|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#2251 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 514
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cze¶æ
![]() ![]() Dzisiejsze jad³o - chyba U, staram siê rozkrêciæ metabolizm spowolniony problemami z tarczyc± i g³upim uciêciem wêgli do bardzo ma³ych ilo¶ci ![]() ![]() I: jaglana babeczka nadziana kozim serkiem i domowym mas³em s³onecznikowym, kilka migda³ów w czekoladzie. II: domowa bu³eczka kukurydziana z mas³em, filetem z indyka i papryk±. III: kasza kukurydziana na mleku z jajkiem, siekanymi migda³ami i truskawkami. IV: 1/2 du¿ej piersi z kurczaka i paczka warzyw na patelnie (z ziemniakami) sma¿one na oleju kokosowym. V: domowa bu³eczka kukurydziana z mas³em, wêdzonym ³ososiem, jajkiem na twardo i pomidorem. Ujdzie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2252 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Cytat:
my¶lê ¿e jem do¶æ ró¿norodnie a napewno bardziej ni¿ wcze¶niej i staram siê ¿eby by³o jeszcze lepiej, mo¿e akurat ostatnio w jad³ospisach widzisz powtarzalne sk³adniki i masz racjê, owoce u mnie kulej±. a mango i kaki lubiê, czasem po prostu siê zapomina o istnieniu niektórych sk³adników ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2253 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
wczorajsza R:
¦niadanie: omlet z 2 jaj, ³y¿ka m±ki i miodu spadziowego, bia³y ser, sma¿ony na ³y¿eczce oleju kokosowego II ¶niadanie: chleb razowy z mas³em orzechowym i d¿emem Obiad: ry¿ z kurczakiem i warzywami, 2 kostki gorzkiej Podwieczorek: serek wiejski 200g z pomidorem Kolacja: twaróg 160g, stewia, orzechy w³oskie uu w³a¶nie zauwazy³am ¿e bardzo na s³odko wczoraj ![]() dzisiejsza R: ¦niadanie: owsianka na mleku z bananem, ³y¿k± miodu spadziowego II ¶niadanie: chleb razowy z mas³em, szynka i sa³at± Obiad: ry¿ z kurczakiem i warzywami Podwieczorek: serek wiejski z warzywami Kolacja: fritatta z 2 jaj z marchewk±, cukini±, pieczarkami oraz twarogiem, sos czosnkowy na bazie jogurtu
#2254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nawet tego nie zauwa¿y³em a ju¿ napewno bym na to nie wpad³ ![]() i nawet nie skomentuje... Dla mnie te¿ goji nie s± s³odkie. Rodzynki, daktyle o to tak, ale nie goji ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2255 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
U
I serek wiejski z musli, orzechami nerkowca, orzechami ziemnymi, przypraw± do piernika i ¶liwkami II quesadilla z pomidorami, mozzarell± i bazyli± III tortilla espanola z mozzarell± zupa pomidorowa z ry¿em IV twaro¿ek kokosowy z czekolad± V kanapki z serem ¿ó³tym, gotowane jajko, papryka, pomidor
#2256 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2257 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
![]()
Hej!
![]() ![]() ![]() Drugie ¶niadanie po æwiczeniach powinno byæ zdecydowanie bardziej obfite - na pewno ca³y serek plus do tego koniecznie jakie¶ wêgle z³o¿one - jeste¶ w pierwszej po³owie dnia, a wtedy one s± najbardziej potrzebne. Taka jedna kromka chleba do kolacji to nie przestêpstwo, choæ oczywi¶cie wszelkie sa³atki te¿ bêd± ok. Super, ¿e pamiêtasz o bia³ku i orzechach, ale warzywa warto polaæ jeszcze oliw± w oliwek lub olejem lnianym. To tak na pocz±tek ![]() ![]() Hey ![]() ![]() Wegle zlozone ? czyli zamiast banana co powinnam zjesc? Bo to jest tak. Zazwyczaj po Sniadaniu robie trening. (Killer, killer abs Jillian, Turbo, albo innne programy Jillian a do tego dodaje jeszcze pojedyncze cwiczenia na rozne partie ciala i koncze Orbim min 30 min. ) Jakies 20 min po cwiczeniach wcinam wiesniaka badz lekki twarozek z owocem. Zastanawiam sie czy czasem za malo nie cwicze?? Ale chyba nie. Daje z siebie wszystko. ![]() I tutaj mam zawsze problem. Bo nie wiem co powinnam jesc. Mam zle w glowie poukladane bo boje sie tego jedzenia jak cholera ![]() I tak mieszam ciagle. Owoce dziele na polowki i tez waze kochana. Juz nie bede ![]() Wzrost: 170 Waga: 63 tkanka tl. 25 % Miesnie 43% Tak wykazala analiza ![]() Chce zredukowac tluszcz do 22% mniej wiecej no i waga 60. |
![]() ![]() |
![]() |
#2258 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 415
|
R
1. Owsianka z 3 ³y¿ek p³atków, 3 mandarynek, jogurtu naturalnego. Mleko z kaw±, dwie kostki czekolady z kokosem 2. Jab³ko, baton Lion peanut 3. Pó³ opakowania serka typu w³oskiego, kasza jaglana, pomidor, ³y¿ka oleju lnianego 4. Cztery ma³e kromki pieczywa ¿ytniego z wêdlin± drobiow±, du¿y kefir 5. Opakowanie szprotek w pomidorach, wafel ry¿owy, gar¶æ orzechów w³oskich. Wino czerwone wytrawne Mo¿e byæ, czy za du¿o na R? ![]() Wczoraj zjad³am du¿o warzyw i dzi¶ odpoczywam od ciê¿kostrawnych rzeczy Edytowane przez eddin Czas edycji: 2013-11-27 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#2259 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() Ale Ty powa¿nie pytasz ![]() Z warzyw jeden pomidor to, przepraszam, ¶miech na sali. Warzywa je siê bez ograniczeñ, tak¿e na redukcji. aha. Normalnie nie jestem taka wredna. Odpowiada³abym spokojniej i mniej z³o¶liwie, ale to pytanie czy nie za du¿o, gdy na dobr± sprawê brak pe³nowarto¶ciowego posi³ku, podzia³a³o jak p³achta na byka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2260 |
Zakorzenienie
|
No w³a¶nie te¿ tego nie mogê poj±æ
![]() Czyli jak? Wczoraj jad³am same warzywa dzisiaj za karê nie zjem nic? Proszê, wyt³umaczy mi to kto¶? ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-11-27 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2261 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
No ja warzywa po prostu wp... i nie liczê. Chocia¿ z niektórymi uwa¿am (z tak± brukselk± na przyk³ad) bo, podobnie jak Ty, jestem "refluksowcem". Ale poza tym wyj±tkiem zielonych pewnie z kilogram dziennie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2262 |
Zakorzenienie
|
A wiesz ¿e ja po zielonych ani brukselce nie mam refluksu? Po bia³ej kapu¶cie te¿ ¶rednio, musia³bym sporo coles³awa zje¶æ. Najgorzej mnie szarpie po cebuli i czosnku, ale i tak jem tyle na ile mogê
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2263 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Mój dzisiejszy jad³ospis, bez rewelacji
![]() I 10:30 - 5 ³y¿ek p³atków owsianych, mandarynka, woda, mleko + kawa z mlekiem II 14:00 - Bu³a wieloziarnista z past± jajeczn±, mandarynka III 19:00 - Pó³ pomarañczy (w oczekiwaniu na gotuj±cy siê makaron ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2264 | ||
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 415
|
Cytat:
Sfrustrowany ch³opta¶. Cytat:
No dzi¶ mam problemy z ¿o³±dkiem, a lion peanut mi nie szkodzi tak, jak surowe warzywa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2265 | |
Zakorzenienie
|
R!
Po przebudzeniu: ciep³a woda z cytryn± i ³y¿eczk± miodu 1. ¯ytnianka na mleku 1,5% z jab³kiem, gruszk±, bananem, mandarynk±, jogurtem kokos-migda³ i sezamem 2. No w³a¶nie nie mia³em za bardzo czasu ani ochoty i na szybko wpad³a dro¿d¿ówka z makiem, banan i 2 mandarynki ![]() 3. £oso¶ z pary na kaszotto z warzywami (papryka, cukinia, cebula, natka) + rukola z pomidorkami, orzechami w³oskimi i oliw± 4. Serniczek na zimno, czyli twaróg z serkiem homo, wanili±, granatem i pomarañcz± na p³atkach ¿ytnich + kawa 5. 3 kromki ¿ytniego razowca z szynk±, jajkiem, majonezem, szczypiorem/rze¿uch± i pomidorem + sa³atka z upieczonych warzyw (buraki, marchew, seler, pasternak, dynia, cebula) i szpinaku, polana jogurtem + szklanka soku 100% multiwitamina No nie jestem zadowolony z dzisiejszego dnia. Chyba ¶rednio mi wysz³o :/ Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
![]() Chyba jednak jeste¶ bardziej sfrustrowana skoro pozwalasz sobie na tak± bezczelno¶æ. Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-11-27 o 21:59 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2266 | |||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Strach przed jedzeniem i narzucane sobie restrykcje nie s± wbrew pozorom dobrym towarzyszem w redukcji - a na pewno nie w zdrowej redukcji. Byæ mo¿e po prostu musisz jeszcze poczekaæ na efekty, albo pope³ni³a¶ jakie¶ b³êdy na pocz±tku? Powinna¶ rozhulaæ swój metabolizm, wiêc ruch + du¿o naturalnego, zdrowego jedzenia powinny robiæ swoje. Wcale nie masz tak du¿o do zrzucenia, wiêc spokojna g³owa ![]() ![]() ![]() Moje wczorajsze U - dzieñ krótki wyszed³, wiêc tylko 3 posi³ki. I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: granatem, serkiem homo, mas³em orzechowym crunchy II Grahamka z serem camembert, pomidorem i sa³at±; jab³ko III Kawa³ek schabu sma¿ony bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy gryczanej, duuuu¿o surówki z czarnej rzepy i marchwi polanej oliw± z oliwek ![]() Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, owocowa.
![]() |
#2267 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Cytat:
![]() No i jeszcze dochodzi mój tryb ¿ycia (praca 9-17), który bardzo utrudnia trzymanie standardów dietetycznych (szkoda mi wydawaæ 10z³ na obiad w kafeterii codziennie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2268 |
Przyczajenie
|
Banana zjedz równie¿, ale do serka dodaj te¿ np. jakie¶ p³atki, co¶ w ten deseñ
![]() Strach przed jedzeniem i narzucane sobie restrykcje nie s± wbrew pozorom dobrym towarzyszem w redukcji - a na pewno nie w zdrowej redukcji. Byæ mo¿e po prostu musisz jeszcze poczekaæ na efekty, albo pope³ni³a¶ jakie¶ b³êdy na pocz±tku? Powinna¶ rozhulaæ swój metabolizm, wiêc ruch + du¿o naturalnego, zdrowego jedzenia powinny robiæ swoje. Wcale nie masz tak du¿o do zrzucenia, wiêc spokojna g³owa ![]() ![]() ![]() A salatka z tunczyka i jajka z grahamem bedzie ok? Zobacze ![]() ![]() Jestem w trakcie "uczenia sie" jedzenia bez pozniejszych wyrzutow sumienia i musze stwierdzic, ze idzie mi calkiem niezle ![]() Odnosnie metabolizmu to tutaj tez sie zgadzam. Od kilku miesiecy zwiekszam zapotrzebowanie a nie jest to latwe. Jem juz duuuzo wiecej i dla mnie czasem wydaje sie to "obzarstwem" ![]() ![]() ![]() ![]() A wlasnie, odnosnie ruchu... cwicze 6 razy w tyg. Nie jest to za duzo? Wiem, tez wczesniej bylam inna eRka ![]() ![]() Dziekuje za odpowiedz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2269 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Jak jest wiêcej do zrzucenia to zawsze jest ³atwiej. Po pierwsze, kilogramy szybciej lec±, po drugie wiêksza motywacja jak siê wygl±da tragicznie ni¿ jak siê wygl±da nie najlepiej
