Mycie włosów odżywką - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-17, 09:33   #2191
_tysia_
Raczkowanie

Dot.: Mycie włosów odżywką

Cytat:
Napisane przez _Sarenka_ Pokaż wiadomość
jak zaczynam myć włosy(namoczenie wodą) to leci piana z poprzedniego mycia.
Jak to możliwe? Postaraj się płukać włosy 3 razy tyle czasu ile je myjesz. Jeśli to nie pomoże to problem tkwi w czymś innym
_tysia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 09:52   #2192
_Sarenka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _tysia_ Pokaż wiadomość
Jak to możliwe? Postaraj się płukać włosy 3 razy tyle czasu ile je myjesz. Jeśli to nie pomoże to problem tkwi w czymś innym
ale ja płucze włosy naprawdę długo. W czym tkwi ?
_Sarenka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 10:06   #2193
_tysia_
Raczkowanie

Może zmień szampon na delikatniejszy? Szczerze to chyba nie potrafię Ci pomóc
Stary 2012-07-17, 10:09   #2194
_Sarenka_
Zadomowienie

Ale zmieniam, z każdym jest to samo, a szczególnie z odżywką. Muszę chyba po prostu płukać godzine włosy.
Stary 2012-07-17, 10:23   #2195
weronka19
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez versatille Pokaż wiadomość
Takie coś to mi się jeszcze nie zdarzyło

Na puch pomaga ograniczenie czesania.
Jeżeli masz falowane albo kręcone włosy to staraj się nie czesać suchych.
No właśnie moje włosy są proste raczej tylko końcówki się wywijają, a prostowłose to właśnie na sucho powinny czesać
Mam nadzieję, że mycie odżywką pomoże mi się uporać z problemem puszenia
weronka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 10:45   #2196
_tysia_
Raczkowanie

weronka19 - może spróbuj też nakładać kroplę oleju na końcówki po myciu ( może być połączony z kroplą jedwabiu). Na mój lekki puch pomaga
Stary 2012-07-17, 17:08   #2197
weronka19
Rozeznanie

Cytat:
weronka19 - może spróbuj też nakładać kroplę oleju na końcówki po myciu ( może być połączony z kroplą jedwabiu). Na mój lekki puch pomaga
Właśnie cały sęk w tym, że one się na końcach nie puszą tylko bejbiki, te krótkie i te dłuższe... Tak jakby one były kręcone i się podwijają w każdą możliwą stronę na końcach włoski mam suche, ale w miarę zdyscyplinowane. Już nie wiem co mam tym moim włosom zrobić, mięciutkie, rozczesują się idealnie, a takie cyrki odstawiają Widać to mniej więcej na zdjęciu (trochę niewyraźne)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10072012090[1].jpg (89,6 KB, 118 załadowań)
Stary 2012-07-17, 17:11   #2198
weronka19
Rozeznanie

Cytat:
Ale zmieniam, z każdym jest to samo, a szczególnie z odżywką. Muszę chyba po prostu płukać godzine włosy.
Jak szamponem myjesz to też następnym razem leci Ci piana z poprzedniego mycia??
Stary 2012-07-18, 08:15   #2199
_tysia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez weronka19 Pokaż wiadomość
Właśnie cały sęk w tym, że one się na końcach nie puszą tylko bejbiki, te krótkie i te dłuższe... Tak jakby one były kręcone i się podwijają w każdą możliwą stronę na końcach włoski mam suche, ale w miarę zdyscyplinowane. Już nie wiem co mam tym moim włosom zrobić, mięciutkie, rozczesują się idealnie, a takie cyrki odstawiają Widać to mniej więcej na zdjęciu (trochę niewyraźne)
Nawilżaj, nawilżaj i jeszcze raz nawilżaj, a myślę, że problem z czasem zniknie Potrzeba czasu. Śliczne włosy Mam podobną długość, ale chcę jeszcze zapuścić do wcięcia w talii
Stary 2012-07-19, 07:14   #2200
weronka19
Rozeznanie

Dzięki Wszystko można powiedzieć o moich włosach, ale nie to, że są śliczne A wczoraj w ramach dołka chciałam lecieć do fryzjera i je obcinać ale się opamiętałam bo już za długo zapuszczam

Właśnie mam na długości włosów olej z pestek winogron a na skalpie maskę drożdżową, ciekawe czy dam radę zmyć to odżywką
Stary 2012-07-19, 10:07   #2201
kuleczkka
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki Wszystko można powiedzieć o moich włosach, ale nie to, że są śliczne A wczoraj w ramach dołka chciałam lecieć do fryzjera i je obcinać ale się opamiętałam bo już za długo zapuszczam

Właśnie mam na długości włosów olej z pestek winogron a na skalpie maskę drożdżową, ciekawe czy dam radę zmyć to odżywką
Nie obcinaj - ładne są, tylko na przesuszone trochę wyglądają. Spróbuj też dać olej na odżywkę! Dużo masek na długo (folia i czapka) i szybko będą nawilżone.
kuleczkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 20:08   #2202
weronka19
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kuleczkka Pokaż wiadomość
Nie obcinaj - ładne są, tylko na przesuszone trochę wyglądają. Spróbuj też dać olej na odżywkę! Dużo masek na długo (folia i czapka) i szybko będą nawilżone.
Co to znaczy dać olej na odżywkę?? Ja olejuję przed myciem ewentualnie trochę olejku jak schną, wtedy się przygładzają a przesuszone są bo były 6 lat prostowane i za to należy mi się ale żadna fryzjerka nie wpadła na pomysł, że jak mam włosy podwijające się to trzeba je ciąć na prosto a nie cieniować no a jak je już trochę doprowadziłam do ładu to 2 miesiące temu inna mądra fryzjerka mi je spaliła rozjaśniaczem... Raz w życiu poszłam do fryzjera malować włosy i źle na tym wyszłam, więcej nie pójdę
Stary 2012-07-19, 20:13   #2203
kuleczkka
Rozeznanie

dać odżywkę - tylko taką najnaturalniejszą (albo roztwór odżywki i wody) i na to olej i to zostawić na tyle ile zostawiasz!
Stary 2012-07-19, 20:39   #2204
weronka19
Rozeznanie

Dopytam, bo chcę dobrze zrozumieć Czyli myję włosy odżywką (albo szamponem i nakładam odżywkę) i jak je już porządnie wymasuję (znaczy skalp ) to na to ciut oleju i zostawiam na te parę minut i spłukuję wodą??
Stary 2012-07-19, 21:32   #2205
kuleczkka
Rozeznanie

nie, dajesz odżywkę (ja mam rozwór odżywki w wodzie - pewnie to bedzie raczej zawiesina dla ścisłości) i tym psikam włosy - na to daje olej i ide spać! Rano myję włosy szamponem (oststnio eksperymentuję z odżywką - nie jest fatalnie ale raczej jestem nadal na nie dla zmywania oleju odżywką) potem odżywka d/s i ostatnio spray dla zabezpieczenia włosów
Stary 2012-07-20, 07:28   #2206
weronka19
Rozeznanie

kuleczkka - dzięki za pomysł i za wyjaśnienie teraz wreszcie rozumiem pewnie to wypróbuję niedługo, tylko muszę znaleźć odżywkę bez tych wszystkich alkoholi, bo może od tego te moje włosy takie marudne są i na całą noc to bym się bała chyba...
Stary 2012-07-20, 10:07   #2207
_tysia_
Raczkowanie

Ja ostatnio olejowałam włosy na isane jednak bałam się iść z tym spać. I nie bez powodu na odżywkach jest napisane żeby nakładać je na 5 minut, czy one nie zadziałają szkodliwie jak je się nałoży na tak długo ?

Waga: 70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60
Ćwiczę z Ewą od 23.05

Stary 2012-07-20, 19:57   #2208
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Ja ostatnio olejowałam włosy na isane jednak bałam się iść z tym spać. I nie bez powodu na odżywkach jest napisane żeby nakładać je na 5 minut, czy one nie zadziałają szkodliwie jak je się nałoży na tak długo ?
Przypuszczam, że to coś w rodzaju chwytu reklamowego: wystarczy 5 minut i włosy lśnią.
A poważniej, jeśli w odżywce nie ma składników, które mogą podrażnić, to nie bałabym się.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 08:50   #2209
weronka19
Rozeznanie

A ja dostałam właśnie takiego łupieżu, że szok i nie wiem czy to nie wina isany, bo tylko ją ostatnio wprowadziłam jako nowość w pielęgnacji czy któraś z Was miała może po niej łupież??
Stary 2012-07-21, 15:43   #2210
_tysia_
Raczkowanie

Cytat:
A ja dostałam właśnie takiego łupieżu, że szok i nie wiem czy to nie wina isany, bo tylko ją ostatnio wprowadziłam jako nowość w pielęgnacji czy któraś z Was miała może po niej łupież??
Nie słyszałam nigdy, żeby kogoś podrażniła. Jest raczej delikatna.. Może to wina czegoś innego?

Waga: 70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60
Ćwiczę z Ewą od 23.05

Stary 2012-07-23, 18:21   #2211
Natalia_z
Raczkowanie

Cytat:

Ja miałam łupież na początku mycia odżywką, co prawda pottersem, ale myślę, że tu już nie jest ważne, którą odżywką się myje. Poradziłam sobie po prostu tak, że umyłam włosy szamponem przeciwłupieżowym, kolejne mycie to babydream, a potem wróciłam do odżywki. To chyba po prostu reakcja obronna skóry na zmianę metody mycia. W tej chwili używam co jakiś czas szamponu, ale w dużych odstępach czasowych i myję dzień w dzień odżywką. Problemy z łupieżem nie wróciły. Nawet więcej, po farbowaniu włosów mam taką tendencję do krótkotrwałego łupieżu (wysuszona skóra głowy), ale mycie odżywką pomaga od razu.

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Przypuszczam, że to coś w rodzaju chwytu reklamowego: wystarczy 5 minut i włosy lśnią.
A poważniej, jeśli w odżywce nie ma składników, które mogą podrażnić, to nie bałabym się.

Też się zgaszam z tą opinią. Na opakowaniach odżywek, balsamów są z reguły napisane bzdury jeśli chodzi o czas trzymania. Pewnie w statystykach wychodzi marketingowcom, że informacja " spłukac po minucie" zachęci więcej klientek do zakupów. Sama trzymam wszelkie nawilżające mazidła ok. 30 minut i to tylko dlatego, że nie mogę sobie pozwolić na całą noc ( w dniach roboczych). A w weekend? Szaleję ile się tylko da.

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

Ja mam z kolei inne pytanie. Jak myję odżywką, ale z takich czy innych przyczyn nie mogę nałożyć innej odżywki po myciu, to zgodnie z sugestią jednej (albo niejednej) forumowiczki pozostawiałam takiego pottersa na głowie jeszcze parę minut. I wiecie nie wiem o co chodzi, ale wysuszał????? Potem hegron, to samo. Zdziwiłam się, bo generalnie nie powinny mi się włosy teraz nagle przesuszać, jak na nie chucham i dmucham. Spróbowałam dzisiaj znowu z hegronem, ale już bez przetrzymywania, koniec mycia, spłukiwanie! I mam włosy jak na początkach stosowania odżywek do mycia (czyli wtedy, kiedy spłukiwałam od razu). Mięsiste, lśniące itp. Czy te odżywki są tak dobre do mycia, że do odżywiania się całkiem nie nadają?
Ps. Proszę bardzo o opinie o odżywkach alterra. Ja jestem rozczarowana. A tak pięknie pachnie ta, którą mam.....
Natalia_z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-25, 17:38   #2212
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Cytat:
Basia ma rację. Ja dodam tylko jeszcze, że podstawowym składnikiem odżywki jest woda. Jeśli nie pozwalamy jej odparować, to może rozmiękczyć włos. Dlatego kuracji głębokoodżywiających nie powinno się przeprowadzać dłużej niż do godziny. Odbywaja się pod czepkiem, w wilgotnym środowisku.
Możesz więc zostwić odżywkę na całą noc, ale nie pod czepkiem i ręcznikiem. Pozwól wodzie odparować.

Cytat:
Napisane przez Natalia_z Pokaż wiadomość
Ja miałam łupież na początku mycia odżywką, co prawda pottersem, ale myślę, że tu już nie jest ważne, którą odżywką się myje
Owszem, jest. Większość odżywek zawiera IPA (Isopropyl Alcohol), które potrafi mocno podrażniać i wysuszać. Uwielbiam Pottersa aloesowego, ale nie mogę myć nim bez zmieny. Zawsze mam pod ręką Hegron (nie zawiera IPA) i Jantar, który wcieram regularnie.

Cytat:
Czy te odżywki są tak dobre do mycia, że do odżywiania się całkiem nie nadają?
Jest to całkiem prawdopodobne. To lekkie w większości produkty, więc moga nie wystarczyć włosom do odżywienia.

Cytat:
Ps. Proszę bardzo o opinie o odżywkach alterra. Ja jestem rozczarowana. A tak pięknie pachnie ta, którą mam.....
Sporo opinii znajdziesz w KWC.
To specyficzne odżywki. Nie dość, ze zawierają alkohol, zatem trzeba uważać, to jeszcze najlepiej działają po dłuższym czasie. U mnie dopiero po około godzinie.
Dlaczego jesteś rozczarowana?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-25, 19:03   #2213
@g@t@90
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny
Już kiedyś dawno dawno temu byłam tu na tym wątku i myłam włosy odżywką, ale po pewnym czasie zrezygnowałam. Dlaczego? Czułam że włosy mam przyklapnięte i nieodczyszczone jakby, ale kontynuowałam to długo bo myśłałam, że może moje włosy się nie mogą przyzwyczaić. Teraz sobie myślę, że to wina używania odżywek z SLS po umyciu włosów odżywką, która nie dawała sobie rady ze spłukaniem tego.

Chcę do tej metody powrócić, bo ostatnio moje loki nie chcą się kręcić. Jutro lecę po odżywkę Pottersa. Ale mam jeden poważny dylemat, jaką odżywkę zastosować po umyciu? Teraz używam jakiejś profesjonalnej co kupiłam w salonie fryzjerskim, często używałam Pantene, kiedyś Kallosa, ale nie mam pojęcia czy się nadają... Co mogłybyście polecić?
@g@t@90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-25, 19:52   #2214
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez @g@t@90 Pokaż wiadomość
Teraz sobie myślę, że to wina używania odżywek z SLS po umyciu włosów odżywką, która nie dawała sobie rady ze spłukaniem tego.
Pomyliłaś chyba Sls z silikonami. Jeśli myłaś włosy odżywką, a później używałaś odżywek z silikonami, na dodatek nie używałaś w ogóle szamponu, to włosy rzeczywiście mogły być oklapnięte i bez życia.
Cytat:
Chcę do tej metody powrócić, bo ostatnio moje loki nie chcą się kręcić. Jutro lecę po odżywkę Pottersa.
Kup balsam, jest większy.
Cytat:
Ale mam jeden poważny dylemat, jaką odżywkę zastosować po umyciu? Teraz używam jakiejś profesjonalnej co kupiłam w salonie fryzjerskim, często używałam Pantene, kiedyś Kallosa, ale nie mam pojęcia czy się nadają... Co mogłybyście polecić?
Jeśli zdecydujesz się na mycie odżywką, warto żebyś potem nakładała odzywki bez silikonów (np. Isana z babassu, alterra, garnier awokado z karite).
Więcej znajdziesz na wątku z listą produktów analizowanych w podforum dla zakręconych.
Kiedy poczujesz, że włosy są oklapnięte i bez życia, umyj włosy prostym składowo szamponem.

Stary 2012-07-27, 15:57   #2215
_Sarenka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez @g@t@90 Pokaż wiadomość
odżywek z SLS
Cytat:
Pomyliłaś chyba Sls z silikonami.
nie zapominajmy o wspaniałej odżywce-masce Wax z SLSem
Stary 2012-07-27, 17:23   #2216
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Oczywiście, że pamiętam o niej. Ale z postu wywnioskowałam jednak pomyłkę.

Stary 2012-07-30, 18:36   #2217
Natalia_z
Raczkowanie

Owszem, jest. Większość odżywek zawiera IPA (Isopropyl Alcohol), które potrafi mocno podrażniać i wysuszać. Uwielbiam Pottersa aloesowego, ale nie mogę myć nim bez zmieny. Zawsze mam pod ręką Hegron (nie zawiera IPA) i Jantar, który wcieram regularnie.

Dla mnie to bez różnicy, ale zastrzegam, że zawsze mam pod ręką i pottersa i hegrona. Stosuję często na zmianę, jak mi się jeden zapach znudzi.

Jest to całkiem prawdopodobne. To lekkie w większości produkty, więc moga nie wystarczyć włosom do odżywienia.

No ok, ale, żeby zaraz wysuszały?

Sporo opinii znajdziesz w KWC.
To specyficzne odżywki. Nie dość, ze zawierają alkohol, zatem trzeba uważać, to jeszcze najlepiej działają po dłuższym czasie. U mnie dopiero po około godzinie.
Dlaczego jesteś rozczarowana?[/QUOTE]

Opinie na KWC są takie jak wszędzie - subiektywne. . Chętnie czytam, serio (np. jak kupię coś w ciemno i chcę się utwierdzić w przekonaniu, że to był strzał w dziesiątkę, jak chcę kupić podkład - akurat tu jakoś nic do mnie nie trafiło). Ale obawiam się, że za każdym razem spotkałam się z taką samą ilością pozytywnych wypowiedzi, jak i negatywnych. W sumie brakuje mi usystematyzowania całości, ale co tam. A dlaczego jestem rozczarowana odżywkami alterra? Bo dla moich włosów są do niczego. Trzymam długo, nawet i dwie godziny (rekord życiowy ), a efekty są żadne. Ale powinnam to wiedzieć, jak już wylałam na ręce..... Bo, nie wiem jak to określić, ale czuję, że ta odżywka jest sama w sobie sucha i już!
Ps. Dodam, że oczywiście pewnie jest cudowna, tylko ja mam włosy do niczego.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-31, 13:44   #2218
Eloe77

Cytat:
Ależ tym się myje! Jak talala Tylko skóra swędzi

Cytat:
Napisane przez Natalia_z Pokaż wiadomość
Dla mnie to bez różnicy, ale zastrzegam, że zawsze mam pod ręką i pottersa i hegrona. Stosuję często na zmianę, jak mi się jeden zapach znudzi.
Siłą rzeczy muszę robić podobnie. Zastosowanie kilka razy z rzędu samego Pottersa kończy się podrażnieniem.
Cytat:
No ok, ale, żeby zaraz wysuszały?
Poczekaj, bo może nie tędy idziemy. Może problemem jest to, że dużo szybciej włosy wyglądają na suche?
Nie wiem jakie masz włosy, ale wiedz, że te odzywki nie zapewniają dostatecznej ochrony przed ucieczką wody - stąd moja opinia o ich "lekkości". Potrzeba więcej składników, które zabezpieczą włosy.
Cytat:
Opinie na KWC są takie jak wszędzie - subiektywne. . Chętnie czytam, serio (np. jak kupię coś w ciemno i chcę się utwierdzić w przekonaniu, że to był strzał w dziesiątkę, jak chcę kupić podkład - akurat tu jakoś nic do mnie nie trafiło). Ale obawiam się, że za każdym razem spotkałam się z taką samą ilością pozytywnych wypowiedzi, jak i negatywnych. W sumie brakuje mi usystematyzowania całości, ale co tam.
Jak dla mnie to wszystko jest subiektywne i trudno oczekiwać, by opinia oddawała stan wielu wypadkowych. Na dodatek to wszystko jest rodzajem "testu na żywym organizmie", a każdy z nich reaguje inaczej.
Cytat:
A dlaczego jestem rozczarowana odżywkami alterra? Bo dla moich włosów są do niczego. Trzymam długo, nawet i dwie godziny (rekord życiowy ), a efekty są żadne. Ale powinnam to wiedzieć, jak już wylałam na ręce..... Bo, nie wiem jak to określić, ale czuję, że ta odżywka jest sama w sobie sucha i już!
Wygląda na to, że wybitnie produkty z alkoholem nie pasują Twoim włosom.
Cóż... Nie pozostaje nic innego jak dokładnie sprawdzać skład i omijać zawierające alkohol (w tym denat i IPA) odżywki, które chcesz zostawić na dłużej a włosach. Możliwe, że utleniając się, zabiera więcej wilgoci niż w przypadku innych włosów.
Cytat:
Ps. Dodam, że oczywiście pewnie jest cudowna, tylko ja mam włosy do niczego.
Moim zdaniem nie musisz tego dodawać. Jeśli Tobie nie pasuje z określonego powodu, to to jest Twoja opinia i - szczególnie gdy poparta argumentami - nie musi pokrywać się z innymi.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-07-31, 17:10   #2219
Natalia_z
Raczkowanie

Moim zdaniem nie musisz tego dodawać. Jeśli Tobie nie pasuje z określonego powodu, to to jest Twoja opinia i - szczególnie gdy poparta argumentami - nie musi pokrywać się z innymi.[/QUOTE]

Dodałam, żeby uniknąć wirtualnego klapsa, którego często można dostać na forach od oburzonych wielbicielek (tu, danego produktu).
Ale miło, że uważasz tak jak ja, że nie muszę, a nawet nie powinnam, bo to moja opinia

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

dziś być może popełniłam grzech śmiertelny, ale kupiłam odżywkę wella repair i siedzę sobie z nią i zobaczymy................ .......aż się boję ....doszłam do wniosku, że raz na jakiś czas muszę użyć jednak czegoś silnego, bo jakoś na tych słabiutkich odżywkach cienko przędę, a na produkty profesjonalne ( i pewnie drogie) nie mam zwyczajnie kasy.
Stary 2012-07-31, 20:34   #2220
Eloe77

Nie wiem, czy to aż taki grzech. Wella ma dość ciekawe produkty. Moim zdaniem lepsze niź Schwarzkopf...
A próbowałaś naszych hitów? Choćby Garniera z awokado i karite? Jest bez alkoholu.
Zapraszam tez do tego wątka, w którym znajdziesz analizy kosmetyków (bardziej pod kątem kręconych włosów). Może coś sobie dobierzesz?

MÓJ IDEAŁ

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości