Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012 - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-08, 12:19   #2251
gosia261282
Gang Iren

Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Gosia, u mnie Ewelina już "przychodzi" aby dać jej coś z talerza No i musi dostać, bo inaczej jest krzyk, płacz... wszystko. A ta odrobinka na pewno jej nie zaszkodzi. Zanim ona zje ziarenko ziemniaczka to ja mam pół obiadu za sobą
Fajnie
Ja ogolnie sole tylko odrobinke,sol nie jest zdrowa,wiec staram sie to ograniczac,wiec tez mysle,ze ta odrobina co dostanie ode mnie nie zaszkodzi,no i wszystkiego mu nie daje,ale warzywko to czesto dostanie ode mnie,ostatnio makaronik mu dalam,ale takie malutkie kawaleczki do dziubka.Musze zobaczyc za jakims drobnym typu gwiazdeczki,bo podchodzi mu.

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
u nas to samo jak przyjde sobie z jedzeniem do pokoju gdzie Seba pełza po podłodze to ten hop siup jest przy mojej nodze, otwiera buzie, szturcha ręką moją nogę i pokrzykuje więc też musze coś dać, czasem pomaga tylko oblizanie łyżki mega zasmakował mu jogurt jagodowy i pomidorowa bo nie chciał odejść odemnie a jak spróbował kisielu to sobie poszedł z powrotem do zabawek
Eryk jeszcze nie przypelznie do mnie,na razie przemieszcza sie w kolko,wiec nie wychodzi za mate,dookola krazy.Ale jak cos jem to patrzy na mnie i krzyczy.

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Nikki a jak rozpoznałaś ,że zepsute to żarełko? bo te słoiczki ze szpiniakiem, brokułem czy dynią lubia przyczadzić troszkę Słoików juz trochę w życiu widziałam i jadłam , ale jeszcze mi się zepsuty nie trafił, jak sloik "pyknie' to raczej nie powinien być zepsuty.
No ja tez wlasnie bylam zaskoczona.Dynia smierdzi i niedobra w smaku,ale zepsuta nie byla.A pamietam jak kiedys kupilam zepsuty jogurt i Wiki jadla go i mowi,ze nie smakuje,a ja do niej chcialas to jedz itd,no a on popsuty byl.Ale mialam wyrzuty sumienia.

Cytat:
A Dziewczyny mam pytanie o kukurydzę? Skąd bierzecie dla dzieci? taką konserwową można? widziałyście gdzieś mrożoną może?
W Pl jakos mrozonej nie kupowalam,a tutaj jest mrozona.A w kolbie nie mozna kupic,zeby nie byla konserwowa?
Stary 2012-10-08, 12:26   #2252
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
chodzilo mi o kasze kukurydziana bo chce gotowac owsianke dla Hani a wg Pieciu Przemian dla niemowlat nie gotuje sie owsianki na poczatku z samych platkow owsianych tylko sa propocje kasza kukurydziana/ platki owsiane, ale w tym kraju strasznie trudno dostac kasze kukurydziana, znalazlam odpowiednik angielski (corn grip, ale obsluga tesco nigdy nie slyszala o czyms takim), ale w tesco on-line jest i zamowilam w polskim sklepie tez.
w uk mrozona kukurydza w kazdym supermakecie, tutaj sporo sie tego je.
aha, takie buty ja z owsinką dla Kai będę mieć kłopot , bo ona mi po kaszkach wymiotuje , a szkoda, bo to fajne śniadania są

właśnie czytam przepisy do Natkulec, pewnie skorzystam ,ale widzę,że dodają tak jak ja czasem kukrumę i imbir do owsianki ...tą owsianką to zaraził mnie kolega z pracy ( mój najlepszy kolega lat 56 ) '

ja za kukurydzą dopiero się rozglądam, ale jeszcze tak osobno w pakach jak inne warzywka nie widziałam , ale na mojej wiosce moga wszystkiego nie mieć poślemy tż na polowanie do dużego miasta

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Fajnie
Ja ogolnie sole tylko odrobinke,sol nie jest zdrowa,wiec staram sie to ograniczac,wiec tez mysle,ze ta odrobina co dostanie ode mnie nie zaszkodzi,no i wszystkiego mu nie daje,ale warzywko to czesto dostanie ode mnie,ostatnio makaronik mu dalam,ale takie malutkie kawaleczki do dziubka.Musze zobaczyc za jakims drobnym typu gwiazdeczki,bo podchodzi mu.

Eryk jeszcze nie przypelznie do mnie,na razie przemieszcza sie w kolko,wiec nie wychodzi za mate,dookola krazy.Ale jak cos jem to patrzy na mnie i krzyczy.

No ja tez wlasnie bylam zaskoczona.Dynia smierdzi i niedobra w smaku,ale zepsuta nie byla.A pamietam jak kiedys kupilam zepsuty jogurt i Wiki jadla go i mowi,ze nie smakuje,a ja do niej chcialas to jedz itd,no a on popsuty byl.Ale mialam wyrzuty sumienia.

W Pl jakos mrozonej nie kupowalam,a tutaj jest mrozona.A w kolbie nie mozna kupic,zeby nie byla konserwowa?
No można w kolbie, ale chciałam taki zapas do lodówy zrobić ,żeby co jakiś czas dodawać do zupki, a tak to kolbę trzeba zużyć szybko w miarę i by miała pod rząd takie same obiady.....a wekować nie będę raczej...

ps. ale mogę wydziubać z kolby ...hmmm się zobaczy

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-10-08 o 12:43
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 12:29   #2253
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
U nas ok, dzisiaj pogoda do d..y wiec grzejemy tyłki w domku, tż mial jechać w delegacje , ale jednak jedzie w środę.

Życzę Wam dobrego dnia , ja mam jakiś dobry humorek , powiem Wam,że od kiedy wpierniczam na śniadanie owsiankę jestem jakaś pogodniejsza
A ja byłam na spacerku ale muszę się zaopatrzyć w rękawiczki Kukurydzy mrożonej nie widziałam nigdzie

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 12:40   #2254
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
aha, takie buty ja z owsinką dla Kai będę mieć kłopot , bo ona mi po kaszkach wymiotuje , a szkoda, bo to fajne śniadania są

właśnie czytam przepisy do Natkulec, pewnie skorzystam ,ale widzę,że dodają tak jak ja czasem kukrumę i imbir do owsianki ...tą owsianką to zaraził mnie kolega z pracy ( mój najlepszy kolega lat 56 ) '

ja za kukurydzą dopiero się rozglądam, ale jeszcze tak osobno w pakach jak inne warzywka nie widziałam , ale na mojej wiosce moga wszystkiego nie mieć poślemy tż na polowanie do dużego miasta

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

No można w kolbie, ale chciałam taki zapas do lodówy zrobić ,żeby co jakiś czas dodawać do zupki, a tak to kolbę trzeba zużyć szybko w miarę i by miała pod rząd takie same obiady.....a wekować nie będę raczej...
tak w tych przepisach jest duzo przypraw jest i sol do smaku i miod.
a dlaczego nie chcesz wekowac potraw?
ja tez mam przewaznie starszych kolegow i kolezanki, kiedys (to byla moja pierwsza praca) mialam kolezanke z pracy ktora juz wlasciwie odchodzila na emeryture....super sie dogadywalysmy

wrzucilam na maila zdjecia z Hani Chrztu.

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 12:51   #2255
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez mam przewaznie starszych kolegow i kolezanki, kiedys (to byla moja pierwsza praca) mialam kolezanke z pracy ktora juz wlasciwie odchodzila na emeryture....super sie dogadywalysmy

a no nie wiem , jakoś tak chyba potrzeby nie mam , bo jednak w domu siedzę, to mogę na bieżąco póki co robić te obiadki na dwa dni...a teraz już tyle na dworze nie będziemy siedzieć , wieczory długie ....ale się nie zarzekam , ja ogólnie nic nie zaprawiam , więc to by była jakaś przygoda dla mnie ....
Ja mam dwóch panow w zespole , no gorzej ,że w razie zwolnień to ja lecę, ale nic to... trudno...za to z panem kolegą to kleimy bazę jak należy ma takie zajawki jak ja , ten sam znak zodiaku ...to wszystko tłumaczy najbardziej to za nim tęsknię z tej całej brygady...i właśnie mi zaświtał pomysł ,żeby ich nawiedzić

