![]() |
#2191 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy LIPCOWE 2019- świeże II kreseczki
Cytat:
Dziecko ma wstać samo a potem chodzic bokiem przy meblach, bo to ważne dla wzmacniania obręczy miednicznej i tyle. Potem samo pójdzie do przodu i już. Natura tak to wymyśliła. Natura nie miała pchaczy, chodzików i - moim zdaniym tych najgorszych - skoczków ![]() Cytat:
Kółkowa jest prosta, ale no trzeba umieć to motać. Ja probowalam, ale mojemu mlodemu siniała jedna noga - nawet doradczyni nie wiedziala czemu, bo wszystko bylo poprawnie. To nie chodzi tylko o to, zeby dziecko do siebie 'przypiąć'. Trzeba to zrobic naprawde poprawnie, mocno podociagac - zadnych luzow - dziecko ma byc scalone z rodzicem, nie moze wisiec, nie moze miec obciazonego kregoslupa. Dlatego ja radze grupe na fb o chustowaniu i poszukac doradce od tego, jesli sie chce sprobowac. Na yt sa filmiki na kanale domowaTV i ona tam fajnie pokazuje. Doradcy chustowania raczej odradzaja elastyki ale ja mam na poczatek i zamierzam jej uzywac - jest otyle latwiejsza, ze sie ja wiaze na sobie, a potem wklada dziecko, bo przy tkanych trzeba motac z dzieckiem na reku i jest troche szarpaniny :P Nie kazde dziecko polubi. a mysle, ze elastyk na poczatek moze byc ok, bo sie nie nadwereza dziecka tak i mozna sprobowac, czy w ogole warto zainwestowac w tkana. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ksiązek jest wiele, ale warto szukac dobrych źródeł. Mnie serio pomogły ksiązki mojego męża ze studiow o neurologii dzieciecej (mial tam wyszczegolnione wszystkie odruchy, ktore sa a potem zanikaja i kiedy powinny zanikac - wszystkie pozycje atos itd) i o rozwoju psychomotorycznym. Tak naprawde nie musza to byc wcale poradniki dla rodzicow.
Michaś +03.07.2015 12tc. Mikołaj <3 28.05.2016 Hania <3 28.06.2019 Edytowane przez mala_biegaczka Czas edycji: 2018-12-28 o 07:50 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2192 |
Konto usunięte
|
Manami, gratuluję
![]() Z tymi poradnikami to też trzeba uważać na takie głupotki jak "dziecko musi się wypłakać" ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2193 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka z pokoju w pracy też jest w ciąży. 11 tydzień, być może na porodówce się zobaczymy. Choć nie dziwię się, że na razie jest pełna obaw. 40 lat, przebyte poważne choroby, wycięta tarczyca... W dodatku z zaskoczenia, bo przez 10 lat mówiono jej, że to niemożliwe, że nie będzie miała dzieci. A jednak cuda się zdarzają.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2194 |
Zakorzenienie
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;8629164 9]Manami, gratuluję
![]() Z tymi poradnikami to też trzeba uważać na takie głupotki jak "dziecko musi się wypłakać" ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] No to jest to, że są poradniki od tych propagujących metody typu 3-5-7, poprzez "Język niemowląt" Tracy Hogg aż do "Rodzicielstwa bliskości Searsów". Mnie nic z tego nie odpowiada w 100%, ale warto z każdą metodologia się zapoznać i w ramach własnego rozumu dobrać z każdej coś, co nam odpowiada. Ja np. lubie założenia rodzicielstwa bliskości, ale nie w 100%. Nie jestem przykładowo za tym, żeby dziecko spało z rodzicami tak długo jak potrzebuje (czyt. aż samo zdecyduje, że chce spać u siebie w pokoju) i tym podobne. U nas młody od 10. miesiąca życia śpi u siebie w pokoju. Jak ma potrzebę, gorszy czas - sypia z nami, ale nie jest to regułą. Nigdy nie zostawiłabym go samego - kiedy potrzebuje bliskości czy poczucia bezpieczenstwa, to to otrzyma, ale najczęsciej śpi u siebie i nie ma z tym problemu.
