|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pierwsze śluby już za nami, wszystkie chcemy być żonami! PM2014 cz.24
Witam wszystkie PMki.
Pewnie żadna z Was mnie tu nie pamięta, udzielałam się tu przez jakiś czas ponad pół roku temu i zniknęłam. Wiele się w moim życiu działo W wakacje pochłonęło mnie wiele obowiązków, od października zaczęłam nową pracę. I zaszłam w ciążę Nadal jestem PMką 2014, ale już nie sierpniową, tylko marcową Jestem prawie w połowie ciąży, oczekuję narodzin chłopca i za niecałe 4 tygodnie nasz ślub Ciekawa jestem, czy zechcecie mnie, córę marnotrawną , dać jeszcze jedną szansę i przyjąć do swojego grona.Pozdrawiam Was serdecznie! |
|
|
|
#2252 |
|
BAN stały
|
A dla mnie oprawa itd. jest ważna. Tak jak w życiu - jestem bardzo szczegółowa, wszystko zawsze mam dopięte na ostatni guzik i nigdy nic nie robię na odp...r, więc i w kwestiach ślubu i wesela nie będzie inaczej. Jeśli komuś nie zależy, bo to nie jest ważne to ok, szanuje to, ale jeśli ktoś będzie mi próbował udowodnić, ze przez moja dokładność i wchodzenie w szczególy sakrament nie jest dla mnie ważny, to powiem brzydko co myślę
![]() I nie, nie musi być idealnie, bo nigdy nie jest, ale ma być tak, żebym w piątek wieczorem/w sobotę rano powiedziała "to co ode mnie zależy jest zrobione dobrze, jeśli coś się nie uda to nie z mojej winy i ja sobie pluć w brodę nie będę, ze mogłam zrobić coś inaczej". Jak w życiu ![]() Wysłane z telefonu |
|
|
|
#2253 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny jakie biura podróży polecacie?
wiecie ile ostatnio tych biur poupadało generalnie to na dzień dzisiejszy nigdzie nie jedziemy w podróż poślubną
|
|
|
|
#2254 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Enzunio mam tak samo ;-) a właśnie wczoraj byłam na targach ślubnych. Miałam nie ładować kasy w kwiaty na salę ale Pani pokazała mi dekoracje za 600 zł 8 bukietów na stoły i jeden przed młodymi i się zakochałam <3 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2255 |
|
Zakorzenienie
|
wezyr. sun&fan, itaka
polecam te 3. jestem wieloletnia ich klientka i w tym roku dobrze stoja. to sa duze biura i spokojnie mozna je wybierac Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2256 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
już tylko 4 tygodnie pewnie szybko Ci zleci ten czas a potem tylko chwila i już będziesz miała bobasa w rodzinie mojego TŻ jest "tradycja" że wszyscy rodzą przed ślubem:P jego ciocia rodziła tydzień przed a kuzynka kilka miesięcy przed
|
|
|
#2257 |
|
Zakorzenienie
|
a ja nikogo nie krytykuje jesli chodzi o dekoracje, czy oprawe mszy.
wyrazilam tylko co do mnie dotarlo oni i tak nie zauwazyli zadnego niedociagniecia ;p a nikt z nas nie ma wplywu na to co bedzie mowil ksiadz. a czytanie bylo z listu do KoryntianWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2258 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My w podróż poślubną jedziemy ale wiosną 2015 roku ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2259 |
|
Rozeznanie
|
któraś z dziewczyn kiedyś szukał kolorowych słomek.
http://www.aliexpress.com/item/Free-...779958641.html może się przyda ![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Ines3037200- Witaj Gratuluje !jak tam przygotowania do ślubu ? wszystko już ogarnięte ? |
|
|
|
#2260 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje gratulacje ![]() A ja mam jeszcze jedno pytanko odnośnie tego nieszczęsnego wypisywania zaproszeń. Jeśli mężczyzna jest moim kuzynem/znajomym i zapraszam go z jego dziewczyną, to najpierw wypisuję kobietę (no bo to kobieta ) czy mężczyznę jako że to on jest mi bliższy, a partnerkę zapraszam ze względu na niego?