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
A ja byłam na spacerku ale muszę się zaopatrzyć w rękawiczki Kukurydzy mrożonej nie widziałam nigdzie
chmury idą u nas jedna za drugą, ale nie wiem czy nie przelecimy się gdzieś w chuście...mam chęć na krem przeciwzmarszczkowy
Stary 2012-10-08, 13:27   #2256
Nikii89
Zakorzenienie

Poszłam do Oskara aby pospał dłużej niż 40 min i zasnęłam z nim
No ale jak podejrzewałam - uspałam go o 11.40 a o 12.20 już pobudka a że leżałam koło niego to przytuliłam i pospaliśmy do 13.10

czas na obiadek teraz
Stary 2012-10-08, 13:28   #2257
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:

super zdjecia Monia co to za kosciol ze "babka" chrztu udziela? jakie wyznanie?
Stary 2012-10-08, 13:38   #2258
koniakonia
Zakorzenienie

Monia super zdjęcia się powtórzę, ale lubię te Wasze foty, takie są naturalne,życiowe. No i zazdraszczam ogrodu i okolicy . A Hania ma usteczka Tatusia jak nic . Świetna z Was Rodzina .
Stary 2012-10-08, 13:41   #2259
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

zrobilam dzis mlodemu ziemniaczka z kurczakiem i koperkiem wlasnie sie studzi zobaczymy co moj syn na moje gotowanie
Stary 2012-10-08, 13:44   #2260
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Ania zasnęła na macie

Stary 2012-10-08, 13:59   #2261
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
super zdjecia Monia co
to za kosciol ze "babka" chrztu udziela? jakie wyznanie?
to ''The Church of England'', anglikanski czyli, kiedys tez byl katolicki, wiec wiele rzeczy jest podobnych jak w rzymsko-katolickim, roznice: nie ma zwierzchnictwa Watykanu i Papieza, glowa kosciola jest Krolowa. nie ma sakramentu pierwszej komuni sw, biezmowania. jest spowiedz powszechna podczas mszy, nie ma spowiedzi w konfesjonale, Matka Boska jest jako Matka Jezusa, nie ma do Niej modlitw.
Modlitwa ''Ojcze Nasz'' jest wlasciwie taka sama. no i nie ma celibatu, wiecej rzeczy nam odpowiada nam w tym kosciele dlatego ochrzcilismy w nim Hanie.

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Monia super zdjęcia się powtórzę, ale lubię te Wasze foty, takie są naturalne,życiowe. No i zazdraszczam ogrodu i okolicy . A Hania ma usteczka Tatusia jak nic . Świetna z Was Rodzina .
Dziekuje za mile slowa

Stary 2012-10-08, 14:19   #2262
gosia261282
Gang Iren

Monia tez obejrzalam zdjecia,super!A juz dawno mialam ci pisac: jaki ty masz piekny usmiech!Hania slicznotka,w tym kapelusiku fajowo wyglada

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Cytat:
to ''The Church of England'', anglikanski czyli, kiedys tez byl katolicki, wiec wiele rzeczy jest podobnych jak w rzymsko-katolickim, roznice: nie ma zwierzchnictwa Watykanu i Papieza, glowa kosciola jest Krolowa. nie ma sakramentu pierwszej komuni sw, biezmowania. jest spowiedz powszechna podczas mszy, nie ma spowiedzi w konfesjonale, Matka Boska jest jako Matka Jezusa, nie ma do Niej modlitw.
Modlitwa ''Ojcze Nasz'' jest wlasciwie taka sama. no i nie ma celibatu, wiecej rzeczy nam odpowiada nam w tym kosciele dlatego ochrzcilismy w nim Hanie.
To Hania jako ochrzczona w tym kosciele jest osoba tego wyznania,anglikanskiego?J ak to wyglada?Z tego co piszesz to mi by tez to bardziej odpowiadalo,w szczegolnosci,ze nie ma spowiedzi w konfesjonale,bo ja do spowiedzi nie chodze.
Stary 2012-10-08, 14:31   #2263
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Dziekuje za mile slowa
dzieki za odpowiedz

my mamy piersza chrupke kukurydziana za soba
Stary 2012-10-08, 14:37   #2264
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
dzieki za odpowiedz

my mamy piersza chrupke kukurydziana za soba
I co smakowała chrupka?

Stary 2012-10-08, 14:39   #2265
MoniaHan
Wtajemniczenie

tak Hania jest anglikanskiego wyznania,my z tz katolicy,ale chodzimy do anglikanskiego,tz kompletnie niepraktykujacy byl a tutaj mnie sam wyciaga do kosciola.jako ze slubu nie mamy w katolickim moglby byc problem z chrztem,tutaj zero problemu,zadnych dokumentow ani my ani chrzestni nie musieli dostarczac.nawet mojemu tacie sceptykowi sie podobalo.z ciekawosci jednak przejde sie do rzymsko katolickiego tutaj I sobie porownam
A jeszcze co mi sie spodobalo to to ze tutaj co miesiac otrzymujemy taka relugijna gazeteke z ciekawostkami parafialnymi z okolicznych wiosek,I sa wiadomosci o tym co sie dzieje w kosciele anglikanskim,metodystow,r zymsko katolickim.

Gosia proponuje sie przejsc do anglikanskiego I wtedy zobaczysz czy Ci odpowiada czy nie.
Ja piekny usmiech?dziekujeale mi sie nie podoba

Stary 2012-10-08, 14:41   #2266
gkatarzynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość

tak sprawdzałam, był szczelny jak naciskałam na wieczko to nie pykał a jak otwierałam to pyknął dopiero.

U mnie też pępowina się trzyma .. choc jest trochę lepiej bo jeszcze z 2 miesiące temu jak jechałam sama na zakupy a TŻ zostawał z małym to ciągle się zastanawiałam co tam w domu słychać i musiałam choc raz zadzwonić zapytać się czy wszystko OK. A jak ostatnio byłam na zakupach to nawet nie pomyślałam o małym (egoistka ze mnie :P) , bo wiedziałam że TŻ jest z nim

Poznałam po tym że jak otwarłam to był przyschnięty i z boku już pleśń łapała... no ale zamknięty szczelnie bo pyknął przy otwieraniu.

Oskar ma drzemkę za 15min idę położyć się koło niego aby jak tradycyjnie po 40min się obudził to może zobaczy matkę i jeszcze pójdzie spać może uda mi się tak przedłużyć jego drzemki jak gkatarzynka pisała.

Mieliśmy jechać dziś do kontroli ale lekarka jest rano a TŻ w pracy więc jedziemy jutro popołudniu.

a dziś TŻ jedzie tak z grubsza zobaczyć domek jaki znalazł wczoraj do kupienia chce zobaczyć ja wygląda.
Cytat:
Poszłam do Oskara aby pospał dłużej niż 40 min i zasnęłam z nim
No ale jak podejrzewałam - uspałam go o 11.40 a o 12.20 już pobudka a że leżałam koło niego to przytuliłam i pospaliśmy do 13.10

czas na obiadek teraz
Hehe.... to ja dziś też zasnęłam z Hanią, bo jakaś taka zmęczona byłam dziś - chyba ciśnienie niskie... No i spałyśmy od 11.30 do 13.10 Hania chyba nie miała pobudki, albo zobaczyła matkę śpiącą i stwierdziła, że da mi pospać
Cytat:
Monia tez obejrzalam zdjecia,super!A juz dawno mialam ci pisac: jaki ty masz piekny usmiech!Hania slicznotka,w tym kapelusiku fajowo wyglada