![]() ---------- Dopisano o 08:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Idê zje¶æ placka z mas³em orzechowym, hahaha ![]()
#2270 |
Przyczajenie
|
No niestety tak jest
![]() ![]() ![]() Placka z maslem orzechowym? uuuu... pychota ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2271 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Proszê o ocenê
![]() U I 35g p³atków owsianych i otrêbów, 150g serka wiejskiego lekkiego, 5g orzechów piniowych, ³y¿eczka lnu i d¿emu, 2 mandarynki, kawa z odrobin± mleka 1.5% II jab³ko, grahamka z plasterkiem sera ¿ó³tego, szynki, ogórka i pó³ ³y¿eczki ketchupu, kostka mlecznej czekolady III makaron pe³noziarnisty z sosem s³odko-kwa¶nym i indykiem, kawa z mlekiem IV s³onecznik 30g, marchew, pó³ babeczki orkiszowej (z rodzynkami i s³onecznikiem w ¶rodku) V pó³ du¿ego jogurtu naturalnego, 60g twarogu chudego, 15g p³atków zdrowy b³onnik, ³y¿eczka lnu, d¿emu. £y¿eczka kakao naturalnego z 2/3 szklanki mleka 1.5% + woda, zielona herbata x2 - 50 minut trening fitness domowy, 30 minut hula hop
http://sailwithmex.blogspot.com/ <--- ¶niadaniujê, gotujê, oceniam i rozwa¿am ![]() http://eattrainbehealthy.blogspot.com/ <--- blog fit! Edytowane przez Seducer Czas edycji: 2013-11-28 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2272 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jajko sadzone z plackami z ziemniaków i drugiego jajka oraz brukselk± i marchewk± (pieczone warzywa) by³o cudowne <3 chcia³am zrobiæ zdjêcie i wstawiæ z dedykacj± dla Ciebie ale zacze³am wpierniczaæ i nie mog³am siê oderwaæ haha ;D ponadto, nakupi³am mango, kaki i pomarañcze mm ![]() dzisiejszy jad³ospis R 7.30 - kawa z mlekiem, 2 kromki chleba ¿ytniego razowego, mas³o, 2 jajka sadzone na kurczaku, pó³ papryki czerwonej 11.30 - mintaj wêdzony, kromka (albo dwie, zobaczê jak z g³odnosci± ![]() 15.00 - kaki, gar¶æ nerkowca 18.00 - sos pomidorowy z wo³owin± i makaronem pe³noziarnistym 21.00 - podpowiedzcie co¶ fajnego na kolacjê w dzieñ beztreningowy ![]() DudiBoy znalaz³am co¶ co Ci mo¿e posmakowaæ (od razu skojarzy³o mi siê z twoj± jaglank±, a tutaj - jaglotto ![]() Jaglotto z dyni±, kozim serem i porami (po porach te¿ cofa? jak nie to przepis my¶lê ¿e cudny ![]() Sk³adniki
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Na wy¶cie³anej pergaminem blasze uk³adamy obran±, pozbawion± pestek i pokrojon± dyniê, skrapiamy j± oliw±, solimy, pieprzymy. Pieczemy, a¿ bêdzie zupe³nie miêkka - oko³o 20 minut. W rondlu rozgrzewamy ³y¿kê oliwy, szklimy posiekane szalotkê i pora przez 4-5 minut na ma³ym ogniu. Dodajemy rozgnieciony czosnek i sza³wiê, sma¿ymy jeszcze 2 minuty, wsypujemy kaszê. Sma¿ymy, mieszaj±c, przez 3-4 minuty, a¿ kasza pokryje siê t³uszczem i lekko podpra¿y. Wtedy wlewamy wino i gotujemy, mieszaj±c, a¿ kasza je wch³onie. Wlewamy bulion, mieszamy, zmniejszamy ogieñ do minimum. Przykrywamy i gotujemy 20-30 minut, od czasu do czasu zdejmuj±c pokrywkê i mieszaj±c. Gotowa kasza powinna byæ miêkka, ale jêdrna, i wch³on±æ prawie ca³y bulion. Wtedy dodajemy upieczone kawa³ki dyni oraz oba rodzaje sera. Mieszamy, aby nasze jaglotto zrobi³o siê przyjemnie kremowe. Dodajemy kolendrê i orzeszki lub migda³y, jeszcze raz delikatnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem skrapiamy oliw±. (przepis z metromsn.gazeta.pl) pozdrawiam
dieta reducyjna i zdrowe od¿ywianie ![]() Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2013-11-28 o 09:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2273 |
Zadomowienie
|
Dopiero zaczynam wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.
