|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2251 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Krótki lecz wiele mówiący jest Twój opis podróży Morgiana
![]() Życzę aby tak właśnie było i abyś jeszcze nie raz zawitała do Emiratów ![]() Cytat:
Krótko mówiąc, jak jest wszystko dobrze, to jest ok, ale gdy pójdzie coś nie tak, to jest paskudnie na całego. Przykładowe artykuły. Dubai taxi sex expats appeal jail term claiming they were 'set up' Dubai illicit sex couple claim to have been married over the phone Dubai court frees man who murdered German girlfriend Colleagues caught kissing on Dubai beach fined and jailed
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2013-01-27 o 04:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2252 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
![]() Myśl o tym że mogłabym na tej żwirowni spędzić resztę życia mnie przeraża ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2253 | |
|
![]() Cytat:
![]() Ja uwielbiam ten kraj mimo że jestem Chrześcijanką i nie mam męża Emiratczyka... no a może dlatego właśnie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2254 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, pomóżcie. Mam okazję za 2 tyg. na kilka dni polecieć służbowo do Sharjah. Trochę się waham, czy się na ten wyjazd zgodzić...Nie mam siły czytać całego wątku, a mam kilka pytań (pewnie niektóre uznacie za głupie, ale co mi tam
![]() 1. Czy swobodnie sama (bez mężczyzny u boku) będę się mogła przemieszczać po ulicach? 2. Czy w hotelowych restauracjach w Sharjah dostępny jest alkohol? 3. Jak to jest z kąpielami w morzu (wolno, nie wolno, różne rzeczy czytałam:/)? 4. Jaka tam teraz jest pogoda? 5. Czy wolno nosić bluzki np. na ramiączkach, czy muszą być ramiona zakryte? 6. Jestem blondynką ![]() 7. Jak najprościej bez własnego samochodu dostać się do Dubaju na jednodniową wycieczkę? 8. Czy swobodnie dogadam się po angielsku? (czytałam, że dzieci od małego są uczone arabskiego, ang. i francuskiego, ale wolę się upewnić)? 9. Czy w relacjach biznesowych kobiety są uważane za równorzędne mężczyznom? To chyba wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2255 | |||||||
|
![]() Cytat:
Tak Z tego co wiem, to w Sharjah mieli zabroniony alkohol, naprawdę nie wiem czy mają tam hotelach, w razie czego Dubai jest tylko "walking distance" Cytat:
W nocy ok 15'C, w dzień ok. 28'C Cytat:
Cytat:
Jeśli będziesz bardzo roznagliżowana, to faktycznie niektórzy mogą byc namolni, zwłaszcza Pakistańczycy. Expatki mieszkające tutaj chodzą ubrane bardziej zakryte, sukienka midi, spodnie, bluzki zakrywające ramiona... i nie patrzą mijanym facetom w oczy, bo dla nich to jak zaproszenie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Panuja zasada jak na całym świecie, kobiety tutaj są szefami, Dyrektorami, mają pełną swobodę w biznesie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2256 |
Rozeznanie
|
Eva ID bardzo, bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwości! Naczytałam się od wczoraj i Emiratach i jak najpierw nie bardzo chciałam leciec, tak teraz żałuję, że na tak krótko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2257 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie wszystkie Wizażanki!
