![]() |
#2251 |
Rozeznanie
|
Dot.: Anglia :)
no to w koncu sie dogadalysmy. bo ja wywioskowalam z Twojego poprzedniego posta ze nie masz licznika. w takim razie wynika ze zuzycie masz prawie identyczne w kazdym kwartale a co do gosci to moze masz ich w miare regularnie i dlatego nie widzisz roznicy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2252 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja czesto chodze z aparatem i pstrykam zdjecia. W ostatni weekend porobilam kilka ze swojej okolicy ![]() Cytat:
![]() ![]() No to udal sie wieczor, ciesze sie ![]() My swieczki palimy co wieczor, a Tz na wcozraj kupil sepcjalne zapachowe o zapachu crem creme brulee ![]()
![]() |
#2253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Kurczę dziewczyny coś za szybko produkujecie się w tym wątku bo nie nadążam czytać i jak wracam z pracy zamiast z TZ siedzieć to na wizażu buszuję ![]() koculku dzieci to ja uczę ale chyba jak miotłą zamiatać. Jestem Cleanerem w szkole. DO Vedmy mówisz a sama swoje okolice byś pokazała Vedmo to strasznie sie cieszę że cię zaraziłąm zwiedzaniem okolic ![]() zwierzun jak Boga kocham tak jest. Na dowód dzisiaj nam przyszło wyrównanie w wysokości 20 funtów ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2254 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2255 |
Raczkowanie
|
Niedawno u kolezanki czytalam oferte NatWest. Maja nowe propozycje kont oszczednosciowych. W necie jest niewiele na ten temat, trzeba wybrac sie do banku.
http://www.natwest.com/personal02a.a...ND_INVEST/ISAS |
![]() ![]() |
![]() |
#2256 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesli chcesz moge spojrzec na ten rachunek, mozesz tu zamiescic zdjecie lub na PW, tylko ukryj swoje dane. Atka, tez Cie witam, pamietam cie z innych watkow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2257 |
Zadomowienie
|
Alez bylo wczoraj zimno w tych ruinach! Slonce swiecilo pieknie, bardzo malowniczo to wszystko wygladalo, ale po 10 minutach zrezygnowalismy ze spaceru, bo oboje z bratem zrobilismy sie nieco sini z zimna. Za to wieczorem mielismy szanse odtajac w chinskiej restauracji
![]() ![]()
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
#2258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2259 |
Zadomowienie
|
pogoda piekna a ja sie kisze w domu bo nie chce mi sie nigdzie wychodzic
![]() co do wody to nam tez naliczyli stale oplaty - prawie 50 funtow ![]() atkapodobno tam u was ladnie, moj TZ byl u kolegi w tamtym roku. chyba tez sie niedlugo tam wybiore - jak sie zrobi cieplej ![]() poki co mamy plany jechac do Szkocji na Wielkanoc pozwiedzac bo jest pieknie ![]()
#2260 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() pogoda piękna, ale strasznie zimno jest. Wróciliśmy właśnie z Tżtem ze spaceru do centrum. Mimo czapki i rękawiczek zmarzłam
![]() |
#2261 |
Zadomowienie
|
iwonka595 ja też planuję w święta pojechać do Szkocji, może się spotkamy
![]() koculek bardzo piękne widoczki ![]() Też byliśmy dziś z chłopcami na spacerze, zimno było i TŻ narzekał. Ja tam się rozkoszowałam słoneczkiem ![]() Nam za wodę przyszło chyba Ł160 na pół roku. Tak szczerze pisząc, nie wiem czy mamy licznik czy też może stałą opłatę ![]()
#2262 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny może wy będziecie wiedzieć jakie jest słynne szkockie piwo które jest bardzo niedobre i ma 14-16% zawartości alkoholu? Mój tata sobie zażyczył to piwo jako prezent na urodziny i nie mam pojęcia co to jest....