moje wczorajsze menu dzieñ beztreningowy R 8.00 kromka chleba ¿ytniego z pasztetem sojowym i ogórkiem , szklanka shejka ![]() 11.00 serek wiejski , jab³ko, kawa z mlekiem 2% 15.30 obiad 200 g pstraga ( filet ) upieczonego w folii, 3 ³y¿ki sto³owe kaszy gryczanej, mizeria ( 1 ogórek , ³y¿ka sto³owa jogurtu naturnalego, sól , pieprz) 18.00 podwieczorek- ma³a galaretka drobiowa ( jako, groszek, pier¶ z kury, papryka , marchew,przyprawy) + 2 kromki pe³noziarnistej wasy 21.00 kolacja kefir 0%, 3 marchewki ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- na dzisiaj R 8.00 kromka chelba ¿ytniego z pasztetem sojowym i pomidorem + pó³ marynowanej papryki, jogurt naturalny 250 g + ³y¿eczka pestek s³onecznika, kawa z mlekiem 2% 11.00 serek wiejski, 3 plastry arbuza ( spore) 15.00 go³±bek ( domowej roboty) + 3 ³y¿ki sto³owe kaszy kuskus + sa³atka ( sa³ata, ogórek, papryka, pomidor z ³y¿k± oliwy i ³y¿k± jogurtu naturalnego) , herbata czerwona 18.00 2 kromki chleba ¿ytniego z chud± wedlin±, jajko na twardo ( po 40 minutach æwieczeñ z Mel B) 21.00 ma³a galaretka z kurczakiem, ma³y kefir 0% Spaæ chodzê ko³o 24 , staram siê piæ wodê ale przewa¿nie jest to max 1 litr , si³± jak sie pilnuje dobijam do 2 ale to musze naprawdê siê pilnowaæ. Wa¿ê 83 kg przy wzro¶cie 172 , przez 3 ,5 tygodnia schud³am tylko 2 kilo ...my¶lê ¿e chyba troszkê za du¿o jem ...ale te¿ chcê chudn±æ optymalnie 4kg/miesi±c maksymalnie ale ten chyba zakoñczê tylko na -2 kg Edytowane przez Nikula5 Czas edycji: 2013-11-28 o 10:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#2274 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
2kg na miesi±c to wolne, ale sensowne tempo chudniêcia
![]() No i nabia³ 0% i wasa out!
#2275 |
Zadomowienie
|
tak my¶la³am ¿e te 0% sobie podarowaæ ale "odruch Paw³owa" jest i jako¶ samo siê w sklepie siêga³o ...a zamiast wasy mo¿e byæ zytni chleb ? Postaram siê zwiêkszyæ ¶niadania , w weekend jem troszklê wiêcej bo np. jajecznica z warzywami , omlet, owsianka w tygodniu ciê¿ej to idzie bo jem w pracy
zapotrzebowanie 2400 kcal wiem,¿e mo¿e 2kg/miesi±c to sensownie ale u mnie z motywacj± jest ciê¿ko jak nie widzê efeków my¶lê ¿e 3-4 kg by mnie zadowala³y na tyle by utrzymaæ dietê ... tym bardziej ¿e jest z czego ![]() Edytowane przez Nikula5 Czas edycji: 2013-11-28 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#2276 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2277 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wydaje mi siê ¿e zawsze dobrze ¶piê , a i problemów z wod± nie mam zatem chyba niezaszkodz± mi wêgle na kolacjê ![]()
![]() |
#2278 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2279 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Poprosze o ocene mojego R:
Sniadanie: owsianka z 4 lyzek na szklance mleka z orzechami pekan i lyzeczka syropu klonowego 2 sniadanie: kromka chleba pelnoziarnistego z wedlina drobiowa i calym pomidorem Obiad: salatka z kurczakiem, 2 kromki chleba pelnoziarnistego, gruszka i herbata Podwieczorek: fritatta z warzywami (2 jajka z mrozonymi warzywami upieczone w piekarniku) 30min Jilliam Michales Body Revolution Kolacja: Makaron pelnoziarnisty z sosem pomidorowym, filetami anchois i tunczykiem. Moze byc ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2280 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.