorsze jeść.
Co myślicie? Dzisiaj jadę na zakupy i nie wiem na co się zdecydować.
Judyta~ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-15, 14:59   #2218
TOMORROW
Zakorzenienie

zażyczyłam sobie pod choinkę klatkę dla świnki no i niefajne rzeczy wyniknęły
TŻ kupił klatkę 60 x40, niby wcześniej w takiej w sklepie widzialam kilka świnek i wydawała mi się przestronna, ale jak teraz na nią patrzę, i wyobrażę sobie już jak dorośnie ta świnka (której nie mam jeszcze) to jakaś taka mała się wydaje, co wy myślicie o takich wymiarach?

TŻ na mnie krzyczy, że pewnie nie wymienią mu i że klatka nie jest do biegania

dodam, że zamierzam urządzić cały pokój pod swinkę, żeby mogła stale biegać, żeby nigdzie się nie zaklinowała, nie pogryzła kabli
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-15, 18:20   #2219
Lavi92
Zakorzenienie

Ja mam 35x58 i jest wystarczająca. A mam świnkax2 ^^ jedna wieeelka druga mniejsza, oczywiście nie siedzą w niej cały czas tylko maja wybieg zrobiony.

Świninki miały cały pokój do dyspozycji ale zrezygnowałam z tego iz było baardzo dużo sprzatania pozatym w najmniejsza szczeline się wcisnęły

Kiedyś, to było kilka dni po kupieniu Ines, wchodze do pokoju, wołam a tu tylko jedna swinka przychodzi.. ja patrze co jest grane.. szukam wszędzie gdzie tylko sie dało, gdzie świnki uwielbiaja przesiadywac.. nie ma. Tak się przeraziłam że coś jej się stało, przeszukałam cały dom. Coś mnie podkusiło żeby otworzyc szafę... otwieram a tu kto? Pineska sobie śłodko śpi na dole

Myślałam że zawału dostanę
Stary 2007-12-15, 19:16   #2220
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TOMORROW Pokaż wiadomość
TŻ kupił klatkę 60 x40, niby wcześniej w takiej w sklepie widzialam kilka świnek i wydawała mi się przestronna, ale jak teraz na nią patrzę, i wyobrażę sobie już jak dorośnie ta świnka (której nie mam jeszcze) to jakaś taka mała się wydaje, co wy myślicie o takich wymiarach?
według mnie za mala...dla malej swinki moze i na poczatek tak ale pozniej trzeba by kupic m.in 80tke...

[*] 11.09.2012
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości