![]() |
#2251 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdzie można kupić Maine Coona bez rodowodu?
Cytat:
Odpowiadam na powyzsze pytanie - ![]() Nie wiem, ile wiesz o kociej bezdomnosci... na ile zdajesz sobie sprawe z tego, jak wiele krzywdy wyrzadzaja zwierzakom ludzie - zajrzyj - http://forum.miau.pl/viewforum.php?f...45523fb90688f0 Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2010-11-15 o 16:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2252 |
Przyczajenie
|
A skąd biorą się rasy? Bo chyba nie z probówki???
Krzyzówki - niestety, które są złem tego świata ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2253 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego najlepiej by było jakby koty mogły być rozmnażane tylko w hodowlach, a ludzie by zrozumieli (lub musieli to przyjąć), że wtedy dostaną legalnego, oporządzonego, zdrowego kotka.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2254 |
Przyczajenie
|
Hahahahahhaah
![]() Przesada! Jeśli rozmnorze koty bez posiadania hodowli to mniej kocham rase??? Wiesz co? To jest juz żenujace ![]() Niestety, przykro mi, ale dawno nie slyszałam takiego dobrego żartu! A kim Ty jesteś żeby mnie oceniac??? Noi oczywiście jakim prawem kwestjonujesz moja miłość do zwierząt! Zanim napiszesz, ugryź sie w tym przypadku - w palec! Jesli chodzi o bezdomnośc kotów to jak PISAŁAM WCZESNIEJ, MAŁO TAM RSOWYCH ZWIERZAKÓW. DLETEGO TYLKO, ZE SA DROGIE. Jesli ktos kupuje kotka za 4000 nie wyrzoci go na ulice od tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2255 |
Rozeznanie
|
zwierząt w typie rasy jest dużo,więc skoro ktoś chce rozdawać koty,to niech założy dom tymczasowy i je rozdaje albo kociaki odchowuje, dokarmia, wychowuje, one niczym nie zawiniły a i je można oddawać ludziom,
a dachowce są zdrowe,bo przeżywają najsilniejsze i rozmnażają się te najbardziej zdrowe itp, a w pseudo zazwyczaj są zwierzęta nie przebadane, które nie wiadomo czemu nie dostały hodowlanki i jeszcze mogą mieć wady występujące w danej rasie, bo nikt ich nie bada i rozmnażane są jak leci, byle by wyglądały na rasowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2256 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skad sie biora rasy i co robia hodowcy z prawdziwego zdarzenia - tego mozesz dowiedziec sie przy odrobinie wysilku. Nie odzywaj sie do mnie w tym tonie prosze; Z kazdym, kto tak, jak Ty wykrzykuje, czy nadinterpretuje me wypowiedzi (rozpoczynajac wczesniej dyskusje) nie mam przyjemnosci wymieniac zdan. Prosze nie pisac przy uzyciu Caps lock - jest to uznane za krzyk. Kolejne teksty typu "ugryz sie w palec" potraktuje, jako atak na mnie... Nie jestes pierwsza i niewatpliwie nie ostatnia osoba, ktora zaczyna irytowac sie wobec obnazenia wlasnej niewiedzy... co mimo wszystko nie usprawiedliwia zlosliwych komentarzy. Dla przypomnienia - regulamin, ktory zaakceptowalas rejestrujac sie na forum Wizaz - https://wizaz.pl/forum/announcement.php?f=17&a=13 Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2010-11-15 o 18:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2258 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zresztą bezdomność kotów i psów w naszym kraju jest ogromna, więc w jakim celu dalej mnożyć? Dla własnego widzimisię ![]() Jak się za zwierzę zapłaci większą kwotę to zakup się przemyśli dokładniej a i nie wyrzuci na ulicę....
![]() |
![]() |
#2259 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do kota rasowego za 4 000 zł (i to chyba z bardzo ale to bardzo ceniącej sie hodowli) to chyba do hodowli bo na kolanka lub tzw. wystawowy jest dużo tańszy Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-11-15 o 20:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2260 |
Raczkowanie
|
Słowami laika: istnieje pewna różnica między kotem europejskim, powszechnie zwanym dachowcem, a np. Maine Coon. Dachowiec ma za sobą tysiące lat historii "rasy", doboru naturalnego, umierania najsłabszych zwierząt itp. Maine Coon to rasa hodowlana, rozmnażana przez człowieka od ... ilu dokładnie? Niecałych stu lat? Pierwszy raz zarejestrowano je jako rasę w 1976, o ile się nie mylę. Jeszcze prościej: jeśli wypuścimy wszystkie maine coonyna ulice to za powiedzmy tysiac lat będą równie "najzdrowsze", jak dachowce.
Kot sprzedany na kolanka nie został kotem hodowlanym w jakichś powodów, prawda? "Zwykły" kupujący nie musi ich znać, bo są one dla niego bez znaczenia. Nawet u ludzi istnieją choroby, będące przeciwwskazaniem do posiadania dzieci. Znam przypadek człowieka, który kupił dwa MCO i postanowił je rozmnożyć, bo się znajomym podobały, oczywiście bezinteresownie, oczywiście nie miał pojęcia o tak podstawowych sprawach, jak choroby serca u MCO, oczywiście nie przebadał koteczki, oczywiście nie była pod kontrolą weta. Tydzień po narodzinach maluchów zmarła na "tajemniczą chorobę", z opisu wynika, że serduszko nie wytrzymało ciąży. Oczywiście nie zrobiono sekcji. Z sześciu maluchów zmarło trzy, resztę udało się odratować, ale do tej pory mają problemy ze zdrówkiem. Czy to jest humanitarne, Twoim zdaniem, Dienej? Czy ten przykład przemówi? Zrozumiesz, że to, co mówią hodowcy, nie wynika z zachłanności na kasę i strachu przed konkurencją? Czy jako człowiek myślący i posiadający serce możesz zrezygnować z chęci posiadania zwierzaka "w typie" właśnie dlatego, żeby pomóc zapobiegać bezsensowanej śmierci zwierząt? Chyba na tym polega kochanie rasy. Ślepa miłość jeszcze nikomu nie wyszła na zdrowie. Rozsądna i odpowiedzialna za to, owszem, zrobiła wieeele dobrego. Edytowane przez ladylazarusIE Czas edycji: 2010-11-16 o 01:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2261 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Maine Coon jest to jedna z najstarszych ras Ameryki Północnej. ---------------- można doczytać się: Przypuszcza się że przodkowie rasy zostali sprowadzeni z Europy do Ameryki Północnej przez pierwszych osadników w XVI i XVII wieku w celu tępienia szkodników żywności. Po raz pierwszy MCO pokazano na wystawie w NY w 1860 r. Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-11-16 o 06:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2262 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2263 |
Wtajemniczenie
|
odnosnie chorób serca MCO
znamy już artykuł z z Uni Klinik Giessen cyt:"Wnioski: Na podstawie przeprowadzonych badań nie stwierdzono żadnego powiązania między występowaniem kardiomiopatii przerostowej (HCM), a polimorfyzmami." i do tego http://www.hundkatzepferd.com/archiv...zenherzen.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2264 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie znam niemieckiego, a tego zdania nie rozumiem, nie wiem, co to polimorfizm ;p No ale wnioskuję (może błędnie), że nie ma jednoznacznej zależności, między występowaniem jakiegoś genu a chorobą. Jednak to niczego nie zmienia dla kupującego. Bo ta rasa choruje na to dość często, z tego co piszecie.
Więc niech ktoś mnie poinformuje, czy o tego typu chorobach hodowle informują, np. o możliwości wystąpienia? I czy robią badania krwi? Albo czy zrobią na moje życzenie.
![]() |
![]() |
#2265 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do badań krwi czyli gentestów to własnie te linki co wstawiłam mówią, że genetesty sa niewiarygodne (choruja nie tylko osobniki ze zmutowanym "genem" ale tez te bez mutacji) jak nie znasz niemieckiego to google.pl przetłumaczy |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2266 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Przepraszam Pani Moderator ![]() Moja niewiedza w tym temacie też jest moją niewiedzą. Natomiast uczucie miłości nie jest liczone w jednostce- hodowla ![]() Skoro tak bardzo Cie irytuje zdań nie musisz ze mną wymieniać. A co do Caps Lock-a czasem krzyk jest potrzebny, zreszta nie był uzywany w złym tonie, chyba, ze znow mamy inne poczucie wartości. Dla wiadmości wszystkich na forum nie krzyżuje nie zamierzam krzyzowac i nie zamierzam miec ani pseudo-ani legalnej hodowli. Tylko dlaczego Waszym zdaniem mając kotke z papierami np. (ktorego nie mam ! Żeby nie było zbednych niedomowien) nie moge skrzyowac go z kocurem z papierami a o kociatka zadbac wukastrowac i oddac 10000000% pewnym ludziom u ktorych beda miały wspaniałe zycie! Czy to jest gwałt na kotach? Bo według mnie nie! Jedyna odpowiedz jaka w tym temacie otrzymałam to podwazanie moich uczuc. ![]() Zreszta chyba znikam z tego forum bo to sensu nie ma. Mysle, ze sama tak nie uwazam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2267 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Więc przodkowie tak, ale rasa, jako rasa (w sensie pracy człowieka nad nią), jest dość młoda i jest kontrolowana przez człowieka. Chodziło mi o to, żeby nie porównywać dachowca z rasowym kotem, ponieważ dobór naturalny, a dobór przez człowieka, to co innego. Pewnie gdyby je sto lat temu zostawiono same sobie, to sprawa wyglądałaby inaczej. Te sto lat pracy hodowców, jak sądzę, wniosło swój wkład w rozwój rasy. I tak powinno pozostać, ponieważ pseudohodowle mają potencjał szkodzenia całościowej puli genetycznej rasy, prawda? [przepraszam, jeśli nie wyrażam się fachowo, nie jestem hodowcą i nigdy nie będę. Mam MCO i jako właściciel się interesuję samą rasą jak i jej dobrem - to tyle jeśli chodzi o moje "kwalifikacje" do udzielania się - czyli prawie żadne ![]() A Ameryka Północna pod wpływami europejskimi sama długiej historii nie ma. Co ciekawe, jest kilka teorii o początkach rasy MCO. Jedna z nich mówi o skrzyżowaniu kotki domowej z szopem - stąd miał powstać niesamowity ogon u MCO. Oczywiście jest to niemożliwe, ale nie mniej ciekawe. Ratta, nie znam sprawy z pierwszej ręki, tylko z innego forum z opowiadania właściciela tych kotów, który szukał potem pomocy przy ratowaniu kociąt, bo sam się na tym nie znał. Twierdził, że hodowca kotki miał badania i miał papiery dosłać później, ale nie dosłał, a jemu samemu nie zależało, więc się nie upominał - i tu mamy kolejny aspekt sprawy: powinno nam zależeć na papierach i powinniśmy egzekwować badania, szczepienia, odrobaczanie itp. Z drugiej strony słyszałam, że testy genetyczne nie zawsze się sprawdzają. Sunshine zresztą o tym chyba pisała. Nawet jeśli ma się badania rodziców kotów, które planuje się rozmnożyć, to nie robi się badań samych przyszłych rodziców? Pan się powoływał na to, że miał wcześniej koty dachowe, które nie miały żadnych problemów, więc myślał, że natura sama załatwi sprawę. Nie chcę powiedzieć, że MCO to jakaś wybrakowana rasa, jeśli ktoś mnie tak zrozumiał. Mam na myśli to, że trzeba mieć ogromny zasób wiedzy i doświadczenia, żeby móc w odpowiedzialny sposób zająć się zastępowaniem natury. Pan się o tym gorzko przekonał i zaprzysięgał się, że dostał nauczkę i zgodził, żeby jego doświadczenia podawać jako przestrogę dla tych, którzy świadomie bądź nieświadomie chcą się zabierać za coś takiego. Pomijając wszystko inne, jeśli zachoruje kot w hodowli, hodowca ma wystarczającą wiedzę i środki, żeby kociakowi pomóc. Nawet gdyby nie było związku wg nowych badań [i oby nie było, bo nie chcę nawet myśleć, że moje małe mogłoby zachorować], to moim zdaniem - jako kupującego - wg stanu wiedzy sprzed ich wykonania hodowca miał obowiązek takie testy zrobić i powiadomić kupującego. Ja też bym sobie tego życzyła. Korzyści są dwojakie: 1. wiem, jak o kocię dbać, 2. mogę zdecydować, czy jestem w stanie zapewnić kotu opiekę "w razie W". I to jest uczciwe. Ale uczciwości od pseudo nie ma co oczekiwać i co do tego jesteśmy wszyscy [prawie] zgodni. ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
Aa, już wiem, co co Ci chodzi ![]() Przepraszam, źle się wyraziłam. Rzeczywiście można było wywnioskować, z tego co napisałam, że MCO została stworzona przez człowieka. Miałam na myśli to, że jest rozmnażana przez człowieka i od człowieka zależna, a człowiek, wiadomo, nieomylny nie jest i żeby nie zrobić MCO krzywdy, nie powinno się brać za eksperymenty wynikające z niewiedzy bądź złej woli. Przepraszam za post pod postem, ale nie wiedziałam, jak zacytować po wyedytowaniu mojej poprzedniej wypowiedzi. ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
Uprawnienia hodowlane to zupełnie co innego. Żeby Twoje rodowodowe zwierzę mogło bezpiecznie zostać rodzicem, musi spełnić szereg warunków, m.in. dotyczących zdrowia, wyglądu itp. Powiem więcej, nawet jeśli oboje kandydaci na rodziców mają uprawnienia hodowlane, to nie oznacza, że połączenie ich genów będzie korzystne dla maluchów. Dobrze mówię? ![]() Brak wiedzy zdarza się często, ale niechęć do jej uzupełnienia to już nie nieświadomość, ale głupota, a głupotą szkodliwe działania można wytłumaczyć, ale nie usprawiedliwić. Edytowane przez ladylazarusIE Czas edycji: 2010-11-16 o 16:48 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2268 | ||||
Rozeznanie
|
Przy odrobinie dobrej woli można wyjść z ciemnogrodu
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Gwałt to nie jest na pewno, ale można to rozpatrywać w kategorii bezmyślności i egoizmu. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2269 |
Wtajemniczenie
|
bo z pewnością chodzi o koty nakolankowe a je kupujesz bez prawa do rozmnażania i łamiesz tym samym umowę kupna
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2270 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A jeśli chodzi o badania krwi, to ja mówię o zwykłych - biochemii i morfologii, a nie testach genetycznych. Czy hodowca zrobi je dla mnie, czy uzna to za zniewagę? ladylazarusIE- dziękuję za odpowiedź ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2271 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
możesz sobie zazyczyc ale .... dopłacisz za nie albo hodowca uzna, że będa w cenie kociaka (każdy podchodzi indywidualnie) i kwetia dogadania się tak jak i do wczesnek kastracji (dostajesz juz kociaka wykastrowanego jak sobie zazyczysz o ile hodowlca nie ma tego w standardzie) spotkałam się, że mają szybkie testy na FIV i FELV i wbity wynik do książeczki, szczepienia i odrobaczanie oraz czipowanie to standard Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-11-17 o 06:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2272 |
Przyczajenie
|
Ja papierów nie potrzebuje, wogóle mam juz 2 koty wiec narazie nie mam warunków na trzeciego. Natomiast jak przyjdzie na to czas bede miala kota " w typie" main coona, nawet dwa
![]() Pozdrawiam Was wszystkie i rodowody tez ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2273 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() człowiek tłumaczy i tłumacze i nic ... pustka czyli popierasz pseudohodowle rozumiem, że liczysz się iz leczenie takiego kota może przewyższyć zakup z rodowodem kociaka i nie ma w typie jest mieszaniec/kundel ... zapamietac proszę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2274 |
Przyczajenie
|
Słowo kundel = mieszańcowi, a mnie bardziej odpowiada - wiec poproposze mieszaniec albo dachowiec
![]() Nie popieram pseudohodowli niestety moge powiedziec to samo "jak głowa w mur"! ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Nie każda osoba, która po prostu nie odpowadza podatków i mieszka w normalnym domu zapładnia kotki dla zysku ( co robi sie w hodowlach i pseudohodowlach) . Nie robmy z kazdego hodowcy świetego ![]() Natomiast kazde zwierze, nawet to bez rodowodu potzrbuje domu i nie mozna go skazywac na zły los od samego poczęcia ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- A z tą "pustką " to troszke wyluzujj Edytowane przez dienej Czas edycji: 2010-11-18 o 17:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2275 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego właśnie takie zwierzęta się przygarnia. Kupuje się zwierzęta z rodowodem.
![]() |
![]() |
#2276 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
a w jakim celu chcesz rozmnażać kotki skoro to mieszańce to tylko dla zasady rozmnażania bo co więcej osiągniesz ... typu kota nie poprawisz ![]() Cytat:
a co wiecej reprezentujesz swoja postawą ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2277 |
Zakorzenienie
|
kupno maine coona zostawiam sobie na przyszły rok, natomiast interesuje mnie żywienie tych kotów. Wszystkie zestawienia, które czytam dotyczą 3-4 kilogramowych mruczków a mój będzie miał przecież z 9. Wystarczy mnożyć te kwoty przez wagę ? Czy maine coony chętnie jedzą surowe mięso (np. wątróbki, serduszka) ? Czy to prawda że nie można mieszać mleka z wodą tylko babrać się w specjalne małe mleczka w plastiku od whiskasa ? Moje dwa koty nigdy ich nie piły i trzymają się dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2278 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dajesz mu suchą karmę (bez mnożenia przez wage MCO) widzisz ile potrzebuje kot podczas karmienia, dajesz surowe mięso przemrozone (tylko nie wieprzowe) jak chcesz strikte BARF to dodajesz do mięcha suplementy możesz podawać mokra karmę daruj sobie mleko bo hodowca juz odchowa kociaka i na pewno nie whiskasem czy krowim mlekiem do picia woda zresztą hodowca powie co i jak |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2279 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A co ma piernik do wiatraka? ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- forum A to przepraszam nie moge miec swojego zdania?? Dlaczego? Bo trafiłam na rodowodowe forum??? Ja juz chce zakończyć tą dyskusje bo to i tak bez sensu żadnego.. A przygarnięcie kota od przyjaciółki za zupełna darmoszke to jest wspieranie pseudo??? Moze wszystko na świecie co nie rodowodowe to pseudo! ![]() A koty maja rodowy od setek lat??? Bo ja slyszalam, ze rasy są całkiem od niedawna natomiast koty to ogólnie dzikie zwierzeta i pochodza z naturalnego środowiska. Tam chyba nie było hodowców??? No chyba, ze sie myle i juz setki lat temu hodowcy mieszkali w lasach i tatuowali dzikie koty? A p[ozniej je kastrowali, zeby pseudo nie mogli zarabiac na nich pieniedzy! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dla porównania napiszę może, że nie wiem ile jedzą moje koty ale na forach ludzie pisali o 2kg karmy na miesiąc. Tyle że mój na pewno będzie jeszcze dostawał kurze podroby typu wątróbka i serce ![]() a wołowych czemu mu nie wolno ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:40.