|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2191 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
![]()
![]() |
#2192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2193 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Mam do Was pytanie... Zaczęłam brać pierwsze w życiu tabletki, pierwszy tydzień był super, ale od 8 dnia fatalnie się czuję. Mam bóle brzucha, biegunkę i ból głowy. Niestety do lekarza mogę się wybrać najwcześniej za tydzień, nie mam innej możliwości. Powinnam w tym momencie przerwać branie tych tabletek czy może jakoś się przemęczyć do wizyty u lekarza?
#2194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja przez pierwsze 30 dni miałam plamienia i też się źle czułam, a później było super i tak przez 4 lata bez problemów. obserwuj siebie, poczytaj ulotkę i jak nie przejdzie idź do lekarza. ---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ---------- i tak sobie myślę, że jak masz ostrą biegunkę to tabletki pewnie nie mają czasu się wchłonąć dobrze, więc zrezygnuj z seksu także. Edytowane przez domciatko Czas edycji: 2012-07-05 o 07:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A wszystko było dobrze,dopóki nie kazał mi robić tych przerw. Gdy mu kiedyś powiedziałam,że biorę tabletki od 3 lat bez przerwy,to z krzykiem kazał natychmiast odstawić na 2 miesiące. Nie ogarniam tych lekarzy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2196 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2197 |
Przyczajenie
|
Objawy te nie muszą być skutkami ubocznymi tabl. Może po prostu coś Ci zaszkodziło, o tej porze roku nie trudno o tego typu problemy.
Osobiście nie przerywałabym brania tabl, ale uważnie obserwował organizm. Jeżeli objawy nie miną do 3 dni, koniecznie idź do lekarza- nawet tego pierwszego kontaktu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2198 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Chcialabym dołączyć do Waszego grona,i szczerze przyznam że mam nadzieję że troszkę mi pomóżcie ![]() 1 grudnia odstawilam tabletki anty po kilku latach zażywania ,ponieważ uznaliśmy z partnerem że postaramy się o dzidzie ![]() Ogólnie przy tabletkach czułam się dobrze,waga trochę spadła,cera była super,tylko włosy wypadały i często płakałam:/ Martwię się trochę bo już trochę czasu minęło od odstawienia a dwóch kresek nadal nie ma ![]() Ale bardziej martwić zaczyna mnie moja zmiana cyklu i @.Bo 2 cykle od odstawienia miałam 28dni jak przy tabletkach następne już trwały 34dni i były dość obfite,i trwały ok .7dni[przy tabletkach 3-4],4lipca popołudniu dostałam @,brzuch mnie bolał tylko w momencie kiedy dostałam,i zakończył się. 6popołudniu,był lekki,w ciągu dnia zuzylam zaledwie 2podpaski. Czy któraś z Was miała podobnie?Czy to oznacza że mój organizm wraca do normy po tabletkach dopiero teraz? Z góry dziękuje za odpowiedź ![]() Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli ![]()
"Niewykorzystane szanse bolą znacznie bardziej niż popełnione błędy..." ![]() 12/2011 Staranka rozpoczete ![]() ![]() 7/9/2012 Pojawiły się cudowne II kreseczki ![]() ![]() 29/10/12 Pierwsze USG ![]() 3/12/12 Pierwsze kopniaczki ![]() Nasze Maleństwo ![]() Edytowane przez Inna_Uk Czas edycji: 2012-07-07 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2199 |
Zadomowienie
|
To już 8 dzień czekania na okres .. Od 3-4 dni mam straszne mdłości które występują po południu w dużych odstepach czasowych, jednak nie wymiotuję . Boję się że to może być coś czego bym nie chciała ale nawet nie bylo takiej możliwości .. w tygodniu pojadę do ginekologa wszystko wyjaśnić
![]()
#2200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2201 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Przez 2 lata brałam Yaz, jednak 3 miesiące temu odstawiłam tabletki. W zasadzie nie miałam żadnych poważniejszych skutków ubocznych (jedynie zmalały mi piersi, ale ostatnio jakby znów troszkę urosły ![]() Pierwszy okres po odstawieniu przyszedł do 20 dniach, drugi po 29, natomiast teraz jest 31 dzień bez okresu i nadal czekam. W ciąży raczej nie jestem (zawsze używaliśmy z TŻ prezerwatyw, dwa czy trzy razy zaczęliśmy bez niej, jednak zawsze po chwili przerywaliśmy i ją zakładaliśmy, dlatego ryzyko jest raczej minimalne). Czy to jest normalne? Moja ginekolog, kiedy odstawiałam tabletki, na moje pytanie odnośnie tego, czego mogę się spodziewać, powiedziała, że organizm do 3 miesięcy sam dojdzie do siebie i żebym się nie martwiła. Być może nie ma powodu, ale i tak się niepokoję, bo wolałabym, żeby okres się jednak pojawił ![]() Jak myślicie, powinnam iść do ginekologa, jeśli okres spóźni się jeszcze kilka dni? Czy nie ma o co robić paniki i przesadzam? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2202 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Za to zdecydowanie odradzam stosunek przerywany. Nie jest to dobra metoda zapobiegania ciąży ![]()
![]() |
#2203 |
Raczkowanie
|
Ok, postaram się spokojnie poczekać.
W zasadzie nawet nie pomyślałam, że to stosunek przerywany (jakkolwiek to głupio brzmi teraz ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2204 |
Rozeznanie
|
Ja bralam Yaz, Mercilon, Marvelon, Yasminelle i jakies jeszcze, odstawilam bo pojawily sie guzki w piersiach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2205 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2206 |
Raczkowanie
|
To znaczy, że mój organizm jeszcze się normuje i nie musi to oznaczać ciąży lub czegoś niepokojącego?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2207 |
Rozeznanie
|
Ifka dzięki wielkie za podtrzymanie na duchu
![]() ![]() Ja to już czasem. nie wiem co myśleć,bo ten czas staranek tak się ciągnie ![]() Zapomnialam dopisać,a głównie to mnie skłoniło do napisania,bo jak ostatnie cykle miałam 34dniowe,tak ten był 30dniowy i @ trwał dokładnie dwa dni,a później już tylko plamienie,dlatego zaczęłam się zastanawiać co bo się stało,bo nie dość że wcześniej,to jeszcze 5dni krótszy,ale moze to znak że wszystko wraca do normy ![]()
"Niewykorzystane szanse bolą znacznie bardziej niż popełnione błędy..." ![]() 12/2011 Staranka rozpoczete ![]() ![]() 7/9/2012 Pojawiły się cudowne II kreseczki ![]() ![]() 29/10/12 Pierwsze USG ![]() 3/12/12 Pierwsze kopniaczki ![]() Nasze Maleństwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2208 |
Raczkowanie
|
Ja brałam Cilest przez kilka lat i mój beznadziejny gin kazał mi zrobic przerwę 2-miesięczną. Dwie miesiączki rozpoczęły się w terminie i znowu zaczęłam brac tabletki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2209 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Tabletki antykoncepcyjne
Cytat:
Jeśli chodzi o powrót do normy, to u mnie zaczęło się uspokajać jakoś po 2-3 tygodniach.
![]() |
#2210 |
Zakorzenienie
|
Tydzień po terminie dostałam pierwszy okres po odstawieniu plastrów... chwilowo z innych przyczyn do nich nie wrócę więc tak jak mówiłyście przerwa i tak będzie dłuższa niż miesiąc
![]()
#2211 |
Przyczajenie
|
Ale mnie wystraszyłyście dziewczyny.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2213 |
Przyczajenie
|
Hm, już sama nie wiem. A nawet jeśli to powinnam wczoraj zacząć nowej opakowanie. Dziś już apteka jest zamknięta. Najwcześniej jutro rano uda mi się kupić nowe opakowanie. Jeżeli jednak brałabym to ile powinnam się zabezpieczać prezerwatywą ? Całe opakowanie ? Bo w ulotce nie ma nic na ten temat...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2215 |
Przyczajenie
|
Też mi się tak wydaje.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2216 |
Zakorzenienie
|
mało tego, przy 3 dniowym spóźnieniu brania tabletek może wystąpić krwawienie w kolejnych dniach.
ja tak miałam. i zgadzam się, że nie ma po co przerwy robić na 3 miesiące. albo całkiem odstawić, albo minimum na pół roku |
![]() ![]() |
![]() |
#2217 |
Przyczajenie
|
Dzięki za uprzedzenie.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2218 |
Raczkowanie
|
Ale mnie dobijacie z tym,że nie powinno się robić przerwy w braniu tabletek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwszą tabletkę zawsze bierze się w pierwszy dzień okresu. a nie w połowie cyklu. zawsze w pierwszy dzień cyklu. (no chyba, że są jakieś pigułki które się inaczej bierze????) kto Ci tak doradził?? i nie martw się plamieniem. u mnie cały pierwszy cykl plamienie występowało, przez całe 3 tygodnie, całe pierwsze opakowanie miałam lekkie plamienie. potem 7-dniowa przerwa, dostałam okres, ale już później było super. wszystko w normie, regularnie. złośnica nie denerwuj się, minie zobaczysz. ja od maja nie biorę pigułek bo staram się o dziecko, i puki co masakra, wszystko mam rozregulowane. nigdy więcej pigułek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2220 |
Rozeznanie
|
Brałam tabletki przez ponad dwa lata, prawie przy każdych były komplikacje, plamienia, bóle głowy itd. Teraz znowu zastanawiam się czy nie wrócić do tego, ale tkwi we mnie coś co nie pozwala mi sie przełamać. Najprawdopodobniej tabletki "uruchomiły" w moim organiźmie powstawanie guzków w piersiach. Zastanawia mnie to czy te wszystkie komplikacje to nie są poprostu sygnałami, które daje nam ciało, żeby jednak nie brać tych tabletek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.