|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 |
|
BAN stały
|
Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI:
- 50g drożdży - 1/4 l mleka (ciepłego) - 10dag masła (roztopionego w garnku!) - 1 jajko - łyżka cukru - 0,5 kg maki - owoce (polecam wiśnie i jagody, nie polecam truskawek) - mogą być mrożone Rozkruszcie drożdże, posypcie cukrem, dodajcie mleka i mieszajcie, jak się rozmiesza to dodajcie całą resztę. Ugniatajcie chwilę tak żeby jak najwięcej powietrza się dostało do ciasta, a potem na 0,5h dajcie mu wyrosnąć pod ściereczką potem bierzecie np. wiśnię (bez pestki!) i obklejacie ją ciastem tworząc malutkie bułeczki (byle były szczelne) - nie róbcie grubych i dużych bo to i tak wyrośnie lekko. Możecie posmarować białkiem to bedą ładniejsze. No i układacie na blaszce (zostawcie odstępy ok 3-4 cm bo wyrosną i się zleją...) i pieczecie w rozgrzanym piekarniku (180-190 st.) aż lekko się zarumienią. I to tyle. Potem lukier (gotowy albo: trochę cukru pudru, odrobina soku z cytryny i odrobina gorącej wody) ZAWSZE WYCHODZĄ! a nie mam specjalnego talentu do pieczenia...
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-07-09 o 14:24 |
|
|
|
#2252 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2253 |
|
BAN stały
|
Są baaardzo proste
i szybko sie je robi i bez bałaganu :P
|
|
|
|
#2254 |
|
Raczkowanie
|
no tak, ale ile mozna tam chadzac
dzisiaj TZ w wawie, chyba gdzies polece;Pmake_up_istka ale mi narobilas apetytu, zaraz sie biore za bułeczki nie wiem jak Wy, ale ja ciągle mam ochote na slodycze, ciekawa jestem kiedy wreszcie cos mi sie odłoży, przytyłyscie juz cos?
Edytowane przez mila24 Czas edycji: 2010-07-09 o 14:37 |
|
|
|
#2255 |
|
Zadomowienie
|
na basen można chodzić, chyba że są przeciwwskazania
|
|
|
|
#2256 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2257 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja przytyłam pół kilo i w ogole nie jem słodyczy - czasem jakies kruche ciastko albo pączka. A czekolada może leżeć obok mnie miesiąc :P Co do pubów, ja staram się po prostu siedzieć w większych, bardziej przestronnych pubach żeby nie miec pod nosem czyjegos papierosa. No i potańczyc nie chodze, bo za duży u nas ścisk wszędzie. Ale ogólnie wolę kawiarnie czy spacery
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-07-09 o 14:43 |
|
|
|
|
#2258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mila z tym psychiatra to naprawde bylo zalosne. ![]() Dziendobry dziewczyny Widze ze bylo o paznockciacj ja stosuje ozowana olivke i jest super. Jesli chodzi o rozstepy to w pierwszej ciazy mialam tylko pare na brzuszku ale po latach ich nawet nie widac, mam nadzieje ze tak bedzie i teraz. Uzywalam tylko balsamy a teraz uzywam balsam Lush, bardzo polecam bo super nawilza i jest naturalny. |
|
|
|
|
#2259 |
|
Raczkowanie
|
na basen chodze
wprawdzie nieregularnie, ale dobre i to, tylko z drugiej strony troche sie boje ze podlapie jakas infekcje, bo w ciąży łatwiej, a wogole ostatnio lepiej sie czuje, mam wiecej energii i czasem to az mnie nosi, teraz zaczelam 12tydz bylam teraz na tygodniowym zwolnieniu to ciezko mi bylo usiedziec.make_up_istka mam nadzieje, ze mnie tez wyjdzie, bo pieczenie nie jest moją mocna strona ![]() irytują mnie strasznie te komentarze odnosnie wagi, zwlaszcza tesciowej, mam 1,70 waze 53, w ciaży staram sie jak moge nie jem moze duzo, za to czesto co 2h, a ona mysli ze ja sie odchudzam co za kobietaOYE to Twoja opinia, ja uwazam inaczej, zwykla sugestia Edytowane przez mila24 Czas edycji: 2010-07-09 o 14:51 |
|
|
|
#2260 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
patrzy się na mnie dziwnie bo jem bardzo mało, ale bardzo często, cały czas podjadam. Denerwują mnie komentarze że muszę jeść za dwoje, bo je się dla dwoje a nie za. Tym bardziej na początku ciąży. Teraz akurat wiem że muszę przytyć, ale to ze względu na zalecenia lekarza.
|
||
|
|
|
#2261 |
|
Raczkowanie
|
make_up_istka no to jedziemy na jednym wózku, ja sie boje jeszcze o cos innego- jak dzidzius sie urodzi to nie da nam zyc
bedzie sie wtracac do wszystkiego, co prawda mieszkamy w drugim koncu miasta, ale jej to z pewnoscia nie bedzie przeszkadzalo coreczki siostry TZ juz odchowane, teraz kolej na nasze, o matko.... moze masz jakies patenty na teściową ?
|
|
|
|
#2262 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Patenty? Hmmm, otwarcie mówię "nie" i pozostaję przy swoim zdaniu, absolutnie nie daję się przekonać do jej racji (po grzecznym wysłuchaniu jej zdania). Mówię, że dużo na ten temat czytałam i mam wyrobione zdanie czy np. że tak mi powiedział lekarz i będę to robić wg jego zaleceń, a nie czyichś czy własnych bo jemu ufam. Po prostu ucinam rozmowę konkretnym zdecydowanym stwierdzeniem i nie daję się wciągać w dyskusje. W ten sposób ona wie, że ja mam silny charakter i nie dam sobie wejśc na głowę i czasami przestaje próbować mnie przekonywać. Co do pozostałych spraw, to niestety czasem musze poprosić TŻ o wkroczenie do akcji żeby on pogadał z mamą, bo to będzie bardziej stosowne (na niektóre tematy, np. żeby nie brała naszych brudnych rzeczy do prania...) |
|
|
|
|
#2263 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=OYE;20574438]te badania to juz nie wakie nowoczesne to sie juz od 20 lat zmienia
No to widzisz kurcze jak to jest myślałam, że tylko 5 lat jesteśmy do tyłu a tu okazuje się że 20. Dzięki za poparcie. Mam nadzieję, że jednak ktoś się zainteresował tym tematem, i że w Polsce jednak zmieni się coś na lepsze.
|
|
|
|
#2264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chociaz widze, ze umiesz sobie z nią radzic. Ja staram sie postepowac podobnie, tylko jest jeden problem- moj TZ uwielbia swoją mamusie i uwaza ze ona ma zawsze racje odkad mieszkamy razem, udalo mi sie wypracowac u niego pozycje neutralną, tzn albo nie zajmuje stanowiska albo jest po mojej stronie, co tesciową doprowadza do furii zabawne to wszystko, na odleglosc bardzo sie lubimy, ale jak bylam z nimi kilka dni na dzialce, to juz co innego a odkad jestem w ciąży, TZ ma staly tekst do mamusi- mamo daj spokoj, julka nie moze sie denerwowac
|
|
|
|
|
#2265 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zazdroszczę Wam trochę że jesteście takie szczuplutkie chociaż ja miesiąc przed ciążą byłam na diecie i schudłam i każdy mi z rodziny doskwiera że taka blada...marna i w ogóle. Najlepiej UTUCZYĆ I NIECH MA 90KG A CO TAM... ![]() E tam cieszcie się, moja teściowa ma mnie w nosie . Chociaż to może i dobrze że taka jest...bo męczy mnie czasem to jak jadę do swoich rodziców. Moi rodzice to dbają żebym 4posiłki dziennie jadła i jak jadę do nich to tylko pilnują dzwonią co chwilę co zjadłam ile zjadłam...czemu tak mało albo czemu tak dużo ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Cytat:
Ja się cieszę bo mój TŻ jest taki że ma często i gęsto w nosie to co jego mama mówi, także moje zdanie jest ważniejsze (chociaż jego najważniejsze . Takie uroki jak się mieszka pod jednym dachem że czasami trzeba być "solidarnym płciowo" a czasami "solidarnym partnersko"
|
|
#2266 |
|
BAN stały
|
Jakoś daję radę
Na szczęście TŹ widzi wady swojej mamy...Dobra ja się zbieram. Idę na spacer z TŻtem zrobić zakupy (ja jedynie jako osoba towarzysząca) na wyjazd, a potem wieczorem idziemy do kina na Shrek Forever w 3D |
|
|
|
#2267 |
|
Zadomowienie
|
wczoraj obejrzałam cały serial "nie-zła mama"
![]() kurde trochę mnie przeraża to wszystko bo w sumie wiele kwestii jest tam prawdziwych, najbardziej mnie przeraziło to jak ona miała urodziny i dostała masę rzeczy dla dziecka...a tak na prawdę nic dla siebie - nawet 1 kwiatka. Smutne.Ja pewnie i bym chciała dla dziecka jakieś rzeczy ale nie ukrywam że przyjemnie jest dostać bukiet kwiatów - bo to w końcu moje urodziny już się boję swoich urodzin...i świąt! Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
|
#2268 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bardzo fajne, aczkolwiek z lekka dolujące;P mam nadzieje ze to jednak troche przerysowali, no zobaczymy, o najblizsze urodziny jeszcze jestem spokojna
|
|
|
|
|
#2269 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Z wielka radością dołączam do Waszego grona termin mam na 9 lutego 2011
|
#2270 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
gratulacje, miło nam
|
|
|
|
|
#2271 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2272 |
|
Raczkowanie
|
wiecie co, az przykro o tym mowic, ale zgadzam sie z opinią ze robi sie tutaj coraz mniej sympatycznie. Chyba jestesmy dorosłe i mozemy konflikty rozstrzygac we wlasnym gronie, a nie donosic do moderatora. To nie pierwszy tego typu przypadek na tym wątku i zapewne nie ostatni. Ze swojej strony chcialabym przeprosic vilye za niefortunne sformuowanie o psychiatrze, slowo daje nie mialam nic zlego na mysli, ale u nas w kraju psychiatra niestety kojarzy sie źle. Swoją droga poczulam sie jak w podstawówce, kiedy to popularne bylo stwierdzenie- "jestes u pani"
|
|
|
|
#2273 |
|
Zakorzenienie
|
mustela to taki top od lat, ja polecam Palmer's
|
|
#2274 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() U was też taki upał?? Dzisiaj zadzwonili z pracy że moje L4 jest źle wypełnione i musiałam pojechać żeby je odebrać i dać lekarce do poprawienia.... Tż w pracy więc telepałam się komunikacją miejską i całe szczęście że zadzwonili wcześnie rano bo w południe chyba bym ducha wyzionęła ![]() Mam pytanie do dziewczyn łykających PRENATAL - duże są te piguły?? Można je ewentualnie dzielić przed połknięciem? Bo widziałam wersję z opcją rozpuszczania i zastanawiam się czy nie wziąść tej bo mam straszne problemy z łykaniem wiekszych tabletek
|
|
#2275 |
|
Zadomowienie
|
też mam problemy z łykaniem dużych tabletek...ale te są takie całkiem ok, nie mam problemu z nimi;
raczej nie da się ich przedzielić
|
#2276 |
|
Raczkowanie
|
to może ja tez dam rade
a są takie jak kapsułka czy powlekane??i może któraś z Was próbowała te z opcją rozpuszczenia bom ciekawa smaku??
|
#2277 |
|
Zadomowienie
|
a nie próbowałam rozpuszczalnych, że jak..w proszku do wody? hmm
To są takie kapsułki ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- a wlasnie doczytalam...ze te kapsulki co ja lykam to je mozna otworzyc i z woda wymieszac i wypic zawiesine eeee nie wiedzialam nawet
|
#2278 |
|
Raczkowanie
|
no tak kapsułkę będzie ciężko podzielić hihi
tamte to prenatal complex tez kapsułki ale w razie problemów można je rozkręcić i ten proszek rozpuścić zamówię te z opcją rozpuszczenia a najwyżej jak się okaże że te kaspułki idzie połknąć to następne wezmę już zwykle Dzięki hihi no widzisz to pewnie masz te complex
|
#2279 |
|
Zadomowienie
|
mam complex
dostałam od gina takie "gratisowe prenatale" i jakoś się do nich przekonałam ; mają fajny skład więc mi odpowiadają ; sprawdziszkurna, ja to się z dnia na dzień coraz więcej dowiaduję
|
#2280 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja już spakowana na wyjazd nad morze - jutro rano ruszamy
. Życzę Wam udanego tygodnia - mam nadzieję, że w przyszły weekend dam radę nadrobić Wasze posty . Mniej kłótni - więcej wspierania się Kochane, w końcu wzajemna pomoc jest nam teraz najbardziej potrzebna, prawda?? Słonecznych dni!! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.

potem bierzecie np. wiśnię (bez pestki!) i obklejacie ją ciastem tworząc malutkie bułeczki (byle były szczelne) - nie róbcie grubych i dużych bo to i tak wyrośnie lekko. Możecie posmarować białkiem to bedą ładniejsze. No i układacie na blaszce (zostawcie odstępy ok 3-4 cm bo wyrosną i się zleją...) i pieczecie w rozgrzanym piekarniku (180-190 st.) aż lekko się zarumienią. I to tyle. Potem lukier (gotowy albo: trochę cukru pudru, odrobina soku z cytryny i odrobina gorącej wody) 

do lasu i do kawiarni gdzie się nie pali..:P
dzisiaj TZ w wawie, chyba gdzies polece;P

Haters Gonna Hate