![]() Wypada mi się przedstawić i przywitać, zwłaszcza że część z Was znam z Forum podglądając wątki i blogi (zdrowie, moda, uroda ![]() Mam 27l. wyższe wykształcenie, techniczno-przyrodnicze (geologia, zasoby wodne i mineralne), ale nie jestem inżynierem, przyzwoity angielski (nie biegły, ale w razie konieczności szybko sobie z tym poradzę). Mam jakieś doświadczenie w branży, natomiast z pewnością moje CV nie jest imponujące pod tym względem. Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa, to jaki status mają tam tacy pracownicy? Czy jest tam tak duża konkurencja, że bez grubego portfolio i dyplomu renomowanej uczelni trudno znaleźć dobrze płatną pracę? Wiem, że może trudno odpowiedzieć na to pytanie, bo odpowiedź może wynikać ze specyfiki branży. Gdzie i wg jakich kluczy szukać informacji dotyczących realiów i wymogów dotyczących kompetencji w różnych dziedzinach (doświadczenie, konkretne programy komputerowe, uprawnienia, dyplomy) oraz rozpiętości zarobków w poszczególnych branżach? ![]() Tyle na początek. Zaznaczę, że do myśli o wyjeździe przybliżył mnie właśnie ten wątek, więc mogę nie mieć rozeznania, w być może oczywistych dla Was tematach dotyczących emigracji zarobkowej (stąd nie myślę jeszcze o żadnym konkretnym emiracie, czy kraju). Dotąd podróżowałem jedynie turystycznie, a kraje arabskie to dla mnie zupełna egzotyka. Jeśli coś pominąłem to przepraszam. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i wskazówki. ![]() Pozdrawiam Grzesiek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2258 | ||
|
![]() Cytat:
![]() 360-degree interactive view from Dubai's Burj Khalifa wows the web Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2259 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
5. Wolno ale w Sharjah jeszcze tak "odkrytej" kobiety nie widziałam. Lepiej wybrać T-shirt lub tak jak napisała Eva ID zakryć szalem ramiona. 7. Wypożyczenie auta jest tanie ale często wymagane jest międzynarodowe prawo jazdy. Taxi także relatywnie tanie ale za przejazd z Sharjah do Dubaju i odwrotnie pobierana jest dodatkowa opłata 20 dhs. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2260 | |
|
Gdziesiek, przeszukaj wątek.
Tu na Forum nikt nie jest w stanie zapewnić Ci, że znajdziesz prace, tylko wyspecjalizowane firmy pośredniczące w rekrutacji pracowników będą w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania. Wyslij do nich zapytanie wraz ze swoim pełnym CV i kwalifikacjami i zobacz co odpowiedzą. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2261 |
Przyczajenie
|
@moonlightdancer, dziękuję za odpowiedź.
![]() Geologia to szeroka dziedzina, a moja specjalizacja to zarówno złoża kopalin, w tym energetycznych, ale również zasoby wód, studnie, ujęcia. Minusem tej szerokiej specjalizacji jest brak wyspecjalizowania w jakiejś wąskiej dziedzinie. Doświadczenie to praca przy projektach budowlanych (geotechnika) oraz przeróżne praktyki w okresie studiów. @Eva ID, dziękuję za podpowiedź i listę linków od @martita_ ![]() Znajdę czas, by przejrzeć cały wątek uważnie i poszukam wieści z innych źródeł oraz oczywiście wejdę w kontakt ze specjalistami HR. Jasne, że nie chodziło o zagwarantowanie mi "w ciemno" odniesienia sukcesu ![]() ![]() Dziękuję Wam bardzo za wskazówki! Miłego dnia, pozdrawiam. ![]() Grzesiek Edytowane przez Gdziesiek Czas edycji: 2013-02-01 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2262 |
|
![]()
Zrobię pełen wyłom i zamiast o Emiratach, wkleję artykuł o tym co stało się w Arabii Saudyjskiej - bo ten kraj....
Saudi preacher gets light sentence for killing daughter Pozostawiam to bez komentarza.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2013-02-05 o 09:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2263 |
Przyczajenie
|
Eva, przerażające!