|
|
#2261 |
|
Zakorzenienie
|
juz byla dyskusja na ten temat. wedlug zasad kultury ZAWSZE kobiete pierwsza
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serdecznie gratuluję i zazdroszczę maleństwa
|
|
|
|
|
#2263 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gratuluję z powodu dzidziusia! Jak przygotowania? Dużo zostało do dopięcia? Cytat:
Ślub i wesele są dla mnie bardzo ważne, wybieram oprawę mszy, bo chcę żeby było wyjątkowo. Na tyle ile mogę chcę te szczegóły podopinać, żeby potem nie mieć do siebie pretensji że coś mogłam zrobic lepiej. Tak czy siak będzie to cudowny dzień ale pod koniec chcę być pewna że zrobiłam wszystko żeby tak było
|
|
#2264 |
|
Rozeznanie
|
Ja w takiej okoliczności piszę np. Jan Kowalski z osobą towarzysząca. Chyba że partnerka jest ogólnie znana i jest z nią długo wtedy pierwsza kobieta
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2265 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
duuużo się u Ciebie pozmieniało, gratuluję serdecznie witaj i opowiadaj jak przygotowania
|
|
|
#2266 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję za miłe przyjęcie
W zasadzie to już wszystko załatwione, wiele tego nie było, bo już sporo spraw było ustalonych na sierpień, wystarczyło tylko datę zmienić, a data mało "ślubna", więc problemów nie było Suknię kupiłam kilka dni wcześniej zanim w ciążę zaszłam Ale na szczęście da radę ją poszerzyć, zamek będzie wymieniony na wiązanie i koronka na plecach wymieniona na nową, szerszą![]() ![]() Figura figurą, ale jak dziecko kopie to się ma w nosie to wszystko, jak się na zdjęciach wyjdzie Widzę, że rozmawiacie o dekoracji kościoła. Ja do tej pory nie chciałam dekoracji, tylko kwiaty na ołtarz i podstawowy zestaw, jaki jest w naszym kościele "w standardzie", czyli ozdobne klęczniki, krzesła i czerwony dywan. Jednakże za namową mamy i kwiaciarki-dekoratorki zdecydowałam się na udekorowanie krzeseł i po bokach klęcznika 2 bukiety z palącymi się świecami. Już niedługo wstawię Wam fotki ![]() Odnośnie wypisywania ZAPROSZEŃ: http://www.slubnaglowie.pl/inspiracj...raszac-z-klasa tu się dowiedziałam, że źle powypisywałam zaproszenia, bo ZAWSZE pisałam kobietę jako pierwszą Cytuję: Jeżeli na przykład partnerka brata panny młodej nie jest jego żoną czy narzeczoną, a znamy jej personalia, wpisujemy je w drugiej kolejności: Zapraszamy Sz. P. Tomasza Janowskiego i Sz. P. Annę Wydrę (według zasad - zapraszamy brata, pani Anna pojawi się na weselu ze względu na niego, jako jego osoba towarzysząca). |
|
|
|
#2267 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
opowiadaj jak się czujesz jak maleństwo co przygotowane co czeka jakie macie plany! i przypomnij jaką suknię masz ale wam dzidzius niespodziankę zrobił
Edytowane przez anannke Czas edycji: 2014-02-02 o 10:26 |
||
|
|
|
#2268 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam nowe PMki
ostatnio mam mało czasu na wizaż.. dziś troszkę nadrobię! ![]() ŚWIETNA ALTERNATYWA DLA PIĘTROWEGO TORCIAKA ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- u nas zawsze pary młode wchodzą na końcu wszyscy goście tylko czekają aż wejdą.
|
|
|
|
#2269 |
|
Rozeznanie
|
Ojoj ale gonicie z postami
![]() Wstawiam moją suknię (przed przeróbką, przymiarka dopiero w walentynki), moje buty, bukiet, na podstawie którego będzie mój robiony i fryzurę jaką chcę Dzidzior mój miał być dziewczyną, ale w piątek na usg objawiła się "armata" i to już podobno nieodwołalne Czuję się dobrze, ale idę od jutra na miesiąc zwolnienia i urlopu, żeby się do ślubu zregenerować w pełni. Generalnie każdej kobiecie życzę, żeby się czuła w ciąży tak jak ja! Plany mieliśmy takie, żebym w sierpniu do ślubu szła w 2-3msc ciąży, ale jednak dziecko zdecydowało się pojawić na świecie wcześniej :P Termin porodu mam na 4 lipca, a ślub miał być 16 sierpnia i początkowo zostaliśmy przy pierwotnej dacie, ale chwilę przed Bożym Narodzeniem siedliśmy i myślimy.... a co jak dziecię nie będzie 20 godzin na dobę spać, tylko płakać? Jak będzie miało kolki/będzie wisiało przy cycu niemal całą dobę/inne okoliczności? Szybka decyzja - miejmy to już za sobą ![]() Generalnie jak mi teraz ktoś powie, że ślub trzeba planować 2-3 lata wcześniej, bo terminy (kwestię finansową rozumiem w 100%) pozajmowane itd. to mu się zaśmieję w twarz ![]() Formalności załatwiliśmy w tydzień, łącznie z naukami przedmałżeńskimi :P Najdłużej chyba schodzi na wyrób obrączek (ok 3 tyg). Bo z suknią też nie ma problemów. Ja akurat swoją kupiłam w październiku na wyprzedaży, i wisiała na mnie czekała. Ale jak byłam w zeszłym tygodniu w moim salonie, to były dziewczyny, które jeszcze mierzyły piękne suknie, modele 2013, za ok 1300zł, a kwestia przymiarki i ewentualnych przeróbek to 2-3 tygodnie. Zaproszenia zamówiliśmy na allegro, za całą złotówkę za sztukę, w tydzień miałam je w domu, w jeden weekend udało nam się większość gości zaprosić, reszta za pośrednictwem poczty, oczywiście po wcześniejszym zatelefonowaniu. Nikt nie miał pretensji, każdy rozumiał, że zima, drogi zawiane, my 250km od naszych rodzin i ja jeszcze z pasażerem w brzuchu, więc nie mam ochoty na większe wojaże. Edytowane przez Ines3037200 Czas edycji: 2014-02-02 o 10:41 |
|
|
|
#2270 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2271 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oooo Kochana - ja Cie pamiętam! Gratuluję Ci serdecznie i trzymam kciuki, żeby wszystko poszło po Waszej mysli jakie imię wybraliście?