![]()
#2263 |
Zadomowienie
|
Olka a ja mam do Ciebie takie raczej osobiste pytanie, nie musisz odpowiadać. Mój znajomy zastanawia się nad pracą kierowcy autobusu, tylko nie wie czy w praktyce wygląda to tak jak mówią. Chodzi o zarobki, bo jego znajomy który pracuje jako kierowca powiedział mu, że bierze na rękę 280 funtów jeśli pracuje od poniedziałku do piątku, a jeśli pracuje w niedziele to 340 i nie wimy czy to są bajki, czy możesz mi powiedziec jak naprawde wyglądają zarobki kierowców autousów. jak juz pisałam nie musisz pisac ile, ale chociaż czy te kwoty ą zbliżone do prawdy.
#2264 |
Zakorzenienie
|
jeeeeej, ale sie tu rozpisujecie ~
![]() Vedma, juz wszystko jasne ![]()
#2265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem tak: Mój TZ ma stawkę 7,76 na godzinę, podstawowa ilość godzin w tyg to 39 (5 dni pracy) czyli w tygodniu przynosi około 240f. Może mieć nadgodziny (jesli są) i wtedy za nadgodziny ma płacone 8,26 f. ALe np. inni znajomi którzy pracują o 30 km dalej w innym mieście mają wyższą stawkę i dostają 280 f podstawowej wypłaty. Z tym że TZ nie ma płacone za pierwsze pół godziny przerwy na śniadanie, natomiast wszystko ponad pół godziny ma. Z tą pracą w niedziele to różnie jest. Jeśli normalny dzień pracy TZ wypada w niedziele to ma płacone podstawową stawkę. Jeśli są to nadgopdziny w niedziele to również ma płaconą podstawową stawkę nadgodzin. Ale np znajomy jeśli pracuje nadgodziny w niedziele to ma płacone tak jak za nadgodziny w normalny dzień plus funta do każdej godziny. Trochę zamotane, ale różnie jest. A jeśli to nie jest tajemnica to gdzie ten znajomy pracuje i w jakim mieście. To idzie bardzo łatwo zweryfikować.
![]() |
#2266 |
Konto usunięte
|
szperrr: co to za lenistwo Cie ogarnelo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2267 |
Zakorzenienie
|
Wieczor calkiem fajny
![]() ![]() ![]() W srode wieczorem przyjezdzaja moi rodzice ![]() ![]()
#2268 |
Zadomowienie
|
Olka dzięki za pomoc.mój znajomy jeszcze nie pracuje narazie się zastanawia, a pracę miałby we Wrexham. Tylko ja coś nie jestem za bardzo przekonana bo potrzebują ludzi nagle, bo 13 osób się zwolniło. A musiała być jakaś przyczyna takiej masowej utraty pracowników. Bardzo mnie to zastanawia, bo sami się zwolnili i aż tylu. A poza tym za kolorowo to mu wszystko przedstawili. Bo to raczej nie możliwe,żeby pracował tylko od poniedziałku do piątku a na weekend to już tylko overtime.
#2269 |
BAN stały
|
Witam ponownie,marznąc.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iwonko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2271 |
Zadomowienie
|
To nie przez agencje, składa aplikacje bezpośrednio do Arriva
#2272 |
Zadomowienie
|
To nie przez agencje, składa aplikacje bezpośrednio do Arriva
#2273 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny! Ja przyjechalam do Angli ponad 7 miesiecy temu z chlopakiem. Przez wakacje mieszkalismy w Blackpool, a obecnie mieszkamy w Leeds. Pozanalam tutaj troche ludzi, ale niestety samotnosc czasem doskwiera.. Pozdrawiam was serdecznie i zycze milego niedzielnego popoludnia!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2274 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2275 |
Rozeznanie
|
Hmm trudno powiedziec jaka jest o nas ogolna opinia, jedni nas zachwalaja inni tak jak np do mojego znajomego kolegi- ktory jest Polakiem, angol powiedzial patrz ile sie juz tutaj tych Polaków nazbieralo,zdziwil sie jak ten mu odpowiedzial ze tez jest z Polski. Napewno nie ma jakies ogolnej nienawisci itp w naszym kierunku wiec sie nie martw na zapas. MI kiedys angol w sklepie zwrocil uwage czy ktos jeszcze w Polsce mieszka,ja mu w zartach odpowiedzialam, ze nie a on do mnie,że my nigdy nie bedziemy brytyjczykami,wiec mu grzecznie odpowiedzialam,ze nigdy bysmy nie chcieli:P
Co do roznic na poczatku jakie widac? Lewostronny ruch, pietrowe czerwone autobusy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2276 |
Zadomowienie
|
hej kochane! dołączam do grona emigrantek od lipca
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2277 |
Zakorzenienie
|
Styska, nieźle dogadałaś temu panu
![]() Sąsiedzi Tż coś tam przebąkiwali, że Poles are going to take over ![]() ![]() Ja dołączę do Waszego grona we wrześniu, choć w czerwcu będę w połowie przeprowadzona ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
#2278 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja nie mam maleństwa, ale jak tylko jazda samochodem przekracza 30 minut to ja po prostu odpływam ![]() Mój Tż proponował mi dziś żebym zaprosiła swoich rodziców i siostrę. Popatrzę na ceny biletów ![]() Cytat:
![]() Proszę nawet tygodnia ześ nie spędziła tutaj a już shoppingujesz ![]() Jak się udała dziesiesza wycieczka? Dziś było przepięknie, poszliśmy na spacer wzdłuż rzeki i było cudownie ![]() Cytat:
![]() koleżanka z którą pracowałam przeprowadziła się pół roku temu do Leeds. Cytat:
owszem zdarza mi się czasami wstydzić, że jestem Polką jak widzę podpitych typków, co na całą ulicę krzyczą k**** albo nawet i Ci trzeźwi, strasznie tu polacy przeklinają. Przyjeżdżają, dostają pracę na zmywaku i myślą, ze świat jest ich. Czasami rzeczywiście wstyd, ale jest też mnóstwo porządnych rodaków ![]()
![]() |
#2279 |
Zadomowienie
|
Przepraszam koculku, nie zauwazylam wczesniej pytania. Pracuje w fabryce, jestem operatorem i team leaderem. Kiedys lubilam ze wzgledu na nowosc, teraz jest juz nudno bo niczego sie nowego nie ucze. Jestem w trakcie szukania nowej pracy, ale mieszkam w malym miescie i na ciekawe oferty trudno trafic, oj trudno. Dodam, ze z angielskim problemow nie mam zadnych. Za to moj TZ mial szczescie i dostal nowa prace, wyslal 2 aplikacje i na jedna dostal pozytywna odpowiedz. Do tego praca zgodna z wyksztalceniem i zainteresowaniami, szczesciarz ![]() Napisane przez KasijiaESolas Czesc dziewczyny ! Widziałam kilka pierwszych stron tego forum . Zastanawiam się nad wyjazdem do Londynu na sudia jak skończę szkołę. Mam kilka pytań, ostatnio widziałam blogi kilku emigrantek które mówiły że wstydzą się swojej polskości, że Polacy są okropni i żal opisywać jak się zachowują. Napiszcie jaka ogólnie panuje tam opinia o nas i czym na pierwszy rzut oka pierwsze dni mieszkania różni się ten kraj od Polski z góry dzięki za odp Pozdrawiam Ja tez sie niestety czasami wstydze za niektorych Polakow, wlasnie za to bluzganie na prawo i lewo, za baaardzo glosne zachowywanie sie w sytuacjach do tego nie pasujacych i za podejscie pod tytulem 'za 5.35 to ja z.........c nie bede' przy czym znajomosc jezyka konczy sie na 'senkju'. Nie mam nic do pracowitych i uczciwych, ale wyzej opisanych bym pod mur i ustrzelila, szczegolnie jak przychodzi mi sie z nimi uzerac w pracy.
Love is our resistance Edytowane przez Mahora Czas edycji: 2008-02-17 o 19:57 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#2280 |
Zadomowienie
|
co masz na myśli mówiąc,że jesteś team leaderem? co zalicza się do twoich obowiązków?pytam tak tylko z ciekawości
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.