Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-27, 04:27   #2251
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Morgiana426 Pokaż wiadomość
..... to właśnie do Emiratów obiecałam sobie kiedyś wrócić.
Krótki lecz wiele mówiący jest Twój opis podróży Morgiana

Życzę aby tak właśnie było i abyś jeszcze nie raz zawitała do Emiratów

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
.... jak wyglada zycie w abu dhabi, a konkretnie jak wyglada sprawa z mezczyznami?
Bloou, w Emiratach panuje prawo Shariatu, co w praktyce wygląda tak, że w prawdzie kontakty pozamałżeńskie sa zakazane i surowo karane, jednak jeśli ktoś się z tym nie manifestuje, to takie kontakty mają tu miejsce na co dzień.

Krótko mówiąc, jak jest wszystko dobrze, to jest ok, ale gdy pójdzie coś nie tak, to jest paskudnie na całego.

Przykładowe artykuły.

Dubai taxi sex expats appeal jail term claiming they were 'set up'

Dubai illicit sex couple claim to have been married over the phone

Dubai court frees man who murdered German girlfriend

Colleagues caught kissing on Dubai beach fined and jailed

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2013-01-27 o 04:37
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 18:20   #2252
moonlightdancer
Rozeznanie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Morgiana426 Pokaż wiadomość
Zwiedziłam wiele miejsc na śwecie (Chiny, Japonia, Meksyk, Indie, Peru, Ameryka, itd.), ale to właśnie do Emiratów obiecałam sobie kiedyś wrócić.
Tak zaskakująco przyciągającego swoją kulturą Państwa jeszcze nie widziałam i wielce wam zazdroszczę życia w tak wspaniałym kraju, w którym w przyszłości może i ja zamieszkam^^ Odwiedziłam i zwiedziłam wszystkie Emiraty i każdy na swój sposób pokochałam
Czy tylko mi Emiraty podobaja się z każdą chwilą coraz mniej
Myśl o tym że mogłabym na tej żwirowni spędzić resztę życia mnie przeraża lokalne atrakcje szybko nudzą a lokalna kultura jest zupełnie niezrozumiała (mimo że jestem muzułmanką i mam męża Emiratczyka). Wkurza mnie służalczość niektórych nacji, tępi kierowcy i wszechobecny piach/kurz/pył.
moonlightdancer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-28, 07:07   #2253
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez moonlightdancer Pokaż wiadomość
Czy tylko mi Emiraty podobaja się z każdą chwilą coraz mniej
Myśl o tym że mogłabym na tej żwirowni spędzić resztę życia mnie przeraża lokalne atrakcje szybko nudzą a lokalna kultura jest zupełnie niezrozumiała (mimo że jestem muzułmanką i mam męża Emiratczyka).
Wkurza mnie służalczość niektórych nacji, tępi kierowcy i wszechobecny piach/kurz/pył.
Hmmmm... wygląda na to, że chyba tylko Tobie coraz mniej się tutaj podoba

Ja uwielbiam ten kraj mimo że jestem Chrześcijanką i nie mam męża Emiratczyka... no a może dlatego właśnie

55 kg
Stary 2013-01-28, 13:01   #2254
Origa
Rozeznanie

Dziewczyny, pomóżcie. Mam okazję za 2 tyg. na kilka dni polecieć służbowo do Sharjah. Trochę się waham, czy się na ten wyjazd zgodzić...Nie mam siły czytać całego wątku, a mam kilka pytań (pewnie niektóre uznacie za głupie, ale co mi tam). Poczytałam trochę w sieci, ale zawsze to lepiej zapytać kogoś, kto tam jest na miejscu. Jeśli to ma jakieś znaczenie, polecę w towarzystwie kolegi z pracy:
1. Czy swobodnie sama (bez mężczyzny u boku) będę się mogła przemieszczać po ulicach?
2. Czy w hotelowych restauracjach w Sharjah dostępny jest alkohol?
3. Jak to jest z kąpielami w morzu (wolno, nie wolno, różne rzeczy czytałam:/)?
4. Jaka tam teraz jest pogoda?
5. Czy wolno nosić bluzki np. na ramiączkach, czy muszą być ramiona zakryte?
6. Jestem blondynką czy to prawda, że Arabowie jakoś bardziej je "adorują"? hmmm...nie wiem jak wam opisać, o co mi chodzi. Najprościej: czy są namolni np. na ulicach?
7. Jak najprościej bez własnego samochodu dostać się do Dubaju na jednodniową wycieczkę?
8. Czy swobodnie dogadam się po angielsku? (czytałam, że dzieci od małego są uczone arabskiego, ang. i francuskiego, ale wolę się upewnić)?
9. Czy w relacjach biznesowych kobiety są uważane za równorzędne mężczyznom?

To chyba wszystko Będę Wam bardzo wdzięczna za informacje.
Origa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-29, 09:59   #2255
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
1. Czy swobodnie sama (bez mężczyzny u boku) będę się mogła przemieszczać po ulicach?

Tak

Cytat:
2. Czy w hotelowych restauracjach w Sharjah dostępny jest alkohol?

Z tego co wiem, to w Sharjah mieli zabroniony alkohol, naprawdę nie wiem czy mają tam hotelach, w razie czego Dubai jest tylko "walking distance"

Cytat:
Oczywiście, że wolno się kąpać w miejscach do tego wyznaczonych.

Cytat:
4. Jaka tam teraz jest pogoda?
W nocy ok 15'C, w dzień ok. 28'C

Cytat:
Bluzka na ramiączkach tak, ale z szalem zakrywającym ramiona.

Cytat:
6. Jestem blondynką czy to prawda, że Arabowie jakoś bardziej je "adorują"? hmmm...nie wiem jak wam opisać, o co mi chodzi. Najprościej: czy są namolni np. na ulicach?

Jeśli będziesz bardzo roznagliżowana, to faktycznie niektórzy mogą byc namolni, zwłaszcza Pakistańczycy.

Expatki mieszkające tutaj chodzą ubrane bardziej zakryte, sukienka midi, spodnie, bluzki zakrywające ramiona... i nie patrzą mijanym facetom w oczy, bo dla nich to jak zaproszenie.

Cytat:
7. Jak najprościej bez własnego samochodu dostać się do Dubaju na jednodniową wycieczkę?
Wypożyczyć auto lub pojechać autobusem.

Cytat:
8. Czy swobodnie dogadam się po angielsku? (czytałam, że dzieci od małego są uczone arabskiego, ang. i francuskiego, ale wolę się upewnić)?
Tak, napisy w sklepach i na ulicach są w dwóch językach, Arabskim i Angielskim.

Cytat:
9. Czy w relacjach biznesowych kobiety są uważane za równorzędne mężczyznom?

Panuja zasada jak na całym świecie, kobiety tutaj są szefami, Dyrektorami, mają pełną swobodę w biznesie.

55 kg
Stary 2013-01-29, 13:43   #2256
Origa
Rozeznanie

Eva ID bardzo, bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwości! Naczytałam się od wczoraj i Emiratach i jak najpierw nie bardzo chciałam leciec, tak teraz żałuję, że na tak krótko
Origa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-29, 14:05   #2257
Gdziesiek
Przyczajenie

Witam serdecznie wszystkie Wizażanki!
Wypada mi się przedstawić i przywitać, zwłaszcza że część z Was znam z Forum podglądając wątki i blogi (zdrowie, moda, uroda ) przez ramię mojej TŻ, która jest tutaj "zakorzeniona".

Mam 27l. wyższe wykształcenie, techniczno-przyrodnicze (geologia, zasoby wodne i mineralne), ale nie jestem inżynierem, przyzwoity angielski (nie biegły, ale w razie konieczności szybko sobie z tym poradzę). Mam jakieś doświadczenie w branży, natomiast z pewnością moje CV nie jest imponujące pod tym względem.

Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa, to jaki status mają tam tacy pracownicy? Czy jest tam tak duża konkurencja, że bez grubego portfolio i dyplomu renomowanej uczelni trudno znaleźć dobrze płatną pracę? Wiem, że może trudno odpowiedzieć na to pytanie, bo odpowiedź może wynikać ze specyfiki branży.
Gdzie i wg jakich kluczy szukać informacji dotyczących realiów i wymogów dotyczących kompetencji w różnych dziedzinach (doświadczenie, konkretne programy komputerowe, uprawnienia, dyplomy) oraz rozpiętości zarobków w poszczególnych branżach?

Tyle na początek.
Zaznaczę, że do myśli o wyjeździe przybliżył mnie właśnie ten wątek, więc mogę nie mieć rozeznania, w być może oczywistych dla Was tematach dotyczących emigracji zarobkowej (stąd nie myślę jeszcze o żadnym konkretnym emiracie, czy kraju). Dotąd podróżowałem jedynie turystycznie, a kraje arabskie to dla mnie zupełna egzotyka.
Jeśli coś pominąłem to przepraszam.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i wskazówki.

Pozdrawiam
Grzesiek
Gdziesiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-29, 15:01   #2258
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Eva ID bardzo, bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwości! Naczytałam się od wczoraj i Emiratach i jak najpierw nie bardzo chciałam leciec, tak teraz żałuję, że na tak krótko
Zycze udanego pobytu

360-degree interactive view from Dubai's Burj Khalifa wows the web

Cytat:
The Burj Khalifa Panorama, an interactive application by local photographer Gerald Donovan, shows a view of Dubai from 828 metres high.
The panorama is stitched together from 48 panoramic images, shot at a resolution of 80 megapixels. After these were stitched together, the 'gaps' in the panorama were stitched together by 70 individual photos.
"The Burj Khalifa is a perfect building for shooting a 360 degree pano from the top of, because its "roof" is only 1.5 meters across," said Mr Donovan.
http://dubaimap.hipa.ae/index.html

55 kg
Stary 2013-01-30, 09:39   #2259
moonlightdancer
Rozeznanie

Cytat:
3. Jasne że wolno ale na Twoim miejscu wybrałabym plaże w Dubaju, np Al Mamzer Beach Park rzut beretem od Sharjah a myśle że dla Europejki jest to dużo bardziej przyjazne miejsce.
5. Wolno ale w Sharjah jeszcze tak "odkrytej" kobiety nie widziałam. Lepiej wybrać T-shirt lub tak jak napisała Eva ID zakryć szalem ramiona.
7. Wypożyczenie auta jest tanie ale często wymagane jest międzynarodowe prawo jazdy. Taxi także relatywnie tanie ale za przejazd z Sharjah do Dubaju i odwrotnie pobierana jest dodatkowa opłata 20 dhs.

Cytat:
Napisane przez Gdziesiek Pokaż wiadomość
Witam serdecznie wszystkie Wizażanki!
Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa, to jaki status mają tam tacy pracownicy? Czy jest tam tak duża konkurencja, że bez grubego portfolio i dyplomu renomowanej uczelni trudno znaleźć dobrze płatną pracę? Wiem, że może trudno odpowiedzieć na to pytanie, bo odpowiedź może wynikać ze specyfiki branży.
Gdzie i wg jakich kluczy szukać informacji dotyczących realiów i wymogów dotyczących kompetencji w różnych dziedzinach (doświadczenie, konkretne programy komputerowe, uprawnienia, dyplomy) oraz rozpiętości zarobków w poszczególnych branżach?
Witam. Nie wiem za bardzo jakiej pracy poszukujesz. Nie wiem też dokładnie jakie jest to wykształcenie i doświadczenie zawodowe. Jeżeli szukasz pracy w przemyśle naftowym to chyba tylko Abu Dhabi i firmy państwowe. Przeszukaj stronkę ADNOC i wszystkich firm powiązanych/podległych - lista na stronie. Niektóre pozbywają się obcokrajowców jak mogą inne w dalszym ciągu chętnie ich zatrudniają. Wymagane kompetencje będą w ofertach pracy. Wiadomo, że łatwo znajda zatrudnienie specjaliści wysokiej klasy, niezależnie od narodowości. Wymagane będzie raczej kilka lat doświadczenia zawodowego, prestiż uczelni nie ma większego znaczenia. Zarobki w tej branży mogą zależeć od narodowości, firmy, kontraktu, uciążliwości pracy. Dla lokalnego świeżaka po studiach jest to 50 000+
moonlightdancer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 10:07   #2260
Eva ID

GG do Eva ID

Gdziesiek, przeszukaj wątek.

Tu na Forum nikt nie jest w stanie zapewnić Ci, że znajdziesz prace, tylko wyspecjalizowane firmy pośredniczące w rekrutacji pracowników będą w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania.

Wyslij do nich zapytanie wraz ze swoim pełnym CV i kwalifikacjami i zobacz co odpowiedzą.

Cytat:
Napisane przez martita_ Pokaż wiadomość
Witam

Nie nadążam z pisaniem i czytaniem forum, ale widzę jak dużo jest pytań dotyczących pracy. Przyjechałam do UAE 3 tygdnie temu, od tygodnia już pracuje. Nie miałam pracy ustawionej, nie miałam kontaktów które pomogłyby mi zdobyć prace. Korzystałam ze stron internetowych i rozmawiałam z prawie każdą napotkaną osobą (i wlasnie tak znalazlam swoja prace)

oto kilka stron ktore mnie osobiscie pomogly:
http://www.bayt.com/en/uae/
http://www.careertunity.com
http://www.clarendonparker.com
http://dubai.dubizzle.com/
http://www.gulftalent.com/home/
http://www.monstergulf.com/index.html
http://www.talentrepublic.net/Default.aspx
http://www.nadia-me.com/index.cfm
http://www.kershawleonard.net/Default.aspx
http://www.afuturewithus.com/careers...taim/home.aspx

