|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Cytat:
), po prostu np. odgrzewane ziemniaki nie do wszystkiego smakiem pasują, a koniecznie chciałam z czymś połączyć i wychodziło średnie. Albo chciałam na coś przerobić i potem w sumie mi więcej składników (= kasy) szło na to przerabianie. Często się da coś fajnego stworzyć z resztek, ale nie warto też pchać czegoś na siłę "oby się nie zmarnowało". Mój TŻ czasami zostawia część porcji. Już się nauczyłam od razu wyrzucać, nie kombinować co z tym zrobić, bo on następnego dnia i tak mi tego nie zje.
|
|
|
|
|
#2192 |
|
Wtajemniczenie
|
he he ja smietany (oprocz 36tki) kupuje zawsze w duzych opakowaniach . nawet jak jeszcze mam to kupuje na zapas. Po waszych wpisach dopieko widze ze jednak uzywam jej sporo, do tej pory sadzilam ze raczej wszyscy tyle zuzywaja :-D
wiekszosc zup robie z kawasna smietana (pomidorowke i jarzynowke ze slodka) czesto robie mizerie ewentualnie slate maslowa ze smietana i jajkiem, nie wyobrazam sobie tez szpinaku bez smietany.Oprocz tego puree i sosy |
|
|
|
#2193 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ogarniam - specjalnie robić jakieś potrawy, bo szkoda żeby pół śmietany o wartości 1zł się zmarnowało. I dyskutować o tym przez parę stron.
Podziwiam planujących jadłospis na tydzień do przodu. Ja nie wiem na co będę miała ochotę jutro, a co dopiero za tydzień. Edytowane przez _czarny_kot Czas edycji: 2016-02-10 o 00:22 |
|
|
|
#2194 |
|
Konto usunięte
|
Ja notorycznie wyrzucam polowe smietany (bo smietana sama w sobie jest dla mnie niejadalna, kupuje, zeby dodac do zupy / sosu) nawet male opakowanie jest za duze, mieszanki salat i owoce
te dwa ostatnie, dlatego ze mam zrywy pt. 'od jutra wszystko bede jadla super zdrowo' a potem wstaje rano i zauwazam, ze zapal mi przeszedl...
|
|
|
|
#2195 |
|
Zakorzenienie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;55438931]Ja kupuję śmietanę raz na 2 miesiące. Niestety ani w biedronce, ani w Lidlu (najbliższe sklepy) nie mają małych kubeczków.[/QUOTE]
W moim Lidlu jest mala smietana
|
#2196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez, ale chciałabym. ;(
|
|
#2197 |
|
BAN stały
|
W styczniu jakoś dużo nam poszło. W lutym robimy rozpiskę, w Excel z każdym, nawet najmniejszym wydatkiem.
Musimy przeanalizować na co trwonimy pieniądze. |
|
|
|
#2198 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba o tym jest ten wątek też, żeby dzielić się swoimi sposobami gospodarowania żarciem, kasą itp.
|
|
#2199 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dokładnie. Ja na przykład nie jem masła, a lubię jajecznicę na maśle. Nie kupowałam jenak masła...bo po co marnować kostkę na jajecznicę, którą jadam dość rzadko? A dzięki temu wątkowi, mogę spokojnie kupić masło, zrobić jajecznicę, a resztę kostki zużyć na zupę |
|
|
|
|
#2200 |
|
Konto usunięte
|
e tam pol smietany, ja zazwyczaj wyrzucam 90%, bo biore dwie, trzy łyżki.
Nie uzywam jej prawie wcale, nie wiem do czego mialaby mi sie przydac. Nalesnikow nie lubie z twarogiem, ziemniakow, mizerii nie jadalam. Salatke polewam oliwa albo jogurtem. Zup nie gotuje nigdy. ![]() Rukole tez zawsze wywalam, z pol opakowania. Spropobuje zrobic to pesto. ![]() Kiedys tez wywalalismy duzo chleba, ale odkad znalezlismy fajne miejsce z dobrym chlebem, to juz nic nie laduje w koszu, bo po 3 dniach nadal jest dobry. |
|
|
|
#2201 |
|
Zakorzenienie
|
Intrygują mnie te surówki tylko z oliwą.
![]() Np. nie wyobrażam sobie surówek typu np. marchewka z jabłkiem , czy selerowej z rodzynkami, porowej itp z oliwą. Z jogurtem tak. Z majonezem tak. No ja daje Śmietanę bo za jogurtem nie przepadam, albo mieszam śmietanę z jogurtem czy majonezem do nich. Ale : marchewka, jabłko, miód/cukier i... oliwa ![]() Seler, jabłko, rodzynki, orzechy, miód i... oliwa ![]() O, śledzia w śmietanie można wymodzić. Ale pewnie zaraz będzie ze śledź jest fuj i "rzygam bo śmierdzi" i tylko łososie wszyscy jedzą. ![]() Niumeg, kiedyś były takie masełka malutkie "turystyczne". Może nadal są? Nie wiem po ile były pakowane, takie maluśkie kosteczki po 20-25 gr
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2016-02-10 o 09:55 |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2202 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() no, sledz niedobry. W ogole nie lubie ryb, ale ta jest najgorsza z najgorszych xd Lososia wedzonego lubie, a jak
Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2016-02-10 o 09:53 |
|
|
|
|
#2203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w domu zawsze chyba kroplę oleju albo oliwy.
|
|
#2204 |
|
Konto usunięte
|
U mnie w domu, śmietana była używana tylko do mizerii. Tak to wszędzie oliwa...
|
|
|
|
#2205 |
|
Konto usunięte
|
Zreszta oliwa to mi pasuje prawie do wszystkiego. Przerazaja mnie tez ludzie, ktorzy polewaja salatke olejem slonecznikowym.
Tak swoja droga w ogole nie widze czestego zastosowania tego oleju, do smazenia sie nie nadaje, do jedzenia w wiekszosci przypadkow rowniez. Kupilam ostatnia butle, zeby dodac troche do babeczek i pewnie bedzie to stac juz wieki. Psuje sie to? ![]() a no i tak swoja droga marchewka, jablko i majonez? :O Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2016-02-10 o 09:59 |
|
|
|
#2206 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja to najbardziej lubię takie surówki dodawane do "chińczyka". Tam to tylko z oliwą/olejem chyba.
|
|
#2207 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No ale ktos mi wyjedzie za chwilę, że szkoda mi wyrzucić 3 ziemniaki za 50 groszy i na siłę wymyślam dania.
|
|
#2208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No coś TY? Nieśmiertelny standard babciowo- przedszkolno-mlecznobarowo-stołówkowy. ![]() Doli, ja lubię wszystkie ryby oprócz węgorza. Węgorza nie ruszę. Raz spróbowałam i mnie ten smak tydzień prześladował. Śledzia kocham. ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;55455921]Zreszta oliwa to mi pasuje prawie do wszystkiego. Przerazaja mnie tez ludzie, ktorzy polewaja salatke olejem slonecznikowym. Tak swoja droga w ogole nie widze czestego zastosowania tego oleju, do smazenia sie nie nadaje, do jedzenia w wiekszosci przypadkow rowniez. Kupilam ostatnia butle, zeby dodac troche do babeczek i pewnie bedzie to stac juz wieki. Psuje sie to? ![]() a no i tak swoja droga marchewka, jablko i majonez? :O[/QUOTE] No prędzej jak oliwa. A jaka dobra: marchew, jabłko + chrzan .
|
|
#2209 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;55455921]Zreszta oliwa to mi pasuje prawie do wszystkiego. Przerazaja mnie tez ludzie, ktorzy polewaja salatke olejem slonecznikowym.
Tak swoja droga w ogole nie widze czestego zastosowania tego oleju, do smazenia sie nie nadaje, do jedzenia w wiekszosci przypadkow rowniez. Kupilam ostatnia butle, zeby dodac troche do babeczek i pewnie bedzie to stac juz wieki. Psuje sie to? ![]() a no i tak swoja droga marchewka, jablko i majonez? :O[/QUOTE] Niektórzy stosują ten olej do olejowania włosów, inni z braku laku do mycia twarzy olejem. Ale nie wiem, czy dobrze działa, bo sama nie stosowałam. Do przemycia twarzy jednak kokosowy i woda termalna bardzo się sprawdzają, u mnie zwłaszcza zimą. |
|
|
|
#2210 |
|
Konto usunięte
|
w tym przypadku kupowałabym masło klarowane
|
|
|
|
#2211 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nawet, jak mój ojciec zaczął lepiej zarabiać, a mama wróciła do pracy, to "polityka żywieniowa" się nie zmieniła. Pewnie dlatego mam duży opór przed wyrzucaniem - posiłki zazwyczaj planuję z wyprzedzeniem, choć czasem i tak muszę coś wyrzucić - niestety, tak bywa, gdy mieszka się samemu. ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;55456591]w tym przypadku kupowałabym masło klarowane[/QUOTE] Dzięki! |
|
|
|
|
#2212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2213 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2214 |
|
Zakorzenienie
|
No ale jakie? Bo to chyba nie jest jakaś tajemnica wielka? ![]() Nowe koncepcje na surówki/sałatki zawsze są dla mnie mile widziane. ![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Tam to głównei cukrem, solą, kwaskiem cytrynowym i wodą - dlatego takie wilgotne są i nie ciemnieją.
