![]() |
#2251 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II
Cytat:
![]() są, są, tylko pewnie czasu nie mają ![]()
![]() |
#2252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwlaszcza, ze w Pl bede w kwietniu i pozniej dopiero przed samym slubem. Wychodzi wiec na to, ze w kwietniu musze juz popytac wstepnie ![]() Sa, sa. czas tez maja, tylko nie wiedzialy ze na watku cos sie dzieje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2253 |
Raczkowanie
|
Kucze, powiem Wam, że sie trochę obawiam iść do księdza.. Dlaczego ksiądz może robić problemy?
Bo ja wiem, że może jeszcze jestem za młoda na ślub, ale taką podjeliśmy z TŻ dezycje, a rodziny podłapały i są zadowoleni z tego.. ( w przyszłym roku w sierpniu będę mieć 19 lat:P) Myślicie, że ksiądz może sie jakoś czepiać z tego powodu? Albo robić problemy? |
![]() ![]() |
![]() |
#2254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma się czego bać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2255 |
Raczkowanie
|
Uff
![]() ![]() W takim razie do księdza idziemy w tym tygodniu, bo reszta gotowa: sala, zespół, kamerzysta i fotograf, fryzjerka i chyba cała rodzina powiadomiona telefonicznie. A zaproszenia oficjalne chyba tak pół roku wcześniej rozsyłamy? |
![]() ![]() |
![]() |
#2257 |
Raczkowanie
|
Ja tak myśle właśnie, bo może Boże Narodzenie przyjedzie chrzestna, która obecnie jest w Holandii dać jej zaproszenie, w styczniu ciocia TŻa z Angli przyjedzie, a do reszty mojej rodziny myślimy pojechać w maju, bo i tak wszyscy wiedzą, że ślub i wesele (
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2258 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A wiekiem się nie przejmuj. Mnie proboszcz o wiek nawet nie pytał, a wyglądam tak młodo, że w sklepie, jak chcę kupić jakiś alkohol, to dowodu wołają. :P Ciesz się tylko, że rodziny zadowolone, bo ja się zaręczałam jak miałam 19 lat i było gadania w rodzinach, że co tak młodo, że najpierw studia, bla bla bla :P I wszyscy myśleli, że w ciążę zaszłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2259 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2261 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2262 |
Zadomowienie
|
nasz ks proboszcz nigdy nie miał czasu na spotkania.Więc zbiegło to się z wizytami przed slubem,gdzie było masę załatwiania.Wszystko byłoby oki,gdyby nie to że szliśmy np na 18 a wracalismy o 23 i ks gadał o wszystkim a na koniec trochę o ślubie...
Msza ślubna oki,kazanie 18 minut ![]() ![]() ![]()
#2263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2264 |
Raczkowanie
|
A ja mam taki problem z księdzem: nie chce brać ślubu w moim kościele, bo główne wejście jest z boku ołtarza, a ja chce tak standardowo iść prosto do ołtarza.. I myślałam, że weźmiemy ślub w kościele TŻta. Tylko, że on i jego rodzice nie przyjmowali "Kolędy" kilka razy.. Niby, pracowali, ale mi sie wydaje, że po prostu nie chcieli.. I przez to się obawiam, że jego ksiądz może mieć jakieś ale i czy nie lepiej u mnie w kościele będzie..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my nie bierzemy slubu ani w mojej ani w P. parafii, na razie mamy zaklepana msze w kosciele, w ktorym chcemy brac slub, a o reszte bedziemy sie martwic pozniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2266 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ślub nie jest ani w mojej ani w TŻta parafii. Problem mam też z fryzjerką i makijażem, w obcym mieście nic nie wiem na temat dobrej usługi :/
minerałki ![]() wymarzona żona ![]() Edytowane przez jud Czas edycji: 2010-12-14 o 16:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2267 |
Zakorzenienie
|
My też bierzemy slub w zupełnie innej parafii niz moja i Narzeczonego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2268 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2269 |
Rozeznanie
|
Ja również biorę ślub w innym, niż parafialny, kościele, mówiąc szczerze od razu byłam pewna, że tak będzie, gdyż mój kościół parafialny jest po prostu okropnie brzydki i na dodatek w ogóle nie jestem z nim związana- odkąd skończyłam szkołę jestem w nim może parę razy w roku, nie udzielam się w parafii, nie znam żadnego z księży...
Szczerze mówiąc niemile zaskakują mnie Wasze posty nt. wymówek proboszczów. Skoro KK dopuszcza możliwość ślubu poza parafią to widzimisię księdza nie ma tu nic do rzeczy, ma obowiązek wydać licencję i koniec. Inna rzecz, że -przynajmniej w moich stronach- przyjęło się za tę "przysługę" dawać ofiarę "poszkodowanemu" proboszczowi. Nawet nie brałam pod uwagę, że mogą być z tym problemy, mam nadzieję, że później nie będzie niemiłej niespodzianki.. A może dziewczyny nie odpuszczajcie tak łatwo? Skoro zależy Wam na ślubie w innej parafii, to stanowczo poproście o licencję i przebolejcie nawet jakieś gderanie pod nosem? |
![]() ![]() |
![]() |
#2270 |
Zakorzenienie
|
Mi akurat aż tak nie zależy. A Kościoła też nie wybieram raczej ze względu na to, który mi się będzie bardziej podobał.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2271 |
Raczkowanie
|
Już byliśmy u księdza ;D tak więc już wszystko załatwione: ksiądz, zespół, sala, fotograf i kamerzysta, fryzjerka..
![]() Ksiądz okazał sie super, sympatyczny i mamy przyjsc do Niego w czerwcu z dokumentami. Powiedział, żebyśmy w czerwcu załatwili nauki przedmałżeńskie. Tylko nie wspominał nic o tej poradni rodzinnej. Myślicie, że można tak bez tego? Czy tylko później nam o tym jeszcze powie jak przyjdziemy w czerwcu? |
![]() ![]() |
![]() |
#2272 |
Rozeznanie
|
Jeśli możecie, załatwcie sobie poradnię teraz, czy ogólnie jak najwcześniej. Wśród dokumentów potrzebnych do ślubu zaświadczenie o 3 wizytach jest niezbędne, raczej już chyba mało księży odpuszcza takie rzeczy, więc po co zostawiać to na sam koniec, dokładać sobie stresu, jak w czerwcu i tak będzie sporo zamieszania.
Z wizytami w poradni nie trzeba czekać do końca kursu przedmałżeńskiego, można je zrobić w tym samym czasie, albo wcześniej. Edytowane przez Askatasuna Czas edycji: 2010-12-20 o 16:26 Powód: dopisane |
![]() ![]() |
![]() |
#2273 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, teraz raczej wszędzie są wymagane.
![]() My zaraz po Nowym Roku idziemy do poradni, nauki już mamy za sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
#2274 |
Rozeznanie
|
W moich rejonach można także zastąpić 2 z 3 wizyt w poradni jednymi warsztatami komunikacji małżeńskiej. Zwykle prowadzą je ludzie kompetentni, więc uniknąć można w ten sposób dyskusji z jakimiś nawiedzonymi paniami czy fanatycznymi księżmi.. jedyne co grozi to kilka godzin nudy (tak jak to trafiło się nam..), ale z drugiej strony parę ciekawostek też można się dowiedzieć. No i zwykle jest coś słodkiego +kawa w cenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2275 |
Zakorzenienie
|
A ile to jest spotkań w zasadzie ? 3 ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2276 |
Rozeznanie
|
W mojej diecezji, krakowskiej, wymagane są 3 wizyty w poradni: 1. i ostatnia wspólna z narzeczonym, a środkowa indywidualnie (tzn. przypuszczam, że wchodzi się na rozmowę jedno za drugim). Z każdej wizyty trzeba mieć pieczątkę i datę wbite do takiej broszurki, którą dostaje się na naukach, albo na jakiejś kartce, którą potem do tej broszurki należy dołączyć. Pierwsze i trzecie spotkanie zastępują właśnie 1 warsztaty komunikacji. Pomiędzy którymiś z trzech wizyt (wydaje mi się, że między 2 a 3) powinien być miesiąc przerwy przeznaczony na prowadzenie obserwacji swojego cyklu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2277 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To za to sie dodatkowo płaci? ŁOO Matko. W ogólne dziwnie jest z tą poradnią. Rozmawiałam dziś z moją mamą i ona mówiła, że ona z tatą nie musieli isć do żadnej poradni. Tylko mieli nauki przedmałżeńskie ( a i tego wg niej było za dużo ;D ) Edytowane przez klapoucha Czas edycji: 2010-12-20 o 17:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2278 |
Zakorzenienie
|
I ja się dziewczyny melduję na sierpień dokładnie to 6-tego w przyszłym roku, podglądałam ten wątek, ale przyszłoroczne PM były jakoś cicho, a później zapomniałam, że jest, a tu widzę coraz więcej dziewczyn się znajduje, i to jest super oby jak najwięcej!
![]() Z naszych przygotowań wygląda to tak, że mamy salę, zespół, kamerzystę + fotografa, zaklepany termin w kościele, księgę gości, pudełka na ciasto, wódkę. Z rzeczy typowo dla PM mam już suknię, zaklepaną fryzjerkę oraz makijażystkę, ufff... ![]() Teraz zastanawiam się nad kolorem przewodnim, bo chciałabym mieć kolorowe buty i pod ten kolor bukiet, kwiaty na salę oraz sukienki moich druhen ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkie sierpniowe PM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle nie bardzo mi się widzi iść do tej poradni, ale jak mus to mus ![]() Kinga, my też już mamy wszystko praktycznie . Te drobniejsze sprawy to po Nowym Roku już. ![]() Edytowane przez Almariel Czas edycji: 2010-12-20 o 17:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2280 |
Zadomowienie
|
hej Dziewczyny, tak przeglądam ten wątek
![]() ![]() ![]() Po świętach wybieramy się do księdza ![]() Ale jak przejrzałam forum to się trochę przestraszyłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.