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

To Hania jako ochrzczona w tym kosciele jest osoba tego wyznania,anglikanskiego?J ak to wyglada?Z tego co piszesz to mi by tez to bardziej odpowiadalo,w szczegolnosci,ze nie ma spowiedzi w konfesjonale,bo ja do spowiedzi nie chodze.
Z tym to chyba najwięcej osób ma problem... ja też... strasznie to stresujące jest...
A z tego co wiem, to chrzest obowiącuje taki sam wszystkie wyznania chrześcijańskie i jest ważny też w rzymsko-katolickim. Przy zmianie wyznania nie chrzci się drugi raz. Szczerze mówiąc ja też mam wrażenie, że anglikański jest taki bardziej życiowy i chyba dostosowany do współczesności. Rzymsko-katolicki jednak jest duzo bardziej konserwatywny.
Monia, zdjęcia cuuudowne. No i Hanulka jest cuuudna
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 14:43   #2267
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
I co smakowała chrupka?
jak zawsze sie krzywil na cos nowego ale wylał na nia tone sliny i dala sie zjesc smakowala
Cytat:
tak Hania jest anglikanskiego wyznania,my z tz katolicy,ale chodzimy do anglikanskiego,tz kompletnie niepraktykujacy byl a tutaj mnie sam wyciaga do kosciola.jako ze slubu nie mamy w katolickim moglby byc problem z chrztem,tutaj zero problemu,zadnych dokumentow ani my ani chrzestni nie musieli dostarczac.nawet mojemu tacie sceptykowi sie podobalo.z ciekawosci jednak przejde sie do rzymsko katolickiego tutaj I sobie porownam
A jeszcze co mi sie spodobalo to to ze tutaj co miesiac otrzymujemy taka relugijna gazeteke z ciekawostkami parafialnymi z okolicznych wiosek,I sa wiadomosci o tym co sie dzieje w kosciele anglikanskim,metodystow,r zymsko katolickim.

Gosia proponuje sie przejsc do anglikanskiego I wtedy zobaczysz czy Ci odpowiada czy nie.
Ja piekny usmiech?dziekujeale mi sie nie podoba
to fajne podejscie tego kosciola podoba mi sie
Stary 2012-10-08, 14:51   #2268
MoniaHan
Wtajemniczenie

Gkatarzynka wlasnie mialam pisac,ze to wlasnie od Ciebie dowiedzialam sie ze chrzest w anglikanskim uznawany jest w rzymsko katolickim.

Stary 2012-10-08, 15:30   #2269
joanaros
Zakorzenienie

dzień dobry
U nas katarek minął (mam nadzieję że na dobre) i wyszedł ząbek
Mała dziś rano tak mi dała czadu przy ubieraniu na spacer, że byłam spocona jak mysz A ona płakała histerycznie
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 15:39   #2270
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
dzień dobry

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 17:34   #2271
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Hehe.... to ja dziś też zasnęłam z Hanią, bo jakaś taka zmęczona byłam dziś - chyba ciśnienie niskie... No i spałyśmy od 11.30 do 13.10 Hania chyba nie miała pobudki, albo zobaczyła matkę śpiącą i stwierdziła, że da mi pospać

Z tym to chyba najwięcej osób ma problem... ja też... strasznie to stresujące jest...
A z tego co wiem, to chrzest obowiącuje taki sam wszystkie wyznania chrześcijańskie i jest ważny też w rzymsko-katolickim. Przy zmianie wyznania nie chrzci się drugi raz. Szczerze mówiąc ja też mam wrażenie, że anglikański jest taki bardziej życiowy i chyba dostosowany do współczesności. Rzymsko-katolicki jednak jest duzo bardziej konserwatywny.
Monia, zdjęcia cuuudowne. No i Hanulka jest cuuudna
A wlasnie,moze ty bedziesz wiedziala: dlaczego ksieza i siostry zakonne nie moga miec dzieci?Przeciez Bog chyba dzieci kocha,to czemu nie wszyscy moga je miec

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
dzień dobry
Mała dziś rano tak mi dała czadu przy ubieraniu na spacer, że byłam spocona jak mysz A ona płakała histerycznie
Gratulacje zabka
Super,ze nie ma juz katarku.
Stary 2012-10-08, 17:47   #2272
gkatarzynka
Zadomowienie

Gosia, ja w te tematy jakoś tak mocno nie wchodziłam nigdy, no bo też nie kończyłam teologii... ale to chyba przede wszystkim chodzi o ten celibat, no i to , że niby mając rodzinę nie ma się tyle czasu dla innych ludzi... pewnie coś w tym jest, choć nie wiem czy tak do końca o to chodzi... To chyba tak jak przy małżeństwie ślubuje się Mężowi/Żonie, tak ksiądz ślubuje Bogu.

