|
|
#2251 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Niemcy :)
To już DZIŚ !!
Ciapulinka i Majka nie zapomnijcie aparatów, popstrykamy trochę ![]() Majek wysyłam ci pw.
|
#2252 |
|
Rozeznanie
|
juz jade do was
czekac tylko na mnie jak sie spoznie do zobaczenia!!!
|
|
|
|
#2253 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki, przepraszam... wybaczcie!
Zupelnie wylecialo mi z glowy , ze mamy tutaj ten cholerny karnawal . Nie moglam sie przebic przez miasto do stacji .
|
|
|
|
#2254 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2255 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moze mała powtórka ![]() ![]() To mi pozostaje tylko zdjęcia od ciapulinki pooglądać ![]() I jak było?
|
|
#2256 |
|
Konto usunięte
|
Bylo fajnie. Usmialam sie ... a dzis czuje sie tak jak bym se wczoraj niezla pogazowala. Kurcze moze mi cos do tej milchkaffe dolali...
|
|
|
|
#2257 |
|
Raczkowanie
|
Pozdrawiam cale NRW zgromadzone na Wizazu!!!
|
|
#2258 |
|
Zakorzenienie
|
Odpozdrawiam
Witamy na emigrantkach ![]() Ehhh,dziewczyny zalujcie,ze Was nie bylo na spotkaniu |
|
|
|
#2259 |
|
Rozeznanie
|
hej
![]() a jak mialo byc??? wiadomo ze super!!!! bo ja bylam no monia napewno ci cos majka dolala majka przyznaj siemajka dzis sie postaram spelnic prosbe |
|
|
|
#2260 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Zwracam się z prośbą maleńką do speców od niemieckiego...
Więc sprawa wygląda następująco: muszę przetłumaczyć na polski nazwy przedmiotów, które tutaj miałam w zeszłym semestrze, jako studentka wymienna (Poznań- Regensburg) i drapię się po głowie od godziny, same niesamowite historie mi tu z tego powychodziły... mam problem jak nie wiem co... No bo jak przetłumaczyć np. "Umgang mit Muslimen"? "Schreibkompetenzen in Studium und Beruf"?, "Internationale Entwicklungen und Soziale Arbeit"? Tak żeby było sensownie i ładnie? Już sama nie wiem, rozumiem każde słowo, ale jak je tak oddzielnie tłumaczyć to wychodzi z tego: Obchodzenie się z Muzułmanami (jak z puszką piwa jakąś ), Kompetencja pisarska w nauce/ na studiach i w pracy (bosz... okropnie to brzmi, kompetencja na studiach...) i międzykulturowy rozwój w pracy socjalnej...ja Cię kręcę... macie jakieś pomysły? Ja bym była w siódmym niebie, bo nie jestem żadnym tłumaczem, tyle wysiłku włożyłam w to, żeby zapomnieć polski na pół roku a teraz proszę bardzo, obydwoma posługuję się źle. Pomożecie mi...? Nieśmiało pytam...
talkin' 'bout the young style and we don't care about the old folks talkin' 'bout the old style too and we don't care about their own faults talkin' 'bout our own style all we care 'bout is talking talking only me and you |
|
|
|
#2261 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#2262 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przezyc w Niemczech (Kramada, ale nie tylko !)
Gdzie sa wszyscy ???
Bo ja mam jeszcze jedno pytanie: jak sie nazywa po niemiecku glinka (taka na maseczki) ?
|
#2263 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Lehm maske |
|
|
|
|
#2264 |
|
Rozeznanie
|
TO i ja sie dopisuje do waszego tematu choc widze zastoj dlugi
![]() A pare pytan do was, ktoras juz rodzila w Niemczek z ubezpieczeniem prywatnym? |
|
|
|
#2265 |
|
Wtajemniczenie
|
Kaska dzienki !
melisanka ja rodzilam bez zadnego.
|
|
#2266 |
|
Rozeznanie
|
Enternal no wlasnie ja sie zastanawiam jak tu to wszytko wyglada, bo z opowiadan slyszalam ze troche inne podejscie do rodzacej jest, i ze raczej nacinania krocza sienie praktykuje chyba ze w ostatecznosci tylko...
Jak to bylo u Ciebie? pozdrawiam cieplutko
|
|
|
|
#2267 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez sie przylacze,
wlasnie Eternal, napisz jak to jest z porodem itp. jestes doswiadczona ![]() I jak to rodzilas bez ubezp? Ile to kosztowalo ![]() Ja bede rodzic z prywatnym ubezpi. |
|
|
|
#2268 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja rodzilam w domu
![]() Z doswiadczona polozna oczywiscie (a nawet dwoma), ktore wybralam i lubilam. Poprostu poinformowalam sie, i dowiedzialam sie ze o ile jest sie zdrowym, i ciazy jest bez problemow, to jest bezpieczniej, lagondiej i naturalniej rodzic w domu. To jest troche inne podejscie, takie ze to kobieta rodzi, a polozne pomagaja, a nie ze lekarz "rodzi". Poprostu jak czulam bole, to zadzwonilam do poloznej. Kazala mi wejsc do wanny z woda, i przyjechala do nas. Mialam ulubiona muzyke, no i TZ. Moglam rodzic jak chcialam, jesc jesli bylam glodna, pic, itp. Polozne radzily mi jakie pozycje mam przyjac, nadzorowaly nad biciem serca dziecka. A ze porod mialam "jak z podrecznika", wiec wszystko bylo gladko. Na koncu mialam tylko 2 metry do lozka. Przez caly czas i tez po poroszie mialam cisze, spokoj, zadnych obcych ludzi, niepotrzebnej krzataniny, pelna prywatnosc... Oczywiscie gdyby pojawily sie komplikacje to by mnie zawieziono do szpitala, ale ja mialam ciaze bezproblemowa i bylam pewna ze i porod taki bedzie. No i po poroszie bylam w domu, bylo jedzenie domowe, TZ tez mial wygodnie. Nie mialam problemu z dojazdem do domu. To bylo wspniale, poniewaz przez 3 dni nie moglam sama wstac z lozka, wiec jazda taksowka by mnie wykonczyla... Aha, zrezygnowalam z znieczulenia, bo kiedy sie jest znieczulonym to sie jest sparalizowanym ponizej pasa, przez co nie mozna pomoc dziecku, wiec dziecko musi robic cala prace ! Do tego nie mozna sie samemu zalatwic wiec do tego podobno sa jakies maszyny... brrrrKosztowalo mni to 1000 z czyms, w tym wizyty przedporodowe, a potem wizyty poloznych poporodowe. Bardzo mi pomogly, nauczyly jak prawidlowo karmic, i zajac sie dzidzia. Polozne maja podjescie bardziej naturalne.Na lezaca jest rodzic bardzo trudno, (bo grawitacja nie pomaga), wiec ucza innych pozycji. Uzywaja metody typu masaze, akupunktura. W szpitalu czesto lekarze zalecaja cesarskie ciecie, bo im sie nie chce dluzej czekac, bo maja innych pacjetow, a tutaj polozne maja czas tylko dla rodzacej. Wogole polecam bardzo kursy przedporodowe z poloznymi ! One daja wiele cennych informacji, zarazem opieki nad soba podczas ciazy, jak i przygotowanie do samego porodu. Przygotowuja Cie tez co Cie czeka w szpitalu, i dzieki temu mozesz zrobic wlasciwy wybor. Np. radzily by w szpitalu prosic o slabe znieczulenie, tak by sie nie bylo kompletnie sparalizowanym. I radzily by nawet jak pod wplywem znieczulenia sie nie czuje bolu, to oddychac razem z kurczami, bo to pomaga dziecku. I mozna taka polozna z kursu wziasc z soba do szpitala by asystowala przy porodzie. Polecam to goraco, poniewaz w szpitalne polozne pracuja na zmiany, wiec nie dosc ze nie mozna sobie wybrac poloznej, to jeszcze mozliwe jesz ze w polowie porodu polozne sie zmienia. A wiele osob potwierdza ze jesli sie nie lubi kogos kolo siebie podczas porodu, to wtedy Ci to bardzo irytuje i przeszkadza. Do tego dochodzi nagosc, itp... a wiec dobrze jest miec kolo siebie lubiana i znana polozna, przed ktora sie mniej krepujesz. Te kursy wogole sa fajne, zwlaszcza takie z partnerami. Naucza TZ jak Cie masowac i Ci pomagac podczas ciazy, i jak Ci ulzyc podczas porodu. A nacuecia sie rzeczywiscie raczej nie praktykuje. Na kursach ucza jak masowac by to miejsce sie bardziej rozluznilo, no i na koncu kaza przeszach pchac jak glowka dziecka wychodzi. Niestety ja pchalam, i to mocno, wiec sie troche rozerwalo, ale polozna zszyla.
|
#2269 |
|
Rozeznanie
|
Wiesz co,kesli u mnie wyjdzie ze Ciaza bez problemowa bedzie to moze tez sie na to zdecyduje.
Po takim porodzie w domu dziecko zostaje od razu przy tobie? Tak samo chcialam sie dowiedziec co by bylo gdyby dzidzius byl okrecony pepowina badz mial inne problemy, wtedy natychmiastowo wioza go do szpitala? JA dowiedzialam sie od swojego TZ ze majac prywatne ubezpieczenie wtedy w szpitalu dostaje sama pokoj, bez innych i ordynatora do dyspozycji... ale i tak mysle ze w domu jest calkowicie inaczej i lepiej... tylko ja jak zawsze musze sie bac o to "ale" ze w razie czego (tfu tfu) nie zdaze do szpitala. Panikara jestem i juz
|
|
|
|
#2270 |
|
Raczkowanie
|
Ja rodzilam identycznie jak Etermal, mysle o domowych poloznych tylko ze w domu porodowym(2km ode mnie), bez zbednych lekarzy latajacych kolo mnie. Zupelna cisza, tylko polozna i moj TZ, nawet mama zostala w domu. W nocy zaczely mi sie skurcze wiec zadzwonilismy do poloznej i w ciagu pol godziny wszystko bylo juz dla mnie przygotowane. Rodzilam na boku, nie na plecach bo zle sie czulam. Noge pomogl mi trzymac TZ, bardzo wazne jest wtedy wsparcie. Rano moja polozna miala koniec dyzuru ale zostala do konca razem z nowa polozna, ktora dyzur wlasnie zaczynala. Po porodzie mialam wlasny pokoj z maluszkiem. Zostalam tam na 3 dni, dostawalam rowniez domowe jedzenie(na gorze mieszkala moja polozna wiec gotowala i dla mnie). Rodzilam bez znieczulenia, wszystko droga naturalna, jedynie mogly mi dac czopki ale nie chcialam ich. Porod przebiegl szybko, dzidzia zdrowa, nie musieli mnie rozcinac, jedynie bylam lekko naderwana ale nie oplacalo sie nawet zszywac i tak po 8 tygodniach juz wszystko sie prawie zagoilo.
Co do gimnastyki(placila za mnie kasa chorych) to mily jest dla obojga masaz motylkowy(Schmeterlingmas sage), ale to kwestia gustu. Polozna uczy jak oddychac, musialam ja nasladowac, mimo ze sie smialam jak ona jeczy to rzeczywiscie pozniej bylo tak samo ze mna podczas porodu. Odpowiadala na wszystkie nasze pytania, rozmawialysmy o mitach dotyczacych pielegnowania dziecka itd
|
#2271 |
|
Wtajemniczenie
|
Przepraszam ze odbiegam od tematu: jak sie nazywa cera naczynkowa po niemiecku ?
|
#2272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tu cos wiecej o cerze naczynkowej w Niemczech ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=142169 |
|
|
|
|
#2273 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanko - czy ktos wie ile kosztuje aparat ortodontyczny w niemczech? Chce sobie zalozyc i nie wiem gdzie lepiej? Chyba ubezpieczenie prywatne tez go nie pokrywa..?
|
#2274 |
|
Wtajemniczenie
|
Macie tu:
cala prawda o jezyku niemieckim ![]() http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/...9zyk_niemiecki Teraz wiem czemu tak ciezko z nim idzie.
|
#2275 |
|
Rozeznanie
|
jak ja dawno nie bylam nie zabijaj mniebuzka |
|
|
|
#2276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#2277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2278 |
|
Wtajemniczenie
|
Moj TZ powieddzial ze przepisy sie ciagle zmieniaja, wiec czeba zapytac. Kiedys wszystko bylo pokryte ubezpieczeniem, ale z roku na rok coraz mniej...
|
#2279 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Szczegolnie to: Ich habe gesehen die kleine prosiątki po polu gelaufen
|
|
|
|
|
#2280 | ||
|
Wtajemniczenie
|
A widzieliscie wersje almgielska tego samego ?
![]() http://uncyclopedia.org/wiki/German_language Mnie polozylo: Cytat:
Cytat:
A tu niemiecka: http://de.uncyclopedia.org/wiki/Deutsche_Sprache A tu Mark Twain na temat niemieckiego: http://www.crossmyt.com/hc/linghebr/awfgrmlg.html
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.

, ze mamy tutaj ten cholerny karnawal
. Nie moglam sie przebic przez miasto do stacji 

Witamy na emigrantkach
), Kompetencja pisarska w nauce/ na studiach i w pracy (bosz... okropnie to brzmi, kompetencja na studiach...) i międzykulturowy rozwój w pracy socjalnej...