|
|
|
|
|
#2272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
125 ddś
Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2014-02-02 o 10:36 |
|
|
|
|
#2273 |
|
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny,
Jestem tu nowa. Zareczylismy sie 5 stycznia a 3 dni temu ustalilismy date slubu na… 19. wrzesnia 2014. Czyli wg mnie czasu dosc malo. Na szczescie w gre wchodzi tylko slub cywilny i przyjecie dla rodziny (18 lub 28 osob, jak sie zaprosi chrzesnych). Czyli w miare malo. Glownie przez finanse, bo zbieramy na dom w Irlandii (gdzie mieszkamy, choc slub planowany w Polsce). Malo mam czasu na szukanie info w wielu watkach wiec spytam wprost: czy moge tu zadawac pytania, nawet jesli odpowiedz na podobne byla kilka stron wczesniej? Bardzo Was wszystkie prosze o pomoc….
|
|
#2274 |
|
Rozeznanie
|
Ines suknia piekna, dobrze, ze uda się ja dopasować.
![]() dzięki dziewczyny za info o zaproszeniach, my dziś będziemy dalej drukować i już wczoraj ślęczałam nad odmianą nazwisk
|
|
#2275 | |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie to dość naturalne jest. Zawsze nawet etykieta dworska taka jest że osoba ważniejsza np idzie przodem - czyli najpierw król potem jego żona
![]() Cytat:
gratulacje! pytaj śmiało - co możemy to pomożemy
|
|
|
|
|
#2276 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kto pyta nie błądzi więc wał śmiało
|
|
|
|
|
#2277 |
|
Zadomowienie
|
Super, naprawde dziekuje
To pierwsze pytanie jest nastepujace: ile planujecie alkoholu na osobe? Znaczy sie my myslimy o 0.5l wodki na osobe ale zastanawiamy sie tez nad winami i szampanem na pierwszy toast i tu mam zgryz ile tego planowac (np. butelka na 3 osoby czy na 5???)
|
|
#2278 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Och jak ja Cię rozumiem, ale tam, gdzie mi odmienione głupio brzmiało to nie odmieniałam i tyle ![]() Majkas - liczyliśmy 0,5l na głowę, tzn orientacyjnie, bo mieliśmy zapraszać ok 160 gości, liczyliśmy, że przyjdzie ok 150, a zaprosiliśmy ok 200 a ile przyjdzie-nie wiadomo mamy 180 butelek i jeszcze siostra TŻta z narzeczonym mają wziąć na wesele do bagażnika w razie czego 2 kartony (bo razem kupowaliśmy wódkę na nasze i ich wesele, taka sama)A wina jeszcze nie mamy, ale to ogarniemy w ostatnim tygodniu przed weselem. Kupimy jakieś 30 butelek. Edytowane przez Ines3037200 Czas edycji: 2014-02-02 o 10:55 |
|
|
|
|
#2279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
*Wysłane z mojego HUAWEI U8815 |
|
|
|
|
#2280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
majkas Witaj
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.

, dać jeszcze jedną szansę i przyjąć do swojego grona.

już tylko 4 tygodnie pewnie szybko Ci zleci ten czas a potem tylko chwila i już będziesz miała bobasa

Moje gratulacje 

Ślub i wesele są dla mnie bardzo ważne, wybieram oprawę mszy, bo chcę żeby było wyjątkowo. Na tyle ile mogę chcę te szczegóły podopinać, żeby potem nie mieć do siebie pretensji że coś mogłam zrobic lepiej. Tak czy siak będzie to cudowny dzień ale pod koniec chcę być pewna że zrobiłam wszystko żeby tak było
Ale na szczęście da radę ją poszerzyć, zamek będzie wymieniony na wiązanie i koronka na plecach wymieniona na nową, szerszą
Gratuluję Ci serdecznie