Ja to się nieraz przejechałam na księżach... i czasem tak sobie myślę, że może gdyby mieli rodziny, to jakoś tak lepiej by rozumieli swoich wiernych... Ostatnio musiałam zgłosić w wydziale katechetycznym, że skończył mi się macierzyński i wracam na katechezę, to ile było problemów, że wracam dopiero w październiku a nie we wrześniu, że dzieci nie miały zajęć... a ja mówię, że dzieci w przedszkolu przeżyją beze mnie ale moje dziecko beze mnie sobie nie da rady.... no to mi siostra powiedziała, że bezczelna jestem. Więc skończyło się na tym, że powiedziałam, że Oni mi łaski nie robią i niech sobie szukają kogoś innego, kto im będzie przychodził za marne pieniądze do przedszkola.... no i wtedy spokorniała trochę, ale ja się grzecznie pożegnałam i wyszłam... No i niedługo potem telefon od mojego proboszcza, żebym Go nie wystawiała i że On już teraz będzie wszystkie formalności z kurią załatwiał a ja żebym się nie wygłupiała i wzięła tą katechezę...

Edytowane przez gkatarzynka
Czas edycji: 2012-10-08 o 17:53
Stary 2012-10-08, 18:30   #2273
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Gosia, ja w te tematy jakoś tak mocno nie wchodziłam nigdy, no bo też nie kończyłam teologii... ale to chyba przede wszystkim chodzi o ten celibat, no i to , że niby mając rodzinę nie ma się tyle czasu dla innych ludzi... pewnie coś w tym jest, choć nie wiem czy tak do końca o to chodzi... To chyba tak jak przy małżeństwie ślubuje się Mężowi/Żonie, tak ksiądz ślubuje Bogu.

Ja to się nieraz przejechałam na księżach... i czasem tak sobie myślę, że może gdyby mieli rodziny, to jakoś tak lepiej by rozumieli swoich wiernych... Ostatnio musiałam zgłosić w wydziale katechetycznym, że skończył mi się macierzyński i wracam na katechezę, to ile było problemów, że wracam dopiero w październiku a nie we wrześniu, że dzieci nie miały zajęć... a ja mówię, że dzieci w przedszkolu przeżyją beze mnie ale moje dziecko beze mnie sobie nie da rady.... no to mi siostra powiedziała, że bezczelna jestem. Więc skończyło się na tym, że powiedziałam, że Oni mi łaski nie robią i niech sobie szukają kogoś innego, kto im będzie przychodził za marne pieniądze do przedszkola.... no i wtedy spokorniała trochę, ale ja się grzecznie pożegnałam i wyszłam... No i niedługo potem telefon od mojego proboszcza, żebym Go nie wystawiała i że On już teraz będzie wszystkie formalności z kurią załatwiał a ja żebym się nie wygłupiała i wzięła tą katechezę...
tak właśnie jest wyjaśniana funkcja celibatu, że księża nie powinni być obciążeni sprawami własnej rodziny ...ksiądz powinien byc zawsze gotowy do posługi kapłańskiej ...tak pamiętam z jakiś rekolekcji albo katechezy

udało nam się wyjść na dobrą godzinkę, obskoczyłam pocztę, rossmanna ( mam krem na zmary buhahahah) i biedronę, kto planuję dziecko następne to polecam dostawkę, jedziemy tym jak burza

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-10-08 o 18:36
Stary 2012-10-08, 20:07   #2274
gkatarzynka
Zadomowienie

Hania śpi od 18.30. Dobrze, że zdążyłam Ją wykąpać
Normalnie nie wiem co się z Nią dzieje... wstała dziś o 8.45, potem szaleństwa i jedzenie, drzemka od 11.30 do 13.10, potem jedzenie, zabawa, jedzenie, marudzenie i zasnęła o 16.15, spała do 17.15... o 18 zaczęła strasznie ziewać, trzeć oczka i marudzić niesamowicie więc na szybko przygotowałam kąpiel, potem nakarmiłam i nie śpiącą odłożyłam do łóżeczka... po czym poszłam wlać wody do nawilżacza powietrza... jak wróciłam Hania już spała... Cieszę się niesamowicie, ale coś mi tu śmierdzi- pewnie jutro nie będzie spała wcale
Poza tym muszę pochwalić Hankę, bo sie w końcu wzięła za siebie i dziś przyjęła pozycję na czworaka -tzn wyprostowane ręce, podniesiony brzuszek i na kolankach się trzymała chwilkę... tylko moje brawa Ją wybiły z rytmu i się "rozjechała". Miała przy tym tak niesamowity ubaw, że zapomniała, że to mogło trochę zaboleć....próbowała drugi raz, ale już Jej nie wyszło i strasznie się rozżaliła i rozpłakała... mimo to jestem z Niej dumna, choć wiem, że to tak przypadkiem się Jej udało...
Dobra, idę trochę kuchnię ogarnąć, bo Mąż zaraz z pracy wróci, a tam sodoma i gomora...