Czytałem ostatnio artykuł odnośny dyskusji o minimalnym wieku żon w Iraku, z którymi można małżeństwo skonsumować. Opiekun dziecka, zazwyczaj ojciec, może wydać za mąż swoją córkę w dowolnym wieku - bez względu na wiek przyszłego męża (może być stary). Puenta była taka, że dziewczynka musi mieć przynajmniej 9 lat (słownie: dziewięć lat!), by mąż mógł uprawiać z nią seks w dowolny sposób. Natomiast jeszcze bardziej przerażające było stwierdzenie, że to wiekowe obostrzenie można zignorować, jeśli dochodzi "jedynie" do całowania, pieszczot i stosunku udowego. Wówczas wiek dziewczynki może być dowolny... Nie potrafię tego pojąć, ani wyrazić jaką złością i obrzydzeniem napełnia mnie myślenie o tym. ![]() Na całym świecie, niezależnie od kultury, czy religii - są patologie. Ale czynienie z patologii krzywdzącej małe dzieci normy, zgodnej z "wolą bożą" i tym samym z prawem państwowym? ![]() To jest tym bardziej przerażające, że kultura zachodnioeuropejska staje się wciąż coraz bardziej tolerancyjna i bezkształtna, jeśli chodzi o normy zachowań, oderwana od chrześcijańskich korzeni. Kościół katolicki ma wiele do poprawy w swoich strukturach, ale wyrzekanie się tradycyjnego dla nas modelu życia społecznego jest dla mnie niezrozumiałe, a hasła "wolności i swobód" jakie za tym ruchem idą, zdają się być oderwane od rzeczywistości, jaka nas otacza. Gdzie indziej nasza wolność jest ograniczana, niż w oporze przed akceptacją alternatywnego stylu życiu (np. dzietnych małżeństw jednopłciowych). Przepraszam za OT i osobisty wywód. ![]() Pozdrawiam Grzesiek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2264 |
Rozeznanie
|
Nawet na naszych stronach były artykuły o tym. Coś okropnego, ale zdarza się niestety wszędzie. Tylko tu kara była bardzo mała
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2265 | ||
|
Cytat:
Wielki jest krzyk, że KAŻDY ma prawo do swoich poglądów... a jest nagonka przeciwko Chrześcijaństwu w całej Europie. Cytat:
Doris.... nie chodzi o to CO jej zrobił, ale że okazuje się że MIAŁ DO TEGO PRAWO. W tym przypadku dziewczynka zmarła... tylko dlatego dostała się ta sprawa do publicznej wiadomości, gdyby żyła, nie byłoby sprawy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2266 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Pozdrawiam Eva Grzesiek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2267 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieję że podobnych newsów o BAH czytać nie będę. Na tą chwilę widzę mnóstwo czołgów porozstawianych w newralgicznych dzielnicach, gotowych na 2gą rocznicę arabskiej wiosny - w razie gdyby szyicka większość ludności Bahrajnu miała ochotę wznowić demonstracje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2268 | |
|
![]() Cytat:
Lubię Bahrain, mam nadzieję, że będzie spokojnie ![]() Trzymaj się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2269 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie;-)
Chciałam się przywitać; mam na imię Asia i od marca będę mieszkać w Abu Dhabi. Jestem zauroczona tym miastem; spędziłam trochę czasu w grudniu i teraz w styczniu- inny świat. Od kilku miesięcy przeglądam ten wątek i za sprawa Ciebie Ewo- skarbnico wiadomości i wielu dziewczyn poznałam wiele ciekawostek na temat życia w Emiratach- wielkie dziękuje i brava dla Ewy za stworzenie wątku i za rzetelne odpowiedzi ;-)))) W mojej głowie jest kilka nurtujących pytań, ale to najważniejsze: 1. Jak wygląda legalnie sytuacja z pracą w domu- ja będę na małżeńskiej wizie; od kilku lat zajmuję się robieniem paznokci żelowych- pochwalę się , że mam do tego rękę ( również :Shellec, manicure, pedicure i Eyelash Extensions). Zastanawiam się czy mogę legalnie prowadzić "salon" w domu, czy i jak muszę to gdzieś zgłaszać, przedstawiać jakieś dokumenty; certyfikaty, dyplom ukończenia studiów?Czy muszę mieć zezwolenie na prace w domu? Czy może któraś z Was zna kogoś to pracuję w branży kosmetycznej w Beauty Salonie chciałam zapytać jakie jest zapotrzebowanie na te usługi?? Posiadam certyfikaty na wymienione usługi i bardzo duże doświadczenie; prowadzę swoja działalność od wielu lat. Mój angielski jest komunikatywny od 7 lat mieszkam i pracuje w Irlandii- 95% moich klientek to Irlandki. 2. Gdzie najlepsze szukać jakie miejsca są warte polecenia do kontynuacji nauki angielskiego. Bardzo zależy mi na dobrym nauczycielu i konkretnej nauce. BARDZO DZIĘKUJĘ JESZCZE RAZ EVIE , ŻE STWORZYŁA I CZUWA NAD TYM MIEJSCEM. Bardzo się i cieszę, że dosłownie za chwilę tam będę i wierzę, że szybko się odnajdę bo Abu Dhabi na cudowne miasto!!! Pozdrawiam z pełnej deszczu, zimna i wiatru Irlandii. Asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2270 | |
|
![]() Cytat:
OMG! ![]() ![]() Jak wygląda legalnie sytuacja z pracą w domu .... hmmm... przyznam, że nie mam pojęcia ![]() Są babeczki, które sobie tak dorabiają ale legalne to raczej nie jest, więc jeśli operują w gronie swoich znajomych, to jest to ok, ale jakby na większą skalę, to trzeba mieć licencję na wykonywanie zawodu i albo się gdzieś zatrudnić, albo wynająć lokal i działać samemu. Co do usług kosmetycznych, ja chodzę do Tips & Toes większość tam pracujących pań to Filipinki bo to najtańsza siła robocza w tej branży. Proponuję abyś najpierw przez kilka miesięcy dobrze się rozglądnęła i poznała zasady tutejszego rynku. Języka Angielskiego uczą na wielu kursach, np. ETON Institute Powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2271 |
|
![]()
Gdzie zamieszkać w Abu Dhabi?
Khalifa City A Dhs65,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment. Dhs90,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment. Dlaczego tutaj? Blisko lotniska, dość duża oferta pod wynajem. Sporo małych sklepików w okolicy. Blisko do Al Bandar i Yas Island. Dobre miejsce dla osób z dziećmi, bliskość szkół Wady: Wiele villi w Khalifa City "A" było budowanych zbyt szybko i po ok. roku wychodzi na jaw wiele ukrytych małych i dużych błędów. Resident’s tips: La Brioche zawsze pełne ludzi, w Itihad Plaza jest wiele kawiarni i dobrze zaopatrzony sklep.
![]() |
![]() |
#2272 |
|
![]()
Khalifa City B Dhs60,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment. Dhs80,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment. Dlaczego tutaj? Nie ma wiele sklepów ale blisko jest Khalifa City "A" a także Mazyad i Dalma Malls (największy mall w Abu Dhabi). Spokojne miejsce na BBQ z sąsiadami. Nie ma problemów z parkingiem Bardzo bezpieczne miejsce dla dzieci Wady: Jesteś dokładnie w środku niczego... wokół piasek. Dobrze jest mieć przyjaciół w mieście na weekendy.
![]() |
![]() |
#2273 |
|
![]()
Al Reem Island Dhs90,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment. Dhs110,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment. Dlaczego tutaj? Reem Island bardzo szybko stała się bardzo popularnym miejscem. Z tyłu za Abu Dhabi Mall i przy Al Mariah Island posiada bogat ofertę dla singli, par i młodych ludzi. Zaplanowana na 22000 mieszkańców Wady: Otwarte Waitrose, La Brioche i kilka innych café i restauracji w Boutik w Sun and Sky Towers ale jeszcze jest pustawo dość. Residents’ tips: Bardzo blisko Al Wahda Mall i Abu Dhabi Mall a Saadiyat Island jest 2 minuty obok.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2274 |
|
![]()
Tourist Club Area Dhs65,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment. Dhs90,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment. Dlaczego tutaj? Tourist Club Area jest zawsze pałna aktywności i najbardziej busy miejscem w Abu Dhabi. W starszych budynkach wynajem jest tańszy ale nie maja one atrakcyjnych dodatków typu baseny, gym i parkingi podziemne. Blisko Abu Dhabi Mall z 200 sklepami i Co-Operative Society Wiele dobrych restauracji, hotele Beach Rotana i Le Méridien Wady: Traffic i brak miejsc parkingowych
![]() |
![]() |
#2275 |
|
![]()
Corniche Dhs100,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment. Dhs150,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment. Dlaczego tutaj? Piękny widok na morze, plaża, wiele café, restauracji, sklepów, supermarketów, pralni, krawców, optyków, centrów medycznych... i co tam jeszcze potrzeba. Można spacerować po parkach, biegać brzegiem morza słuchać koncertów i oglądać najpiękniejsze zachody słońca. Wady: Bardzo trudno znaleźć najbardziej popularne one i two bedroom mieszkania, a te większe sa odpowiednio droższe. Starsze budynki nie posiadaja podsiemnych parkingów. Residents’ tips: Najlepsze miejsce na spacery
![]() |
![]() |
#2276 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, ze wtrącę swoje 5 groszy
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Monika Wu Czas edycji: 2013-02-14 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2277 | |
|
![]() Cytat:
Monika, bardzo dziękuję za miłe słowa ![]() ![]() Ten wątek to nie tylko ja, tworzą go wspaniałe osoby opisujące swoje wrażenia i dzielące się swoją wiedzą na temat Emiratów, to ja Wam bardzo dziekuję, że jesteście tu w wątku ze mną. Dzieki Wam ten wątek żyje. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2278 |
|
![]()
Al Mushrif Dhs75,000: średnia roczna opłata za wynajem one-bed apartment. Dhs165,000: średnia roczna opłata za wynajem two-bed apartment. Dlaczego tutaj? Bo to najlepsze miejsce jeśli masz rodzinę ze sobą i lubisz spokojne miejsce do zamieszkania. Piękne parki, ville i całe otoczenie. One-bedroom z prywatnym basenem - 75,000 Dh rocznie W Mushrif Mall jest świetnie zaopatrzony Lulu Hypermarket i najlepsze Bloomsbury cupcakes. Bloombery ma w swej ofercie Najdroższy Cup-Cake na świecie - 3,700 AED (most expensive “edible” cupcake in the world, “The Golden Phoenix”) Wspaniały pokryty w całości 23 karatowych złotem ![]() ![]() ![]() Oprócz tego sklepy w żywnością organiczną. W tej okolicy zlokalizowane są także kościoły i wiele szkół np. British School Al Khubairat i The Sheikh Zayed Private Academy dla dziewcząt. Wspaniałe miesce dla dzieci... park 25,000sq ma miejsca na skateboarding i jogging track. Biblioteka z 7,000 tytułów książek a dla chcących pojeździć konno Abu Dhabi Equestrian Club i golfistów Abu Dhabi City Golf Club. Wady: Mall otwarty rok temu i jeszcze nie wszystkie sklepu sie otworzyły. 15 minut do Centrum miasta może być zarówno wadą i zaletą.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2013-02-16 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2279 |
|
![]()
His Highness Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice President and Prime Minister of the UAE and Ruler of Dubai when was asked about UAE's formula for success, he said:
"the secret lies in the love for the country and its soil and in the fact that we all work as a one team."
![]() |
![]() |
#2280 |
|
![]()
Mały przykład jak przywódcy prawdziwie kochają swój kraj i naród.
Abu Dhabi Crown Prince sits by roadside with ‘lost’ schoolgirl till dad comes for her
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2013-02-16 o 12:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:45.