![]() |
![]() |
#2195 | |
Polka Ogarniaczka
|
Ja zamówiłam "Pierwszy rok z życia dziecka" i "Najszczęśliwsze niemowle w okolicy", zobaczymy, czy mi podejdą te książki, bo o ile nie boję się tzw. obsługi dziecka, to mam największe wątpliwości co do samego wychowania - oboje z Tż pochodzimy ze skrajnie różnych domów, mój był patologiczny i czuję się mega zagubiona pod tym względem
![]() ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2196 |
Zakorzenienie
|
Obslugi dziecka uczylam sie sama, niektore rzeczy przychodzily instynktownie a jak czegos nie wiedzialam, to szukalam na forach i poradnikach albo ostatecznie dzwonilam do mamy.
Niestety nie uniknelam "dobrych rad" od znajomych. Corka dlugo nie siedziala wiec ludzie twierdzili, ze powinnam ja tego nauczyc obstawiajac poduszkami. W mojej dalszej rodzinie, jedna osoba dorobila sie w ten sposob krzywego kregoslupa ![]() Wiedzialam, ze na kazdego pora musi przyjsc sama a jak nie, to lekarz, ale ludzie lubia sie wtracac. Tak samo wsadzanie do chodzikow czy skoczkow dzieciakow, ktore jeszcze nie siedza- efekt ten sam. Ogolnie toleruje jedynie chodziki- pchacze bo tam dziecko samo wstaje, gdy jest gotowe i w kazdej chwili moze usiasc na podloge gdy sie zmeczy. Z rozszezaniem diety tez dobrych rad nie zabraklo "daj parowke", "nie cackaj sie tak z osobnym gotowaniem zupek, daj normalny obiad" i wiele innych. A i oczywiscie sposob ubierania. Za cienko/za grubo/ zaloz dziecku czapke, ludziom sie nie dogodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2197 |
Konto usunięte
|
O sposobie ubierania to można epopeję pisać
![]() ![]() Prawda jest taka że i tak błędów nie unikniemy bo jesteśmy tylko ludźmi. Ważne co zrobimy potem, po uświadomieniu sobie jaki błąd popełniliśmy. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2198 |
Zakorzenienie
|
Ludziom sie nie dogodzi. Ja staralam sie sprawnie ignorować rady, bo tłumaczenia sie nie sprawdzily. Czasem coś powiedziałam jak już nie wytrzymywałam. Moja mama jak już 'moje' metody się sprawdziły to zmienila trochę zdanie na temat sadzania i prowadzania bo zobaczyla ze córka rozwija się mimo wszystko prawidłowo, a widzi jak mojego brata syn(mlodszy troche od Zosi) był sadzany i sie bujał we wszystkie strony albo jak go ciagają za rączki (według nich prowadzają) i sama zaczęła to negować. Ze taki biedny ten maly sie giba na wszystkie strony, ledwo trzyma. No i ja nie musialam łazić w niewygodnej pozycji bo ona musi byc prowadzana, duża wygoda
Zycie dużo u nas zweryfikowało, jak ta Mała istotka przyszla na świat to zrozumiałam idee rodzicielstwa bliskości, wczesniej mialam bardziej surowe poglądy. Wiadomo ze kazdy bedzie mial swoje poglady, nie zmienimy tego, ale ja uważam ze warto korzystac z tej wiedzy co mamy, kiedyś jej brakowało, nie było takiego dostępu do inf. Mój teściu fizjoterapeuta, ale nie od dzieci, jak nosił Małą za niemowlaka to mnie o skręt kiszek przyprawial.