Konia, dzięki za potwierdzenie... ja też tak to właśnie zapamiętałam... poza tym ostatnio w tematach religijnych jestem głównie w przedszkolu więc naukowo się nie rozwijam w tę stronę... no i jak już mówiłam skończyłam trochę inne studia, bo nauki o rodzinie - wprawdzie na wydziale teologii (i dlatego mogę uczyć religii w przedszkolu i podstawówce a wyżej już nie mam uprawnień) ale to nie to samo co teologia, którą skończył mój Mąż kochany...ale to ja w katechezie pracuję,.... cóż, takie życie

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Dzieweczki, powiedzcie mi, czy ja mogę do zupki Hankowej dodać pora troszkę? No i nie wiem co z buraczkiem czerwonym...
Brakuje mi pomysłów na gotowanie... a nie chcę dawać Jej tylko gotowych słoiczków skoro mam swoje warzywka...
Stary 2012-10-08, 20:19   #2275
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Poza tym muszę pochwalić Hankę, bo sie w końcu wzięła za siebie i dziś przyjęła pozycję na czworaka -tzn wyprostowane ręce, podniesiony brzuszek i na kolankach się trzymała chwilkę... tylko moje brawa Ją wybiły z rytmu i się "rozjechała". Miała przy tym tak niesamowity ubaw, że zapomniała, że to mogło trochę zaboleć....próbowała drugi raz, ale już Jej nie wyszło i strasznie się rozżaliła i rozpłakała... mimo to jestem z Niej dumna, choć wiem, że to tak przypadkiem się Jej udało...
Dobra, idę trochę kuchnię ogarnąć, bo Mąż zaraz z pracy wróci, a tam sodoma i gomora...
Jestem pewna ze to nie bylo przypadkiem. Moja od tygodnia-dwoch ostro cwiczy bujanie na czterech, tak jak Ewelinka na filmiku pare tyg temu. Zobaczysz, za dwa tygodnie bedzie co chwile wskakiwac na 'cztery lapy' Ania jeszcze nie wpadla na to zeby ruszyc na czterech do przodu ale bujanie odchodzi non-stop, a mama siedzi i patrzy w zachwycie
A odnosnie warzyw to ja bym dodala oba.
Dobranoc, Ania spika a 'Czas honoru' czeka
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 20:43   #2276
Roksape
Zadomowienie

Zazdroszcze wam tych bujania na brzuszkach. Moja Basia ciągle jest na zgiętych rączkach, jeszcze nie udało się jej wyprostować, strasznie ciężko jej to idzie ehh...

Za to dzisiaj w wannie robiła ługi-bugi brzuszkiem tak na boczek wyginała, nie wiem co to miało być ale bardzo zabawnie to wyglądało.

Z przyjemnych rzeczy to dzisiaj Basia skończyła 7 miesięcy a z nie- przyjemnych to mamy cyckowy kryzys. Mała nie chce w dzień cyca. To znaczy jeść by się chciało, ale jak ją przystawiam to wygina mi się niesamowicie i odpycha i nie daje rady, poddaje się ehh... Dzisiaj karmiałam ze 2 razy od rana, piersi bolą, odciągałam nadmiar ale i tak pełno mleka, w nocy było lepiej ale co tam jak ona na wpół przytomnie jadła.
Smutno mi strasznie i będę walczyć, mam nadzieję, że podołam i młodej się odmieni...
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 20:44   #2277
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
tak właśnie jest wyjaśniana funkcja celibatu, że księża nie powinni być obciążeni sprawami własnej rodziny ...ksiądz powinien byc zawsze gotowy do posługi kapłańskiej ...tak pamiętam z jakiś rekolekcji albo katechezy

udało nam się wyjść na dobrą godzinkę, obskoczyłam pocztę, rossmanna ( mam krem na zmary buhahahah) i biedronę, kto planuję dziecko następne to polecam dostawkę, jedziemy tym jak burza
Ale ten ich wymuszony "celibat" to moim zdaniem nic dobrego.Gdzie indziej np pastor moze i sluzyc Bogu i miec rodzine.Ale dzieki za wyjasnienie.

O dostawce to juz mam w myslach w planie przyszlosciowym
Stary 2012-10-08, 20:44   #2278
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

dzisiaj Was nadrobie o ile mi się uda.

A u Nas fatalnie TŻ od czwartku chory z dnia na dzień było coraz gorzej, ale już mu przechodzi pomału, ale za to od wczoraj wzięło mnie i jest coraz gorzej
Boję się, że Michałek się zarazi

W weekend byliśmy u teściów więc nie miałam zbytnio jak pisać.

Zamówiłam dziś Michałkowi pieska szczeniaczka FP i warsztacik FP

Czy Wasze dzieci też w nocy budzą się po kilka razy 4-5-6 itp ?
Ja po prostu już nie wyrabiam z tym wszystkim Michałek co zaśnie budzi się, nie ma nocy by nie budził się kilka razy ja nie wiem co mu jest

Dziś też już się zaczyna ledwo co zasnął i się obudził teraz znowu zasnął ciekawe na jak długo

TŻ ma dziś nockę

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 20:47   #2279
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Zazdroszcze wam tych bujania na brzuszkach. Moja Basia ciągle jest na zgiętych rączkach, jeszcze nie udało się jej wyprostować, strasznie ciężko jej to idzie ehh...

Za to dzisiaj w wannie robiła ługi-bugi brzuszkiem tak na boczek wyginała, nie wiem co to miało być ale bardzo zabawnie to wyglądało.

Z przyjemnych rzeczy to dzisiaj Basia skończyła 7 miesięcy a z nie- przyjemnych to mamy cyckowy kryzys. Mała nie chce w dzień cyca. To znaczy jeść by się chciało, ale jak ją przystawiam to wygina mi się niesamowicie i odpycha i nie daje rady, poddaje się ehh... Dzisiaj karmiałam ze 2 razy od rana, piersi bolą, odciągałam nadmiar ale i tak pełno mleka, w nocy było lepiej ale co tam jak ona na wpół przytomnie jadła.
Smutno mi strasznie i będę walczyć, mam nadzieję, że podołam i młodej się odmieni...
Trzymam kciuki,zeby Basi sie odmienilo z jedzeniem!A do kiedy chcesz karmic,dlugo?
za 7 miesiecy.
Nie martw sie i na Basie przyjdzie czas,ze zacznie sie przemieszczac.Erykowi tez sie nie spieszy zbytnio.Moja Wiki tez pozno zaczela,za to jak zaczela to na calego,nie chodzila,a biegala
Stary 2012-10-08, 20:55   #2280
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

A na i od jakiegoś czasu Michałek mówi BA-BA a nawet i MA-MA ale te baba chyba dlatego że często do Niego mówie BABA BU nie wiem czemu

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
słuchaj specjalistów, bierz układanko-drewnianki. a najlepiej-idz z bejbe do ikea i przetestujcie zobaczysz co przyciąga uwagę.
jakie drewnianki ? od kiedy można używać?

do ikei nie pójdę bo u Nas w mieście niestety nie ma

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Cytat:

Dziewczyny jak radzicie sobie z obcinaniem paznokci dzieciaczkom?
Ja juz mam dosc na dzis,a obcielam tylko od jednej reki.Pobita,poszczypana,E ryk wrzeszczacy,upocony.A tak szybko rosna,zeco 5 dni obcinamy
U Nas pazurki obcina TŻ i świetnie sobie z tym radzi
Ja nie obcinałam ani razu

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

dziewczyny a powiedzcie mi kiedy dziecku można dać jakieś jogurty typu danio itp.

Cytat:
Napisane przez natkulec Pokaż wiadomość
ja kupiłam używanego na allegro i wygląda jak nowy, czyściutki i wszystko działa, zapłaciłam ok 60zł
ja miałam kupić nowego, ale znalazłam używanego w idealnym stanie po 1 dziecku i dość krótko używanego za 40zł + od tego samego sprzedającego warsztacik za 40zł razem z wysyłką wsio mnie wyszło 90zł

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Cytat:
Jolka za 6 miesięcy
dziękujemy

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości