|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
Cytat:
Teraz oczekuj na siostrzeńca wiec głowa do góry ![]() Cytat:
|
|
#2252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciekawe co by zrobił jakby sam miał się zająć tymi wszystkimi zakupami u nas z tż nie ma moja wypłata-moja kasa, mamy każdą złotówkę wspólną 2 konta mamy ale każde z nas wie ile est na którym i nigdy nie ma problemu, że ja coś kupuję dla siebie dla niego czy dla dziecka - i tak zawsze mu mówię co kupiłam i za ile (choć wcale się nie muszę tłumaczyć i on też nie). Jak wydamy w miesiącu za dużo to stopujemy z zakupami w następnym i jest ok...najgorsze co może być to kłótnie i niedomówienia o pieniądze
|
|
#2253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- A propo przyspieszenia porodu to jak rodziłam , to położna kazała mi drażnić brodawki, bo wtedy się oksytocyna wydziela w organiźmie co przyspiesza i potęguje skurcze |
|
|
|
|
#2254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2255 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie bezbolesne ,ale takie uczucie jakby mi ktoś do brzucha powietrze dopompowywał i czułąm jakby mi miał pęknąć
|
|
|
|
#2256 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą to tż jest od zakupów, on płaci jak gdzieś wychodzimy wiec lepiej jak są u niego. No i jemu lepiej idzie oszczędzanie, ja póki mam pełne konto to szaleje... ![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
Hmmm... no to zaczynam się bać... bo mam podobne odczucia ![]() Wercia! Siedź tam jeszcze chociaż z 5 tygodni!!
|
|
#2257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
> ale od jakiegos czasu zauwazam ze moj maz robi sie coraz wieksza sknera i swoje najlepiej by chomikowal a moje wydawal ale ja od dzisiaj ani grosika nie wydam jak nie bedzie co jesc to pojade do mamy i tam sie najem a on niech sobie sam siedzi mam do was jeszcze jedno pytanko powiedzcie mi jak to jest z paszportem dla takiego maluszka ?? co ile sie wymienia i czy jak sie urodzi to moge odrazu pojechac i zlozyc papiery o wydanie paszportu ?? bo wiem ze dzieci za granice nie mozna wywozic bez paszportu a ja bardzo chce odiwedzic moja siostre i jak tylko dziecie bedzie mialo 3 miesiace pakuje sie z nim do autka i pedze do sistry co sil w kolach mame swoja zabiore ze soba co by podala dziecku smoka jak bedzie plakalo i nie pozwolila mi zasnac za kierownica bo sama nigdy tak daleko nie jezdzilam
|
|
#2258 |
|
Zakorzenienie
|
drcron- nie mam pojęcia jak to jest z paszportami dla takich małych dzieci. Więc nie pomogę
![]() A co do kaski to u moich rodziców było jeszcze inaczej. Mój tata przynosił wypłatę z tej podstawowej pracy (jakby głównej) i oddawał całą mamie jako, że moja mama zajmowała się rachunkami, zakupami itp. Mojego taty to w ogóle nie obchodziło :/ A tata dla siebie miał pieniążki z dodatkowych prac Bo mój tata to pracoholik Jak ma jeden dzień wolny to go nosi Więc on drugie tyle dorobi dla siebie. Trochę postoi na basenie jako ratownik, trochę postoi na różnych imprezach typu mecze, festyny, koncerty, studniówki itp jako ochroniarz i już wychodzi na swoje. A pracuje w zawodach które kocha więc łączy przyjemne z pożytecznym ![]() A jak ma dzień wolny to dostaje świra i leci na siłownie. Ja niestety po nim tego nie oddziedziczyłam... leniwa ze mnie osóbka ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Zrobiłam pranko dzieciowe ale niestety na tym muszę poprzestać bo miejsca na suszarce zabrakło ![]() Przede mną jeszcze co najmniej 4-5 wsadów. Nie liczę wózka i bucików... Hmmm... a potem prasowanko... jak ja nie cierpię prasować
|
#2259 | |||
|
Wtajemniczenie
|
ło matko ale sie naczytalam,chyba sie spóźnie przez to z obiadem hihihi
dziewczyny dobrze,ze piszecie jak mozna troszke przyspieszyc,bede chyba probowala,juz bym chciala urodzic,co noc mam gorzej a w dzien sie uspakaja,te bole nocne-pachwinowe mnie wykonczą dzisiaj chyba spalam ze 2h a tak co godzine bóle,rano wstaje i jest wszystko ok. dzisiaj podobnie ja megi wzielam sie za sprzatanie od rana ale chyba malemu sie podoba,bo jest cichutko,czasami tylko sie rusza,pokręciłam tez sie troszke na piłce,moze mi pomoze na te pachwiny ![]() Dorotka gratuluję synusia fajnie,ze macie juz to za sobą,ale powiem Wam,ze juz bym chciala nawet te straszne bóle a zeby już był na zzewnątrz z nami.Cytat:
![]() Cytat:
tylko gorzej jak sa skurcze a rozwarcia brak,wolalabym cos odwrotnie![]() Cytat:
Asiulek jak Ci twardnieje brzusio to go nie macaj i nie dotykaj bo to potęguje,nas po rękach polozne lały jak sie dotykało brzucha. |
|||
|
|
|
#2260 |
|
Zakorzenienie
|
Tylkooliwka skurcze właśnie powodują rozwieranie się kości miednicy, ale muszą byc naprawde mocne a te słabe przygotowują tam wszystko
|
|
|
|
#2261 |
|
Wtajemniczenie
|
JA CHCE ZLOZYC REKLAMACJE !!!
Od rana probowalam sie chyba z 10 razy dostac na watek i mnie wywalalo za kazdym razem buuuuuuu buuuu buuuuuu Izumi - co do listy to: waciki, patyczki do uszkow(wiem ze sie czysci tylko malzowinke ale np. moja sasiadka uzywala ich do czyszczenia kikuta pepuszka) hmmmmmm- sliniaczki(ponoc przydatne nawet przy karmieniu piersia jak sie trafi dziecie z ulewajacych mozesz sobie kupic -OSLONKI NA BRODAWKI (mi kolezanki i rodzinna z karmiacych bardzo zachwalala koszt ok 15zl) Smoczek - jesli dziecie bedzie smoczkowe - moje ma nie byc a i tak jeden mam (byl w komplecie z laktatorem) Kolko dla dzieci - tez mi znajome polecaly zamiast kola poporodowego (z racji tego ze taniej, za swoje dalam 5 zl) do normalnego siadania po naturalnym porodzie hmmmmmm Kocyki - 2 (jeden grubszy drugi cienszy - ja mam dwa ciensze to chyba wsio....jak cos sobioe przypomne to dopisze A ja wczoraj mialam 2 skurcze przepowiadajace - jeden trwal 15 sec, a po dokladnie 97sec nastapil 2 - 5sec a potem ciszaaaaa Ale uczucie......potem mnie jeszcze wieczorkiem troche pokulo w dole brzucha - chyba musze tepo zwolnic - ale ja nielubie byc od kogos zalezna i prosic o pomoc ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- A co do termometra do wody - to wydatek niewielki - ja kupilam i nawet sprawdzalam i okazalo sie ze woda dla mnie dobra dla bobaska bedzie po prostu za zimna......brrrrrr
|
#2262 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i musicie byc oboje ty i mąż. ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
nawet Zawitkowski powiedział że to za mało i dziecie sie moze zniechęcic... wrrrrrr
|
|
|
#2263 |
|
Zakorzenienie
|
o jejq jestem
bylam z mężem nastawil mu te plecy WYPROSTOWAL GO i go tak nie boli ale jestem happy aaa dziekuje za odp co do fridy wklady faktycznie sa ukryte hehehe czlowiek nie doswiadczony wiec nie wieIzumi pytalas o reczniki, mysle ze w sumie nie sa drogie wiec moze lepiej nowe chociaz jak chcesz, ja myjke dostalam do recznika ale nie sadze ze bede z niej korzystala, termometr do wody kupowalam w kształcie samchodzika i az 3,60 zaplacilam wiec nie majątek a jesli nie przyda sie mnie to pewnie mężowi, bedzie sie czul pewniej.Ceratke dostalam przy kupnie poscieli a posciel wolalam kupic i miec z glowy 2 kupie jak juz maluszek bedzie w domku, bo na poczatku i tak sie tego nie uzywa.Dziękuje za odpowiedzi odnosnie brzuszka, utwierdzilam sie w tym , że jedna nie mam tych twardnien brzuszka.
|
|
#2264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2265 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie ze za malo 37 stopni nie jest wczoraj specjalnie nalal tż wode do wanny 37 stopni i mowi ze nie bylo mu tragicznie zimno:P
|
|
#2266 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm co do paszportu to moja ciotka jak urodzila synka tylko ze to w czechach to musieli z nim do pragi jechac (mieszkaja w kolinie - tez duze miasto ale tam dla takich dzieciaow nie wyrabiaja) i od razu na miejscu zdjecie mu robili i tez wlasnie oboje rodzicow musialo byc i akt urodzenia tez chyba byl potrzebny
|
|
|
|
#2267 |
|
Zakorzenienie
|
mozna jeszcze wyrobic dowod tymczasowy ale paszport wyrabiaja w kazdym paszportowym w tygodniu podjade do miasta to wejde tam i sie zapytam jak to wyglada odrazu wezme wszystkioe dokumenty dla siebie i dzieciecia bo moj tez waznosc juz stracil w tamtym mieisacu nieststy
a czasem sie przydaje
|
#2268 |
|
Wtajemniczenie
|
tadam.....info
Paszport Kiedyś do paszportu jednego z rodziców wpisywane było małoletnie dziecko i nie było żadnych problemów. Obecnie do paszportów biometrycznych i paszportów tymczasowych nie można wpisywać dzieci i dlatego małoletnim również wyrabia się paszport. Paszporty i paszporty tymczasowe wydaje w kraju – wojewoda właściwy miejscowo ze względu na miejsce pobytu stałego osoby ubiegającej się o paszport, czyli wojewoda właściwy dla naszego adresu zameldowania, a za granicą – konsul RP. Ważność paszportu
Wniosek o wydanie paszportu w imieniu małoletniego składają rodzice wspólnie, chyba że na podstawie orzeczenia sądu jeden z rodziców został pozbawiony władzy rodzicielskiej lub władza ta została ograniczona. Również wniosek złożony przez jednego rodzica wraz z pisemną zgodą drugiego z nich, poświadczoną przez organ paszportowy lub notariusza, uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców. W przypadku braku zgodności stanowisk rodziców lub niemożności uzyskania zgody jednego z nich, zgodę na wydanie paszportu zastępuje orzeczenie sądu rodzinnego. Paszport małoletniemu można wydać za granicą za zgodą jednego rodzica, o ile przemawia za tym dobro małoletniego, szczególnie jeżeli uzyskanie zgody drugiego rodzica jest niemożliwe, lub znacznie utrudnione. Wymagania wniosku Aby otrzymać paszport należy w organie paszportowym złożyć:
Za wydanie paszportu pobierana jest opłata wynosząca:
Datę wydania paszportu określa organ wydający dokument. Przeciętnie czas oczekiwania na paszport nie przekracza 30 dni.
|
#2269 |
|
Zakorzenienie
|
na necie pisza zeby wyrobic tymczasowy paszport dla dziecka potrzeba pesel i akt urodzenia i czeka sie kilka dni a nawet miesiac to zalezy od miasta
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,1812,...iometryka.html http://www.edziecko.pl/edziecko/1,80...a_granice.html ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Ita dziekuje to teraz nic innego mi nie pozostalo jak tylko jak sie dziecko urodzi podjechac z nim do paszportowego i zlozyc papiery a potem jezdzci na wycieczki
|
#2270 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny wozek tez pierzecie?
|
|
#2271 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam w gondoli to wysciolke w srodku na zameczek i to planuje wyprac, tak samo wkladke do fotelika...spaceroki poki co nie ruszam bo i tak sie przykurzy....a i widzialam na gondoli kilka kreseczek od tynku jakby sie gdzies obtarla, ale to juz szmatka przelece...
|
|
|
|
#2272 |
|
Zakorzenienie
|
ja wozka nie zamierzalam prac szczerze mowiac mimo ze zdecydowalism y sie wziasc ten od kuzynki za 250 zł
|
|
#2273 |
|
Zakorzenienie
|
ja wypralam ten sam srodet ta taka jakby bawelniana poszewke z samej gondoli reszty nie pralam a srodek fotelika tez wypralam i ten pokrowiec ze srodka tez teraz na allegro zamowilam wkladke to jak przyjdzie to tez ja wypiore skoro jest napisane ze mozna prac to czemu tego nie robic przeciez sie nie zniszczy a bedzie bynajmniej czysciutkie i pachnace
|
#2274 |
|
Zakorzenienie
|
fotelik małż cały rozebrali caly pralam, ale wozka raczej nie bede.
|
|
#2275 |
|
Zakorzenienie
|
no tak....skoro pierzemy inne rzeczy to czemu i tego nie wyprac....moj wozek stal na wystawie (gondola) i ten srodek jest lekko przybrudzony....
|
|
|
|
#2276 |
|
BAN stały
|
Ja od czasu tych mych kilku nieszczesnych skurczy mam brzuch twardy jak skala...a jak dotykam to czuje jakby skora byla tak cieniutka jakby miala sie przerwac zaraz
nie mam ani nospy ani nic tutaj ....zebym tylko doczekala do srody, do wizyty u gin .........
|
|
|
|
#2277 |
|
Wtajemniczenie
|
nio pewnie nie zdarze - bo do nas wozek dojedzie tuz przed rozwiazaniem - o ile nie po......
Ale w sumie dziecko lezy w wozeczku w wypranym i wyprasowanym ubranku wiec chyba nie trzeba Chyba ze kupie srodek sterylizujacy w sprayu - widzioalam takie cuda tu w aptece i tym popsikam ....
|
#2278 |
|
BAN stały
|
Ja wozka nie piore, byl nowiutki w kartonie i tak jeszcze pozostal...rozlozylismy na chwile w domu zobaczyc czy wszystko z nim ok...i spowrotem w opakowanie
Piore tylko fotelik i z kolyski wszytsko co da sie zdjac.. |
|
|
|
#2279 |
|
Zakorzenienie
|
chce to tez wyprac z tego wzgledu ze nie lubie tego zapachu nowych rzeczy...fakt, wozek troche sie wysmierdzial stojac na wystawie....ale i tak czuc....
|
|
|
|
#2280 |
|
BAN stały
|
Nie wariowac z tym praniem
chyba macie za duzo proszku i plynu...albo Wam sie nudzi ![]() Przeciez nie bedziecie prac wozka po kazdym wyjsciu na dwor, a przeciez bedzie mialo stycznosc z bakteriami, spalinami.... rozumiem, jak w wypadku dziewczyn stal na wystawie i troszeczke sie przybrudzil....ale w innym wypadku uwazam ze to zbyteczne.. Ja piore fotelikowo-koszykowe rzeczy tylko i wylacznie dlatego ze byly dluzszy czas nie uzywane, tak dla odswiezenia...bo zeby byly nowe, sklepowe nawet bym nie pomyslala..... Spokojnie laski spokojnie ![]() ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Ja dzis mialam zaczac pakowac torbe...ale cos nie czuje sie na silach :/ chyba zostawie to na jutro....nawet nie wiem od czego zaczac...ajjj |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:23.

smutno mi teraz zamknelam sie w pokoju i ukrywam lezki przed nim i tesciem 
. To co innego do masażu?

ciekawe co by zrobił jakby sam miał się zająć tymi wszystkimi zakupami