And darling I will be loving you 'til we're 70(...) Oh me I fall in love with you every single day And I just wanna tell you I am ![]() (...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam, spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś, choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2199 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja sama teraz czytam kolejna czesc - Najszczeslisze dziecko w okolicy. I jedna i druga kupilam za pozno ![]() ![]() Ta teraz tez za pozno, bo opisuje 'bunt' 18-30 miesiecy, a moj mlody ma juz hmm... 31 miesiecy (dzis idealnie wkonczy ![]() ![]() Cytat:
Moja obsesja sa dzieciece stopy - czesto zwracam uwage na to, jak dzieci stawiaja stopy, bo moj syn urodzil sie z wada i bardzo teraz kontroluje. Ja sama koslawie mocno i nikt niestety nigdy na to uwagi nie zwrocil. Moze kiedys cos z tym zrobie. Buty zawsze zdzieram od srodka mocno ![]() Mnie na szczęście te komentarze o czapeczkach omijają - Angielki az za bardzo rozbierają moim zdaniem dzieci wiec polskie dziecko na ulicy poznasz, bo ma czapkę w zimie - angielskie dzieci rzadko maja czapki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2200 |
Konto usunięte
|
O tak, koniecznie czapki uszatki zawiązywane pod szyją na każdą porę roku
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2201 | |
Polka Ogarniaczka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2202 |
Zakorzenienie
|
Oj tak, teściowa pewnie będzie zdziwiona dlaczego dzieć przy 30 stopniach nie chodzi w grubej czapie. Zawsze ją rusza dziecko bez czapki, nieważne jaka pogoda.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2203 |
Zakorzenienie
|
W sierpniu bylismy na urlopie w Polsce, jak był te hiper upały po 37 stopni, i widziałam raz pod galeria babcię z wózkiem - dziecko miało czapeczkę, gondola miała bude rozłozona zeby wiadomo - od slonca osłaniac, ale nie miala rozsunietego z tylu tego wywietrznika do dodatkowego przewiewu ale co NAJGORSZE - na tej gondoli byla nalozona ta zimowa nakladka oslaniajaca nogi. Piekarnik... To byl serio najgorszy widok jaki przezylam z dziecmi w roli glownej. spacerowala w kolko w najwiekszym sloncu, zamiast durna isc do cienia. Nawet ze wzgledu na siebie samą.
![]() |
![]() |
#2204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Takie baby to bym sama włożyła do takiego piekarnika ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2205 |
Konto usunięte
|
To wcale nie taki rzadki widok.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2206 |
Zakorzenienie
|
Ja sama okrywałam wózek pieluchą
![]()
![]() |
![]() |
#2207 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2209 |
Zakorzenienie
|
Ja też z tych co nie mają pojęcia o dzieciach. Nawet nigdy nie było żadnego w moim otoczeniu, więc nie wiem kompletnie nic...
Odebrałam wyniki prenatalnych i ogólnie wszystko ok, termin mi pokazuje na 30.06, więc trochę wcześniej. Jedyne co mnie zmartwilo to ryzyko zahamowania wzrostu w 37 tygodniu 1:360, a ryzyko porodu samoistnego przed 34 tygodniem 1:124. To drugie wydaje mi się bardzo duże, jak oni to szacują? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2211 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tą pielucha na gondoli to z dwojga złego już wolę tetre, niż ta osłonkę na zimę. Chyba większą krzywdę można zrobić dziecku osłonką niż tetra więc też sobie nie wrzucajcie. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2212 |
Zadomowienie
|
Witam się. Byłam dzisiaj na wizycie i z kropkiem wszystko ok no i znowu wychodzi że chłopak
![]() ![]() ![]() Sent from my SM-G920F using Wizaz Forum mobile app
![]() |
#2213 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2214 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W sumie to można mnie dopisać bo juz jestem jakas spokojniejsza ![]() Sent from my SM-G920F using Wizaz Forum mobile app
![]() |
![]() |
#2215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2217 |
Polka Ogarniaczka
|
No i super
![]() ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#2218 |
Zadomowienie
|
18.01 tylko Nie wiem czy to jednak trochę nie za późno...
Sent from my SM-G920F using Wizaz Forum mobile app
![]() |
#2219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2220 |
Zakorzenienie
|
patryska - super! I gratuluję poznania płci
![]() Ja mam tp na 13.07, prenatalne 8.01.
And darling I will be loving you 'til we're 70(...) Oh me I fall in love with you every single day And I just wanna tell you I am ![]() (...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam, spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś, choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.