|
#2215 |
|
Zakorzenienie
|
ja na słodko surówek nie robię jedynie czasami jabłko plus marchewka ale do tego odrobina cukru i nic więcej, jakoś nie wyobrażam sobie tego ze śmietaną. jak robię coś do obiadu to tylko z oliwą, ale ja ogólnie za śmietaną nie przepadam więc jakbym zrobiła sałate plus coś i dodała śmietanę to bym to jadła bardziej na siłę, zazwyczaj robię albo miks sałat, albo dodam do tego ogórka/pomidora/rzodkiewki no i oliwa bez śmietany
|
|
|
|
#2216 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
w życiu bym tego nie zjadła z cukrem i śmietaną jeszcze ja śmietanę używam tylko do burritos i czasem do pieczenia do zup nie dodaję, do surówek też nie, do naleśników tym bardzieja oliwę to dodaję jeśli już to do jakiś mixów sałat z ogórkiem, pomidorem itp, ale to też nie zawsze Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2016-02-10 o 11:11 |
|
|
|
|
#2217 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pewnie wydaje dość dużo, chociaż może tak mi się tylko wydaje bo nigdy nie liczyłam ile. Ale generalnie w 1000 na dwie dorosłe osoby plus 6 latek (straszny nie jadek wiec za wiele tu do odliczenia nie ma)
Staram się wykorzystać resztki ale też się nie zawsze udaje (co można zrobić np z ziemniaków od wczoraj? - nie lubię takich odgrzewanych z dnia poprzedniego wiec odpada). Tz je bardzo mało jak na faceta. Generalnie wystarcza mu obiad, śniadań nie je praktycznie wcale, ja też teraz mało. A kolacja to różnie. Ale np wczorajszy obiad który też starczy mi na dziś, tyle że tych ziemniaków musze ugotować (3 duże sztuki nie zjedzone z wczoraj wiec dziś ugotuje dwa i tyle :-D ) plus mięso mielone ok 7 zł pół kg, do tego sos pieczarkowy. Pieczarki jak kupie paczkę w biedronce np to mam ok 3 takich sosow a i tak zostaje i trzeba wyrzucić. Pieczarki sobie mroże jak zostanie ich dużo i stad mam na 3 takie posiłki dwudniowe. Z mięsa robie pulpety, wiec do tego cebula dochodzi, czosnek, przyprawy, jajka, bułka. Wiec mam obiad akurat dziś za jakieś 15 zł na dwie osoby na dwa dni. To tylko przykład z dziś, wiadomo ryba droższa a tz bardzo lubi, tak jak i uwielbia stek wołowy co już kosztuje 17 zł za 200g. Wiec różnie. Raz obiad wychodzi bardzo tanio a innym razem drogo. ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Czasem u rodziców jemy, głównie w niedziele ale też daje rodzicom mój obiad wiec to na jedno wychodzi. Czasem dostaniemy jajka, czy ostatnio całego indyka od teściów ;-)
|
#2218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie do marchewki i jabłka nie dodaje się niczego.
|
|
#2219 |
|
Zakorzenienie
|
Rosół jak robie to wrzucę warzyw więcej i później z tego zrobię sałatkę jarzynowa, plus w tym udka dwa wiec juz jest obiad na dwa dania. ;-)
|
#2220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:42.

), po prostu np. odgrzewane ziemniaki nie do wszystkiego smakiem pasują, a koniecznie chciałam z czymś połączyć i wychodziło średnie. Albo chciałam na coś przerobić i potem w sumie mi więcej składników (= kasy) szło na to przerabianie. Często się da coś fajnego stworzyć z resztek, ale nie warto też pchać czegoś na siłę "oby się nie zmarnowało". Mój TŻ czasami zostawia część porcji. Już się nauczyłam od razu wyrzucać, nie kombinować co z tym zrobić, bo on następnego dnia i tak mi tego nie zje.

te dwa ostatnie, dlatego ze mam zrywy pt. 'od jutra wszystko bede jadla super zdrowo' a potem wstaje rano i zauwazam, ze zapal mi przeszedl...

Nie uzywam jej prawie wcale, nie wiem do czego mialaby mi sie przydac. Nalesnikow nie lubie z twarogiem, ziemniakow, mizerii nie jadalam. Salatke polewam oliwa albo jogurtem. Zup nie gotuje nigdy.