zycze szukajacych sukcesu w znalezieniu pracy
ech.. teskni mi sie za golabkami i rolada z kluskami ))

trzymajcie sie cieplo!
martita

55 kg
Stary 2013-01-31, 14:11   #2261
Gdziesiek
Przyczajenie

@moonlightdancer, dziękuję za odpowiedź.
Geologia to szeroka dziedzina, a moja specjalizacja to zarówno złoża kopalin, w tym energetycznych, ale również zasoby wód, studnie, ujęcia. Minusem tej szerokiej specjalizacji jest brak wyspecjalizowania w jakiejś wąskiej dziedzinie. Doświadczenie to praca przy projektach budowlanych (geotechnika) oraz przeróżne praktyki w okresie studiów.

@Eva ID, dziękuję za podpowiedź i listę linków od @martita_
Znajdę czas, by przejrzeć cały wątek uważnie i poszukam wieści z innych źródeł oraz oczywiście wejdę w kontakt ze specjalistami HR.
Jasne, że nie chodziło o zagwarantowanie mi "w ciemno" odniesienia sukcesu a raczej o wyczucie klimatu dla (wciąż ) młodych, interdyscyplinarnie wykształconych europejczyków. Np. u nas w branży często pokutuje przekonanie, że specjalista jest "od - do" i jeśli ktoś nie uczy się 5 lat o jakimś zagadnieniu, to fachowcem nie jest (pomijam już osobliwości wynikające ogólnie z kondycji rynku pracy). Oczywiście nie mam na myśli luźnego wykształcenia z "Wyższych" Szkół Lansu i Baunsu, ale nieinżynierskie wykształcenie uniwersyteckie, praktycznie łączące kilka dziedzin.

Dziękuję Wam bardzo za wskazówki!
Miłego dnia, pozdrawiam.

Grzesiek

Edytowane przez Gdziesiek
Czas edycji: 2013-02-01 o 19:36

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-04, 08:12   #2262
Eva ID

GG do Eva ID
Angry Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Zrobię pełen wyłom i zamiast o Emiratach, wkleję artykuł o tym co stało się w Arabii Saudyjskiej - bo ten kraj....

Saudi preacher gets light sentence for killing daughter

Pozostawiam to bez komentarza.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lama-al-ghamdi.jpg (29,8 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Lama 1a.jpg (17,6 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Lama 2a.jpg (30,7 KB, 24 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2013-02-05 o 09:27
Stary 2013-02-04, 09:06   #2263
Gdziesiek
Przyczajenie

Eva, przerażające!
Czytałem ostatnio artykuł odnośny dyskusji o minimalnym wieku żon w Iraku, z którymi można małżeństwo skonsumować. Opiekun dziecka, zazwyczaj ojciec, może wydać za mąż swoją córkę w dowolnym wieku - bez względu na wiek przyszłego męża (może być stary). Puenta była taka, że dziewczynka musi mieć przynajmniej 9 lat (słownie: dziewięć lat!), by mąż mógł uprawiać z nią seks w dowolny sposób. Natomiast jeszcze bardziej przerażające było stwierdzenie, że to wiekowe obostrzenie można zignorować, jeśli dochodzi "jedynie" do całowania, pieszczot i stosunku udowego. Wówczas wiek dziewczynki może być dowolny... Nie potrafię tego pojąć, ani wyrazić jaką złością i obrzydzeniem napełnia mnie myślenie o tym. Chciałbym, aby to okazało się nieprawdą.
Na całym świecie, niezależnie od kultury, czy religii - są patologie. Ale czynienie z patologii krzywdzącej małe dzieci normy, zgodnej z "wolą bożą" i tym samym z prawem państwowym?
To jest tym bardziej przerażające, że kultura zachodnioeuropejska staje się wciąż coraz bardziej tolerancyjna i bezkształtna, jeśli chodzi o normy zachowań, oderwana od chrześcijańskich korzeni. Kościół katolicki ma wiele do poprawy w swoich strukturach, ale wyrzekanie się tradycyjnego dla nas modelu życia społecznego jest dla mnie niezrozumiałe, a hasła "wolności i swobód" jakie za tym ruchem idą, zdają się być oderwane od rzeczywistości, jaka nas otacza. Gdzie indziej nasza wolność jest ograniczana, niż w oporze przed akceptacją alternatywnego stylu życiu (np. dzietnych małżeństw jednopłciowych).
Przepraszam za OT i osobisty wywód.

Pozdrawiam
Grzesiek
Stary 2013-02-04, 09:19   #2264
doris144
Rozeznanie

Nawet na naszych stronach były artykuły o tym. Coś okropnego, ale zdarza się niestety wszędzie. Tylko tu kara była bardzo mała
doris144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-04, 10:23   #2265
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Gdziesiek Pokaż wiadomość
.... To jest tym bardziej przerażające, że kultura zachodnioeuropejska staje się wciąż coraz bardziej tolerancyjna i bezkształtna, jeśli chodzi o normy zachowań, oderwana od chrześcijańskich korzeni. ....
Grześku... Zgadzam się niestety.

Wielki jest krzyk, że KAŻDY ma prawo do swoich poglądów... a jest nagonka przeciwko Chrześcijaństwu w całej Europie.

Cytat:
Napisane przez doris144 Pokaż wiadomość
Nawet na naszych stronach były artykuły o tym. Coś okropnego, ale zdarza się niestety wszędzie. Tylko tu kara była bardzo mała

Doris.... nie chodzi o to CO jej zrobił, ale że okazuje się że MIAŁ DO TEGO PRAWO.
W tym przypadku dziewczynka zmarła... tylko dlatego dostała się ta sprawa do publicznej wiadomości, gdyby żyła, nie byłoby sprawy.

55 kg
Stary 2013-02-04, 12:35   #2266
Gdziesiek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Grześku... Zgadzam się niestety.

Wielki jest krzyk, że KAŻDY ma prawo do swoich poglądów... a jest nagonka przeciwko Chrześcijaństwu w całej Europie.
Masz rację. Wszystko w imię otwartości, postępu, nowoczesności oraz równości i innych, już dawno zdewaluowanych, utopijnych haseł. I do tego "żeby fajnie było". Oczywiście są państwa pod tym względem lepsze i gorsze, ale kierunek euro-jednomyślności zatrważa. Pomijając już nawet nasze dziedzictwo kulturowe, to zdrowego rozsądku, logiki, czy jakichś wniosków z historii - brak. Szkoda gadać o tej "nowoczesności i postępie"w kwestii obyczajów, kultury i ekonomii. Poza tym to nie ten temat.

Pozdrawiam Eva
Grzesiek
Stary 2013-02-05, 12:23   #2267
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Zrobię pełen wyłom i zamiast o Emiratach, wkleję artykuł o tym co stało się w Arabii Saudyjskiej - bo ten kraj....

Saudi preacher gets light sentence for killing daughter

Pozostawiam to bez komentarza.
:-O Tak, czytałam to i moja reakcja była podobna. Szok że to tak blisko mnie!
Mam nadzieję że podobnych newsów o BAH czytać nie będę.

Na tą chwilę widzę mnóstwo czołgów porozstawianych w newralgicznych dzielnicach, gotowych na 2gą rocznicę arabskiej wiosny - w razie gdyby szyicka większość ludności Bahrajnu miała ochotę wznowić demonstracje.
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-05, 12:27   #2268
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez sylwia.gda Pokaż wiadomość
Na tą chwilę widzę mnóstwo czołgów porozstawianych w newralgicznych dzielnicach, gotowych na 2gą rocznicę arabskiej wiosny - w razie gdyby szyicka większość ludności Bahrajnu miała ochotę wznowić demonstracje.

Lubię Bahrain, mam nadzieję, że będzie spokojnie

Trzymaj się

55 kg
Stary 2013-02-06, 08:08   #2269
Joanna E
Przyczajenie

Witam serdecznie;-)
Chciałam się przywitać; mam na imię Asia i od marca będę mieszkać w Abu Dhabi. Jestem zauroczona tym miastem; spędziłam trochę czasu w grudniu i teraz w styczniu- inny świat. Od kilku miesięcy przeglądam ten wątek i za sprawa Ciebie Ewo- skarbnico wiadomości i wielu dziewczyn poznałam wiele ciekawostek na temat życia w Emiratach- wielkie dziękuje i brava dla Ewy za stworzenie wątku i za rzetelne odpowiedzi ;-))))
W mojej głowie jest kilka nurtujących pytań, ale to najważniejsze:
1. Jak wygląda legalnie sytuacja z pracą w domu- ja będę na małżeńskiej wizie; od kilku lat zajmuję się robieniem paznokci żelowych- pochwalę się , że mam do tego rękę ( również :Shellec, manicure, pedicure i Eyelash Extensions). Zastanawiam się czy mogę legalnie prowadzić "salon" w domu, czy i jak muszę to gdzieś zgłaszać, przedstawiać jakieś dokumenty; certyfikaty, dyplom ukończenia studiów?Czy muszę mieć zezwolenie na prace w domu? Czy może któraś z Was zna kogoś to pracuję w branży kosmetycznej w Beauty Salonie chciałam zapytać jakie jest zapotrzebowanie na te usługi??
Posiadam certyfikaty na wymienione usługi i bardzo duże doświadczenie; prowadzę swoja działalność od wielu lat. Mój angielski jest komunikatywny od 7 lat mieszkam i pracuje w Irlandii- 95% moich klientek to Irlandki.
2. Gdzie najlepsze szukać jakie miejsca są warte polecenia do kontynuacji nauki angielskiego. Bardzo zależy mi na dobrym nauczycielu i konkretnej nauce.

BARDZO DZIĘKUJĘ JESZCZE RAZ EVIE , ŻE STWORZYŁA I CZUWA NAD TYM MIEJSCEM.
Bardzo się i cieszę, że dosłownie za chwilę tam będę i wierzę, że szybko się odnajdę bo Abu Dhabi na cudowne miasto!!!
Pozdrawiam z pełnej deszczu, zimna i wiatru Irlandii.
Asia
Joanna E jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-07, 08:35   #2270
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Joanna E Pokaż wiadomość
Witam serdecznie;-)
Chciałam się przywitać; mam na imię Asia i od marca będę mieszkać w Abu Dhabi.

BARDZO DZIĘKUJĘ JESZCZE RAZ EVIE , ŻE STWORZYŁA I CZUWA NAD TYM MIEJSCEM.

OMG! Asia, sprawiłaś że się zarumieniłam dziękuję za miłe słowa, wspaniale gdy będziesz tu częściej zaglądać opisując Twoje wrażenia z UAE.

Jak wygląda legalnie sytuacja z pracą w domu .... hmmm... przyznam, że nie mam pojęcia

Są babeczki, które sobie tak dorabiają ale legalne to raczej nie jest, więc jeśli operują w gronie swoich znajomych, to jest to ok, ale jakby na większą skalę, to trzeba mieć licencję na wykonywanie zawodu i albo się gdzieś zatrudnić, albo wynająć lokal i działać samemu.

Co do usług kosmetycznych, ja chodzę do Tips & Toes
większość tam pracujących pań to Filipinki bo to najtańsza siła robocza w tej branży.

Proponuję abyś najpierw przez kilka miesięcy dobrze się rozglądnęła i poznała zasady tutejszego rynku.

Języka Angielskiego uczą na wielu kursach, np. ETON Institute

Powodzenia

55 kg
Stary 2013-02-14, 12:17   #2271
Eva ID

GG do Eva ID

Gdzie zamieszkać w Abu Dhabi?

Khalifa City A
Dhs65,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment.
Dhs90,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment.

Dlaczego tutaj?
Blisko lotniska, dość duża oferta pod wynajem.
Sporo małych sklepików w okolicy.
Blisko do Al Bandar i Yas Island.
Dobre miejsce dla osób z dziećmi, bliskość szkół

Wady: Wiele villi w Khalifa City "A" było budowanych zbyt szybko i po ok. roku wychodzi na jaw wiele ukrytych małych i dużych błędów.

Resident’s tips: La Brioche zawsze pełne ludzi, w Itihad Plaza jest wiele kawiarni i dobrze zaopatrzony sklep.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City A 06.jpg (39,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City A 07.jpg (85,4 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City A.jpg (50,3 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City A 01.jpg (42,5 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City A 02.jpg (44,8 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City A 03.jpg (44,3 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City A 04.jpg (21,3 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City A 05.jpg (22,2 KB, 11 załadowań)

55 kg
Stary 2013-02-14, 12:24   #2272
Eva ID

GG do Eva ID

Khalifa City B
Dhs60,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment.
Dhs80,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment.

Dlaczego tutaj? Nie ma wiele sklepów ale blisko jest Khalifa City "A" a także Mazyad i Dalma Malls (największy mall w Abu Dhabi).
Spokojne miejsce na BBQ z sąsiadami.
Nie ma problemów z parkingiem
Bardzo bezpieczne miejsce dla dzieci

Wady: Jesteś dokładnie w środku niczego... wokół piasek.
Dobrze jest mieć przyjaciół w mieście na weekendy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City B 01.jpg (89,7 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City B.jpg (24,8 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City B 05.jpg (16,6 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City B 02.jpg (21,6 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Khalifa City B 03.jpg (65,1 KB, 12 załadowań)

55 kg
Stary 2013-02-14, 12:34   #2273
Eva ID

GG do Eva ID

Al Reem Island
Dhs90,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment.
Dhs110,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment.

Dlaczego tutaj? Reem Island bardzo szybko stała się bardzo popularnym miejscem.
Z tyłu za Abu Dhabi Mall i przy Al Mariah Island posiada bogat ofertę dla singli, par i młodych ludzi.
Zaplanowana na 22000 mieszkańców

Wady: Otwarte Waitrose, La Brioche i kilka innych café i restauracji w Boutik w Sun and Sky Towers ale jeszcze jest pustawo dość.

Residents’ tips: Bardzo blisko Al Wahda Mall i Abu Dhabi Mall a Saadiyat Island jest 2 minuty obok.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Al Reem Island 04.jpg (121,9 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Al Reem Island 03.jpg (102,7 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Al Reem Island 01.jpg (34,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Al Reem Island.jpg (42,8 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Al Reem Island 05.jpg (29,3 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Al Reem Island 06.jpg (42,2 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Al Reem Island 07.jpg (120,1 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Al Reem Island 08.jpg (67,3 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Al Reem Island 09.jpg (210,7 KB, 9 załadowań)

55 kg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-14, 12:46   #2274
Eva ID

GG do Eva ID

Tourist Club Area
Dhs65,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment.
Dhs90,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment.

Dlaczego tutaj? Tourist Club Area jest zawsze pałna aktywności i najbardziej busy miejscem w Abu Dhabi.
W starszych budynkach wynajem jest tańszy ale nie maja one atrakcyjnych dodatków typu baseny, gym i parkingi podziemne.
Blisko Abu Dhabi Mall z 200 sklepami i Co-Operative Society
Wiele dobrych restauracji, hotele Beach Rotana i Le Méridien

Wady: Traffic i brak miejsc parkingowych
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Tourist Club Area.jpg (52,3 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tourist Club Area 01.jpg (36,1 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tourist Club Area 02.jpg (33,2 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tourist Club Area 05.jpg (68,1 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tourist Club Area 03.jpg (21,8 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tourist Club Area 04.jpg (29,3 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tourist Club Area 06.jpg (39,5 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tourist Club Area 07.jpg (47,0 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tourist Club Area 08.jpg (170,6 KB, 3 załadowań)

55 kg
Stary 2013-02-14, 13:08   #2275
Eva ID

GG do Eva ID

Corniche
Dhs100,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment.
Dhs150,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment.

Dlaczego tutaj? Piękny widok na morze, plaża, wiele café, restauracji, sklepów, supermarketów, pralni, krawców, optyków, centrów medycznych... i co tam jeszcze potrzeba.
Można spacerować po parkach, biegać brzegiem morza słuchać koncertów i oglądać najpiękniejsze zachody słońca.

Wady: Bardzo trudno znaleźć najbardziej popularne one i two bedroom mieszkania, a te większe sa odpowiednio droższe.
Starsze budynki nie posiadaja podsiemnych parkingów.

Residents’ tips: Najlepsze miejsce na spacery
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 05 Corniche 01.jpg (68,0 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05 Corniche.jpg (42,6 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05 Corniche 03.jpg (60,6 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05 Corniche 02.jpg (42,8 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05 Corniche 04.jpg (86,8 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05 Corniche 07.jpg (107,7 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05 Corniche 12.jpg (51,2 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05 Corniche 11.jpg (33,6 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05 Corniche 09.jpg (104,6 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05 Corniche 10.jpg (66,4 KB, 6 załadowań)

55 kg
Stary 2013-02-14, 13:38   #2276
Monika Wu
Raczkowanie

Przepraszam, ze wtrącę swoje 5 groszy, ale jestem pod wrażeniem pracy jaką wykonuję tutaj Eva, kopalnia wiedzy!Sama nie mieszkam w Emiratch, bliskie mi są po 2 tyg pobycie w Abu Dhabi (przelotem też Dubai), zresztą sama Evę podpytywałam przez wyjazdem i jej wskazówki okazały się bardzo przydatne. Nie podziękowałam nawet po powrocie. Czynię to niniejszym Spojrzałam na zdjęcia odnośnie wyboru miejsca zamieszkania w Abu Dhabi, powiem tak... widok z 33 piętra(przy Sofitel Hotel, Capital Plaza) przy Corniche bezcenny!bardzo mam miłe wspomnienia. Wątek sobie cicho podczytuję, bo zamierzam ponownie zawitać jesienią tego roku w odwiedziny do rodziny...Pozdrawiam wszytskich

Edytowane przez Monika Wu
Czas edycji: 2013-02-14 o 13:43
Monika Wu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 11:52   #2277
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Monika Wu Pokaż wiadomość
Przepraszam, ze wtrącę swoje 5 groszy, ale jestem pod wrażeniem pracy jaką wykonuję tutaj Eva, kopalnia wiedzy!Sama nie mieszkam w Emiratch, bliskie mi są po 2 tyg pobycie w Abu Dhabi (przelotem też Dubai), zresztą sama Evę podpytywałam przez wyjazdem i jej wskazówki okazały się bardzo przydatne. Nie podziękowałam nawet po powrocie. Czynię to niniejszym Spojrzałam na zdjęcia odnośnie wyboru miejsca zamieszkania w Abu Dhabi, powiem tak... widok z 33 piętra(przy Sofitel Hotel, Capital Plaza) przy Corniche bezcenny!bardzo mam miłe wspomnienia. Wątek sobie cicho podczytuję, bo zamierzam ponownie zawitać jesienią tego roku w odwiedziny do rodziny...Pozdrawiam wszytskich

Monika, bardzo dziękuję za miłe słowa

Ten wątek to nie tylko ja, tworzą go wspaniałe osoby opisujące swoje wrażenia i dzielące się swoją wiedzą na temat Emiratów, to ja Wam bardzo dziekuję, że jesteście tu w wątku ze mną.

Dzieki Wam ten wątek żyje. Dziękuję

55 kg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 12:22   #2278
Eva ID

GG do Eva ID

Al Mushrif
Dhs75,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment.
Dhs165,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment.

Dlaczego tutaj? Bo to najlepsze miejsce jeśli masz rodzinę ze sobą i lubisz spokojne miejsce do zamieszkania.
Piękne parki, ville i całe otoczenie.

One-bedroom z prywatnym basenem - 75,000 Dh rocznie
W Mushrif Mall jest świetnie zaopatrzony Lulu Hypermarket i najlepsze Bloomsbury cupcakes.

Bloombery ma w swej ofercie Najdroższy Cup-Cake na świecie - 3,700 AED (most expensive “edible” cupcake in the world, “The Golden Phoenix”)
Wspaniały pokryty w całości 23 karatowych złotem i serwowany na porcelanowym talerzyku zdobionym 24 karatowym złotem..... yummyyyyy...

Oprócz tego sklepy w żywnością organiczną.
W tej okolicy zlokalizowane są także kościoły i wiele szkół np. British School Al Khubairat i The Sheikh Zayed Private Academy dla dziewcząt.
Wspaniałe miesce dla dzieci... park 25,000sq ma miejsca na skateboarding i jogging track.
Biblioteka z 7,000 tytułów książek a dla chcących pojeździć konno Abu Dhabi Equestrian Club i golfistów Abu Dhabi City Golf Club.

Wady: Mall otwarty rok temu i jeszcze nie wszystkie sklepu sie otworzyły.
15 minut do Centrum miasta może być zarówno wadą i zaletą.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 06 Al Mushrif 01.jpg (81,7 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06 Al Mushrif.jpg (36,1 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06 Al Mushrif 02.jpg (35,4 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06 Al Mushrif 03.jpg (16,0 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06 Al Mushrif 06.jpg (37,2 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06 Al Mushrif 04.jpg (39,2 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06 Al Mushrif 05.jpg (52,6 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06 studio-room-in-mushrif-23rd-street.jpg (41,1 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Most-Expensive-Edible-Cupcake.jpg (50,2 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06 Al Mushrif 07.jpg (13,9 KB, 4 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2013-02-16 o 12:27
Stary 2013-02-16, 12:47   #2279
Eva ID

GG do Eva ID

His Highness Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice President and Prime Minister of the UAE and Ruler of Dubai when was asked about UAE's formula for success, he said:

"the secret lies in the love for the country and its soil and in the fact that we all work as a one team."
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg HH Sheikh Mohammed.jpg (63,5 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg we love UAE 06.jpg (17,3 KB, 3 załadowań)

55 kg
Stary 2013-02-16, 12:53   #2280
Eva ID

GG do Eva ID

Mały przykład jak przywódcy prawdziwie kochają swój kraj i naród.

Abu Dhabi Crown Prince sits by roadside with ‘lost’ schoolgirl till dad comes for her
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg HH Sheikh Mohammed bin Zayed.jpg (18,9 KB, 38 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2013-02-16 o 12:55
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości