Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już niedługo będą dzieci, mamy IX-X 2013, cz. XII - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: 13! część nadchodzi, a na jej nazwę wybieram:
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 1 1,92%
Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już niedługo będą dzieci 3 5,77%
Dzień za dniem szybciutko leci, już za miesiąc pierwsze dzieci 9 17,31%
Za niecałe dwa miesiące urodzą się pierwsze brzdące 4 7,69%
Sexy foczki - my mamusie, a za miesiąc pierwsze dzidziusie 8 15,38%
Piękne piersi, krągłe brzuchy- tak się czeka na maluchy! 27 51,92%
Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-10, 17:39   #2191
matallewar
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już niedługo będą dziec

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
No tak, niby zawsze można np. pocztą a nie osobiście, ale to i tak na jedno wychodzi, bo trzeba się pofatygować. Podejrzewam, że jak tż czy mama wręczą, to nikt nie powinien robić problemów.

Ja jestem ciekawa jak to u mnie będzie w pracy. Podeślę to księgowej a ona biedaczka nie będzie wiedziała co począć z takimi informacjami Może jeszcze mi to odeśle i powie, że "przecież nie należy mi się urlop macierzyński" Ech, nawet mi się o tym myśleć nie chce
Może lepiej dając dokumenty wytłumacz, co musi z nimi zrobić

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 17:40   #2192
Diorisha
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już niedługo będą dziec

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Ja ostatnio przekonałam się do Lidlowych, bo głównie tam robię zakupy. Ale najtańsze to nie są

O widzisz a ja nigdy ich nie brałam. Generalnie rzadko robimy zakupy w Lidlu bo on na drugim końcu miasta. A po ile one za paczkę?
Diorisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 17:40   #2193
kaska87
Zakorzenienie

Dot.: Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już niedługo będą dzieci, mamy IX-X 2013, cz.

chyba idę spać- znowu wymiękam

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 17:43   #2194
ladanseuse14
Zakorzenienie

Dot.: Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już niedługo będą dzieci, mamy IX-X 2013, cz.

za godzinę idę robić spaghetti
Stary 2013-07-10, 17:45   #2195
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diorisha Pokaż wiadomość
O widzisz a ja nigdy ich nie brałam. Generalnie rzadko robimy zakupy w Lidlu bo on na drugim końcu miasta. A po ile one za paczkę?
Oni mają różne, ja kupuję fioletowe Toujour bez alkoholu i one są po 4,60 zł za paczkę jakoś. Ale Lidla mam 5 minut od domu, więc w sumie wszystko tam kupuję, tylko pieluchy w Biedrze i serki Edzika w Carrefourze.

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-07-10, 17:45   #2196
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość

Mnie też coś muli Niedawno wróciłyśmy z Natalcią ze spaceru. Upociłam się jak szczur -żar się leje z nieba okropny No ale w końcu mamy tak wyczekiwane lato
Stary 2013-07-10, 17:45   #2197
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
za godzinę idę robić spaghetti
Ja mam jeszcze gołąbki i placki z wczoraj i rosołek nastawiłam i chyba dorastam do 3 posiłku dziś

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 17:48   #2198
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
Oni mają różne, ja kupuję fioletowe Toujour bez alkoholu i one są po 4,60 zł za paczkę jakoś. Ale Lidla mam 5 minut od domu, więc w sumie wszystko tam kupuję, tylko pieluchy w Biedrze i serki Edzika w Carrefourze.
Aha -jak będziemy w Lidlu to pewnie wezmę na testy
A ja sobie tak upodobałam zakupy w biedrze -większość rzeczy tam bierzemy.
Stary 2013-07-10, 17:49   #2199
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
Może lepiej dając dokumenty wytłumacz, co musi z nimi zrobić
Wiesz co, główny kłopot w tym, że siedziba tej firmy jest 400km od mojego miasta. Poszłabym tam, dała listę w punktach i nie wyszłabym dopóki moja sprawa nie byłaby załatwiona, ale nie mam wyjścia i gadam przez telefon.

Żenada polega na tym, że ja proszę o zrobienie czegoś, wymieniam po jednej rzeczy (proszę odebrać ode mnie korespondencję, proszę zanieść moje L4 do ZUSu, proszę przysłać mi pocztą podpisaną umowę i tego typu skomplikowane operacje) a babiszon mi przez telefon opowiada banialuki. No na przykład dzisiaj, że przecież ja nie potrzebuję tej umowy (poświadczenia o przedłużeniu ze mną umowę o pracę z uwagi na ciążę), bo "to jest tylko taki tam papier". No więc biorę ją na litość, że ja potrzebuję tego dokumentu żeby móc później cokolwiek okazać na dowód tego, że jestem zatrudniona, bo będę się ubiegać o różne zasiłki. No i że przez dwa miesiące dostałam tylko 600zł, a teraz pieniądze potrzebne i bla-bla-bla. A ona, że przecież to do becikowego mi się nie przyda
Wiadomo, że świadectwo pracy jest ważniejsze, ale wolę mieć u siebie komplet dokumentów na wypadek gdyby firma mi czegoś nie chciała wystawić.

Ja proszę, tłumaczę, a ona myśli, że mi się nudzi i zawracam jej głowę bzdurami.

Nosz fuck, czy ja muszę żebrać o zwykły papier i o to żeby baba zamiast strugać kretynkę zaczęła zajmować się swoją pracą? Nie mogę zawsze na nią nasyłać teżeta, bo przecież też bez jaj, w końcu jestem dorosła

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2013-07-10 o 17:54
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 17:53   #2200
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Aha -jak będziemy w Lidlu to pewnie wezmę na testy
A ja sobie tak upodobałam zakupy w biedrze -większość rzeczy tam bierzemy.
Ja w sumie mam Biedrę blisko, ale mnie irytuje, że kartą nie można płacić A ja nigdy nie mam gotówki i nie lubię liczyć co do grosza, czy mi starczy. A tak płacę kartą, często kredytową i nie muszę się gryźć, że na coś nie starczy...

Cytat:
Wiesz co, główny kłopot w tym, że siedziba tej firmy jest 400km od mojego miasta. Poszłabym tam, dała listę w punktach i nie wyszłabym dopóki moja sprawa nie byłaby załatwiona, ale nie mam wyjścia i gadam przez telefon.

Żenada polega na tym, że ja proszę o zrobienie czegoś, wymieniam po jednej rzeczy (proszę odebrać ode mnie korespondencję, proszę zanieść moje L4 do ZUSu, proszę przysłać mi pocztą podpisaną umowę i tego typu skomplikowane operacje) a babiszon mi przez telefon opowiada banialuki. No na przykład dzisiaj, że przecież ja nie potrzebuję tej umowy (poświadczenia o przedłużeniu ze mną umowę o pracę z uwagi na ciążę), bo "to jest tylko taki tam papier". No więc biorę ją na litość, że ja potrzebuję tego dokumentu żeby móc później cokolwiek okazać na dowód tego, że jestem zatrudniona, bo będę się ubiegać o różne zasiłki. No i że przez dwa miesiące dostałam tylko 600zł, a teraz pieniądze potrzebne i bla-bla-bla. A ona, że przecież to do becikowego mi się nie przyda

Ja proszę, tłumaczę, a ona myśli, że mi się nudzi i zawracam jej głowę bzdurami.

Nosz fuck, czy ja muszę żebrać o zwykły papier i o to żeby baba zamiast strugać kretynkę zaczęła zajmować się swoją pracą? Nie mogę zawsze na nią nasyłać teżeta, bo przecież też bez jaj, w końcu jestem dorosła
Masakra

Ciekawe, bo mi się umowa kończy w tym m-cu, to co? Muszą mi pocztą coś przysłać? Bo od sierpnia mam mieć przedłużoną do porodu...

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-07-10, 17:57   #2201
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w sumie mam Biedrę blisko, ale mnie irytuje, że kartą nie można płacić A ja nigdy nie mam gotówki i nie lubię liczyć co do grosza, czy mi starczy. A tak płacę kartą, często kredytową i nie muszę się gryźć, że na coś nie starczy...

heheh też mnie to wkurza

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Angel brak słów

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 18:02   #2202
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
heheh też mnie to wkurza
mnie też i to bardzo
Stary 2013-07-10, 18:05   #2203
logoasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Maharet najfajniej jakby znowu tak zrobili akurat jak mąż będzie w domu-wtedy by odsłonił roletę i coś im powiedział, a im byłoby głupio

Logoasia dobrze,że piszesz.Wiesz ile będą obserwować?
pewnie jutro mnie wypiszą,nie wiem jeszcze co powiedzą
o tym polipie,w sumie i tak nic z tym teraz nie zrobią.
Cytat:
Napisane przez rubinka25 Pokaż wiadomość
Hejka

Dziś mnie wypisali ze szpitala!!!
Jestem już w domku i strasznie się cieszę. Dziś na badaniu szyjka miała 2 cm i nadal zamknięta. Lekarz stwierdził, że nie ma sensu mnie dłużej trzymać i puścił do domu. Muszę brać w dalszym ciągu Magne B6 i Luteinę, no ale nie muszę już leżakować. Tzn. mogę chodzić ale z umiarem, nie wypuszczać się na długie spacery i bezwzględnie mam nie dźwigać! Ale to już nie ważne. Ważne że z synkiem wszystko ok i że jestem w domu!!! Hip hip hura hip hip hura hip hip hura hura huraaa!!!
logoasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:14   #2204
matallewar
Zakorzenienie

Idę sobie ziemniaczki obrać
Naszło mnie na młode z jajem sadzonym

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-07-10, 18:20   #2205
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
u nas nie bylo szans by bylo bez smoka, bo B. miala przeogromna potrzebe ssania, co mnie psychicznie wykanczalo, miedzy innymi dlatego nasza przygoda z cycem szybko sie skonczyla, bo tylko depreche przez to lapalam.
U nas niestety też.. Maja dostała smoka w dniu wypisu ze szpitala

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Czarna rozmawiałam teraz z siostrą i ona mówi że nie mogła jeść 12 godzin przed
Więc sobie jeszcze pojedz, bo u Was dopiero po piątej
Dzięki
Tak też zrobię

Cytat:
A tak w ogóle to kojarzę,że rozmawiałyśmy już kiedyś o pieluszkach i chusteczkach Wtedy jeszcze oprócz mnie czarna bardzo pozytywnie się wypowiadała o pieluszkach rossmanowych
Oj tak!
Pieluchy rewelka i gdybym mieszkała w Polsce,to zapewne kupywałabym je

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:21   #2206
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Może w DE są lepsze?

Ja leje jedną nakretke tam, gdzie sypie proszek.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

Ja e sumie zjadlam 1,5 kanapki i golabka i nie mam ochoty jeść ale.to przez tą pogodę...

Tz jeszcze w pracy siedzi, bo dziś tylko rano od 8.do 10 pracowal i od 14:40 był w biurze, to nadrqbia... Eh. Dobrze, ze Edi nie marudzi po szczepieniu. I ze jeszcze tylko jedno i do 5 rz spokój.

A JAK TO JEST? Jak urodze 28.09, to 1-28.09 płaci mi firma, a 29-30.09 już ZUS?? Czyli w październiku normalnie dostanę z pracy, a potem w listopadzie z ZUSu dopiero?

nio nie wiem zobaczymy...

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
ariel actilift febreze (teraz takiego uzywam plynu do kolorow) jest fajny bo zawiera od razu plyn do zmiekczania w sobie

ja smaruje sie olejkiem ze slodkich migdałów i patent mam taki:

nakładam na mokra skóre i po 5 minutach jeszcze raz wmasowuje i ubieram sie
jak nakladam na sucha to wchłania sie pol godziny albo i lepiej... jak mam czas to sobie z tym siedze
plus olejku ze slodkich migdałów jest taki ze nic nie przechodzi nim...onb jest bezzapachowy wiec pizamki mam jak nówki
musze sprobowac... my uzywamy persila...

Cytat:
Ja też nie demonizuję smoczka i nie uważam go za jakieś okropne zło. Natalka ciągała i nie zarzekam się,że Ewka nie będzie.

Widzę,że dziewczyny nie mają dobrych wspomnień z BD. A nam one bardzo pasowały. Naprawdę były super Teraz pewnie też je czasami wezmę ale nastawiam się na Dady bo jednak taniej wychodzą.
Generalnie mam w planach tak max. do 3-go miesiąca jechać na pampersach a potem zejść na tańsze.
nio to fajnie ze chociaz ty nie masz z nimi zlych wspomnien u nas niestety nie ma Dady i Biedronki wiec lipa... tez slyszalam o nich duzo pozytywnych opinii, ale tez negatywne wiec chyba zalezy od dziecka i rodzicow

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
no 8 godzin to chyba łatwo... jesz ostatni posilek o 21...o 7 pobieranie krwi i juz masz 10 h niejedzenia

mojej kolezance obrocil sie w 37 tyg

a niby jak mieliby to sprawdzic ze jestes na basenie???
przyjdzie kontrola, nie bedzie cie to powiesz ze bylas na relaksujacym spacerze w parku i juz

maliny u nas ok 5 zł za ta taką kobiałkę

ja raczej bede miala naturalne pieluszkowanie, ale na sr mowili ze lepeij miec new born bo wikeszosc ma wyciecie na pępuszek... wiec poki sie nie zagoi to lepiej...ale w zwyklych mozna po prostu odwinac, albo nozyczkami wyciac takie wgłebienie

a o smoczkach .czytałam ze lateksowe lepsze....
ale ja mam wiedze tylko ksiazkowo/artykułowo/sr ..wiec marne pocieszenie z moich rad

dla dzidzi napewno... w domu róznie, ale wiekszosc bez

wlewam tam gdzie normalnie bym wsypywala proszek
ooo dobrze wiedziec

kurde robilam zakupy w internetowej aptece i chyba za dlugo sie zastanawialam jaka masc do sutkow sobie wziac i czy czegos jeszcze nie zamowic i mnie wywalilo z koszyka... wrrrr.a juz chyba z 2 godziny nad tym siedzialam i wlasnie wyciagnelam karte zeby zaplacic...

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
U nas niestety też.. Maja dostała smoka w dniu wypisu ze szpitala

Dzięki
Tak też zrobię

Oj tak!
Pieluchy rewelka i gdybym mieszkała w Polsce,to zapewne kupywałabym je
W uk nie ma rossmana?
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:23   #2207
87czarna
Zakorzenienie

samba Nie

Stary 2013-07-10, 18:23   #2208
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
W uk nie ma rossmana?
rossman to hitlerowski sklep
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:24   #2209
87czarna
Zakorzenienie

bajka dokładnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 18:27   #2210
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Bo Ty masz umowę, a mi się kończy z dniem porodu

MOTYL wiesz, jak.to jest? Czy trzeba gdzieś to zaświadczenie donieść, ze się urodziło? I oni wtedy rozliczają?
Zaczynam się tym stresowac, przecież po porodzie nie będę mieć do tego głowy...

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

A w ogóle kicham i mam katar i marze, żeby wziąć aerius, a on chyba dopiero jak skończę karmić

Wiesz co no ja nie wiem dokładnie jak to ma być, pani z kadr kazała mi się kontaktować tak w połowie sierpnia, bo na początku lipca jak dzwoniłam to w Zusie też niewiele wiedzieli i przez to ona też nie wiedziała.
Ale wydaje mi się,że jeśli mam rodzić 13.09 i moja gin wypisze mi do tego dnia L4, to za te 13 dni września zapłaci mi pracodawca. A za całą resztę ZUS z macierzyńskiego. Przy czym na pewno to będzie ciężki miesiąc, bo przecież zanim ZUS mi przyzna kasę to trochę czasu minie.
Wiem tylko,że mam wysłać mojej kadrowej na początku tylko zaświadczenie o urodzeniu dziecka, a jak po dwóch tygodniach dostanę akt urodzenia to muszę jej wysłać oryginał a ona mi odeśle. Co dalej-tego nie wiem.

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale ZUS nam może naskoczyć jeśli L4 nie jest zaznaczone, e chora musi leżeć. Mam L4 od 3 miesięcy i na każdym mam wpisaną cyfrę 2 czyli że mogę chodzić i nie mam nakazu leżenia od lekarza. Przecież spacer dla ciężarnej jest wręcz wskazany. Pytałam tez o to księgową w firmie i powiedziała, że mam prawo pójść do sklepu, apteki czy na spacer. A jakby się przyczepili że mnie nie było jak była kontrola to piszę pismo, że byłam w ośrodku zdrowia zmierzyć ciśnienie bo sie słabo czułam.
Koleżanka też miała kontrolę z ZUS (lata temu) i kazali jej przyjechać do oddziału. Odpisała im, że ona sama nie pojedzie taki kawał drogi i nie będzie ryzykować w ciąży i że jak chcą ją widzieć to mogą po nią karetkę przysłać. I tak się sprawa skończyła.
Ja czytałam na stronie ZUS,że jak się ma 2 to właśnie można wykonywać te czynności pierwszej potrzeby-lekarz,apteka,sklep. o spacerze nic nie było Najważniejsze chyba,żeby mieć jakieś zaświadczenie albo paragon. A jeśli było się wtedy np. u koleżanki to dobrze,żeby np. lekarz coś wypisał do pokazania w Zusie.

Cytat:

Masakra

Ciekawe, bo mi się umowa kończy w tym m-cu, to co? Muszą mi pocztą coś przysłać? Bo od sierpnia mam mieć przedłużoną do porodu...
Oni podobno przez to mają niższe ceny,że nie płacą tej prowizji za terminale płatnicze

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:39   #2211
rusałka_1
Zakorzenienie

Cytat:
Mam doła...

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość

dobranoc
Ja oczywiście wymiękłam i po obiedzie przysnęłam, właśnie do siebie dochodzę.

Obiad był na szybko ale wyszedł przepyszny. Fasolka szparagowa z masełkiem, mizeria (wszytko z ogródka rodziców) i kotleciki z polędwicy indyczej

Jaś, 22.10.2013 r.

rusałka_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:40   #2212
agusiamaskota
Wtajemniczenie

Cytat:
Zostawiłam tam dziś 90zł za nic - dwa małe proszki lovela, płyn do płukania i maść bepanthen...

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:41   #2213
vea7
Zakorzenienie

motylku, Lola, papalinka o wadze nic nie wiem, bo tylko samolot, a na samolocie nie ma jak zbadać Za dwa tygodnie USG - wtedy się dowiem

A ciacho zrobiłam... z narażeniem życia, bo ono ma rosnąć w otwartym piekarniku, więc się ugotowałam, ale jest. Czekam z degustacją aż przestygnie

Motylku, wiesz co, z czystej złośliwości bym poszła i zażądała założenia drugiej.. ale ja zołza jestem
Nie smutaj się

boja w LuxMed czekałaś 6 godzin??!!
Dobrze, że obejrzał
Jak się robi kawę mrożoną z bananem? Bo brzmi intrygująco

matal, gratuluję męża magistra
Zgodnie z ustawą - a info ze strony oficjalnej, rządowej - o urlopie masz prawo poinformować do dwóch tygodni po porodzie
http://www.rodzicielski.gov.pl/slowniczek przeczytajcie sobie "wnioski o urlopy - jak i do kiedy składać?"

shure, nie tylko Ty Za to zaprzyjaźniłam się z małym lusterkiem

papalinka, fajny Twój mąż
Jak tam po wizycie?

logoasia, czyli jednak zostałaś na IP
Dobrze, że z dzieciem wszytsko ok

Diorisha
To może małej rosołek, a sobie na rosołku ogórkową

teacherka mi się BD szybko wchłania i balsam i oliwka A wiesz co, jest jeszcze takie coś, co się dodaje do kąpieli - balsam bodajże - wlewasz do wanny i już nie musisz nic robić, a nawilża

czarna, dziwnie jakoś rzeczywiście, bo jak jest się przegłodzonym, to cukier inaczej się wchłania... dziwne

rubinko

Brydzia, jeszcze się obróci Nie bój się ZUS, oni rzadko przychodzą Poza tym masz zwolnienie, bo masz powód, to czym się martwić

Ladan, bardzo ładna biżu

Hmm.. mnie agrest jakoś specjalnie nie rusza, ale już kruche ciasto z agrestem
Dobra, idę próbować ciacha

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 18:47   #2214
your Angel
czyli Endżi

Cytat:

Powinnaś dostać od nich papier, że zgodnie z artykułem 144 przedłużają Ci umowę do dnia porodu.

Cytat:
Wiesz co no ja nie wiem dokładnie jak to ma być, pani z kadr kazała mi się kontaktować tak w połowie sierpnia, bo na początku lipca jak dzwoniłam to w Zusie też niewiele wiedzieli i przez to ona też nie wiedziała.
Ale wydaje mi się,że jeśli mam rodzić 13.09 i moja gin wypisze mi do tego dnia L4, to za te 13 dni września zapłaci mi pracodawca. A za całą resztę ZUS z macierzyńskiego. Przy czym na pewno to będzie ciężki miesiąc, bo przecież zanim ZUS mi przyzna kasę to trochę czasu minie.
Wiem tylko,że mam wysłać mojej kadrowej na początku tylko zaświadczenie o urodzeniu dziecka, a jak po dwóch tygodniach dostanę akt urodzenia to muszę jej wysłać oryginał a ona mi odeśle. Co dalej-tego nie wiem.
Do dnia porodu za L4 płaci ZUS jeśli firma zatrudnia poniżej 20 pracowników. Jeśli powyżej to pracodawca
Lepiej chyba nawet wziąć to ostatnie L4 z pewnym zapasem, bo się okaże, że urodzisz 1-2 dni po tym jak masz zwolnienie i będzie potem załatwianie jak to ogarnąć żeby była płynność.

Słuchajcie, jak mam problem od paru dni z przeziębieniem, z bolącym gardłem włącznie, to lodzika zjeść nie mogę? Kurde, mam w zamrażarce Movenpicka bananowo-karmelowego i zaraz zejdę ze ślinotoku taką mam na niego chcicę
"Leczę" się po domowemu - maliny, miód, cytryna, ciepła herbata. Jak się nie poprawi to łyknę jakiś panadol a jak i to nie pomoże to pomaszeruję do lekarza

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

W kolejnej odsłonie <no-normalnie-łapy-i-cyce-opadają> - dostałam od księgowej maila, o którego prosiłam. Miał być z kartą zasiłkową a nie jest - bo brak w nim załącznika

No toć kurde, poddaję się

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2013-07-10 o 18:45
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:50   #2215
tassia
Zakorzenienie

Odp: Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już niedługo będą dzieci, mamy IX-X 2013, cz.

tragedia
ja bym sie ze wstydu spalila jakbym miala byc takim tlukiem w pracy
poszlabym zamiatac ulice, a nie obracac dokumentami ktoryxh nie rozumiem

wspolczuje

a moze to jakas polityka firmy zeby ominac jakies rzeczy, platnosci czy cos?

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:51   #2216
Asiek84
Wtajemniczenie

Vea ależ mi smaka na drożdżowe narobiłaś ja chyba jutro skoczę po drożdże i zrobię wielką blachę tylko dla siebie i się tym ciachem zapcham... tż woli ciasta z masami, mogę mu ewentualnie sernik na zimno zrobić ooooo

Angel ja byłam ostatnio w pzrychodni świadkiem jak do innej lekarki czekała laska już w 40 tc i jej się L4 skończyło tego dnia a porodu ani widu ani słychu i dała jej kolejne na 14 dni... tyle dobrego że ją laski przepuściły bez kolejki

Ladan świetna biżuteria, cudownie będziesz wygladała
Asiek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:53   #2217
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:

Oni podobno przez to mają niższe ceny,że nie płacą tej prowizji za terminale płatnicze
No tak, ale Ty z kolei znasz datę porodu, po 13 rodzić nie będziesz
A ja nie wiem, może i 12.10 dopiero

No spoko, ale ja wolę zapłacić ciut więcej i płacić kartą

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
Vea ależ mi smaka na drożdżowe narobiłaś ja chyba jutro skoczę po drożdże i zrobię wielką blachę tylko dla siebie i się tym ciachem zapcham... tż woli ciasta z masami, mogę mu ewentualnie sernik na zimno zrobić ooooo

Angel ja byłam ostatnio w pzrychodni świadkiem jak do innej lekarki czekała laska już w 40 tc i jej się L4 skończyło tego dnia a porodu ani widu ani słychu i dała jej kolejne na 14 dni... tyle dobrego że ją laski przepuściły bez kolejki

Ladan świetna biżuteria, cudownie będziesz wygladała
No właśnie to zależy od lekarza, nie wszyscy chcą dawać l4 po terminie

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-07-10, 18:55   #2218
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Powinnaś dostać od nich papier, że zgodnie z artykułem 144 przedłużają Ci umowę do dnia porodu.

Do dnia porodu za L4 płaci ZUS jeśli firma zatrudnia poniżej 20 pracowników. Jeśli powyżej to pracodawca
Lepiej chyba nawet wziąć to ostatnie L4 z pewnym zapasem, bo się okaże, że urodzisz 1-2 dni po tym jak masz zwolnienie i będzie potem załatwianie jak to ogarnąć żeby była płynność.

Słuchajcie, jak mam problem od paru dni z przeziębieniem, z bolącym gardłem włącznie, to lodzika zjeść nie mogę? Kurde, mam w zamrażarce Movenpicka bananowo-karmelowego i zaraz zejdę ze ślinotoku taką mam na niego chcicę
"Leczę" się po domowemu - maliny, miód, cytryna, ciepła herbata. Jak się nie poprawi to łyknę jakiś panadol a jak i to nie pomoże to pomaszeruję do lekarza

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

W kolejnej odsłonie <no-normalnie-łapy-i-cyce-opadają> - dostałam od księgowej maila, o którego prosiłam. Miał być z kartą zasiłkową a nie jest - bo brak w nim załącznika

No toć kurde, poddaję się
No ja wiem,że mi płaci pracodawca i dlatego tak napisałam
I 13.09 mam mieć cc, więc później to ja już nie urodzę

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:55   #2219
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Angel skoro szanowna Pani umie pisać maile to ja bym była z nią na drodze mailowej, wtedy może zastanowi się 2 razy zanim taką głupotę palnie, Ty masz podkładkę na przyszłość jakby coś miało być nie tak, najwyżej pisz jej tam instrukcje obsługi jak załącznik dodać, masakra z nią

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 18:56   #2220
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
jaaa, ich weiss :P ale to nie znaczy ze hitlerowcy nie mogli dotrzec na wyspy
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości