|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2251 |
BAN stały
|
Dot.: Aborcja
Co mi się miało pomylić względem ciebie , przecież nie pytałem Cię o zdanie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2252 | |
Hrodebert
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2253 |
Wtajemniczenie
|
Nie zawsze kobieta wychowuje ile to jest przypadków ze baba zostawia faceta z dziećmi?
A co do alimentów to faktycznie pikuś przy realnych kosztach utrzymania dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
#2254 | |
BAN stały
|
Cytat:
Uważam, że moja racja jest bardziej moralna z tego samego powodu dla którego większość społeczeństwa uważa, że kradzież jest czymś złym mimo, że istnieje grupa ludzi, która uważa, że im się coś należy i okradają człowieka. Dlaczego ktoś miałby nie okradać drugiego człowieka? Dlatego, bo go krzywdzi? Jeżeli przyjmujesz taką argumentację, to zrozumiesz, że podczas aborcji z mojej perspektywy też dzieję się krzywda w stosunku do drugiego człowieka czyli dokonywane jest zabójstwo, pozbawia się jakiejkolwiek godności płód, który według mnie jest człowiekiem. Więc ja zapytam - kto dał prawo kobiecie odbierać życie innemu człowiekowi? Jeżeli nie zgadzasz się, że płód jest człowiekiem to trudno. Nie jestem tutaj od nawracania. Wyraziłam swoje zdanie i nie mam zamiaru Cię przekonywać. Tym bardziej Ty mnie nie przekonasz, że płód jest nic nie wartym zlepkiem atomów. Tyene, napisałaś "Problem w tym, że argumentuje się za tym zwykle zupełnie inaczej niż za aborcją - z formalnego punktu widzenia." Możesz napisać coś więcej na ten temat? Bardzo mnie to zaciekawiło i jednocześnie zszokowało. Edytowane przez Pytajnika Czas edycji: 2014-10-29 o 00:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tu się zgadzam. Jeżeli kobieta zachodzi w ciążę, bo źle stosowała antykoncepcję i facet wprost mówi, że nie chce dziecka i powinna usunąć, a ona chce urodzić, to wtedy on powinien być zwolniony z jakichkolwiek obowiązków wobec dziecka. Obecnie jest stawiany przed faktem dokonanym, no chyba że siłą taką kobietę zaciągnie do lekarza ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2256 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2257 |
Zakorzenienie
|
Wiadomo, że żadnego nie poda, bo to jest kwestia nie do rozstrzygnięcia. Coś jak z udowodnieniem istnienia jakiegokolwiek boga.
![]() |
#2258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Broniący tejże aborcji głoszą, że noworodek nie zyskuje pełni praw człowieka po narodzinach, bo nie jest to jakieś przełomowe zjawisko. Noworodek w wieku jednego dnia niczym nie różni się tak naprawdę od płodu w wieku 8 miesięcy i 25 dni. Np. Singer przyjął granicę samoświadomości - kiedy dziecko może się rozpoznać w lustrze - czyli ok. 2, 3 lat.Do tego momentu jego podejście jest istnie utylitarne - jeśli abortowanie rocznego dziecka miałoby przynieść więcej radości niż cierpienia w rodzina, to należy na to zezwolić.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2259 |
Wtajemniczenie
|
Dobra, płód to ciężka sprawa ale zarodek?
u nas na biologii było mówione że człowieczeństwo ponoć określa ludzka świadomość a świadomość zyskuje się po roku życia poza ciałem kobiety. A płód nie jest krzywdzony bo nie odczuwa bólu ani nie jest niczego świadomy. To chyba ważniejsze od tego że według niektórych to człowiek. Najczęściej według religijnych oszołomów. Edytowane przez semprebambino Czas edycji: 2014-10-29 o 00:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#2260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dalej: Uważasz, że płód w wieku 8 miesięcy i 15 dni nie odczuwa bólu?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2261 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cały jej esej "A Defense of Abortion" można znaleźć w internecie. W przypadku "postnatalnej aborcji" albo "aktywnej eutanazji niemowląt" ten argument umiera, bo narodzone dziecko nie korzysta z ciała kobiety. Zwykle argumentuje się możliwość postnatalnej aborcji mówiąc o braku specjalnych zdolności kognitywnych niemowlęcia, a więc niemowlę nie jest osobą, a więc nie podlega szczególnej ochronie. Peter Singer np. mówi, że niemowlęta osobami nie są, a więc nie widzi powodu, by dawać im szczególne prawo do życia. Jednak uważa, że winno się ograniczyć prawo rodziców do postnatalnej aborcji do np. miesiąca po porodzie, ale nie ze względu na to, że ten miesiąc coś szczególnie zmienia, ale ze względu na to, że więcej nie potrzeba by podjąć decyzję. ---------- Dopisano o 01:36 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ---------- Cytat:
Argumentem jest to, że płód nie ma wykształconych zdolności kognitywnych na tyle, by uznać go za osobę, ergo nie ma praw.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2262 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zapewne znajdziesz masę źródeł w internecie szybciej niż ja. Na szybko http://wpolityce.pl/polityka/145112-...je-zaplodniona Chętnie poczytam o tym czym jest płód we wczesnym stadium, bo jeżeli nie człowiekiem to czym? O ile wiem to płód spełnia chyba wszystkie warunki organizmu żywego, więc skoro nie jest człowiekiem to czym miałby być? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2263 |
Wtajemniczenie
|
To nie były moje słowa tylko biologa. Według mnie człowiekiem się jest od kiedy jest się w stanie przeżyć poza ciałem matki.
Czy płód jest człowiekiem to sprawa ciężka do dyskusji bo są różne zdania i niektórzy bronią swojego poglądu do przesady. |
![]() ![]() |
![]() |
#2264 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że płód ludzki jest biologicznie człowiekiem. Kwestia przynależności do rodzaju ludzkiego nie jest wyznacznikiem w debacie aborcyjnej w ogóle. To, że płód ludzki jest człowiekiem nie jest poddawane debacie. Tak samo jak to, że płód żyje.
To, co jest poddawane w dyskusję to a) status płodu (ale NIE biologiczny), czyli np. to, czy płód jest osobą i od kiedy w ogóle nabywa się określone prawa b) integralność ciała kobiecego, czyli bodily rights argument Ludzie, to podstawowa bioetyka ![]()
#2265 |
Wtajemniczenie
|
To dlaczego w takim razie zapłodnione jajko nie jest kurczakiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2266 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2267 |
BAN stały
|
Aborcja po urodzeniu to nie jest aborcja tylko zabójstwo. W dzisiejszych czasach jest to nie do pomyślenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2268 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Ja też jestem zdania, że każdy człowiek ''zaczął się'' w tym samym momencie (poczęcia), ale nie uznaję 5tyg. zarodka za człowieka i nie daję mu jego praw.
![]() |
#2269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pro-choice w ogóle nie poddaje człowieczeństwa zarodka/płodu w wątpliwość. Chodzi o coś zupełnie innego. Ba, czasami w ogóle nie poddaje jego statusu w wątpliwość, po prostu pozbawia go znaczenia (vide Thompson).
27.08.2016 Edytowane przez tyene Czas edycji: 2014-10-29 o 00:45 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2270 |
Zakorzenienie
|
Czy wcześniaki to wg Ciebie ludzie? Nie są w stanie przeżyć same poza ciałem matki. A jednak przy opiece wyrastają na normalne osoby jak np. mój brat.
![]() ![]() |
![]() |
#2271 | |
Wtajemniczenie
|
Zabójstwem według niektórych jest też aborcja. Każdy myśli co innego i jeśli chodzi o aborcję to chyba nie ma ani jednej kwestii z którą zgodzili by się wszyscy
---------- Dopisano o 01:47 ---------- Poprzedni post napisano o 01:45 ---------- Cytat:
No przecież noworodki SAME by nie przeżyły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2272 |
Zakorzenienie
|
Ludzie, w filozofii i bioetyce naprawdę są pewne zasady co do przedstawiania argumentów i argumentowania i debatowania. To nie jest tak, że każdy myśli co innego. Każdy myśli co innego to np. debata:
X: lubię lody waniliowe Y: coś ty, waniliowe są ohydne, czekoladowe ekstra W przypadku debat etycznych tak to nie wygląda. Podaje się bardzo konkretne argumenty i analizuje bardzo konkretny sposób myślenia. Nie kwituje się tego "każdy ma inne zdanie". Bo takie debaty niosą za sobą konsekwencje. Nie można powiedzieć: "uważam, że obrzezanie kobiet jest niemoralne, ale jak jakaś rodzina w Afryce chce to proszę, każdy ma inne zdanie", bo to paranoja. Debaty etyczne to NIE wymiana preferencji.
#2273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2274 | |
Hrodebert
|
Cytat:
Co do reszty gitara ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy to wpasowuje się w Twoje kryterium, że nie przetrwał by sam po narodzinach?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2276 |
Zakorzenienie
|
Wybacz, ale to nie ma najmniejszego sensu. Ale masa osób deklarujących się jako pro-life czy pro-choice papla coś tam bez sensu. Jeżeli zarodek nie jest człowiekiem, to jak może być ludzki? Do czego odnosi się przymiotnik "ludzki"? Jaką cechę opisuje?
#2277 |
Wtajemniczenie
|
A jakie to ma znaczenie? Przecież nie kwestionuje tego ze twój brat był człowiekiem.
Ja osobiście nie jestem za aborcją płodu ![]() Cherry_flamme właśnie o to mi chodziło porównując zarodek do jajka. Tyene Tak samo jak jajko nie jest kura tylko zarodkiem kury Edytowane przez semprebambino Czas edycji: 2014-10-29 o 00:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#2278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez sensu byłoby, gdyby osoba pro-choice uznała zarodek za człowieka, bo to oznaczałoby, że chce zalegalizować morderstwo. Zakadajac, że nawet tak myśli, nie mogłaby tego powiedzieć głośno. Ale może mam niepełne dane na ten temat, więc czy mogłabyś podać, gdzie (w jakiej publikacji, wypowiedzi) zarodek ludzki został uznany za człowieka?
![]() ![]() |
![]() |
#2279 |
Hrodebert
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój brat wg osób które podzielają taki pogląd nie powinien być człowiekiem, bo nie był w stanie przeżyć sam poza ciałem matki bez sztucznego podtrzymywania życia. Czyli powinien być zakwalifikowany do aborcji (bo jak wspomniałaś wcześniej, płód nie odczuwa bólu). To jak to jest, że mogę teraz wstać, pójść, kopnąć go w tyłek i powiedzieć mu, że tylko coś mu się przyśniło i żeby szedł spać dalej? Co w sytuacji, gdy nasza technologia będzie w stanie utrzymywać poza ciałem matki (i umożliwi dalszy, zdrowy rozwój) 3 miesięczny płód? Albo 2 miesięczny zarodek? Czy wtedy nagle zmienicie definicję kiedy można uznać człowieka za człowieka? Piję do osób, które głoszą ten niepoważny argument.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.